1. Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün düzenlediği “1. Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu (ISGRS 2018)” 4 Ekim 2018 tarihinde İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker, İÜ–Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kırbaşlar ve Elginkan Vakfı Müdürü Ali Erköse tarafından gerçekleştirildi.
İÜ Fen Fakültesi Enstitüsü’nün öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa, İÜ Teknoloji Merkezi ve İÜ Teknoloji Transfer Ofisi ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Elginkan Vakfı, Doğuş Çay ve Nobel Akademik Yayıncılık’ın katkıları ile gerçekleştirilen sempozyumun ana teması “Yüksek Lisans Eğitiminde Girişimcilik ve İnovasyon” olarak işlendi. Sempozyumda yer alan konular Temel Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji alanları olmak üzere 3 temel başlık ile sunuldu.
“Temel Bilimler Türkiye’nin Ümit Kaynağı Olan Branşlardır”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “Bugün büyük bir heyecanı yaşıyoruz. Buradan çıkacak olan ışık Türkiye’nin ümidi. Yeni eğitim-öğretim yılı açılışı Türkiye akademik camiasının katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Verilen mesajlar, ülkemizi gelecekte öncelikli alanlarda daha ileri götürecek çalışmaların disipline edilmesi idi. Bu çalışmalar için de temel bilimler oldukça önemli. Üniversitemizin burada da öncü olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Yükseköğretim Kurulu tarafından Türkiye’nin daha ileriye götürülmesi fikri ortaya atıldığında, gözlerin çevrildiği tek kurum İstanbul Üniversitesi olmuştur. Bu yönüyle de temel bilimler alanında gençler içerisinde hedefini belirlemiş, etkin ve verime dayalı bu sempozyumun teması girişimcilik ve inovasyondur. Burada oluşacak olan kültür, diğer tüm akademik branşlarla da ilgilenenleri disipline edecektir. Türkiye 7 milyon 600 bine ulaşmış olan yükseköğretim öğrencisiyle dünyada Rusya’dan sonra 2. sırada. Bu şüphesiz ki sevindirici bir durum” şeklinde konuştu.
“Temel Bilimler Gençlerin Barınacağı Bilim Yuvalarıdır”
Türkiye’nin daima yenilikçi ve üretken tarafını vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Türkiye son yıllarda rutine razı olmayan ve ileriye sıçramayı hedefleyen bir politika izlemektedir. Mevcut politikaları takip eden değil kendine özgü alanlar açan ve bu alanlarda öncü olmayı hedefleyen bir perspektifle bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir. Bu anlamda bizi öne taşıyacak olan öncelikli alanlardır. Bu alanların her biri sadece teorik bilgi değil aynı zamanda sanayi ile de bütünleşmeyi gerekli kılan uygulama ve sanayi tecrübesiyle birleşecek olan alanlardır. Temel bilimler, kendi kaderine razı olan değil kendi branşlarında üst düzeyde öncelikli çalışmalar üretecek olan ve diğer branşlara da öncülük yapacak olan gençlerin barınacağı bilim yuvalarıdır” ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.
“Bu Sempozyumun İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirilmesinden Büyük Mutluluk Duyuyoruz”
İÜ–Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce, bu sempozyumun İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, programın organizasyonunda yer alan öğrencilere, iş birlikçilere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.
“Türkiye’de Var Olan İnsan Kaynağı Bir Ayrıcalıktır”
Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Berker ise “Eğitim, Araştırma, Üstün Başarı ve Mutluluk” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Nihat Berker, “Son 20 senedir İstanbul’da yaptığım çalışmalara baktığımda ondan önceki 25 sene MIT’de olan çalışmalarıma eşdeğer belki de daha iyi. Bunun sebebi insan kaynağı. Burada başka hiçbir yerde bulunmayan, çalışan kazanır düşüncesine dayanan her yaştan gençlerimiz var” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“Bu Sempozyum Gelecekteki Araştırmalar İçin Bilgi ve Deneyimleri Yaymayı Amaçlıyor”
İÜ–Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve I. Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. İsmail Kırbaşlar konuşmasında, “Sempozyum lisansüstü öğrencileri ilgi alanlarına göre bir araya getirmeyi, gelecekteki araştırmalar için bilgi ve deneyimlerini yaymayı amaçlıyor. Bu sempozyuma değişik ülke ve üniversitelerden toplam 225 kişi katıldı. Sempozyum kapsamında 80 adet sözel bildiri ve 145 adet poster bildiri sunulacak. Sempozyuma destek veren tüm kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
“Elginkan Vakfı Bilim, Sanat, Teknoloji ve Eğitim Alanındaki Çalışmaları Destekliyor”
Elginkan Vakfı’nın bilim, sanat, teknoloji ve eğitim alanındaki çalışmaları desteklediğini ifade eden Elginkan Vakfı Müdürü Ali Erköse, “Vakfımız temel bilim, teknoloji ve mühendislik gibi çok sayıda parkuru bir araya getiren bu tür etkinliklere yatırımlarını sürdürmeye devam edecektir. Elginkan Vakfı olarak sahip olduğumuz toplumsal sorumluluğumuzu ve bu konuda üstümüze düşen görevi yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Ayşegül ORÇU, Çağla KONAT
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“1. Uluslararası Orta Avrasya Korenoloji Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Dereceye Giren Fen Fakültesi Öğrencilerini Tebrik Etti
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Mesajı
İstanbul Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeydi
İÜ İktisat Fakültesi Ek Bina-2’nin Açılış Töreni Gerçekleştirildi