Mimarlık Fakültesi


Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin aktif 15 fakültesi arasında en genci olan İ.Ü. Mimarlık Fakültesi 4 lisans, 3 yüksek lisans ve 1 doktora programıyla eğitim-öğretim hayatına sağlam adımlarla ilerlemeye devam etmektedir.


İstanbul Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi, Resmî Gazete’nin 11 Mart 2017 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Mimarlık Fakültesi bünyesinde ilk olarak Mimarlık Bölümü ve Mimarlık Ana Bilim Dalı kurulmuştur. Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 17.10.2018 tarihli toplantısında Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı, İç Mimarlık Bölümü ve İç Mimarlık Ana Bilim Dalı ile Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı kurulması uygun görülmüştür. Adı geçen kurulun 31.03.2021 tarihli toplantısında da Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı isimlerinin Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı olarak değiştirilmesi uygun görülmüştür.

Mimarlık lisans programı 2019-2020 eğitim-öğretim yılı, İç Mimarlık lisans programı 2020-2021 eğitim-öğretim yılı, Şehir ve Bölge Planlama lisans programı ise 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başlamıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında ise Endüstriyel Tasarım lisans programı ilk öğrencilerini alacaktır.

Mimarlık lisans programımız ilk mezunlarını 2022-2023 Bahar yarıyılı sonunda vermiştir.

Mimarlık bölümünün Yüksek Lisans ve Doktora programları, İç Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinin ise tezli yüksek lisans programları aktiftir. Şehir ve Bölge Planlama bölümünün “Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi” tezli yüksek lisans programı, ilk mezunlarını 2023 yılında vermiştir.




İç Mimarlık Bölümü
Amaçlar ve Hedefler
İç mimarlık, mimari bir yapı kabuğunun iç mekanını, kullanıcılarının işlevsel, teknik ve davranışsal gereksinimlerine en uygun biçimde tasarlamak için çözüm üreten meslek dalıdır. İç mimar, iç mekan ile ilgili analiz, programlama, alan planlaması, estetik değerlendirme, iç mekan konstrüksiyon sistemleri ve mobilyaların detay çözümü, malzeme seçimi ve şantiye denetimi ile ilgili hizmetler vermektedir. Ülkemizin ekonomik gelişiminde yapı sektörü önemli rol oynamaktadır. İşlevsel eskime nedeniyle kullanılmayan mevcut yapı stoğunun yeniden işlevlendirilerek kullanıma kazandırılması, önemli bir sektör aktivitesi olarak öne çıkmaktadır. Ülke nüfusu ve fiziki çevre koşulları göz önüne alındığında ülkemizde hizmet veren iç mimar sayısı yetersizdir. Bu alanda görev alacak iç mimarlık alanında eğitim görmüş meslek sahiplerine ihtiyaç bulunmaktadır. İç mimarlık eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, güncel bilgi ile donatılmış, çağdaş ilke ve ölçütlerden haberdar iç mimarların yetiştirilmesi bağlamında devlet üniversitelerine büyük görev düşmektedir. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümünün bu misyonu üstlenmesi hedeflenmektedir. İç Mimarlık Bölümü, sürdürülebilir ve kullanıcı odaklı yaşam çevreleri üreten, yaratıcı ve eleştirel düşünen, çevreye duyarlı, kuram ve uygulamayı bağdaştırabilen, liderlik yapabilen, kendini sürekli geliştiren, takım çalışmasına yatkın, etik değerlere sahip ve girişimci iç mimarlar yetiştirmeyi hedefler.

İstanbul Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ilk öğrencilerini 2020-2021 eğitim öğretim yılında alarak eğitime başlamıştır.

Kabul Koşulları
YKS-Sayısal, ek kontenjan, yatay geçişle gelen öğrenciler ile kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Kontenjanımız 62 öğrencidir.

Eğitim Dili
Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında İstanbul Üniversitesi bünyesinde İngilizce sınavı yapılmaktadır. Sınav sonuçları doğrultusunda öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.

Eğitim Mekânları
İç Mimarlık Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampüsü'nde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.

Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimiz için öğrenim dönemleri sürecinde programdan mezun olabilmek için öğrencinin %75'i zorunlu ve %25'i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlaması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması ve 60 işgünü stajının yapılmış olması gerekmektedir.

Unvan
Mezunlarımız İç Mimar unvanını alır.

Mezunların İstihdamı
İç mimarlık bölümü mezunları, mimari büro, inşaat ve mobilya şirketlerinde; konut, kültür merkezi, iş yeri, havaalanı gibi çeşitli ölçeklerdeki projelerin iç mekan tasarımı / uygulama aşamalarında; yapı malzemelerinin tasarım, üretim, pazarlama ve satış departmanlarında; fuar, sergi, vb. organizasyonların tasarım ve kurulum aşamalarında; yapı sektöründeki firmalarda proje yönetimi, şantiye yönetimi, satış, danışmanlık alanlarında; kamu kuruluşları ve çeşitli bankalar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler ve akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Bölüm hakkındaki ropörtajımız için lütfen tıklayınız.


Mimarlık Bölümü
Amaç ve Hedefler
Mimarlık, ilk insandan günümüze barınma ihtiyacına bağlı olarak dünya tarihinin en eski meslek alanlarından biridir. İnsanlık var oldukça mimarlık mesleğine gereksinim, biçim değiştirse de devam edecektir. Mimarlık, farklı ölçek ve işlevlerde bina tasarlama ve inşa etme sanatıdır. Mimarlar, tasarladıkları binalarda kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundururlar. Bu ihtiyaçlar, kişisel ve toplumsal değerler ile şekillenmektedir. Bu sebeple mimarlık, birey olarak insandan topluma uzanan yelpazede psikolojik, sosyolojik, kültürel, tarihi, teknolojik, yapısal ve işlevsel ihtiyaçları detaylı incelemeyi gerektiren geniş bir disiplindir. Mimar, bu farklı bakış açılarına sahip olmalı ve tasarım anlayışını farklı ölçeklerde yapı tasarlama ve inşa eme süreçlerine yansıtmalıdır. Mimar, insan ihtiyaçlarının değişimlerine ayak uydurabilmeli, farklı ihtiyaçlar doğrultusunda her yeni yer için yeni tasarım önerileri geliştirebilmeli ve soyut fikir ve düşüncelerden gerçekliğe uzanan farklı aşamalarda görev alabilmelidir.

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde, psikolojik, sosyolojik, kültürel, tarihi, teknolojik, yapısal ve işlevsel boyutları göz önünde bulundurabilen, sorgulayan, yeni fikirler üretme hedefinde farklı tasarım kuram ve yöntemlerini kullanan, her türlü çağdaş teknik bilgi ve beceri ile donatılmış, ahlaki ve etik değerlere sahip, ülkesini seven, insanlığa faydalı olmayı hedefleyen, aydın, çağdaş ve dünya çapında vizyona sahip birer insan ve çok yönlü Mimarlar yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Bölümü ilk öğrencilerini 2019-2020 eğitim öğretim yılında alarak eğitime başlamıştır.

Kabul Koşulları
YKS-Sayısal, ek kontenjan, yatay geçişle gelen öğrenciler ile kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Kontenjanımız 70 öğrencidir.

Eğitim Dili
Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında İstanbul Üniversitesi bünyesinde İngilizce sınavı yapılmaktadır. Sınav sonuçları doğrultusunda öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.

Eğitim Mekânları

Mimarlık Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.

Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimiz için öğrenim dönemleri sürecinde programdan mezun olabilmek için öğrencinin %75'i zorunlu ve %25'i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlaması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması ve 60 işgünü stajının yapılmış olması gerekmektedir.

Unvan
Mezunlarımız Mimar unvanını alır.

Mezunların İstihdamı
Ülke ve dünya nüfusunun hızlı artışına bağlı olarak çevrenin insan eliyle biçimlendirilmesine ihtiyacın sürekli artışı, sağlıksız yerleşimlerin yeniden ele alınmasının zorunluluğu gibi nedenlerle dünya genelinde mimarlık mezunlarına gereksinim artmaktadır. Ülke genelinde kaliteli ve yeterlik sahibi mimarlık mezunlarının yetişmesi bağlamında İstanbul Üniversitesi’nin güçlü yapısı mimarlık bölümünün de güçlü yanını oluşturmaktadır. Mimarlık eğitiminin İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın merkezinde yer alan kampüste verilecek olması programın en güçlü ve önemli yönlerinden biridir. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde mimarlık eğitiminin tasarım odaklı ve çok boyutlu düşünen insan yetiştirilmesi hedefi sebebiyle mezunlarımız mimarlık ofisleri, şantiyelerde, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, yapı ve inşaat sektörünün tüm alt branşlarında çalışabilirler veya mimarlık disiplini altındaki birçok branşta akademik kariyer yapabilirler.


Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü
Özgörev (Misyon):
Sürdürülebilir ve yaşanabilir mekanlar oluşturulmasına yön verecek; çevreye, insana, kültürel ve sosyal değerlere duyarlı, ulusal ve küresel gündemi takip eden, güncel paradigmalara hâkim, etik değerlere bağlı, kamu yararını her zaman önde tutan, hakçalık ilkesini gözeten, yüksek bilgi ve beceri düzeyine sahip, meslek alanında liderliği hedefleyen şehir ve bölge plancıları yetiştirmektir.

Özgörü (Vizyon):
Sürdürülebilir, sağlıklı, akıllı ve adil şehirlerin gelişmesinde en üst düzeyde roller alacak şehir ve bölge plancılarını yetiştiren, öğrenme odaklı eğitim anlayışını ileri taşıyan, güncel eğitim yaklaşımlarını yüksek başarı ile uygulayan, uluslararası düzeyde saygın ve cazip bir eğitim programı olmaktır.

Program Bilgileri:
Günümüzde dünya nüfusunun çok büyük bir bölümü kentlerde yaşamaktadır ve yakın zamanda 3 milyar kişinin daha kentlerde yaşaması öngörülmektedir. Kentler, üretken, yüksek yaşam kalitesi sunan, teknolojik gelişimin ve kültürel üretimin beşiği yerlerdir. Ancak aynı zamanda artan nüfusla beraber kentler, iklim değişikliği, kirlilik, yaşlanan toplumlar, dijital ayrım, kronik sosyo-coğrafi eşitsizlikler, göç ve ekonomik belirsizlikler ile karşı karşıya kalmakta, doğal afetlere daha açık hale gelmektedir. Şehir ve Bölge Planlama, kentlerin toplumsal ve bireysel yaşam kalitesi sunan, ekonomik ve sosyal gelişmenin itici gücü olan, halkı tarafından benimsenen yerler olmasına hizmet edecek şekilde düzenlenmesi ve yönetilmesine dair bir kamu yönetimi aracıdır. Şehir ve Bölge Planlama bir yandan da kentlerin çevresel etkilerinin azaltılması ile doğal ve teknolojik afetlere karşı güçlendirilmesine de hizmet eder. Şehir ve Bölge Planlama, ulusal ve uluslararası yerleşmelerin birbirleri ile uyumlu şekilde gelişmesi ve daha iyi bir dünyaya ulaşma yönünde dönüşümünde de stratejik rolü olan faaliyetleri kapsar. Bu yönüyle birçok gelişmiş ülkede saygın bir konumu olan şehir ve bölge planlama uğraş alanında kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında veya Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerde kariyer sahibi olmak isteyenler, önceki dönemlere göre çok daha fazla yüksek bilişsel becerilere ve bilgi birikimine sahip olmak, evrensel ilkeleri benimsemek, ancak kentlerin yerel niteliklerini ve hassasiyetlerini de daha derinden kavramak ve birbirleri ile, güvene, bilgiye ve etik değerlere dayalı güçlü mesleki ilişkiler kurmak zorundadırlar.

İÜ Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı bu alanda kariyer sahibi olmak isteyenlerin, uluslararası düzeyde mesleklerini icra edebilecekleri şekilde bilimsel, hukuki, yönetsel, teknik bilgi ve beceriler kazanmalarını güvence altına alan, uluslararası normlara uygun, çağdaş, kapsamlı bir programdır. Planlama mesleğindeki dijital dönüşüm ve artan disiplinlerarası iletişim ve ortak çalışma ihtiyaçları da programın tasarımında dikkate alınmıştır.

Kabul Koşulları:
YKS-Sayısal, ek kontenjan, yatay geçişle gelen öğrenciler ile kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Kontenjanımız 60 öğrencidir.

Eğitim Dili:
Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple üniversiteye giriş sonrasında, İstanbul Üniversitesi bünyesinde yapılan İngilizce sınavı yapılmakta; sınav sonucundan geçerli not alamayan öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.

Mezuniyet Koşulları:
Programdan mezun olmak için öğrencilerin zorunlu dersleri almış olmaları, toplam AKTS karşılığı olarak 240 AKTS Kredisi almış ve başarmış olmaları, alınan kredilerin en az %20’sinin seçme derslerden alınmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca, Kurum dışında 60 gün staj yapmış olmaları, bitirme projesi mahiyetinde olan Proje VIII dersinde en az “CC” başarı notu elde etmeleri ve en az %30 İngilizce ders kredisi almış olmaları gerekmektedir.

Eğitim Mekânları:
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampüsü'nde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.

Unvan:
Bölüm mezunlarımız Şehir ve Bölge Plancısı unvanını alır.

