Edebiyat Fakültesi Bölümleri

Kısa Tarihçe

Sosyal Antropoloji ve Etnoloji kürsüsü 1960 yılında Profesör Dr. Mümtaz TURHAN’ın çabası ile kurulmuş ve kürsü başkanlığına, Society for Applied Anthropology’nin bir süre başkanlığını yapmış olan Amerikalı antropolog Prof. C.W.M.Hart getirilmiştir. Prof. Hart’ın 1969 yılında ülkesine dönmesiyle birlikte, 1987 yılına kadar, Bölüm Başkanlığını Prof. Dr. Nephan SARAN yürütmüştür. Prof. SARAN’ dan sonra, Bölüm Başkanlığına, Prof. Dr. Taylan AKKAYAN getirilmiştir. Prof. Dr. Taylan AKKAYAN 13 Kasım 2012 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılmasından sonra 3 Aralık 2012'de Prof. Dr. Yüksel KIRIMLI bölüm başkanı olarak atanmıştır. 2018 yılına kadar bölüm başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Yüksel KIRIMLI’dan sonra, 12 Aralık 2018 yılında bölüm başkanlığına Prof. Dr. E. Barış ÖZENER atanmıştır.

Bölüm Hakkında

Yirminci yüzyıl başlarında kendine has yöntemi ve bakış açısı ile gelişen Antropoloji, kültürün yaratıcı öğesi insanı, ana kültür grupları ve alt kültür yapıları içerisinde detayları dikkate alarak inceler. Bölüm kuruluş amacı, öğrencisine teorik bilgi aktarmanın yanı sıra, doğal ve sosyal problemlerin gerisinde yatan faktörleri saptayabilecek araştırmaların nasıl yapıldığını uygulayarak öğretmektir. Antropoloji insanı anlamaya ve anlatmaya çalışan, üç temel sosyal bilim dalından biridir. Sosyal bilim dalları içinde yer alsa da, doğal temel bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji) ve beşeri - sosyal bilimlerin (Psikoloji, Sosyoloji, görsel çalışmalar, edebiyat, dilbilimi, felsefe ve tarih) her ikisiyle de yakından ilgili olan tek bilim dalıdır.​

Bu yönü, Sosyal-Kültürel Antropoloji, Fiziki Antropoloji ve Paleoantropoloji gibi dallarda uzmanlaşmayı kolaylaştırdığı gibi, disipline kuramsal derinlik, zenginlik ve perspektif açıklığı da kazandırır. Antropoloji insanı, biyolojik ve sosyokültürel yönü olan bir varlık olarak bütüncül bir bakışla incelemektedir. İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümü, bugün, bu çizgide, lisans öğrencilerine farklı alt dallarda uzmanlaşma olanağı sağlarken; sistemli düşünme, proje üretme ve günlük hayatta gözlemleyerek tespit ettiklerini kavramsallaştırma yeteneği kazandırmayı amaçlamaktadır.​


Akademik Başarılar

1. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Panaztepe Kazı Projesi" (Devam ediyor).

2. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Kastabala Kazı Projesi" (Devam ediyor).

3. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Adramytteion Kazı Projesi" (Devam ediyor).

4. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Epiphanei Kazı Projesi" (Devam ediyor).

5. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Alacahöyük Kazı Projesi" (Devam ediyor).

6. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Historical Memory, Heritage and Cultural Identification among Displaced Communities in Cilicia and the Northern Levant (AHRC-The Nahrein Network Collaborative Research Grant). 1 January – 31 December 2020. Co-Investigator.

7. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Landscapes in the Making: Claims to Land, Heritage, and Livelihood in Southwest Rural Turkey (Koç University, ANAMED Research Fellowship). 16 September 2019 – 16 June 2020. Principal Investigator.

8. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Living Amid the Ruins: Archaeological Sites as Hubs of Sustainable Development for Local Communities in Southwest Turkey. (Dr. Lutgarde Vandeput, PI; Dr. Işılay Gürsu, Co-I, British Institute of Archaeology at Ankara, BIAA). Funded by British Academy Sustainable Development Programme, https://www.britac.ac.uk/living-amid-ruins-archaeological-sites-hubs-sustainable-development-local-communities-southwest. 1 October 2016 – 1 April 2018. Researcher in the British Academy Project

9. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Aspendos Cultural Heritage Management Project (Antalya, Turkey). Dr. Işılay Gürsu, PI. Funded by BIAA & The Headley Trust. 1 January 2013 – 30 April 2016. Researcher in the British Institute of Archaeology (BIAA) Project.

10. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Panaztepe Kazı Projesi." (Devam ediyor).

11. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Kastabala Kazı Projesi" (Devam ediyor).

12. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Adramytteion Kazı Projesi" (Devam ediyor).

13. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Epiphanei Kazı Projesi" (Devam ediyor).

14. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Alacahöyük Kazı Projesi" (Devam ediyor).

15. Özsan, Gül. "Kültürlerarası Etkileşim Pratiği Olarak Bulgaristan'dan Türkiye'ye Göç: 1969-1978 Yakın Akraba Göçü ile 1989 Zorunlu Göçünün Göçmenlerin Deneyim Anlatıları Üzerinden Analizi", 2019, TÜBİTAK Maddi Destekli Projede Uzman/Araştırmacı, (SOBAG proje no:119K855). (Devam Ediyor).

16. Özsan, Gül. “Türkiye’de Taşra Burjuvazisinin Oluşum Sürecinde Yerel Eşrafın Rolü ve Taşra Kentlerinde Orta Sınıflar”, 2006-2008.TÜBİTAK Maddi Destekli Projede Uzman/Araştırmacı (SOBAG 105K174).

17. Özsan, Gül. Conseil Sante, EDUSER, SOFRECO (2007) Health Seeking Behaviour Study, Ministry of Health General Directorate of Mother-Child Health and Family Planning and the Delegation of the European Commission to Turkey, Ankara. (Türkiye Üreme Sağlığı Programı Sağlık Arama Davranış Araştırması Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Konseyi Destekli Projesi, 2007, Araştırmacı/Uzman.

18. Özsan, Gül. “Maltepe Başıbüyük Mahallesi’nde Toplumsal Kalkınma için Sağlığı Geliştirme Projesi”, M.Ü Sağlık Eğitim Fakültesi, 2420. Bölge U.R Nüfus ve Kalkınma Grubu RFPD, Göztepe ve Bahçeşehir Rotary Kulüpleri, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Maltepe Belediyesi, Maltepe İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, 2004-2006, Araştırmacı.

19. Özsan, Gül. Düzenli Egzersiz ve Sporla Yaşlıların Yaşam Kalitelerinin ve Sağlık Durumlarının Geliştirilmesi Projesi”, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, (İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki ortak protokolle), 2003-2006, Araştırmacı.

20. Özener, B.Comparison of daily life touch between countries (Devam ediyor) 21. Özener, B. Human Behavior Under Conditions of COVID-19 (Devam ediyor) 22. Özener, B. Cross-Cultral Project on Sexual Morality, 2016-2019. 23.

Eğitim-Öğretim Hedefleri

Amacımız bölümümüzde var olan çağdaş, nitelikli, verimli ve model oluşturabilecek bir eğitim anlayışını sürdürülebilir hale getirmektir.

Eğitim-öğretim hedeflerimiz:

1-Öğrencilerimize teorik bilginin yanı sıra doğal ve sosyal problemlerin gerisinde yatan faktörleri saptayabilecek araştırmaların nasıl yapıldığını öğretmek,

2-İlk hedefin gerçekleştirilebilmesi için öğrencilerimize mümkün olduğunca sahada uygulama yaptırmak.

YKS puan türü: Eşit Ağırlık

2020 Taban puanı: 272,39501

2020 Başarı sıralaması: 369084

Kontenjan: 45

Uluslararası Anlaşmalar

Graz Üniversitesi, Avusturya ve Kopenhag Üniversitesi, Danimarka ile lisans ve lisansüstü seviyelerinde ikili Erasmus anlaşmaları mevcuttur.

Bölümün Önemi

Antropolojiyi sosyal bilimler arasında farklı kılan yapan nedir? Antropoloji, insan doğasına bütünsel yaklaşımı; saha çalışmaları ve katılımcı gözlem metotları ile kültürler arası karşılaştırmalar yapar. Uygulamalı antropologlar, antropolojik yöntemler ve fikirler kullanarak güncel dünya sorunlarını çözmek için çalışırlar.

Mezunların İş İmkanları​

Antropoloji bölümü mezunlarının oldukça geniş bir çalışma alanları vardır. Antropoloji bölümünü bitiren kişiler, birbirinden farklı olan pek çok kurum veya kuruluşta görev alabilmektedir. Görev alabilecekleri Kamu Kurumları arasına; Maden Tetkik Arama (MTA), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma Merkezleri, Türk Tarih Kurumu, Müzeler, Kazı Alanları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı gibi önemli kurumlar yer almaktadır.

Kısa Tarihçe

İstanbul Üniversitesi'nde bir kütüphanecilik bölümü kurma fikri 1940’ların başına kadar gitse de Bölüm, 1963 yılında Edebiyat Fakültesi’ne bağlı “Kütüphanecilik Bölümü” adıyla kurulmuş ve 1964-1965 akademik yılında öğretime başlamıştır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden sonra, Türkiye’de kütüphanecilik alanında açılan ikinci bölümdür.

Bölümün kurucusu ve ilk başkanı, Almanya’dan bu amaçla davet edilen ve kütüphanecilik alanında uluslararası üne sahip Prof. Dr. Rudolf Juchhoff’dur. Juchhoff, 31.08.1964’te Edebiyat Fakültesi'nde çalışmalarına başlamıştır. O yıl Alman Filolojisi'nden Meral (Şenöz) Alpay assistan olarak ve Jale Baysal öğretim yardımcısı olarak görev almışlardır. 1968 yılında Prof. Dr. Juchhof’un vefatıyla öğretim elemanı konusunda büyük güçlükler yaşayan bölüm, başka bölümlerden sağlanan öğretim üyesi desteği ile faaliyetlerini sürdürmüş; ancak 1969-1974 yılları arasında öğrenci alımı durdurulmuştur. Bölümde doktora dereceleri alan ilk elemanlardan Meral Alpay ve Jale Baysal, daha sonra doçent ve profesör olarak akademik kariyerde yükselmişler ve bölümün gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuşlardır. Prof. Juchhoff’dan sonra bölüm başkanlığını sırasıyla Prof. Dr. Jale Baysal (1974-1993) ve Prof. Dr. Meral Alpay (1993-1997), Prof. Dr. Aysel Yontar (1997-2004), Prof. Dr. Ayşe Üstün (2004-2008) ve Prof. Dr. Mehmet Canatar (2008-2020) üstlenmişlerdir.

1987 yılında Edebiyat Fakültesi’nde Prof. Dr. Sencer Tonguç, Prof. Dr. Jale Baysal, , Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu, Prof. Dr. İsmail Erünsal ve Prof. Dr. Meral Alpay ve Prof. Dr. Mehmet İpşirli’den oluşan bir komisyon tarafından Arşivcilik Bölümü kurulmuş ve öğretime başlamıştır. Aynı yıl Arşivcilik Bölümü kurulmuş ve eğitim öğretime başlamıştır. 2002 yılında ise YÖK kararı ile Kütüphanecilik Bölümü ve Arşivcilik Bölümü birleşerek Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü adını almıştır.

Bölümümüz halen geniş bir kadroya sahiptir ve ülkemiz için kütüphaneler, arşivler ve bilgi ile ilgili her alanda çalışmak üzere öğrenciler yetiştirmektedir. Yüksek lisans ve doktora programları ile de konu uzmanı çok sayıda araştırmacının yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.

Araştırma Alanları​

Kütüphanecilik, Arşicivilik, Bilgi Yönetimi, Bilgi Teknolojisi.

Akademik Başarılar

Prof. Dr. Hülya Dilek Kayaoğlu, İstanbul Üniversitesi Bilime Katkı Ödülü 2009, 2012, 2014

Eğitim-Öğretim Hedefleri​

Bölümüze ÖSYM sınavları sonucunda 2019 yılında EA Taban puanına göre 80 öğrenci alınmıştır. 2019 yılı itibarıyla öğrenciler 275,22 taban puan ve 352588. sıradan kayıt yaptırmışlardır. Mezunlarımız, bölümümüzden 4 yıllık eğitim sonucunda kütüphaneci, arşivci ve bilim uzmanı olarak mezun olmaktadırlar.

Öğrenci Kulüpleri​

Bölümümüzde Bilgi ve Belge Yöneticileri Topluluğu (BBYON) adlı bir öğrenci kulübü aktif olarak çalışmaktadır. Kulüp, kütüphanecilik ve arşivcilik alanında çeşitli etkinlikler sergilemekle birlikte ülkemizdeki tüm bölgelerde özellikle okullarda kütüphane açarak alana destek vermektedir. Bu konudaki fotoğrafları ilgi bölümde bulabilirsiniz. Instagram: Bbyon_toplulugu

Bölümün Önemi​

Bölümümüz ülkemizde kurulan ikinci Kütüphanecilik Bölümü’dür. Uzun bir geçmişe sahip olması nedeni ile derin bir birikimi vardır. Bölümüz, sahip olduğu öğretim elemanlarının farklı bilim dallarına sahip geniş yelpazesi ile (Kütüphanecilik, Arşivcilik, Tarih, Sosyoloji) farklı alanlardan hem lisans hem de lisansüstü adaylar için bir cazibe merkezidir. Bölümümüzde kütüphane ve arşiv olarak 2 staj zorunluğu vardır. Böylelikle öğrenciler teoride aldıkları bilgileri uygulama ile pekiştirme olanağı bulabilmektedir.

Mezunların İş İmkanları​

Mezunlarımız tüm kütüphane ve arşiv türlerinde çalışabilmektedir. Son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kütüphanecilik kadrolarının teknik kadro olarak kabul edilmesi bölümü daha çok tercih edilir hale getirmiştir. Ayrıca bilgi yönetimi ve bilgi teknolojisi alanlarında da kolaylıkla iş bulabilmektedirler.

Sosyal Medya

instagram: @iubilgivebelge

Kısa Tarihçe
Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü içinde, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 23 Kasım 1984 tarihli kararı ile kurulmuş, 1985-86 ders yılından itibaren eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın etkinliklerine başlamıştır. Bilim tarihi alanında bağımsız lisans eğimi vermek ve araştırmacı sayısını arttırmak amacıyla, bazı Batı üniversitelerinde de olduğu gibi bölüm olmak için teşebbüste bulunulmuş ve YÖK’ün 3 Nisan 1989 tarih ve 89.15.586 sayılı kararı ile Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı, Bilim Tarihi Bölümü’ne dönüştürülmüştür. Böylece İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü, Türkiye’deki üniversiteler içindeki ilk Bilim Tarihi Bölümü unvanını kazanmıştır. Bölüm, 1992-93 öğretim yılından itibaren dört yıllık ‘Bilim Tarihi Lisans Programı’nı uygulamaya koymuştur. Bu program, YÖK’ün 11 Mayıs 1999’da aldığı bir kararla durdurulmuştur.

Bilim Tarihi Lisans Programı, 1996-2002 yılları arasında 141 mezun vermiştir. Bilim Tarihi Bölümü, 18 Nisan 2000 tarihli YÖK kararı ile Felsefe Bölümü içinde ana bilim dalına dönüştürülmüştür. 2000-2009 yılları arasında Felsefe Bölümü içinde faaliyet gösteren Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı, Yükseköğretim Kurulu’nun 4 Kasım 2009 tarihli kararı ile yeniden Bölüm statüsüne kavuşmuştur. Ana Bilim Dalı öğretim üye ve elemanları kadrolarıyla birlikte 26 Nisan 2010 Bilim Tarihi Bölümü’ne aktarılmışlardır. 2 Ağustos 2017 tarihinde Bilim Tarihi Bölümü içinde Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı kurulmuş, bölüm kadrosundaki tüm elemanlar Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı kadrosuna geçirilmiştir.


