İktisat Fakültesi

İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde Atatürk’ün isteği ile kurulan ve ülkemizde iktisat öğrenimini ayrı bir fakülte olarak sunan ilk köklü yükseköğretim kurumudur. Fakültemizin hedefi, çağdaş ilke ve kurumlar çerçevesinde farklı görüşleri yansıtan, evrensel nitelikteki araştırmalarla ekonomik ve toplumsal analize yönelik bilgi üretmek ve yaratıcı düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. 90 yıla yaklaşan tarihimizde, nitelikli ve araştırmaya dayalı eğitim anlayışımız ve sahip olduğumuz uluslararası düzeydeki seçkin akademik kadromuzla mezun ettiğimiz öğrencilerimizin farklı alanlarda elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırmaktadır.


Fakültemizde bünyesinde İktisat Bölümü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Maliye Bölümü, Ekonometri Bölümü, İşletme Bölümü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Yönetim Bilişim Sistemleri (2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı için öğrenci kabul edecektir) olmak üzere 8 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerde tarafından yedisi yabancı dilde eğitim veren toplam 9 diploma programı yürütülmektedir. Fakültemizde hazırlık eğitimi veren yedi diploma programımız dışında öğretim süresi dört yıldır. Dersler yarıyıllık olarak ve bölümlerin uzmanlık alanları doğrultusunda hazırlanmış olup, seçimlik dersler ile öğrenciler kendi ilgi alanlarına yönlendirilmektedir.



İKTİSAT FAKÜLTESİ
İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile kurulan ve ülkemizde iktisat öğrenimini ayrı bir fakülte olarak sunan ilk köklü yükseköğretim kurumudur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kurucu dekanlığına Ord. Prof. Dr. Ömer Celal Sarc atanmış olup; 12 yıl başarı ile bu görevi yürüten Ord. Prof. Dr. Sarc 1949 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne seçilmiştir. Fakültemizin hedefi, çağdaş ilke ve kurumlar çerçevesinde farklı görüşleri yansıtan, evrensel nitelikteki araştırmalarla ekonomik ve toplumsal analize yönelik bilgi üretmek ve yaratıcı düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. 90 yıla yaklaşan tarihimizde, nitelikli ve araştırmaya dayalı eğitim anlayışımız ve sahip olduğumuz uluslararası düzeydeki seçkin akademik kadromuzla mezun ettiğimiz öğrencilerimizin farklı alanlarda elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırmaktadır.

Fakültemizde yabancı dilde eğitim veren ikisi %100 İngilizce ve beşi %30 İngilizce olmak üzere toplam 9 diploma programı bulunmaktadır İktisat Fakültesi’nde lisans eğitimi veren bölümlerimiz; Türkçe ve İngilizce diploma programlarıyla İktisat Bölümü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü (%30 İngilizce), Maliye Bölümü (%30 İngilizce), Ekonometri Bölümü, İşletme Bölümü (%30 İngilizce), Turizm İşletmeciliği Bölümü(%30 İngilizce), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkileri (%100 İng.) ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüdür (%30 İngilizce). Ayrıca, Fakültemiz bünyesinde %30 veya %100 İngilizce seçenekleriyle eğitim veren programlarımızda öğrencilerimizin, İngilizce olarak okutulan dersleri rahatlıkla anlama kabiliyetine ve akademik dil yetkinliğine sahip olmaları için bir yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı programı uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin uluslararası fırsatlara hazır hale gelmesi için diploma programlarımızın 5., 6. 7. ve 8. yarıyıllarında seçmeli ders olarak okutulmak üzere Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri müfredatta yer almaktadır. Fakültemizde dersler yarıyıllık olarak ve bölümlerin uzmanlık alanları doğrultusunda hazırlanmış olup, seçimlik dersler ile öğrenciler kendi ilgi alanlarına yönlendirilmektedir.

İKTİSAT BÖLÜMÜ
Değerli akademisyen kadrosu ve yüksek öğrenci sayısı ile, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yer alan İktisat Bölümü, Türkiye’nin en büyük iktisat bölümüdür. Kurulduğu 1936 yılından beri lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermektedir.

Türkçe ve İngilizce programlarıyla lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bölümümüz, iktisat kuramı temelinde, iktisadi olay ve olgulara analitik bir yaklaşım geliştirme hedefiyle matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklere ağırlık vermektedir. İktisat biliminin uygulama alanları göz önünde tutularak ve Türkiye ekonomisini tarihsel süreç içinde çeşitli yönleriyle tanıtarak iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında, araştırmacı ve uygulamacı olarak (planlamacı, analist, pazarlamacı, uzman, müfettiş vb.) çalışacak iktisatçılar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölümümüzde verilen derslerin birçoğu uygulama ders saatleriyle desteklenmekte ve bazı dersler bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin kişisel ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olarak seçebilecekleri bir dizi seçmeli ders sunarak entelektüel vizyonlarını genişletmeyi amaçlamaktadır.
İngilizce programımızda verilen derslerin tümü İngilizce olarak yürütülmektedir. İktisat Bölümü ayrıca öğrencilerine Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dillerinden birini öğrenerek eğitimlerini tamamlama ve ikinci bir dili öğrenme fırsatı da vermektedir.

İktisat Bölümü, bütün teorik eğitimlerin yanı sıra, düzenlediği bilimsel ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerini toplumsal hayata her yönüyle hazırlamayı da ilke edinmiştir. Buna ek olarak, sahip olduğu araştırma merkezleri ile güncel ve marka yaratacak konularda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Amerika'daki üniversitelerle Fakülte ve Bölüm bazında yapılan anlaşmalarla öğrencilerimize yurt dışında da eğitim alma imkânı sağlanmaktadır.

MALİYE BÖLÜMÜ
Başlangıçta Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan maliye eğitimi ve çalışmaları 1936 yılından sonra yeni kurulan İktisat Fakültesi içinde devam etmiştir.

Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.

Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.

Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır.

EKONOMETRİ BÖLÜMÜ
Ekonometri; iktisat, matematik ve istatistiğin birleşiminden oluşan bir disiplindir. Son yıllarda bilgisayar teknolojisindeki gelişime paralel olarak iktisadi teori ve hipotezleri sayısal tabana oturtabilme ve geçerliliklerini test edebilme olanaklarının artmasıyla birlikte ekonometri de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Ekonometri Bölümü, iktisadın yanı sıra matematik, istatistik ve bilgisayar programlarını da bilen ve uygulayan öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Öğretim üye ve yardımcılarının literatüre hâkim ve ek olarak mevcut literatüre katkılar sunduğu Ekonometri Bölümü’nde, teorik ve uygulamalı ekonometri alanlarını, teorik ve uygulamalı istatistik alanlarını ve doğrusal-doğrusal olmayan programlama, hedef programlama, üretim ve tedarik zinciri, karar verme teknikleri alanlarını kapsayan dersler okutulmaktadır. Ayrıca müfredatta bölüm öğrencilerinin paket program kullanımı ve programlama yeteneklerini geliştiren dersler de bulunmaktadır. Ekonometri bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen Ekonometri, İstatistik ve Finansal Ekonometri olmak üzere 3 yüksek lisans ve bir de Ekonometri doktora programı bulunmaktadır. Ayrıca Fakültemizde sunulan ikinci seçmeli yabancı ders olanağı kapsamında Ekonometri lisans programında Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dilleri seçmeli ders olarak dört yarıyıl boyunca okutulmaktadır.

Bölüm mezunları kamu ve özel sektörde çok geniş kariyer olanakları bulmakta olup; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyetİ Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul (BİST), tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak iktisatçıların istihdam edildiği her iş kolunda kariyer imkânına sahip olmaktadır.

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
%100 İngilizce ve %30 İngilizce programlarıyla eğitim veren Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, hem içerde hem de uluslararası ilişkilerde meydana gelen gelişmelerin iç politika, siyaset bilimi ve yönetim alanlarında ortaya çıkardığı değişimler ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde yol açtığı yeniliklerin gereği olarak programını sürekli olarak güncellemekte, öğrencilerini son bilgilerle donatmaktadır.

Bölümümüzdeki iki program için de zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı okutulmakta, daha sonra %100 İngilizce programımızda derslerin tamamı; ve %30 İngilizce programımızda ise derslerin en az %30’u İngilizce olarak yürütülmektedir. Ayrıca lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Lisans programımızda, ekonomi ve hukuk alanlarında yeterli sayıda ders yer almakta, bölüm derslerinin asıl yoğunlaştığı konular olarak, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, Türkiye’de siyasal yaşam, siyasal sistemler, siyasal davranış, siyasal tarih, siyasal düşünceler tarihi öne çıkmaktadır. Üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerle Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi bölgesel çalışmalara yoğunlaşma imkânı da bulunmaktadır.

Öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada kamu ve özel sektör kuruluşlarında başta diplomatik görevler olmak üzere bilgi, özgüven ve yetenek gerektiren kariyer imkânlarını hedefleyebilirler. Bu konuda, bakanlıkların dış ilişkiler bölümleri başta olmak üzere TİKA, YTB gibi uluslararası kuruluşlarımız ile AB ve BM kuruluşları ve projelerinde, bankalar ve şirketlerin yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinde, uluslararası STK’larda, geleneksel, yeni/sosyal medya kuruluşlarında istihdam olanakları bulabilirler. Bölümümüzün sunduğu Erasmus+ ve Mevlana yurt dışı öğrenci değişim programı ve yurt dışı staj olanakları ile öğrencilerimiz iyi bir kariyer için ilk adımlarını daha öğrenci iken atabilirler.

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm İşletmeciliği Bölümü'nün temel amacı kamu ve özel düzeyde turizm endüstrisine nitelikli üst düzey yöneticilerin istihdam edilmesini sağlamaktır. 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı’nda öğrenci almaya başlayan Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta; turizm dersleri ve sektörel ağırlıklı otomasyon eğitim sistemleri ile, İktisat ve İşletme dersleri de okutulmaktadır. Ayrıca, Mesleki Yabancı Dil İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Çince ve Rusça dersleri de bulunmaktadır.

Staj mezuniyetin zorunlu bir parçası olup ikinci ve üçüncü sınıfta yaz dönemlerinde öğrencilerimiz turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapmaktadırlar. 8. yarıyılda ise, zorunlu olarak üç ay boyunca işletmelerde işbaşı eğitimine katılmaktadırlar. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere istihdam garantisi sağlanmaktadır. 

Bölümümüzün sektör ile iş birliği güçlü olup, Turizm İşletmeciliği Kulübü aracılığı ile araştırma gezilerine gidilmekte, sektör temsilcilerinin uzmanlıklarından yararlanılmakta ve toplantılar düzenlenmektedir. Erasmus kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları da bulunmaktadır. Bölümümüzde halen beş profesör, bir doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi, altı araştırma görevlisi bulunmakta, hocalarımız uluslararası/ulusal projeler yapmakta ve toplantılara katılmaktadırlar.

Turizm İşletmeciliği Bölümünde 1982 yılından beri süregelmekte olan tezli yüksek lisans programından ve 2011-2012 yılından bu yana yürütülen doktora programından mezun olanlar özel sektörde ve üniversitelerde görev yapmaktadırlar. İktisat Fakültesi’nin vizyonuna ve misyonuna uygun olarak, bölümümüz daha büyük projelere imza atmak için başarılarını sürdürmeye çalışmaktadır.

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ
Türkiye’de sosyal politika ve eğitiminin beşiği olan bölümümüz, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi ve çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuştur. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmaktadır. Bölümümüz Türkiye'de çalışma hayatı ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etkili olmuş; yüzlerce öğretim üyesi, bürokrat, siyasetçi, sendikacı ve yönetici yetiştirmiştir.

Bölümümüzde öğrencilere genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir. Toplumsal refah ve mutluluğun sağlanmasını hedefleyen sosyal politika, sosyal güvenlik, sosyal planlama, şehircilik ve çevre sorunları disiplinleri bölüm öğrencilerinin eğitimini alacağı konular arasındadır. Çalışma ilişkileri ise bölümümüzdeki öğrencilerin daha ayrıntılı olarak üzerinde durduğu ikinci alandır. Bireysel ve toplu düzeyde işçi-işveren ilişkileri, sendikacılık, toplu pazarlık ve insan kaynakları yönetimi ile ücret, istihdam, işsizlikle mücadele ve verimlilik konuları bölümümüzün ders programında yer almaktadır.