İstihdam:
Program mezunları, TMMOB Şehir Plancıları Odası üyesi olarak, kendi planlama bürolarını kurabilmekte ve serbest meslek sahibi ya da girişimci olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca yine üye olarak, proje müellifi / sorumlusu olarak imza yetkisi kullanabilmektedirler. Bunun yanı sıra, gayrimenkul geliştirme, pazarlama ve değerlemesi ile ilgili sektörlerde, kalkınma bankalarında, zincir mağaza ve otellerde gayrimenkul ile ilgili birimlerde çalışabilmektedir. Ayrıca gittikçe artan şekilde dijital ekonomi alanında uğraş gösteren firmalarda da üst düzeylerde görev alabilmektedirler. Afet yönetimi, toplumsal gelişme, sosyal girişimcilik gibi konulardaki sivil toplum kuruluşlarında da kariyer olanakları son yıllarda hızla artmıştır. Mezunların önemli bir bölümü büyükşehir ve ilçe belediyelerde; çeşitli bakanlıkların merkezi ve yerel örgütlerinde, bölgesel kalkınma ajanslarında ve kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarında istihdam edilmektedir.

Neden İstanbul Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı?
Program, İstanbul Üniversitesi’nin köklü geçmişinden gelen güçlü yanlardan faydalanacak şekilde tasarlanmıştır. İstanbul Üniversitesi’nin özellikle beşerî bilimler ve tıp bilimleri gibi alanlardaki üstün bilgi birikiminin mesleki bilgi, beceri ve değerlere sahip mezunlar verilmesinde program açısından avantaj oluşturduğu düşünülmektedir. Programın yürütüldüğü yer, köklü bir tarihi geçmişe sahip bir dünya kenti olan İstanbul’un merkezidir. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi merkez binası ve bir çok birimi ile aynı ilçededir. Derin bir kentsel belleğe sahip olan bu yerde, önemli kamu kurumlarına ve meslek örgütlerine yakın olmak, öğrencilerin eğitimleri esnasında kimlik kazanmalarında, yaşadıkları ülke ve kenti anlamaları ve kavramalarında, güncel sorunlardan hızlı bir şekilde haberdar olmalarında ve yabancı kültürlerle iletişim kurmalarında eşsiz avantajlar sunmaktadır. Programı yürütecek kadroların uluslararası ilişkilere sahip olması, farklı ancak ilişkili disiplinlerden gelmesi, uygulama tecrübeleri olması, halihazırda disiplinler arası projelerde ve kamu-sanayi-özel sektör üçlü sarmal tipi projelerde çalışıyor olmaları da önerilen programı diğer programlara göre bilgi ve becerilerin öğrencilere aktarılması konusunda avantajlı kılmaktadır.

Program, diğer programlara göre özellikle büyükşehirlerde planlama ve büyükşehir yönetimi açısından daha zengin ve derin bilgi içeriği sunacak ve yönetim becerileri kazandıracak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca program, İstanbul Üniversitesi Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı ile tasarlanmış olup kamu kuruluşları ve özel sektörde üst düzey ve önemli pozisyonlarda plancı yetiştirmek hedeflenmiştir.

Endüstriyel Tasarım Bölümü

İstanbul Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde; bireysel, sosyal, kültürel, çevresel, teknik ve ekonomik boyutları dikkate alarak ürün yaşam döngüsünün bütününe odaklanan, klasik tasarım yöntem ve kuramlarının yanı sıra yenilikçi ve deneysel yöntemleri kullanan, insana, çevreye, ulusal ve uluslararası paydaşların değişen ihtiyaçlarına duyarlı ve bu ihtiyaçlara yön verebilen, bilgilerini meslek pratiğinde güncel teknoloji ile bütünleştirebilen çok yönlü Endüstriyel Tasarımcılar yetiştirilmesi planlanmaktadır. Endüstriyel Tasarım Bölümü olarak amacımız; mühendislik ve teknoloji tabanlı bir felsefeyle, sanayi ile yakın iş birliği içinde eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmalarımızı gerçekleştirmektir.

Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunları, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, tasarım ofisleri, araştırma enstitüleri veya üniversitelerde görev yapabilirler. Endüstriyel Tasarımcılarının verdiği hizmetlerden, elektrikli ve/veya elektronik aletler, tıbbi cihazlar, seramik gereçler, ambalaj, ev ve ofis ürünleri, mobilya, aydınlatma ve ulaşım gibi çok çeşitli sektörlerden firmalar yararlanır. Sivil toplum örgütleri de Endüstriyel Tasarımcılarının uzmanlığından yararlanabilirler.

İlk kez 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alacak Endüstriyel Tasarım Lisans programının kontenjanı 30 öğrenciden oluşmaktadır. YKS-Sayısal, ek kontenjan ve kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler lisans programına kabul edilir. Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında İstanbul Üniversitesi bünyesinde İngilizce sınavı yapılmaktadır. Sınav sonuçları doğrultusunda öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.

