İ.Ü.Onkoloji Enstitüsü Merkezi Robotik Kemoterapi Hazırlama Ünitesi Hizmete Girdi

Kemoterapi Hazırlamada Hasta ve Personel Güvenliği:

İ.Ü.Onkoloji Enstitüsü Merkezi Robotik Kemoterapi Hazırlama Ünitesi Hizmete Girdi

İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü’nde günde 80-120 arasında değişen sayıda kemoterapi uygulaması yapılmaktadır. Kemoterapi uygulamalarında,  hasta güvenliğini geliştirme ve personelin maruziyet riskini yok etme gayretinin yanı sıra daha verimli çalışmaya ve maliyetleri azaltmaya çalışıyoruz. Bu nedenlerle kurulan ‘Merkezi Robotik Kemoterapi Hazırlama Ünitesi’ etkin risk yönetimi geliştirme aynı zamanda da hastalar ve personel için güvenlik düzeylerini en üst seviyeye çıkarma amacına hizmet etmektedir.

Yüksek riskli ilaçların güvenliğinin iyileştirilmesi kapsamında kemoterapi ilaçları uygun koruyucu önlemlerin alındığı ulusal ve uluslararası kalite standartlarındaki ünitede hazırlanır ve uygulanır.

Robotik Kemoterapi Hazırlama Sisteminin Güvenlik Özellikleri

Ünite eczacı sorumluluğundadır. Kullanılan tüm tıbbi cihaz ve sarf malzemeler hasta güvenliği kriterlerine uygundur. Hastaya özel etiketleme ile hazırlanan antineoplastik ilaçlar barkod sistemi kullanılarak doğrulanır. Üzerinde hasta bilgileri ve hazırlanan ilacın ayrıntılarının bulunduğu etiket IV yoldan verilecek karışımın üzerine yapıştırılır.

Sisteme girilen hekim direktifinin doğru hastaya, doğru ilacın, reçete edilen dozlarda hazırlanması garanti edilir. İleri kontrol sistemiyle her karışım iki kez denetlenir. Yanlış ilaç ve hatalı doz hazırlama riski bertaraf edilir. Robotik sistemle hazırlanan ilaç karışımlarında % 95’in üzerinde doz doğruluğu sağlanır. Gelişmiş hava işleme teknolojileri kullanılarak karışım hazırlama alanında ISO Sınıf 5 seviyesi hava kalitesi kullanılır. Böylece steril IV karışımlar kimyasal ve biyolojik kontaminasyondan korunur. Entegre UV lambaları ile gece boyunca sterilizasyon sürdürülür.

Kullanılan ilaç hazırlama setlerindeki ışıktan korumalı torbalar ile UV ışığa duyarlı ilaçlar güvenle uygulanabilir. Hastaların uygulanan tedaviden optimum düzeyde yararlanmaları hedeflenmiştir.

Antineoplastik ilaçlarla çalışma ve ilaç hazırlama sırasında personel güvenliği de en üst seviyede tutulmaktadır. ‘Sitotoksik’ ilaçlarla çalışırken maruziyet riski robotik sistemlerce minimize edilir. Kullanılan malzemeler iğnesiz sistemlerdir. Böylece personelin iğne batması yaralanmaları riski yok edilir.

Robotik sistemde modern enformasyon teknolojileri kullanılarak her aşama kayıt altına alınır. Otomatik olarak yürütülen detaylı dokümantasyon ile tüm proses denetim altında tutulur.

Ünitede kullanılan tüm sistemlerde atık yönetimi  uygulanmaktadır. Evsel atık, tıbbi atık ve sitotoksik atıklar ayrı değerlendirilir. Robotik İlaç hazırlamada bu otomatik olarak yapılır. Böylece personel sitotoksik atıkların aerosol ve buharlarını solumaz. Sistemlerin dış ortamdan izolasyonunun sağlanmasında ve sitotoksiklerin çevre güvenliğinin sağlanmasında ISO Sınıf 5 hava kalitesinde çalışma tezgahları ve ISO Sınıf 8 hava kalitesinde temiz oda (Clean Room) teknolojisi kullanılmaktadır.

Robotik  Sistemin Avantajları


  • Otomasyon sistemleri ile hasta güvenliğinin arttırılması

  • Personel için güvenli çalışma ortamı

  • Hemşire başına düşen iş yükünün azalması

  • Enfeksiyon ve kontaminasyon risklerinin asgariye indirilmesi

  • Geleneksel yöntemlere göre ilaç hatalarının engellenmesi

  • Birim doz ilaç yönetimi ile efektif ilaç ve solüsyon kullanımı

  • Standardizasyonun sağlanması

  • Hastaya uygulamaya hazır haldeki ilaçların hazırlanmasından


[nggallery id=282]