Su Bilimleri Fakültesi

Ülkemiz deniz ve içsularında yapılan bilimsel çalışmalar 1930’lu yıllara dayanmaktadır. Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından 02/03/931 tarih ve 10746 sayılı yazısı ile “Denizlerimizde mevcut türlerin tespiti, bir araştırma gemisinin faaliyete geçirilmesi için ekipman alınması bilimsel tabanlı balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi,” talimatını vermiş; böylece ilk akademik araştırmalar başlamıştır. 1951 yılında Ord. Prof. Dr. KOSSWIG’in girişimi ile İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü kurulmuştur. Enstitü 1982 yılına kadar hem içsularda hem de denizlerde hidrobiyoloji alanında çok önemli bilimsel araştırmalar gerçekleştirmiştir. Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü’nün 1982 yılında kapatılmasından sonra enstitüye ait kütüphane, bazı laboratuvar ekipmanları, balık örnekleri ve diğer su ürünleri koleksiyonu, akademisyen ve teknik personelinin büyük bir kısmı aynı yıl kurulan Su Bilimleri Fakültesi’ne (eski adı ile Su Ürünleri Fakültesi) devredilmiştir.

Su Bilimleri Fakültesi kuruluş amacı gereği göllerde, sulak alanlarda ve denizlerde biyolojik kalite elementleri dahil su kalite parametrelerinin araştırılması, akuatik ekosistemde tür çeşitliliğinin tespiti, deniz canlı kaynaklarından sağlık ve kozmetik alanında değerlendirmek üzere etken madde ve ürün geliştirilmesi, içme suyu barajlarında ortaya çıkan başlıca su kalitesi (siyanobakteri, Geosmin, MIB, mikrokirleticiler vs.) sorunlarının araştırılması ve çözüm üretilmesi, su kaynakları için alana özgü çalışmalar yapılarak su kalitesi ve hidrolojik modellerin üretilmesi, göl, ve akarsular için uygun restorasyon tekniklerinin geliştirilmesi, akuakültürde yeni endüstriyel ürün ve sistemlerin geliştirilmesi, akuatik ekosistem kökenli tüm gıdaların işlenmesi, kalitesi, hijyeni ve gıda güvenliği konularında donanımlı Su Bilimleri Mühendisleri yetiştirmektedir. 

Su Bilimleri Fakültesi alanında dünyanın seçkin akademik kurumlarından biridir. Seçkin bilim insanı kaynağına ve modern ekipmanlar ile donatılmış olan laboratuvarlara sahip olan Su Bilimleri Fakültesinde Su Bilimleri alanında etki değeri oldukça yüksek olan araştırmalar yürütülmektedir. Fakültemizde 4 Bölüm ve bu Bölümlere bağlı 9 Anabilim Dalı mevcuttur. Fakültemiz Bölümlerinin Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yürüttüğü programlarda Yüksek Lisans ve Doktora yapmak suretiyle disiplinlerarası çalışmalara uzmanlaşmak mümkündür. ​

AKUATİK BİYOTEKNOLOJİ VE GENOMİK BÖLÜMÜ

AKUATİK BİYOTEKNOLOJİ ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
•    Biyoteknolojik yöntemler kullanarak immuno-stimulanların üretilmesi,
•    Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak tanı testlerinin geliştirilmesi,
•    Biyoteknolojik yöntemler kullanılarak alternatif protein kaynaklarının üretilmesi,
•    Sağlıklı ve kaliteli gıda ürünlerinin geliştirilmesi,
•    Balık işleme tesislerinde üretim esnasında ortaya çıkan atık malzemenin biyoteknolojik teknikler uygulanarak çevreci biyo-bozunur ambalaj materyali olarak değerlendirilmesi,
•    Makroskopik ve mikroskobik alglerin gıda ve kozmetik alanında değerlendirilmesi,
•    Mikroskobik deniz ve tatlı su alglerinin kimyasal kontaminantlarca kirlenmiş suların temizlenmesinde kullanılması amaçlı ürün geliştirilmesi,
•    Biyoteknolojik tekniklerle makro ve mikro deniz ve tatlı su türlerinden eczacılık ve tıp alanlarında kullanılacak etken maddelerin üretilmesi,
•    Mercan, sünger gibi canlılardan antibiyotik ve ilaç kaynağı olarak kullanımı için araştırmalar yapılması,
•    Alglerden biyodizel üretilmesi.
•    Su ürünleri yetiştiriciliği alanında sürdürülebilirliğin sağlanması için canlının kendisi (embriyo, larva, ergin ve anaç birey) yanı sıra hücre, kromozom ve genler üzerinde teknolojik metodlar kullanarak üretim yapılması,
•    Nesli tehlike altındaki türlere ait gen kaynaklarının muhafazasının ve üretiminin sağlanması.


GENOMİK ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
•    Akuatik sistemdeki canlıların genlerinin ayrı ayrı tanımlanması,
•    Genlerin birbirleri ve çevre ile etkileşimlerinin araştırılmasını,
•    Genlerin zaman-yer-miktar olarak üretim ve aktivasyonlarının akuatik genomik alanında yapılacak çalışmalarla yorumlanarak değerlendirilmesi
•    Genom analizi ve Gen haritalama,
•    Gen ekspresyonunun düzenlenmesi,
•    Stres ve bağışıklık tepkileri,
•    Cinsiyet farklılaşması ve hormonal kontrol


BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ


BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ ve YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
•    Balıkçılık faaliyetlerinin geliştirilmesi
•    Balıkçılık kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir avcılığın sağlanması
•    Av yasaklarının belirlenmesi
•    Sorumlu balıkçılık ilkelerine uygun yönetim modellerinin araştırılması
•    Sürdürülebilir ekosistem yaklaşımlı avcılık faaliyetlerini destekleyen teknolojilerinin geliştirilmesi
•    Balıkçı gemileri ve donanımlarının geliştirilmesi
•    Av araçlarında seçicilik
•    İç sularda kullanılan avcılık yöntemlerinin değerlendirilmesi
•    Stokların değerlendirilmesi
•    Av araçlarının çevreye etkileri

SU ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ ANA BİLİM DALI

Çalışma alanları
•    Tuzlama, kurutma, dumanlama, marinasyon gibi geleneksel işleme ve muhafaza tekniklerinin uygulanması
•    Su ürünlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi,
•    Su ürünlerinin kalitesinin ve güvenliğinin arttırılması,
•    Su ürünlerinin soğutma ve dondurarak muhafaza gibi düşük sıcaklık derecelerinde depolanması ile ilgili raf ömrü ve kalite çalışmaları,
•    Yüksek hidrosatik basınç, iyonize radyasyon, soğuk plazma vb yeni tekniklerin su ürünlerinin kalitesi ve güvenliğinde uygulanması,
•    Besin kompozisyonu vb. ürün karakteristiklerin incelenmesi
•    Paketleme tekniklerinin uygulanması
•    Hazır yemek teknolojisine yeni ürünlerin kazandırılması
•    Su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik
•    Akuatik kaynakların biyoteknolojik ürünler geliştirilmesi
•    Su ürünlerinde taklit/tağşiş analizleri
•    Düşük ekonomik değere sahip su ürünlerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi


GIDA GÜVENLİĞİ ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
Güvenli gıda tüketicinin asıl talebidir, üreticinin göz önünde bulundurması gereken vazgeçilmez bir kriterdir. Temel ihtiyaç ve haklarımızdan olan sağlığın devam ettirilmesi ve korunmasında gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler önemli yer tutmaktadır. Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi denizel kaynaklardan elde edilen gıda ürünleri içinde hasattan çatala/çiftlikten çatala dek geçen süreçte gıda güvenliği önemlidir. Güvenli gıda her türlü kalite kaybına ve sağlık sorununa yol açan etkenlerin uzaklaştırılması/minimize edilmesi ile tüketime uygun hale getirilmiş üründür. Akuatik kaynaklı gıdalarda “Gıda Güvenliği” sağlıklı ve dengeli beslenme hedefleri doğrultusunda, tüketici güvenliğini temin edecek şekilde gıda kaynaklı hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal etkenleri önleyecek şekilde işlenmesi, hazırlanması, depolanması son tüketiciye sunulmasını tanımlayan ve tüketiciye bilinç kazandıran bir sistem döngüsüdür. Temel çalışma alanları;

•    Gıda kaynaklı kimyasal ve mikrobiyolojik risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, önlenmesine yönelik “Risk Yönetim Sistemlerinin” geliştirilmesi,
•    Kimyasal katkı, kalıntı ve bulaşanların,
•    Mikroplastik kontaminasyonu ve mikroplastik zararlı etkilerinin incelenmesi,
•    Gıda kaynaklı zehirlenme ve hastalık etkeni patojen mikroorganizmaların ve parazitlerin incelenmesi,
•    Sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasında etkili teknik ve metotların uygulanması ve geliştirilmesi,
•    Su ürünleri işleme ve satış tesislerinde gıda güvenlik sistemlerinin kurulması ve proje bazlı faaliyetler,
•    Sürdürülebilir gıda güvencesi ve güvenli gıda üretiminde etkili sistemler


DENİZ ve İÇSU KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜMÜ


DENİZ BİYOLOJİSİ ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı; denizlerimizin canlı deniz kaynaklarının (zooplankton, balık, bentos, memeli hayvanlar) tür kompozisyonları, dağılımı, biyoması ve bunların çevresel faktörlerle ilişkilerinin belirlenmesi, ekonomik önemi olan türlerin populasyon dinamikleri, stok tahminleri, kıyı ekosistemi ve dinamiği, kirleticilerin deniz ortamına ve canlılara etkisinin tespiti, bakteriyel çeşitlilik, nesli azalan türler ve korunmalarına yönelik izleme, canlı kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak ve bunun için yapılması gerekli konularda araştırmalar ve ulusal ve uluslararası destekli projeler yapan akademik bir birimdir.
•    Denizlerimizden en iyi şekilde yararlanabilmek ve canlı deniz kaynaklarının sürdürülebilirliklerinin korunmalarının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla denizlerimizin fiziko-kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bölge bazında izlenmesi ve canlı türlerinin doğal yaşam özellikleri ile ilgili bilgilerin araştırılması, istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmesi,
•    Türk Boğazlar Sistemi’nde balık göçlerinin izlenmesi ve bölge bazında balıkçılığa etkilerinin belirlenmesi,
•    Denizlerdeki biyolojik istilanın izlenmesi,
•    Bakteriyel biyoremediasyon, bakteriyel kirlilik çalışmaları,
•    Derin deniz araştırmaları (özellikle Kuzey Ege ve Marmara Denizi),
•    Denizlerimizde yetiştiricilik yapılan alanların biyotik ve abiyotik özelliklerinin incelenmesi,
•    Gökçeada Deniz Araştırmaları ve Uygulama Biriminin bulunduğu Kuzey Ege bölgesinde özellikle Saroz Körfezi’nde nesli azalan türlerin belirlenmesi, korunması, korunma alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalar,
•    Denizlerimizdeki canlı kaynaklarımızın tanımı için türlerin koleksiyonunu yapılması ve veri bankası oluşturulması öncelikli alanlarımızı oluşturmaktadır.


İÇSU KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
Uluslararası projelerin yanında ülkemizin su havzalarının büyük bölümünde su kaynaklarının AB Su Çerçeve Direktifi'ne göre değerlendirildiği projeler yürütülmektedir. Su kaynaklarında mikro kirleticilerden biyolojik kalite elementlerine kadar birçok parametre ölçülüp değerlendirilmektedir. Evsel, endüstriyel ve tarımsal kirleticilerin su kaynakları üzerine etkisi bütünleşik havza temelli araştırmalarla incelenmektedir.
•    Siyanotoksin, pestisit, metal ve hedefsiz izleme ölçümleri (HPLC, ICP-MS, LC-MS, GC-MS ve ELISA metotları ile),
•    Biyosidal Ürün Analizi,
(İçsular Biyolojisi Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarı T.C. Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından referans laboratuvar olarak yetkilendirilmiştir),
•    Biyoteknoloji, ekotoksikoloji ve moleküler temelli araştırmalar,
•    İçme suları, doğal göller ve arıtma tesislerinde mikrokirleticilerin araştırılması,
•    İçsular Biyolojisi Siyanobakteri Kültür Laboratuvarı’nda 80’i aşkın izolat ile yapılan fizyolojik ve ekotoksikolojik çalışmalar,
•    İçsuların kullanım amacına uygun olarak izlenmesi ve mevcut durumlarının tespiti,
•    İklimsel değişimin içsular üzerine etkisi ile ilgili çalışmalar,
•    Kirleticilerin besin zinciri ve besin ağı üzerine etkileri,
•    Doğal ve kontrollü ortamlarda Siyanotoksin üretimini etkileyen çevresel faktörlerin tespiti ve toksin üreten genlerin belirlenmesi,
•    İçme suyu kaynaklarında ortaya çıkan koku ve tat sorunlarını yaratan parametrelerden MİB ve Geosmin ölçümü, İçsularda yaşayan alg, zooplankton, zoobentoz, makrofit ve balık türlerinin tespiti, kompozisyonlarının ve biyomaslarının belirlenmesi, dağılım alanları ve çevresel faktörler ile ilişkilerinin araştırılması,
•    İstilacı türlerin yayılım alanları ve habitat seçimleri.



SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ve HASTALIKLARI BÖLÜMÜ


SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
Tatlı su balıkları, deniz balıkları, akvaryum balıkları, kabuklu ve eklem bacaklı yetiştiriciliği, canlı yem üretimi, su ürünlerinin büyüme performansları, akukültür ortamında ölüm oranlarının ve anomalilerin azaltılması, türlere özgü yem rasyonlarının hazırlanması, kontrollü yavru üretiminde hormon uygulamaları, genetik manipülasyonlar gibi çok geniş kapsamlı konularda canlıların sağlığına ve refahına özen göstererek araştırmaların yürütüldüğü bir akademik birimdir.

•    Günümüz teknolojisindeki ilerlemelere paralel olarak hızla gelişen su ürünleri sektörünün temelini oluşturan balık üretiminde üretim tesislerinin doğru ve rasyonel bir şekilde projelendirilip planlanmasını yapmak,
•    Doğal ortamda azalan ekonomik balık türlerinin yetiştiriciliğinin yapılması ve üretim verimini arttırarak toplumun balık tüketimini üst seviyelere çıkarmak,
•    Akvaryum balıkları yetiştiriciliğinde birçok egzotik türün pratik üretim tekniklerini öğretmek ve geliştirmek,
•    Mevcut kaliteli su kaynaklarının azalması nedeniyle su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir şekilde yapılabilmesi için daha az su kullanılarak daha çok balık üretimini sağlayan kapalı devre sistemlerin yaygın kullanılmasını sağlamaktır. Buna bağlı olarak yenilikçi ve çevre dostu üretim modellerinin (akuaponik sistem vb.) geliştirilmesine öncülük edecek projeler üretmek,
•    Yetiştiricilikte balık ıslahı ve üreme biyoteknolojisi uygulamaları içerisinde yer alan seleksiyon, kromozom manipülasyonları (androgenez, ginogenez, triploid, tetraploid vb), cinsiyet dönüşümü, kriyoprezervasyon, germ hücre izolasyonu ve gen transferi gibi uygulamalardan ürün verimini arttıran genetik çalışmaları yürütmektir.


SU ÜRÜNLERİ HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI

Çalışma Alanları
Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda, ülkemizdeki tüm balıklar ile kabuklu su canlılarında ortaya çıkan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalık etkenlerinin teşhisi ve hastalığın tedavisi konularında araştırmalar yapılmaktadır.

•    Balıklarda ortaya çıkan hastalıkların teşhisini rutin biyokimyasal yöntemlerin yanında histopatolojik, serolojik, moleküler ve hücre kültür yöntemleri kullanarak gerçekleştirmek ve tedavileri için öneriler geliştirmek,
•    Balıklar için aşı geliştirme, immünostimülantlar ve probiyotik deneme çalışmaları yapmak,
•    Su Ürünleri üreticilerini hastalıklar konusunda aydınlatmak amacıyla balık sağlığında temel bilgiler üzerine eğitim seminerleri düzenlemek,
•    Balıkların üretiminde beslenmeden kaynaklanan metabolik hastalıkların incelenerek vitamin ve mineral madde yetmezliği, sindirim sistemi hastalıkları ile hormonlardan ileri gelen patolojik bozuklukların teşhisini yapmak ve çözümlemeye çalışmak,
•    Balık parazitlerinin tür teşhisleri ile bu parazitlerin dağılımını belirlemektir.

Gökçeada Deniz Araştırmaları Birimi

Araştırma Biriminde uluslararası platformda ülke çıkarlarının korunmasına dayanak oluşturacak kritik habitat ve hassas türlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi

Araştırma ve Uygulama Birimi kapalı devre sistemler, akuaponik sistemler, balık ıslahı ve üreme biyoteknolojisi uygulamalarının yürütüldüğü önemli bir merkezdir. Burada Gökkuşağı alabalığının yanında, nesli tehlikede olan Mersin balığı, Kırmızı benekli alabalık gibi türlerin yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

R/V Yunus-S Araştırma Gemisi

Araştırma Gemisi ile 1995 yılından beri Marmara, Ege, Akdeniz ve uluslararası sularda araştırma seferleri yapılmaktadır.

Araştırma Laboratuvarları

Fakültemiz Araştırma Laboratuvarlarında deniz ve iç sulardaki biyoçeşitliliğin izlenmesi, kirlilik kontrolü ve önlenmesi, sürdürülebilir balıkçılık ve ekosistem, biyoteknolojik araştırmalar, su ürünleri işlemesi ve gıda güvenliği çalışmaları yürütülmektedir.

•    2015 yılında Antarktika’da bilim üssü bulunan 29. ülke olma hedefiyle çalışmalarını hızlandıran Türkiye ekibinden Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK Sofya’da yapılan 38. Antarktika Taraflar Toplantısı’nda (ATCM) “Japonya Antarktika Madalyası’na” layık görüldü.

•    2019 yılında Fakültemiz Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Özkan ÖZDEN, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Devrim TOSUN ve Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Öğrencisi Yasin ORHAN tarafından yapılan “Sucul Ortam Başlangıç Yemi ve Üretim Yöntemi” başlıklı incelemesiz patent, deniz balıkları, akvaryum veya sucul ortamda yetiştiriciliği yapılan tüm canlılarda yem olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

•    Deniz Biyolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen ALTUĞ “Antibakteriyel Ürünlerde Kullanilmak Üzere Deniz Süngerlerinden Bakteri İzole Etme ve Antibakteriyel Ürün Üretme Yöntemi” tescilli patenti bulunmaktadır.

Uluslararası Projeler

•    Beam Trawl Surveys For Black Sea Rapa whelk 2021-2022
•    Illuminating Hidden Harvests: Case study on small-scale fisheries in Turkey
•    Operating a Network of Integrated Observatory Systems in the Mediterranean Sea (ODYSSEA)
•    Lymphocystis disease virus (LCDV) infection in SAF-1 cells.
•    Whole viral genome sequencing using NGS
•    Effects of different copper (Cu) levels on growth performance, survival, fatty acid compositions and gene expression of gilthead seabream

TÜBİTAK Projeleri

•    Mikroplastik ve Cıva Maruziyetinin Midyelerde (Mytilus galloprovincialis, Lamarck, 1819) Oluşturduğu Hasarın Bor Katkılı Depurasyonda Giderimi
•    Marmara Denizi'nden Avlanan Su Ürünlerinde Müsilajın Halk Sağlığı Bakımından Etkilerinin Değerlendirilmesi
•    Müsilajın Yapay Resif Süksesyonu ve Balıkçılık Verimliliği Üzerinde Etkisi
•    Atmosferik Basınç Soğuk Plazmanın Levreğin (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) Kalitesine Etkisi
•    Marmara Denizi Bentik Diyatomelerinin İzlenmesi ve Ekolojik Durum Değerlendirilmesinde Kullanımı
•    Türkiye ve Bulgaristan Kıyılarındaki Ortak Kalkan (Scophthalmidae) Stoklarının Genetik Yapı Analizi ve Karşılıklı Sürdürülebilir Avcılığı
•    Deniz Bakteri İzolatlarının Biyoteknolojik Amaçlı Kullanımında Teknoloji Transferi
•    Müsilajın Biyolojik Bertarafında Kullanılan Yerli Deniz Bakteri İzolatlarının (YDBK) Deniz Canlıları Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması
•    Marmara Denizi'nin İyileşmesi Sürecinde Prens Adaları'nda Bulunan Bazı Mercanların Üreme ve Demografik Modelleri
•    Müsilajın Prens Adaları Bölgesinde Yaşayan Gorgon Mercanları ve Süngerler Üzerindeki Etkisi
•    Sivriada'da Bulunan Sarı Gorgonların (Eunicella cavolini (Koch, 1887)) Koruma Amaçlı Transplantasyonları
•    Manyas Gölü Havzası'nın Yönetimi İçin Bütünleşik Modelleme Odaklı Karar Destek Sisteminin Oluşturulması
•    Marmara Denizi Ve Yakın Çevresine Ulaşan Karasal Besin Elementi Yük Bileşenlerinin Belirlenmesini Sağlayan Bir Hesap Sisteminin Tasarımı Ve Yapılandırılması
•    Marmara Denizinde Yaşayan Bazı Oktokoral Türlerinde Mikrofloranın Belirlenmesi

SU BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ DEĞİŞİM ANLAŞMASI BULUNAN ÜLKELER
•    Hochschule Bremerhaven / ALMANYA (Erasmus)
•    Sofia University / BULGARİSTAN (Erasmus)
•    Czech University / ÇEK CUMHURİYETİ (Erasmus)
•    University of South Bohemia / ÇEK CUMHURİYETİ
•    University of Jyvaskylan / FİNLANDİYA (Erasmus)
•    Universita degli Studi di Sassari / İTALYA (Erasmus)
•    Klapeida University / LİTVANYA (Erasmus)
•    Universitatea Ion Ioneco de la Brad / ROMANYA (Erasmus)
•    University of Galati / ROMANYA (Erasmus)
•    University of Thessally / YUNANİSTAN (Erasmus)
•    Szent Istvan University / MACARİSTAN (Erasmus)
•    SLU Uppsala / İSVEÇ (Erasmus)
•    Trakia University / BULGARİSTAN (Erasmus)
•    University of Dubrovnik / HIRVATİSTAN (Erasmus)
•    University of Szczecin / POLONYA (Erasmus)
•    University of Bucharest / ROMANYA (Erasmus)
•    Universita Politechnica delle Marche / İTALYA (Erasmus)
•    Pukyong National University/ GÜNEY KORE (Mevlana)
•    Tokyo University of Marine Science & Technology/ JAPONYA (Mevlana)
•    Vancouver Island University / KANADA (Mevlana)

Su Bilimleri Fakültesi, ÖSYM Kontenjan Kılavuzunda belirtilen sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. Bir yıl süreli “Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı” uygulanır. Hazırlık sınıfı 4 yıllık öğretim süresine dahil değildir. 60 iş günü staj zorunludur, eğitim yüzde otuz İngilizce olarak yürütülmektedir.


Öğrencinin, dört yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olabilmesi için aldığı tüm derslerden başarılı olması, en az 2.00 AGNO ile yüzde otuzu İngilizce olmak üzere toplam 240 AKTS'lik ders yükünü, danışmanı ile yürüteceği Lisans Bitirme Tezi çalışmasını ve 60 iş günü süren zorunlu işyeri stajını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Bu koşulları sağlayan öğrencinin mezuniyeti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak kendisine programın diploması ve «Su Bilimleri ve Mühendisi» ünvanı verilir.


Çift Ana Dal Programları
- Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
- Fen Fakültesi Kimya Bölümü
- Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Yan Dal Programları
- Eczacılık Fakültesi
- Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü

Fakültemiz bünyesinde 9 adet öğrenci kulübü aktivitelerine devam etmektedir. Bu kulüplerde öğrencilerimiz eğitimini aldıkları meslekle ilgili olarak hobilerini gerçekleştirme, çeşitli dallarda eğitimler alma ve alanında uzman kişilerle tanışma fırsatı yakalamaktadırlar. Bunun dışında Fakültemiz öğrencileri futbol, voleybol ve basketbol gibi kitle sporlarının yanında yelken ve kürek gibi su sporları da yapabilmektedir.

•    Girişim ve Kariyer Kulübü (GİKAR)

•    Spor-Sağlık Kulübü


•    Sualtı Kulübü (SUBSAK)


•    Fotoğrafçılık Kulübü (SUFOT)


•    Su Sporları Kulübü


•    Bilim Kulübü (SUBİF)


•    Sanat Kulübü (SUBSK)


•    Ekoloji ve Kamp Kulübü


•    Su Ürünleri Mutfak Sanatları Kulübü









İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi mezunları bugün ülkemizin en köklü üniversitesinden mezun olmanın sorumluluğu ile çeşitli bakanlıklarda, kamu kurumlarında ve özel sektörde önemli görevler üstlenmektedirler.

Su Bilimleri ve Mühendisleri gerek ülkemizde gerekse başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Almanya, Japonya, Kanada, ABD, Avustralya ve Güney Kore gibi birçok ülkede kolayca iş bulabilmektedirler.
Ülkemizde su ürünleri sektörünün oluşmasına, gelişmesine ve geleceğine en büyük katkıyı yapan mezunlarımız, su kaynaklarının modellenmesi, yönetimi, çevre dostu akuakültür sistemleri, sürdürülebilir balıkçılık yönetiminin geliştirilmesi, akuatik kaynaklı gıdaların işlenmesi ve gıda güvenliği, Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik konularında liderdir. Mezunlarımız;
•    Tarım ve Orman Bakanlığı,
•    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
•    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,
•    Sağlık Bakanlığı,
•    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
•    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı birimlerde;
•    Türkiye İstatistik Kurumu,
•    İl Özel İdare’lerinde,
•    Belediyelerde Gıda Dairesi Başkanlığı
•    İçme Suyu Barajlarının su kalitesi yönetiminde,
•    Kamu ve Özel Sektör Laboratuvarlarında,
•    Ambalajlı Su Fabrikalarında,
•    Akuakültür Sektöründe, balık yağı ve yem fabrikalarında,
•    Gıda İşleme ve Paketleme tesislerinde gıda güvenliği ve kalite kontrol konularında
•    Su Ürünleri Kooperatifleri ve Birliklerinde
•    Endüstriyel akvaryumlarda Projelendirme, ekspertiz, danışmanlık, yönetim ve pazarlama aşamalarında görev almaktadırlar

Adres: Kalenderhane mah. Onaltı Mart Şehitleri cad., No:2 PK:34134 Vezneciler Fatih /İstanbul
Dekanlık Tel: +90 212 440 00 00/20100
E-mail: subilimleri_dekan@istanbul.edu.tr