İktisat Fakültesi Bölümleri


Bölüm Başkanının Mesajı
Sevgili gençler,

Sizleri Türkiye sosyal politika ve eğitiminin beşiği bir bölüme davet etmekten dolayı gururluyum. Tarihi Fakültemizden de eski olan Bölümümüz, İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü adıyla kurulmuştur ve Fakültenin nüvesini oluşturan bir bölüm olarak iktisadın insana ilişkin / insani yanını temsil etmektedir. YÖK'e kadar Sosyal Siyaset kürsüsü adıyla anılan Bölümümüz, Türkiye'de sosyal siyaset dendiğinde akla gelen ilk merkez, bu alanın öncü eğitim kurumu, öncü, siyaset yapıcılar ve uygulamacılar için görüşlerinden yararlanılan bir ocak olmuştur.

Kurucusu Prof. Gerhard Kessler'in görüşlerinin ve karakterinin biçimlendirdiği bu ekolün gelenekleri, Orhan Tuna ve takipçileri olan akademisyenler tarafından oluşturulmuş; Bölüm, tüm Türkiye için sosyal siyasetin akademik merkezi olma özelliğini muhafaza etmiştir.

Sabahattin Zaim, Nevzat Yalçıntaş, Nusret Ekin, Metin Kutal, Toker Dereli, Turan Yazgan gibi öncü hocaları, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi ve çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuş, yüzlerce öğretim üyesi bürokrat siyasetçi sendikacı yönetici yetiştirmiş; Türkiye'de çalışma hayatı ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etkili olmuşlardır.

Geleneğinden beslenen Bölüm, verdiği güçlü temel iktisat formasyonu yanında, mezunlarının ihtiyaç duyacağı bilgilerle sürekli güncellenen zengin bir müfredat sunmaktadır. Bu yönüyle de her zaman model bölüm vasfı taşımıştır.

Mezunlarının kamu kesimi ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkanı bulduğu Bölümümüz, insan kaynakları alanında tercih edilen bir kurumdur.

Bölümde 10 profesör, 4 doçent, 8 doktor öğretim üyesi dahil 37 kişilik Türkiye'nin en güçlü çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri akademik kadrosuyla, bir doktora iki tezli ve bir tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir.

Prof. Dr. H.İbrahim Sarıoğlu

BÖLÜM TANITIM KATALOĞU
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ HAKKINDA
Sanayi devriminden itibaren geniş kesimlerin çalışma hayatına katılmaları ve artan refah seviyesi, toplumların dikkatini çalışma ilişkilerine ve sosyal hizmetlere yöneltmiştir. İçinde bulunduğumuz küreselleşme çağında ise hızla gelişen enformasyon teknolojisi ile konunun önemi daha da artmıştır. Bu durum sözü geçen alanlara akademik ilginin artmasına neden olmaktadır.

Araştırma ve eğitim faaliyetlerini, genel düzeyde sosyal sorunlar ve sosyal hizmetlerde, özel olarak da işçi ve işverenler arasındaki çalışma ilişkileri alanlarında yoğunlaştıran Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, bu alanda Türkiye’de ilk ve en büyük birim olma özelliğine sahiptir.

Bölüm öğrencilerine genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir.

Toplumsal refah ve mutluluğun sağlanmasını hedefleyen sosyal politika, sosyal güvenlik, sosyal planlama, şehircilik ve çevre sorunları disiplinleri bölüm öğrencilerinin eğitimini alacağı konular arasındadır. Çalışma ilişkileri ise, bölümdeki öğrencilerin daha ayrıntılı olarak üzerinde durduğu ikinci alandır. Bireysel ve toplu düzeyde işçi – işveren ilişkileri, sendikacılık, toplu pazarlık ve insan kaynakları yönetimi ile ücret, istihdam, işsizlikle mücadele ve verimlilik, bölümün ders programında yer almaktadır.

Bölüm mezunları, bankacılık ve finans sektörü de dahil olmak üzere özel sektördeki bütün iş kollarında, sendikalarda uzman, denetçi ve üst düzey yönetici olarak iş bulma imkanına sahiptir. Ayrıca başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm resmi kuruluşlarda müfettiş ya da uzman personel olarak istihdam edilmektedirler.

BÖLÜM TARİHÇESİ
Ülkemizde Batılı anlamda ve müfredat ile Sosyal Siyaset eğitimi ilk defa 1934 yılında Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulmuş bulunan “İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsü”’nde başlamış; 1936 yılında adı geçen enstitünün çekirdeğini teşkil ettiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde, “Sosyal Siyaset Kürsüsü” adı altında devam ettirilmiştir. Sosyal Siyaset Kürsüsü Ord. Prof. Dr. Gerharhd Kessler, Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Prof. Dr. Orhan Tuna’nın gayretleriyle Fakülte’nin temel kürsülerinden biri haline gelmiştir.

YÖK reformu ile birlikte, kürsü sistemi sona ermiş ve Sosyal Siyaset Kürsüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü adı altında Fakültenin beş bölümünden biri olmuştur.

İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü daha kürsü olarak kurulduğu ilk günden itibaren Türkiye’de sendikacılığın gelişiminde önemli bir role sahip olmuştur. Bölümümüzün geleneklerinin başında “Sosyal Siyaset Konferansları”’nın düzenlenmesi gelmektedir. Çalışma hayatına ilişkin temel sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu “Sosyal Siyaset Konferansları” 1948 yılından günümüze düzenli şekilde yapılmakta; 2003 yılından bu yana da hakemli bir dergi olarak yayına devam etmektedir. Buna ilaveten, bölüm mezunlarımız ve öğretim üyelerimiz geçmişten günümüze devletin çeşitli kademelerinde önemli roller üstlenerek çalışma hayatına yön veren kurumların kuruluşunda, gelişiminde ve kamu politikalarının belirlenmesinde önemli görevler almaktadırlar.

1980 sonrası dönemde bölümümüzün büyümesi ve gelişmesinde Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Turan Yazgan, Prof. Dr. Metin Kutal, Prof. Dr. Toker Dereli, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Dr. Nusret Ekin hocalarımızın önemli katkıları olmuştur.

ANA BİLİM DALLARI
SOSYAL SİYASET VE SOSYAL GÜVENLIK ANA BİLİM DALI
Sosyal siyaset, bir yandan sosyal güvenlik kapsamında geniş toplumsal kesimlere yönelmekte, öte yandan bu kesimler içinde yer alan özel grupların sorunlarıyla da ilgilenmektedir. Böylece kadınlara, özürlülere, yaşlılara, gençlere ve çocuklara yönelik politikalar gibi konular sosyal siyasetin içinde kendisine yer bulmaktadır. Ek olarak sosyal siyaset çerçevesinde, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar, sosyal hizmetler, konut politikaları, sağlık politikaları, sosyal dışlanma ve yoksullukla savaş gibi konular yer almaktadır.

Bu Ana Bilim Dalı kapsamında, bölüm lisans öğrencilerine 4 yıllık eğitim-öğretim dönemi süresince Sosyal Siyaset, Sosyal Güvenlik Teorisi, Uluslararası Sosyal Siyaset ve Kuruluşlar, Sosyal Sorunlar Ekonomisi, Demografik Yapı Analizleri, Kentleşme ve Çevre adlı dersler verilmektedir.

İŞ HUKUKU ANA BİLİM DALI
İş Hukuku Ana Bilim Dalı, çalışma hayatına ilişkin mevzuatın ayrıntılı bir şekilde ele alınıp incelendiği bir disiplin dalıdır. Bireysel iş Hukuku, Uygulamalı Bireysel İş Hukuku, Toplu İş Hukuku, Uygulamalı Toplu İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku ile iş Sağlığı ve Güvenliği derslerinin teorik ve pratik olarak sunuluyor olması öğrencilere meslek yaşamlarında avantaj sağlamaktadır. Ayrıca çalışma hayatına girmek isteyen öğrenciler gerekli donanıma sahip olarak hayata atılma imkanı yakalamaktadır.

ÇALIŞMA EKONOMİSİ ANA BİLİM DALI
Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Bölümümüzün temel disiplinlerinden biridir. Çalışma ekonomisi, insanın ekonomik yaşamdaki fonksiyonlarını, özellikle "Emek Arzı" açısından ele alan; işgücü piyasaları, işgücünün yapısı, hareketliliği; istihdam yapısı, işsizlik; ücretler, ücret sistemleri ve verimlilik üzerine çalışmalar yapılan bir alandır. Günümüzde işsizliğin vahim bir ekonomik sorun haline geldiği düşünüldüğünde, insan gücü planlaması, istihdam arttırıcı programlar ve işsizliği azaltıcı önlemler gibi emek piyasası politikalarının önemi giderek daha da artmaktadır. Bu çerçevede Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı tarafından verilen dersler; Çalışma Ekonomisi, Ücret Teorileri ve Politikaları, Verimlilik Yönetimi, İstihdam ve İşsizlik, Emek Piyasaları Yönetimi ve Toplu Pazarlık Ekonomisi’dir.

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANA BİLİM DALI
İlk ortaya atıldığı dönem itibarıyla sanayi sektöründe yer alan işçi-işveren ilişkilerini ifade eden Endüstri İlişkileri, endüstrileşmenin hızlanması ile birlikte tüm sektörlerdeki çalışma ilişkilerini kapsayacak şekilde genişlemiştir. Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, lisans programında öğrencilere Endüstri İlişkileri Teorisi, Karşılaştırmalı Endüstri İlişkileri, Türkiye’de Sendikacılık ve Toplu Pazarlık, Toplu Pazarlık Uygulamaları, İşçi Hareketleri Tarihi, Türkiye’de Çalışma İlişkileri Tarihi, Endüstriyel Demokrasi, Kamu Kesimi Yönetimi ve Endüstri İlişkileri adlı dersleri teorik ve uygulamalı olarak öğretmektedir.

İNSAN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI
İnsan Kaynakları ve Yönetimi Ana Bilim Dalı, insan kaynakları planlaması, temel insan kaynakları fonksiyonları; iş analizi ve dizaynı, iş gören bulma ve seçme süreci, performans değerlendirme, ücret politikaları ve yöntemleri, oryantasyon ve eğitim, kariyer planlaması ve uygulama yöntemleri ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bölümümüzde İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı tarafından verilen dersler; İnsan Kaynakları Yönetimi, Uygulamalı İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Davranış, Stratejik Yönetim, Çalışma Psikolojisi, İş ve Meslek Ahlakı, Uyuşmazlık Çözme Yöntemleridir.

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARIMIZ
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Doktora Programı
Çalışma Ekonomisi Yüksek Lisans (TEZLİ)
Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Yüksek Lisans (TEZLİ)
Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Yüksek Lisans (TEZSİZ)
Sağlık Hizmetleri Yönetimi ve Ekonomisi Yüksek Lisans (TEZSİZ)

KISA HEDEF VE YÜRÜTÜLEN ETKİNLİKLERİMİZ
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü olarak ilk hedefimiz bölümümüzü tercih eden öğrencilerin, bölüm müfredatı kapsamında alacakları dersler sonucunda kendilerini daha nitelikli bireyler haline getirmelerini sağlamak ve öğrencilik sonrası hayata hazırlamaktır.

Bölümümüz faaliyetleri kapsamında 68 yıldır sürdürülen “Sosyal Siyaset Konferansları”nın gerçekleştirilmesi ve çalışma ilişkilerinin temel sorunlarına yönelik düzenli olarak kongre, sempozyum ve çalıştaylar düzenlenmektedir.

Bölüm hakkında öğrenci adaylarının e-posta gönderip soru sorabileceği e-posta adresi;
ceko@istanbul.edu.tr



Ekonometri iktisat bilimi içinde iktisadi olaylar ve değişkenler arasındaki ilişkileri araştırarak bunların modellenmesi amacı ile kullanılan teknikler bütününü içerir. Bu teknikler sayesinde laboratuvar imkânı olmayan iktisat bilimine önemli bir laboratuvar deney ve test imkânı sunar. İktisadi sorunları önce anlayabilmek, sonra çözebilmek, kısaca sorunlara ve zorluklara “çare olabilmek” ekonometrinin doğuşunda ve gelişiminde ana etken olmuştur. İktisat kuramlarınının matematiksel ve istatistiksel olarak ifade edilebilmesi çabaları, iktisadı “bilimsel” yapma çabalarının bir parçasıdır. Vurgulamak gerekir ki, iktisadı bilimsel yapma çabası, “bilim yapma”, veya “bilimi bilim için yapma” çabasının çok ötesinde; hem mikro düzeyde, hem makro düzeyde yaşanan iktisadi sorunları çözebilme çabasıdır. Makro veya mikro ölçekteki iktisadi fenomenler ancak ekonometrik teknikler yardımıyla test edilerek simule edilebilir. Böylece ekonomi biliminde devletin elindeki iktisadi enstrümanları hangi ağırlıkla kullandığında hangi iktisadi sonuçlara ulaşabileceğini ancak ekonometrik yöntemler sayesinde önceden bilebilir. Bu açıdan devletin özellikle planlama faaliyeti için ekonometri olmazsa olmaz bir araçtır.