Endüstriyel Tasarım Bölümü sosyal medya hesaplarını takip ederek, bölüm ile ilgili güncel bilgilerden haberdar olabilirsiniz.
Instagram: @iu1453_industrialdesign
TikTok: @iu1453_industrialdesign

İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaçlar ve Hedefler
İç mimarlık tezli yüksek lisans programı, iç mekân tasarımı, detay çözümleme, fiziksel çevre kontrolü, tarihi binalarda yeniden kullanıma adaptasyon ve insan-mekân etkileşimi alanlarında uzmanlaşma imkânı veren bir yüksek lisans eğitimi ve araştırma ortamı sağlamayı amaçlar. Program, işlevsel, teknik ve davranışsal verileri toplama, analiz etme ve iç mimarlık araştırmalarında kullanabilme bilgi ve becerisine sahip, yaratıcı ve eleştirel düşünen, çevreye duyarlı, kuram ve uygulamayı bağdaştırabilen, liderlik yapabilen, kendini sürekli geliştiren, takım çalışmasına yatkın ve girişimci uzman meslek insanları ve nitelikli akademisyen adayları yetiştirmeyi hedefler.

İç Mimarlık Tezli Yüksek Lisans Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmıştır ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir.

Kabul Koşulları
İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre; ALES veya eş değeri sınav notu, yabancı dil notu, lisans dersleri not ortalaması ve mülâkat sonuçları, Yönetmelikte belirtilen asgari notlardan az olmamak üzere ilgili enstitü yönetim kurulunun teklifi ve Senato kararıyla belirlenir. Yüksek Lisans mülakatlarına katılacak öğrencilerin özgeçmiş, referans mektubu, niyet mektubu ve portfolyolarını yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Eğitim Mekânları
İç Mimarlık Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampüsü'nde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.

Mezuniyet Koşulları
Programın normal öğrenim süresi, 1 senesi ders, 1 senesi de tez aşaması olmak üzere 2 senedir. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği, Seminer, Proje I ve Proje II dersleri zorunlu, 6 ders ise seçmelidir. Öğrenciler ders aşamasını tamamladıktan sonra bir akademik danışman gözetiminde iç mimarlık alanında bir konuda yüksek lisans tez çalışması yapar ve dönem sonunda jüri önünde savunur. Programdan, 60 AKTS’lik 10 ders (4 zorunlu, 6 seçmeli) ve 60 AKTS’lik Yüksek Lisans Tez Çalışması tamamlanarak mezun olunmaktadır.

Unvan
Program mezunları, “İç Mimarlık Programında Yüksek Lisans Derecesi”ne sahip olurlar.

Mezunların İstihdamı
Program mezunları, mimari büro, inşaat ve mobilya şirketlerinde konut, kültür merkezi, iş yeri, havaalanı gibi çeşitli ölçeklerdeki projelerin iç mekan tasarımı / uygulama aşamalarında; yapı malzemelerinin tasarım, üretim, pazarlama ve satış departmanlarında; fuar, sergi, vb. organizasyonların tasarım ve kurulum aşamalarında; yapı sektöründeki firmalarda proje yönetimi, şantiye yönetimi, satış, danışmanlık alanlarında; kamu kuruluşları ve çeşitli bankalar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler ve araştırmacı ya da akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.

İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaç ve Hedefler
Mimarlık pratiğinin disiplinler arası yapısı gereği mimarlar, mühendislik dalları ile sürekli etkileşim içerisindedir. Bu etkileşim tasarım aşamasından başlayıp, uygulama ve daha sonra işletme aşamalarında da devamlılık göstermektedir. Yüksek lisans programımızın vizyonu, mimarlık ile mühendislik arasındaki bağı mimarlığın alt bileşenleri olan bina sistemleri, tarihi çevre koruma ve mimari tasarım aracılığıyla kurmaktır.

Yüksek lisans programımızın öncelikli misyonu, yerel ve küresel ölçekte disiplinlerarası çalışmalar yapan, mimarlık ortamını evrensel düzeye yükseltecek meslek insanı ve akademisyen yetiştirmektir. Özel anlamda değerlendirildiğinde, mimarlık-mühendislik ilişkisini kurmaya yönelik, öğrencilere hem mimarlık hem de mühendislik alanlarında uzman akademik kadro ile zengin bir akademik ortam oluşturulması misyonumuzdur.

Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi Tezli Yüksek Lisans Programının kuruluş amacı; bina sistemleri (servis sistemleri, taşıyıcı sistemler, yapı fiziği), tarihi çevre koruma ve mimari tasarım gibi mimarlığın alt dallarını mimari mühendislik bakış açısı ile düşünebilen; alt dallar arasındaki ilişkiyi kurgulayabilen ve sistemin bütününü etkin ve doğru tasarlayan meslek insanlarını yetiştirmektir.

Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi Tezli Yüksek Lisans Programı, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılmıştır ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında ilk öğrencilerini kabul edecektir.

Kabul Koşulları
İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre; ALES veya eş değeri sınav notu, yabancı dil notu, lisans dersleri not ortalaması ve mülâkat sonuçları, Yönetmelikte belirtilen asgari notlardan az olmamak üzere ilgili enstitü yönetim kurulunun teklifi ve Senato kararıyla belirlenir. Yüksek Lisans mülakatlarına katılacak öğrencilerin özgeçmiş, referans mektubu, niyet mektubu ve portfolyolarını yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Eğitim Mekânları
Mimarlık Fakültesi’nin tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.

Mezuniyet Koşulları
Programın normal öğrenim süresi, 1 senesi ders, 1 senesi de tez aşaması olmak üzere 2 senedir. En az 9 ders ve 1 seminer olacak şekilde en az 60 AKTS kredi tamamlamak gerekmektedir. Tanımlanmış zorunlu dersleri almak ve başarılı olmak koşulu geçerlidir. Bunun yanında, Toplam kredisi 60 AKTS olan tez çalışmasını başarmış olmak gerekmektedir.

Unvan
Program mezunları, “mimarlık alanında yüksek lisans derecesi”ne sahip olurlar.

Mezunların İstihdamı
Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi Yüksek Lisans programı, mezunlarını mimarlık alanındaki ulusal ve uluslararası düzeyde tüm mesleki aktivitelere hazırlamayı amaçlar.

İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaç ve Hedefler
Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre 2050 yılında bugüne göre 2,9 milyar kişinin daha kentlerde yaşayacağı, kent nüfusunun 6 milyar kişiyi bulacağı ve dünya nüfusunun %69’unun kentlerde yaşar hale geleceği öngörülmektedir (UN2010). 1. Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı, İstanbul Üniversite’sinin birikimiyle güncel paradigmalara hâkim, bütünleşik düşünebilen, yönetici plancıları yetiştiren Türkiye’de ilk ve tek büyükşehir odaklı yüksek lisans programıdır.

Programın, Türkiye’deki ilk Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı olarak öncülük etmesi, Türkiye ve dünyanın önde gelen büyükşehirlerine yön vermesi, büyükşehirlere yönelik önemli bir bilgi kaynağı olması öngörülmektedir. Büyükşehirlerin stratejik ve mekânsal planlanması ve yönetiminde önemli görevler üstlenebilecek, ufku geniş, ölçeklerarası ilişkileri kurabilen, farklı meslek grupları ile yüksek yaratıcılık düzeyi içinde çalışma becerileri olan, güncel paradigmalara hâkim, kamu yararı gözeten uzmanlar yetiştirmektir.

Kabul Koşulları
İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre; ALES veya eş değeri sınav notu, yabancı dil notu, lisans dersleri not ortalaması ve mülâkat sonuçları, Yönetmelikte belirtilen asgari notlardan az olmamak üzere ilgili enstitü yönetim kurulunun teklifi ve Senato kararıyla belirlenir. Yüksek Lisans mülakatlarına katılacak öğrencilerin özgeçmiş, referans mektubu, niyet mektubu ve portfolyolarını yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Eğitim Mekânları
Mimarlık Fakültesi’nin tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt Merkez Kampüsü'nde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.

Mezuniyet Koşulları
En az 7 ders ve seminer dâhil olmak üzere derslerden en az 60 AKTS kredi, zorunlu dersleri almak ve başarılı olmak gerekir. Tez çalışmasının toplam AKTS kredisi 60’tır. ALES’ten en az 80, YDS’den en az 65 veya eşdeğeri sınavlardan en az bunların karşılıkları notları alan, AGNO’su 4 üzerinden en az 3 olan, birinci yarıyıl sonuna kadar tez konusu kabul edilen öğrenciler, tezli yüksek lisans için istenen diğer koşulları da sağlamaları şartıyla üçüncü yarıyıl sonunda 90 AKTS tamamlayarak mezun olabilirler.

Unvan
Programdan mezun olanlar Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Uzmanı olarak profesyonel hayatlarına devam ederler.

Mezunların İstihdamı
Program mezunları, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri gibi kamu sektöründe farklı kurumlarda uzman olarak yer alabilecekleri gibi, programdan edindikleri bilgi ve becerilerle ulusal ve uluslararası projelerde yer alabilir.