Mezunlarının kamu kesimi ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkânı bulduğu Bölümümüz, insan kaynakları alanında tercih edilen bir kurumdur. Bölümde 10 profesör, 4 doçent, 8 doktor öğretim üyesi dâhil 37 kişilik Türkiye'nin en güçlü çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri akademik kadrosuyla, bir doktora, iki tezli ve bir tezsiz yüksek lisans programı yürütmektedir. Bölümümüzde öğrencilerimize lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

İŞLETME BÖLÜMÜ
İşletme bölümünün genel amacı, akademiye ve iş dünyasına saygın bilim insanı ve yöneticiler eğitmek ve yetiştirmektir. Bu doğrultuda, ülke ekonomisinin gereksinim duyduğu çağdaş işletmecilik anlayışına sahip ve özellikle uluslararası işletmecilik alanında bilgili ve nitelikli işletme yöneticilerinin yetiştirilmesini amaç edinmiştir. Bölümümüzde 6 profesör, 7 doçent, 7 dr. öğretim üyesi, 2 dr. öğretim görevlisi ve 8 araştırma görevlisi çalışmaktadır. Lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve öğrencilerimize Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Bölüm müfredatımızda İktisat, Maliye, Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri derslerinin, diğer İşletme fakültelerinden farklı olarak daha yoğun olması, bölüm mezunlarının sadece mikro düzeyde işletmeci bakış açısı yerine, işletmenin dış çevresini oluşturan makro düzeydeki faktörlerin de etkin bir şekilde analiz edilebilmesinin amaçlanması sonucudur. Bölümümüzde ilk iki yıl iktisat, işletmecilik, matematik, istatistik, hukuk ve bilgisayar alanlarında temel eğitim, üçüncü ve dördüncü yıllarda ise yönetim, finans, muhasebe ve pazarlama gibi işletme disiplininin tüm alt dallarına ilişkin orta ve ileri düzeyde uzmanlık derslerine yer verilmektedir. Son iki yılda bu konular, yan disiplinlerden sayısal karar alma teknikleri, bankacılık-finansal kurumlar ve Türk vergi sistemi gibi uzmanlık gerektiren dersler ve mesleki İngilizce ile desteklenmektedir. Ayrıca, son yıl yarıyıl başına üçer seçimlik ders alma hakkı tanınarak, öğrencinin seçmiş olduğu işletmecilik alanında uzmanlaşmasına olanak sağlanması amaçlanmaktadır.

Türkiye’deki ilk İktisat Fakültesi olma ayrıcalığına sahip Fakültemiz, 8 bölümü ve 9 diploma programıyla sosyal bilimler alanında interdisipliner çalışma imkanlarını geliştirmiştir. Diğer disiplinlerle temas halinde geniş araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmekte ve bu sayede toplumun her kesimiyle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla temas halinde olmakta ve iş birliği içinde çalışmaktadır. Uluslararası düzeyde akademik kadroya sahip, nitelikli eğitim veren, araştırma ve yayınları ile saygın ve öncü bir fakülte olmaktır.


Öğrenci merkezli modelle eğitim-öğretim faaliyetlerinin uluslararası standartlara taşınması adına Avrupa Eğitim Kalite Standartları çerçevesinde AQAS isimli Uluslararası Kuruluş iş birliğiyle Fakültemizdeki tüm programlarınızın akreditasyon süreci gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında tüm programlarımız Avrupa Birliği tarafından tanınacak bir akreditasyona sahip olmuştur.

Bunun yanı sıra öğrencilerimizin öğrenmek istediği yabancı dilde seçmeli dersleri tamamlayarak uluslararası fırsatlara hazır hale getirilmesi amacıyla Fakültemizde seçmeli ikinci yabancı dil dersi kapsamında Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri başlamıştır.


Ayrıca öğrencilerimizin ERASMUS ve benzeri tüm yurtdışı değişim programlarına, AB Staj Programına ve diğer tüm yurtdışı faaliyetlere katılabilmeleri noktasında danışmanlık vermek amacıyla Fakültemizde İktisat Fakültesi Uluslarası Ofis kurulmuştur. Akademik ve idari personeli ile tüm öğrencilerimize danışmanlık hizmeti verilmeye devam etmektedir. Ayrıntılı bilgi için https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/en/_ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Fakültemizde öğrencilerimize gerek akademik gerekse mesleki kariyer anlamında katkı sağlayan, türlü alanlarda yetkin kişilerin sunduğu eğitimler verilmektedir. Bu amaçla Fakültemiz bünyesinde öğrencilerimizin bölümlerindeki dersler yanında kendilerini çağın gerekliliklerine hazırlayabilmeleri için BLOCKCHAIN ARAŞTIRMA MERKEZİ (İSTANBUL BTC) kurulmuştur. Öğrencilerimiz bahsi geçen bu merkez yardımıyla blockchain teknolojisi ve ilgili tüm alanlarda çeşitli seminerler ve eğitimler alarak, bilgisayar dili becerilerini geliştirebileceklerdir.

Öğrencilerimizi mesleki kariyerlerinde destekleyecek olanaklar konusunda bilgilendirmek ve direkt staj ve iş imkanlarını değerlendirebilecekleri ortamlar hazırlamak ve iş dünyası ile buluşmalarını sağlamak üzere birçok toplantı, seminer, konferans ve iş birlikleri geliştirilmektedir.


Kütüphane:
Asım Kocabıyık Okuma Salonu’nda 250 kişilik bir okuma salonu, öğrencilerin katalog tarama ve akademik çalışmaları için kullanacakları bilgisayar odası, ödünç verme bölümü ve yönetici odası mevcuttur. 60.000 kitap, 6.000’den fazla Yüksek Lisans-Doktora Tezi ile 20.000 cilt süreli yayın koleksiyonu bulunan kütüphanemiz, pek çok kütüphaneden farklı olarak sadece öğretim üyelerine değil, öğrencilerimize de ödünç kitap verme hizmeti sunmaktadır.


Öğrenciler kimliklerini göstererek kayıtlarını yaptırıp, fakülte ile ilişkileri kesilinceye kadar tüm yayınları, yararlanma ilkelerine uygun olarak kullanabilirler. Kitaplar belirli süreler için ödünç alınabilmektedir. Süreli yayınlar, tezler ve başvuru kaynaklarından ise ya kütüphane içinde okuyarak ya da fotokopi çekerek yararlanılabilmektedirler.

Kulüpler:
Öğrenci kulüpleri hem sosyal hayat hem de mesleki kariyer açısından öğrencileri için eşsiz imkanlar sunmaktadır. Kulüpler öğrencilerimize, öğrenciler arasındaki iletişimin aracı olması, organizasyon yeteneklerinin geliştirilmesi, çevre bilinci, toplumsal farkındalık, motivasyon, özgüven, takım çalışması, sorumluluk bilinci, gönüllülük anlayışı gibi pek çok kazanım sağlamaktadır.

Fakültemizde kültürel, mesleki ve akademik alanlarda faaliyet gösteren 14 kulübümüz bulunmaktadır. Her yıl gerçekleştirdikleri onlarca etkinlikle, kulüplerimiz üniversitenin en etkin kulüpleri arasına girmiştir. Diğer üniversiteler, akademik ve mesleki çevreler ile de iş birliği içinde geliştirici faaliyetler ve fikirler üretmeye devam etmektedirler.

Sportif Faaliyetler:
İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni”ne katılmaktadır. Spor Şöleni futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında yapılmakta olup, İktisat Fakültesi tüm dallarda şölene katılmaktadır. Pek çok spor alanında Fakültemizin dereceleri bulunmaktadır.

Her sene fakültemizi yeni kazanan öğrenciler arasından yaptığımız seçmeler ile takımlarımıza yeni oyuncular katmaktayız ve gelişmeleri yönünde destek sunmaktayız. Fakülte olarak, her yıl bölümler arasında düzenlenen basketbol ve futbol turnuvalarını da desteklemekteyiz.

Fakültemizde kültürel, mesleki ve akademik alanlarda faaliyet gösteren 16 kulübümüz bulunmaktadır. Kulüplerimiz aşağıdaki gibi listelenmiştir:


Her yıl gerçekleştirdikleri onlarca etkinlikle, kulüplerimiz üniversitenin en etkin kulüpleri arasına girmiştir. Öte yandan, İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında düzenlenen “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni”ne tüm dallarda katılmakta olup pek çok spor alanında Fakültemizin dereceleri bulunmaktadır. Öğrencilerimizin akademik deneyimlerini ve bilgilerinin zenginleşmesi, farklı kültürlerle tanışması, yabancı dil yeteneğini geliştirmesi için yararlanabileceği öğrenci değişim programları kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla anlaşmalarımız da bulunmaktadır.

E-posta: iuiktisatiletisim@istanbul.edu.tr