Ekonometri programında sahip olunan ekonometrik yöntemler, istatistiki teknikler, neredeyse mühendislik seviyesinde verilen matematik, bir çok bilgisayar programının kullanımı ve bilgisayar programlama gibi kazanımlar öğrencilerimizin veri madenciliği (data mining), veri bilimi (data science) ve yapay zeka (artificial intelligence) gibi modern alanlarda kendilerini yetiştirmesi için de sağlam bir alt yapı sunar.

Son yıllarda Nobel ekonomi ödüllerinin dağılımına dahi bakıldığında iktisat biliminin gelişiminde ekonometrik tekniklerin yeri daha da iyi anlaşılabilir. Modern İktisat biliminin gelişme sahası ekonometri bilimi haline gelmiş durumdadır. İktisat bilimindeki uluslararası çalışmalara bakıldığında da ekonometrik çalışmaların önemli bir yer tuttuğu malumdur.

Ekonometrik modelleme, İstatistik ve Yöneylem Araştırmalarına ait çalışmaları doğrultusunda, Wassily Leontief (1973), Lawrance Klein (1980), Trygve Haavelmo (1989), John Forbes Nash (1994), Vernon L. Smith (2002), Robert F. Engle ve Clive Granger (2003), Thomas J. Sargent ve Christopher A. Sims (2011) yapmış oldukları çalışmalarla “Nobel Ekonomi Ödülü”ne layık görülmüş bilim insanları olarak tarihteki yerlerini almışlardır. Bu gelişmeler Ekonometri biliminin oldukça değerli ve önemli bir disiplin olduğunu göstermektedir.

1982 yılında yayımlanan Yüksek Öğretim Kanunu ile İktisat Fakültesi bünyesinde kurulan bölümlerden biri de Ekonometri Bölümü olmuştur. Türkiye’deki ilk ekonometri bölümü ise ismini daha önce de zikrettiğim Harvard Üniversitesi Profesörlerinden Prof. Dr. Ahmet Kılıçbay tarafından mensubu olmanın şerefini yaşadığım İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur.

Sekiz yarıyıllık eğitim sunan Ekonometri bölümü, İstatistik ve Yöneylem Araştırmaları olarak iki ana bilim dalından oluşmaktadır. Ekonometri disiplini 1982 yılı itibariyle bölüm olarak eğitim vermeye başlamış olsa da temelleri, dünyada 1930’lu Türkiye’de ise 1960’lı yıllara dayanmaktadır. Ekonometri biliminin doğuşunda, iktisadi sorunların ve teorilerin anlaşılması ve çözülebilmesi arayışı ana etken olmuştur. Günümüzde özellikle yeni ekonometrik yöntemlerin gelişmesi İktisat biliminin anlaşılmasına ve yorumlanmasına ışık tutmaktadır. Ayrıca Ekonometri bilimi İktisat bilimi haricinde sosyal bilimler içerisindeki birçok alan ile birlikte, Sağlık Bilimleri alanında da sunduğu yöntemler ile geniş bir uygulama alanı bulmaktadır.

Öğretim üye ve yardımcılarının literatüre hâkim ve ek olarak mevcut literatüre katkılar sunduğu Ekonometri Bölümünde, teorik ve uygulamalı ekonometri alanları, teorik ve uygulamalı istatistik alanlarını ve doğrusal-doğrusal olmayan programlama, hedef programlama, üretim ve tedarik zinciri, karar verme teknikleri alanlarını kapsayan dersler okutulmaktadır. Ayrıca müfredatta bölüm öğrencilerinin paket program kullanımı ve programlama yeteneklerini geliştiren dersler de sunulmaktadır. Ekonometri bölümü, Lisans, 4 Yüksek Lisans ve 1 Doktora programı düzeyinde eğitim vermektedir. Bölüm öğretim üyelerinin çok sayıda Türkçe, İngilizce Almanca dillerinde kitapları, uluslararası saygın makaleleri ve Uluslararası ve Ulusal fonlar aracılığıyla yapılan projeleri mevcuttur. Bölümümüz çok sayıda ulusal ve uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmakta ve öğretim üyelerimiz saygın eserleriyle bu tip diğer organizasyonlara da katılmaktadır.




Türkiye’deki ilk ekonometri konusundaki yayınlar bölümümüzün de kurucusu olan Prof. Dr. Ahmet Kılıçbay'a aittir.

Daha önce de arz ettiğimiz üzere iktisat biliminin gelişme sahası günümüzde açıkça ekonometridir. Bununla birlikte ekonometri eğitimi klasik iktisat eğitiminden yoğun matematik, istatistik teknik ve özellikle son yıllarda gelişen veri teknikleri dikkate alındığında daha hızlı gelişmekte ve daha teknik bir hal almaktadır. Bu da iyi ekonometristlerin yetişmesini iktisat biliminin olmazsa olmazı haline getirmektedir. Klasik iktisat eğitiminin yanında bir ekonometrist aynı zamanda çok iyi bir matematik, istatistik ve bilgisayar bilgisine sahip olmak zorundadır. Bu da ekonometristlerin yetişmesini oldukça zor bir hale getirmektedir. Bu özelliği bile ekonometri bilimini iktsat içinde multidisipliner bir bilim dalı haline getirmektedir. Bölümümüzde görevli öğretim üyeleri aldıkları bu multidisipliner eğitim sayesinde sadece iktisadi araştırmalarda değil aynı şekilde sosyal bilimlerin her dalında yapılan araştırmalarda ulusal ve uluslararası bilime katkı sunmaktadırlar.

Bölüm mezunları kamu ve özel sektörde çok geniş kariyer olanakları bulmakta, Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul (BİST), tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak iktisatçıların istihdam edildiği her iş kolunda kariyer imkânına sahip olmaktadır.


Belki henüz ailemize katılmadınız, belki de katılmak üzereseniz. Biliniz ki sağlık, fen ve sosyal bilimlerde modellemenin çok önemli olduğu günümüzde, Ekonometri Bölümü İktisat Fakültelerinde özel bir yere sahiptir. Şimdi sizlere dostane Ekonometri disiplininden bahsetmek isterim.

Ekonometri Bölümü'nü tercih eden genç öğrencilerimiz, genelde analitik düşünce yeteneğine sahip olan ya da bu yeteneğini geliştirmek isteyen genç arkadaşlarımızdır. Ekonometri bölümünde öğrenim gören öğrencilerimiz iktisat derslerinin yanı sıra özelleştirilmiş içerikleriyle aldıkları ekonometri, matematik, istatistik ve bilgisayar dersleriyle bu yeteneklerini bilimsel bilgi ve teknoloji ile zenginleştirerek, gerek makro gerekse mikro iktisadi ilişkileri daha iyi analiz edebilme imkanına sahip olabilmektedirler. İktisadi meseleleri modellemek, iktisadi değişkenler arasındaki ilişkileri tahmin ve tahlil etmenin temelinde, iktisadın yer aldığı bir disiplinde sahip oldukları araç ve teknolojiyle diğer disiplinlere uyum sağlama konusunda da gözle görünür bir kazanım elde ederler.

Mezun öğrencilerimizle de vedalaşmıyoruz. Sahip olduğumuz master programlarıyla öğrencilerimizin Ekonometri, İstatistik ve Yöneylem Araştırması'nın özel alanlarında uzmanlaşmasını ve bu uzmanlığını piyasa düzeyinde veya akademik kariyerlerinde bir adım olarak kullanılabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

Ayrıca bölümümüz doktora programı güzide ülkemizin birçok üniversitesinde çalışan değerli bilim insanları ve hocaların akademik kariyerlerinde temel ve en büyük adım olarak yerini almıştır. Bölümümüz lisans, yüksek lisans ve doktora programıyla insan kaynağı yetiştirme bağlamında bir öncü niteliğindedir.

Sevgili öğrenciler! Siz de iktisadi meseleleri ilginç buluyor ve matematiği etrafı anlamada kullanılan bir dil olarak benimsiyorsanız, bölümümüz sizin için biçilmiş kaftan olacaktır. Sizleri ailemizin bir üyesi olarak görmeyi biz de heyecanla bekliyoruz.





İKTİSAT BÖLÜMÜ
Değerli akademisyen kadrosu ve yüksek öğrenci sayısı ile, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yer alan İktisat Bölümü, Türkiye’nin en büyük iktisat bölümüdür. Kurulduğu 1936 yılından beri lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermektedir.

Türkçe ve İngilizce programlarıyla lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bölümümüz, iktisat kuramı temelinde, iktisadi olay ve olgulara analitik bir yaklaşım geliştirme hedefiyle matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklere ağırlık vermektedir. İktisat biliminin uygulama alanları göz önünde tutularak ve Türkiye ekonomisini tarihsel süreç içinde çeşitli yönleriyle tanıtarak iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında, araştırmacı ve uygulamacı olarak (planlamacı, analist, pazarlamacı, uzman, müfettiş vb.) çalışacak iktisatçılar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölümümüzde verilen derslerin birçoğu uygulama ders saatleriyle desteklenmekte ve bazı dersler bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin kişisel ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olarak seçebilecekleri bir dizi seçmeli ders sunarak entelektüel vizyonlarını genişletmeyi amaçlamaktadır.

İngilizce programımızda verilen derslerin tümü İngilizce olarak yürütülmektedir. İktisat Bölümü ayrıca öğrencilerine Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dillerinden birini öğrenerek eğitimlerini tamamlama ve ikinci bir dili öğrenme fırsatı da vermektedir.

İktisat Bölümü, bütün teorik eğitimlerin yanı sıra, düzenlediği bilimsel ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerini toplumsal hayata her yönüyle hazırlamayı da ilke edinmiştir. Buna ek olarak, sahip olduğu araştırma merkezleri ile güncel ve marka yaratacak konularda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Amerika'daki üniversitelerle fakülte ve bölüm bazında yapılan anlaşmalarla öğrencilerimize yurt dışında da eğitim alma imkânı sağlanmaktadır.


DEPARTMENT OF ECONOMICS
With its distinguished academic staff and its high number of selected students, the Department of Economics at the University of İstanbul is the largest economics department in Turkey. It has provided education at undergraduate, graduate, and doctoral levels since its foundation in 1936.

Our department, which provides education at undergraduate and postgraduate levels with Turkish and English programs, focuses on quantitative techniques such as mathematics, statistics and econometrics, with the aim of developing an analytical approach to economic events and phenomena on the basis of economic theory. Considering the application fields of economics and introducing the dynamics of Turkish economy within the historical framework, the department aims at educating economists who will work as researchers and practitioners in various aspects of business and academic life, such as planner, analyst, marketer, expert, inspector, academic member, etc.

Many of the lectures given in our department are supported with practical lectures and some lectures are held in the computer laboratory. The program also aims at broadening the intellectual scope of students by providing them with a range of elective courses that they can choose from, depending on their personal interests and aptitudes. All of the courses given in our English program are carried out in English. The Department also provides students with the opportunity to study a second foreign language during their studies by learning one of the languages of Arabic, Chinese, Russian, Spanish, French and German.

In addition to all theoretical trainings, the Department of Economics has adopted the principle of preparing its students in all aspects of social life with the scientific and social activities it organizes. In addition, it continues to work on current and brand-creating subjects with its research centers. With the agreements made on the basis of Faculty and Department with universities in Europe and America, our students are provided with the opportunity to study abroad.

Akademik Başarılar
Prof. Dr. Dilek Demirbaş:
TÜBİTAK ve AB Projeleri:
• 2012- Alternatif Sağlık Turizmi, ANKARA
CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi
• 2011- Türkiye’deki KOBİ’lerin karşılaşacağı temel sorunlar ve aşma teknikleri’, TÜRKİYE
TÜBİTAK Projesi
• 2008 – 2009 - Outbound Foreign Direct Investment of Indian Firms, HİNDİSTAN
AB Destekli Diğer Projeler

En İyi Makale:

• Formal and Informal Barriers for Entrepreneurs Microeconometric Evidence from 197 Turkish SMEs
DEMİRBAŞ D.
The 14th International Business Research Conference, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, 20 - 30 April 2011, cilt.1, no.1, ss.1-15

Ulakbim Yayın Teşvik Ödülü:

• Mart 2014 - ULAKBİM Yayın Teşvik Ödülü (ULAKBIM Publication Encouragement)

Doç. Dr. Murat Ustaoğlu: Emerald Publishing Group tarafından yayımlanan ve Web of Science endeksinde taranan, International Journal of Ethics and Systems adlı dergide yayımlanan "The isse of interest (riba) in Abrahamic religions” başlıklı makalesiyle yılın en etkili makalesi ödülünü aldı.
Doç. Dr. Çiğdem Börke Tunalı: 3 adet TÜBİTAK Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT) ödülü bulunmaktadır.

Başlangıçta Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan maliye eğitimi ve çalışmaları 1936 yılından sonra yeni kurulan İktisat Fakültesi içinde devam etmiştir.

Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.

Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.

Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.

Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır.

İletişim:
i.u.maliyebolumu@gmail.com


İşletme Bölümü Hakkında
Sevgili Öğrenciler,

İktisat Fakültesi 1936 yılında kurulmuş olup, Türkiye'nin ilk İktisat Fakültesidir. İktisat Fakültesi bünyesinde sekiz farklı bölüm yer almaktadır. İşletme Bölümü bu bölümlerden birisidir. Hiç şüphesiz üniversite ve bölüm tercihi geleceğinizi şekillendirecek en önemli kararlardan biridir. Bu önemli kararı üniversitemiz ve bölümümüzden yana kullandığınız için sizlere teşekkür ediyorum.

Genel Amacı: İşletme bölümünün genel amacı; akademiye ve iş dünyasına saygın bilim adamı ve yöneticiler eğitmek ve yetiştirmektir.

İş Olanakları: İşletme Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz nerelerde iş bulabilir?

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi hem eğitim kalitesine hem de kurumsal kültüre sahip olmasından dolayı, mezun olan öğrencilerimiz hem kamuda hem de özel sektörde birinci sırada tercih edilmektedir. Ayrıca, mezun olan öğrencilerimiz akademik alanda ilk sıralarda tercih edilmektedir.
Anabilim Dalları: İşletme Bölümümüzde, Finans Ana Bilim Dalı, Muhasebe Ana Bilim Dalı, Pazarlama Ana Bilim Dalı, Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi Ana Bilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı olmak üzere altı anabilim dalı yer almaktadır.

Çalışan Öğretim Eleman Sayısı: Bölümümüzde 6 Profösör, 7 Doçent, 7 Dr Öğretim Üyesi, 2 Dr Öğretim Görevlisi ve 8 Araştırma Görevlisi çalışmaktadır.
Yüksek Lisans ve Doktora Programları: Bölümümüz kurulduğundan beri, işletmecilik alanında değişik sektörlere yönelik yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir.

Bu programlar: İşletme Doktora, İşletme Yüksek lisans, Para ve Sermaye Piyasaları Yüksek Lisans, İşletme İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans, Sermaye Piyasaları Tezsiz Yüksek Lisans, Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans, Muhasebe ve Denetim Tezsiz Yüksek Lisans.

Ayrıca bölümümüzde Muhasebe araştırmaları merkezi yer almaktadır. Bölümümüzde aynı zamanda birçok bilimsel çalışma ve projeler yürütülmektedir.

Gelecekte iyi bir yerde olmak istiyorsanız bizi tercih etmelisiniz.

Sevgi ve Saygılarımla
Prof. Dr. Halim Kazan
İşletme Bölümü Başkanı

Akademik Başarılar​
Prof.Dr. Halim KAZAN - 2015 yılı içinde; “Uluslararası teknoloji, yenilikçi ve girişimcilik tabanında sürdürülebilir gelişmelerin tartışıldığı, bilimsel bilgiler ve projelerin sunulduğu, Türkiye’nin tanıtıldığı 100 den fazla ülkeden 1000 den fazla katılımcının katıldığı buyük bir bilimsel organizasyonun başarıyla ile yürütülmesi ödülü”.
- 14. Ulusal işletmecilik kongresine değerli Katkı Ödülü 2015
- 2016 da düzenlenen Başkanlığını yürütmüş olduğum 15. Ulusal işletmecilik kongresi “Türkiye'de inovatif fikirlerin AR-GE tabanında teknolojiye dönüştürülmesi” ödülü. https://www.youtube.com/watch?v=UmczRZJRFDc
-“International Conference on Global Competition and Innovation Management” Ödülü, 2017 (https://www.facebook.com/pg/kry.istanbul.edu.tr/posts/)
- International EMI Entrepreneurship and Social Sciences Congress ödülü 2018
- II. International Conference on Global Competition and Innovation Management, Ödülü 2020 (https://kry.istanbul.edu.tr/en/_)
- 1999–2001, yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde (Rensselaer Polytechnic Institute, The Lally School Of Management &Technology) çeşitli projelerde araştırmacı olarak çalışmıştır.
- Desteklenen Projeler
- Gönüllü ve Sosyal Gençlik Projesi KAZAN H. (Yürütücü), Gençlik ve Spor Bakanlığı(2013-2015)
- İstanbul Ahilik Haritasının Çıkarılması ve Ahisanat Tasarım Atölyesi Kurulumu KAZAN H. (Yürütücü)
- Girişimciliğin Yolunu Küçükçekmece Aydınlatıyor KAZAN H. (Yürütücü)(2016-2017)
- Çalışanların Sosyal Hayat Tutumlarının, Demografik Özelliklerine Göre Optimal Ölçekleme Teknikleri İle İncelenmesi(2018)
- Çok sayıda Bilimsel Araştırma Projeleri(BAP)(2016-2020)
- Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Ödüller
- Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü Ocak 2007
- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ocak 2006
- Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü
- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ocak 2005
- Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü
- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Temmuz 1999
- 2006 Arder Başarılı Bilim Adamı Ödülü
- Başarılı Yönetici Ödülü, Niğde Üniversitesi 1997
- Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı Yüksek Lisans Programı Başarı Ödülü, İstanbul 2005-2006
- 1999 Yaz Spor Etkinlikleri Organizasyon Katkı Ödülü
- Türk Mühendisler Birliği Eğitime Katlı Ödülü 2010
- 1999 Aksaray Üniversitesi kuruluşu ve gelişimi kurucu üstün yöneticilik ödülü
- Niğde Üniversitesi Başarılı Çalışma Ödülü 1998
- Selçuk Üniversitesi Matematik Ve İnovasyon etkinlik ödülü 2017
- Gebze Kaymakamlığı Mavi Gökyüzü “Proje Ekibi” Proje ödülü 2015
- Çok sayıda En İyi Bildiri ödülleri
- Çok sayıda En İyi Bildiri ödülleri
- Çok sayıda Sosyal içerikli proje ödülleri
- Çok sayıda değişik ödüllere layık görülmüştür.

Doç. Dr. Mahmut HIZIROĞLU - TÜBİTAK Bilim Adamı Destekleme Dairesi Başkanlığı 1 Yıl Süreli Yurtdışı Araştırma Bursu 2005-2006 (İngiltere-Northumbria University)
- TÜBİTAK Bilim Adamı Destekleme Dairesi Başkanlığı 1 Yıl Süreli Yurtdışı Araştırma Bursu 2011-2012 (ABD-University of Florida)
Dr. Öğr. Üyesi Burçay YAŞAR AKÇALI - Nisan 2018 En İyi Bildiri Ödülü- Bitcoin İle Bazı Döviz Kurları Arasındaki Volatilite Etkileşiminin Analizi (Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi)
- Ekim 2015 Etkin Piyasalar Hipotezinin Asimetrik Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi İle Analizi: G-7 Ve E-7 Ülkeleri Örneği İsimli Bildiri İçin “İkincilik Ödülü” (Finans Bilim Platformu, 19. Finans Sempozyumu)
Dr. Öğr. Üyesi Elçin ŞİŞMANOĞLU - Nisan 2018 En İyi Bildiri Ödülü - Bitcoin İle Bazı Döviz Kurları Arasındaki Volatilite Etkileşiminin Analizi (Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi)
Öğr. Gör. Dr. Y. Burçak BOYDAK ÖZTAŞ - Patent Adı: Kalan İçerik Miktarını Adet-Sayı Olarak Ölçen Dijital Geri Sayım Aracı (Patent No: TR 2016 08094 B)

Mezunların iş imkanları
Mezunlarımız hem ulusal hem de uluslararası ticari işletmelerin Pazarlama, Finans, Muhasebe, Üretim Yönetimi, İnsan Kaynakları alanları ile Bankacılık, Sigortacılık, Sağlık ve Turizm İşletmelerinde görev alabilmektedirler.


İSTATİSTİKSEL BİLGİ (TÜRKÇE)
Aşağıda bölümümüze dair istatistiksel bilgi bulabilirsiniz.

Profesör: 8
Doçent: 8
Doktor Öğretim Üyesi: 6
Araştırma Görevlisi: 8
Öğretim Görevlisi: 1

Ana Bilim Dalları: Finans, Muhasebe, Pazarlama, Sayısal Yöntemler, Üretim Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon

Bölümümüz Puan Türü: EA
2022 ÖSYM Taban Puanı: 362,46283
2022 ÖSYM Tavan Puanı: 398,99229
Öğrenci Kontenjanı: 110

İSTATİSTİKSEL BİLGİ (İNGİLİZCE)
Below you can find statistical information about our department.

Professors: 8
Associate Professors: 8
Assistant Professors: 6
Research Assistants: 8
Instructors: 1

Departments: Finance, Accounting, Marketing, Quantitative Methods, Production Management, Management and Organization

2022 Student Selection and Placement Center (ÖSYM) Base Score: 362.46283
2022 Student Selection and Placement Center (ÖSYM) Ceiling Score: 398.99229
Student Quota: 110

ULUSLARARASI AKREDİTASYON (TÜRKÇE)
İşletme programları, sosyal bilimlerdeki en önemli eğitim ve araştırma alanlarından birisi olarak kabul edilmekte ve bütün dünyada öğrenciler tarafından yoğun rağbet görmektedir. Bu bağlamda, akreditasyon sertifikaları işletme okullarının kalitesini belgeleyen birer güvence niteliği taşımaktadır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü lisans programı, 2023 itibariyle AQAS kalite ajansı tarafından akredite edilerek kalitesini ispatlamış ve büyük bir başarıya imza atmıştır. Kâr amacı gütmeyen bir Alman kuruluşu olan AQAS, Avrupa yükseköğretim sektörünün önde gelen kalite kuruluşlarından biridir (Daha fazla bilgi için https://www.aqas.eu/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz).

Akredite edilme başarısı, İktisat Fakültesi İşletme lisans programının Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı (EHEA) kalite standartlarını karşılayacak yeterliliğe sahip olduğunu göstermektedir. Bu akreditasyon ile diploma programımız uluslararası alanda tanınır hale gelecektir. Ayrıca öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin uluslararası hareketliliğini kolaylaştıracaktır.

İşletme programının akreditasyon serüveni, diğer fakülte programlarıyla beraber Ocak 2020’de başlamıştır. Yaklaşık 18 aylık bir hazırlıktan sonra İşletme bölümü kalite kurulu tarafından detaylı bir öz değerlendirme raporu hazırlanmıştır. Raporda işletme programının güçlü ve zayıf yönleri vurgulanmış ve gelecek vizyonu tanımlanmıştır. Daha sonra AQAS uzmanları bölümümüzü ziyaret etmiş ve sıkı bir denetim sürecinden geçilmiştir. AQAS, işletme programının kalitesini aşağıdaki ölçütler üzerinden değerlendirmiştir:

* Müfredat kalitesi
* Kalite güvence sistemi
* Eğitim, öğretim ve öğrenci değerlendirme
* Öğretim üyeleri
* Öğrenci kabul süreçleri
    
Denetim sonucunda işletme bölümünün kalitesi uzmanlar tarafından büyük beğeni kazanmış ve akreditasyon için küçük iyileştirmeler tavsiye edilmiştir. İlgili iyileştirmelerin tamamlanmasıyla birlikte işletme programı akredite olmaya hak kazanmıştır. AQAS sonuç raporunda, İktisat Fakültesi İşletme Bölümü lisans programında, geleceğin önde gelen yöneticilerini yetiştirebilmek adına sağlam bir teknik altyapı ve zengin bir bilimsel atmosfer bulunduğu vurgulanmış ve öğrencilere çağın gerekliliklerine uygun, yüksek kalitede bir eğitim sunulduğu doğrulanmıştır.

ULUSLARARASI AKREDİTASYON (İNGİLİZCE)
As one of the pioneering research and education fields in social sciences, Business Administration (BA) programs present immense competition worldwide. In this sense, accreditation certificates become a hallmark of quality assurance for Business schools.

The BA bachelor program of İstanbul University Faculty of Economics obtains an international accreditation certificate nominated by the AQAS quality agency. As a German non-profit organization, AQAS is one of the leading agencies in the European higher education sector (For more information, you can visit the website https://www.aqas.eu/).

This accreditation certificate proves that our BA bachelor program complies with the quality standards of the European Higher Education Area (EHEA). With this accreditation, our diploma program will be recognized internationally. In addition, the certificate will foster the mobility of students, staff, and research activities in the future.

Our accreditation journey started in January 2020 with other faculty programs. After an 18 mount preparation stage, the quality assurance committee of the BA department prepared a detailed self-assessment report. Then, experts from AQAS visited our school and conducted a strict evaluation based on Standards and Guidelines in Quality Assurance in the European Higher Education Area. The AQAS evaluation criteria are as follows:

* Quality of the curriculum
* Procedures for Quality assurance
* Learning, teaching, and assessment of students
* Student admission, progression, recognition, and certification
* Teaching staff

Based on the field evaluations, our program attracted much appreciation from experts. However, they only provide minor feedback for further development. The BA program has been awarded AQAS international accreditation after completing relevant betterments. In the final report, experts acknowledge that our BA program provides contemporary business education to its students with a solid technical infrastructure and a rich scientific atmosphere.

FİNANS ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (TÜRKÇE)
Finansal piyasalarda meydana gelen gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerinin giderek arttığı günümüz koşullarında finans alanındaki eğitiminin önemi finansal piyasalardaki gelişmelerle ilgili bilimsel araştırmalara olan ihtiyaç da buna paralel olarak artmaktadır. Makro ve mikroekonomik kararlarının verilmesinde finans biliminin ortaya koyduğu yöntemlerin kullanılması hem bireylerin faydalarının artmasına hem de işletmelerin gelişerek ülke ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle finans alanındaki akademik bilginin bilimsel araştırmalar yoluyla artırılması ve mevcut bilgi birikiminin öğrencilere aktarılması ana bilim dalımızın öncelikli amaçları arasında yer almaktadır. Finans alanında nitelikli insan gücü yetiştirme konusunda işletme bölümü ve iktisat fakültesinin diğer bölümlerindeki lisans müfredatlarında yer alan finansal analiz, finansal yönetim ve diğer finans branşı derslerle birlikte yüksek lisans ve doktora programlarındaki finans derslerinin yürütülmesi ana bilim dalımızın başlıca faaliyetleri arasında yer almaktadır. Ana bilim dalımız, eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında bilimsel proje ve akademik yayınların üretilmesi yolu ile de topluma fayda sağlama amacını gerçekleştirmektedir. Böylelikle finans bilim dalı ile ilgili bilgi birikiminin iş hayatında ve akademide görev alacak geleceğin ekonomistlerine, işletmecilerine ve finans uzmanlarına aktarımının gerçekleştirilebilmesi amaçlanmaktadır.

2 Profesör, 3 doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi ile faaliyetlerini yürüten ana bilim dalımızın öğretim üyelerinin fakültemizde yer alan çeşitli bölümlerdeki lisans programlarında vermekte olduğu dersler şunlardır: Davranışsal Finans, Financial Management, Finansal Yönetim, Finansal Analiz, Finansal Tablolar Analizi, Finansal Kurumlarda Mali Analiz, Finansal Modelleme Uygulamaları, Interest-free Financial System, Sermaye Piyasası ve Portföy Yönetimi, Şirket Değerlemesi, Uluslararası Finans

Ana bilim Dalımız Öğretim Üyelerimizin lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) programlarda vermekte olduğu dersler ise şunlardır: Değerleme Yöntemleri ve Uygulamaları, Finansal Yönetim, Finans Teorisi, Finansal Analiz, Finansal Ekonometri, Finansal Kurumlarda Risk Yönetimi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finans Teorisine Alternatif Yaklaşımlar, Faizsiz Finans ve Katılım Bankacılığı, Finansal Yönetim ve Mali Analiz, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Finansal Tablolar Analizi, Gayrimenkul Finansmanı, İşletme Finansı, İslami Finansta Risk Yönetimi, Karşılaştırmalı Finans, Mali Analiz, Risk Yönetimi, Sermaye Piyasası Teorileri, Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri, Vadeli İşlemler, Yatırımcı Psikolojisi ve Davranışsal Finans, Yatırım Teorisi.

FİNANS ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (İNGİLİZCE)
In the current context, in which the impact of developments in financial markets on the economy is increasing, the importance of finance education also increases due to the growing need for scientific research and qualified human resource in finance. Utilizing the decision-making methods proposed by financial science enhances individual benefits. It contributes to the development of businesses, thereby bolstering the advancement of the national economy. Consequently, our main objectives include increasing academic knowledge in the finance discipline through scientific research and transferring this accumulated knowledge to our students.

Our primary activities consist of conducting finance lectures in undergraduate curricula of the Department of business management and other economics faculty departments, as well as teaching finance courses in postgraduate and doctoral programs. In addition to educational activities, our Department strives to benefit society by producing scientific projects and academic publications. In this way, we aim to transfer the accumulated knowledge related to finance to future economists, businesspeople, and finance experts who will serve in business and academia.

Our Department continues its activities with a team of two professors, three associate professors, two assistant professors, and one research assistant.

The courses taught by our faculty members in various departments of our faculty's undergraduate programs include: Behavioral Finance, Financial Management, Financial Analysis, Financial Statement Analysis, Financial Analysis in Financial Institutions, Financial Modeling Applications, Interest-free Financial System, Capital Markets and Portfolio Management, Company Valuation, International Finance

The courses offered by our faculty members in postgraduate (Masters and Doctoral) programs include: Valuation Methods and Applications, Financial Management, Finance Theory, Financial Analysis, Financial Econometrics, Risk Management in Financial Institutions, Financial Markets and Institutions, Alternative Approaches to Finance Theory, Interest-free Finance and Participation Banking, Financial Management and Financial Analysis, Financial Markets and Institutions, Financial Statement Analysis, Real Estate Finance, Corporate Finance, Risk Management in Islamic Finance, Comparative Finance, Financial Analysis, Risk Management, Capital Market Theories, Basic Financial Mathematics and Valuation Methods, Futures Transactions, Investor Psychology and Behavioral Finance, Investment Theory.

MUHASEBE ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (TÜRKÇE)
Muhasebe Ana bilim Dalımız İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümü altında oluşturulmuştur. İşletme eğitimi alan öğrencilerimize iş dünyasındaki mevcut ve gelecek trendleri okuma, anlama ve analiz yapıp çözüm üretebilme yetenekleri kazandırmak ana hedefimizdir. Analiz eden ve çözüm üretebilen nesiller üzerinde gelecek şekillenecektir.

Bu hedeflere ulaşmak için muhasebe donanımına sahip olmak kilit öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasını anlamak ve analiz etmek için finansal tabloların hazırlanması ve analiz sürecini bilmek ve yapabilmek gerekir. Ana bilim dalımızdaki muhasebe dersleri ve içeriği çizilen bu çerçeveye uygun olarak oluşturulmuş ve yürütülmektedir.

Başta işletme bölümü olmak üzere diğer bölümler, Hukuk Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsünün muhasebe alanına giren dersleri yürütmektedir. İşletme bölümünde 12 adet ders, İktisat Fakültesinin diğer bölümlerinde 14 adet ders ve Sosyal Bilimler Enstitüsünde ise yüksek lisans ve doktora düzeyinde toplam 18 adet ders ana bilim dalımız tarafından verilmektedir. Bunun yanında muhasebe alınında bilimsel çalışmalar yapmaktadır.

Muhasebe ana bilim dalı yukarıdaki eğitim öğretim ve bilimsel araştırma hizmetlerini 4 adet öğretim üyesi ve 1 adet araştırma görevlisi kadrosu ile yürütmektedir. Ana bilim dalımızda 2 profesör, 1 doçent, 1 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi istihdam edilmektedir. Kadromuz gün geçtikçe büyümekte ve güçlenmektedir.

MUHASEBE ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (İNGİLİZCE)
Our Accounting branch was established under the Department of Business Administration, Faculty of Economics, Istanbul University. Our main goal is to give business administration students the ability to read, understand and analyze current and future trends in the business world and produce solutions. The future will be shaped by the generations who analyze and produce solutions.

Having accounting equipment is key to achieving these goals. Because in order to understand and analyze the business world, it is necessary to know and be able to prepare and analyze financial statements. Accounting courses and content in our accounting branch have been formatted and carried out following this framework.

Other departments of the Faculty Of Economics, especially the Department of business administration, conduct courses in accounting at the Faculty of Law and the Institute of Social Sciences. 12 courses in the Department of Business Administration, 14 courses in other departments of the Faculty of Economics, and 18 courses in the Institute of Social Sciences are given by the academicians in our accounting branch. In addition, Also we conduct scientific studies in the field of accounting.

The accounting department carries out the above education and scientific research services with a staff of 4 lecturers and 1 research assistant. In our Department, 2 professors, 1 associate professor, 1 Dr. Faculty Member, and 1 Research Assistant are employed. This team is growing and getting stronger day by day.

PAZARLAMA ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (TÜRKÇE)
Teknolojinin gelişimine paralel olarak tüketici davranışları da değişmekte ve işletmeler tüketicilerin ihtiyaçları doğrultusunda güncel pazarlama yaklaşımları ve rekabetçi iş modelleri geliştirmektedir. Müşterilerin tercihlerini anlamak, hedef pazarlarda talepleri karşılamak ve rakiplerden ayrışmak için pazarlama stratejileri geliştirmek, işletmelerin rekabet edebilirliklerini artırır. Günümüz koşullarında işletmeler sürdürülebilir bir kârlılık ve büyüme sağlayabilmeleri için pazarlama dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekmektedir. Pazarlama dünyası hızlı bir değişim ve gelişim gösterdiğinden dolayı pazarlama bilim dalı kapsamındaki akademik bilginin geliştirilmesi, bu konuda araştırmaların yapılması ve teorik bilgi birikiminin öğrencilere ve genç akademisyenlere aktarılmasını ana bilim dalımızın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

Pazarlama ana bilim dalı, öğrencilere pazarlama disiplini ve becerileri konusunda derinlemesine bir anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır. Pazarlama ana bilim dalında sunulan dersler ile öğrenciler tüketici ihtiyaçlarını anlama, pazar analizi yapma, hedef pazarları belirleme, ürün ve hizmetlerin konumlandırılması, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve pazarlama iletişimi gibi konularda bilgi ve beceri kazandığı gibi marka oluşturma, marka değerini artırma, marka sadakati sağlama ve marka iletişimi yönetme stratejilerini geliştirme ve uygulama becerilerini de kazanırlar. Pazarlama ana bilim dalında lisans ve yüksek lisans seviyesinde marka yönetimi, tüketici davranışı, müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama iletişimi, dijital pazarlama, uluslararası pazarlama gibi pazarlama alanı ile ilgili çok çeşitli dersler sunulmaktadır.

PAZARLAMA ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (İNGİLİZCE)
In parallel with the development of technology, consumer behaviors are also changing, and companies are developing up-to-date marketing approaches and competitive business models in line with the needs of consumers. Developing marketing strategies to understand customers' preferences, meet demands in target markets, and differentiate from competitors increases the competitiveness of businesses. In today's conditions, companies must closely follow the developments in the marketing world to achieve sustainable profitability and growth. Since the world of marketing shows rapid change and development, the development of academic knowledge within the scope of marketing science, conducting research on this subject, and transferring theoretical knowledge to students and young academicians are among the primary objectives of our chair.

The chair of marketing aims to provide students with an in-depth understanding of the marketing discipline and skills. With the courses offered by the chair of marketing, students gain knowledge and skills on topics such as understanding consumer needs, making market analysis, determining target markets, positioning products and services, pricing strategies, distribution channels, and marketing communication, as well as also gain skills to create a brand, increase brand value, maintain brand loyalty and develop and implement brand management strategies. A wide variety of courses related to marketing, such as brand management, consumer behavior, customer relationship management, marketing communication, digital marketing, and international marketing, are offered at undergraduate and graduate levels in the marketing chair.

SAYISAL YÖNTEMLER ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (TÜRKÇE)
Hızla değişen dünyamızda, doğru kararları doğru zamanda ve hızlı bir şekilde verebilmek hayati önem taşımaktadır. Veri türlerini ayırt edebilmek, mevcut veriyi analiz edebilmek ve stratejik kararlar alabilmek büyük bir öneme sahiptir. Sayısal Yöntemler Ana bilim Dalı, hem lisans hem de lisansüstü düzeyde sunduğu derslerle öğrencilerin karar verme, veri analizi, yöneylem araştırması, matematiksel programlama ve optimizasyon konularında ileride ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri kazanmalarını hedeflemektedir.

Mezuniyet sonrasında öğrencilerimiz, karşılaşacakları karmaşık işletme problemlerini öngörebilme ve bu problemlere özgün çözümler üretebilme becerisine sahip olmalıdır. Günümüz iş dünyasında sürekli olarak üretilen ve kaydedilen verinin işletme için değerli hale getirilmesi, analiz edilmesi, ticarileştirilmesi ve bu verinin çeşitli risk ve tehditlerin öngörülmesi için kullanılması son derece önemlidir.

Bununla birlikte, hızla yükselen yapay zeka, makine öğrenmesi, büyük veri, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, blokzincir, kuantum bilişim, yapay ve sanal gerçeklik, robotik ve otomasyon teknolojilerini anlamak ve işletmelerde kullanılabilir hale getirmek, matematiksel programlama, veri analizi, optimizasyon ve karar verme yöntemlerini bilmeyi ve doğru şekilde kullanmayı gerektirir. Ana bilim dalımız, öğrencilerimizin gelecekte ihtiyaç duyacakları bu becerileri şimdiden kazanmalarına yönelik çalışmaktadır.

Ana bilim dalımız, bir profesör ve bir araştırma görevlisinden oluşmaktadır.

Lisans ve lisansüstü düzeyde sunulan derslere örnek olarak İşletme Matematiği, İşletmede Nicel Yöntemler, Veri Bilimi Uygulamaları, İstatistiksel Düşünme ve Veri Analizi, Yöneylem Araştırması, Veri Madenciliği ve Uygulamaları, Oyun Teorisi,Yönetim Biliminde Optimizasyon Yöntemleri, Bilimsel Araştırma Teknikleri, İleri Araştırma Uygulamaları, Bilgisayar Destekli İstatistik Teknikleri ve Veri Analizi gibi dersler verilebilir. Bu derslerin nicel ve nitel açıdan sürekli olarak iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

SAYISAL YÖNTEMLER ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (İNGİLİZCE)
In our rapidly changing world, making the right decisions at the right time and quickly is vital. Differentiating data types, analyzing existing data, and making strategic decisions is essential. The Department of Quantitative Methods aims to equip students with the knowledge and skills necessary for decision-making, data analysis, operations research, mathematical programming, and optimization at both undergraduate and graduate levels.

After graduation, our students should be able to anticipate complex business problems they will encounter and generate unique solutions. In today's business world, it is crucial to transform continuously produced and recorded data into valuable assets for businesses, analyze it, commercialize it, and utilize it for predicting various risks and threats.

Moreover, comprehending and making usable emerging technologies such as artificial intelligence, machine learning, big data, the Internet of Things, cybersecurity, cloud computing, blockchain technology, quantum computing, artificial and virtual reality, robotics, and automation in businesses require knowledge and correct utilization of mathematical programming, data analysis, optimization, and decision-making methods. Our department is already preparing our students to meet these future needs.

Currently, our department consists of one professor and one research assistant.

Examples of undergraduate and graduate courses offered within our department include Business Mathematics, Quantitative Techniques in Business, Data Science Applications, Statistical Thinking and Data Analysis, Operations Research, Data Mining and Applications, Game Theory, Optimization Methods in Scientific Management, Scientific Research Techniques, Advanced Research Applications, Computer-Aided Statistical Techniques, and Data Analysis. We aim to enhance the quantity and quality of these courses continuously.

ÜRETİM YÖNETİMİ ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (TÜRKÇE)
Üretim ve operasyon yönetimi işletmelerin planlama, yürütme ve kontrol alanlarına odaklanmış bir ana bilim dalıdır. Sayısal Yöntemler ana bilim dalı ile sürekli dirsek temasında bulunan Üretim Yönetimi Ana bilim dalı, işletme öğrencilerine üretim ve operasyon yönetimi konusunda bilgi, beceri ve öngörü kazandırmak amaçlı dersler açmaktadır.

Günümüzün yüksek rekabetçi dünyasında işletmeler için etkililik ve etkinlik hayati derecede önem kazanmıştır. Bu etkililik ve etkinlik ihtiyacı özellikle üretim ve hizmet operasyonlarında kendini göstermektedir. Ana bilim dalımızın sunduğu lisans ve lisansüstü dersler ile öğrencilerin üretim ve operasyonlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve mezuniyet sonrasında bu bilgi ve beceriyi kullanabilmelerini hedeflenmektedir.

Ana bilim dalımız kapsamında verilen dersler, öğrencilerimizin mezuniyetleri sonrasında çalışacakları işletmelerin üretim ve operasyonel hedeflerine uygun şekilde doğru kararlar alabilmeleri için gereken bilgi ve yöntemleri edinmelerini sağlamaktadır.

Öğrencilerimizin doğru temellere dayanarak kâr-maliyet-zarar değerlendirmeleri yapabilmeleri ve kapasite planlama, envanter yönetimi, süreç tasarımı ve kalite kontrol alanlarında kullanılan yöntemleri kavrayarak, bu alanlarda stratejik kararlar alabilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla, ana bilim dalımızda sunulan dersler öğrencilerin bu becerileri kazanmalarına yönelik hazırlanmakta ve uygulanmaktadır.

Ana bilim dalımızda 1 profesör, 1 doktor öğretim üyesi, 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Ana bilim dalımız kapsamındaki lisans ve lisansüstü derslere örnek olarak Bilgisayar Bütünleşik Üretim Sistemleri, Tümleşik Üretim Sistemleri, Proje Yönetimi, Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi, Ürün ve Hizmetler için Tedarik Ağlarının Yönetimi, Supply Chain Management. Bu derslerin nicel ve nitel açıdan sürekli olarak iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

ÜRETİM YÖNETİMİ ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (İNGİLİZCE)
Production and operations management is a discipline focused on the planning, execution, and control areas of businesses as a subfield closely related to the Department of Quantitative Methods. The Production Management Department offers courses to provide business students with knowledge, skills, and insights in production and operations management.

In today's highly competitive world, efficiency and effectiveness have become critically important for businesses. This need for efficiency and effectiveness is particularly evident in production and service operations. Our department's undergraduate and graduate courses aim to equip students with knowledge about production and operations, enabling them to utilize this knowledge and skills after graduation.

The courses offered within our department provide students with the necessary knowledge and methods to make accurate decisions in line with the production and operational goals of the businesses they will work for after graduation.

Our students need to be able to conduct profit-cost-loss evaluations based on sound foundations and understand the methods used in capacity planning, inventory management, process design, and quality control. This knowledge and skills will enable them to make strategic decisions. The courses offered by our department are designed and implemented to help students acquire these skills.

Our department comprises 1 professor, 1 doctorate faculty member, and 1 research assistant.

Examples of undergraduate and graduate courses in our department include Computer Integrated Manufacturing Systems, Integrated Production Systems, Project Management, Technology and Innovation Management, Management of Supply Networks for Products and Services, and Supply Chain Management. We aim to enhance the quantity and quality of these courses continuously.

YÖNETİM-ORGANİZASYON ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (TÜRKÇE)
İşletme ana bilim dalı içerisinde önemli bilim dallarından biri olan Yönetim ve Organizasyon alanı, hem kamu hem de özel sektör alanında örgütlerin daha etkin ve verimli bir şekilde nasıl yönetilebileceklerine dair geliştirilen yönetim teorisi ve uygulaması arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Endüstri sınırlarının belirginsizleşmesi, farklı endüstrilerin iç içe geçmesi, yeni endüstrilerin ortaya çıkması, dijital teknolojilerin işletmelerin iş süreçlerini radikal şekilde değiştirmesi ve firmaların daha çok bilgi temelli stratejilere ihtiyaç duyması gibi gelişmeler örgütlerin yapılarını, süreçlerini ve sistemlerini daha karmaşık hale getirmiş ve belirsizliği daha da artırmıştır.

Piyasa yönelimli bu gelişmelerin işletmelerin yönetim sorunlarını karmaşıklaştırması ve buna bağlı olarak akademik dünyada artan araştırma konularının çeşitliliği Yönetim ve Organizasyon alanındaki bilimsel bilgi üretiminin artmasına, çeşitlenmesine ve alan içinde farklı disiplinlerin doğmasına ve bu disiplinlerin de olgunlaşmasına zemin hazırlamıştır. Böylece Yönetim ve Organizasyon bilim alanında girişimcilik, stratejik yönetim, uluslararası işletme yönetimi, örgütsel davranış, insan kaynakları, örgüt kuramları, işletmecilik tarihi, karşılaştırmalı yönetim gibi alt disiplinler gelişmiştir. Bu alt disiplinlerde üretilen bilgi birikiminin hızı ve miktarı, işletmelerin karmaşıklaşan iş süreçlerini daha etkin ve verimli yönetebilecek daha derinleşmiş uzman kadroların yetişebilmesine ve eğitilmesine olanak sağlamıştır.

İktisat Fakültesi İşletme Bölümü bünyesindeki Yönetim ve Organizasyon bilim dalımız 2 Profesör, 3 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi ile bu alandaki eğitim ve araştırma faaliyetleri ile bölümümüze katkıda bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen farklı disiplinlerde uzmanlaşmış yetkin öğretim üyesi kadromuz, kamu ve özel sektörde örgütlerin ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarının yetişmesine destek vermektedir. Aynı zamanda bu alanda iş dünyasının sorunlarına çözüm geliştirecek şekilde bilgi üretmek isteyen genç akademisyenlerin yetişmesi için özveri ile çalışmaktadır. Bu çerçevede yüksek lisans ve doktora programlarımızda Yönetim ve Organizasyon bilim alanının alt disiplinlerinde uzmanlaşarak hem bilimsel ilerlemeye hem de pratiğe katkıda bulunacak şekilde bilgi üretme yetkinliği kazanan akademisyenlerin yetişmesine katkıda bulunmaktadır.

YÖNETİM-ORGANİZASYON ANA BİLİM DALIMIZ HAKKINDA (İNGİLİZCE)
The Management and Organization field is among the significant subfield of study within business administration, focusing on enhancing the effectiveness and efficiency of managing organizations, both in the public and private sectors, by bridging the gap between management theory and practice. Various factors, such as the blurring of industry boundaries, interconnections between different industries, the emergence of new industries, the transformative impact of digital technologies on business processes, and the need for knowledge-based strategies have made organizational structures, processes, and systems more complex, leading to increased uncertainty.

The market-oriented developments that complicate management challenges for enterprises, along with the growing diversity of research topics in academia, have facilitated the expansion and diversification of scientific knowledge production in Management and Organization. This expansion and diversification have led to the emergence of various disciplines within the field and the maturation of these disciplines. Consequently, scientific knowledge production in the field of Management and Organization has expanded and diversified, giving rise to sub-disciplines like entrepreneurship, strategic management, international business management, organizational behavior, human resources, organizational theories, business history, comparative management, etc. The rapid generation and abundance of knowledge in these sub-disciplines have facilitated the education and training of highly skilled professionals capable of effectively and efficiently managing complex business processes within enterprises

Within the Faculty of Economics, the field of Management and Organization operates under the Department of Business Administration, boasting an outstanding team of faculty members devoted to advancing education and research in this dynamic field. Our accomplished team comprises 2 Professors, 3 Associate Professors, 1 Assistant Professor, and 2 Research Assistants, each specializing in the diverse disciplines previously mentioned. This collective expertise empowers us to effectively train and equip the human resources required by organizations in both the public and private sectors. Furthermore, we are steadfastly dedicated to fostering the growth and development of aspiring scholars who aspire to make meaningful contributions to knowledge and devise innovative solutions to real-world business challenges. To this end, our meticulously crafted master's and doctoral programs are meticulously designed to cultivate these emerging academics, enabling them to specialize in the various sub-disciplines within the realm of Management and Organization. Therefore, our department is deeply dedicated to fostering the development of emerging scholars who have a relentless ambition to contribute to expanding knowledge and provide effective resolutions to complex business challenges. Our master's and doctoral programs are purposefully designed to cultivate these aspiring academics, specializing in the specific sub-disciplines within the field of Management and Organization. Through our rigorous curriculum, we strive to endow these scholars with the expertise and proficiency necessary to spearhead scientific advancements and offer practical applications through their research endeavors.

ERASMUS+ PROGRAMI (TÜRKÇE)
Erasmus+, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen bir program olup, eğitim, gençlik ve spor girişimlerini desteklemektedir. Öğrenciler, eğitmenler ve bireyler için yurtdışında eğitim alma, eğitim verme, iş deneyimi kazanma ve gönüllü çalışma gibi geniş bir yelpazede fırsatlar sunar.
Erasmus+ programı, farklı ülkelerden katılımcılar arasında işbirliğini teşvik eder, küresel bir ağ oluşturur ve daha bağlantılı ve kültürel olarak farkındalık sahibi bir toplumun gelişimine katkıda bulunur.

Program, kişisel ve mesleki gelişimin çeşitli yönlerini geliştirmeyi hedeflerken yeni becerilerin kazanılmasını teşvik eder, istihdam edilebilirlik olanaklarını artırır ve kişisel gelişimi destekler. Erasmus+ katılımcıları, farklı kültürleri görmekte, kültürler arası yetkinlik geliştirmekte ve dil becerilerini iyileştirmektedir.

Öğrenciler için Erasmus+ programı, kültürel ve kişisel gelişim fırsatları sunar, çeşitli kültürlerden insanlarla etkileşime geçerken küresel bir bakış açısı kazanır. Aynı zamanda ortak kurumlarda yüksek kaliteli eğitim ve öğretim imkanı sunarak akademik zenginleşmeyi destekler.

Özellikle işletme öğrencileri için Erasmus+ programı, staj veya iş deneyimi yoluyla pratik tecrübe kazandırarak işletme ve girişimcilik becerilerini geliştirme olanağı sunar. Farklı iş uygulamalarına maruz kalarak kültürler arası işletme yetkinliğini genişletir ve uluslararası bağlantılar kurar. Bununla beraber öğrencilerin istihdam edilebilirliklerini artırır, profesyonel ağlarını genişletir ve CV'lerini güçlendirir. Program, iletişim, takım çalışması ve uyum yeteneği gibi işverenler tarafından değer verilen transfer edilebilir becerilerle katılımcıları donatır.

Özetlemek gerekirse, Erasmus+ birçok fayda sunar, bunlar arasında kişisel ve kültürel büyüme, akademik zenginleşme, istihdam edilebilirlik olanaklarının artması, işletme ve girişimcilik becerileri, uluslararası bakış açısı ve ağ oluşturma fırsatları yer alır. Bu da katılımcıların genel gelişimine ve küresel bakış açısına katkıda bulunur.

İşletme Bölümümüzün anlaşmalı olduğu okullar:

HEINRICH-HEINE-UNIVERSITAET DUESSELDORF (ALMANYA) – Kontenjan 3 öğrenci
OSTBAYERISCHE TECHNISCHE HOCHSCHULEAMBERG-WEIDEN (ALMANYA) Kontenjan 2 öğrenci
UNIWERSYTET RZESZOWSKI (POLONYA) Kontenjan 4 öğrenci
UNIVERSITY AMERICAN COLLEGE SKOPJE PRIVATNA USTANOVA (MAKEDONYA) Kontenjan 2 öğrenci
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IASI (ROMANYA) Kontenjan 2 öğrenci

ERASMUS+ PROGRAMI (İNGİLİZCE)
Erasmus+ is a program supported by the European Union (EU) to support education, youth, and sports initiatives. It offers many opportunities for students, teachers, and individuals to study, teach, gain work experience, and volunteer abroad.

The Erasmus+ program encourages collaboration among participants from different countries, builds a global network, and contributes to developing a more connected and culturally aware society.

The program focuses on enhancing various personal and professional development aspects while promoting acquiring new skills, increasing employability opportunities, and supporting personal growth. Erasmus+ participants get exposed to different cultures, develop intercultural competence, and improve their language skills.

The Erasmus+ program provides students with opportunities for cultural and personal development as they interact with people from diverse cultures and gain a global perspective. It also supports academic enrichment by offering access to high-quality education and training in partner institutions.

Specifically for business students, Erasmus+ offers the chance to develop business and entrepreneurial skills through practical experience from internships or work placements. By being exposed to different business practices, they expand their cross-cultural business competence and establish international connections. Moreover, participating in Erasmus+ enhances their employability, expands their professional networks, and strengthens their CVs. The program equips them with transferable skills highly valued by employers, such as communication, teamwork, and adaptability.

Erasmus+ provides numerous benefits, including personal and cultural growth, academic enrichment, increased employability opportunities, business and entrepreneurial skills development, international perspectives, and networking opportunities. It contributes to the overall development and global outlook of the participants.

The schools that our Business Department has agreements with are:

Heinrich-Heine-Universitaet Duesseldorf (Germany) - 3 slots available
Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden (Germany) - 2 slots available
Uniwersytet Rzeszowski (Poland) - 4 slots available
University American College Skopje Privatna Ustanova (North Macedonia) - 2 slots available
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi (Romania) - 2 slots available

FARABİ PROGRAMI (TÜRKÇE)
“Farabi Değişim Programı” olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.

Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.

Fakültemiz bölümlerinin Farabi için açacağı kontenjan adedine göre ve not ortalamasına göre başvurular sonuçlanmaktadır.

Farabi Programı ile İktisat Fakültesine gelecek olan öğrenciler; alacakları dersleri farklı öğretim üyelerinden farklı bir ortamda ve farklı bir şehirde görme imkanı elde edeceklerdir. Böylelikle, İktisat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi öğrencileri ile tanışma imkanı bularak sosyal çevrelerini genişletme şansları olacaktır. Ayrıca fakültemiz bünyesinde bulunan öğrenci kulüplerine katılma imkanı ve kütüphanelerimizden faydalanma imkanını ve spor tesislerimizden faydalanma imkanı elde edeceklerdir. Bunlarla birlikte şehri tanıma fırsatı da öğrenciler için oldukça cazip bir imkan sunmaktadır.
 
Farabi Programı ile İktisat Fakültesine gelecek olan öğretim üyeleri ise; verecekleri dersleri farklı öğrencilere farklı bir ortamda ve farklı bir şehirde verme imkanı elde edeceklerdir. Böylelikle, İktisat Fakültesi öğrencileri ile tanışma imkanı bularak bilimsel birikimlerini onlara aktarabileceklerdir. Ayrıca fakültemiz bünyesinde bulunan kütüphanelerimizden faydalanma imkanını ve sosyal tesislerimizden, spor tesislerimizden faydalanma imkanı elde edeceklerdir. Bunlarla birlikte şehri tanıma fırsatı da öğretim üyeleri için oldukça cazip bir imkan sunmaktadır.

FARABİ PROGRAMI (İNGİLİZCE)
Briefly named the ‘Farabi Exchange Program,’ this is a student and faculty members exchange program among university and higher technology institutes that provide education at associate, undergraduate, postgraduate, and doctorate levels in Higher Education Institutions.

Farabi Exchange Program aims for students and faculty members to continue their educational activities outside their institution for one or two semesters. Students attending Farabi Exchange Program are rewarded with a non-refundable grant, and faculty members with additional course fees. The Regulation and Principles and Procedures determine the principles regarding implementing the Farabi Exchange Program

The applications for The Faculty of Economics are finalized on quota amount and graduation average.

The students who prefer The Faculty of Economics through the Farabi Exchange Program can take lessons from different lecturers in universities and cities. Thus they can meet students from the Faculty of Economics and the University of İstanbul and improve their social skills. Also, they have the chance to participate the student clubs, using the library of the Faculty of Economics and the library of the University of İstanbul and sports facilities. Furthermore, exploring the city of İstanbul is another opportunity for them.

The lecturers who prefer The Faculty of Economics by the Farabi Exchange Program have the opportunity; to give lectures to different students, faculty, and university in different cities—moreover, having the opportunity to meet the students of the Faculty of Economics and transfer their scientific knowledge to the students. In addition to that, use the library of the Faculty of Economics and the library of the University of İstanbul and sports facilities. And exploring the city of İstanbul is another opportunity for them.

MEVLANA PROGRAMI (TÜRKÇE)
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.

Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye'deki Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilmektedir.

Mevlana Değişim Programı öğrencisi olmak için gerekli koşullar şu şekilde sıralanabilir:

* Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması,
* Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması,
* Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması,
*s %50 dil puanı + %50 Not Ortalaması (Değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencilerin not ortalamasının % 50’si ile Mevlana Değişim Programı öğrencisi olunacak yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretiminde kullanılan ilgili dil seviyesini gösteren dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması hesaplanarak seçim gerçekleştirilir)

Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.

Öğrenciler, gerekli formları doldurarak, Türkiye´de kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisine başvurularını yapabilirler.

https://mevlana.istanbul.edu.tr/tr/_ adresinden ayrıntılı bilgi ve formlara ulaşılabilir.

MEVLANA PROGRAMI (İNGİLİZCE)
Mevlana Exchange Programme is a program that aims the exchange students and academic staff between Turkish higher education institutions and higher education institutions of other countries. Unlike other exchange programs, Mevlana Exchange Programme includes all global higher education institutions, regardless of their region.

Students who want to participate in the exchange program can do so for a minimum of one semester and a maximum of two semesters. Additionally, lecturers have the opportunity to benefit from the program by teaching in higher education institutions around the world for a minimum of one week and a maximum of three months. Likewise, students and lecturers from all over the world are welcome to come to higher education institutions in Turkey.

The students registered in formal education programs at higher education institutions in Turkey (on condition that the higher education institutions signed a bilateral Mevlana Exchange Protocol) may benefit from Mevlana Exchange Programme.

In order to be a Mevlana Exchange Programme student

* The students must be studying for an associate degree, bachelor's degree, master's degree, or Ph.D. degree in higher education programs
* Associate degree and undergraduate students' grade point average (GPA) must be at least 2,5 on a four-point scale.
* The grade point average (GPA) of graduate students (MA, Ph.D.) must be at least 3.00 on a four-point scale.
* 50% language score + 50% GPA (The selection is made by calculating the weighted grade point average of the students who meet the application requirements, taking into account the sum of 50% of the grade point average of the students who apply and 50% of the language scores indicating the relevant language level used in the education of the higher education institution where Mevlana Exchange Program will be a student)

The students in their first year of an associate or bachelor's degree and preparation classes and scientific preparation programs for graduate degrees cannot participate in this program in their first semester.

The students may apply to the Mevlana Exchange Programme unit of his/her university after filling out the required forms correctly.

Detailed information and forms can be found at https://mevlana.istanbul.edu.tr/tr/_

DİĞER ÖĞRENCİ DEĞİŞİM ANLAŞMALARI (TÜRKÇE)
Dünyadaki birçok üniversite farklı anlaşmalar çerçevesinde uluslararası öğrenci kabul etmektedir. IIASA Genç Bilim Adamları Yaz Programı, Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Bursu, Global Lisans Değişim Programı ve benzer bir çok program öğrencilere değişik fırsatlar sunmaktadır. Üniversitemiz uluslararası boyutta eğitim-öğretim işbirliklerine açıktır. Öğrencilerimizden Üniversitemizin hali hazırda anlaşma yapmadığı veya üyesi olmadığı bir öğrenci değişim programı kapsamında bir ilgisinin olduğunu belirtmesi durumunda, bölümümüz gereken adımları atmaya hazırdır.

DİĞER ÖĞRENCİ DEĞİŞİM ANLAŞMALARI (İNGİLİZCE)
Many universities in the world accept students within the framework of various agreements. For example, IIASA Young Scientists Summer Program, Shanghai Jiao Tong University Scholarship, Global Undergraduate Exchange Program, and many similar programs offer different opportunities to students. Istanbul University and our department are open to international educational cooperation. Also, Istanbul University and our department are ready to take the necessary steps if any of our students are interested in a student exchange program that our university has not agreed with or is not a member of.

YANDAL PROGRAMI (TÜRKÇE)
İşletme Bölümü Yandal Programı, bölümümüzde Doç.Dr. Ebru DOĞAN ve Doç.Dr. Burçay YAŞAR AKÇALI koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Yandal programı, öğrencilerin ilgi duydukları ikinci bir lisans programında eş zamanlı olarak ders alarak sertifika almalarını sağlayan bir programdır. Bu programa, en erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılın başında başvurular kabul edilmektedir. Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için başvurduğu döneme kadar alması gereken tüm dersleri başarmış olması ve başvuru sırasında anadal programındaki ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) en az 2.50 olması gerekir. Öğrenci, aynı anda sadece bir yandal programına kayıt yaptırabilir.

Yandal programını tamamlayan öğrencilere eğitim aldıkları alanda, başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Öğrencinin bu belgeyi alabilmesi için anadal AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir. Anadal programında AGNO’su 2.00’nin altına düşen öğrenci izleyen dönemde yandal programından ders alamaz. Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır. Anadal programından mezun olan ancak yandal programını tamamlayamayan öğrencilere anadal programına ait lisans diplomaları verilir. Yandal programı için ayrı not durum belgesi düzenlenir. Öğrencinin, yandal programında başarılı olduğu dersler, anadal not durum belgesinde gösterilmez ve AGNO’ya katılmaz. Öğrenci yandal programını her zaman kendi isteği ile bırakabilir. Yandal programından ayrılan öğrenci, varsa başarısız olduğu yandal programı derslerini başarmak zorunda değildir.

Kontenjanlar, başvuru tarihleri ve özel koşullar akademik yılın başında ilgili Dekanlık tarafından duyurulur. Duyuruları takip etmenizi ve ilgi duyduğunuz farklı alanlarda da kendinizi geliştirmenizi tavsiye etmekteyiz. Daha detaylı bilgi için koordinatör hocalarınızı ziyaret edebilir veya üniversitenin sitesinde yer alan yandal programı yönergesini inceleyebilirsiniz.

YANDAL PROGRAMI (İNGİLİZCE)
The Department of Business Administration Minor Program is conducted under the coordination of Assoc. Prof. Ebru DOĞAN and Assoc. Prof. Burçay YAŞAR AKÇALI in our department. The minor program allows students simultaneously take courses in a second undergraduate program of their interest and obtain a certificate. Applications for this program are accepted as early as the beginning of the third semester and no later than the beginning of the sixth semester.

For a student to be eligible for the minor program, they must have completed all the courses they must take until the term they applied. Their weighted cumulative grade point average (GPA) in the major program at the time of application must be at least 2.50. A student can only enroll in one minor program at a time. Students who complete the minor program are awarded a certificate of achievement (minor certificate) in their field of study. For the student to receive this certificate, their major GPA must be at least 2.00. Suppose a student's GPA in the major program falls below 2.00. In that case, they cannot take courses in the minor program in the following semester. Students who are eligible for graduation from the major program but fail to complete the minor program are granted a maximum of two additional semesters upon the decision of the relevant board. Students who graduate from the major program but fail to complete the minor program are awarded undergraduate diplomas for the major program. A separate transcript is prepared for the minor program. The courses in which the student has been successful in the minor program are not indicated on the major transcript and do not contribute to the cumulative GPA. Students can withdraw from the minor program at any time at their discretion. If a student withdraws from the minor program, they are not required to pass any failed courses in the minor program, if any.

The Dean's Office announces quotas, application dates, and special conditions at the beginning of the academic year. We recommend you follow the announcements and develop yourself in different areas of interest. You can visit the coordinating instructors or review the minor program regulations on the university's website for more detailed information.