​Ödüller:
●  Doç. Dr. M. Çağhan Keskin ve ekibi, Eşdeğer Ödül, “Üsküdar’da Mimar Sinan’ı Anmak Yarışması”, 2021
●  Doç. Dr. M. Çağhan Keskin ve ekibi, 1. Ödül, İBB “İstanbul’un Mezarları Ulusal Tasarım Yarışması- Halide Edip Adıvar”, 2020
●  Doç. Dr. M. Çağhan Keskin ve ekibi, 1. Ödül, İBB “İstanbul’un Mezarları Ulusal Tasarım Yarışması- Optik Başkan (Mehmet Işıklar)”, 2020
●  Prof. Dr. Hüseyin L. Kahvecioğlu ve ekibi, 1. Ödül, “İzmir Ana Transfer Merkezi Mimari Proje Yarışması”, 2020
●  Dr. Öğr. Üyesi Mete Başar Baypınar’ın da içinde bulunduğu ekip, 3. Mansiyon, “Olivelo-İzmir Kent Çeperinde Ekolojik Ortak Yaşam Alanı Fikir Projesi Yarışması”, 2020

Dış Kaynaklı Projeler:

Öğretim üyelerimizin yürütücü olduğu projeler:


Öğretim Üyelerimizin ekip üyesi olduğu projeler:

Ödüller (Öğrenci)
●    Alperen İraz, Eren Vardar ve Süleyman Enes Kurt, 1. Ödül, “İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması”, Ulusal Öğrenci Yarışması, 2022.

●    Eren Vardar, Alperen İraz, ve Süleyman Enes Kurt, Mansiyon Ödülü, “Great Green Wall Single Stage Student Ideas Competition, UIA”, Uluslararası Öğrenci Yarışması, 2022.


Fakültemizin, İstanbul Üniversitesi gibi sembol olmuş bir eğitim kurumunun çatısı altında olması birincil özelliğidir.

Mimarlık Fakültesi’nin tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda yer almaktadır.


Fakültemizin, İstanbul’un merkezinde, tarihi eser özelliği taşıyan yapıların yanı başında adeta bir Açıkhava mimarlık laboratuvarının içinde yer alması öğrencileri için en önemli ayrıcalıklarından biridir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.
Fakültemiz ve içinde yer alan bölümler, dinamik ve konusunda deneyimli, güçlü akademik kadrosu ile öne çıkmaktadır.

Beyazıt Seminerleri:

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak 2019 Yaz Döneminde başlattığımız Beyazıt Seminerlerimiz kapsamında, Haziran 2022 itibari ile toplamda 75 seminer verilmiştir. Bu etkinliklerde fakültemiz öğretim üyelerinin yanı sıra, alanında uzman birçok konuk da misafir edilmiştir. Çarşamba buluşmaları olarak gerçekleşen etkinlik, Mart 2020’den bu yana online olarak yapılmakta, seminerlerin kayıtları fakültemizin YouTube kanalından yayınlanmaktadır. Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer alan tüm bölümler ile ilgili çok çeşitli konularda sunumların yer aldığı Beyazıt Seminerleri ile ilgili duyurularımız fakülte web sitesi ya da sosyal medya hesaplarından takip edilebilmektedir.

Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Dersleri:
Her sene, eğitim öğretim yılının başlangıcında düzenlenen fakültemiz açılış töreni etkinliğinde ülkemizin yetiştirdiği başarılı mimar ve tasarımcılar konuk olarak bir açılış dersi vermektedirler. 2019-2020 yılında Ağa Han ödüllü Mimar Han Tümertekin tarafından verilen açılış dersi, 2020-2021 Eğitim Öğretim başlangıcında Mimar Melike Altınışık tarafından verilmiştir.

2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı başlangıcındaki törende ise Mimar Nevzat Sayın, öğrencilerimizle bir araya gelerek açılış dersi konuşmasını yapmıştır. Melike Altınışık ve Nevzat Sayın tarafından verilen açılış dersleri fakültemizin YouTube kanalında da yayınlanmıştır.

1.Sınıf öğrencileri için Oryantasyon Programı:
Her sene, eğitim öğretim yılı başlangıcında fakültemize yeni başlayan öğrenciler için bir oryantasyon programı düzenlenmektedir. Bu programda, fakülteyi tanımaya yönelik seminerlerin yanı sıra, fakültemiz çevresindeki mimari öneme sahip mekanlara çeşitli teknik geziler de düzenlenmektedir.

Paneller:
Fakültemizde Mimarlık Fakültesi ile ilgili alanlarda güncel konuları konuşmak üzere düzenli olarak çeşitli paneller düzenlenmektedir:
Temmuz 2021, “Uzaktan Mimarlık ve Tasarım Eğitimi Üzerine”
○ Haziran 2021, “Peyzaj Mimarlığı Üzerine”
○ Mart 2021, “Restorasyon Uygulamalarında İnşaat Mühendisliğinin Rolü Paneli”
○ Aralık 2020, “Kovid 19 Sonrası Mimarlık, Planlama ve Tasarım Eğitimi Paneli”
Bu panellerin kayıtlarına Fakültemiz YouTube kanalı üzerinden ulaşılabilir.

Sempozyumlar:
○ Mayıs 2021, “Fatih Dönemi’nde İstanbul’un İmarı ve Mimarlık Ortamı”, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortak Çevrimiçi Sempozyumu (Sempozyumun kayıtları İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi YouTube kanalından izlenebilir.)

Ulusal ve Uluslararası Konferanslar:
Kurulduğu günden bu yana fakültemizde pek çok ulusal ve uluslararası konferans düzenlenmiştir:
○ 20. yüzyıldan Günümüze Dünya Mimarlığı Çevrimiçi Konferansları Serisi
○ 2021 Aralık, Elena Zabelina, “Rusya’daki Kamusal Mekanlar: Kazan, Moskova ve Krasnodar’dan Çağdaş Tasarım Örnekleri”
○ 2021 Kasım, Vahid Eilaei, “İran’ın Modern Mimari Mirası
○ 2021 Mart, Doç. Dr. Ayhan Vergili, “Milli Mücadele Sürecinde Sağlık Politikaları” Ulusal Çevrimiçi Konferans (İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında)
○2021 Nisan, Emekli Piyade Albay Mehmet Şadi Polat, “Milli Mücadele Döneminde Türk Havacılık Tarihi”, Ulusal Çevrimiçi Konferans (İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında)
○2019-2020 Eğitim Öğretim yarıyılı, Prof. Dr. Machiel Kiel, “Ottoman Architecture in the Balkans: An Introducing Overview”, Uluslararası Konferans

Mimar Sinan’ı Anma Etkinlikleri:
○ Nisan 2022, Prof. Dr. Suphi Saatçi, “Bir Mühendis olarak Sinan”, Ulusal Çevrimiçi Konferans
○ Nisan 2021, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, “Selimiye ve Çağdaşı Avrupa, Ulusal Çevrimiçi Konferans

Öğrenci Çalıştayları:

2021 Aralık ayında “BIM(Building Information Modelling: Yapı Bilgi Modellemesi, Yapı Bilgi Sistemi)” eğitim etkinliği, öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Etkinlik, Vitra ve VBenzeri Kampüs ile işbirliği ile çevrimiçi olarak düzenlenmiş, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Salih Ofluoğlu ve HPP International’dan Veysel Açıkel ile Buğrahan Şirin etkinliğe konuşmacı olarak katılmıştır.

2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Mimarlık öğrencilerimize yönelik “HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” atölyesi gerçekleştirildi. Vitra Türkiye’nin desteği ile Ekim ayında düzenlenen etkinlikte Neslihan İmamoğlu’nun yaptığı “Mimarlıkta Enformal Eğitim” başlıklı sunumun ardından Mimarlar Alexis Şanal ve Murat Şanal’ın İstanbul kurduğu mimarlık ve tasarım ofisi Şanalarc tarafından oluşturulan “Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” kullanılarak öğrencilerin şehir planlama süreçlerini keşfedip öğrenmesi ve kamusal alan tasarımı hakkında tartışıp bilgi paylaşılması amacıyla bir atölye çalışması yapılmıştır

Mimarlık Kış Atölyeleri:
 2022 Şubat, “İnsan/Mekan/Hareket Atölyesi”, Yürütücüler: Prof. Dr. M. Ebru Erdönmez Dinçer, Doç. Dr. Zeynep Yazıcıoğlu Halu, Prof. Dr. Hüseyin L. Kahvecioğlu

Lise Kış Atölyeleri:

Fakültemiz bünyesinde 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Lise öğrencilerine yönelik olarak Mimarlık, İç Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri tarafından Lise Kış Atölyeleri düzenlenmiştir.

Teknik Geziler:
Mimarlık fakültesi bünyesinde lisans ve yüksek lisans seviyesindeki çeşitli dersler kapsamında İstanbul içi teknik geziler düzenlenerek, öğrencilerimizin mesleki açıdan şehrimizin tanımaları, bu geziler kapsamında mimarlık ve mimarlık tarihi ile ilgili detaylı bilgi edinmeleri ve öğretim üyelerimiz ile birlikte şehrimizdeki kültürel etkinliklere katılmaları sağlanmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=tcMvkAfuXS8



Adres: 

Süleymaniye Mahallesi Besim Ömer Paşa Caddesi No: 7 34116 Fatih/İSTANBUL


Mimarlık Bölümü E-posta: mimarlik@istanbul.edu.tr
İç Mimarlık Bölümü E-Posta: icmimarlik@istanbul.edu.tr
Endüstriyel Tasarım Bölümü E-Posta: mimarlik.endustriyeltasarim@istanbul.edu.tr
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü E-Posta: mimarlik.sbp@istanbul.edu.tr

Sosyal medya hesapları:
Instagram: @ist_mimarlik
YouTube: İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Facebook: İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi