Devlet Konservatuvarı
Cumhuriyetin, imparatorluk döneminden devraldığı iki büyük sanat kurumundan biri Darülbedayi (Güzellikler Evi) yani bugünkü Şehir Tiyatroları diğeri ise Darül-Elhan (Melodiler/Nağmeler Evi) bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’dır.
Bunalımlı 1914 yılında Cemil Topuzlu Paşa’nın girişimleri ile İstanbul Şehremaneti’ne (Belediyesine) bağlı olarak ilk resmi sahne ve müzik sanatları okulu olan Darülbedayi’nin kurulması çalışmalarına başlanmış ve büyük tiyatro adamı olan André Antoine İstanbul’a çağrılmıştır. Darülbedayi’nin tiyatro, sahne müziği, Türk ve batı müziği türlerinin tümünü bir arada ele almayı amaçlayan ulusal bir konservatuvar olması düşünülmektedir. Darülbedayi biri Tiyatro diğeri de Müzik olmak üzere iki bölüme, Müzik Bölümü de Doğu ve Batı olmak üzere iki şubeye ayrılmıştır. Kuruluş çalışmaları Şehzade başındaki Letafet Apartmanı’nda başlatılmış ancak okulun resmi açılış töreninin hazırlandığı sırada 1. Dünya savaşı patlak verince Ağustos 1914 tarihinden sonra okuldaki eğitim öğretim belirsiz bir süre için ertelenmek zorunda kalınmıştır. Bununla birlikte okulun öğretmen ve öğrencilerinden bir bölümü Ferah Tiyatrosunda zaman zaman temsiller vermeyi sürdürmüşlerdir. Bir süre sonra Batı Müziği Bölümü’nün çalışmaları sona ermiş Türk Müziği Bölümü ise bazı müzikli temsillere katkıda bulunarak icra çalışmalarına bir süre daha devam etmiştir. Savaş şartlarının güçlüğü ile baş gösteren mali sıkıntılar14 Mart1916’da bu bölümün de tamamen kapanmasına yol açmıştır. . Darülbedayi’nin Müzik Bölümü’nde sürdürülen bu çalışmalar ileriki yıllarda Darül-Elhan’ın hazırlayıcısı olmuştur.
Savaş sürerken Darülbedayi’nin kapanmasından sonra yeni bir müzik okulu açılması için çalışmalara başlanmış ve 1 Ocak 1917 tarihli Meclis-i Vükela (Bakanlar Kurulu) kararı ile daha çok Türk Müziği’ne ağırlık verecek dört yıllık bağımsız bir okul olan Darül-Elhan kurulmuştur. Darül-Elhan adı da anlamca “Konservatuvar” terimini karşılamaktadır ve Melodiler/Nağmeler Evi anlamına gelmektedir. Darül-Elhan Osmanlı Döneminde İstanbul’da kurulmuş olan ilk resmi müzik okuludur.
Cumhuriyet’in kurulmasını takip eden yıllarda 14 Eylül 1925’te İstanbul Valisi Haydar Bey’in ilgisi ile Darül-Elhan, Musa Süreyya Bey’in yönetiminde Belediye ‘ye bağlanarak yeniden yapılanmış ve yönetmeliği değiştirilerek Batı Müziği Bölümü eklenmiş ve batı türü bir konservatuvar olarak örgütlenerek “İstanbul Konservatuvarı” adını almıştır. Alınacak öğrencilerin hazırlık sınıfından sonra bölümlere ve bu bölümlerde yer alan ihtisas (uzmanlık) sınıflarına ayrılmasına karar verilmiştir. Hazırlık sınıfından sonra üç yıl süreli Batı Müziği Bölümü’nde şan, piyano, keman, alto, viyolonsel ve diğer saz sınıfları yer almıştır.1926’da Türk Müziği eğitimi yasaklanmış, yönetim ve öğretim programı tamamıyla değiştirilmiştir.
İstanbul Konservatuvarı 1927’den itibaren teorik ve uygulamalı olarak çeşitli derecelerde Batı Müziği eğitimi veren bir kurum olmuştur. Solfej ve musiki nazariyatı, armoni, kontrpuan, füg, kompozisyon, enstrümantasyon-orkestresyon, koro, şan, genel musiki tarihi ve enstrüman dersleri (piyano, arp, yaylı, nefesli ve vurmalı sazlar) başlıca verilen derslerdir.
Şehzadebaşı’ndaki ahşap konakta sürdürülen dersler ile birlikte Cemal Reşit (Rey), Muhittin Sadak ve Ekrem Besim’den oluşan üçlü ile başlayan oda müziği konserleri büyük ilgi görmüştür. Dönemin öğretmenleri Atatürk’ün huzurunda çalma şansını elde etmişlerdir.Cemal Reşit (Rey) yönetiminde konservatuvar öğretmen ve öğrencilerinden oluşan orkestranın uzun yıllar ilgi ile izlenen düzenli konserleri, İstanbul halkına çok sesli müzik kültürü aşılayan önemli etkinlikler olmuştur.
1927’de Darülaceze’de oluşturulan ve 1930-1931’den itibaren Belediye Meclisi kararı ile “Nefesli Sazlar Bölümü” olarak konservatuvara bağlanan yatılı bölüm 60 kişilik bir öğrenci kadrosundan oluşmaktadır. Bu bölüm yoğun bir çalışma temposu göstermiş ve zamanla Şehir Bandosu’da buradan yetişmeye başlamıştır.
İstanbul Konservatuvarı’nda 1930 yılından itibaren çok önemli sanatçılar yetişmiş, yetişen bu sanatçılar aynı zamanda İstanbul Şehir Orkestrası ve Devlet Senfoni Orkestrasının çekirdek kadrolarını oluşturmuşlardır.
5 Şubat 1944 tarihli bir yönetmelik ile İstanbul Konservatuvarı “İstanbul Belediye Konservatuvarı” adını almıştır.Bu süre zarfında Muhittin Sadak’ın kurduğu ve 28 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Şehir Koro’su Şehir Tiyatrosu’nda a capella ve orkestra eşlikli düzenli konserler vermiştir.
1950’lerin başlarında tiyatro bölümü açılarak müfredata ahenk jimnastikleri, sahne dersleri konmuş, Azade Selim Hanım ve Muhsin Ertuğrul öğretmen olarak getirilmiştir. İlerleyen yıllarda kuruma bale bölümü de eklenmiştir.
Şehir Bandosu, 1955’ten itibaren konservatuvara bağlı kadrolu sanat kuruluşları arasında “Şehir Armoni Orkestrası” adıyla yer almıştır.
Kurum 1986 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlanarak “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” adını almıştır. Yabancı uyruklu Öğretim Elemanları ve Sanatçılarını ülkemize davet ederek öğrencilerin eğitim tekniğinin ve seviyelerinin yükselmesini sağlamıştır.
Nefesli Sazlar Topluluğu, Türk Müziği İcra Heyeti ve Halk Müziği Topluluğu kurumun bünyesinde çalışmalarını devam ettirmektedir.
2003-2004 Eğitim-Öğretim yılında Müzik ve Bale İlköğretim Okulu kurulmuş ve sanatçı adaylarının küçük yaşlardan itibaren mesleki eğitim alabilmelerine olanak sağlanmıştır.
Başta “Türk Beşleri”nin istisnasız tümü olmak üzere her kuşaktan pek çok müzisyenin öğretmen ya da öğrenci olarak bulunduğu Konservatuvarımızın yetiştirdiği önemli sanatçılar arsında Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Güher-Süher Pekinel ve Ayşegül Sarıca ilk akla gelenlerdendir.
Böylesi köklü bir geçmişe sahip olan Konservatuvarımız sanatın ve sanatçının bir ulusun kalkınmasında çok önemli bir yer tuttuğunun bilincinde olarak bugün Türkiye’nin tüm sanat kuruluşlarına değerli sanatçılar yetiştirmekte, yurt içi ve yurt dışında yaptığı etkinliklerle adından söz ettirmektedir.
Müzik yazılarını klasik anlayıştan çağdaş akımlara kadar geniş bir teknik ve stil spektrumunda oluştururlar.
Bestecilik Lisans Programı’nda 4 yıl boyunca eğitim verilmektedir.
Bestecilik Lisans Programı’nın ders planı, Erasmus programlarına ve ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygun bir şekilde oluşturulmuştur.
Bestecilik ve teori alanlarındaki tüm dersler, alanında uzman olan öğretim elemanları tarafından verilmektedir.
Bestecilik Lisans Programı öğrencileri ve mezunları, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen Bestecilik alanındaki birçok yarışmada ödüle layık görülmektedirler ve yurt dışındaki konservatuvarlarda lisans eğitimi ya da lisansüstü eğitim almaya hak kazanmaktadırlar.
Her sene, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı’nın desteği ile öğrencilerin eserlerinin yurt içinde ya da yurt dışında düzenlenen çeşitli konserlerde ve uzmanlık kurslarında seslendirilmesi sağlanmaktadır.
Bestecilik Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, bu alanda lisansüstü programlarda eğitim alma, besteci, akademisyen ya da pedagojik formasyon aldıkları takdirde müzik öğretmeni olarak çalışma imkânına sahip olmaktadırlar.
o Viyola Lisans Programı
o Viyolonsel Lisans Programı
o Kontrbas Lisans Programı
Bu programlarda öğrencilere enstrüman tekniğine ilişkin bilgilere ek olarak teorik bilgiler de verilmektedir. Öğrencilerin seslendirdikleri enstrümana dayalı olarak solo enstrüman, oda müziği ve orkestra repertuvarlarını tanımaları ve bu sayede profesyonel bir performans sergilemeleri amaçlanmaktadır.
Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı Lisans Programlarına ait olan ders planları, Erasmus programı ve ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygun bir şekilde oluşturulmuştur.
Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı’nda almış oldukları eğitim sonunda öğrencilerimiz alanlarında lisansüstü eğitim alabilmektedirler. Solist olarak konserler ya da Oda Müziği konserleri verebilmekte, bunun yanı sıra akademisyen olarak Senfoni, Opera ya da Filarmoni Orkestralarında orkestra üyesi olarak ya da pedagojik formasyon aldıkları takdirde müzik öğretmeni olarak çalışabilmektedirler.
Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı’nın eğitmen kadrosu, hemen hepsi yurt dışında eğitim almış, ödül sahibi, kendi alanlarında uzman olan ve aktif olarak konserler vermeye devam eden öğretim elemanlarından oluşmaktadır.
Tüm Lisans Programları’nın ders planları, Erasmus programına ve ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygun bir şekilde oluşturulmuştur.
Eğitim yılları süresince öğrenciler, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı tarafından yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen ve profesyonel sanat hayatlarına çok büyük katkı sağlayan solo konserlerde, oda müziği ve orkestra konserlerinde yer almaktadırlar ve sahne deneyimlerini geliştirmektedirler.
Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı öğrencileri, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen birçok yarışmada ödüller ve burslar kazanarak konservatuvarımızı ve ülkemizi tüm dünyada başarılı bir şekilde temsil etmektedirler.
Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı Lisans Programlarından mezun olan öğrencilerimizin bir kısmı solist olarak, oda müziği grubu üyesi olarak ya da senfoni veya opera orkestralarının sınavlarında başarı kazanıp orkestra üyesi olarak konserler vermek suretiyle sahne performansı alanında sanat hayatlarına devam ederken, bir kısmı da akademik kariyer yapmak üzere yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvurarak eğitimlerine devam etmektedirler ya da pedagojik formasyon alarak müzik öğretmeni olarak görev yapmaktadırlar.
o Arp Lisans Programı
o Gitar Lisans Programı
Bu programlar ile piyano, gitar ve arp alanlarında profesyonel sanatçılar ve akademisyenler yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Piyano Ana Sanat Dalı Lisans Programları’na ait olan ders planları, Erasmus programı ve ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygun bir şekilde oluşturulmuştur.
Piyano Ana Sanat Dalı’nda, alanında uzman olan geniş öğretim elemanı kadrosu tarafından eğitim verilmektedir.
Öğrencilerimiz, Piyano Ana Sanat Dalı tarafından yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen konserlerde başarılı performanslar sergilemekte, solist seçme sınavları sonucunda senfoni orkestraları ile solist olarak konser vermeye hak kazanmaktadırlar.
Öğrencilerimiz yurt içinde ve yurt dışında pek çok platformda sergiledikleri performanslar neticesinde, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller ve burslar almaya hak kazanarak kurumumuzu ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektedirler.
Her yıl, yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına kendini geliştirmeyi ya da akademisyen olmayı hedefleyen yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda öğrenci başvurmaktadır ve programları başarı ile tamamlayanlar, şehirlerine veya ülkelerine dönüp sanatlarını icra etmekte ya da öğrenci yetiştirmektedirler.
Caz Lisans Programında, Anadal kapsamına vokal, piyano, gitar, bas gitar, kontrabas, davul, trompet, trombon ve saksofon alanlarından öğrenciler kabul edilmektedir.
Caz Lisans Programı’nın ders planı, Erasmus programı ve ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygun bir şekilde oluşturulmuştur.
Hemen hepsi yurt dışında eğitim almış, ülkemizin alanlarındaki en tecrübeli akademisyen sanatçıları arasında bulunan öğretim kadrosuyla Caz Lisans Programı, ilk mezunlarını 2020-2021 eğitim-öğretim yılında verecektir.
Genç Caz Vokal Yarışmaları gibi, ülkemizde genç cazcılara yönelik en önemli yarışmalarda dereceler almışlar ve İstanbul Müzik
Festivali kapsamında konserler vermişlerdir.
Konservatuvarımızda caz eğitimi, 2018 yılında Müzik Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Programına caz alanının eklenmesiyle birlikte, doktora seviyesinde de sürdürülmektedir. Şu anda yurdumuzda adaylara caz yorumculuğu alanında doktora eğitimi sunan tek kurum, konservatuvarımızdır. Bu programda, ülkemizin önemli caz yorumcularının birçoğu, akademisyen olma yolunda öğretim görmektedir.
Türk Müziği programı kapsamında; Geleneksel Türk Müziğini gerek teorik gerek uygulama olarak her yönüyle öğrenciye aktarmak ve bu yolla korumak, geliştirmek, ulusal-uluslararası düzeyde temsilini sağlamak ve alanında tercih edilen öncü bir kurum olma vizyonuyla öğrencilerin Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği alanlarında uzmanlaşarak mesleki bilgi, beceri ve donanıma sahip ses ve saz sanatçıları, eğitimci, araştırmacı insanların yetişmesini sağlamak amaçlanmıştır
Bu çerçevede eğitim, Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği (Türk Sanat Müziği) alanlarında nazari bilgiler, müzikal okuma yazma, müzikal analiz, çalgı icrası, ses icrası, repertuvar, toplu icra çalışmalarıyla sürdürülmektedir. Tüm bunların yanı sıra, çağdaş eğitimin bir gereği olarak disiplinlerarası bağlamda folklor, müzik sosyolojisi, felsefesi, tarihi, estetik ve edebiyat vb. yan alanların eğitimi ile öğrencilerin düşünsel, çözümleyici, yorumlayıcı, araştırmacı yönlerini geliştirmek Türk müziği eğitim programının kapsamı içindedir.
Türk Müziği Lisans Programı’nın ders planı, Erasmus programı ve ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygun bir şekilde oluşturulmuştur.
Programdan mezun olan öğrenciler, tercihen Kültür Bakanlığı Devlet Türk Müziği Koroları ve Halk Müziği korolarında / TRT Radyo ve Televizyon Kurumunda ses ve saz sanatçısı olarak; İlk ve orta öğretim okullarında, Halk Eğitim Merkezleri gibi örgün ve yaygın eğitim kurumlarında eğitmen olarak; lisansüstü eğitimini tamamlayarak akademik kadrolarda öğretim elemanı olarak iş alanı oluşturur ya da serbest çalışmalarla sanatlarını icra ederler.
o Etnomüzikoloji Lisans Programı
Temel müzikoloji, etnomüzikoloji ve folklor bilgisi, araştırma teknikleri, müziksel analiz, müziksel okuma ve yazma yöntemleri ile Türk ve dünya müzikleri alanlarında detaylı araştırma ve uygulama olanaklarına sahiptir.
Tamamlayıcı derslerle birlikte sosyal bilimlerin (Antropoloji, Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji, Tarih, Edebiyat vb.) diğer alanlarıyla da ilişkili olarak disiplinlerarası bağlamda bir eğitim programına sahiptir.
Derslerin önemli bir bölümü araştırmaya yöneliktir ve farklı disiplinlerden düzenli olarak akademisyenlerin katıldığı seminerler de ders içeriğinde sunulmaktadır.
Bu alanda yetişecek öğrencilerin değişim programları ve lisansüstü çalışmalarıyla birlikte ulusal ve uluslararası alanda yetkin uzman olması, Etnomüzikoloji Anabilim Dalının amaç ve kapsamı içindedir.
Lisans ders planı, uluslararası eğitimi desteklemek amacı ile Erasmus programları ile ECTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne uygundur.
Bu Ana Bilim Dalına bağlı “Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik” Lisans Programı mevcuttur.
Geleneksel Klasik Türk Musikisi, yaklaşık 600 yılı aşkın bir süre hüküm sürmüş olan, Osmanlı Döneminde (1299-1923) özellikle şekillenmiş ve gelişmiştir. Bölümümüzde verilen eğitimin amacı, Müzik Kültürümüzün gelişmesinde önemli rol oynayan Osmanlı
Dönemi (öncesi ve sonrası da dahil) hakkında oldukça donanımlı, diğer coğrafyaların müzik türleriyle beraber, Osmanlı coğrafyasında icra edilen müzik türleri hakkında karşılaştırma yapabilecek, objektif, çağdaş ve sentez yapabilen araştırmacılar yetiştirmektir.
Tarihsel Müzikoloji alanında uzmanlaşmak ve Osmanlı döneminde müzik hayatı, kültürü, teorisi ve icrası hususlarında derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyen öğrenci adaylarını bu programımıza bekliyoruz.
Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik Lisans Programı, gerek akademik gerekse dışardan sanatçı ve bilim adamı desteğiyle son derece geniş bir öğretim kadrosuyla hizmet vermektedir.
Müzikolog olarak mezun olan öğrencilerimiz, özel ya da resmi kurumlarda öğretmen, akademisyen, müzikle ilgili köşe yazarı, eleştirmen, radyo- televizyonda program yapımcılığı, sunuculuğu, müzik icracılığı, sanatçılığı, müzik organizasyonluğu gibi alanlarda iş imkanı bulabilirler.
o Oyunculuk Lisans Programı
Bu köklü tarihin başından itibaren kurum geleneğinin yapıtaşlarından biri olan tiyatro eğitimi, günümüzde, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Sanat Dalı çatısı altında sürdürülmektedir. Kuruluş aşamasından eğitim sürecine en değerli ustaların imzasını taşıyan Tiyatro Anasanat Dalı hem yurt içinde hem de yurt dışında hizmet veren sayısız sanatçı ve akademisyen yetiştirmiştir.
Bölümümüzde lisans seviyesindeki eğitim süresi 4 (dört) yıldır. Eğitimimizin odak noktasında, ülkemizde ve dünyada oyunculuk sanatını en iyi şekilde icra etmelerini ve nitelikli birer “sanatçı” kimliği inşa etmelerini arzu ettiğimiz öğrencilerimize, oyunculuk ve tamamlayıcı alanlardaki teorik ve pratik eğitimin verilmesi ve onlara mesleki yolculuklarında gerekli olan insani duyarlılık ile entelektüel donanımın aşılanması bulunmaktadır.
Eğitim modelimiz içerisinde, öncelikli olarak, oyunculuk eğitimine odaklanan teorik ve pratik dersler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, öğrencilerimizin mesleki yaşantılarına yönetmenlik, oyun yazarlığı, dekor-kostüm tasarımı, koreografi gibi alanlarda devam etme olasılıkları göz önünde bulundurularak ve ülkemizde bu alanlarda duyulan ihtiyaca yönelik gelişimi teşvik etmek amacıyla söz konusu alanlara ilişkin tamamlayıcı dersler de sunulmaktadır.
Mezunlarımız, Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, önde gelen özel tiyatrolar, yurtiçi ve yurtdışındaki tiyatro kumpanyaları ile film ve dizi sektöründe yer almayı veya lisansüstü eğitimlerini sürdürerek akademisyen olmayı tercih etmektedirler. Mezunlarımızın değerli sanat çevrelerince verilen tiyatro ve sinema ödüllerinde gösterdikleri başarı, kaleme aldıkları oyun-senaryo metinleri ile akademik yayınları bizi gururlandırmaktadır.
Bölümümüzün Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Sahne Sanatları Anasanat Dalı çatısı altında verdiği lisansüstü seviyesindeki eğitime de yurt içi ve yurt dışından yüksek lisans ve sanatta yeterlik programları bağlamında kendini geliştirmeyi ya da akademisyen olmayı hedefleyen çok sayıda öğrenci başvurmakta, bu öğrencilerden programları başarıyla tamamlayanlar kendi şehirlerine veya ülkelerine dönüp sanatlarını icra etmekte ya da öğrenci yetiştirmektedirler.
o Opera Lisans Programı
Kurumumuz Türkiye’nin ilk konservatuvarı olması nedeniyle ilk kurumsal şan eğitiminin başladığı kurumdur. Şan eğitimi Darülelhan, Belediye Konservatuvarı ve üniversiteye bağlandıktan sonra Opera Ana Sanat Dalında 104 yıldır kesintisiz devam etmektedir. Opera programında eğitim hazırlık ve lisans olmak üzere toplam beş yıldır.
Opera Ana Sanat Dalı, geniş öğretim üyesi kadrosu ve başarılı öğrencileri ile eğitimini sürdürmekte, opera temsilleri yapmakta, opera kurumlarımıza solist ve korist sanatçılar yetiştirmeye devam etmektedir.
Opera programımız mezunları yurt içi ve yurt dışında opera evlerinde solist ve korist olarak iş bulmakta veya akademisyen olmayı tercih etmektedirler.
Her yıl, yurt içi ve yurt dışından yüksek lisans ve sanatta yeterlik programları ile kendini geliştirmek ya da akademisyen olmayı hedefleyen çok sayıda öğrenci başvurmakta, programları tamamlayanlar kendi şehirlerine veya ülkelerine dönüp sanatlarını icra etmekte ya da öğrenci yetiştirmektedir.
Programımız mezunları, bu yıl DOB’un açtığı sınavlarda yüzde elliye yaklaşan oranda başarı sağlamış, bu alanda öncü olduğunu kanıtlamıştır.
BALE ANA SANAT DALI
o Bale Lisans Programı
Anadolu yakasında hizmet veren İ.Ü. Devlet Konservatuvarı Bale Ana Sanat Dalı, sanatın ve sanatçının bir ulusun kalkınmasında çok önemli yer tuttuğunun bilincinde olarak bugün Türkiye’nin tüm sanat kurumlarına bale sanatçıları yetiştirmekte ve yaptığı etkinliklerle adından söz ettirmektedir.
Başta İstanbul Devlet Opera ve Balesi olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya, Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Balelerine dansçı yetiştiren okulumuz yurt dışında Berlin Bale Akademisi, Stuttgart Bale Akademisi, Royal Ballet School gibi okullara başarılı öğrenciler göndermiştir. Roma Gençler Bale Yarışması, Varna Uluslararası Bale Yarışması, Alma Ata Bale Yarışmalarında da dereceye giren Bale Anasanat Dalı öğrencilerimiz Türkiye’nin en başarılı ve yetenekli dansçı adaylarını yetiştirmeye devam etmektedir.
13. World Open Music Competition Belgrade Online (2.lik Ödülü)
İKSV Yarının Kadın Yıldızları Fonu’ndan burs ve 50. İstanbul Müzik Festivali’nde konser verme hakkı kazandı.
Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından verilen Heidelberg Üniversitesi’nde yaz okulu bursu almaya hak kazandı.
Cantuğ Cankurt (sertifika 10)-2.'lik ödülü, Ege Atlantis(10.sınıf)-mansiyon ödülü.
ARP SANAT DALI
Öğretim Görevlisi Yonca Özkan BİLENOĞLU
Genç Profesyonel Kategorisi İkincilik Ödülü: Ceren Aydın
Üniversite Kategorisi İkincilik Ödülü: Eda Umay Akan
Edward Berkeley Özel Ödülü: Cumhur Görgün
Genç Profesyonel Yarı Finalisti: Eda Aslan
• 27 Mart 2022, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operasi, 40. Uluslararası Hans Gabor Belvedere Şan Yarışması Türkiye Elemeleri Final Konseri
Ayşenur Ayyıldız (Türkiye Finalisti)
Ecem Aricasoy (Türkiye Finalisti)
Ceren Aydın (Letonya Çeyrek Finalisti)
Zeynep Seray Özcan (Türkiye Finalisti)
• 26 Mayıs 2022, Thomas Kuti-Avrupa Lions Müzik Yarışması
Türkiye İkincisi: Enes Pektaş
Türkiye Üçüncüsü: İlayda Dülek
Mezunlarımız; Batı müziği ve Türk müziği alanlarında icracı ve bestecisi olabilirler, sahne sanatları alanında bale dansçısı, opera şarkıcısı ve tiyatro oyuncusu olarak ödenekli ve özel kurumlarda görev alabilirler. Müzik ve sahne sanatları alanlarında eleştirmen, yönetici, yayıncı ve eğitmen olarak kariyer yapabilirler.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı 100 yılı aşkın birikimiyle, müzik, müzikoloji ve sahne sanatları alanlarında yetiştirdiği sanatçıların yurtiçi ve yurtdışındaki başarılarıyla sanat eğitiminde önemli bir güce sahiptir.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı her yıl pek çok konser ile tiyatro, bale ve opera gösterisi gerçekleştirmektedir. Ayrıca müzikoloji bölümümüzün düzenlediği seminer, panel ve konferanslarla kültür ve sanat hayatımıza önemli katkılar sunmaktadır.
konservatuvar@istanbul.edu.tr
+90 2163381832 27200