ÇİFT ANADAL PROGRAMI (TÜRKÇE)
İşletme Bölümü Çift Anadal Programı, bölümümüzde Doç.Dr. Burçay YAŞAR AKÇALI ve Dr.Öğr.Üyesi Yiğit Yurder koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Çift anadal programı, eş anlı olarak aynı fakültenin iki farklı bölümünden ders alıp, iki farklı diplomaya sahip olmanızı sağlayan bir programdır. Bu programa, 2. veya 3. sınıfın başında başvurular kabul edilmektedir.
Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için başvurduğu döneme kadar anadal lisans programında alması gereken tüm dersleri başarmış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının (AGNO) en az 3.00 olması gerekir. Öğrenci, aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıt olamaz. Ancak çift anadal diploma programında kayıtlı öğrenci şartları taşıması halinde bir yandal programına da kayıt yaptırabilir.
Öğrenci, çift anadal programını her zaman kendi isteği ile bırakabilir. Anadal ve çift anadal programlarında yer alan ve eşdeğer sayılabilecek dersler, ilgili diploma programları tarafından kararlaştırılır ve varsa daha önce alınanlar, öğrencinin programa kabulü sırasında; diğerleri ise alındıkları dönem içinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Anadal ve çift anadal programlarında eşdeğer sayılan dersler, öğrencinin her iki diploma programındaki yarıyıl kayıtlarında yer alır ve her iki not durum belgesinde de gösterilir. Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için anadal AGNO’sunun en az 3.00 olması gerekir. Anadal programından mezuniyet hakkı elde eden ve çift anadal programını en az 2.00 ortalama ile tamamlayan öğrenciye, çift anadal programına ait lisans diploması verilir.
Kontenjanlar, başvuru tarihleri ve özel koşullar akademik yılın başında ilgili Dekanlık tarafından duyurulur. Duyuruları takip etmenizi ve ilgi duyduğunuz farklı alanlarda da kendinizi geliştirmenizi tavsiye etmekteyiz. Daha detaylı bilgi için koordinatör hocalarınızı ziyaret edebilir veya üniversitenin web sitesinde yer alan çift anadal programı yönergesini inceleyebilirsiniz.
ÇİFT ANADAL PROGRAMI (İNGİLİZCE)
The Department of Business Administration, Double Major Program, is conducted under the coordination of Assoc. Prof. Burçay YAŞAR AKÇALI and Asst. Prof. Yiğit Yurder in our department. The double major program allows you to take courses from two different departments within the same faculty simultaneously, acquiring two different diplomas. Applications for this program are accepted at the beginning of the 2nd or 3rd year.
To be eligible for the double major program, a student must have completed all the courses required in the major undergraduate program until the term they applied. Their cumulative grade point average (GPA) at the time of application must be at least 3.00. A student cannot enroll in multiple double major programs at the same time. However, suppose the student meets the double major diploma program requirements. In that case, they can also enroll in a minor program.
Students can withdraw from the double major program at any time at their discretion. The relevant diploma programs determine the courses deemed equivalent in the major and double major programs. If courses have been taken previously, they are finalized at the time of the student's admission to the program; others are finalized within the respective term, with the decision of the Faculty Board. The courses deemed equivalent in the major and double major programs are included in the student's semester registrations for both diploma programs and are indicated on both transcripts. For a student to graduate from the double major program, their major GPA must be at least 3.00. A student eligible for graduation from the major program and completing the double major program with a minimum average of 2.00 is awarded the undergraduate diploma for the double major program.
The Dean's Office announces quotas, application dates, and special conditions at the beginning of the academic year. We recommend you follow the announcements and develop yourself in other areas of interest. You can visit the coordinating instructors or review the double major program regulations on the university's website for more detailed information.

STAJ OLANAKLARI (TÜRKÇE)
İşletme bölümümüz hem doğası gereği hem de misyonu ve vizyonu itibariyle sürekli iş dünyası ile “dirsek temasında” bulunmaktadır. Bu açılardan öğrencilerimizin sürekli olarak iş dünyasını hem medyadan hem de bilimsel yayınlardan takip etmesi öğrenim süresince teşvik edilmektedir. Öğrencilerimizin bilgilerinin ve yeteneklerinin sadece teorik düzeyde kalmaması, pratik alanda da bilgilerini deneyimlerinin önemi muhakkaktır. Bu nedenle fakültemizde “isteğe bağlı staj” programı uygulanmaktadır.

İsteğe bağlı stajdan öğrencilerimiz, 3. sınıftan 4. sınıfa geçtikleri yaz aylarında temmuz veya ağustos dönemlerinde 20 gün olarak istifade edebilirler. Staj hakkını, Ağırlıklı genel not ortalaması 2.50 ve üzerinde olan disiplin cezası almamış öğrenciler kullanabilir. Öğrenim süresi uzayan öğrenciler staj talebinde bulunamazlar.

Staj yapmak isteyen öğrencilerimiz, başvurularını staj yapmak istedikleri kurum tarafından doldurtmak ve bu başvuruyu fakültemize onaylatmak durumundadırlar. Fakültemiz öğrencimizin yapmak istediği stajdan fayda sağlamayacağı kanısındaysa başvuruları reddetme hakkına sahiptir.

Staj, aynı mesleki kariyer gibi, öğrencimizin bilgisi, ilgisi ve yetenekleri doğrultusunda, öğrencimize yeterli olanakları sağlayacak bir kurumda yapılırsa faydalı olacak bir süreçtir. Bu açılardan öğrencilerimizi aldıkları dersler ışığında ve hocalarımızın desteğiyle ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfetmeleri eğitimimizin temelini oluşturmaktadır. İsteğe bağlı staj ancak bu temel üzerine inşa edildiği sürece öğrencilerimin gelecekteki kariyerlerine pozitif etkilerde bulunacaktır.

Öğrencilerimiz genel olarak finans sektöründe, pazarlama alanlarında, kamu kuruluşlarında, denetim şirketlerinde ve insan kaynakları alanlarında staj yapmaktadırlar. Ancak yapımız gereği bölümümüz öğrencilerimizin ilgi duydukları her alanda, herhangi bir sınırlamada bulunmadan, staj yapmalarını desteklemektedir.

STAJ OLANAKLARI (İNGİLİZCE)
Our business department is constantly in "elbow contact" with the business world, both by nature and by its mission and vision. In these respects, our students are encouraged to constantly follow the business world from the media and scientific publications during their education. Indeed, the knowledge and abilities of our students do not remain only at the theoretical level, but also that they experience their knowledge in the practical field. For this reason, an "on-demand internship" program is implemented in our faculty.

Our students can benefit from the optional internship for 20 days in July or August during the summer months when they pass from the 3rd to the 4th grade. Students with a weighted GPA of 2.50 and above without disciplinary action can use the internship right. Students whose education period is extended cannot apply for internships.

Students who want to do an internship must have their application filled out by the institution they want to do an internship and have this application approved by our faculty. Suppose our faculty thinks our students will not benefit from the internship they want. In that case, they have the right to reject the applications.

Internship, just like a professional career, is a process that will be beneficial if it is done in an institution that will provide adequate opportunities to our students in line with our student's knowledge, interests, and abilities. In this respect, it is the basis of our education that our students discover their interests and talents in the light of the lessons they take and with the support of our teachers. An optional internship will positively impact my students' future careers only as long as it is built on this foundation.

Our students generally do internships in the finance sector, marketing, public institutions, audit companies, and human resources fields. However, due to our structure, our department supports our students to do internships in any field they are interested in without any limitations.

İŞ VE KARİYER OLANAKLARI (TÜRKÇE)
İşletme eğitimi günümüzde iş dünyasında en talep gören ve en çok aranan eğitimlerden bir tanesidir. İşletme mezunları iş dünyasında; pazarlama, finans, muhasebe, planlama, insan kaynakları, denetim gibi birimlerde kolaylıkla iş bulabilmektedirler, aynı zamanda alanında tecrübeli işletme mezunları yönetici pozisyonlarına kolaylıkla gelebilmektedirler. Bunun dışında işletme mezunları aldıkları eğitimin de desteğiyle sıklıkla girişimci olabilmekte, başarılı ve uzun soluklu işletmeler de kurabilmektedirler. İşletme eğitim: iktisat, psikoloji, hukuk, sosyoloji, matematik, istatistik, tarih gibi bilimlerden yoğun bir biçimde beslenmektedir ve entelektüel donanımı yüksek bireyler mezun etmektedir. Bu yüzdendir ki akademik kariyere yönelen mezunlarımız da azımsanamayacak düzeydedir.

Bölümümüz, ülkemizin ilk kurulan iktisat fakültesi çatısı altında faaliyet göstermektedir ve bu bakımdan işletme eğitimi olarak köklü bir geleneğe sahiptir. Bugün ülkemizin hemen bütün önemli özel sektör veya kamu kuruluşlarında fakültemizin ve bölümümüzün mezunları önemli görevleri başarı ile yerine getirmektedirler.

Bölümümüzde eğitim programları her sene dünyadaki diğer işletme bölümlerinin yenilikleri, sektörün şu andaki ve gelecekteki olası ihtiyaçları, ilerleyen teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurularak geliştirilmekte ve güncellenmektedir. Bölümümüzün öğrencileri üst düzey bir işletme eğitiminin yanı sıra fakültemizin diplomasını almayı hak eden bütün öğrencilerim gibi iyi bir iktisat eğitimi de almaktadırlar. Öğrencilerimizin modern dünyaya daha hızlı ve daha rahat bir şekilde adapte olmaları adına son yıllarda bölümümüz İngilizceyi de eğitim dili olarak kullanmaya başlamıştır. Bunun yanında üç adet batı yabancı dili (Almanca, Fransızca ve İspanyolca) ve üç adet doğu yabancı dili de (Arapça, Çince ve Rusça) müfredatımıza eklenmiştir.

Günümüzde her alanda olduğu gibi iş hayatında kariyer yapmak da yüksek rekabet koşulları altında zorlu bir hale gelmiştir. Bu rekabette başarılı olmanın yolu saygın bir üniversite diplomasına sahip olmakla başladığı halde, diploma sahibi olmak artık yeterli olmamaktadır. Bundan dolayı işletme bölümümüz öğrencilerimizin her alanda yetişmiş ve ilgileri olan alanlarda uzmanlaşmış bireyler olarak mezun olmalarını amaçlamaktadır. Bütün öğretim kadromuz bu amaçla öğrencilerimizin her zaman her konuda ulaşabileceği ve danışabileceği yakınlıkta durmaya özen göstermektedir.

İŞ VE KARİYER OLANAKLARI (İNGİLİZCE)
Business education is among the most demanded and sought-after education in today's business world. Business graduates in the business world; can easily find jobs in departments such as marketing, finance, accounting, planning, human resources, and auditing, and at the same time, experienced business graduates can quickly come to managerial positions. Business graduates can often become entrepreneurs and establish successful and long-term businesses with the support of the education they receive. Business education is heavily nourished by sciences such as economics, psychology, law, sociology, mathematics, statistics, and history. Graduates are individuals with high intellectual skills. That is why our graduates who turn to academic careers are at a level that cannot be underestimated.

Our department operates under the umbrella of our country's first established faculty of economics. In this respect, it has a deep-rooted tradition in business education. Today, graduates of our faculty and department successfully fulfill essential duties in almost all critical private sector or public institutions of our country.

Education programs in our department are developed and updated every year, considering the innovations of other business departments worldwide, the sector's current and future needs, and the advancing technological developments. In addition to high-level business education, the students of our department also receive an excellent economics education like all my students who deserve to receive a diploma from our faculty. For our students to adapt to the modern world faster and more comfortably, our department has started to use English as the language of instruction in recent years. In addition, three Western foreign languages (German, French, and Spanish) and three Eastern foreign languages (Arabic, Chinese, and Russian) have been added to our curriculum.

Today, as in every field, making a career in business life has become challenging under the conditions of high competition. Although success in this competition starts with having a prestigious university degree, more than a diploma is required. For this reason, our business department aims to graduate our students as individuals trained in every field and specialized in their fields of interest. For this reason, all our teaching staff stays close to our students, where they can always reach and consult on any subject.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, hem içerde hem de uluslararası ilişkilerde meydana gelen gelişmelerin iç politika, siyaset bilimi ve yönetim alanlarında ortaya çıkardığı değişimler ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde yol açtığı yeniliklerin gereği olarak programını sürekli olarak güncellemekte, öğrencilerini son bilgilerle donatmaktadır.

Bölümümüzde, zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı okutulmakta, daha sonra %100 İngilizce programımızda derslerin tamamı ve %30 İngilizce programımızda derslerin yarıya yakını İngilizce olarak yürütülmektedir. Öğrencilerimiz ikinci yabancı dil olarak Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca ve Rusça dillerinden birini seçebilmektedir. Lisans programımızda, ekonomi ve hukuk alanlarında yeterli sayıda ders yer almakta, bölüm derslerinin asıl yoğunlaştığı konular olarak, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, Türkiye’de siyasal yaşam, siyasal sistemler, siyasal davranış, siyasal tarih, siyasal düşünceler tarihi öne çıkmaktadır. Üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerle Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi bölgesel çalışmalara da yoğunlaşılabilir.

Öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada kamu ve özel sektör kuruluşlarında başta diplomatik görevler olmak üzere bilgi, özgüven ve yetenek gerektiren kariyer imkanlarını hedefleyebilirler. Bu konuda, bakanlıkların dış ilişkiler bölümleri başta olmak üzere TİKA, YTB gibi uluslararası kuruluşlarımız ile AB ve BM kuruluşları ve projeleri, bankalar ve şirketlerin yurt içi ve yurt dışı temsilciliklerinde, uluslararası STK’larda, geleneksel, yeni/sosyal medya kuruluşlarında istihdam olanakları bulabilirler. Bölümüzün sunduğu Erasmus+ ve Mevlana yurt dışı öğrenci değişim programı ve yurt dışı staj olanakları ile öğrencilerimiz iyi bir kariyer için ilk adımlarını daha öğrenci iken atabilirler.

------------------------------

Department of Political Science and International Relations focusses on developments in domestic and international politics, the changes and impact that they generate in political science, their effects on domestic politics, government and international order. Our department continuously reviews and revises its programmes and courses and provides an effective and interactive learning environment and the most recent academic knowledge to its students in line with global trends and world universities.

At first, our undergraduate programme has one-year compulsory English preparation, and later courses is offered in English. A second foreign language can also be selected by students out of Arabic, Chinese, German, French, Russian or Spanish courses during their undergraduate study. A majority of our undergraduate courses are offered in political science, international relations, diplomatic history, Turkish politics, comparative politics, political behaviour and political philosophy and there are enough courses in economics, management and law as well. With a number of selective courses students can also concentrate on area studies such as African, American, Asian and European politics from their third year.

Our graduates can have their career planning in public and private sectors in Turkey and abroad in a variety of positions from a diplomatic career at institutions such as Turkish MFA, TİKA, YTB to roles and responsibilities in UN and EU programmes and projects. National and international banking and finance institutions, transnational companies, INGOs, conventional and new media corporations are also offering career opportunities for our students. Erasmus+ and Mevlana foreign student exchange and internship programmes offer opportunities to students when they plan their careers while studying with us.

İletişim
sbui@istanbul.edu.tr

Turizm İşletmeciliği Bölümü'nün temel amacı kamu ve özel düzeyde turizm endüstrisine nitelikli üst düzey yöneticilerin istihdam edilmesini sağlamaktır. 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı’nda öğrenci almaya başlayan bu bölümde, turizm dersleri ve sektörel ağırlıklı otomasyon eğitim sistemleri ile, İktisat ve İşletme dersleri de okutulmaktadır. Ayrıca, Mesleki Yabancı Dil İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Çince ve Rusça dersleri de bulunmaktadır.


Staj mezuniyetin zorunlu bir parçası olup ikinci ve üçüncü sınıfta yaz dönemlerinde öğrencilerimiz turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapmaktadırlar. 8. yarıyılda ise, zorunlu olarak üç ay boyunca işletmelerde iş başı eğitimine katılmaktadırlar. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere istihdam garantisi sağlanmaktadır. Bölümümüzün sektör ile iş birliği güçlü olup, Turizm İşletmeciliği Kulübü aracılığı ile araştırma gezilerine gidilmekte, sektör temsilcilerinin uzmanlıklarından yararlanılmakta ve toplantılar düzenlenmektedir. Erasmus kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları da bulunmaktadır. Bölümümüzde halen beş profesör, bir doçent, üç doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi, altı araştırma görevlisi bulunmakta, hocalarımız uluslararası/ulusal projeler yapmakta ve toplantılara katılmaktadırlar.

Turizm İşletmeciliği Bölümü'nde 1982 yılından beri süregelmekte olan tezli yüksek lisans programından ve 2011-2012 yılından bu yana yürütülen doktora programından mezun olanlar özel sektörde ve üniversitelerde görev yapmaktadırlar. İktisat Fakültesi’nin vizyonuna ve misyonuna uygun olarak, bölümümüz daha büyük projelere imza atmak için başarılarını sürdürmeye çalışmaktadır.

KARİYER OLANAKLARI
Bölümüzün temel amacı; ülkemizde günden güne daha da gelişen turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu, turizm alanında gerekli olan tüm teorik bilgiye hakim, sektörel deneyime sahip, mesleki yabancı dile hakim, meslekle alakalı bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından takip edebilen, insan ilişkilerinde yeterli olan, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, kaliteli insan gücünü en iyi şekilde yetiştirmektir. Bu doğrultuda mezun olan öğrencilerimiz; başta otellerde olmak üzere, tatil köylerinde, yiyecek-içecek işletmelerinde, seyahat acentalarında, hava yolu şirketlerinde ve rekreasyon işletmelerinde orta ve üst düzey yönetici olarak görev alabilmektedirler. Ayrıca akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerimiz Yüksek Lisans ve Doktoralarını tamamlayarak yeterli puanları aldıkları takdirde üniversitelerin Turizm Bölümlerinde akademisyen olarak görev alabilmektedirler.

Konaklama İşletmeleri ve İstihdam

Mezunlarımız genel olarak konaklama işletmelerinin önbüro, muhasebe, yiyecek içecek gibi departmanlarında çeşitli görevler almaktadırlar. Bu doğrultuda bölümümüz bu departmanlarda görev alacak öğrencilerin mesleki hayatlarında kullanabilecekleri “konaklama işletmelerinde otomasyon sistemleri”, finansal muhasebe gibi derslere yer verilmektedir.

Seyahat Acentaları ve İstihdam
Mezunlarımız konaklama işletmelerinde görev alabilecekleri gibi seyahat acentalarında da görev alabilmektedirler. Bu doğrultuda bölümümüz öğrencilerimize “Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmelerinde Otomasyon Sistemleri” gibi dersleri vererek, seyahat işletmelerinde görev alacak öğrencilerimizi sektöre hazırlamaya çalışmaktadır.

Yiyecek-İçecek İşletmeleri ve İstihdam
Mezunlarımız yiyecek içecek işletmelerinde de görev alabilmektedirler. Bu doğrultuda bölümümüz öğrencileri bu sektöre hazırlayabilmek için, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Hijyen ve Sanitasyon gibi dersleri vererek, bu yiyecek-içecek işletmelerinde görev almak isteyen öğrencilerimizi sektöre hazırlamaya çalışmaktadır.

İletişim: turizm@istanbul.edu.tr

Tanıtım sunumuna erişmek için tıklayınız.

Lisans Programı

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) alanında lisans derecesi, insan, teknoloji ve işin ayrıntılı ve karmaşık kısımlarını keşfedecektir. Lisans programımızın dili %100 İngilizcedir. YBS'de kazanılacak bu derece; ekonomi, işletme ve bilgisayar teknolojisi arasında gerekli bağlantıları yapmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, BT, bilgisayar programlama, veritabanı yönetimi, yapay zekâ, işletme, finans, pazarlama ve birçok yeni ilgili alan gibi birçok sektör için iyi donanımlı olmanızı sağlamak için gerçek dünya deneyimine sahip olmanız gerekecektir.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi YBS Bölümü size sadece kodlamayı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda analitik ve eleştirel düşünme, problem çözme, insanlarla iş birliği ve iş birliği yapma, ağ kurma, takım çalışması, yaratıcılık, girişimcilik, yenilikleri takip etmek ve uyum sağlamak. Kısacası insanların, işin ve teknolojinin her iki tarafını da anlamanızı sağlar.

Bu lisans derecesi, bir şirketin yönetimi, finansın incelenmesi, ekonomi teorisinin anlaşılması, bilgi sistemlerinin kullanımı ve geliştirilmesi gibi işletmelere ve bilgi sistemlerine hem teorik hem de pratik yaklaşımları birleştirir.

Mezunlarımız, işletmelerin geleceği tahmin etmelerini sağlamak için kullanılan yapay zekâ, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve bu alandaki teknolojiler gibi ileri düzey teknikler açısından sektöre hazırlanacak, bunları organizasyonun kısa ve uzun vadedeki durumunu doğru tahmin etmek ve proaktif davranmak için kullanacaktır. İş durumlarının nasıl analiz edileceği ve bilgi sistemleri çözümlerini nasıl tasarlanacağı öğrenilebilecektir.

Yüksek Lisans Programı

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Tezli Yüksek Lisans Programı; verinin toplanması, işlenmesi, veri analizi için gereken yazılımların seçimi ve geliştirilmesi süreçlerinde görev alacak, yapay zekâ, makine öğrenmesi süreçlerini bilen, geliştiren ve yöneten bilişim, işletme ve ekonomi alanlarında uzmanlaşmış akademik personeller ile hem akademi hem de sektörün ihtiyaç duyduğu uzmanların yetiştirilmesini hedeflemektedir.

Program tezli ve eğitim-öğretim dili %100 İngilizcedir. Başvuru sahiplerinin YÖKDİL/YDS veya buna denk bir yabancı dil sınavından en az 75 puan almaları ve bunu belgelemeleri gerekmektedir.
2023-2024 yılı Güz döneminde programa öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır. Programa başvurular İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Öğrencilerin YBS Bölümü'ndeki eğitim - öğretim hayatları boyunca kendi kariyerlerine yön verebilmelerine yardımcı olmak adına "Yönetim", "Finans & Ekonomi", "Yazılım Geliştirme", "Veritabanı Yönetimi" ile "Yapay Zekâ & Veri Bilimi" gibi 5 temel modül oluşturulmuştur.

Modüller ikinci sınıftan itibaren her dönem zorunlu derslerin yanında alacakları seçmeli dersleri kapsamaktadır. Öğrenciler kendi ilgi alanına ve kariyer hedefine göre oluşturulan 5 temel modül çerçevesinde seçim yapabilecektir.

YBS'de Kariyer Fırsatları

Gelecekteki yaşamınız için daha teknik bir ortamda çeşitli kariyer fırsatlarına hazırlanacaksınız. Mezun olduktan sonra elde edebileceğiniz bazı kariyer seçeneği aşağıdadır:
•    Uygulama geliştiricisi-İş analisti
•    İş zekâsı geliştiricisi
•    Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticisi
•    Veri bilimcisi
•    Veritabanı geliştiricisi
•    Veritabanı yöneticisi
•    Veritabanı analisti
•    Ekonomi danışmanı
•    Finansal analist
•    Bilgi güvenliği uzmanı
•    Bilgi sistemleri yöneticisi
•    Bilgi teknolojisi danışmanı
•    Makine öğrenmesi bilim adamı
•    Ağ yöneticisi
•    Ağ sistemleri analisti
•    Programcı
•    Proje müdürü
•    Sistem analisti
•    Sistem geliştiricisi
•    Teknik destek uzmanı
•    Web geliştiricisi


Bölüm İmkânları


Bilgisayar Laboratuvarı
Bölümümüz eğitim-öğretim müfredatında yer alan dersler büyük ölçüde teknoloji destekli biçimde öğrencilerimize sunulmaktadır. Programlama, veritabanı yönetimi, istatistik, yapay zekâ ve veri bilimi analizleri gibi konuları içeren derslerde öğrencilerimiz Fakültemiz Ek Bina 1’de yer alan 2 adet 42 kişilik bilgisayar laboratuvarlarını kullanabilmektedir.



Blokzincir ve Bilimsel Hesaplama Laboratuvarı
İstanbul BTC: Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Merkezde teorik ve uygulamalı eğitimlere uygun, proje ekiplerinin bir arada çalışabilmesi için özel olarak tasarlanmış üç ayrı bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarlardan biri; 15 kişilik iMAC bilgisayarlar, 3-boyutlu yazıcı, parçaları gözlemlenebilen ve üzerinde inceleme yapılabilen bir adet bilgisayar ve atöyle malzelemeleri içermektedir. Diğer iki laboratuvar ise 30’ar kişilik olup tam donanımlı bilgisayarlar içermektedir. Ayrıca bir adet Sosyal İnovasyon Laboratuvarı bulunmaktadır.


Merkez laboratuvarları; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü müfredatında yer alan Yapısal Programlama, Nesne Yönelimli Programlama, Web Programlama, İleri Veritabanı Programlama, Mobil Uygulama Geliştirme, Paralel ve Dağıtık Programlama, Görsel Programlama, Veri Bilimi için Programlama, İstatistiksel Programlama, Blockchain Programlama gibi derslerde kullanılabilmektedir. Laboratuvarlar 2022-2023 eğitim öğretim döneminde faaliyete geçirilmiştir.


3 Boyutlu Baskı
3 boyutlu (3B) yazıcılarla, 3B tasarlanan bir nesnenin çıktısı alınabilmektedir. 3B yazdırma teknolojisi uygun ham madde ve tasarımla sağlık, mühendislik, mimarlık, sanat, kuyumculuk gibi alanlarda bir ürün, bir ürün prototipi ya da bir ürüne ait çeşitli yedek parçaların tedariki konusunda destek sağlar. Bölümümüzde iki adet 3B yazıcı bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, 3B modelleme ve baskı tekniklerini bölümümüz öğretim üyeleri eşliğinde deneyimleyebilmektedir.


Drone Tecrübesi
Drone’lar bir uzaktan kumanda aracılığı ile kontrol edilebilen insansız hava araçlarıdır. Drone’lar özellikle savunma sanayisi için güvenliğin sağlanması üzerine, arama kurtarma çalışmaları, tarla/bahçe vb. yerlerde bitki ve mahsullerin bakımı, profesyonel ve amatör çekimler gibi günümüzde yaygın biçimde kullanılan teknolojilerinden biridir. Bölümümüzde bir adet Drone yer almaktadır. Öğrencilerimiz gruplar halinde Bölümümüz ve Üniversite Kampüsümüzde Drone uçurmanın keyfini çıkarabilmektedir.


Oracle Academy Üyeliği
Bölümümüz Dr. Öğr. Üyesi Zeki ÖZEN, Oracle’ın Yükseköğretim kurumlarına yönelik iş birliği projelerinden “Oracle Academy – Advanced Computer Science (İleri Bilgisayar Bilimleri)” programının Üniversitemizdeki yürütücülüğünü sürdürmektedir. Bu kapsamda, akademisyenler ve öğrenciler Oracle Academy tarafından sunulan çeşitli eğitim ve sertifikasyon imkanlarına sahip olabilmektedir. Öğrenci ve akademisyenlerimiz; Oracle Türkiye’nin organize ettiği eğitimlere ücretsiz, Oracle University eğitimlerine %50 indirimle, Oracle sertifika sınavlarına ise %25 indirimle katılabilmektedirler, Oracle Press yayınlarını %50 indirimle alabilmektedirler. Detaylı bilgi için Dr. Özen ile iletişime geçebilirsiniz.


İletişim
iktisat.mis@istanbul.edu.tr