10. Uluslararası İslam ve Ekonomi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

10. Uluslararası İslam ve Ekonomi Sempozyumu 8-9 Aralık 2018 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) tarafından İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen sempozyuma İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ak Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İKDER Başkanı Mehmet Bolat ve 12 ülkeden 500'den fazla akademisyen, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

21. Yüzyılda İslam Ekonomisini Yeniden Düşünmek temalı sempozyum, Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’in anısına gerçekleştirildi. Oturumlarda İstanbul'un İslami finansın da merkezi olması teması işlendi.

"Dünya Nüfusunun Yüzde 70'i Dünyadaki Toplam Zenginliğin Sadece Yüzde 3'üne Sahip"

Gelir dağılımı adaletsizliğinden söz eden AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: "Bugün dünyada yüzde 1'den az olan bir topluluk, dünyadaki toplam servetin yüzde 50'sine sahip. Buna mukabil dünya nüfusunun yüzde 70'i ise dünyadaki toplam zenginliğinin sadece yüzde 3'üne sahip. İnsanlık tarihinin hiçbir döneminde böylesine büyük bir gelir dağılımı adaletsizliği olmamıştır. Bu durum, dünyanın hem politik, hem ekonomik anlamda en önemli sorunlarından birisidir. Uluslararası kaçak göçmen sorununda küresel terörizmin artan kaynaklarından insan kaynaklarına kadar birçok sorunun altındaki temel problemin küresel gelir dağılımı adaletsizliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki yılların en temel sorunu ne din ve mezhep çatışmaları ne medeniyetler arasındaki kavga olacak. Bunlar olmayacak. Önümüzdeki yılların en temel meselesi zengin Kuzey ile yoksul Güney’in çatışması olacaktır. Bugün dünyada insanoğlu üretiyor, satıyor, ihracat yapıyor. Katma değeri yüksek olan ürünler, ve yüksek olmayan ürünler dünyadaki toplam reel ekonominin üretimin yıllık değeri 20 trilyon dolardır. Baktığınız zaman çok büyük bir rakam gibi geliyor. Ama dünyadaki finansal varlıkların toplam miktarı 250 trilyon dolardır. Yani dünyanın gücünü finansal kapitalizm almış vaziyette " dedi.

Dünyada kalkınma alanındaki uluslararası kuruluşlara kadar birçok kuruluşun yeniden gözden geçirilmesine dikkat çeken Prof. Dr. Kurtulmuş: "Hakkaniyete, adalete, paylaşımcılığa, üretime, kaynakların eşit dağılımına, insanlar arasındaki fırsat eşitliliğine, malın bereketliliğine, kazancın helalliğine dayalı yeni bir anlayış üzerinden insanlığın yeni bir ekonomik sistem arayışı zaruridir. Bu noktada tarih boyunca olmadığı kadar çok Müslümanların eline önemli bir fırsat geçmiş, çok büyük bir sorumluluk alanı çıkmıştır. Birleşmiş Milletler olmak üzere küresel, siyasal kurumların hiçbirisinin insanlığa adaleti getirmesi mümkün değil. Aynı şekilde dünyanın şu anda mevcut olan küresel finansal sisteminin kurumlarının hiç birisinin bu bahsettiğimiz ve aradığımız küresel adaletli bir ekonomik düzeni kurması mümkün değil. Onun için IMF'den Dünya Bankası'na, kalkınma alanındaki uluslararası kuruluşlara kadar birçok kuruluşun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. İslami birtakım hassasiyetlerle kurulmuş olan müesseselerin sadece Müslüman dünyasına değil, bütün insanlığa büyük faydalar sunduğu bir sistemin insanı olarak konuşacaklar. Daha adil, daha katılımcı, daha düzgün, daha insani bir dünyanın insanları olarak konuşacaklar" ifadelerini kullandı.

“Üniversitemiz İslam Ekonomisini Öncelikli Alanlar İçerisine Aldı”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’in bir rehber ve ışık olmaya devam ettiğini vurgulayarak: “Bu sempozyumu geleneksel hale getirdikleri için İktisat Fakültesi’ni yürekten kutluyorum. Bir şeyler başarmak elbette güzeldir fakat güzellikleri sürdürmek daha önemlidir. Bu itibarla, sempozyumun doğması ve sürdürülmesinde emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Değerli katılımcılarımızın toplantıya ve fikre güç verdiğini belirtmek istiyorum. Üniversitemiz İslam ekonomisini çalışmalar bakımından öncelikli alanlar içerisine aldı. İslam Finansı ve Araştırma Merkezi’ni kurduk. Aynı alanda yüksek lisans ve doktora programlarımız devam ediyor. Şu anda 100’ün üzerinde öğrencimiz var. Çok yakında yeni bir sempozyum gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımızın da tanımlamasıyla, İslam Ekonomisi alanında biz üniversite olarak alana katkı sunmaya devam ediyoruz. O yüzden de şu anda ülkemizde yeni başlamış sayılan ve önü açık olan bir alanı konuşuyoruz. Hem ülkemizin kaynakları bakımından hem de etkinliği bakımından çok önemli bir alan olduğunun bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

Sempozyum plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Çağla KONAT
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Öne Çıkan Haberler

TEBİP-Kapsamında-İÜ-Baltalimanı-Tesislerinde-Toplantı-Düzenlendi

TEBİP Kapsamında İÜ Baltalimanı Tesislerinde Toplantı Düzenlendi

“Ortadoğu'da-Akademik-Mirası-Koruma-Projesi”nin-İkinci-Paneli-Berlin'de-Gerçekleştirildi

“Ortadoğu'da Akademik Mirası Koruma Projesi”nin İkinci Paneli Berlin'de Gerçekleştirildi

Tunceli’de-Eğitim-Gören-Öğrenciler-“Üniversitemizi-Tanıyoruz-Projesi”-Kapsamında-İstanbul-Üniversitesi’ne-Son-Ziyaretlerini-Gerçekleştirdiler

Tunceli’de Eğitim Gören Öğrenciler “Üniversitemizi Tanıyoruz Projesi” Kapsamında İstanbul Üniversitesi’ne Son Ziyaretlerini Gerçekleştirdiler

“Radyo-Televizyon-Yayıncılığı-ve-Telif”-Konferansı-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” Konferansı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi’nde-‘Engellilik-Araştırmaları-Paneli’-Düzenlendi

İstanbul Üniversitesi’nde ‘Engellilik Araştırmaları Paneli’ Düzenlendi

“Biz-Anadolu’yuz-Projesi”-Gezi-Ekibi-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

“Biz Anadolu’yuz Projesi” Gezi Ekibi İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti