Türk Dünyasının Yeni Yılı: Nevruz - Akademik Sohbetler 15

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü

Akademik Sohbetler 15: Türk Dünyasının Yeni Yılı: Nevruz

​​İnsanlar arasındaki sevgi, hoşgörü ve barış ortamının evrensel boyutta geliştirilmesine katkı sağladığına inanılan, ilkbaharı müjdeleyen, barış, bolluk ve bereketin simgesi olan Nevruz, bugün Afganistan, İran, Irak, Türk Dünyası, Hindistan, Balkanlar ve Çin’e kadar geniş bir coğrafyada canlı bir şekilde yaşatılıyor.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ve açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın gerçekleştireceği “Türk Dünyasının Yeni Yılı: Nevruz” panelinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kaya “Sümer’den Türklere Kadar Bahar Bayramları”, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Naz Koçak “Anadolu’da Nevruz Kutlamalarının Sembolik ve İşlevsel Yorumu” ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Özkul Çobanoğlu “Türk Dünyasında Nevruzun Mitolojik Kökenleri ve Yarını” başlıklı konuşmalarını sunacaklar. Akabinde Türkiyat öğrencileri Nevruz gösterilerini icra edecek ve Yaprak Sayar, Harun Korkmaz, Ahmet Cavit Altınkaynak (Ney), Alper Uzkur (Tanbur), Enes Durceylan (Daire), Serap Çağlayan’dan (Kanun) oluşan Türkiyat Musiki Heyeti, Hacı Sâdullah Ağa’nın Arazbâr Bûselik Kâr makamındaki şaheseri olan Nevrûziyye’yi seslendirecekler.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün 22 Mart 2021 tarihinde 14.00’te Zoom Meeting üzerinden çevrim içi düzenleyeceği ve İstanbul Üniversitesi YouTube sayfasından canlı takip edilebilecek “Türk Dünyasının Yeni Yılı: Nevruz” programını teşrifleriniz bizi mutlu edecektir.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü