İktisat Fakültesi


İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde Atatürk’ün isteği ile kurulan ve ülkemizde iktisat öğrenimini ayrı bir fakülte olarak sunan ilk köklü yükseköğretim kurumudur. Fakültemizin hedefi, çağdaş ilke ve kurumlar çerçevesinde farklı görüşleri yansıtan, evrensel nitelikteki araştırmalarla ekonomik ve toplumsal analize yönelik bilgi üretmek ve yaratıcı düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. 90 yıla yaklaşan tarihimizde, nitelikli ve araştırmaya dayalı eğitim anlayışımız ve sahip olduğumuz uluslararası düzeydeki seçkin akademik kadromuzla mezun ettiğimiz öğrencilerimizin farklı alanlarda elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırmaktadır. 



Fakültemizde bünyesinde İktisat Bölümü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Maliye Bölümü, Ekonometri Bölümü, İşletme Bölümü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü,Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Yönetim Bilişim Sistemleri (2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı için öğrenci kabul edecektir) olmak üzere 8 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerde tarafından yedisi yabancı dilde eğitim veren toplam 9 diploma programı yürütülmektedir. Fakültemizde hazırlık eğitimi veren yedi diploma programımız dışında öğretim süresi dört yıldır. Dersler yarıyıllık olarak ve bölümlerin uzmanlık alanları doğrultusunda hazırlanmış olup, seçimlik dersler ile öğrenciler kendi ilgi alanlarına yönlendirilmektedir.


İKTİSAT FAKÜLTESİ
İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile kurulan ve ülkemizde iktisat öğrenimini ayrı bir fakülte olarak sunan ilk köklü yükseköğretim kurumudur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kurucu dekanlığına Ord. Prof. Dr. Ömer Celal Sarc atanmış olup; 12 yıl başarı ile bu görevi yürüten Ord. Prof. Dr. Sarc 1949 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne seçilmiştir. Fakültemizin hedefi, çağdaş ilke ve kurumlar çerçevesinde farklı görüşleri yansıtan, evrensel nitelikteki araştırmalarla ekonomik ve toplumsal analize yönelik bilgi üretmek ve yaratıcı düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. 90 yıla yaklaşan tarihimizde, nitelikli ve araştırmaya dayalı eğitim anlayışımız ve sahip olduğumuz uluslararası düzeydeki seçkin akademik kadromuzla mezun ettiğimiz öğrencilerimizin farklı alanlarda elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırmaktadır. 
Fakültemizde yabancı dilde eğitim veren ikisi %100 İngilizce ve beşi %30 İngilizce olmak üzere toplam 9 diploma programı bulunmaktadır İktisat Fakültesi’nde lisans eğitimi veren bölümlerimiz; Türkçe ve İngilizce diploma programlarıyla İktisat Bölümü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü (%30 İngilizce), Maliye Bölümü (%30 İngilizce), Ekonometri Bölümü, İşletme Bölümü (%30 İngilizce), Turizm İşletmeciliği Bölümü(%30 İngilizce), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkileri (%100 İng.) ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüdür (%30 İngilizce). Ayrıca, Fakültemiz bünyesinde %30 veya %100 İngilizce seçenekleriyle eğitim veren programlarımızda öğrencilerimizin, İngilizce olarak okutulan dersleri rahatlıkla anlama kabiliyetine ve akademik dil yetkinliğine sahip olmaları için bir yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı programı uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin uluslararası fırsatlara hazır hale gelmesi için diploma programlarımızın 5., 6. 7. ve 8. yarıyıllarında seçmeli ders olarak okutulmak üzere Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri müfredatta yer almaktadır. Fakültemizde dersler yarıyıllık olarak ve bölümlerin uzmanlık alanları doğrultusunda hazırlanmış olup, seçimlik dersler ile öğrenciler kendi ilgi alanlarına yönlendirilmektedir.
Fakültemizde kültürel, mesleki ve akademik alanlarda faaliyet gösteren 16 kulübümüz bulunmaktadır. Kulüplerimiz aşağıdaki gibi listelenmiştir:
Her yıl gerçekleştirdikleri onlarca etkinlikle, kulüplerimiz üniversitenin en etkin kulüpleri arasına girmiştir. Öte yandan, İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında düzenlenen “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni”ne tüm dallarda katılmakta olup pek çok spor alanında Fakültemizin dereceleri bulunmaktadır. Öğrencilerimizin akademik deneyimlerini ve bilgilerinin zenginleşmesi, farklı kültürlerle tanışması, yabancı dil yeteneğini geliştirmesi için yararlanabileceği öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarıyla anlaşmalarımız da bulunmaktadır.




İKTİSAT BÖLÜMÜ
Değerli akademisyen kadrosu ve yüksek öğrenci sayısı ile, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yer alan İktisat Bölümü, Türkiye’nin en büyük iktisat bölümüdür. Kurulduğu 1936 yılından beri lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermektedir.

Türkçe ve İngilizce programlarıyla lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bölümümüz, iktisat kuramı temelinde, iktisadi olay ve olgulara analitik bir yaklaşım geliştirme hedefiyle matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklere ağırlık vermektedir. İktisat biliminin uygulama alanları göz önünde tutularak ve Türkiye ekonomisini tarihsel süreç içinde çeşitli yönleriyle tanıtarak iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında, araştırmacı ve uygulamacı olarak (planlamacı, analist, pazarlamacı, uzman, müfettiş vb.) çalışacak iktisatçılar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölümümüzde verilen derslerin birçoğu uygulama ders saatleriyle desteklenmekte ve bazı dersler bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin kişisel ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olarak seçebilecekleri bir dizi seçmeli ders sunarak entelektüel vizyonlarını genişletmeyi amaçlamaktadır.
İngilizce programımızda verilen derslerin tümü İngilizce olarak yürütülmektedir. İktisat Bölümü ayrıca öğrencilerine Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dillerinden birini öğrenerek eğitimlerini tamamlama ve ikinci bir dili öğrenme fırsatı da vermektedir.

İktisat Bölümü, bütün teorik eğitimlerin yanı sıra, düzenlediği bilimsel ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerini toplumsal hayata her yönüyle hazırlamayı da ilke edinmiştir. Buna ek olarak, sahip olduğu araştırma merkezleri ile güncel ve marka yaratacak konularda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Amerika'daki üniversitelerle Fakülte ve Bölüm bazında yapılan anlaşmalarla öğrencilerimize yurt dışında da eğitim alma imkânı sağlanmaktadır. 
MALİYE BÖLÜMÜ
Başlangıçta Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan maliye eğitimi ve çalışmaları 1936 yılından sonra yeni kurulan İktisat Fakültesi içinde devam etmiştir.

Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.

Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.

Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır. 
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ
Ekonometri; iktisat, matematik ve istatistiğin birleşiminden oluşan bir disiplindir. Son yıllarda bilgisayar teknolojisindeki gelişime paralel olarak iktisadi teori ve hipotezleri sayısal tabana oturtabilme ve geçerliliklerini test edebilme olanaklarının artmasıyla birlikte ekonometri de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Ekonometri Bölümü, iktisadın yanı sıra matematik, istatistik ve bilgisayar programlarını da bilen ve uygulayan öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Öğretim üye ve yardımcılarının literatüre hâkim ve ek olarak mevcut literatüre katkılar sunduğu Ekonometri Bölümü’nde, teorik ve uygulamalı ekonometri alanlarını, teorik ve uygulamalı istatistik alanlarını ve doğrusal-doğrusal olmayan programlama, hedef programlama, üretim ve tedarik zinciri, karar verme teknikleri alanlarını kapsayan dersler okutulmaktadır. Ayrıca müfredatta bölüm öğrencilerinin paket program kullanımı ve programlama yeteneklerini geliştiren dersler de bulunmaktadır. Ekonometri bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen Ekonometri, İstatistik ve Finansal Ekonometri olmak üzere 3 yüksek lisans ve bir de Ekonometri doktora programı bulunmaktadır. Ayrıca Fakültemizde sunulan ikinci seçmeli yabancı ders olanağı kapsamında Ekonometri lisans programında Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dilleri seçmeli ders olarak dört yarıyıl boyunca okutulmaktadır. 
Bölüm mezunları kamu ve özel sektörde çok geniş kariyer olanakları bulmakta olup; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul (BİST), tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak iktisatçıların istihdam edildiği her iş kolunda kariyer imkânına sahip olmaktadır.
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
%100 İngilizce ve %30 İngilizce programlarıyla eğitim veren Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, hem içerde hem de uluslararası ilişkilerde meydana gelen gelişmelerin iç politika, siyaset bilimi ve yönetim alanlarında ortaya çıkardığı değişimler ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde yol açtığı yeniliklerin gereği olarak programını sürekli olarak güncellemekte, öğrencilerini son bilgilerle donatmaktadır.

Bölümümüzdeki iki program için de zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı okutulmakta, daha sonra %100 İngilizce programımızda derslerin tamamı; ve %30 İngilizce programımızda ise derslerin en az %30’u İngilizce olarak yürütülmektedir. Ayrıca lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Lisans programımızda, ekonomi ve hukuk alanlarında yeterli sayıda ders yer almakta, bölüm derslerinin asıl yoğunlaştığı konular olarak, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, Türkiye’de siyasal yaşam, siyasal sistemler, siyasal davranış, siyasal tarih, siyasal düşünceler tarihi öne çıkmaktadır. Üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerle Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi bölgesel çalışmalara yoğunlaşma imkânı da bulunmaktadır.

Öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada kamu ve özel sektör kuruluşlarında başta diplomatik görevler olmak üzere bilgi, özgüven ve yetenek gerektiren kariyer imkânlarını hedefleyebilirler. Bu konuda, bakanlıkların dış ilişkiler bölümleri başta olmak üzere TİKA, YTB gibi uluslararası kuruluşlarımız ile AB ve BM kuruluşları ve projelerinde, bankalar ve şirketlerin yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinde, uluslararası STK’larda, geleneksel, yeni/sosyal medya kuruluşlarında istihdam olanakları bulabilirler. Bölümümüzün sunduğu Erasmus+ ve Mevlana yurtdışı öğrenci değişim programı ve yurtdışı staj olanakları ile öğrencilerimiz iyi bir kariyer için ilk adımlarını daha öğrenci iken atabilirler.
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm İşletmeciliği Bölümü'nün temel amacı kamu ve özel düzeyde turizm endüstrisine nitelikli üst düzey yöneticilerin istihdam edilmesini sağlamaktır. 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı’nda öğrenci almaya başlayan Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta; turizm dersleri ve sektörel ağırlıklı otomasyon eğitim sistemleri ile, İktisat ve İşletme dersleri de okutulmaktadır. Ayrıca, Mesleki Yabancı Dil İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Çince ve Rusça dersleri de bulunmaktadır.
Staj mezuniyetin zorunlu bir parçası olup ikinci ve üçüncü sınıfta yaz dönemlerinde öğrencilerimiz turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapmaktadırlar. 8. yarıyılda ise, zorunlu olarak üç ay boyunca işletmelerde işbaşı eğitimine katılmaktadırlar. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere istihdam garantisi sağlanmaktadır. Bölümümüzün sektör ile iş birliği güçlü olup, Turizm İşletmeciliği Kulübü aracılığı ile araştırma gezilerine gidilmekte, sektör temsilcilerinin uzmanlıklarından yararlanılmakta ve toplantılar düzenlenmektedir. Erasmus kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları da bulunmaktadır. Bölümümüzde halen beş profesör, bir doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi, altı araştırma görevlisi bulunmakta, hocalarımız uluslararası/ulusal projeler yapmakta ve toplantılara katılmaktadırlar. 
Turizm İşletmeciliği Bölümünde 1982 yılından beri süregelmekte olan tezli yüksek lisans programından ve 2011-2012 yılından bu yana yürütülen doktora programından mezun olanlar özel sektörde ve üniversitelerde görev yapmaktadırlar. İktisat Fakültesi’nin vizyonuna ve misyonuna uygun olarak, bölümümüz daha büyük projelere imza atmak için başarılarını sürdürmeye çalışmaktadır.
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ
Türkiye’de sosyal politika ve eğitiminin beşiği olan bölümümüz, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi ve çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuştur. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmaktadır. Bölümümüz Türkiye'de çalışma hayatı ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etkili olmuş yüzlerce öğretim üyesi bürokrat siyasetçi sendikacı yönetici yetiştirmiştir.


Bölümümüzde öğrencilere genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir. Toplumsal refah ve mutluluğun sağlanmasını hedefleyen sosyal politika, sosyal güvenlik, sosyal planlama, şehircilik ve çevre sorunları disiplinleri bölüm öğrencilerinin eğitimini alacağı konular arasındadır. Çalışma ilişkileri ise bölümümüzdeki öğrencilerin daha ayrıntılı olarak üzerinde durduğu ikinci alandır. Bireysel ve toplu düzeyde işçi-işveren ilişkileri, sendikacılık, toplu pazarlık ve insan kaynakları yönetimi ile ücret, istihdam, işsizlikle mücadele ve verimlilik konuları bölümümüzün ders programında yer almaktadır. 


Mezunlarının kamu kesimi ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkânı bulduğu Bölümümüz, insan kaynakları alanında tercih edilen bir kurumdur. Bölümde 10 profesör, 4 doçent, 8 doktor öğretim üyesi dâhil 37 kişilik Türkiye'nin en güçlü çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri akademik kadrosuyla, bir doktora, iki tezli ve bir tezsiz yüksek lisans programı yürütmektedir. Bölümümüzde öğrencilerimize lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
İŞLETME BÖLÜMÜ
İşletme bölümünün genel amacı, akademiye ve iş dünyasına saygın bilim insanı ve yöneticiler eğitmek ve yetiştirmektir. Bu doğrultuda, ülke ekonomisinin gereksinim duyduğu çağdaş işletmecilik anlayışına sahip ve özellikle uluslararası işletmecilik alanında bilgili ve nitelikli işletme yöneticilerinin yetiştirilmesini amaç edinmiştir. Bölümümüzde 6 profesör, 7 doçent, 7 dr. öğretim üyesi, 2 dr. öğretim görevlisi ve 8 araştırma görevlisi çalışmaktadır. Lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve öğrencilerimize Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Bölüm müfredatımızda İktisat, Maliye, Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri derslerinin, diğer İşletme fakültelerinden farklı olarak daha yoğun olması, bölüm mezunlarının sadece mikro düzeyde işletmeci bakış açısı yerine, işletmenin dış çevresini oluşturan makro düzeydeki faktörlerin de etkin bir şekilde analiz edilebilmesinin amaçlanması sonucudur. Bölümümüzde ilk iki yıl iktisat, işletmecilik, matematik, istatistik, hukuk ve bilgisayar alanlarında temel eğitim, üçüncü ve dördüncü yıllarda ise yönetim, finans, muhasebe ve pazarlama gibi işletme disiplininin tüm alt dallarına ilişkin orta ve ileri düzeyde uzmanlık derslerine yer verilmektedir. Son iki yılda bu konular, yan disiplinlerden sayısal karar alma teknikleri, bankacılık-finansal kurumlar ve Türk vergi sistemi gibi uzmanlık gerektiren dersler ve mesleki İngilizce ile desteklenmektedir. Ayrıca, son yıl yarıyıl başına üçer seçimlik ders alma hakkı tanınarak, öğrencinin seçmiş olduğu işletmecilik alanında uzmanlaşmasına olanak sağlanması amaçlanmaktadır.

.




Türkiye’deki ilk İktisat Fakültesi olma ayrıcalığına sahip Fakültemiz, 8 bölümü ve 9 diploma programıyla sosyal bilimler alanında interdisipliner çalışma imkanlarını geliştirmiştir. Diğer disiplinlerle temas halinde geniş araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmekte ve bu sayede toplumun her kesimiyle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla temas halinde olmakta ve iş birliği içinde çalışmaktadır. Uluslararası düzeyde akademik kadroya sahip, nitelikli eğitim veren, araştırma ve yayınları ile saygın ve öncü bir fakülte olmaktır.


Öğrenci merkezli modelle eğitim-öğretim faaliyetlerinin uluslararası standartlara taşınması adına Avrupa Eğitim Kalite Standartları çerçevesinde AQAS isimli Uluslararası Kuruluş işbirliğiyle Fakültemizdeki tüm programlarınızın akreditasyon süreci gerçekleştirilmektedir. 2022 yılının ilk aylarında tüm programlarımız Avrupa Birliği tarafından tanınacak bir akreditasyona sahip olacaktır.

Bunun yanı sıra öğrencilerimizin öğrenmek istediği yabancı dilde seçmeli dersleri tamamlayarak uluslararası fırsatlara hazır hale getirilmesi amacıyla Fakültemizde seçmeli ikinci yabancı dil dersi kapsamında Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri başlamıştır.



Ayrıca öğrencilerimizin ERASMUS ve benzeri tüm yurtdışı değişim programlarına, AB Staj Programına ve diğer tüm yurtdışı faaliyetlere katılabilmeleri noktasında danışmanlık vermek amacıyla Fakültemizde İktisat Fakültesi Uluslarası Ofis kurulmuştur. Akademik ve idari personeli ile tüm öğrencilerimize danışmanlık hizmeti verilmeye devam etmektedir. Ayrıntılı bilgi için https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/en/_ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Fakültemizde öğrencilerimize gerek akademik gerekse mesleki kariyer anlamında katkı sağlayan, türlü alanlarda yetkin kişilerin sunduğu eğitimler verilmektedir. Bu amaçla Fakültemiz bünyesinde öğrencilerimizin bölümlerindeki dersler yanında kendilerini çağın gerekliliklerine hazırlayabilmeleri için BLOCKCHAIN ARAŞTIRMA MERKEZİ (İSTANBUL BTC) kurulmuştur. Öğrencilerimiz bahsi geçen bu merkez yardımıyla blockchain teknolojisi ve ilgili tüm alanlarda çeşitli seminerler ve eğitimler alarak, bilgisayar dili becerilerini geliştirebileceklerdir.
Öğrencilerimizi mesleki kariyerlerinde destekleyecek olanaklar konusunda bilgilendirmek ve direkt staj ve iş imkanlarını değerlendirebilecekleri ortamlar hazırlamak ve iş dünyası ile buluşmalarını sağlamak üzere birçok toplantı, seminer, konferans ve iş birlikleri geliştirilmektedir.


Kütüphane:
Asım Kocabıyık Okuma Salonu’nda 250 kişilik bir okuma salonu, öğrencilerin katalog tarama ve akademik çalışmaları için kullanacakları bilgisayar odası, ödünç verme bölümü ve yönetici odası mevcuttur. 60.000 kitap, 6.000’den fazla Yüksek Lisans-Doktora Tezi ile 20.000 cilt süreli yayın koleksiyonu bulunan kütüphanemiz, pek çok kütüphaneden farklı olarak sadece öğretim üyelerine değil, öğrencilerimize de ödünç kitap verme hizmeti sunmaktadır.


Öğrenciler kimliklerini göstererek kayıtlarını yaptırıp, fakülte ile ilişkileri kesilinceye kadar tüm yayınları, yararlanma ilkelerine uygun olarak kullanabilirler. Kitaplar belirli süreler için ödünç alınabilmektedir. Süreli yayınlar, tezler ve başvuru kaynaklarından ise ya kütüphane içinde okuyarak ya da fotokopi çekerek yararlanılabilmektedirler.


Kulüpler:
Öğrenci kulüpleri hem sosyal hayat hem de mesleki kariyer açısından öğrencileri için eşsiz imkanlar sunmaktadır. Kulüpler öğrencilerimize, öğrenciler arasındaki iletişimin aracı olması, organizasyon yeteneklerinin geliştirilmesi, çevre bilinci, toplumsal farkındalık, motivasyon, özgüven, takım çalışması, sorumluluk bilinci, gönüllülük anlayışı gibi pek çok kazanım sağlamaktadır. 


Fakültemizde kültürel, mesleki ve akademik alanlarda faaliyet gösteren 14 kulübümüz bulunmaktadır. Her yıl gerçekleştirdikleri onlarca etkinlikle, kulüplerimiz üniversitenin en etkin kulüpleri arasına girmiştir. Diğer üniversiteler, akademik ve mesleki çevreler ile de iş birliği içinde geliştirici faaliyetler ve fikirler üretmeye devam etmektedirler.


Sportif Faaliyetler:
İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni”ne katılmaktadır. Spor Şöleni futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında yapılmakta olup, İktisat Fakültesi tüm dallarda şölene katılmaktadır. Pek çok spor alanında Fakültemizin dereceleri bulunmaktadır.
Her sene fakültemizi yeni kazanan öğrenciler arasından yaptığımız seçmeler ile takımlarımıza yeni oyuncular katmaktayız ve gelişmeleri yönünde destek sunmaktayız. Fakülte olarak, her yıl bölümler arasında düzenlenen basketbol ve futbol turnuvalarını da desteklemekteyiz.
BLOKZİNCİR KULÜBÜ

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü multidisipliner bir inovasyon teknolojisi olan Blockchain Teknolojisi ve Fintech alanında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. Vizyonumuz, Blockchain Teknolojisi ile ilgili hem ulusal hem uluslararası alanında araştırma-geliştirme çalışmaları yapan öncü bir kulüp olmaktır. Misyonumuz, Blockchain ve Fintech alanında eğitimler ve etkinlikler yaparak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencileri için dijital dönüşüm farkındalığı yaratmaktır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi kulübü olarak hem ulusal hem uluslararası ağımız ve startup ruhuyla yapmış olduğumuz gönüllü çalışmalar ile İktisat Fakültesi öğrencilerine yeni ufuklar kazandırmayı amaçlıyoruz. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü (Blockchain Technology Club), araştırma-geliştirme, eğitim, organizasyon, kurumsal iletişim ve sosyal medya birimleri aracılığıyla öğrencilerin bu ekosistemde yer alarak katma değer üretmesini sağlamaktadır.

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KULÜBÜ

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğrenci Kulübü 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuş köklü bir bölüm kulübüdür. Bölüm ve fakülte öğrencilerinin teorik eğitimi sürecinde elde ettikleri bilgiyi, pratikte bir deneyime ve sonrasında da bir birikime dönüştürmelerine yönelik eğitimler, seminerler, ulusal ve uluslararası nitelikte kongre ve konferanslar düzenlemektedir. Kamu, özel ve sivil sektörde çalışma hayatının dinamiklerini tanıyarak çalışma ve meslek ahlakı ile topluma ve ülkeye faydalı üretken bireyler olma hedefiyle düzenlenen bu etkinliklere 1992 yılından beri devam eden kulübümüz, bölüm ve fakülte öğrencilerine bu misyonu taşıyan ilk kulüptür. Son dönemde akademik, kültürel, mesleki ve sosyal inovasyon ağırlıklı etkinliklerle kulübümüz öğrencilerimizin sosyal farkındalığı yüksek, bilgili, deneyimli ve birikimli bireyler olarak yetişmeleri için kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir.

ESPOR

Günümüz dünyasının gelişen teknolojisi sayesinde yeni ortaya çıkmış bir dal olan e-sporun (elektronik spor), ağırlıklı olarak genç nesil olmak üzere yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bu dala ilgi duyanlar adına daha anlaşılır hale getirmek, bu dala gönül verenleri ortak bir paydada buluşturmak ve şimdiden küçümsenmeyecek bir popülariteye sahip olmakla birlikte gelecekte kendine çok önemli bir yer bulacak olan e-spor dalında ülkemizi temsil edecek olan sporcuların şimdiden yetişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir kulübüz.

ETİK KULÜBÜ

Etik, bireysel bir davranış olmanın yanı sıra ekonomik ve sosyal hayatın diğer alanlarını da kapsamaktadır. Her birimiz gerek iş hayatımızda gerekse günlük yaşantımızda belirli etik kurallara uymak yükümlülüğündeyiz. Yaşantımızı kolaylaştırmak adına etik kurallar, vazgeçilemez bir yer tutmaktadır. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi altında kurulan kulübümüz ile, her alanda süregelen etik ilkeleri anlatmaları üzere birbirinden değerli misafirleri ağırlamayı sürdürüyoruz. Finansal piyasalar, işletmeler, medya, çevre, kısacası hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz her konunun ve alanın etik kurallarını, sizlere birbirinden farklı etkinlikle ve çok değerli konuklarımızla sunuyoruz. Siz de yaşantınızı kolaylaştırmak, gireceğiniz her ortama kolayca uyum sağlayabilen bir birey olmak ve tüm bunların yanında kulüp yönetim süreçlerine dahil olarak iş yaşamına bir adım önde başlamak istiyorsanız aramızda yeriniz hazır!

GİRİŞİMCİLİK KULÜBÜ

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Girişimcilik Kulübü 2013 yılında kurulmuş ve girişimcilik ekosisteminin içinde yer alarak üyelerine kariyer yolculuğunda eşlik eden bir kulüptür. Yıl içerisinde pazarlama ve girişimcilik zirvesi Marketing6; teknoloji, inovasyon ve girişimcilik zirvesi Shift Up; Sosyal Farkındalık Festivali SociAll Up ve çeşitli alanlarda inovatif eğitimler düzenleyen GK Akademi etkinliklerine imza atmaktadır. Girişim fikirleri üretip projelendirerek hayata geçirmek için destek olunan GK Growth’a da öncülük etmektedir. Yıl içerisinde yapılan tüm bu aktivitelerde girişimcilik ekosistemine stajyer istihdamı sağlarken, üyelerine ve katılımcılarına avantajlı bir sosyal ağ ortamı da sunmaktadır.

İKTİSAT KULÜBÜ

İktisat Kulübü gerek yaptığı etkinlikler gerekse sektörün öncü firmalarını öğrencilerle buluşturan İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci eliyle kurulan ilk ve en büyük öğrenci topluluklarındandır.

Kulübümüz 1992 yılında sektörü anlamak isteyen ve onlardan sonra gelecek nesillerin de bilgi sahibi olabilmesi için girişimci öğrenciler tarafından kurulmuş bir öğrenci kulübüdür. Kurulduğu yıldan itibaren her yıl kendisini geliştirerek ilerleyen, kümülatif özelliğini her zaman koruyan, yeniliğe açık ve tamamen öğrencilere ait olan bir kulüptür. Kulübümüzün amacı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencilerinin akademik imkânlardan faydalanmasını sağlamak, iktisadi bilimleri ve bunlara bağlı bilimler ile ilgili teorik ve pratik bilginin bütün yönleri ile paylaşılmasını sağlayıp öğrencilerin mesleki açıdan gelişmesine ve desteklenmesine katkıda bulunmak, üyelerin kariyer gelişimine katkıda bulunmak, mesleki anlamda paylaşım ortamını sağlamak amacıyla etkinlikler, programlar düzenlemektir.

İŞLETME KULÜBÜ

İşletme Kulübü 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Misyonu gereği derslerde alınan teorik eğitimi pratiğe dönüştürmek ve aynı zamanda öğrencilerin hem kamu hem de özel sektörde hangi alanda çalışabilecekleri konusunda onlara ışık tutabilecek bir öğrenci kulübüdür. Çeşitli organizasyonlar, seminerler, firma-öğrenci buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek onlara network ağı kazanacakları bir platform oluşturmayı, bunu da sosyal sorumluluk projeleriyle destekleyerek manevi, kültürel, sosyal, doğa ve eğitim yönünden geliştirmeyi hedef edinmiştir.

LİDERLER KULÜBÜ

Liderler Kulübü olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kariyer ve girişimcilik üzerine çalışmalar yapan aktif kulüplerinden birisiyiz. Yıl içerisinde yaptığımız büyük etkinlikler, eğitimler ve şirket gezileri ile öğrencilerin üst düzey yöneticilerle, insan kaynakları yetkilileriyle ve diğer alanlarda donanımlı kişilerle tanışmalarına, onların tecrübelerinden ve tavsiyelerinden faydalanmalarına, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerini sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Kulüp içerisinde şirketlerin organizasyon yapılarına uygun olarak işleyen çalışma sürecimiz sayesinde, ekip arkadaşlarımıza temel düzeyde iş hayatını tecrübe etme fırsatı sağlıyoruz.

MALİYE KULÜBÜ

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü 26.03.1996 tarihinde üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olup bir grup öğrenci tarafından “Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü’nün temel amacı, yapılacak etkinlikler ile öğrencilerin iş ve entelektüel hayata hazır ve rekabette avantajlı olmalarını sağlamaktır. Yaptığı etkinlikleri en iyi şekilde yerine getiren ve profesyonellere taş çıkartan kulübün, entelektüel ve akademik bir çizgisi vardır. 1996’dan bu yana birçok yönetim ve başkan değiştiren Maliye Kulübü, bu değişimlerin her birinde kendini bir basamak daha yukarıya taşıyarak farkını ortaya koymuştur.

“Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla yola çıkan kulübümüz farklı alanlarda birçok faaliyete imza atarak çeşitli alanlarda başarılar elde etmişlerdir. Kurumsallığa önem veren ve ciddiyetinden ödün vermeyen Maliye Kulübü, 5 farklı departmandan oluşmaktadır.

MÜZİK KULÜBÜ

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Müzik Kulübü, üniversitemizin beş sene önce kurulan kulüplerinden birisidir. Kulübümüz, yılın çeşitli zamanlarında konserler düzenleyerek üyelerine birçok sahne deneyimi fırsatı sunmuştur. Bunun dışında müzisyenlerle söyleşiler düzenleyip öğrencilerin müzik hakkında fikirlerinin gelişmesini sağlamıştır. Kulübümüzün, öğrencilere müziği sevdirmesinin dışındaki en temel ve bizce de en önemli amaç, güçlü ve çok güzel arkadaşlıkların müzik sayesinde kurulması olmuştur. Bu sebeple müzik sevgimize ortak olacak arkadaşlar arıyor, müzikle ilgilenen herkesi kulübümüze bekliyoruz.

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER KULÜBÜ

2004 yılında kurulan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (SUİK), kuruluşundan bu yana geçen 16 yıllık süreçte önemli etkinliklere imza atarak İktisat Fakültesi’nin aktif kulüplerinden biri olagelmiştir. SUİK, bölüm derslerinin haricinde üniversitede bulunmayı verimli hale getirmeyi ve bireylerin entelektüel birikimlerinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Güncel toplumsal ve akademik konuları yakından takip ederek bunlarla alakalı çeşitli konferanslar, söyleşiler, seminerler düzenleyen kulübümüz aynı zamanda akademik yetkinliklerini ve entelektüel birikimlerini artırmaya yönelik okuma grupları ve sinema söyleşileri düzenlemektedir. Ayrıca SUİK siyaset, uluslararası ilişkiler ve ekonomi ile ilgilenen 84 tane öğrenci kulübünü bir araya getiren Türkiye İİBF Kulüpler Ağı'nın kuruluşunda yer almaktadır. Kulübümüz gelecekte düzenli biçimde dergi çıkarmayı ve kadrosunu farklı disiplinlerden gelecek öğrencilerle genişletmeyi hedeflemektedir.

TİYATRO KULÜBÜ

İstanbul İktisat Sahnesi, Türkiye’nin ilk İktisat Fakültesi’ne sahip olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde 1988 yılında sabit bir mekân olmadan kurulmuş bir kulüptür. Daha sonra rahmetli Türkel Minibaş Hocamızın desteğiyle hâlâ kullanmakta olduğumuz sahne, bir depo olarak bize tahsis edilmiştir. Mezunlarımızın kendi emekleriyle başlangıçta “Dionysos Sahnesi” haline getirilen bu mekân, Türkel Hocamızın vefatından sonra adını ve anısını yaşatmak için “Türkel Minibaş Sahnesi” adıyla kullanılmaya başlanmıştır. Yönetmensiz çalışma biçimini benimsemiş İstanbul İktisat Sahnesi, tercihen deneyimlerin aktarımı yoluyla ilerleyen ve kolektif bilinç oluşturmaya çalışan, süreç boyunca birlikte hareket eden bir topluluktur.

Her sene okulların açılmasıyla beraber yeni üyelerin de gelmesiyle birlikte İktisat Sahnesi’nin 3 ana periyottan oluşan oyun çıkarma süreci başlar. İlk dönem temel eğitim çalışmaları ve teorik aktarımlarla ilerler. Yeni üyelerimizin hem sahneye hem de işleyişe alışmasına yönelik türlü çalışmalar yapılır. İlk periyodu oyun seçimiyle kapatırken ikinci periyoda seçtiğimiz oyunun dramaturjisiyle başlarız. Dramaturji sürecinin sonunda oyun, İktisat Sahnesi’nin yorumlarıyla harmanlanmış son halini almış olur ve böylece üçüncü periyot başlar. Bu süreçte mevcut ekip oyunun provalarını alır, gerekli prodüksiyonu tamamlar ve oyunu prömiyer için hazır hale getirir. İlk oyununu geleneksel olarak kendi sahnesinde oynayan İktisat Sahnesi, sonraki süreçte hem şehir içinde farklı yerlerde oynar hem de şehir dışındaki tiyatro şenliklerine katılır.

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ KULÜBÜ
Kulübümüz 2014 yılından bu yana bölüm öğrencilerinin sektörle kaynaşmasını ve bölüme girdikten hemen sonra sektör ve öğrencinin arasındaki bağı kurmayı hedefler. Bunun yanı sıra kulübümüzün sosyal sorumluluk etkinliklerimiz ve bölüm öğrencilerini kendi içinde kaynaştırmaya yönelik çalışmaları da bulunmaktadır. Bölüm hocalarımızın öğrenci odaklı çalışmaları sayesinde kulübümüz daima hocalarımız tarafından desteklenir ve onların da yol göstermesi ile ilerler. Kısacası kulübümüz bir öğrenci kulübünün olması gerektiği gibi öğrenciyi öğrenci emeğiyle sektör ve hocalarla kaynaştırır ve öğrencinin sosyal yönünü geliştirmeyi hedefler

Vizyonumuz nedir?

Her yıl yaklaşık olarak 90 kişinin mezun olduğu bölümümüzde bir aidiyet duygusu oluşturup mezunlarımızın hiç kopmayıp birlikte iyi işlere imza atmak.

Misyonumuz nedir?

İçinde bulunduğumuz her dönemde öğrenci için en iyisini hedefleyerek güzel bağlar kurup iletişim yetilerini arttırmak.

Etkinliklerimiz ise genellikle öğrenci kariyeri odaklıdır. Anlaşmalı olduğumuz şirketlerle dört yıldır düzenli olarak kariyer günleri düzenliyoruz. Sektörün ileri gelen otelleriyle yılda 4-6 defa buluşma düzenleriz.

Bunun dışında sosyal sorumluluk projelerinde yer alırız, kitap bağışları, barınak ziyaretleri ve sıfır atık projesi gibi projelerde yer alıp bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bunların da yanı sıra öğrenci odaklı etkinliklerimiz olmaktadır. 4 dönemin de birbirini tanıması amacıyla doğa yürüyüşlerimiz, keşif gezilerimiz konaklamalı kış turizmi turlarımız öğrencilerin arasında bağ kurmayı amaçlar ve genellikle gezi sonlarımızda yeni arkadaşlıklar ve daha sağlam öğrenci-hoca ilişkisi gözlemleriz.

TÜDİAK

Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübünün amacı, küreselleşen dünya ekonomisindeki başta Türkiye ekonomisi olmak üzere diğer Türk devletlerinin ekonomisini milli şuur çerçevesinde, milli kulüp güçlü iktisat benliğinde anlamak ve anlatmaktır. İktisadi anlamda konferanslar, seminerler düzenleyerek öğrencilerin bu konular üzerinde bilgi sahibi olması için 2017 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi çatısı altında kurulmuş öğrenci kulübüdür.

YEDİNCİ SANAT SİNEMA KULÜBÜ

Yedinci Sanat Sinema Kulübü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı bir kültür sanat kulübüdür. Amacımız katılım sağlayan öğrencilerin sinema üzerinden sanat bilinci edinmesi ve entelektüel kaygı kazanmalarıdır. Bu amaç doğrultusunda belli seçkilerden oluşan sinema gösterimi, okuması ve tartışması gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. Bunun yanı sıra üniversite içi, dışı gezi ve etkinlikler düzenlemekteyiz.
GENÇ YATIRIMCILAR KULÜBÜ
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Genç Yatırımcılar Kulübü çok temalı yatırım alanlarında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. İktisat Fakültesi bünyesinde 2021 yılında kurulmuş olup, faaliyetlerine dijital platformlarda devam etmektedir.

Vizyon ve Misyonu:
a) Ekonomi, borsa, kripto paralar ve buna benzer birçok konuda bilinçli bireyler yetiştirmek.
b) Finansal piyasalarla ilgilenen veya ilgilenmeyi düşünen öğrencilere nasıl bilinçli yatırımcı olacağı konusunda bilgilendirmek.
c) Finansal piyasalarda anlık değişimlerde nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında üyeleri bilgilendirmek.
d) Alanında uzman isimlerle seminerler düzenlemek ve bu seminerler sonucu öğrencilere sertifika vermek.
e) Tek başına veya diğer kulüplerle birlikte etkinlik yapmak, yapılan etkinliklerde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni en iyi şekilde temsil etmek.
f) Üniversite içinde ve dışında piyasa ile ilgili diğer kurumlarla iş birliği yapmaktır.



E-posta: iuiktisatiletisim@istanbul.edu.tr



Bölümler



Bölüm Başkanının Mesajı
Sevgili gençler,

Sizleri Türkiye sosyal politika ve eğitiminin beşiği bir bölüme davet etmekten dolayı gururluyum. Tarihi Fakültemizden de eski olan Bölümümüz, İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü adıyla kurulmuştur ve Fakültenin nüvesini oluşturan bir bölüm olarak iktisadın insana ilişkin / insani yanını temsil etmektedir. YÖK'e kadar Sosyal Siyaset kürsüsü adıyla anılan Bölümümüz, Türkiye'de sosyal siyaset dendiğinde akla gelen ilk merkez, bu alanın öncü eğitim kurumu, öncü, siyaset yapıcılar ve uygulamacılar için görüşlerinden yararlanılan bir ocak olmuştur.

Kurucusu Prof. Gerhard Kessler'in görüşlerinin ve karakterinin biçimlendirdiği bu ekolün gelenekleri, Orhan Tuna ve takipçileri olan akademisyenler tarafından oluşturulmuş; Bölüm, tüm Türkiye için sosyal siyasetin akademik merkezi olma özelliğini muhafaza etmiştir.

Sabahattin Zaim, Nevzat Yalçıntaş, Nusret Ekin, Metin Kutal, Toker Dereli, Turan Yazgan gibi öncü hocaları, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi ve çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuş, yüzlerce öğretim üyesi bürokrat siyasetçi sendikacı yönetici yetiştirmiş; Türkiye'de çalışma hayatı ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etkili olmuşlardır. 

Geleneğinden beslenen Bölüm, verdiği güçlü temel iktisat formasyonu yanında, mezunlarının ihtiyaç duyacağı bilgilerle sürekli güncellenen zengin bir müfredat sunmaktadır. Bu yönüyle de her zaman model bölüm vasfı taşımıştır.

Mezunlarının kamu kesimi ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkanı bulduğu Bölümümüz, insan kaynakları alanında tercih edilen bir kurumdur. 

Bölümde 10 profesör, 4 doçent, 8 doktor öğretim üyesi dahil 37 kişilik Türkiye'nin en güçlü çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri akademik kadrosuyla, bir doktora iki tezli ve bir tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir.

Prof. Dr. H.İbrahim Sarıoğlu


BÖLÜM TANITIM KATALOĞU
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ HAKKINDA
Sanayi devriminden itibaren geniş kesimlerin çalışma hayatına katılmaları ve artan refah seviyesi, toplumların dikkatini çalışma ilişkilerine ve sosyal hizmetlere yöneltmiştir. İçinde bulunduğumuz küreselleşme çağında ise hızla gelişen enformasyon teknolojisi ile konunun önemi daha da artmıştır. Bu durum sözü geçen alanlara akademik ilginin artmasına neden olmaktadır.

Araştırma ve eğitim faaliyetlerini, genel düzeyde sosyal sorunlar ve sosyal hizmetlerde, özel olarak da işçi ve işverenler arasındaki çalışma ilişkileri alanlarında yoğunlaştıran Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, bu alanda Türkiye’de ilk ve en büyük birim olma özelliğine sahiptir.
Bölüm öğrencilerine genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir.



Toplumsal refah ve mutluluğun sağlanmasını hedefleyen sosyal politika, sosyal güvenlik, sosyal planlama, şehircilik ve çevre sorunları disiplinleri bölüm öğrencilerinin eğitimini alacağı konular arasındadır. Çalışma ilişkileri ise, bölümdeki öğrencilerin daha ayrıntılı olarak üzerinde durduğu ikinci alandır. Bireysel ve toplu düzeyde işçi – işveren ilişkileri, sendikacılık, toplu pazarlık ve insan kaynakları yönetimi ile ücret, istihdam, işsizlikle mücadele ve verimlilik, bölümün ders programında yer almaktadır.

Bölüm mezunları, bankacılık ve finans sektörü de dahil olmak üzere özel sektördeki bütün iş kollarında, sendikalarda uzman, denetçi ve üst düzey yönetici olarak iş bulma imkanına sahiptir. Ayrıca başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm resmi kuruluşlarda müfettiş ya da uzman personel olarak istihdam edilmektedirler.

BÖLÜM TARİHÇESİ    
Ülkemizde batılı anlamda ve müfredat ile Sosyal Siyaset eğitimi ilk defa 1934 yılında Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulmuş bulunan “İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü”’nde başlamış; 1936 yılında adı geçen enstitünün çekirdeğini teşkil ettiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, “Sosyal Siyaset Kürsüsü” adı altında devam ettirilmiştir. Sosyal Siyaset Kürsüsü Ord. Prof. Dr. Gerharhd Kessler, Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Prof. Dr. Orhan Tuna’nın gayretleriyle Fakülte’nin temel kürsülerinden biri haline gelmiştir.

YÖK reformu ile birlikte, kürsü sistemi sona ermiş ve Sosyal Siyaset Kürsüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü adı altında Fakültenin beş bölümünden biri olmuştur.

İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü daha kürsü olarak kurulduğu ilk günden itibaren Türkiye’de sendikacılığın gelişiminde önemli bir role sahip olmuştur. Bölümümüzün geleneklerinin başında “Sosyal Siyaset Konferansları”’nın düzenlenmesi gelmektedir. Çalışma hayatına ilişkin temel sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu “Sosyal Siyaset Konferansları” 1948 yılından günümüze düzenli şekilde yapılmakta; 2003 yılından bu yana da hakemli bir dergi olarak yayına devam etmektedir. Buna ilaveten, bölüm mezunlarımız ve öğretim üyelerimiz geçmişten günümüze devletin çeşitli kademelerinde önemli roller üstlenerek çalışma hayatına yön veren kurumların kuruluşunda, gelişiminde ve kamu politikalarının belirlenmesinde önemli görevler almaktadırlar.

1980 Sonrası dönemde bölümümüzün büyümesi ve gelişmesinde Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Turan Yazgan, Prof. Dr. Metin Kutal, Prof. Dr. Toker Dereli, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Dr. Nusret Ekin hocalarımızın önemli katkıları olmuştur.

BÖLÜM YÖNETİMİ
Prof. Dr. Halil İbrahim SARIOĞLU
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı

Yard. Doç. Dr. Hasan ŞENOCAK
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Yardımcısı

ANA BİLİM DALLARI
SOSYAL SİYASET VE SOSYAL GÜVENLIK ANA BİLİM DALI
Sosyal siyaset, bir yandan sosyal güvenlik kapsamında geniş toplumsal kesimlere yönelmekte, öte yandan bu kesimler içinde yer alan özel grupların sorunlarıyla da ilgilenmektedir. Böylece kadınlara, özürlülere, yaşlılara, gençlere ve çocuklara yönelik politikalar gibi konular sosyal siyasetin içinde kendisine yer bulmaktadır. Ek olarak sosyal siyaset çerçevesinde, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar, sosyal hizmetler, konut politikaları, sağlık politikaları, sosyal dışlanma ve yoksullukla savaş gibi konular yer almaktadır.

Bu Ana Bilim Dalı kapsamında, bölüm lisans öğrencilerine 4 yıllık eğitim-öğretim dönemi süresince Sosyal Siyaset, Sosyal Güvenlik Teorisi, Uluslararası Sosyal Siyaset ve Kuruluşlar, Sosyal Sorunlar Ekonomisi, Demografik Yapı Analizleri, Kentleşme ve Çevre adlı dersler verilmektedir.

İŞ HUKUKU ANA BİLİM DALI
İş Hukuku Ana Bilim Dalı, çalışma hayatına ilişkin mevzuatın ayrıntılı bir şekilde ele alınıp incelendiği bir disiplin dalıdır. Bireysel iş Hukuku, Uygulamalı Bireysel İş Hukuku, Toplu İş Hukuku, Uygulamalı Toplu İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku ile iş Sağlığı ve Güvenliği derslerinin teorik ve pratik olarak sunuluyor olması öğrencilere meslek yaşamlarında avantaj sağlamaktadır. Ayrıca çalışma hayatına girmek isteyen öğrenciler gerekli donanıma sahip olarak hayata atılma imkanı yakalamaktadır.

ÇALIŞMA EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI
Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Bölümümüzün temel disiplinlerinden biridir. Çalışma ekonomisi, insanın ekonomik yaşamdaki fonksiyonlarını, özellikle "Emek Arzı" açısından ele alan; işgücü piyasaları, işgücünün yapısı, hareketliliği; istihdam yapısı, işsizlik; ücretler, ücret sistemleri ve verimlilik üzerine çalışmalar yapılan bir alandır. Günümüzde işsizliğin vahim bir ekonomik sorun haline geldiği düşünüldüğünde, insan gücü planlaması, istihdam arttırıcı programlar ve işsizliği azaltıcı önlemler gibi emek piyasası politikalarının önemi giderek daha da artmaktadır. Bu çerçevede Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı tarafından verilen dersler; Çalışma Ekonomisi, Ücret Teorileri ve Politikaları, Verimlilik Yönetimi, İstihdam ve İşsizlik, Emek Piyasaları Yönetimi ve Toplu Pazarlık Ekonomisi’dir.

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANA BİLİM DALI
İlk ortaya atıldığı dönem itibariyle sanayi sektöründe yer alan işçi-işveren ilişkilerini ifade eden Endüstri İlişkileri, endüstrileşmenin hızlanması ile birlikte tüm sektörlerdeki çalışma ilişkilerini kapsayacak şekilde genişlemiştir. Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, lisans programında öğrencilere Endüstri İlişkileri Teorisi, Karşılaştırmalı Endüstri İlişkileri, Türkiye’de Sendikacılık ve Toplu Pazarlık, Toplu Pazarlık Uygulamaları, İşçi Hareketleri Tarihi, Türkiye’de Çalışma İlişkileri Tarihi, Endüstriyel Demokrasi, Kamu Kesimi Yönetimi ve Endüstri İlişkileri adlı dersleri teorik ve uygulamalı olarak öğretmektedir.

İNSAN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI    
İnsan Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı, insan kaynakları planlaması, temel insan kaynakları fonksiyonları; iş analizi ve dizaynı, iş gören bulma ve seçme süreci, performans değerlendirme, ücret politikaları ve yöntemleri, oryantasyon ve eğitim, kariyer planlaması ve uygulama yöntemleri ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bölümümüzde İnsan Kaynakları Anabilim Dalı tarafından verilen dersler; İnsan Kaynakları Yönetimi, Uygulamalı İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Davranış, Stratejik Yönetim, Çalışma Psikolojisi, İş ve Meslek Ahlakı, Uyuşmazlık Çözme Yöntemleridir.

ÖĞRETİM ÜYELERİ
ÇALIŞMA EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI
Prof. Dr. Levent ŞAHİN
Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı Başkanı 
Prof. Dr. Levent ŞAHİN
Prof. Dr. Meltem DELEN
Prof. Dr. Levent ŞAHİN
Prof. Dr. Sayım YORĞUN
Doç. Dr. Başak Işıl ALPAR
Dr. Ögr. Ü. Ziya ERDEM
Dr. Ögr. Ü. Osman AKGÜL
Araş. Gör. M. Erkam KOCAKAYA
Araş. Gör. Ömer KOÇ 
Araş. Gör. Çiğdem ULUDAĞ (35. Md. Görevlendirme)
Araş. Gör. Siyret AYAS (35. Md. Görevlendirme)
Araş. Gör. Sera YILDIRIM (35. Md. Görevlendirme)


ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANA BİLİM DALI
Prof. Dr. Arif YAVUZ
Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı Başkanı 
Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR 
Prof. Dr. Tekin AKGEYİK
Prof. Dr. Umut OMAY
Doç. Dr. Nilgün TUNÇCAN ONGAN
Dr. Ögr. Ü. Mehmet GÜLER
Araş. Gör. Dr. M. Enes KAYAGİL
Araş. Gör. Samet YAŞAR 

İNSAN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI
Prof. Dr. Mustafa DELİCAN
İnsan Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Şelale UŞEN
Dr. Ögr. Ü. Neşe ÇAKI
Dr. Halil YILDIZ
Araş. Gör. Murat KALKAN

İŞ HUKUKU ANA BİLİM DALI
Prof. Dr. Halil İbrahim SARIOĞLU
İş Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı
Dr. Ögr. Ü. Hasan ŞENOCAK
Araş. Gör. Dr. Abdullah EROL
Araş. Gör. Uygar Ekim İÇMEZ
Araş. Gör. Muhammet Erturan

SOSYAL SİYASET VE SOSYAL GÜVENLİK ANA BİLİM DALI
Prof. Dr. Sedat MURAT
Sosyal Siyaset ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ
Prof. Dr. Recep SEYMEN
Doç. Dr. Faruk TAŞÇI
Dr. Ögr. Ü. Şenol KURT
Dr. Ögr. Ü. İlhan DOĞAN
Dr. Ögr. Ü. Emir KAYACAN
Araş. Gör. Dr. Selcan PEKSAN
Araş. Gör. Fazilet İrem GÜR

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARIMIZ
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Doktora Programı
Çalışma Ekonomisi Yüksek Lisans (TEZLİ)
Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Yüksek Lisans (TEZLİ)
Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Yüksek Lisans (TEZSİZ)
Sağlık Hizmetleri Yönetimi ve Ekonomisi Yüksek Lisans (TEZSİZ)

KISA HEDEF VE YÜRÜTÜLEN ETKİNLİKLERİMİZ
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü olarak ilk hedefimiz bölümümüzü tercih eden öğrencilerin, bölüm müfredatı kapsamında alacakları dersler sonucunda kendilerini daha nitelikli bireyler haline getirmelerini sağlamak ve öğrencilik sonrası hayata hazırlamaktır. 

Bölümümüz faaliyetleri kapsamında 68 yıldır sürdürülen “Sosyal Siyaset Konferansları”nın gerçekleştirilmesi ve çalışma ilişkilerinin temel sorunlarına yönelik düzenli olarak kongre, sempozyum ve çalıştaylar düzenlenmektedir.

Bölüm hakkında öğrenci adaylarının e-posta gönderip soru sorabileceği e-posta adresi;
ceko@istanbul.edu.tr



Ekonometri iktisat bilimi içinde iktisadi olaylar ve değişkenler arasındaki ilişkileri araştırarak bunların modellenmesi amacı ile kullanılan teknikler bütününü içerir. Bu teknikler sayesinde laboratuvar imkânı olmayan iktisat bilimine önemli bir laboratuvar deney ve test imkânı sunar. İktisadi sorunları önce anlayabilmek, sonra çözebilmek, kısaca sorunlara ve zorluklara “çare olabilmek” ekonometrinin doğuşunda ve gelişiminde ana etken olmuştur. İktisat kuramlarınının matematiksel ve istatistiksel olarak ifade edilebilmesi çabaları, iktisadı “bilimsel” yapma çabalarının bir parçasıdır. Vurgulamak gerekir ki, iktisadı bilimsel yapma çabası, “bilim yapma”, veya “bilimi bilim için yapma” çabasının çok ötesinde; hem mikro düzeyde, hem makro düzeyde yaşanan iktisadi sorunları çözebilme çabasıdır. Makro veya mikro ölçekteki iktisadi fenomenler ancak ekonometrik teknikler yardımıyla test edilerek simule edilebilir. Böylece ekonomi biliminde devletin elindeki iktisadi enstrümanları hangi ağırlıkla kullandığında hangi iktisadi sonuçlara ulaşabileceğini ancak ekonometrik yöntemler sayesinde önceden bilebilir. Bu açıdan devletin özellikle planlama faaliyeti için ekonometri olmazsa olmaz bir araçtır. 
Ekonometri programında sahip olunan ekonometrik yöntemler, istatistiki teknikler, neredeyse mühendislik seviyesinde verilen matematik, bir çok bilgisayar programının kullanımı ve bilgisayar programlama gibi kazanımlar öğrencilerimizin veri madenciliği (data mining), veri bilimi (data science) ve yapay zeka (artificial intelligence) gibi modern alanlarda kendilerini yetiştirmesi için de sağlam bir alt yapı sunar.
Son yıllarda Nobel ekonomi ödüllerinin dağılımına dahi bakıldığında iktisat biliminin gelişiminde ekonometrik tekniklerin yeri daha da iyi anlaşılabilir. Modern İktisat biliminin gelişme sahası ekonometri bilimi haline gelmiş durumdadır. İktisat bilimindeki uluslararası çalışmalara bakıldığında da ekonometrik çalışmaların önemli bir yer tuttuğu malumdur.
Ekonometrik modelleme, İstatistik ve Yöneylem Araştırmalarına ait çalışmaları doğrultusunda, Wassily Leontief (1973), Lawrance Klein (1980), Trygve Haavelmo (1989), John Forbes Nash (1994), Vernon L. Smith (2002), Robert F. Engle ve Clive Granger (2003), Thomas J. Sargent ve Christopher A. Sims (2011) yapmış oldukları çalışmalarla “Nobel Ekonomi Ödülü”ne layık görülmüş bilim insanları olarak tarihteki yerlerini almışlardır. Bu gelişmeler Ekonometri biliminin oldukça değerli ve önemli bir disiplin olduğunu göstermektedir.

1982 yılında yayımlanan Yüksek Öğretim Kanunu ile İktisat Fakültesi bünyesinde kurulan bölümlerden biri de Ekonometri Bölümü olmuştur. Türkiye’deki ilk ekonometri bölümü ise ismini daha önce de zikrettiğim Harvard Üniversitesi Profesörlerinden Prof. Dr. Ahmet Kılıçbay tarafından mensubu olmanın şerefini yaşadığım İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. 


 
Sekiz yarıyıllık eğitim sunan Ekonometri bölümü, İstatistik ve Yöneylem Araştırmaları olarak iki anabilim dalından oluşmaktadır. Ekonometri disiplini 1982 yılı itibariyle bölüm olarak eğitim vermeye başlamış olsa da temelleri, dünyada 1930’lu Türkiye’de ise 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Ekonometri biliminin doğuşunda, iktisadi sorunların ve teorilerin anlaşılması ve çözülebilmesi arayışı ana etken olmuştur. Günümüzde özellikle yeni ekonometrik yöntemlerin gelişmesi İktisat biliminin anlaşılmasına ve yorumlanmasına ışık tutmaktadır. Ayrıca Ekonometri bilimi İktisat bilimi haricinde sosyal bilimler içerisindeki birçok alan ile birlikte, Sağlık Bilimleri alanında da sunduğu yöntemler ile geniş bir uygulama alanı bulmaktadır.
Öğretim üye ve yardımcılarının literatüre hâkim ve ek olarak mevcut literatüre katkılar sunduğu Ekonometri Bölümünde, teorik ve uygulamalı ekonometri alanları, teorik ve uygulamalı istatistik alanlarını ve doğrusal-doğrusal olmayan programlama, hedef programlama, üretim ve tedarik zinciri, karar verme teknikleri alanlarını kapsayan dersler okutulmaktadır. Ayrıca müfredatta bölüm öğrencilerinin paket program kullanımı ve programlama yeteneklerini geliştiren dersler de sunulmaktadır. Ekonometri bölümü, Lisans, 4 Yüksek Lisans ve 1 Doktora programı düzeyinde eğitim vermektedir. Bölüm öğretim üyelerinin çok sayıda Türkçe, İngilizce Almanca dillerinde kitapları, uluslararası saygın makaleleri ve Uluslararası ve Ulusal fonlar aracılığıyla yapılan projeleri mevcuttur. Bölümümüz çok sayıda ulusal ve uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmakta ve öğretim üyelerimiz saygın eserleriyle bu tip diğer organizasyonlara da katılmaktadır.

Türkiye’deki ilk ekonometri konusundaki yayınlar bölümümüzün de kurucusu olan Prof. Dr. Ahmet Kılıçbay a aittir.

Daha önce de arz ettiğimiz üzere iktisat biliminin gelişme sahası günümüzde açıkça ekonometridir. Bununla birlikte ekonometri eğitimi klasik iktisat eğitiminden yoğun matematik, istatistik teknik ve özellikle son yıllarda gelişen veri teknikleri dikkate alındığında daha hızlı gelişmekte ve daha teknik bir hal almaktadır. Bu da iyi ekonometristlerin yetişmesini iktisat biliminin olmazsa olmazı haline getirmektedir. Klasik iktisat eğitiminin yanında bir ekonometrist aynı zamanda çok iyi bir matematik, istatistik ve bilgisayar bilgisine sahip olmak zorundadır. Bu da ekonometristlerin yetişmesini oldukça zor bir hale getirmektedir. Bu özelliği bile ekonometri bilimini iktsat içinde multidisipliner bir bilim dalı haline getirmektedir. Bölümümüzde görevli öğretim üyeleri aldıkları bu multidisipliner eğitim sayesinde sadece iktisadi araştırmalarda değil aynı şekilde sosyal bilimlerin her dalında yapılan araştırmalarda ulusal ve uluslararası bilime katkı sunmaktadırlar.

Bölüm mezunları kamu ve özel sektörde çok geniş kariyer olanakları bulmakta, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul (BİST), tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak iktisatçıların istihdam edildiği her iş kolunda kariyer imkânına sahip olmaktadır.

Belki henüz ailemize katılmadınız, belki de katılmak üzereseniz. Biliniz ki sağlık, fen ve sosyal bilimlerde modellemenin çok önemli olduğu günümüzde, Ekonometri Bölümü İktisat Fakültelerinde özel bir yere sahiptir. Şimdi sizlere dostane Ekonometri disiplininden bahsetmek isterim.

Ekonometri Bölümü'nü tercih eden genç öğrencilerimiz, genelde analitik düşünce yeteneğine sahip olan ya da bu yeteneğini geliştirmek isteyen genç arkadaşlarımızdır. Ekonometri bölümünde öğrenim gören öğrencilerimiz iktisat derslerinin yanı sıra özelleştirilmiş içerikleriyle aldıkları ekonometri, matematik, istatistik ve bilgisayar dersleriyle bu yeteneklerini bilimsel bilgi ve teknoloji ile zenginleştirerek, gerek makro gerekse mikro iktisadi ilişkileri daha iyi analiz edebilme imkanına sahip olabilmektedirler. İktisadi meseleleri modellemek, iktisadi değişkenler arasındaki ilişkileri tahmin ve tahlil etmenin temelinde, iktisadın yer aldığı bir disiplinde sahip oldukları araç ve teknolojiyle diğer disiplinlere uyum sağlama konusunda da gözle görünür bir kazanım elde ederler.

Mezun öğrencilerimizle de vedalaşmıyoruz. Sahip olduğumuz master programlarıyla öğrencilerimizin Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması'nın özel alanlarında uzmanlaşmasını ve bu uzmanlığını piyasa düzeyinde veya akademik kariyerlerinde bir adım olarak kullanılabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

Ayrıca bölümümüz doktora programı güzide ülkemizin birçok üniversitesinde çalışan değerli bilim insanları ve hocaların akademik kariyerlerinde temel ve en büyük adım olarak yerini almıştır. Bölümümüz lisans, yüksek lisans ve doktora programıyla insan kaynağı yetiştirme bağlamında bir öncü niteliğindedir.

Sevgili öğrenciler! Siz de iktisadi meseleleri ilginç buluyor ve matematiği etrafı anlamada kullanılan bir dil olarak benimsiyorsanız, bölümümüz sizin için biçilmiş kaftan olacaktır. Sizleri ailemizin bir üyesi olarak görmeyi biz de heyecanla bekliyoruz.








İKTİSAT BÖLÜMÜ
Değerli akademisyen kadrosu ve yüksek öğrenci sayısı ile, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yer alan İktisat Bölümü, Türkiye’nin en büyük iktisat bölümüdür. Kurulduğu 1936 yılından beri lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermektedir.

Türkçe ve İngilizce programlarıyla lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bölümümüz, iktisat kuramı temelinde, iktisadi olay ve olgulara analitik bir yaklaşım geliştirme hedefiyle matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklere ağırlık vermektedir. İktisat biliminin uygulama alanları göz önünde tutularak ve Türkiye ekonomisini tarihsel süreç içinde çeşitli yönleriyle tanıtarak iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında, araştırmacı ve uygulamacı olarak (planlamacı, analist, pazarlamacı, uzman, müfettiş vb.) çalışacak iktisatçılar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölümümüzde verilen derslerin birçoğu uygulama ders saatleriyle desteklenmekte ve bazı dersler bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin kişisel ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olarak seçebilecekleri bir dizi seçmeli ders sunarak entelektüel vizyonlarını genişletmeyi amaçlamaktadır.

İngilizce programımızda verilen derslerin tümü İngilizce olarak yürütülmektedir. İktisat Bölümü ayrıca öğrencilerine Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dillerinden birini öğrenerek eğitimlerini tamamlama ve ikinci bir dili öğrenme fırsatı da vermektedir.

İktisat Bölümü, bütün teorik eğitimlerin yanı sıra, düzenlediği bilimsel ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerini toplumsal hayata her yönüyle hazırlamayı da ilke edinmiştir. Buna ek olarak, sahip olduğu araştırma merkezleri ile güncel ve marka yaratacak konularda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Amerika'daki üniversitelerle Fakülte ve Bölüm bazında yapılan anlaşmalarla öğrencilerimize yurt dışında da eğitim alma imkânı sağlanmaktadır. 


DEPARTMENT OF ECONOMICS
With its distinguished academic staff and its high number of selected students, the Department of Economics at the University of İstanbul is the largest economics department in Turkey. It has provided education at undergraduate, graduate, and doctoral levels since its foundation in 1936.

Our department, which provides education at undergraduate and postgraduate levels with Turkish and English programs, focuses on quantitative techniques such as mathematics, statistics and econometrics, with the aim of developing an analytical approach to economic events and phenomena on the basis of economic theory. Considering the application fields of economics and introducing the dynamics of Turkish economy within the historical framework, the department aims at educating economists who will work as researchers and practitioners in various aspects of business and academic life, such as planner, analyst, marketer, expert, inspector, academic member, etc. 

Many of the lectures given in our department are supported with practical lectures and some lectures are held in the computer laboratory. The program also aims at broadening the intellectual scope of students by providing them with a range of elective courses that they can choose from, depending on their personal interests and aptitudes. All of the courses given in our English program are carried out in English. The Department also provides students with the opportunity to study a second foreign language during their studies by learning one of the languages of Arabic, Chinese, Russian, Spanish, French and German. 

In addition to all theoretical trainings, the Department of Economics has adopted the principle of preparing its students in all aspects of social life with the scientific and social activities it organizes. In addition, it continues to work on current and brand-creating subjects with its research centers. With the agreements made on the basis of Faculty and Department with universities in Europe and America, our students are provided with the opportunity to study abroad.
Akademik Başarılar
Prof. Dr. Dilek Demirbaş:
TÜBİTAK ve AB Projeleri:
•    2012- Alternatif Sağlık Turizmi, ANKARA
CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi
•    2011- Türkiye’deki KOBİ’lerin karşılaşacağı temel sorunlar ve aşma teknikleri’, TÜRKİYE
TÜBİTAK Projesi
•    2008 – 2009 - Outbound Foreign Direct Investment of Indian Firms, HİNDİSTAN
AB Destekli Diğer Projeler

En İyi Makale:

•    Formal and Informal Barriers for Entrepreneurs Microeconometric Evidence from 197 Turkish SMEs
DEMİRBAŞ D.
The 14th International Business Research Conference, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, 20 - 30 April 2011, cilt.1, no.1, ss.1-15

Ulakbim Yayın Teşvik Ödülü:

•    Mart 2014 - ULAKBİM Yayın Teşvik Ödülü (ULAKBIM Publication Encouragement)

Doç. Dr. Murat Ustaoğlu: Emerald Publishing Group tarafından yayımlanan ve Web of Science endeksinde taranan, International Journal of Ethics and Systems adlı dergide yayımlanan "The isse of interest (riba) in Abrahamic religions” başlıklı makalesiyle yılın en etkili makalesi ödülünü aldı.
Doç. Dr. Çiğdem Börke Tunalı: 3 adet TÜBİTAK Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT) ödülü bulunmaktadır.





İşletme Bölümü Hakkında
Sevgili Öğrenciler,
İktisat Fakültesi 1936 yılında kurulmuş olup, Türkiye'nin ilk İktisat Fakültesidir. İktisat Fakültesi bünyesinde sekiz farklı bölüm yer almaktadır. İşletme Bölümü bu bölümlerden birisidir. Hiç şüphesiz üniversite ve bölüm tercihi geleceğinizi şekillendirecek en önemli kararlardan biridir. Bu önemli kararı üniversitemiz ve bölümümüzden yana kullandığınız için sizlere teşekkür ediyorum.

Genel Amacı: İşletme bölümünün genel amacı; akademiye ve iş dünyasına saygın bilim adamı ve yöneticiler eğitmek ve yetiştirmektir.

İş Olanakları: İşletme Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz nerelerde iş bulabilir? 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi hem eğitim kalitesine hem de kurumsal kültüre sahip olmasından dolayı, mezun olan öğrencilerimiz hem kamuda hem de özel sektörde birinci sırada tercih edilmektedir. Ayrıca, mezun olan öğrencilerimiz akademik alanda ilk sıralarda tercih edilmektedir.
Anabilim Dalları: İşletme Bölümümüzde, Finans Ana Bilim Dalı, Muhasebe Ana Bilim Dalı, Pazarlama Ana Bilim Dalı, Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi Ana Bilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı olmak üzere altı anabilim dalı yer almaktadır. 

Çalışan Öğretim Eleman Sayısı: Bölümümüzde 6 Profösör, 7 Doçent, 7 Dr Öğretim Üyesi, 2 Dr Öğretim Görevlisi ve 8 Araştırma Görevlisi çalışmaktadır.
Yüksek Lisans ve Doktora Programları: Bölümümüz kurulduğundan beri, işletmecilik alanında değişik sektörlere yönelik yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir. 

Bu programlar: İşletme Doktora, İşletme Yüksek lisans, Para ve Sermaye Piyasaları Yüksek Lisans, İşletme İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans, Sermaye Piyasaları Tezsiz Yüksek Lisans, Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans, Muhasebe ve Denetim Tezsiz Yüksek Lisans. 

Ayrıca bölümümüzde Muhasebe araştırmaları merkezi yer almaktadır. Bölümümüzde aynı zamanda birçok bilimsel çalışma ve projeler yürütülmektedir.
Gelecekte iyi bir yerde olmak istiyorsanız bizi tercih etmelisiniz.

Sevgi ve Saygılarımla
Prof. Dr. Halim Kazan
İşletme Bölümü Başkanı


Akademik Başarılar​


Prof.Dr. Halim KAZAN    -    2015 yılı içinde; “Uluslararası teknoloji, yenilikçi ve girişimcilik tabanında sürdürülebilir gelişmelerin tartışıldığı, bilimsel bilgiler ve projelerin sunulduğu, Türkiye’nin tanıtıldığı 100 den fazla ülkeden 1000 den fazla katılımcının katıldığı buyük bir bilimsel organizasyonun başarıyla ile yürütülmesi ödülü”.
-    14. Ulusal işletmecilik kongresine değerli Katkı Ödülü 2015
-    2016 da düzenlenen Başkanlığını yürütmüş olduğum 15. Ulusal işletmecilik kongresi “Türkiye'de inovatif fikirlerin AR-GE tabanında teknolojiye dönüştürülmesi” ödülü. https://www.youtube.com/watch?v=UmczRZJRFDc
-    “International Conference on Global Competition and Innovation Management” Ödülü, 2017 (https://www.facebook.com/pg/kry.istanbul.edu.tr/posts/)
-    International EMI Entrepreneurship and Social Sciences Congress ödülü 2018
-    II. International Conference on Global Competition and Innovation Management, Ödülü 2020 (https://kry.istanbul.edu.tr/en/_)
-    1999–2001, yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde (Rensselaer Polytechnic Institute, The Lally School Of Management &Technology) çeşitli projelerde araştırmacı olarak çalışmıştır.
-    Desteklenen Projeler
-    Gönüllü ve Sosyal Gençlik Projesi KAZAN H. (Yürütücü), Gençlik ve Spor Bakanlığı(2013-2015)
-    İstanbul Ahilik Haritasının Çıkarılması ve Ahisanat Tasarım Atölyesi Kurulumu KAZAN H. (Yürütücü)
-    Girişimciliğin Yolunu Küçükçekmece Aydınlatıyor KAZAN H. (Yürütücü)(2016-2017)
-    Çalışanların Sosyal Hayat Tutumlarının, Demografik Özelliklerine Göre Optimal Ölçekleme Teknikleri İle İncelenmesi(2018)
-    Çok sayıda Bilimsel Araştırma Projeleri(BAP)(2016-2020)
-    Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Ödüller
-    Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü Ocak 2007
-    Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ocak 2006
-    Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü
-    Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ocak 2005
-    Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü
-    Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Temmuz 1999
-    2006 Arder Başarılı Bilim Adamı Ödülü
-    Başarılı Yönetici Ödülü, Niğde Üniversitesi 1997
-    Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı Yüksek Lisans Programı Başarı Ödülü, İstanbul 2005-2006
-    1999 Yaz Spor Etkinlikleri Organizasyon Katkı Ödülü
-    Türk Mühendisler Birliği Eğitime Katlı Ödülü 2010
-    1999 Aksaray Üniversitesi kuruluşu ve gelişimi kurucu üstün yöneticilik ödülü
-    Niğde Üniversitesi Başarılı Çalışma Ödülü 1998
-    Selçuk Üniversitesi Matematik Ve İnovasyon etkinlik ödülü 2017
-    Gebze Kaymakamlığı Mavi Gökyüzü “Proje Ekibi” Proje ödülü 2015
-    Çok sayıda En İyi Bildiri ödülleri
-    Çok sayıda En İyi Bildiri ödülleri
-    Çok sayıda Sosyal içerikli proje ödülleri
-    Çok sayıda değişik ödüllere layık görülmüştür.

