Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi
- Tanıtım Sayfası
- Fakültenin Tarihçesi
- Bölümlerin Tanıtımı
- Akademik Kadro
- Akademik Başarılar
- Mezunların İstihdam Olanakları
- Fakültemizi Diğer Fakültelerden Ayıran Önemli Nitelikler
- Sosyal ve Kültürel İmkânlar
- Fakülte Kulüpleri
- Öğretim Üyelerimiz Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi'ni Anlatıyor
- Öğrencilerimiz Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi'ni Anlatıyor
- Broşürler
- İletişim
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu Resmi gazetede 5 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan 7723 sayılı Kararname ile İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi olarak hizmet vermeye başlayarak ülkemizin ilk ve tek lojistik fakültesi olmuştur. Fakültemiz 2004 yılından bu yana Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) öncülüğünde, 44 firma ile oluşturulan bir konsorsiyum tarafından yaptırılan ve halen kullanılmakta olan fakülte binasında hizmet vermektedir.
Fakültemizde verilen lisans eğitimi, İngilizce bölümde zorunlu Türkçe bölümde ise isteğe bağlı bir yıl hazırlıkla (İngilizce) beraber toplam beş yıldan oluşmaktadır. Fakültemizde, teorik ve uygulamalı dersleri içeren bir eğitim programı benimsenmiş ve bu amaçla akademisyenler tarafından verilen teorik derslerin yanı sıra sektörde uzun yıllar tecrübe kazanmış yöneticilerin verdikleri çeşitli dersler de eğitim programına eklenmiştir. Bunun yanı sıra başta Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) olmak üzere, sektördeki öncü kuruluşların işbirliği ile öğrencilere yaz dönemlerinde staj programları hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
Fakültemizin tüm lisans programları dünyanın ve Avrupa’nın önemli akreditasyon kuruluşlarından olan Agency for Quality Assurance (AQAS) tarafından akredite edilmiştir. Bu kapsamda Lojistik Yönetimi (Türkçe) ve Lojistik Yönetimi (İngilizce) lisans programlarımız kanıta dayalı uzun süreli bir değerlendirme sürecinin sonunda uluslararası akreditasyon almaya hak kazanmıştır.
Türkiye'nin ilk ve tek lojistik fakültesi olan İÜ Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, AQAS akreditasyonunu almaya hak kazanarak dünyanın akredite edilmiş prestijli fakülteleri arasına girmiştir. Akreditasyon sürecinde Fakültemiz öğrenci odaklılık, kalite ve sürdürebilirlik, sürekli gelişim, eğitim-öğretim, ölçme-değerlendirme süreçleri, toplumsal katkı gibi pek çok açıdan değerlendirmelere tabi tutulmuş ve belirtilen alanlarda Avrupa Kalite Güvencesi Standartları'na uygunluğu tescillenmiştir.
Lojistik Yönetimi Lisans Programı (İngilizce)
Lojistik Yönetimi Lisans Programı (İngilizce), 1999 yılından bu yana eğitim-öğretim faaliyetlerini başarıyla sürdüren Fakültemizin lojistik sektöründeki önemli bir ihtiyacı görmesi ve bu ihtiyaca karşılık vermek üzere harekete geçmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Lojistik sektörünün İngilizceyi iyi bilen, uluslararası faaliyetleri zorlanmadan, iletişim güçlüğü yaşamadan yürütebilecek mezunlara ihtiyacı olduğu açıktır. Bu program ülkemiz lojistik sektörünün bu ihtiyacının karşılanması için büyük katkı sağlayacaktır.
Bu bölümde eğitim gören öğrencilerin mal ve hizmetlerin en uygun maliyetle tedarik edilmesi ve ihtiyaç duyulan yerlere en etkin şekilde ulaştırılması ile ilgili temel lojistik kuramları ve yönetim tekniklerini öğrenmiş olarak ve sektörde başarılı olmalarını sağlayacak temel donanımları kazanmış olarak mezun edilmeleri hedeflenmektedir. Söz konusu program ile sektörün uluslararası faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütmesinde ihtiyaç duyulan insan kaynağına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu açıdan bakıldığında, mezunlarımız, ulusal ya da uluslararası kargo, taşımacılık ve lojistik işletmelerinde, bunlara yan hizmetler sunan liman, havalimanı, istasyon, terminal vb. işletmelerde, diğer işletmelerin lojistik ve dağıtım bölümlerinde, sigorta, gümrükleme ve depolama hizmeti veren işletmelerde başarıyla çalışabilecek ve kendi işletmelerini kurabilecek nitelikte bilgi sunularak yetiştirilmektedir.
Lojistik Yönetimi (İngilizce) programımız 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için EA puanı ile 30 + 1 öğrenci alacaktır.
Program 4 yıl lisans ve ilave 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfından oluşmaktadır. Öğrencilerimiz programa kayıt olduğu dönem başında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Hazırlık Giriş Sınavında yeterli puan barajını aştığı takdirde doğrudan 4 yıllık eğitime geçebilecektir. Programdaki eğitim - öğretim dili %100 İngilizcedir.
Lojistik Yönetimi Lisans Programı (Türkçe)
Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, 1999 yılından 2015 yılına kadar yüksekokul olarak, 2015 yılından bu yana ise Fakülte olarak hizmet vermektedir. Lojistik Yönetimi Lisans Programı Fakültemizin faaliyete başladığı 1999 yılından bu yana başarıyla uyguladığı 4 yıllık bir programdır. Lojistik Yönetimi Lisans Programı, dünya üzerinde hızla gelişmekte olan ve ülkemizin de öncelik verdiği lojistik sektörünün nitelikli işgücü gereksinimini karşılamak amacıyla oluşturulmuştur. Lojistik sektörünün, mal ve hizmet ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren diğer sektörlerle güçlü ilişkilere sahip olması, ulusal ve uluslararası ticaret sisteminin en önemli rekabet avantajlarından birisini oluşturması nedeniyle, bölüm mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Bu bölümde eğitim gören öğrencilerin mal ve hizmetlerin en uygun maliyetle tedarik edilmesi ve ihtiyaç duyulan yerlere en etkin şekilde ulaştırılması ile ilgili temel lojistik kuramları ve yönetim tekniklerini öğrenmiş olarak ve sektörde başarılı olmalarını sağlayacak temel donanımları kazanmış olarak mezun edilmeleri hedeflenmektedir. Bu açıdan bakıldığında, mezunlarımız, ulusal ya da uluslararası kargo, taşımacılık ve lojistik işletmelerinde, bunlara yan hizmetler sunan liman, havalimanı, istasyon, terminal vb. işletmelerde, diğer işletmelerin lojistik ve dağıtım bölümlerinde, sigorta, gümrükleme ve depolama hizmeti veren işletmelerde başarıyla çalışabilecek ve kendi işletmelerini kurabilecek biçimde yetiştirilmektedir.
Lojistik Yönetimi (Türkçe) programımız 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için EA puanı ile 70 + 2 öğrenci alacaktır.
Uluslararası Lojistik Yönetimi - Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Fakültemiz, iş hayatında çalışan ve örgün eğitime katılamayan adaylardan gelen yoğun istek ve taleplerin karşılanması amacıyla 2018/2019 güz döneminde İkinci Öğretim Uluslararası Lojistik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı başlatmıştır. Lojistik eğitiminin öncü kurumu olan Fakültemizde Uluslararası Lojistik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programında verilecek olan dersler lojistik alanında uzman akademisyenler tarafından yürütülmektedir.
Uluslararası Lojistik Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı kapsam olarak “Lojistik”, “Uluslararası Ticaret” “Hukuk”, “İktisat” ve “İşletme” bilim dallarını içermektedir. Programın öğretim dili Türkçedir. Programa başlayacak öğrencilerin farklı disiplinlerden olması durumunda, bu öğrencilere “Bilimsel Hazırlık Programı” uygulanmayacaktır. Dersler hafta içi akşamları İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesinde bulunan Fakültemiz binasında yürütülecektir. Programdan mezun olabilmek için alınması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra tamamlanması gereken proje bulunmaktadır.
Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı, gün geçtikçe büyüyen sektörün kurumsal gelişiminde rol alacak farklı disiplinlerde lisans derecesi almış adayları ulaştırma ve lojistik konularında geliştirmek, lojistik alanında lisans düzeyinde eğitim almış adayları ise ileri düzeyde lojistik yönetimi becerileri ile donatmak amacıyla 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında başlatılmıştır. Programın bir diğer amacı ise ulaştırma ve lojistik sektörüne ilişkin bilimsel yayınların ve projelerin sayısının arttırılmasını sağlamak ve sektör gelişimi doğrultusunda yapılacak diğer bilimsel katkılara zemin oluşturmaktır. Program ile ayrıca, bilimsel çalışmaların ve araştırmaların yapılmasına öncülük etmenin yanında, reel sektör için de çözümler üretilmesine, üniversite – sanayi işbirliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak da hedeflenmektedir.
Disiplinler arası bir konu olan Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı; ağırlıklı olarak Lojistik Yönetimi Anabilim dalı olmak üzere, İşletme Anabilim Dalı ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden dersler içermektedir. Eğitim programının uygulanmasında da Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi öğretim üyeleri ağırlıklı olmak üzere, İstanbul Üniversitesi’nin ilgili anabilim dallarından öğretim üyeleri görev almaktadır. Dersler, Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin İ. Ü. Avcılar Yerleşkesindeki binasında, lisansüstü programlar için ayrılmış olan sınıflarda yürütülmektedir.
Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı’na kabul, İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin öğrenci kabulüne ilişkin 9. maddesi uyarınca; lisans derslerinin not ortalaması, ALES veya eşdeğer sınav, yabancı dil sınavı ve mülâkat sonuçları değerlendirilerek yapılmaktadır. Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans derecesi almak için gerekli olan kredi sayısı 30 olup, öğrencilerin mezun olabilmek için yüksek lisans tezini tamamlamaları gerekmektedir.
Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı
Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nde, 2019-2020 Bahar Yarıyılına kadar, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Lisans Programı ile birlikte, bir tanesi tezli olmak üzere iki Yüksek Lisans Programı yürütülmüştür. Ayrıca Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında bir yüksek lisans bir de doktora programı hayata geçirilmiştir. 2019-2020 Bahar Yarıyılı itibarıyla Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı da bu programlar arasına eklenmiştir. Yeni açılan programın temel amaçları Ulaştırma ve Lojistik alanlarındaki akademik personel ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak, programa katılan öğrencilerin müfredat kapsamında yapacakları araştırmalar ve uygulamalar ile bilimsel nitelik taşıyan yayınlar ve projeler gerçekleştirmeleri için elverişli bir zemin oluşturmaktır.
Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı, lojistik sektörü ve ilgili diğer sektörlere yönelik uygulamalı bilimsel çalışmalar ile desteklenmektedir.
Dersler lojistik alanındaki uzmanlar ve akademisyenler tarafından yürütülmektedir. Akademisyenlerimiz sektörle ortak projeler gerçekleştirmekte; ayrıca sertifika programları düzenlemektedir. Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı, ulaştırma ve lojistik sektörüyle işbirliği içerisinde birçok ortak projenin gerçekleştirilmesini ve doktora programında verilen teorik bilgilerin uygulamalar ile hayata geçirilmesini sağlayan bir programdır.
Akıllı Ulaşım Sistemleri - Tezli Yüksek Lisans Programı
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi öncülüğünde, Mühendislik fakültesi ile ortak şekilde oluşturulan Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Yüksek Lisans Programı ülkemiz için bir ilk niteliği taşımaktadır. Ülkemizin 2023 Hedeflerinde öncelikli alanlar arasında yer alan Akıllı Ulaşım Sistemleri, son dönemde ülkemizde birçok firmanın ve kurumun ilgi odağı haline gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesinin önderliğinde başlatılan hazırlık ve başvuru süreçleri, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle Yüksek Öğretim Kurumu’nun onayıyla tamamlanmış olup Akıllı Ulaşım Sistemleri Yüksek Lisans Programı 2018-2019 Güz Yarıyılı Eğitim - Öğretim döneminden itibaren öğrenci almaya başlamıştır.
Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin alanında uzman akademik personeli tarafından oluşturulan zengin müfredat sayesinde akıllı ulaşım sistemleri alanında uluslararası seviyede bir eğitim verilmektedir. Program, Ulaştırma ve Lojistik Fakültesinin öncülüğünde Bilgisayar, Elektrik Elektronik, İnşaat, Deniz Ulaştırma Mühendislikleri gibi birçok farklı bölüm ile ortak yürütülmektedir. Bu bakımdan disiplinler arası bir lisansüstü programıdır.
Akıllı Ulaşım Sistemleri Programı, Türkiye’nin bu konuda artan akademik personel ihtiyacını karşılama noktasında öncü olacaktır. Aynı zamanda sektörün ve toplu taşıma idarelerinin nitelikli personel ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Programa Ulaştırma ve Lojistik, Denizcilik, Havacılık, Demiryolu ile ilişkili bölümler ile Makine, Endüstri, Elektrik Elektronik, Bilgisayar, İnşaat Müh. Lisans programı mezunları başvuru yapabilmektedir. Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliği haricindeki program mezunları bilimsel hazırlığa tabii olacaktır.
Akıllı Ulaşım Sistemleri - Doktora Programı
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi öncülüğünde, Mühendislik fakültesi ile ortak şekilde oluşturulan Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Doktora Programı ülkemiz için bir ilk niteliği taşımaktadır. Ülkemizin 2023 Hedeflerinde öncelikli alanlar arasında yer alan Akıllı Ulaşım Sistemleri, son dönemde ülkemizde birçok firmanın ve kurumun ilgi odağı haline gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesinin önderliğinde başlatılan hazırlık ve başvuru süreçleri, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle Yüksek Öğretim Kurumu’nun onayıyla tamamlanmış olup Akıllı Ulaşım Sistemleri Doktora Programı 2018-2019 Güz Yarıyılı Eğitim - Öğretim döneminden itibaren öğrenci almaya başlamıştır.
Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin alanında uzman akademik personeli tarafından oluşturulan zengin müfredat sayesinde akıllı ulaşım sistemleri alanında uluslararası seviyede bir eğitim verilmektedir. Program, Ulaştırma ve Lojistik Fakültesinin öncülüğünde Bilgisayar, Elektrik Elektronik, İnşaat, Deniz Ulaştırma Mühendislikleri gibi birçok farklı bölüm ile ortak yürütülmektedir. Bu bakımdan disiplinler arası bir lisansüstü programıdır.
Akıllı Ulaşım Sistemleri Programı, Türkiye’nin bu konuda artan akademik personel ihtiyacını karşılama noktasında öncü olacaktır. Aynı zamanda sektörün ve toplu taşıma idarelerinin nitelikli personel ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Programa Ulaştırma ve Lojistik, Denizcilik, Havacılık, Demiryolu ile ilişkili bölümler ile Makine, Endüstri, Elektrik Elektronik, Bilgisayar, İnşaat Müh. Lisans programı mezunları başvuru yapabilmektedir. Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliği haricindeki program mezunları bilimsel hazırlığa tabii olacaktır.
Öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Muhammet Gül’ün 24 adet, Doç. Dr. Erkan Çelik’in 17 adet, Doç. Dr. Abit Balın’ın ise 2 adet TÜBİTAK makale teşvik ödülü bulunmaktadır.
Lojistik sektörünün, mal ve hizmet ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren diğer sektörlerle güçlü ilişkilere sahip olması, ulusal ve uluslararası ticaret sisteminin en önemli rekabet avantajlarından birisini oluşturması nedeniyle, bölüm mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Bu bölümde eğitim gören öğrencilerin mal ve hizmetlerin en uygun maliyetle tedarik edilmesi ve ihtiyaç duyulan yerlere en etkin şekilde ulaştırılması ile ilgili temel lojistik kuramları ve yönetim tekniklerini öğrenmiş olarak ve sektörde başarılı olmalarını sağlayacak temel donanımları kazanmış olarak mezun edilmeleri hedeflenmektedir. Bu açıdan bakıldığında, mezunlarımız, ulusal ya da uluslararası kargo, taşımacılık ve lojistik işletmelerinde, bunlara yan hizmetler sunan liman, havalimanı, istasyon, terminal vb. işletmelerde, diğer işletmelerin lojistik ve dağıtım bölümlerinde, sigorta, gümrükleme ve depolama hizmeti veren işletmelerde başarıyla çalışabilecek ve kendi işletmelerini kurabilecek biçimde yetiştirilmektedir.
1999 yılında, ulaştırma ve lojistik sektöründeki sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ülkemizde lojistik eğitimi veren ilk kurum olarak kurulan İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu, 5 Haziran 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yine Türkiye’nin ilk ulaştırma ve lojistik fakültesi olan Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi'ne dönüşmüştür. Kuruluşundan itibaren lojistik eğitiminin lokomotifi olmuş, kendisinden sonra Türkiye’de kurulan 180’in üzerinde ön lisans, lisans ve lisansüstü programa model oluşturmuş köklü bir eğitim yuvasıdır.
Dünyanın önde gelen üniversiteleri ile nitelikli işbirlikleri geliştiren Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi şimdiye kadar Kühne Lojistik Üniversitesi başta olmak üzere 11 üniversite ile Erasmus+ değişim anlaşması imzalamıştır. Erasmus+ kapsamında uluslararası ilişki ağını genişletmeye yönelik görüşmeler devam etmektedir.
Kuruluşundan itibaren sektör temsilcileri, bakanlıklar ve devlet kurumları ile süregelen ilişkiler öğrencilerimizin sektörle yakın ilişki içinde bulunmasının önünü açmakta, başta Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) olmak üzere, sektörel kuruluşların iş birliği ile öğrencilerimize yaz dönemlerinde staj imkânı sunulmaktadır. Sektörün çatı kuruluşları olan UND ve UTİKAD ile ortak projeler geliştirme konusunda işbirliklerimiz devam etmektedir.
Fakültemizin tüm lisans programları dünyanın ve Avrupa’nın önemli akreditasyon kuruluşlarından olan Agency for Quality Assurance (AQAS) tarafından akredite edilmiştir. Bu kapsamda Lojistik Yönetimi (Türkçe) ve Lojistik Yönetimi (İngilizce) lisans programlarımız kanıta dayalı uzun süreli bir değerlendirme sürecinin sonunda uluslararası akreditasyon almaya hak kazanmıştır.
Türkiye'nin ilk ve tek lojistik fakültesi olan İÜ Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, AQAS akreditasyonunu almaya hak kazanarak dünyanın akredite edilmiş prestijli fakülteleri arasına girmiştir. Akreditasyon sürecinde Fakültemiz öğrenci odaklılık, kalite ve sürdürebilirlik, sürekli gelişim, eğitim-öğretim, ölçme-değerlendirme süreçleri, toplumsal katkı gibi pek çok açıdan değerlendirmelere tabi tutulmuş ve belirtilen alanlarda Avrupa Kalite Güvencesi Standartları'na uygunluğu tescillenmiştir.
Toplam 6.500 m2 kapalı alana sahip olan fakülte binasının zemin katında 3 adet 120 kişilik, 1 adet 80 kişilik, 2 adet 60 kişilik dershane, 1 adet bilgi işlem (bilgisayar) dershanesi, yabancı dil sınıfları, konferans salonu, öğrenci bürosu, ayniyat, kütüphane ve kafeterya yer almaktadır. Birinci katta ise dekanlık ve idari ofisler, öğretim üyelerinin odaları ve seminer salonları bulunmaktadır.
Arazinin büyüklüğü geniş bir otopark ve açık hava dinlenme alanlarının da yerleşimine imkân sağlamakta, öğrenci ve öğretim üyelerimiz İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi’nin sunduğu zengin imkânlardan yararlanabilmektedir. Fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren iki adet kulüp bulunmaktadır. Lojistik Kulübü ve Kültür Kulübünün yanı sıra sportif faaliyetler açısından da voleybol, basketbol ve futbol takımları ile İstanbul Üniversitesi’nin düzenlediği turnuvalarda yer almaktadır.
ulf@istanbul.edu.tr