Araştırma Alanları​
Araştırma konuları, Eski Çağ’da Anadolu medeniyetlerinden başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanmaktadır. Bu çerçevede bilimsel etkinliklerin alt yapısını oluşturan eserler, bilim insanları, bilim kurumları ile bunların toplumdaki yeri ve etkisi, değişik kültürlerden Türkiye’ye bilimsel ve teknik bilginin gelişi, Türkiye ve Avrupa arasında bilimsel ilişkiler mercek altına alınmaktadır. Bu araştırmalar, fen bilimleri, tarih, bilim tarihi ve felsefe gibi farklı disiplinlerden yetişmiş, dinamik bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bölüm’ün yayınlarına ve projelerine akademik personelin yayın listesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bölüm, 1995 yılından beri, Türkiye’nin tek akademik bilim tarihi dergisi olan Osmanlı Bilimi Araştırmaları’nı yayımlamaktadır. Düzenlediği bilimsel toplantılar ile akademisyenlerin ve lisansüstü öğrencilerinin uluslararası bilim tarihi gruplarıyla iş birliğini pekiştirmektedir.

Eğitim-Öğretim Hedefleri
Bölümün hedefi, bilim tarihi alanında araştırma yapmak, eğitim vermek, fikir alışverişini geliştirmek ve Türkiye’deki bilim ve teknoloji mirasının tanınmasına ve korunmasına katkıda bulunmaktır. YKS’de EA puan türünde tercih yapılan bölümümüze 2019 yılında 80 öğrenci alınmıştır. Başarı sıralaması 454.143’tür. Bölümümüzde Türkçe eğitim verilmektedir.

​Öğrenci Kulüpleri
Bilim Tarihi Bölümü Öğrenci Kulübü; geçmiş ve gelecek kuşaklardan araştırıcı, mezun ve öğrenciler arasında bağlantı kuran ve bunu sağlamlaştırmak adına yapılan çalışmaları kendine ilke edinen bir kulüptür. Kulübümüzün amacı alanımızda yapılan bilimsel çalışmaları öğrenciler arasında yaymak ve tartışmak, Kulübümüzün faaliyetlerini, çeşitli üniversitelerdeki bilim tarihi öğrencilerine, ilgililerine ve farklı kitlelere sosyal medya paylaşım siteleri aracılığıyla duyurmak, bilim ve teknoloji mirasının korunmasına dikkat çekmektir.

Faaliyetlerimiz ise; bilim tarihi ile ilgili okuma grupları oluşturmak, bilim ve teknoloji faaliyetleri ile ilgi olan müzelere gezi düzenlemek, her sene bölümümüz tarafından gerçekleştirilen Bilim Tarihi Öğrenci Kongresi’ni her bir kulüp üyesinin de katkısı ile kolektif bir çalışma içinde gerçekleştirmek, bilim tarihinin önemli günlerini ( önemli bilimsel buluşların yıldönümü, bilim adamlarının doğum- ölüm yıldönümleri vs.) sosyal medya hesaplarımızdan çeşitli görsel, yazı ve karikatürlerle insanlara duyurmak, Bilim tarihi ile ilgili önemli çalışmalar yapan kişileri fakültemize getirerek konferanslar düzenlemektir.Bilim Tarihi Bölümü lisans öğrencileri 2015 yılından itibaren her sene “Bilim Tarihi Bölümü Öğrenci Kongresi” düzenlemektedirler. Kongrelerin programlarına internetten ulaşmak mümkündür. Bugüne kadar 5 kongre düzenlenmiştir. 2020 kongresi COVID-19 Pandemisi sebebiyle yapılamamıştır.

Bilim Tarihi Bölümü Öğrenci Kulubümüzün sosyal medya hesapları:

Instagram:

@istanbulbilimtarihi

​Uluslararası Anlaşmalar
Bölümümüzün Erasmus, Farabi ve Mevlana programları çerçevesinde yurt dışında anlaşmalı olduğu herhangi bir kurum bulunmamaktadır.

​Bölümün Önemi​
İÜ Bilim Tarihi Bölümü Türkiye’de kurulmuş olan ilk Bilim Tarihi Bölümü olmasının verdiği deneyim ve Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi’nde bulunmanın verdiği imkanlarla benzer bölümlerden bir adım öne çıkmaktadır. Bölümümüz ayrıca geniş öğretim kadrosu ve birçok farklı üniversiteden Bölümümüze ders vermek üzere gelen öğretim üyelerinin avantajıyla öğrencilerinin ufkunu ve bilgi dağarcığını genişletmek amacını gütmektedir.

​Mezunların İş İmkanları​
Mezunlarımız akademik çalışmalar başta olmak üzere, belirli alanlara yönelik uzmanlık geliştirmeleri çerçevesinde bilim ve teknoloji müze ve kültür miraslarının korunması gibi çalışmalar yürüten kurumlarda çalışabilir. Bunun yanında bilim ve teknolojinin sosyal bilimler açısından incelenmesi konusunda basın ve yayın faaliyetleri yürüten kurumlarda iş bulabilirler.

Kısa Tarihçe

Çeviri Bölümü ve Almanca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı 1992-1993 eğitim-öğretim yılında Prof. Dr. Şara Sayın, Prof. Dr. Akşit Göktürk, Prof. Dr. Özcan Başkan’ın emekleri ve öncü çabalarıyla kurulmuş ve ilk bölüm başkanlığını Prof. Dr. Nilüfer Tapan yapmıştır. Daha sonra bölüm başkanlığı görevini Prof. Dr. Turgay Kurultay devralmış ve uzun yıllar bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür. Almanca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalı, 2000 yılında Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü ile birleşmiştir ve bu bölüm çatısı altında da İngilizce Mütercim Tercümanlık ve Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalları açılmıştır. 2007 yılında üç ana bilim dalı Çeviribilim Bölümü çatısı altında birleşmiştir. Kurultay’dan sonra bölüm başkanlığı görevini sırasıyla Prof. Dr. Emel Ergun, Prof. Dr. Alev Bulut ve Prof. Dr. Mine Yazıcı yürütmüştür. Bugün Çeviribilim bölümünün bölüm başkanlığı görevi Prof. Dr. Arsun Uras Yılmaz tarafından yürütülmektedir.​Araştırma Alanları

Ana bilim dallarımızda çeviri tarihi, çeviri uygulamaları, çeviri karşılaştırmaları, çeviri kuramları, özel alan çevirileri, yazınsal çeviri, çeviri teknolojileri, uzmanlık bilgisi ve çevirisi ve sözlü çeviri gibi konuları kapsayacak şekilde çevirinin kuramsal altyapısı ve uygulama alanlarına dair eğitim ve araştırma faaliyeti sürdürülmektedir. Buna göre her bir ana bilim dalı öğrencilerinden Avrupa Dil Portföyü’ne göre A dili (ana dil) için C1, B dili için B2, C dili için B1 düzeyinde dil bilgisine sahip olmasını beklemektedir.

Akademik Başarılar

İstanbul Üniversitesi Çeviribilim Bölümü İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalı’nda görev yapmakta olan Prof. Dr. Alev Bulut’un üstlendiği koordinatörlüğünde İÜ Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Çalışma kapsamında Ulusal Yeterlilik Hazırlama çalışmalarını sürdüren komisyonda İÜ Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Alev Bulut ve Doç. Dr. Necdet Neydim’in yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Sinem Canım-Alkan ve Yrd. Doç. Dr. Esra Özkaya da yer almaktadır.

Prof. Dr. Mine Yazıcı 2015-2017 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Bilimsel Yayın ve Proje Koordinasyon Birimi kapsamında uluslararası projelerde çeşitli ödüller, 2008 yılında TÜBA tarafından verilen Üniversite Ders Kitapları Telif ve Çeviri Eser Ödülü ile 2016 Çeviri Derneği tarafından verilen Çeviri Derneği Onur Ödülü’nü almıştır. 2008-2017 yılları arasında aralarında “Türkiye Açısından Araştırmada Yeni Yönelimler”, “Beşeri Bilimlerin Bir Alt Alanı Olarak Çeviribilimde Pragmatik Kaymalar” ve “Disiplinlerarası Olarak Çeviribilimin Sunduğu Araştırma Olanakları” gibi projeler bulunan Yükseköğretim Kurumları tarafından da desteklenen birçok proje yürütmüştür.

Eğitim-Öğretim Hedefleri

Bölümümüzün misyonu, gerçek gereksinimlere çözüm üretebilecek, inisiyatif sahibi ve kalite standardını yükseltebilecek nitelikte ve bu hedefe bağlı olarak, çeviriyi kültürlerarası iletişim uzmanlığı olarak benimsemiş öğrenciler yetiştirmenin yanı sıra yeni bir mesleki profilinin oluşması için bilgi temeli sağlamak, araştırma çalışmaları ve ilgili kamuoyuna yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmak, hızlı değişim içinde olan ve dışarıya yönelik bilgi akışı ve kültürel etkileşimini sağlayarak dün olduğu gibi bugün de toplumsal gelişimin odağında bulunan bir ülke olarak Türkiye'de çeviri eğitimini ayrı bir yere taşımaktır.

Bölümümüz, Türkiye'de çevirmenlik mesleğinin çeşitli alt kollarında uzman olarak faaliyet göstermenin yanı sıra AB başta olmak üzere uluslararası standartlara uygun, mesleğin kalitesini yükseltecek bilinçte ve donanımda öğrenci yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu bağlamda alanın disiplinlerarasılığına yapılan vurgu doğrultusunda Üniversitemiz ve Fakültemizin diğer bölüm ve ana bilim dallarıyla uzmanlık alanlarının çevirisi için bilgi dersleri açısından işbirliğinin sağlanması, öğrencilerin çeviri alanında günümüz koşullarında gereken teknik donanım ve bilgiyi edinebilmeleri için koşulların iyileştirilmesi, çeviribilimle ilgili tez ve makalelerin arşivlenmesi, çevrilmesi, yeni araştırma alanlarının izlenmesi, çevirmenliğin meslek olarak “yasal” platformlarda kesin ve net sınırlarla tanımlanmamış olması nedeniyle, mezunlarımızın mesleklerini yerine getirebilmeleri ve emeklerinin karşılığını almaları konusunda bu sorunların ivedilikle dile getirilmesi, çözüm yolları aranması ve önerilmesi hedeflenmektedir.

Fakültemizin tarihi yarımadadaki konumundan ötürü öğrenciler hem yeni hem eski bir İstanbul kültürel deneyimi yaşayabilmektedir. Bölümümüz kapsamında fakülte kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarı ve simultane laboratuvarı imkânları öğrencilerimize sağlanmaktadır. Akreditasyon için Türkiye genelinde geçerli FEDEK’e katılma aşamasındayız.

Ana bilim dallarımızda hazırlık sınıfı bulunmamaktadır.

Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın YKS puan türü Dil olup ana bilim dalımıza 2019 yılında 31 öğrenci kabul edilmiştir ve en düşük başarı sıralaması 73552’dir.

İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın YKS puan türü Dil olup ana bilim dalımıza 2019 yılında 50 öğrenci kabul edilmiştir ve en düşük başarı sıralaması 4400’dür.

Almanca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın YKS puan türü Dil olup ana bilim dalımıza 2019 yılında 52 öğrenci kabul edilmiştir ve en düşük başarı sıralaması 46536’dır.

Öğrenci Kulüpleri

Bölümümüz çerçevesinde 2000 yılında İngilizce Mütercim Tercümanlık ve Almanca Mütercim Tercümanlık ana bilim dallarımız Çeviri Derneği ile birlikte Prof. Dr. Turgay Kurultay ve Prof. Dr. Alev Bulut öncülüğünde ARÇ (Afette Rehber Çevirmenlik) organizasyonu kurmuştur. İstanbul Üniversitesi’nin öncülüğünde ve Çeviri Derneği'nin çatısı altında, İstanbul Valiliği ile imzalanan protokolle 2000 yılı itibari ile çeviri alanında eğitim ve çalışmalarına başlamıştır. Deprem gibi afetlerde yabancı arama kurtarma ve yardım ekiplerine gönüllü çevirmenlik yapmak isteyenlerin bir ön eğitimden geçirildiği bu program, Hacettepe Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin de katılımıyla sürmektedir.


Mart 2018’de Sevin Okyay ile Edebiyat Çevirisi üzerine gerçekleştirilen söyleşiden görüntüler.


Bunun yanı sıra bölüm öğrencilerimizin faaliyetlerini yürüttüğü İSÇEV İstanbul Üniversitesi Çeviri Kulübü hem çevirinin çeşitli alanlarında yetkin akademisyenler hem de devlet kurumları ve özel kurumlarda çalışan çevirmenlerle iletişim hâlindedir ve her dönem öğrencilerimiz için birçok söyleşi ve etkinlik düzenlemektedir.

İSÇEV Başkanı Hüseyin Yalım, huseynyalim@gmail.com

Uluslararası Anlaşmalar
Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı Erasmus anlaşmaları şu şekildedir:
Universite De Geneve (İsviçre), Ghent University (Belçika), Universite Paris-Est Creteil Val De Marne (Fransa), Universidade De Vigo (İspanya), Universite De Rouen (Fransa), Universite D'orleans (Fransa), Aristotle University Of Thessaloniki (Yunanistan), Universite Toulouse- Jean Jaures (Fransa) İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalı Erasmus anlaşmaları şu şekildedir:
Ghent University (Belçika), Universidade De Castilla La Mancha (İspanya), Universidade De Vigo (İspanya), Aristotle University Of Thessaloniki (Yunanistan), Ionian University (Yunanistan) Almanca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalı Erasmus anlaşmaları şu şekildedir:
Johannes Gutenberg- Universität Mainz (Almanya),
Rheinische Friedrich – Wilhelms Universität Bonn (Almanya),
Karl Franzens Universität Graz (Avusturya),
South - West University Neofit Rilski (Bulgaristan)
Aristoteles University of Thessakoniki (Yunanistan),
Nicolaus Copernicus University of Torun (Polonya),
University Degli Studi Napoli`Orientale (İtalya)

Erasmus+ programı hem lisans hem de lisansüstü öğrencilerine yöneliktir ve İstanbul Üniversitesi Erasmus Program Koordinatörlüğü ile Türkiye Ulusal Ajansı’nın belirlediği şartlar doğrultusunda öğrenci değişimi sağlanmaktadır.

Farabi değişim programıyla Türkiye içi öğrenim değişikliği sağlanmaktadır. Farabi değişim programıyla, İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalımızda 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olup ana bilim dalımıza giden iki (2) ve gelen iki (2) öğrenci, Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalımızda 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olup ana bilim dalımıza giden bir (1) ve gelen bir (1) öğrenci ve Almanca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalımızda 2. ve 3. sınıf öğrencilerine yönelik olup ana bilim dalımıza giden bir (1) ve gelen bir (1) öğrenci kabul edilmektedir. Dünya genelinde öğrenim değişikliği imkânı sağlayan Mevlana değişim programı kapsamında İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalımızın Bakü Slavyan Üniversitesi ve Azerbaycan Üniversitesi’yle anlaşması bulunmaktadır.

Bölümün Önemi
Bölümümüz çeviribilim alanında öncü, yetkin ve saygın akademisyenleri bünyesinde barındırmaktadır ve bu güçlü kadro ile eş değer lisans ve lisansüstü programlardan ayrılmaktadır. Lisans programımızda üç farklı ana bilim dalımızda görev yapmakta olan öğretim üyelerimiz kültürel ve profesyonel birikimlerini üç ana bilim dalında ortak olan derslerle öğrencilere aktarmaktadır.

Mezunların İş İmkanları
Mezunlarımız çeşitli bakanlıklar, müsteşarlıklar, genel müdürlükler gibi devlet kurumlarında; özel sektörde çeviri işletmelerinde, dış ticaret, reklam ve pazarlama, turizm şirketlerinde, spor kulüplerinde, medyada ve çeşitli uluslararası ve çok uluslu kuruluşlarda çevirmen, yönetici asistanı, dil uzmanı olarak; akademik kurumlarda da eğitimci, çevirmen, araştırmacı, iletişim uzmanı, öğretmen olarak istihdam edilmektedir.

Sosyal Medya
Instagram: iu_ceviribilim

Almanca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalımızın “İstanbul Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Almanca” adında bir Facebook bölüm grubu bulunmaktadır.

Kısa Tarihçe

Kuruluş tarihi 1915’lerin çok öncesine giden Coğrafya Bölümü, 1 Temmuz 1933 yılında yürürlüğe giren Üniversite Reformu sonucunda ve Darülfünun devrinden beri devam eden ihtisaslaşma eğilimi neticesinde kürsü (Ana bilim dalı) sistemiyle yapılandırılmıştır. 1936 yılından önce Fakültede bir disiplin olan Coğrafya bölümünde 1936 yılında 4 kürsü kurulmuştur. Fiziki Coğrafya, Umumi Coğrafya, Beşeri ve İktisadi Coğrafya ile beraber Türkiye Coğrafyası Kürsüsü de bu 4 kürsü arasında yerini almıştır .Bu gün, yurt içi ve yurt dışı çalışmaları, yürütülen proje ve yayınlarıyla Fiziki Coğrafya Ana bilim Dalı, 3 profesör, 2 doçent ve 2 araştırma görevlisi ile modern coğrafya çalışmalarını Jeomorfoloji, Klimatoloji, Hidrografya, Kartografya, Bitki ve Toprak Coğrafyası, Biyocoğrafya, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama gibi konuları bünyesinde sürdürmektedir. Temelde insan ve mekan ilişkilerini konu edinen Beşeri ve İktisadi Coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisi ve insanın mekanda yaptığı değişiklikleri, başta nüfus ve yerleşme olmak üzere insanların yeryüzünde gerçekleştirdiği çeşitli ekonomik faaliyetleri incelemektedir.

Beşeri ve İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı, 4 profesör, 3 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi ile modern coğrafya çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye Coğrafyası Ana Bilim Dalı coğrafya bilimine çok sayıda akademisyen yetiştirmiştir. Türkiye Coğrafyası Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından çok sayıda kitap, makale yayınlanmış, proje üretilmiş, yurt içi ve yurt dışında kongrelerde bildiriler sunulmuştur. Türkiye Coğrafyası Ana Bilim Dalı, 2 profesör, 1 araştırma görevlisi ile modern coğrafya çalışmalarını sürdürmektedir. Bölgesel Coğrafya Ana Bilim Dalı, Coğrafya Bölümü Lisans Programı'na çeşitli bölge dersleri ile katkıda bulunmaktadır. Lisans öğretiminin ilk yılında Bölgesel Coğrafya’nın metolojisi ve gelişme devrelerinin ele alındığı bir ders ile giriş yapılırken sonraki yıllarda hemen tüm dünya bölgelerinin anlatıldığı derslerle devam edilmektedir. Bölgesel Coğrafya Ana Bilim Dalı günümüzde 1 profesör, 1 doçent ve 2 doktor öğretim üyesi ile çalışmalarını sürdürmektedir. 4 ana bilim dalı da Yüksek Lisans ve Doktora ders programları ile lisansüstü eğitimlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedir.

Araştırma Alanları

"Bölümümüz vizyon ve misyonu çerçevesinde geçtiğimiz yıl boyunca, ulusal düzeyde 3, uluslararası düzeyde ise 50 bildiri olmak üzere toplam 53 bildiri sunulmuştur. Akademik diğer yayınlarda yurt içinde 8 kitap, yurt dışında 8 kitap, yurt içinde 23 kitap bölümü, yurt dışında 3 kitap bölümü 13 yurt dışı makale, 19 yurt içi makale, 5 i yabancı dilde olmak üzere 6 basıma hazır kitap, yine 1'i yut dışı olmak üzere 13 basıma hazır makale vb. olarak 86 Türkçe, 24 yabancı dilde olmak üzere toplam 110 adet akademik yayın gerçekleştirilmiştir. BAP destekli 2, dış destekli 2 proje halen sürdürülmekte olup, 19 adet arazi çalışması düzenlenmiştir. Bölüm öğretim üyelerimizin danışmanlığında 10 yüksek lisans, 3 doktora tezi tamamlanmış, halen 69 yüksek lisans, 35 doktora tez ise devam etmektedir.

Öğretim üyelerimiz tarafından öğrencilerimize yönelik olarak 2018-2019 yılında 6 adet konferans verilmiştir. Bu konferanslara katılan öğrencilere katılım sertifikaları verilmiş, öğrencilerimiz de bu katılımlarını ve sertifikalarını “Grup veya Bilimsel Gelişim Çalışmaları” olarak kendi AKSİS sayfalarına eklemektedirler. Yine son 4 yıldır oryantasyon çalışmaları kapsamında birinci sınıflara yönelik olarak günübirlik arazi çalışmaları düzenlenmeye devam etmektedir.

Coğrafya Dergisi adını taşıyan bölüm dergimiz, İstanbul Üniversite Rektörlüğü tarafından desteklenmeye değer bulunmuş ve Istanbul University Press adıyla oluşturulan İstanbul Üniversite dergi yayın havuzunun içine alınmış, bu yıl da WoS tarafından taranan bir dergi haline gelmiştir. Bilim alanımızın en eski kuruluşu olan Türk Coğrafya Kurumu ile işbirliği halinde 20-22 Haziran 2019 tarihleri arasında fakültemizde 1. İstanbul Uluslararası Coğrafya Kongresini gerçekleştirmiştir. İzleyici ve sunum yapan olarak yaklaşık 450 meslektaşımız kongreye katılarak en yüksek katılım gerçekleşmiştir. Uluslararası Coğrafya Birliği ve Türk Coğrafya Kurumu ile birlikte 2021 yılı içinde 34. Uluslararası Coğrafya Kongresi Fakültemizde gerçekleştirilecektir. Söz konusu kongreye uluslararası boyutta 2000 kişilik bir katılım beklenmektedir. Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Barbaros Gönençgil Uluslararası Coğrafya Birliği (IGU) Başkan Yardımcılığı görevini sürdürürken, Bölüm öğretim üyelerimizde Doç. Dr. T. Ahmet Ertek de geçtiğimiz yıl kurulan Asya Coğrafyacılar Birliği’ne (AGA) Başkan Yardımcısı olarak seçilmiştir.

Akademik Başarılar

Bölümümüz öğretim elemanları hem uluslararası hem de ulusal organizasyonlar arasında üst düzey yöneticilik görevinde yer almakta olup, Türk Coğrafya camiasını bu kuruluşlarda başarıyla temsil etmektedir. Uluslararası Coğrafya Birliği başkan yardımcılığı görevi Coğrafya bölüm başkanı da olan Prof. Dr. Barbaros Gönençgil tarafından yürütülmektedir. 22 Asya ülkesinin coğrafya kurumlarının iş birliği ile kurulan Asya Coğrafya Birliği’nin kurucu yönetim kurulu üyeleri arasında Doç. Dr. Ahmet Ertek bulunmaktadır. Ülkemizde coğrafyaya ait en eski kuruluş olan Türk Coğrafya Kurumu’nun başkanlığı Doç. Dr. Ahmet T. Ertek tarafından yürütülmekte birlikte, kurumun başkan yardımcılığı pozisyonunda Prof. Dr. Barbaros Gönençgil bulunmaktadır. Bölümümüz öğretim elemanlarından Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu tarafından kurulan ve halen başkanlık görevine devam ettiği Jeomorfoloji Derneği ülkemizdeki jeomorfologları bir çatı altında toplamaktadır.

TÜBİTAK ve diğer dış kaynaklı çok sayıda projede yürütücü veya araştırmacı olan bölümümüz akademisyenleri bu projeler aracılığıyla yayın üretmenin dışında, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs sağlamakta ve bursiyer öğrencilerin tezlerinin bu projeler kapsamında oluşturulmasını desteklemektedir. Şu anda 1 adet TÜBİTAK 1001 projesi halen devam etmekte olup Doç. Dr. Cihan Bayrakdar tarafından yürütülmektedir. Bölümümüz eski öğretim elemanlarından olan Doç. Dr. Tolga Görüm, bölümümüz akademisyeni iken T.C. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülüne layık görülmüştür.

Eğitim-Öğretim Hedefleri

Bölüm vizyonumuz; ülkemizde coğrafya biliminin gelişim sürecinde varolan öncü yapısını koruyarak, yerelden küresel ölçeğe kadar coğrafya biliminin kapsamında olan tüm fiziki ve beşeri konularda çözüm üreten, uygulama geliştiren eğitim programlarıyla birlikte bilimsel çalıştaylar, konferanslar, sempozyumlar, kongreler düzenleyen, gerçekleştirdiği bilimsel faaliyetleri duyurmak için bilimsel ve popüler yayınları hayata geçiren coğrafya bilimi ve toplum için bilgi üreten, üretilen bilgilerin tanıtılması, yaygınlaştırılması ve kabul görebilirliğinin arttırılması ve hayata geçirilmesi için politika, iletişim, iş dünyası, eğitim gibi sektörlerde görev alacak bireyler yetiştiren, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden mezun kaliteli eğitim kadrosu, geniş laboratuvar imkânları ve coğrafyanın tüm alanlarından dersler içeren müfredat programıyla ülkemizin ve dünyanın seçkin Coğrafya Bölümü olmaktır.

Bölümümüzün misyonu ise; sürekli gelişen, inovasyona açık, proaktif, günümüz dünya sorunlarını Coğrafi açıdan ele alarak çözümler üretmek, Türkiye’de coğrafya bilimine ve eğitimine hizmet etmek, dünyadaki coğrafya araştırmalarına ve literatürüne katkıda bulunmak ve bu amaçla, evrensel bilim dalları arası ilişkiyi de gözden uzak tutmaksızın, öğrencileri mesleki kimlik bilincine sahip, sürekli kendini geliştirmeyi hedef alan, konusunda uzman, bilimsel açıdan donanımlı, bilgili, olayları sorgulayan ve eleştirel bir anlayışla yaklaşan bilim insanları niteliğinde yetiştirerek coğrafi anlayışı ve bilgiyi topluma yaymaktır.Öğrencilerimiz coğrafya biliminin doğasını kavrayarak coğrafya bilimi çalışma alanları, ilkeleri, diğer bilimler ile olan ilişkileri, coğrafya biliminin genel ve yerel ilkelerini, dünyanın evrendeki, insanın dünya üzerindeki konumu, yakın ve uzak çevre ile ilişkisi, coğrafi bilginin üretilmesi, yorumlanması, güncel ve ileri teknolojilerin kullanılmasını kavramaktadır. Bu bilgileri ile birlikte bölüm öğrencilerimiz için yerel yönetimlerde, ilgili bakanlıklarda ve özel sektör firmalarında iş bulma olanakları mevcuttur. Bölümümüz YKS puan türü SÖZEL, kontenjan sayısı 103, öğrenci başarı sıralaması 69.070'dir.

Öğrenci Kulüpleri

Bölümümüz Coğrafya Kulübü olarak kulüp faaliyetlerini her yıl düzenli arazi çalışmaları ve seminerler ile sürdürmektedir. 2019-2020 Yılı Eğitim-Öğretim Dönemi, 3-4 Kasım 2018 tarihlerinde, Doç. Dr. T. Ahmet Ertek önderliğinde düzenlenen “Bursa ve Çevresi Arazi Gezisi” ile Bursa ve çevresinde yer alan fiziki ve beşeri coğrafya unsurları; Hasankeyf-Mardin Arazi Gezisi'nde ise 19-22 Nisan 2019 tarihlerinde, Coğrafya Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Cihan Bayrakdar önderliğinde, Hasankeyf-Mardin bölgesinde yer alan beşeri vefiziki coğrafya unsurları incelenmiştir. 20 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirdiğimiz “Mezuniyetten Öğretmenliğe Sınavlar ve Atama Süreçleri” konulu seminerde Mehmet Zor ve Behzat Mirkan, konu ile ilgili sunumlarını yaparak tecrübelerini öğrenci ve öğretim üyeleri ile paylaşmışlardır. Arazi çalışmaları ve seminerler belli aralıklarla farklı yerlerde ve farklı konularda sürdürülmektedir.

Kulüp Danışman Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan BAYRAKDAR e-posta:cihanbyr@istanbul.edu.tr
Coğrafya Kulüp Başkanı Sezer Can KAYA, e-posta: sezercan.ky@gmail.com
Üye Sayısı:150 iletişim :(0212) 455 57 00

Uluslararası Anlaşmalar

Erasmus Programı Faaliyet süresi, aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ile 12 ay arasında bir süre (1,2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilmektedir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora olan ve ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler, mezun olmuş öğrenciler programdan yararlanabilmektedir. Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekmektedir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin bir tam akademik yıl için 60 AKTS; iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS ve üç dönemlik akademik yılda bir dönem için 20 AKTS kredisine denk gelmesi gerekmektedir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır; başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilir. Farabi 2020-2021 Akademik yılında bölümümüz kabul edilecek öğrenci sayısı 2. sınıf ve 3. sınıf için 1 öğrenci, 4. sınıf için 0, gönderilecek öğrenci sayısı 0'dır. Mevlana Değişim Programı, kapsamında, öğrenci değişimine yükseköğretim kurumlarında örgün eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler katılabilir. Öğrenci değişimi süresi en az bir, en fazla iki yarıyılı kapsar. Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değiştirilebilir. Ancak değişimin toplam süresi bir eğitim-öğretim yılını aşamaz.

Mevlana Değişim Programında ise açık, dışarıdan, yaygın veya uzaktan eğitim-öğretime kayıtlı olan öğrenciler faydalanamazlar.Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar. Öğrencinin, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olması, ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az iki buçuk olması, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az üç olması gerekmektedir.

Bölümün Önemi

Bölümümüz, Türkiye üniversitelerinde coğrafya derslerinin 1863’te başladığı ilk kurumdur. Coğrafya Bölümü 1915’ten sonra güçlenerek 1933’teki Üniversite Reformu’yla Türkiye’de ilk üniversite olarak kurulan İstanbul Üniversitesi’nde yine ilk açılan bölüm olması özelliği ile ülkemizde Coğrafya biliminin gelişmesini sağlamıştır. Coğrafya Bölümü, Türkiye’de özellikle ilk gelişme dönemlerinde diğer üniversiteler için öğretim üyesi yetiştirilmesi bakımından “kaynak” özelliği taşımakta ve bu özelliğini hâlâ korumaktadır. Bölüm öğretim üye ve yardımcılarının ülkenin birçok bölgesi, bölümü ve yöresiyle ilgili yaptığı çalışmaların bu alanların kalkınmasında uygulanacak olan projeler için önemli bir veri/bilgi kaynağı oluşturmalarının yanında Uluslararası Coğrafya kurumları ve bilim insanlarıyla bağlarının bulunması, disiplinler arası iş birliğini önemseyen bir yaklaşıma sahip olması da bölümümüzü farklı kılmaktadır.

Uluslararası Coğrafya Birliği bünyesinde dört yılda bir gerçekleştirilen 'Uluslararası Coğrafya Kongresi'nin ilk defa ülkemizde bölümümüzün katkılarıyla 2021 yılı içinde Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilecek olması ve Uluslararası Coğrafya Birliği Başkan Yardımcılığı görevine seçilen ilk Türk Coğrafyacının bölümümüzden olması bölümümüzü farklı kılan diğer özelliklerdir. Bölümümüz, öğrencilerimize coğrafya alanında bilgiye erişebilme, kaynak araştırması yapabilme, sahip oldukları bilgi ve deneyimleri alanla ilgili yetkin kişilerle paylaşabilme, karşıt görüşleri savunabilme, sosyal veri analizi yaparak bu verileri farklı analiz, yöntem ve teknikleri kullanarak işleyebilme ve yürütebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme, kendini sürekli yenileyerek yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olma yetkinliği kazandırmaktadır. Öğrencilerimiz alanındaki uygulamalar ile evrensel ve toplumsal boyutlarda çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal adalet, sosyal hakların evrenselliği, kalite ve kültürel değerler bilincine sahip olma sorumluluğu kazandırmaktadır.

Mezunların İş İmkanları

Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı vb. gibi resmi kuruluşlar ile Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bakanlıklarda çalışabilmektedir. Mezunlarımız, bölge planlama çalışmaları ile belediyelerin planlama faaliyetlerinin yer aldığı birimlerde görev yapabilme olanaklarına sahip olmaktadır. Bununla birlikte böümümüz Mesleki Yeterlilik Kurumu nezdinde yapılan coğrafyacı mesleki tanınırlık çalışmaları ile YÖK bünyesinde sürdürülen Coğrafya Çekirdek Programı oluşturulması çalışmaları önemli katkılar sağlamaktadır.

Sosyal Medya

Instagram : iucografya
Twitter: IU_Geography

Kısa Tarihçe
Dil bilimi, insanı doğada yaşayan diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği olan dili ve dile bağlı düşünce yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. Ülkemizde bilhassa İstanbul Üniversitesi’nin öncülüğünde gelişen dil bilimi, birkaç üniversitede bağımsız bölüm çatısına kavuşmuş; üniversitemizde ise 2010 yılında Dilbilimi Bölümü’nün kurulmasıyla bu bilim alanıyla ilgili bağımsız bir birim oluşmuştur. Dil Bilimi Bölümü, dili salt dilbilgisi kuralları çerçevesinde değil; diğer bilim dalları ile olan yakın ilişkilerinin de bir bütün olarak incelendiği geniş açılı bir yaklaşımı benimseyerek incelemektedir.

Araştırma Alanları
Her insan dili, dilin konuşmacılarının birbirleriyle iletişim kurmasını, fikirleri, hipotezleri, duyguları, arzuları ve ifade etmesi gereken diğer her şeyi ifade etmesini sağlayan bir bilgi ve yetenekler bütünüdür. Dil bilimi, bu bilgi sistemlerinin tüm yönleriyle incelenmesidir. Böyle bir bilgi sisteminin nasıl yapılandırıldığı, nasıl edinildiği, mesajların nasıl üretildiği ve anlaşıldığı, nasıl zamanla değiştiği dil biliminin inceleme alanına girer. Dil bilimciler sonuç olarak dilin doğasıyla ilgili bir takım özel sorularla ilgilenirler. “Bütün insan dillerinin ortak özellikleri nelerdir, diller nasıl farklılaşır ve farklılıklar sistematik olarak ne kadar farklıdır, yani farklılıklardaki ortak noktaları bulabilir miyiz?” benzeri sorular dil bilimciler tarafından sorulurlar.

Akademik Başarılar
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aygüneş: 2018 - İlgi Tümceciklerinin İşlemlenme Süreci: Olaya İlişkin Beyin Potansiyelleri ve Zaman-Frekans Analizi
TÜBİTAK Projesi, 2018 - Sözdizimsel işlemleme ve sözel işler bellek ayrımının multimodal görüntüleme ile incelenmesi
TÜBİTAK Projesi, 2011- 2014 - İkinci Dil Olarak Türkçenin Ediniminde Uyum ve Özne Konumu Yetkilendirmesi,
TÜBİTAK Projesi, Mayıs 2016 - BAP Başarı Ödülü İstanbul Üniversitesi

Eğitim-Öğretim Hedefleri
Dil Bilimi Bölümü akreditasyon için başvuru aşamasında olup eğitim dili Türkçe olduğundan hazırlık sınıfı gerektirmemektedir. YKS puan türü, kontenjanlar ve başarı sıralaması için linke tıklayabilirsiniz.

Öğrenci Kulüpleri
Bölümümüz öğrencileri tarafından kurulan İstanbul Üniversitesi Dilbilim Kulübü gerek sosyal medyada, gerek okul içindeki faaliyetleriyle en aktif kulüplerden biri konumundadır.
Instagram: iudilbilimkulubu Twitter: dilbilimkulubu Facebook: iudilbilimkulubu

Uluslararası Anlaşmalar
Dil Bilimi Bölümü henüz Erasmus anlaşması olmamakla birlikte, bu konuda yabancı çeşitli üniversitelerle görüşmelere devam etmektedir. Bölümün Mevlana anlaşması vardır.

Bölümün Önemi
Bölümümüz eğitim dili Türkçe olması itibarıyla İngilizce dil bilimi bölümlerinden ayrılır ve Yabancılara Türkçe Öğretimi gibi yeni alanlarda çalışma imkanı sunar.

Mezunların İş İmkanları
Mezunlarımız; iletişim, yazın, eğitim gibi birçok alanda çalışma imkanı bulmaktadırlar.

Sosyal Medya - Websitesi
Twitter: iu_dilbilim


Kısa Tarihçe

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün tarihi Osmanlı’nın Batılı anlamda ilk üniversitesi olan Darülfünun’a dayanmaktadır. Darülfünun bünyesinde yaklaşık 1910 yılında bağımsız bir Felsefe Şubesi olarak kurulmuştur. 1933 Üniversite Reformu ile bazı hocaları tasfiye edilen İstanbul Felsefe, Hans Reichenbach tarafından yeniden kurulmuştur.

Araştırma Alanları

Bölüm programımız felsefe tarihinin bütün dönemlerini kapsayan bir konu çeşitliliği sunmaktadır.

Akademik Başarılar

Bölümümüz öğretim üyeleri başta TÜBİTAK olmak üzere çeşitli projelerde yer almaktadır.

Eğitim-Öğretim Hedefleri

Bölümümüz, ulusal ve uluslararası kültürel birikimi disiplinler arası iş birliği çerçevesinde ele alıp eleştirel bir tutumla değerlendiren, elde edilen sonuçları felsefi bir bakış açısıyla yorumlayan, toplumla paylaşan ve dünya sorunları karşısında duyarlı öğrenciler yetiştiren bir kurumdur.
YKS Puan Türü: Eşit Ağırlıklı
Kontenjan: 80
Başarı Sıralaması: 256500
İsteğe bağlı bir yıl hazırlık.

Öğrenci Kulüpleri

Felsefe Topluluğu
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi Dağcılık Kulübü

Uluslararası Anlaşmalar

Bölümümüzle Erasmus Anlaşması bulunan üniversiteler şunlardır:

Almanya – Ruhr Üniversitesi


Almanya- Hamburg Üniversitesi


Almanya- Albert Ludwig Üniversitesi Freiburg


Polonya- Varşova Üniversitesi


Polonya- Wrocław Üniversitesi


İtalya- Pisa Üniversitesi

Bölümün Önemi

Bölümümüz Türkiye’nin en fazla ders çeşitliliği sunan felsefe bölümüdür.

Mezunların İş İmkanları

Mezunlarımız başta öğretmenlik olmak üzere, kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilir.

Sosyal Medya

https://www.facebook.com/iufelsefe/



Kısa Tarihçe

1990'larda özel müzeciliğin gelişmesi, 2000'li yıllarda müzelerin koleksiyon, personel ve ziyaretçilerinin giderek artması, müze yönetiminden sorumlu kişilerin birtakım güçlüklerle karşı karşıya getirmiştir. Yetersiz finansal yapının yarattığı sorunlar yanında, özel müzelerin artması, müzeler arası rekabet ortamının değişmesi müzelerin yönetim sorununu gündeme getirmiştir. Özellikle 2015 yılından sonra STEAM eğitim sistemlerinin müze atölyelerinde uygulamalı çalışmalara dönüşmesi müzeciliğin çok hızlı gelişmesini sağlamıştır. 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Müzecilik Bölümü Prof. Dr. Fethiye ERBAY tarafından kurulmuştur.

Bölüm, ülkemizde lisans düzeyindeki ilk onaylı Müzecilik Bölümüdür ve Bölüm Başkanlığı’nı Prof. Dr. Fethiye ERBAY yürütmektedir.2009 yılında Müze Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Bilim Dalı açılmıştır. 2011 yılında Kültürel Miras Alanlarının Yönetimi Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı, 2012 yılında Müze Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı ve Müze Yönetimi Tezsiz Uzaktan Eğitim Programları Prof. Dr. Fethiye ERBAY tarafından kurulmuştur. Şu ana kadar toplam 180 öğrenci bu Ana Bilim ve Bilim Dallarında eğitim görmüş ya da görmektedir.

  Bu amaçla Müze Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programından 37 kişi,
- Müze Yönetimi Tezsiz (II. Öğretim) Yüksek Lisans Programından 44 kişi,
- Kültürel Miras Alanlarının Yönetimi Uzaktan Eğitim Tezli Yüksek Lisans Programından 1 kişi olmak üzere 82 kişi mezun olmuştur.
- Bu güne kadar tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında toplam 160 öğrenci de interaktif olarak eğitim çalışmalarına katılmıştır.
- Kore, Rusya, Çeçenistan, Ürdün, Sırbistan, İran ve Özbekistan’dan olmak üzere 7 yabancı uyruklu öğrenci eğitim almakta olup, 2020 yılına kadar 4 yabancı uyruklu öğrenci yüksek lisans tezi hazırlayarak mezun olmuşlardır.

Müze Yönetimi Yüksek Lisans programları ile Müze Yöneticileri yetiştirmek amaçlanmaktadır.


Müzecilik lisans programı henüz açılmamıştır.

Kısa Tarihçe

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Türkiye’de psikoloji bilimini üretmek, yaygınlaştırmak ve psikolog yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne taşıdığı alanında öncü olmak vizyonuyla, bilimsel araştırma ve yayınlarıyla ulusal ve uluslararası camiada tanınan ve yetkin psikologlar yetiştiren bir kurum olmayı hedefleyen bölümümüzün tarihi oldukça köklüdür. İstanbul Üniversitesi ya da o zamanki adıyla Darülfünun Edebiyat Şubesi'nde, Felsefe Kürsüsü çatısı altında psikoloji derslerinin 1915 yılından itibaren verilmeye başlandığı bilinmektedir. O yıllarda G. Anschütz dersler vermek, ayrı bir kürsü ve psikoloji laboratuvarı kurmak üzere gelmiş ancak 3 yıl sonra geri dönmek zorunda kalmıştır.

1919 yılında, Umumi Psikoloji Kürsüsü'nün başına getirilen M. Şekip Tunç’la birlikte psikoloji eğitimi başlamıştır. 1937 yılında W. Peters tarafından Tecrübi Psikoloji Kürsüsü oluşturulmuştur. Bu yıldan itibaren W.Peters ve M. Turhan’ın çalışmaları ile tecrübi psikolojinin kurumsallaşması sağlanmış, bir Psikoloji Kütüphanesi ve Psikoloji Laboratuvarı kurulmuştur.

Daha sonra, üniversitemiz çatısı altında psikoloji bilimi sırasıyla W. Peters, M. Turhan ve B. Toğrol’un başkanlıklarında “Tecrübi Psikoloji” ve M.Ş. Tunç, E.S. Siyavusgil, N. Arkun’un başkanlıklarında Umumi Psikoloji Kürsüsü olarak temsil edilmeye başlanmıştır. 1981 yılından sonra, bölüm faaliyetleri 4 ana bilim dalından oluşan tek bir bir psikoloji bölümü olarak çalışmalarına devam etmiştir. An itibarıyla bölümümüzün başkanlığını Prof. Dr. Sevim CESUR yürütmektedir.

1930’lu yıllar ve sonrasında yurt dışında yetiştirilmiş veya yabancı öğretim üyeleri ile alanda öncü pek çok çalışmaya imza atılmıştır. M.Ş. Tunç tarafından yapılan W. James ve S. Freud; 1938 yılında E.S. Siyavusgil tarafından yapılan J. Piaget çevirileri, Peters tarafından kurulan Deneysel Psikoloji Laboratuvarı, 1940 yılında yayına başlayan ve bölüm laboratuvarında yürütülen çalışmaları yayınlayan Psikoloji ve Pedagoji Çalışmaları Dergisi, 1956 yılında W. Miles tarafından başlatılan “Tecrübi Psikoloji Çalışmaları” Dergisi bu çalışmalardan bazılarıdır. Bu dergi bugün Psikoloji Çalışmaları adı altında yayın hayatına devam etmektedir.

1960-70’li yıllarda doktora çalışmaları ile öğrenci yetiştirmeye ve aynı zamanda çeşitli testlerin ülkemize uyarlanma çalışmalarına ağırlık verildiğini görüyoruz. 1980-90’lı yıllarda bölüm öğretim üyeleri tarafından yazılan kitaplar ile katkı yapıldığı görülmektedir.

1915’ten bu yana lisans ve yüksek lisans düzeyinde verdiği eğitimi sürdürmekte olan bölümümüz, halen yürütülen araştırma projeleri ve yayınlanan eserlerle çalışmalarını sürdürmektedir. Bölümümüz, 2014 yılında Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan Türk Psikologlar Derneği tarafından akredite edilerek hem bilimsel üretim hem de öğretim süreçlerinin düzenlenmesi bakımından yeterli niteliklere sahip olduğunu belgelemiş ve akreditasyon belgesini almaya hak kazanmıştır.

Ülkemizde kurulan ilk psikoloji bölümü olan ve ilk mezunlarını verdiği 1938 yılından bu yana bu bilimin gelişimine hizmet veren bölümümüz 21. yüzyılda da niteliklerini geliştirmeye devam ederek çalışmalarını sürdürmektedir.

Bölümümüzde Deneysel Psikoloji, Uygulamalı Psikoloji, Sosyal Psikoloji ve Gelişim Psikolojisi alanında uzmanlaşmış kadromuz tarafından dersler verilmekte ve akademik çalışmalar yürütülmektedir.

Araştırma Alanları

1915’ten bu yana lisans ve yüksek lisans düzeyinde verdiği eğitimi sürdürmekte olan bölümümüz, halen yürütülen araştırma projeleri ve yayınlanan eserlerle çalışmalarını sürdürmektedir.​

Bölümümüzce yönetilen Psikoloji Çalışmaları dergisi; bölümümüzün kurucularından W.Peters tarafından 1940 yılından itibaren “Psikoloji ve Pedagoji Çalışmaları” Dergisi olarak yayımlanmaya başlamış ve bölüm psikoloji laboratuvarında yürütülen çalışmalar 2 cilt halinde yayınlanmıştır. 1956 yılından itibaren ise dönemin bölüm öğretim üyelerinden W.Miles editörlüğünde “Tecrübi Psikoloji Çalışmaları” dergisi yayımlanmaya başlamıştır. Bu dergi günümüze kadar varlığını sürdürmüş olup, bugün “Psikoloji Çalışmaları” olarak yayın hayatına devam etmektedir.Psikoloji Çalışmaları / Studies in Pscyhology, temel olarak psikolojinin tüm alt alanlarından niteliksel ya da niceliksel görgül araştırmalar yayınlar. Aynı zamanda teorik, metodolojik ve derleme makaleler ile kitap değerlendirmelerini kapsamaktadır. Psikoloji ile farklı alanları (Sosyoloji, Psikiyatri, Geriatri, Eğitim, İşletme, Mesleki Sağlık, İletişim, Siyasal Bilimler vb.) bir araya getiren disiplinler arası makaleleri de kabul etmektedir.

Yayınlar​

Tekdemir Yurtdaş, G. ve İkiz, T. (Ed.). (2018). Savaş ve Psikoloji. Psikoloji Bilimi Çerçevesinden Birinci Dünya Savaşına Bir Bakış. İstanbul: Hyperlink.
Cesur, S. (2018). Ahlakın Sosyal Psikolojisi. Pales: İstanbul.
İkiz Tunaboylu, T. ve Şahin S. (Ed.) (2018).Aşk Mektupları, Bağlam yayınları: İstanbul
İkiz Tunaboylu, T. (2017). Rorschach Testi Psikanalitik Yorum Kodlama ve Uygulamalar, Bağlam Yayınları: İstanbul.
Cesur, S., Erdoğan, Ç., Tepe, B., Bayad, A., Yılmaz, O. (Ed) (2017). Sosyal Psikolojide Değerler ve Ahlak: Kuramlar ve Ölçekler. Nobel: İstanbul
İkiz Tunaboylu, T., Erdem Atak, İ., Pirim Düşgör, B., Mete, L. Kalem, E. (2013). Rorschach Kodlama Kitabı 3: Yaşlı Normları. Bağlam Yayınları: İstanbul
İkiz Tunaboylu, T. (2012). Tematik Algı Testi Psikanalitik Yönelimli El Kitabı. Bağlam Yayınları: İstanbul
Arkonaç, S. (Ed) (2012). Söylem Çalışmaları. Nobel: İstanbul
İkiz Tunaboylu, T. (2009). Psikanaliz Konuşmaları, Bağlam Yayınları: İstanbul
İkiz Tunaboylu, T., Erdem Atak, İ., Pirim Düşgör, B., Zabcı, N. (2009). Rorschach Kodlama Kitabı 2: Yetişkin Normları. Bağlam Yayınları: İstanbul
Arkonaç, S. (2008). Psikolojide İnsan Modelleri ve Yerel İnsan Modellerimiz. Nobel: İstanbul.
İkiz Tunaboylu, T., Erdem Atak, İ., Pirim Düşgör, B., Zabcı, N., Yavuz Sever, E., Ataç, S., Alsancak Sönmez, B., Akkapulu, F. (2007). Rorschach Kodlama Kitabı 1: Ergen Normları. Bağlam Yayınları: İstanbul
Projeler
Bireysel farklılıkların Türkiye’deki örtük liderlik teorilerinin metaforik yapısına etkileri (The effect of individual differences on methaphorical structure of implicit leadership theories in Turkey. (2017). Yrd. Doç. Dr. Mahmut BAYAZIT yürütücülüğünde Tübitak (Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı) tarafından destelenerek yürütülmüştür.
Kurumsal kimlik ve e-yönetişim ilişkisi. (2015-2017). Yrd. Doç. Dr. Göklem Tekdemir Yurtdaş ve Araş. Gör Büşra Alparslan tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin (54855) desteği ile yürütülmüştür.
Türkiyede Barışın Sosyal Temsilleri. (2015-2018). Doç Dr. Sevim Cesur yürtücülüğünde, Araş. Gör. Dr. Çağatay Çoker, Araş. Gör. Büşra Alparslan, Araş. Gör. Aslı Aydemir, Araş. Gör. Yakup Azak, Araş. Gör. Sercan Balım, Araş. Gör. Aydın Bayad, Araş. Gör. Canan Çelikadam, Araş. Gör. Deniz Derin, Araş. Gör. Gonca Nebioğlu, Araş. Gör. Ogeday Çoker, Elif Sakin ve Mersin Üniversitesinden Araş. Gör. Tuğçe Gündüz tarafından sürdürülmüştür.
Bir “İş Stresi Bataryası” Geliştirme Çalışması (2009-2011). Bu proje Yrd. Doç. Dr. İlknur Özalp Türetgen’in yürütücülüğünde Doç. Dr. Pınar Ünsal, Yrd. Doç. Dr. H. Özlem Sertel Berk ve Ar. Gör. Gökçe Başbuğ tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin (4322) desteği ile gerçekleştirilmektedir.Bilingualism, Emotion, and Autonimic Reactivity (2001): Doç. Dr. Ayşe Ayçiçeği tarafından Boston Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Dil Laboratuarında yürütülmüştür.
Psikanalizin Sosyal Temsilleri (2006): Bu proje Yrd. Doç. Dr. Meltem Narter ve Doç. Dr. Tevfika Tunaboylu tarafından İ.Ü.Bilimsel Araştırma Fonu ( 545/05052006) desteğiyle yürütülmüştür.
Rorschach Testinin Türkçe’ye Adaptasyonu ve Standardizasyonu Çalışması (2004): Bu proje Doç. Dr. Tevfika Tunaboylu-İkiz’in yürütücülüğünde, Arş.Gör. Bengi Pirim Düşgör, Arş.Gör. Ayşe Elif Yavuz, Dr. Penbe Çağatay, Arş.Gör. Sevim Purisa tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Fonu (258/23082004) desteğiyle yürütülmüştür.
Mekansal Bellek: Nesne–Yer belleği (2004): Bu proje Yrd. Doç. Dr. Sevtap Cinan tarafından İ.Ü. Bilimsel Araştırma Fonu Projesi (BYP-542/02122004) olarak gerçekleştirilmiştir.
Türk Hava Kuvvetlerinin İdeal Pilot Subay Kişilik Profili (2002-2003) Bu proje Prof. Dr. Nursel Telman’ın yürütücülüğünde Doç. Dr. Pınar Ünsal, Yrd. Doç. Dr. Sevtap Cinan, Ar. Gör. İlknur Özalp Türetgen, Ar. Gör. Deniz Atalay, Dalga Teoman (Y.L. Öğrencisi), Hediye Süleyman (Y.L. Öğrencisi) tarafından İ.Ü. Döner Sermaye Fonu kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’na Psikometrik ve Psikoteknik Laboratuarın Kurulması (2000-2003): Bu proje Prof. Dr. Nursel Telman’ın yürütücülüğünde Yrd. Doç. Dr. Levent Önen, Yrd. Doç. Dr. Pınar Ünsal, Ar. Gör. İlknur Özalp Türetgen ve Ar. Gör. M. Burak Tüzün tarafından İ.Ü. Döner Sermaye Fonu kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Doğumlarından İtibaren 15 Ay Boyunca, Çocukların Genel Gelişimlerinin İncelenmesi: Boylamsal Bir Çalışma (2002): Bu proje Yrd. Doç. Dr. Gül Şendil ve Yrd. Doç. Dr. Sevim Cesur tarafından İ. Ü. Bilimsel Araştırma Fonu (1624/342001) desteğiyle yürütülmektedir.
Çeviriler
Gawronski, B. ve Bodenhausen, G. V. (2018). Sosyal Psikolojide Kuram ve Açıklama. (G. Tekdemir Yurtdaş, Ç. Çoker, ve S. Cesur, Çev. Ed.) Nobel: İstanbul (Orijinal Çalıma Basım tarihi: 2014).
Smith, J. R. ve Haslam, S. A. (2016). Sosyal Psikoloji Klasik Çalışmaları Yeniden Değerlendirmek. (S. Cesur, G. Tekdemir Yurtdaş ve Ç. Çoker, Çev. Ed.). Nobel: İstanbul. (Orijinal çalışma basım tarihi 2012).
Kongreler/Sempozyumlar
2018- Ahlak Sempozyumu
2017- Sosyal Bilimlerde Niteliksel Araştırmalar Sempozyumu
2016- Barış Üzerine Konuşmalar Sempozyumu
2015- Rorschach ve Projektif Testler Derneği işbirliği ile III. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi
2012- Rorschach ve Projektif Testler Derneği işbirliği ile II. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi
2009- Rorschach ve Projektif Testler Derneği işbirliği ile I. Ulusal Rorschach ve Projektif Testler Kongresi
2009 - XIV. Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi
2008 - XV.Ulusal Psikoloji Kongresi​
Akademik Başarılar

Nermin Taşkale-AB UFUK2020 MSCA IF/GF Projesi (Proje Adı: Yakın İlişki Şiddeti Mağdur, Fail ve Çiftleri için Mağdur ve Fail Tipolojilerine Göre Biçimlendirilmiş Yakın Öncüller Odaklı Müdahaleler)

Nermin Taşkale-EC HORIZON2020 MSCA IF/GF Project (Project Name: Proximal Antecedents-Focused Interventions for Intimate Partner Violence Victims, Perpetrators, and Couples Tailored for Victim and Perpetrator Typologies)

Eğitim-Öğretim Hedefleri

Genel Kontenjan 100, Okul Birincisi Kontenjanı 3 olmak üzere Toplam Kontenjan 103 kişidir. YKS puan türü Eşit Ağırlık puan türündedir. 2019 yılı tavan başarı sırası 833'tür. Hazırlık sınıfı yoktur. Lisans programımız YÖK tarafından yetkilendirilen Türk Psikologlar Derneği (TPD) tarafından akredite edilmiştir. Bu akreditasyon lisans eğitimimizin kalitesinin bağımsız bir kuruluş tarafından yapılan değerlendirmelerle tanındığının göstergesidir. İlaveten Sosyal Bilimler Enstitüsü̈ bünyesinde Bölümümüz yüksek lisans ve doktora programları yürüterek lisansüstü düzeydeki öğrencilere çeşitli alanlarda eğitim/öğrenim deneyimleri ve araştırma yapma fırsatları sunmaktadır.

Öğrenci Kulüpleri

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Öğrencileri Topluluğu olarak 1995’te faaliyete başlamış olan Psikoloji Kulübü 2003 yılından bu yana Psikoloji Kulübü adı altında etkinliklerini sürdürmektedir. Toplamda 5 alt takım, 15 kişilik bir yönetim kadrosu ve 100’ü aşkın üyeye sahiptir. Psikoloji Kulübü, İstanbul Üniversitesi’nde ve diğer üniversitelerde okuyan psikoloji öğrencileri başta olmak üzere tüm ilgililerin; psikoloji bilimiyle ilgili gelişmeleri takip etmelerine, bu alandaki bilgi birikimlerini artırmalarına ve bilgi paylaşımında bulunmalarına imkan sağlayacak sosyal ortamlar yaratmayı hedeflemektedir. İÜPK’ya ulaşmak ve etkinlikleri takip etmek için:

twitter:

@iupk

instagram:

@iupk

snapchat: iupsikoloji

facebook:

istanbul üniversitesi psikoloji kulübü

blog:

https://iupsikoblog.wordpress.com/

web:

https://www.iupsikolojikulubu.org/

Uluslararası Anlaşmalar

Erasmus+ : Bölümümüz Erasmus+ Değişim Programı dahilinde her yıl Avrupa'nın farklı ülkelerine öğrenim ve staj değişimine öğrenci göndermektedir. Bölümüzüden değişim programlarına katılmak isteyen öğrenciler, programın genel şartlarına tabiidirler.

Bu şartlar için Erasmus Program Koordinatörlüğünün web sitesini ve uygulama kitabını takip edebilirler: https://www.ua.gov.tr/media/zglbvmer/2020-ka107-el-kitabi-temiz-versiyon.pdf

Bölümümüzün lisans düzeyinde 6, yüksek lisans düzeyinde 8, doktora düzeyinde 4 üniversite ile anlaşması bulunmakta ve üniversiteler arası belirlenen kontenjan sayılarına göre, puan ortalamalarına göre öğrencilerimiz bu üniversiteler ile değişim programına katılmaya hak kazanmaktadırlar.

Bölümümüzün anlaşmalı olduğu üniversiteler ve anlaşma şartları için: https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=erasmus-anlasmalari-liste.pdf

FARABİ: Farabi Değişim Programı, Türkiye’deki üniversiteler arasında bir dönem (Sadece Güz Dönemi) ya da bir yıl (Güz+Bahar Dönemi) öğrenci hareketliliğine olanak sağlayan bir programıdır. Üniversitemiz genelinde olduğu gibi Psikoloji bölümünde de gerek kendi öğrenci yoğunluğu ve gerek de yoğun değişim talebinden dolayı her akademik yılda o yıl için kontenjan belirleyerek değişimi gerçekleştirmektedir. Üniversitemizin anlaşmalı olduğu üniversiteler için: https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=anlasmali-universiteler-2020.pdf

Mevlana: Mevlana Programı, yurt dışındaki çeşitli üniversitelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde öğrenci değişimini kapsamaktadır. Üniversitemizin Azerbaycan, Cezayir, Fas, Güney Kore, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Moğolistan ve Ürdün ile sosyal bilimler alanında anlaşması bulunmaktadır. Programa başvurmak için, akademik not ortalaması en az 2.50 olmalı, son 2 yıl içinde, tercih edilecek üniversitenin eğitim diline ait YDS (en az 50) veya TOEFL/IBT (en az 60) belgesi olmalı, yabancı dil belgesine sahip olunmaması durumunda ise Mevlana Koordinatörlüğü’nün belirlemiş olduğu tarihlerde (http://mevlana.istanbul.edu.tr/ adresinden takip edilebilir) üniversite yabancı dil sınavına girilmesi gerekmektedir.

Değerlendirme, ağırlıklı not ortalamasının %50’si ile dil sınavının %50’sinin toplamı alınarak hesaplanan ağırlıklı not ortalaması sonucu yapılan sıralama ile gerçekleştirilmektedir. Anlaşmalı üniversiteler ve Mevlana programı hakkında daha detaylı bilgi https://mevlana.istanbul.edu.tr/tr/_ adresinden takip edilebilir.

Bölümün Önemi

İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü İstanbul'da ve Türkiye'deki devlet üniversitelerinde yer alan en köklü Psikoloji bölümlerinden biridir. Bölümümüzdeki öğretim elemanlarının hepsi alanında yetkin olup uzun yıllardır akademik alanda faaliyetlerine devam eden kişilerden oluşmaktadır. Programımız Türk Psikologlar Derneği tarafından akredite edilmiştir.

Mezunların İş İmkanları

Psikoloji Bölümü mezunları eğitim kurumları, kreşler, çocuk esirgeme yurtları, huzurevleri, yaşlı bakım merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, şirketlerin insan kaynakları departmanları, hastaneler, üniversitelerin mediko-sosyal birimleri, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler gibi pek çok farklı kurum ve kuruluşta psikolog olarak çalışabilirler.

Sosyal Medya

Bölüm twitter hesabı @iupsikoloji

Psikoloji Öğrenci Topluluğu sosyal medya hesapları twitter: @iupk

instagram: @iupk

snapchat: iupsikoloji

facebook: istanbul üniversitesi psikoloji kulübü

blog: www.iupsikoblog.wordpress.com

web: www.istanbulpsikoloji.org

Kısa Tarihçe
Alanında ülkemizin ilk ve en köklü kurumu olan İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü, 1943 yılında Ernst Diez başkanlığında kurulmuştur. Bölümümüzün ilk akademik kadrosunu, Mazhar Şevket İpşiroğlu, Oktay Aslanapa, Arif Müfit Mansel ve Semavi Eyice oluşturmuştur. Türkiye’de sanat tarihi alanında hazırlanan ilk doktora tezi olan Turgut Cansever’in “Türk Sütun Başlıkları” konulu tezi, 1947 yılında, bölümümüzde tamamlanmıştır.

Bölümümüz emekli hocaları arasında, Nurhan Atasoy, Ara Altun, Mehmet Baha Tanman gibi Türkiye sanat tarihi yazımına yön vermiş olan pek çok isim bulunmaktadır. 1960’lı yıllarda bölümümüz, olarak Türk ve İslam Sanatı, Estetik ve Sanat Tarihi, Bizans Sanatı olmak üzere üç ayrı kürsü halinde programlanmış; bir dönem de Arkeoloji Bölümü ile ortak bir program çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmüştür. Günümüzde, lisans eğitimine Türk İslam Sanatı, Bizans Sanatı ve Genel Sanat Tarihi olmak üzere üç ana bilim dalı barındıran bir bölüm olarak eğitime devam etmekteyiz. Lisansüstü eğitim olanaklarımızı ise, tezli yüksek lisans ve doktora programlarımız meydana getirmektedir.

Araştırma Alanları
Bölümün bünyesinde bulunan Türk ve İslam Sanatı, Bizans Sanatı ve Genel Sanat Tarihi başlıklı, ortak bir ders programı uygulayan üç ana bilim dalı bulunmaktadır.

Lisans tahsilini tamamlayanların, gerekli koşulları yerine getirmek şartıyla Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı’nın yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmeleri mümkündür.

Eğitim-Öğretim Hedefleri

Lisans eğitimi bazında amacımız, ulusal ve uluslararası kültür varlıkları üzerinde kapsamlı araştırmalar gerçekleştirebilecek sanat tarihçileri yetiştirmektir.

Bölümümüz YKS sınavının TS-2 puan türüyle öğrenci kabul etmektedir.

Öğrenci Kulüpleri

Sanat Tarihi Kulubü
Kulubün faaliyetleri arasında söyleşi düzenlemek, film gösterimleri yapmak ve geziler düzenlemek yer almaktadır.

Uluslararası Anlaşmalar
Lisansüstü öğrenciler için Erasmus olanağı bulunmaktadır.

Bölümün Önemi
Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından başkanlığı yürütülen üç kazı faaliyeti bulunmaktadır: İstanbul, Yoros Kalesi Kazısı (Kazı Bşk. Prof.Dr. Asnu Bilban Yalçın)
-İznik, Çini Fırınları Kazısı (Kazı Bşk. Doç.Dr. Belgin Demirsar Arlı)
-Amasya, Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı Kazısı (Kazı Bşk. Doç.Dr. E.Emine Dönmez)

Öğrencilerimiz yaz aylarında kazı faaliyetlerine katılarak bilgi ve tecrübelerini artırabilirler.

Ayrıca Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanı kapsamında 2008 yılından bu yana Prof. Dr. Uşun Tükel başkanlığında Avrupa’nın çeşitli kentlerindeki müze, galeri ve sergileri kapsayan yurtdışı araştırma gezileri düzenlenmektedir.

Mezunların İş İmkanları
Mezunlarımızın, akademik kariyer yapabilecekleri gibi, kamu ve özel sektöre ait müze ve sanat galerisi benzeri kültür kurumlarında çalışma olanağına sahiptirler. Bunlara ilaveten arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarında, sanat yapıtlarının ve kültür varlıklarının restorasyonunda görev alabilirler.

Sosyal Medya

Facebook İÜ Sanat Tarihi Bölümü Duyuruları:

E-posta: iusanattaihikulubu@gmail.com


Twitter: iusanatarihi

Kısa Tarihçe
Temelleri 1914’te Ziya Gökalp’in öncülüğünde atılan İÜEF Sosyoloji Bölümü, Avrupa’nın ikinci, Türkiye’ninse ilk ve en köklü sosyoloji kürsüsüdür. Kurulduğu günden bugüne, Ziya Gökalp’ten Hilmi Ziya Ülken’e, Baykan Sezer’den akademik faaliyetlerini ve üretimlerini halihazırda bölümümüz bünyesinde yürüten mevcut öğretim üyesi kadrosunun çalışmalarıyla daima geçmişi güncelle birleştirmek suretiyle dünümüzü, bugünümüzü ve geleceğimizi aydınlatan pek çok ciddi akademik ürün ve yaklaşım ortaya koyma başarısı gösterdi. Gerek dünya ve gerekse de Türk sosyolojisinin zengin birikimi üzerinde yükselen İÜEF Sosyoloji Bölümü; öğretim ve akademik faaliyetlerini, geçmişi bugünle ve gelecekle, tarihi felsefeyle, ekonomiyi siyasetle birleştiren bir yaklaşımla sürdürmeye özen gösteriyor. İÜEF Sosyoloji Bölümü’nün bu başarı ve misyonu devam ettirme yönündeki çalışma arzusu, ilk günkü canlılığını koruyor.

Araştırma Alanları
Sosyoloji Bölümü, gerek dünya ve gerekse de Türk sosyolojisinin zengin birikimini bünyesinde barındırmaktadır. Bu zengin birikim üzerine yükselen bölümümüz; öğretim faaliyetlerini, geçmişi bugünle ve gelecekle, tarihi felsefeyle, ekonomiyi siyasetle birleştiren bir yaklaşımla sürdürmektedir. Bölümümüz, bu anlayış doğrultusunda, kent problemlerinden toplumsal değişmeye, toplumdaki sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin incelenmesinden iletişim sosyolojisine, edebiyat ve kültür incelemelerinden din sosyolojisine, toplumsal yapıdan gündelik hayatın sosyolojisine, toplumsal değişmeden dünyada ve toplumumuzda yaşanan güncel gelişmelere ve yeniliklere varıncaya dek toplumsal hayatın tarihsel ve güncel çeşitli boyutlarını inceleme konusu yapmakta; öğrencilerin toplumsal hayatın bu çeşitli veçhelerine ilişkin ilgilerini teşvik etme ve bu konularda derinleşmelerine katkı sağlayacak kuramsal ve yöntemsel araçlarla donanımlarını artırma doğrultusunda bir öğretim faaliyeti yürütmektedir.

Akademik Başarılar
Kentsel Dönüşüm ve Metropolde Yaşlanmak
- Prof. Dr. İsmail Coşkun, Doç. Dr. Murat Şentürk, Arş. Gör. Hamdusena Eşrefoğlu
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Profili Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk, Prof. Dr. Enes Kabakcı, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun, Prof. Dr. Yücel Bulut, Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Şatıroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Melike Akbıyık
İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakışı
- Prof. Dr. İsmail Coşkun
Sosyoloji Araştırma Merkezi’nin Altyapısının Oluşturulması ve Kapasitesinin Geliştirilmesi
- Prof. Dr. İsmail Coşkun, Prof. Dr. Yücel Bulut, Prof. Dr. Enes Kabakcı, Doç. Dr. Murat Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun, Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Şatıroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Akyurt, Dr. Öğr. Üyesi Melike Akbıyık
Science with and for Society
- Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya
The USA: The Most Fertile Ground for Homeschooling
- Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya
ABD’de Evde Eğitim Uygulaması ve Toplumsal Arka Planı
- Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya
Aile Eğitim Programı Müfredat Geliştirme Çalışması
- Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun
Şanlıurfa Vizyon 2023
- Dr. Öğr. Üyesi Melike Akbıyık
Farklı Bilim ve Meslek Dalları İçin Veri Üretim Analizi ve Stratejik Yönetim
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri I
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri II
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri III
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri IV
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri V
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2010
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2011
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2012
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2013
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2014
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Population issue de l’immigration de Turquie en France
- Prof. Dr. Enes Kabakcı
Beylikdüzü Kent Belleği ve Sosyal Yapı Araştırma Projesi
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Gönüllülük Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri
- Doç. Dr. Murat Şentürk
14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Dostu Kentler Etüt Araştırma Projesi
- Doç. Dr. Murat Şentürk
İstanbul’da Yaşlılara Yönelik Hizmetler ve Yaşlıların Mevcut Durumu Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Eğitim Programı Yaygınlaştırma ve Uygulama Projesi 2012
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Fener-Balat-Ayvansaray Alan Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Eğitim Programı Materyal Geliştirme Çalışması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Yüksek Öğretim Sistemi ile İş Piyasası Arasındaki Uyum Düzeyinin Analizi ve Arz Talep Projeksiyonları (YÖSİP) Etüt Projesi
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Eğitim Programı Program Geliştirme Çalışması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Çocuklara Yönelik Programlar ve Bu Programlarda Yayımlanan Reklamların İçerik Analizi Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun
Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun

Eğitim-Öğretim Hedefleri
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde kuram, yöntem ve saha bilgisi bir uyum içerisinde öğrenciye verilmektedir. Öğrenciler mevcut sosyolojik kuramı kavramakta, bunu uygulayabilmek için ihtiyaç duydukları yöntemsel bilgileri öğrenmekte ve toplumsal kurumları tanıyarak bir uygulama zemini elde etmektedirler. Sosyoloji bölümünden mezun olan bir öğrenci toplumsal yaşamı anlama ve açıklama becerisini elde etmekte ve bu becerisiyle pek çok alanda çalışma imkanı bulmaktadır. Sosyoloji Bölümümüz, 4 yıllık lisans eğitiminin yanı sıra Yüksek Lisans ve Doktora programlarıyla daha ileri sosyolojik araştırmalar yapmak isteyen öğrencilere de kapılarını açmaktadır. YKS Eşit Ağırlık puan türünden 80 kontenjan ile öğrenci kabul eden Sosyoloji Bölümümüz, Devlet Üniversiteleri arasında alanında Türkiye’nin dördüncü en iyi Sosyoloji Bölümüdür. FEDEK tarafından akredite edilen Sosyoloji Bölümümüz, Uluslararası Sosyoloji Derneği ve Avrupa Sosyoloji Derneği gibi kuruluşlara üyedir.

Öğrenci Kulüpleri
Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin dört resmi kulübü vardır: Sosyoloji Kulübü, Şehir ve Toplum Kulübü, Ekoloji Kulübü ve Kültürlerarası Etkileşim Kulübü.

- Sosyoloji Kulübü: Edebiyat Fakültesinde Sosyoloji eğitimi alan ve sosyoloji bilimine ilgi duyan öğrencilere, düzenleyeceği çeşitli eğitsel ve sosyal faaliyetlerle katkıda bulunmak ve öğrencileri mezuniyet sonrasına hazırlamaktır. Bu doğrultuda düzenlenecek okuma ve atölye çalışmalarıyla öğrencilerin gelişim süreçlerine yardımcı olacaktır. Süreç içerisinde faaliyetlerimizin fakülte çapında kulübe ait olarak oluşturulacak bir yayın organıyla duyurulup, desteklenmesi hedeflenmektedir.

- Şehir ve Toplum Kulübü: Başta Sosyoloji Bölümü öğrencileri olmak üzere Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin yaşadıkları ve öğrenim gördükleri şehre dair bilgi ve deneyimlerini arttırmak ve şehri tarihsel ve kültürel bakımlardan tanımalarına yönelik çeşitli faaliyetlerle şehir bilincini desteklemek Şehir ve Toplum Kulübünün amaçlarındandır. Yine Şehir ve Toplum Kulübü üyelerinin şehrin toplumsal sorunlarına dair bilinç düzeylerine katkı sağlamayı ve bu amaçla şehirdeki yaşam alanlarını tanımaya ve özellikle hızlı kentleşme ve kentlileş(eme)me sorunlarıyla beraber ortaya çıkan dezavantajlı grupları (gecekondu sakinleri, yoksullar, göçmenler, gençlik alt-kültür grupları) gerek içerisinde bulundukları toplumsal sorunlar ekseninde gerekse de yaşam koşulları itibariyle tanımayı ve bir farkındalık ve duyarlılık geliştirmeyi amaçlar.

- Ekoloji Kulübü: Başta Sosyoloji Bölümü öğrencileri olmak üzere İstanbul Üniversitesi'ne bağlı tüm fakültelerdeki öğrencilerin yaşadıkları Dünya'ya olan bakışlarını ve davranışlarını değiştirmek; ekolojik ve adil bir dünya adına farkındalıklarını artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler, atölyeler, geziler ve söyleşiler düzenlemektedir. Tüm bu etkinliklerin asıl amacı çevreye ve dünyaya olan bakışın her anlamda iyiye yönelmesi ve doğa ile bir olunduğunun farkına varılmasıdır. Sürdürülebilir bir Dünya için öğrenciler olarak yapabileceklerimizin hiç de az olmadığını etkileşimlerimizle deneyimlemek ve buna inanmak hedeflerimiz arasındadır.

- Kültürlerarası Etkileşim Kulübü: Kültürlerarası Etkileşim Kulübü farklı toplumlar ve kültürler hakkında programlar hazırlayarak öğrencilerin daha önce tanışmadıkları kültürel pratikler hakkında bilgi sahibi olmasını ve farklı kültürlerin birbirleri ile olan etkileşimini gözlemlemeyi amaçlar. Aynı zamanda Kültürlerarası Etkileşim Kulübü; Sosyoloji Bölümü bünyesinde bulunan yabancı öğrenciler ile etkileşimi arttırmayı amaçlar, kulüp öğrencilerin okula ve İstanbul'a adaptasyon süreçlerinde bir köprü görevi görmektedir. Kültürler Arası etkileşim Kulübü; araştırma projeleri geliştirerek kültürel teorik bilgiyi, pratik saha deneyimi ile birleştirmeyi amaçlar.

Uluslararası Anlaşmalar
Sosyoloji Bölümü Lisans ve Lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler Erasmus, Farabi, Mevlana gibi öğrenci hareketlilik programlarına başvuru imkânlarına sahiptir.

- Erasmus Programı kapsamında bölümümüz hem lisans hem de lisansüstü öğrencileri için Eğitim Amaçlı Değişimler gerçekleştirmektedir. Başvuracak öğrencilerin AGNO’larının lisans öğrencileri için en az 2.20, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ise en az 2.50 olmak zorundadır. Başvuran öğrenciler Not Ortalamasının %50si ve Dil Sınavı %50si alınarak ortaya çıkan puanlarına ve gitmek istedikleri bölümlere göre sıralanmaktadırlar. Programdan yararlanmaya hak kazananlara genel sıralama içindeki konumlarına göre hibe verilmektedir. Hibe miktarları Ulusal Ajans tarafından yaşam standartlarına göre 27 AB ülkesi için ayrı ayrı belirlenmiştir.

- Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Program kapsamında Sosyoloji Bölümünden her yıl 4 öğrenci değişiminden faydalanmaktadır.

- Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Bölümün Önemi
Geçmişin zengin ve köklü birikimiyle güncelin dinamizmini kavramayı başarıyla gerçekleştiren bölümümüz, geleceğin belirsizliğini belirginleştirmek ve öngörmek üzere çalışmalarını yürütmekte, kendisini bu zorlu uğraşa hazır hissetmektedir. Yüz yıllık öğretim ve akademik faaliyetlerin bölümümüze kazandırdığı zengin birikimi edinmek ve yukarıda sözünü ettiğimiz zorlu fakat bir o kadar da zevkli düşünsel ve uygulamalı faaliyetlere katılmak isteyecek öğrencileri aramızda görmek bizleri mutlu edecektir.

Mezunların İş İmkanları
Sosyolog unvanı alan mezunlarımız, elde ettikleri toplumsal alanı yorumlama becerisiyle eğitim-öğretim faaliyetlerinden medyaya, siyasal araştırma kurumlarından reklamcılığa, sosyal hizmetlerden insan kaynaklarına ve halkla ilişkilere varıncaya dek pek çok alanda meslekî kariyer yapabilmekte; özel ve kamu kuruluşlarında çalışma imkânına sahip olabilmektedirler.


Kitapçıklar





Sosyal Medya

Sosyoloji Bölümü Web Sayfası: https://sosyoloji-edebiyat.istanbul.edu.tr/tr/_

Sosyoloji Bölümü Twitter Adresi: iuefsosyoloji


Tarihçe
Osmanlı Devleti’nin Batılaşma sürecinde bir Darülfünun kurma fikri ilk defa 1845 yılında Muvakkat Maarif Meclisi tarafından ortaya konmuştu.

Bu meclisin çalışmaları neticesinde, esas hedefi meslekî eğitim yerine “ikmâl-i kemâlât-ı insâniye” olan bir Darülfünun açılmasıydı. Darülfünun, 1900’da kesintisiz ve kurumsal eğitime geçene değin 19. yüzyılın ikinci yarısında öncelikle halkı çeşitli ilmî konularda bilgilendirmeyi amaçlayan çeşitli girişimlerin merkezi olmuştu. Teşebbüs aşamalarında Tarih-i Umumi, İlm-i Tarih, İlm-i Asar-ı Atika ve İlm-i Meskûkât gibi Tarih derslerinin yer aldığı görülmektedir.

1900’de kurulan Darülfünun ise, kesintisiz bir şekilde öğretime devam etmişti. Başlangıçta talebe sayısı sınırlı idi ve merkeziyetçi bir anlayışla yönetilmekteydi. Zaman geçtikçe, gelişme ve yenileşme gösteren Darülfünun, gerçek bir üniversiteye dönüşmeye başladı. Bu dönemde henüz bölüm ayrımının olmadığı ve “şube” ismiyle adlandırılan üç fakülteden birisi olan “ulum-ı edebiye” şubesinin müfredat programında tarih dersleri ağırlıklı olarak yer almıştır. Tarih-i Osmanî, Tarih-i Düvel, İlm-i Asar-ı Atika, Etnografya derslerini dönemin aydınları arasında yer alan Abdurrahman Şeref Efendi ve Efdalüddin gibi isimler vermiştir. Darülfünun’da okutulan ilk ders “Tarih-i Hikmet”tir.

II. Meşrutiyet döneminde faaliyete başlayan fakülte meclisleri ders programlarının oluşturulmasında birinci derece etkin olmuştur. Edebiyat şubesi programını hazırlayacak encümenin içerisinde Hüseyin Daniş, Mehmet Akif, Ahmet Naim, Ahmet Mithat Efendi, Efdalüddin, Ahmet Hikmet ve Hamdullah Suphi gibi isimler yer almıştır. Encümenin hazırladığı ıslahat raporuna göre Tarih Bölümü’nün temelini oluşturan Tarih-Coğrafya kısmı ilk kez burada ifade edilmiştir. Tarih-i Umumi, Asr-ı Hazır Tarihi, Tarih-i Medeniyet, Bizans Tarihi, İslam Devletleri Tarihi, Tarih-i Osmanî, Arkeoloji, Etnografya, Usul-ı Tarih, Arapça ve Fransızca gibi derslerin yer aldığı ıslahat programı muhteva olarak oldukça zengindir. Ancak bu program iktisadi ve siyasi nedenlerle hayata geçirilememiştir. Özerk bir üniversite yapısının oluşturulmasında Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinin katkısı büyüktür. 1919’da yapılan yeni düzenleme ile Tarih Bölümü’nün iyice şekillendiğini görmekteyiz. “Medrese” olarak adlandırılan fakültenin ders programında bölümün dersleri şunlardır: Tarih-i Siyasi, Türk Tarihi, İslam Kavimleri Tarihi, Türkiye Tarihi, Avrupa-Türkiye Münasebetleri Tarihi, Orta Çağ’da Şark Kavimleri Tarihi, Kadim Şark Kavimleri Tarihi, Kadim Yunan ve Roma Tarihleri.
                                                                
Mütareke yıllarında zor günler geçiren Edebiyat Fakültesi’nde diğer bölümlerde olduğu gibi Tarih Bölümünden de çeşitli nedenlerle birçok öğretim üyesi kadro dışı kalmıştır. Özellikle Milli Mücadele’ye destek için Anadolu’ya geçen öğretim üyelerinden dolayı akademik kadrolar zayıflasa da genç öğretim üyeleri kısa sürede bu açığı kapatmıştır. Tarih Bölümü’nden Ahmet Refik, Şemseddin Günaltay, Abdurrahman Şeref Efendi, Ağaoğlu Ahmet ve Yusuf Akçura gibi hocalar yeni devletin kültür ve eğitim politikalarında aktif rol alarak Türk kültürüne hizmet edecek birçok projeye destek olmuşlardır. Bu anlamda Türkiye’nin ilk Tarih Bölümü olan bölümümüz mezun ettiği öğrenciler ile yeni kurulan birçok üniversitenin temelini oluşturmuştur. Tarihi Bölümü kuruluşundan günümüze kadar yetiştirdiği öğrenciler, yayınladığı akademik çalışmalar ile başta Türk Tarihi olmak üzere Dünya Tarihinin çeşitli meselelerini bilimsel yöntemlerle araştırmış ve halen de bu görevini sürdürmektedir. Tarih Bölümü mensubu birçok kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin idari kadrolarında çeşitli kademelerde görev alarak vazifelerini en iyi şekilde yerine getirmişlerdir.

Araştırma Alanları
Büyük Üniversite Reformundan sonra bölüm olarak varlığını koruyan Tarih Bölümü bu dönemde Tarih Disiplini olarak adlandırılmıştır. İlerleyen yıllarda Avrupa’dan mülhem çağ sistemine geçilmiştir. 1946’dan itibaren bölüm içerisinde anabilim dalı niteliğinde “kürsü sistemi” uygulanmaya başlanmıştır. Son dönemde yapılan düzenlemeler neticesinde bugün Tarih Bölümünde Eski Çağ Tarihi, Orta Çağ Tarihi, Yeni Çağ Tarihi, Yakın Çağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi olmak üzere yedi ana bilim dalı yer almaktadır.

Eski Çağ Tarihi Anab Blim Dalı: Tarih Bölümü içerisinde yer alan ve en eski çağlardan günümüze değin uzanan konuları kapsayan ve bir kısmının “Powerpoint / Barkovizyon” destekli yapıldığı Eski Çağ Tarihine ilişkin dersler arasında; Eski Çağ Tarihi'ne Giriş, Eski Anadolu Tarihi, Eski Mezopotamya Tarihi, Eski Mısır Tarihi, Eski İran Tarihi, Hellen ve Hellenizm Tarihi, Roma Tarihi ve Eski Anadolu Sikkeleri dersleri bulunmaktadır; adı geçen derslerin bir kısmı seminerlerle de desteklenmektedir. Öğrenciler dilerlerse, Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yaz aylarında sürdürülen arkeolojik nitelikli müze, yüzey araştırması ve kazılara katılarak, teorik bilgilerini uygulamalı veya gözleme dayalı olarak da zenginleştirebilmektedirler
                                                
Orta Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı: Fakültemizde 1933 yılı Üniversite Reformu’ndan itibaren, Ord. Prof. Şemseddin Günaltay, Ord. Prof. İ. Hakkı Uzunçarşılı ve Ord. Prof. Mükrimin Halil Yınanç tarafından verilmekte olan Ortaçağ Tarihi dersleri, 1946’dan sonra ayrı bir kürsü halini almıştır. İslâm Tarihi, Selçuklu Tarihi, Anadolu ve Bizans Tarihi, Haçlı Seferleri Tarihi, Batı Devletleri Tarihi ders ve seminerleri Orta Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı’nın başlıca konularıdır.

Yeni Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı: Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihine ilişkin meseleler, Osmanlı klasik kurumlarının doğuşu ve kök salması, Rönesans ve Reform devri Avrupa tarihi, erken modern Akdeniz tarihi gibi konular Yeni Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı’nın incelediği başlıca konulardır.

Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı: Kuruluşundan itibaren faaliyetlerini üç önemli devrede ele almak mümkündür. Birinci dönem, Ana Bilim Dalının 1933 Üniversite Reformu ardından Yeni ve Son Zamanlar Tarihi Kürsüsü adı altında başlayıp, 1952 yılında müstakil bir kürsü haline gelişine kadarki dönem faaliyetlerini ihtiva etmektedir. İkinci aşamada 1952 yılında kürsü Yeni Çağ Sertifikası ile birlikte olan yapılanmasından müstakil sertifika haline gelmiştir. Bu dönem 1982 yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile birlikte Tarih Bölümü tasarrufu olarak Yakın Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı adıyla yeniden yapılandırılmasına kadar sürmüştür. Üçüncü aşama 1982 senesinden itibaren günümüze kadar devam etmekte olan süreçtir.

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı: 1982 Anayasası çerçevesinde YÖK Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle her üniversitede Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalları kurularak faaliyete başlamıştır. Tarih Bölümümüzün bünyesinde de rahmetli Prof. Dr. Nejat Göyünç’ün kuruluşunu gerçekleştirdiği Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı, bölüm tasarrufu olarak başlangıçta Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı ile birlikte eğitim vermiştir. 1989 yılı sonunda ana bilim dalı hocalarının fikir birliği ile Yakın Çağ Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalları ayrı birer Ana Bilim Dalı haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı’nda Milli Mücadele, Cumhuriyetin kuruluşu, Cumhuriyet dönemi eğitim ve iktisat politikaları, Atatürkçü Düşünce Sistemi, Türk Demokrasi Tarihi ve Türkiye’nin dış politikası bilimsel yöntemlerle araştırılmakta ve bu konularda dersler verilmektedir. Büyük önder Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti işlerken, O’nun Türk dünyası hakkındaki düşünceleri ile demokratikleşme alanındaki çabaları araştırmalara ve derslere konu olmuştur. Türk üniversitelerinde ilk defa, Türk Demokrasi Tarihi dersi Ana Bilim Dalımızda verilmeye başlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı’nda, Atatürk’ün Türk tarihini ve kültürünü araştırmada kaynak olarak gördüğü Orta Asya Türk tarihi ve kültürü ile ilgili 3 ayrı ders konmuş ve bu sahada geniş ilmi araştırmalar yapılmıştır. “Atatürk ve Dış Türkler”, “Türkiye ve Yeni Türk Cumhuriyetleri”, “Türk Dünyasında Fikir Hareketleri” dersleri, kuruluşundan itibaren kürsünün programında yer almıştır. Bu Ana Bilim Dalı’nda Türk dünyası ile ilgili yapılan çalışmalar ve verilen dersler örnek teşkil etmiş ve bugün 10’un üzerinde üniversitenin Tarih bölümünde bu programlar uygulanmaya başlanmıştır.

Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi kültürü ve medeniyeti açısından son derece önemli görevler üstlenen bir ana bilim dalımızdır. Ana Bilim Dalımız çalışma sahaları itibarıyla Tarih bölümünün büyük oranda yükünü çeken bir kürsüdür. Prof. Dr. A.Z. Velidi Togan hocanın kurduğu bu kürsüde milattan önceki devirlerden itibaren kurulmuş Türk Devletleri, Türk toplulukları ve bunların teşkilat, sosyal hayatları, siyasi faaliyetleri, askeri düzeni, iktisadi faaliyetleri, dini inançları, yaşadıkları coğrafyalar, göçleri ve komşularıyla olan münasebetleri üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Bununla beraber özellikle günümüze kadar varlığını devam ettiren Anadolu coğrafyası dışındaki yani Doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkistan’daki Türklerle ilgili de çalışmalar yapılmaktadır.

Osmanlı Müesseseleri Ve Medeniyeti Tarihi: Osmanlılar gibi asırlar boyunca dünya siyasî, idarî, ekonomik ve kültür tarihinde önemli bir yer tutan ve bu alanlarda diğer devletlerle etkileşim halinde olan bir devletin, kurumlarını ve kültürel yapısını incelemek için ayrı bir anabilim dalına olan ihtiyaç aşikârdır. Türkiye’de ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi bu bilimsel ihtiyacı fark ederek 14 Aralık 1961 tarihinde Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Ana Bilim Dalını kurmuştur. Ana Bilim Dalının kurucu hocası olan Prof. Dr. Tayyib Gökbilgin 1977 yılına kadar ana bilim dalının oluşma ve gelişmesi için çaba harcamıştır. Bu tarihten itibaren ise başkanlık görevini devralan Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu’nun yirmi bir yıl boyunca, kürsüyü ayakta tutup akademik faaliyetlerini sürdürme ve yeni elemanlar yetiştirmedeki emek ve gayretleri büyüktür.

Akademik Başarılar
 Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü TÜBA-TESEP Mansiyon Ödülü 2018
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kolçak TÜBA-GEBİP Ödülü 2016

Eğitim-Öğretim Hedefleri
Tarih disiplininin gerektirdiği kuramsal ve uygulamalı temel bilgi birikimine sahip;
Alanlarında birinci elden kaynakları doğru şekilde okuyabilme ve değerlendirebilme; modern çalışmaları ve güncel tartışmaları takip edebilme becerisi kazanmış;
"Dünya ve Türkiye tarihi, kültürleri ve uygarlıkları hakkında güncel ve güvenilir bilgiler edinmiş, alanında ileri araştırmalar ve projeler için gerekli donanıma sahip,
ulusal ve uluslararası gelişmelerle tartışmaları izleyerek katkıda bulunabilecek birikimi barındıran;"
Bilimsel etik, araştırma, tartışma, metodoloji, proje hazırlama konularında uluslararası akademik standartları benimsemiş ve bunları uygulayabilecek;
Alanıyla ilgili farklı disiplinlerin çözüm önerilerine açıktır ve bunları analiz ederek yorumlama becerisine sahip;
Tarih bilgisine ve metodolojisine ihtiyaç duyulan eğitim, medya, bürokrasi, turizm, kültür, yayımcılık gibi alanlarda güvenilir uzmanlar/danışmanlar olarak görev alabilecek;
Edindikleri bilgi ve birikimlerini kamuyu doğru şekilde bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve yönlendirmek için nasıl kullanacaklarını bilen;
Kültürel mirasın korunmasını destekleyen ve kamuoyunu bu konuda bilgilendiren tarihçiler yetiştirmeyi hedef edinmiştir.

Bölümümüze YKS sınavı SÖZ puan türünden tercih yapılabilmektedir. Kontenjan sayısı, 90 Genel Kontenjan 3 Okul Birincisi Kontenjanı ve 5 Dış Kontenjan olmak üzere 98'tir.
Bölümümüze ilk yerleşen öğrencinin başarı sıralaması 157 son yerleşen öğrencinin başarı sıralaması 7.433'tür.
Bölümümüzde akreditasyon çalışmaları devam etmektedir.

Öğrenci Kulüpleri

Türk Kültürü ve Araştırmaları Kulübü
Kulüp Danışman Hocası: Prof.Dr. Mualla UYDU YÜCEL
Danışman Mail: muallauyduyucel@gmail.com
Kulüp Başkanı: Fatma KARAMAN
Kulüp Sorumlusu Mail: fatmakaraman2836@gmail.com
Kulübün Amacı: İstanbul Üniversitesi Türk Kültürü ve Araştırmaları Kulübü Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulmuş bir öğrenci kulubüdür.Türk Dünyası’nı, burada öne çıkmış önemli şahsiyetleri tanıma ve tanıtma amacı güdüp atalarımızdan gelen ortak mirası ortaya koymayı hedeflemektedir.

Tarih Topluluğu
Bölümümüz öğrenci kulüplerinden Tarih Topluluğu 2008 yılında kurulmuştur. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Uluslararası Anlaşmalar

Tarih Bölümü Erasmus İkili Anlaşmaları
Almanya Freie Universität Berlin
Almanya Ruhr Universität Bochum
Almanya Universität zu Köln
Almanya Universität Hamburg
Almanya Westfälische Wilhelms Universität Münster
Almanya Albert Ludwigs Universität Freiburg
Avusturya Universität Wien
İtalya Universita degli Studi di Pavia
İspanya Universitat Rovira i Virgili
Macaristan Szegedi Tudomanyegyetem (Szeged Üniversitesi)
Yunanistan İyonya Üniversitesi
Yunanistan National and Kapodistrian University of Athens
                        
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencileri 1. sınıfı tamamladıktan sonra eğitimlerine bir veya iki sömestr boyunca Farabi Değişim Protokolü kapsamında Türkiye’nin başka bir yükseköğretim kurumundaki muadil bir bölümde devam edebilirler. Başvuru esnasında öğrencinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4 olması şartı aranır. Farabi Değişim Programından bir dönemde öğrencilerin not ortalamalarına göre oluşturan listeden Yüksek Öğretim Kurumu’nun belirlediği kontenjan sayısınca kişi yararlanabilir.

Bölümün Önemi
İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü, Osmanlı Devleti’nin yükseköğretimin kurumu olan Darülfünun’daki ilk kurulan bölümlerden biridir.
Bu yönüyle Türkiye’deki en köklü tarih bölümüdür. İlk günlerden itibaren bünyesinde Türk tarihçiliğinin en önemli akademisyenleri ders vermiş ve yetişmiştir. Bu yönüyle Bölümümüz akademisyenleri ve mezun ettiği öğrencileriyle yeni kurulan birçok üniversitenin ve Tarih Bölümlerinin temelini oluşturmuştur. Bölümümüzün yetiştirdiği akademisyenler, uzmanlaşmış oldukları alanlarda yayınladıkları akademik çalışmalar ile başta Türk Tarihi olmak üzere Dünya Tarihinin çeşitli meselelerini bilimsel yöntemlerle araştırmaktadır.

Tarih Bölümümüz, Türkiye’deki üniversiteler içinde en çok akademisyen bulunan bir bölümdür. Her biri alanının uzmanı olan 40 Öğretim Üyesi 19 öğretim elemanını bulunduğu Tarih Bölümü’nde Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi olmak üzere 7 Anabilim Dalı yer almaktadır. Ayrıca Bölümümüz mevcut kadrosu sayesinde çeşitlilik açısından en geniş ders programına sahiptir. Bu temelde Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı çatısı altında Eski Anadolu Tarihi, Eski Mezopotamya Tarihi, Eski Mısır Tarihi, Eski İran Tarihi, Hellen ve Hellenizm Tarihi, Roma Tarihi ve Eski Anadolu Sikkeleri gibi dersler verilmekte; uzmanlaşma gerektiren konularda ayrıca seminer çalışmaları yürütülmektedir. Tarih bölümü öğrencilerinin, Eskiçağ Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yaz aylarında yürütülen arkeolojik nitelikli müze, yüzey araştırması ve kazılara katılarak, teorik bilgilerini uygulamalı veya gözleme dayalı olarak da zenginleştirebilmeleri mümkündür. Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı, özellikle Arapça ve Latince gibi kadim medeniyet dillerinde uzmanlaşmış öğretim üyesi kadrolarıyla İslâm Tarihi, Selçuklu Tarihi, Anadolu ve Bizans Tarihi ve Haçlı Seferleri Tarihi’ni esas alan ders ve seminerler vermektedir.

Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı, akademik olarak ilgilendiği zaman dilimi bakımından geniş konular bütününü ihtiva etmektedir. Bu anabilim dalındaki öğretim üyeleri, milattan önceki devirlerden itibaren kurulmuş Türk Devletleri, Türk toplulukları ve bunların teşkilat, sosyal hayatları, siyasi faaliyetleri, askeri düzeni, iktisadi faaliyetleri, dini inançları, yaşadıkları coğrafyalar, göçleri ve komşularıyla olan münasebetleri üzerinde incelemeler yürütmenin yanı sıra günümüze kadar varlığını devam ettiren Anadolu coğrafyası dışındaki yani Doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkistan’daki Türklerle ilgili de çalışmalar yapmaktadırlar.

Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim Dalı, Osmanlı kurum ve yapılar tarihini araştırmak amacıyla Türkiye’de kurulan en erken tarihli kürsüdür ve Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve kültürel kurumlarını incelemektedir. Gerek okutulan dersler gerekse Anabilim Dalı’nda yürütülen çalışmalar ve yaptırılan lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri bu konulardaki arşiv malzemeleri ve birinci elden kaynaklar kullanılarak hazırlanmıştır. Osmanlı Devleti’nin kuruluş tarihine ilişkin meseleler, Osmanlı klasik kurumlarının doğuşu ve kök salması, Rönesans ve Reform devri Avrupa tarihi, erken modern Akdeniz tarihi gibi konular Yeniçağ Tarihi Ana bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından incelenmekte ve öğrencilere bu konularla ilgili ders ve seminerler sunulmaktadır.

Yakınçağ Tarihi Ana bilim Dalı, Osmanlı Devleti’nin siyasi ve askeri tarihi başta olmak üzere 18-19. yüzyıllar Osmanlı, Avrupa ve dünya tarihinin meselelerine ilişkin araştırmalar yürütmektedir. Osmanlı tarihi üzerine uzmanlaşan kürsüde, Tarih Bölümü öğrencilerine yönelik Osmanlıca dersleri de verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana bilim Dalı’nda Milli Mücadele, Cumhuriyetin kuruluşu, Atatürkçü Düşünce Sistemi, Türk Demokrasi Tarihi, Türkiye’nin dış politikası, II. Dünya Savaşı, Türk basın tarihi ve Türkiye’deki azınlıklar araştırılmakta ve bu konularda dersler verilmektedir. Türk üniversite tarihinde ilk defa Türk Demokrasi Tarihi dersinin verilmeye başlandığı Ana bilim Dalı, Türk dünyası ile ilgili yapılan çalışmalar ve verilen derslerle örnek teşkil ederek birçok üniversitenin Tarih müfredatını etkilemiştir.

Mezunların İş İmkanları
Tarihçi ünvanlıyla mezun olan öğrencilerimiz öğretmenlik (formasyon dersleri almak şartıyla), akademisyen, yayıncılık, editörlük, müzecilik, sinema danışmanlığı gibi resmi ve özel kurumlarda iş imkanına sahip olmaktadırlar. Kurulduğu tarihten itibaren Bölümümüz mensupları Türkiye Cumhuriyeti’nin idari kadrolarında çeşitli kademelerde görev almıştır. Bu meyanda mezunlarımız hal hazırda Türkiye’deki üniversitelerde birçok akademisyen, öğretmen, müze müdürü, kültür müdürü, üniversite rektörü vb. çalışma alanlarında görev yapmaktadır.

Broşür


Kısa Tarihçe
Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu yönetiminde 1992 yılında kurulan Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü, saptamış olduğu hedeflere ulaşmak, bölümde görev alacak donanımlı öğretim elemanlarını yetiştirmek için, 1992 yılı ve sonrasında uyguladığı yüksek lisans ve doktora programlarında çekirdek öğretim kadrosunu da oluşturmuş, öğretim elemanları yüksek lisans ve doktora programlarına katılan ve başarıyla tamamlayan kişiler arasından seçilmiştir.1994-95 öğretim yılında lisans programını açan bölüm, 1998 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’nun emekli olmasının ardından, akademik çalışmalar ve etkinlikler Prof. Dr. Dikmen Gürün'ün başkanlığında sürdürülmüş, Prof. Dr. Dikmen Gürün’ün de haziran 2008’de emekliye ayrılmasıyla bölüm başkanlığına Prof. Dr. Kerem Karaboğa atanmıştır. 2008 yılı itibariyle, bölümümüz bünyesinde, “Tiyatro Eleştirisi ve Teorisi Ana Bilim Dalı” ve “Dramaturji ve Dramatik Yazarlık Sanatı Ana Bilim Dalı” olmak üzere iki yeni ana bilim dalı açılmış, bölümün faaliyet alanları genişlemiştir.

Araştırma Alanları
Tiyatro tarihi, dramatik edebiyat, eleştiri kuramları ve oyun yazarlığı gibi alanlarda öğrencilerin genel bilgi ve becerilerini geliştirmek. Dramaturji ve dramatik yazarlık alanlarında ortaya konacak, özgün, çağdaş ve ilerici kültürel ve sanatsal ürünlerle, ülkemiz ve dünya tiyatrosuna katkıda bulunmak. Tiyatro eleştirisi ve tiyatro kuramı alanlarında ortaya konacak, özgün, çağdaş ve ilerici kuramsal ve sanatsal ürünlerle, ülkemiz ve dünya tiyatrosuna katkıda bulunmak. Ülkemiz oyun yazarlığının mevcut niteliğinin geliştirilmesi için yöntemler oluşturmak, elde edilen sonuçlar çerçevesinde kuramsal ve pratik ürünler vermek. Ülkemiz tiyatrosunun uluslararası alanda tanınması ve tiyatro teorisi ve eleştirisi alanının mevcut niteliğinin geliştirilmesi için yollar aramak, elde edilen sonuçlar çerçevesinde kuramsal ve pratik çalışmalar üretmek. Tiyatro alanında çalışan uluslararası ve ulusal akademik ve resmi kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde çalışmalar yürütmek suretiyle tiyatro sanatının ülkemizdeki bilimsel konumunu kuvvetlendirmek ve saygınlığını sağlamak.

Akademik Başarılar
Projeler
Cultural Education Through Theatre (Diğer Uluslararası Kurum Destekli)
Theatre Empowers (Diğer Uluslararası Kurum Destekli)
Kültürel Eğitim Alanında Örnek Modeller (AB Destekli)
Gençlerin Kültürel Alana Erişimi (AB Destekli)

Eğitim-Öğretim Hedefleri
Programımız 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren merkezi yerleştirme sınavı (Puan türü: SÖZ ) ile öğrenci almaktadır.

Uluslararası Anlaşmalar
Bölümümüzün Aristotle University of Thessaloniki, Academy of Fine Arts of L'aquila, Freie Universitat Berlin, University of Lincoln üniversiteleriyle Erasmus anlaşması bulunmaktadır.

Bölümün Önemi
"Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji" bölümü programı, dünyadaki benzeri örneklerden yola çıkarak ülkemizde dramaturji ile birlikte tiyatro eleştirmenliği alanlarını bölüm seviyesinde ve sosyal bilimler bünyesi içerisinde akademik ortama taşıyan ilk ve tek programdır. Bölümümüzün her iki ana bilim dalıyla birlikte içerdiği kapsamlı ve boyutlu program sayesinde mezunlarımız bu güne kadar yazarlık, dramaturgluk, drama eğitmenliği, tiyatro eleştirmenliği sahalarında gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde önemli hizmetler verdikleri gibi, ülkemiz üniversitelerinin sahne sanatları bölümlerinin akademisyen kadrolarını beslemiş, özellikle kuramsal derslerin geliştirilmesine katkı sunmuşlardır. Öte yandan, özellikle medya sektöründeki gelişmeler ve sektörün drama bölümlerinin artması beraberinde programımız faaliyetlerine ve mezunlarımıza talepte de bir artışı getirmiştir.

Mezunların İş İmkanları
Devlet ya da Belediye Tiyatroları gibi ödenekli kurumlarda veya çeşitli özel tiyatrolarda dramaturg, yönetmen ya da yazar olarak, basın sektöründe eleştirmen, muhabir ya da yazar olarak, görsel medyanın drama birimlerinde senarist ya da diyalog yazarı olarak, yayınevlerinde editör, düzeltmen ya da yazar olarak, reklam sektöründe metin yazarı ya da yaratıcı eleman olarak, sinema sektöründe yazar, senarist, dramaturg ya da diyalog yazarı olarak, üniversite veya ilgili kurumlarda tiyatro araştırmacısı ve kuramcısı olarak istihdam edilmektedirler. Bunun yanı sıra Devlet ve Özel Üniversitelerdeki artışla birlikte mezunlarımız bu üniversitelerin ilgili departmanlarında öğretim görevlisi olarak tiyatro kuramı ve dramaturji bağlamında ülkemizde mevcut önemli bir açığı doldurmaktadır.

Sosyal Medya

twitter: iudramaturji
instagram: iu_dramaturji

Kısa Tarihçe
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Edebiyat Fakültesinin en eski bölümlerinden biridir. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Edebiyat Fakültesi: Edebiyat, Tarih, Felsefe ve Coğrafya olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Edebiyat şubesinin içerisinde Doğu ve Batı Edebiyatları Tarihleri de yer almaktaydı. Cumhuriyet devrinde Edebiyat Fakültesi önemli gelişmeler kaydetti.

1933 Üniversite Reformu’yla Edebiyat şubesinin içerisinde yer alan dil birimleri ayrı bölümler halinde teşkilatlandı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de bu tarihte kuruldu. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü idi. Bölümde “Türk Dili Filolojisi” ve “Türk Edebiyatı” olmak üzere iki kürsü vardı. Türk Dili Kürsüsü’nde Profesör olarak Reşit Rahmeti Arat, Prof. Dr. Ragıp Hulusi Özdem, Doç. Dr. Ahmet Caferoğlu gibi hocalar, Türk Edebiyatı Kürsüsü’nde ise Prof. Dr. İsmail Hikmet Ertaylan, Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan gibi öğretim üyeleri bulunuyordu. 1939 yılında Tanzimat’ın 100. yılı münasebetiyle Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü kuruldu.

Kürsü başkanlığına Ahmet Hamdi Tanpınar getirildi. Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü’nün kurulması ile bölüm, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Dili Kürsüleri olmak üzere üç ana bilim dalından oluşuyordu. Ancak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olmak için dört sertifika sahibi olmak gerektiğinden, bölüm öğrencileri Arap, Fars Filolojisi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Yabancı Filolojiler gibi bölümlerden sertifika almak mecburiyetinde kalıyorlardı. Bu yüzden de program çatışmaları oluyor, öğrenci mağdur durumda kalıyordu. Bu karışıklığı gidermek için 1950’de Türk Dili Kürsüsü de Eski Türk Dili Kürsüsü ve Yeni Türk Dili Kürsüsü olmak üzere ikiye ayrılarak bölümde dört ana bilim dalı teşekkül etmiş oldu. Eski Türk Dili Kürsüsü ’nün başkanlığına Prof. Dr. Reşit Rahmeti Arat, Yeni Türk Dili Kürsüsünün başkanlığına ise Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu getirildi. 6 Kasım 1981 tarihinde 2547 Sayılı Kanun’la üniversitelerde yeniden bir akademik yapılanma oldu ve kürsü sistemi kaldırılarak bölüm sistemi getirildi. Buna göre Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Edebiyatı olmak üzere beş ana bilim dalından oluşan bir bölüm halini aldı.

Araştırma Alanları
Türk kültürünün temel unsurları olan Türk dili ve edebiyatı alanında geçmişten günümüze ortaya konulan yazılı ve sözlü ürünleri araştırıp incelemek; elde edilen bilgileri toplumla paylaşmak; diğer kültürlerle olan ilişkilerde belirleyici ve etkin rol oynamak; alanında yetkin bilim adamları ve eğitimciler yetiştirmek.


Eğitim-Öğretim Hedefleri
Türk dili ve edebiyatı alanında yetkin eğitmen ve araştırmacı yetiştirmek. Mevcut eğitim koşullarını geliştirmek ve alanın sorunlarına çözüm üretmek.
YKS Puan Türü: SÖZEL
Kontenjan:93
Başarı Sıralaması: 1220
Yabancı dil hazırlık eğitimi yoktur.

Öğrenci Kulüpleri
Türk Dili ve Edebiyatı Kulübü
Öğrencilerimizin mesleki hayatlarına başlamadan önce, ilim dünyasında başarıya ulaşmaları için ileride önlerine çıkacak zorluklar karşısında milli ve ahlaki değerleri muhafaza eden hem bireysel hem toplumsal fayda sağlama gayesi güden, günümüz şartlarının imkânlarını kullanabilen, eleştirel bakış açısına sahip ve özgür düşünebilen bireyler olarak yetişmelerine rehberlik etmektir.

Uluslararası Anlaşmalar
İstanbul Üniversitesi Erasmus+ programına 2003/2004 akademik yılında pilot bir proje ile katılmış olup, 2004/2005 akademik yılından bu yana öğrenci ve öğretim üyesi değişim hareketliliğini başarıyla sürdürmektedir. İstanbul Üniversitesi Erasmus Programı üniversitemizin Uluslararası Akademik İlişkiler Komitesi tarafından yürütülmektedir.

Erasmus+ Değişim Programı kapsamında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, öğrencilerine, akademik personeline ve eğitimcilerine bu değişim imkanını sunarak onların bilgi birikimini arttırmayı ve onlara zengin bir vizyon katmayı amaçlar. Fakültemiz, bu değişim programıyla yurtdışındaki üniversitelerde eğitim gören öğrencilerinin kendi bilim dallarındaki son gelişmeleri yakından takip eden araştırmacılara dönüşmelerini ve alanlarındaki bilgi birikimlerini geliştirmeye odaklanmalarını hedefler.

Aday öğrenciler için bağlı bulundukları eğitim kurumlarında ilk yılını tamamlamış olma şartının arandığı programda en az üç aylık bir süreyle başka bir Avrupa ülkesinde eğitime devam edilmesine olanak sağlanır. Öğretim üyelerinin de misafir öğretim üyesi olarak bulunabildikleri anlaşma yapılmış eğitim kurumlarında en az beş saat ders vermeleri gerekmektedir.

Tarihçesi 1453’te kurulan Sahn-ı Seman medreselerine dayanan İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin en eski ve köklü eğitim kurumudur. Bunun yanı sıra 2007 ve 2008 verilerine göre “Dünyanın en iyi 500 üniversitesi” sıralamasına Türkiye’den giren 6 üniversiteden de biridir. İsmini 31 Mayıs 1933 tarihli kanun ile alan İstanbul Üniversitesi, bu kanunun 1 Ağustos 1933’te yürürlüğe girmesi ile faaliyetine başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ise köklü geçmişi ile ülkemizin en önemli edebiyat fakültelerinden biri olup, günümüzde 39 diploma programı ve 21 ana bölümle sunduğu bilim dalları açısından son derece zengin bir yelpazeye sahiptir. Fakültemizde özellikle İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Yunanca ve Fransızca ile Batı dillerinde, Farsça, Arapça, Urduca ve Çince ile Doğu dillerinde, Rusça, Makedonca ve Lehçe ile Slav dillerinde eğitim veren bölümlerin bulunması Erasmus+ programı açısından zengin ve dinamik bir eğitim hareketliliği sağlamaktadır.


Bölümün Önemi
Programın Güçlü Yönleri
• Geleneği olan köklü bir kurum olması.
• Alanında söz sahibi öğretim üyelerine sahip olması.
• Türk Dili ve Edebiyatı sahasını ilgilendiren kütüphanelerin bulunduğu bir şehirde olması ve bu kütüphanelere yakınlığı.
• Mezunlarımızın pek çok kurum ve kuruluşta görev yapıyor olmaları; yeni mezunlarımıza çeşitli iş imkanlarını sunmaları.
•Üniversite bünyesinde ihtisas kütüphaneleri, nadir eserler kütüphanesi ve genel kitaplığa sahip olması.

Kazandıracağı Bilgi, Beceri ve Tutumlar
Bilgi: Alanında güncel ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuram ve uygulama bilgilerine sahip olmak. Alanıyla ilgili temel kavram ve kuramları özümseme, tartışma ve bu bilgileri alanında uygulayacak veya sorgulayacak düzeyde bilgiye sahip olmak. Alanıyla ilgili yazılmış kaynaklar ve alanını destekleyen diğer kaynakları değerlendirebilecek kuramsal bilgilere sahip olmak. Alanıyla ilgili ürettiği ve elde ettiği verileri raporlama ve takdim etme becerisine sahip olmak. Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.

Beceri: Çevresel bilginin alanıyla ilgili bağlantısını kurma ve geliştirme refleksine sahip olmak. Alanıyla ilgili edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, sorunları saptayabilme ve gerekçelendirilebilir çözümler önerebilme becerisine sahip olmak. Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve bu gereksinimleri karşılayabilmek.

Tutum: Alanıyla ilgili karşılaşılan ve öngörülmeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilmek. Alanıyla ilgili her türlü olasılığı göz önünde bulundurarak uygun iletişimi sağlayacak bireysel girişimlerde bulunabilmek. Alanında sahip olduğu bilgi ve deneyimlerini alanla ilgili yetkin kişilerle paylaşabilme, karşıt görüşlerini savunabilmek. Sosyal veri analizi yapabilmek ve veri türüne bağlı uygun analiz yöntem ve tekniklerini seçip yürütebilmek.

Mezunların İş İmkanları
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü genel olarak; akademisyen, öğretmen ve araştırmacı yetiştirmektedir. Bununla beraber bölüm mezunları basın-yayın ve radyo-televizyon sektörü başta olmak üzere, arşivcilik ve kütüphanecilik gibi çok çeşitli iş alanlarında çalışma imkânlarına sahiptirler. Bölümün düzenlediği konferans, sempozyum, söyleşi ve anma toplantıları sosyal olanaklardandır.

Sosyal Medya

twitter: iutudeb