Doç. Dr. Mahmut HIZIROĞLU    -    TÜBİTAK Bilim Adamı Destekleme Dairesi Başkanlığı 1 Yıl Süreli Yurtdışı Araştırma Bursu 2005-2006 (İngiltere-Northumbria University)
-    TÜBİTAK Bilim Adamı Destekleme Dairesi Başkanlığı 1 Yıl Süreli Yurtdışı Araştırma Bursu 2011-2012 (ABD-University of Florida)
Dr. Öğr. Üyesi Burçay YAŞAR AKÇALI    -    Nisan 2018 En İyi Bildiri Ödülü- Bitcoin İle Bazı Döviz Kurları Arasındaki Volatilite Etkileşiminin Analizi (Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi)
-    Ekim 2015 Etkin Piyasalar Hipotezinin Asimetrik Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi İle Analizi: G-7 Ve E-7 Ülkeleri Örneği İsimli Bildiri İçin “İkincilik Ödülü” (Finans Bilim Platformu, 19. Finans Sempozyumu)
Dr. Öğr. Üyesi Elçin ŞİŞMANOĞLU    -    Nisan 2018 En İyi Bildiri Ödülü - Bitcoin İle Bazı Döviz Kurları Arasındaki Volatilite Etkileşiminin Analizi (Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi)
Öğr. Gör. Dr. Y. Burçak BOYDAK ÖZTAŞ    -    Patent Adı: Kalan İçerik Miktarını Adet-Sayı Olarak Ölçen Dijital Geri Sayım Aracı (Patent No: TR 2016 08094 B)

Mezunların iş imkanları

Mezunlarımız hem ulusal hem de uluslararası ticari işletmelerin Pazarlama, Finans, Muhasebe, Üretim Yönetimi, İnsan Kaynakları alanları ile Bankacılık, Sigortacılık, Sağlık ve Turizm İşletmelerinde görev alabilmektedirler.

Başlangıçta Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan maliye eğitimi ve çalışmaları 1936 yılından sonra yeni kurulan İktisat Fakültesi içinde devam etmiştir.

Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.

Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.

Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır. 

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, hem içerde hem de uluslararası ilişkilerde meydana gelen gelişmelerin iç politika, siyaset bilimi ve yönetim alanlarında ortaya çıkardığı değişimler ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde yol açtığı yeniliklerin gereği olarak programını sürekli olarak güncellemekte, öğrencilerini son bilgilerle donatmaktadır. 
Bölümümüzde, zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı okutulmakta, daha sonra %100 İngilizce programımızda derslerin tamamı ve %30 İngilizce programımızda derslerin yarıya yakını İngilizce olarak yürütülmektedir. Öğrencilerimiz ikinci yabancı dil olarak Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca ve Rusça dillerinden birini seçebilmektedir. Lisans programımızda, ekonomi ve hukuk alanlarında yeterli sayıda ders yer almakta, bölüm derslerinin asıl yoğunlaştığı konular olarak, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, Türkiye’de siyasal yaşam, siyasal sistemler, siyasal davranış, siyasal tarih, siyasal düşünceler tarihi öne çıkmaktadır. Üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerle Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi bölgesel çalışmalara da yoğunlaşılabilir.
Öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada kamu ve özel sektör kuruluşlarında başta diplomatik görevler olmak üzere bilgi, özgüven ve yetenek gerektiren kariyer imkanlarını hedefleyebilirler. Bu konuda, bakanlıkların dış ilişkiler bölümleri başta olmak üzere TİKA, YTB gibi uluslararası kuruluşlarımız ile AB ve BM kuruluşları ve projeleri, bankalar ve şirketlerin yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinde, uluslararası STK’larda, geleneksel, yeni/sosyal medya kuruluşlarında istihdam olanakları bulabilirler. Bölümüzün sunduğu Erasmus+ ve Mevlana yurtdışı öğrenci değişim programı ve yurtdışı staj olanakları ile öğrencilerimiz iyi bir kariyer için ilk adımlarını daha öğrenci iken atabilirler.
------------------------------
Department of Political Science and International Relations focusses on developments in domestic and international politics, the changes and impact that they generate in political science, their effects on domestic politics, government and international order. Our department continuously reviews and revises its programmes and courses and provides an effective and interactive learning environment and the most recent academic knowledge to its students in line with global trends and world universities.
At first, our undergraduate programme has one-year compulsory English preparation, and later courses is offered in English. A second foreign language can also be selected by students out of Arabic, Chinese, German, French, Russian or Spanish courses during their undergraduate study. A majority of our undergraduate courses are offered in political science, international relations, diplomatic history, Turkish politics, comparative politics, political behaviour and political philosophy and there are enough courses in economics, management and law as well. With a number of selective courses students can also concentrate on area studies such as African, American, Asian and European politics from their third year.
Our graduates can have their career planning in public and private sectors in Turkey and abroad in a variety of positions from a diplomatic career at institutions such as Turkish MFA, TİKA, YTB to roles and responsibilities in UN and EU programmes and projects. National and international banking and finance institutions, transnational companies, INGOs, conventional and new media corporations are also offering career opportunities for our students. Erasmus+ and Mevlana foreign student exchange and internship programmes offer opportunities to students when they plan their careers while studying with us. 
İletişim

sbui@istanbul.edu.tr
 




Turizm İşletmeciliği Bölümünün temel amacı kamu ve özel düzeyde turizm endüstrisine nitelikli üst düzey yöneticilerin istihdam edilmesini sağlamaktır. 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı’nda öğrenci almaya başlayan bu bölümde, turizm dersleri ve sektörel ağırlıklı otomasyon eğitim sistemleri ile, İktisat ve İşletme dersleri de okutulmaktadır. Ayrıca, Mesleki Yabancı Dil İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Çince ve Rusça dersleri de bulunmaktadır. 


Staj mezuniyetin zorunlu bir parçası olup ikinci ve üçüncü sınıfta yaz dönemlerinde öğrencilerimiz turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapmaktadırlar. 8. yarıyılda ise, zorunlu olarak üç ay boyunca işletmelerde işbaşı eğitimine katılmaktadırlar. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere istihdam garantisi sağlanmaktadır. Bölümümüzün sektör ile iş birliği güçlü olup, Turizm İşletmeciliği Kulübü aracılığı ile araştırma gezilerine gidilmekte, sektör temsilcilerinin uzmanlıklarından yararlanılmakta ve toplantılar düzenlenmektedir. Erasmus kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları da bulunmaktadır. Bölümümüzde halen beş profesör, bir doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi, altı araştırma görevlisi bulunmakta, hocalarımız uluslararası/ulusal projeler yapmakta ve toplantılara katılmaktadırlar. 


Turizm İşletmeciliği Bölümünde 1982 yılından beri süregelmekte olan tezli yüksek lisans programından ve 2011-2012 yılından bu yana yürütülen doktora programından mezun olanlar özel sektörde ve üniversitelerde görev yapmaktadırlar. İktisat Fakültesi’nin vizyonuna ve misyonuna uygun olarak, bölümümüz daha büyük projelere imza atmak için başarılarını sürdürmeye çalışmaktadır.
KARİYER OLANAKLARI
Bölümüzün temel amacı; Ülkemizde günden güne daha da gelişen Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu, turizm alanında gerekli olan tüm teorik bilgiye hakim, sektörel deneyime sahip, mesleki yabancı dile hakim, meslekle alakalı bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından takip edebilen, insan ilişkilerinde yeterli olan, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, kaliteli insan gücünü en iyi şekilde yetiştirmektir. Bu doğrultuda mezun olan öğrencilerimiz; başta otellerde olmak üzere, tatil köylerinde, yiyecek-içecek işletmelerinde, seyahat acentalarında, havayolu şirketlerinde ve rekreasyon işletmelerinde orta ve üst düzey yönetici olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerimiz Yüksek Lisans ve Doktoralarını tamamlayarak yeterli puanları aldıkları takdirde üniversitelerin Turizm Bölümlerinde akademisyen olarak görev alabilmektedirler.


Konaklama İşletmeleri ve İstihdam
Mezunlarımız genel olarak konaklama işletmelerinin önbüro, muhasebe, yiyecek içecek gibi departmanlarında çeşitli görevler almaktadırlar. Bu doğrultuda bölümümüz bu departmanlarda görev alacak öğrencilerin mesleki hayatlarında kullanabilecekleri “konaklama işletmelerinde otomasyon sistemleri”, finansal muhasebe gibi derslere yer verilmektedir. 
Seyahat Acentaları ve İstihdam
Mezunlarımız konaklama işletmelerinde görev alabilecekleri gibi seyahat acentalarında da görev alabilmektedirler. Bu doğrultuda bölümümüz öğrencilerimize “Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmelerinde Otomasyon Sistemleri” gibi dersleri vererek, seyahat işletmelerinde görev alacak öğrencilerimizi sektöre hazırlamaya çalışmaktadır. 
Yiyecek-İçecek İşletmeleri ve İstihdam
Mezunlarımız yiyecek içecek işletmelerinde de görev alabilmektedirler. Bu doğrultuda bölümümüz öğrencileri bu sektöre hazırlayabilmek için, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Hijyen ve Sanitasyon gibi dersleri vererek, bu yiyecek-içecek işletmelerinde görev almak isteyen öğrencilerimizi sektöre hazırlamaya çalışmaktadır.


İletişim: turizm@istanbul.edu.tr


.