COVID-19 Bilgilendirme Sayfası
Yüksek Lisans Tez Savunması ve Doktora Tez Savunmasında başarılı olan öğrencilerimiz, tutanağın Enstitüye teslim edildiği tarih itibariyle mezun sayılmaktadır. Bu durumda olan öğrencilerimizin, mezuniyet işlemlerini tamamlamak üzere Enstitü ve kütüphanelere tez teslim işlemlerini, eğitime ara verilen süre içerisinde yapmamaları gerektiğini, 6 Nisan 2020 tarihine kadar Diploma Büromuz tarafından fiziki olarak hizmet verilmeyeceğini önemle duyururuz.
Tez savunmasını başaran öğrenciler sisteme “mezun” olarak işlendiğinden dilediklerinde e-devlet üzerinden mezun belgesi alabilirler.
Gerekli özenin gösterilmesi hususu önemle rica olunur.
13:01 | 25.03.2020
Değerli Araştırmacılarımız,
COVID-19 sürecinde bazı yayınevleri, koronavirüs ile ilgili yapılan çalışmaları tek başlık altında toplayarak araştırmacıların zaman kaybetmeden güncel kaynaklara ulaşabilmesi için erişim adreslerini bildirmekte, eğitime destek amacıyla aboneliği bulunmayan bazı e-kaynakları erişime açmakta ve “Remote Access” erişim için gerekli bilgileri de göndermektedir.
Bu kapsamı içeren sayfada;
· Abone Olunan Veritabanları
· Koronavirüs Hakkında Akademik Bilgi Kaynakları,
· COVID-19 Dönemi İçin Erişim İzni Olan Kaynaklar
· Sanal Kütüphanelerimiz
· Uzaktan Eğitim ve Evden Çalışmak İçin En İyi Açık Kaynak Araçları,
· Proxy Harici Remote Access,
· Açık Erişim Kaynaklar,
Saygılarımızla,
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi
Not: E-kaynaklarla ilgili iletileriniz için e-bilgi@istanbul.edu.tr ile bize ulaşabilirsiniz.
13:10 | 24.03.2020
Saygıdeğer akademisyenlerimiz, kıymetli öğrencilerimiz;
Teorik derslerin uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürülmesi için geliştirilen İstanbul Üniversitesi Öğrenme Yönetim Sistemi (İÜÖYS), bu sabah itibarıyla sizlerin kullanımına açılmıştır. Bir taraftan kıymetli hocalarımız eğitim içeriklerini sisteme yüklemeye devam ederken öte yandan öğrencilerimiz de bu içerikleri kullanmaya başlamışlardır. Sisteme eğitim içeriklerinin yüklenmesi, hafta boyunca devam edecektir. Dolayısıyla öğrencilerimizin belirli zaman aralıklarıyla sistemlerine yüklü olan dersleri kontrol etmelerini rica ederiz. Sistemin nasıl çalıştığına ilişkin gün içerisinde çeşitli iletişim araçlarından sizlere gönderilen kullanım kılavuzları ve animatif videolara aşağıdaki linklerden de erişebilirsiniz;
Akademisyenler için;
Akademisyenler için kullanım kılavuzu
Akademisyenler için kullanım videosu
14:51 | 23.03.2020
İstanbul Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) koordinatörlüğünde her düzeydeki örgün programlarda yer alan derslerin teorik kısımlarının uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürülmesi için gerekli hazırlıkları tamamlamıştır. Bu kapsamda öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin halihazırda kullandıkları İstanbul Üniversitesi Akademik Kayıt Sistemi (AKSİS) ile bire bir uyumlu çalışabilen yeni bir “Öğrenme Yönetim Sistemi (İÜÖYS)” geliştirilmiştir. Öğretim elemanlarımızın içerik yükleme işlemini, öğrencilerimizin ise yüklenmiş olan içerikleri görüntüleme, masaüstüne indirme ya da çıktı almalarını kolaylıkla yapabilmeleri için Türkçe ve İngilizce olarak Kullanım Kılavuzları ve Animatif Videolar hazırlanmış olup kendilerine farklı iletişim kanallarıyla ulaştırılacaktır. Bununla birlikte tüm programların aksamadan yürümesi için Süreç Koordinasyon Merkezi oluşturulmuş ve görev tanımlamaları yapılmıştır.
İÜÖYS, senkron ve asenkron uzaktan eğitim yöntemlerinin her ikisine de imkan verecek şekilde tasarlanmıştır. Bir taraftan öğretim elemanlarının tercihleri doğrultusunda senkron (canlı yayın) ders programları hazırlanırken öte yandan da asenkron ders içerikleri (ders kitabı, ders notu, ders sunumu, video, video linki vb.) 23.03.2020 tarihinden itibaren kullanıcılar tarafından sisteme girilmeye başlanacaktır. İstanbul Üniversitesi, örgün öğretimin uzaktan eğitimle sürdürülmesi sürecini iki dönem halinde tasarlamıştır. Birinci dönem, 6 Nisan’a kadar olan yani şu anda resmi tatil olan dönemi kapsamaktadır. Dolayısıyla öncelikli olarak bu dönemin senkron ve asenkron eğitim süreci yürütülecektir. 6 Nisan’dan sonraki dönem ile ilgili alınacak karara göre süreç rahatlıkla devam ettirilebilecektir.
İstanbul Üniversitesi, uzaktan eğitim yöntemiyle verilemeyen, uygulama ve laboratuvar ortamı gerektiren derslerin tamamı için yaz döneminde sıkıştırılmış bir program uygulayacaktır. Her düzeydeki teorik derslerin ölçme ve değerlendirme işleminin nasıl uygulanacağına (çevrimiçi ya da yüz yüze) ilişkin kararını ise önümüzdeki günlerde verecektir.
Koronavirüs salgınından dolayı bir süre uzaktan eğitim modeliyle sevgili öğrencilerimiz ile buluşacağız. Bu süreçte öğrencilerimiz; değerli öğretim üyelerimizin yetkinliklerinin eseri olan birikimlerinden dijital mecraların sunduğu geniş imkanlar çerçevesinde yararlanacak, Yükseköğretim sistemimizin kalite vizyonu çerçevesinde kazanım ve donanımlarını geliştirmeye devam edeceklerdir.
18:48 | 22.03.2020
Son dönemde tüm dünya ve ülkemizde yaşanmakta olan koronavirüs pandemisi ile ilgili vatandaşlarımızın hassasiyeti had safhadadır. Bu bağlamda sosyal medya ve gruplarda Fakültemizde hizmet vermekte olan sağlık çalışanlarımızın malzeme eksikliği yaşadığı ile ilgili yoğun paylaşımlarda bulunulduğu görülmektedir.
Şu an için Sağlık Bakanlığımız, Rektörlüğümüz ve Dekanlığımız koordine durumunda olup malzeme ihtiyacı karşılanmaktadır.
Ancak tabii ki milletimizin söz konusu kurumlarımızı sahiplenerek bu derece hassasiyet göstermesi, kadim kültürümüzün gereği yardımda bulunmak istenmesi, hizmette bulunan sağlık personelimizin moral ve motivasyonunu yükseltmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimi
Prof. Dr. Ümmühan İşoğlu Alkaç
22.03.2020
Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) salgını dolayısıyla yükseköğretim kurumlarının eğitim ve öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, 18.03.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında; 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi ile sınırlı kalmak üzere bazı kararlar alınmıştır. Bu çerçevede derslerin teorik kısımlarının üniversitelerin imkânları doğrultusunda uzaktan eğitim yöntemi ile yürütülmesine olanak sağlanmıştır.
İstanbul Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) aracılığıyla sahip olduğu eğitim materyallerinin yanında ön lisans, lisans ve lisansüstü örgün eğitim programlarındaki dersleri yürütmek üzere yeni içeriklerin hazırlanması için gerekli çalışmaları ivedilikle başlatmıştır.
Bu amaçla İstanbul Üniversitesi'ne özel olarak “Öğrenme Yönetim Sistemi” geliştirilmiş ve tüm düzeylerdeki eğitimlerin aksamadan devam etmesi için gerekli olan altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. Öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin sisteme kolayca entegre olabilmeleri amacıyla Öğrenme Yönetim Sistemi'nin kullanımına ilişkin detaylı bir kılavuz 22 Mart 2020 tarihinde yayınlanacaktır.
18:12 | 19.03.2020
İstanbul Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) koordinatörlüğünde her düzeydeki örgün programlarda yer alan derslerin teorik kısımlarının uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürülmesi için gerekli hazırlıklara yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda ilk olarak, öğretim elemanlarımızın ve örgün eğitimine devam eden öğrencilerimizin kullandıkları AKSİS’e entegre olmuş yeni bir Öğrenme Yönetim Sistemi geliştirildi.
Bu sistemin genel özelliklerinin ve sürecin nasıl işleyeceğinin detaylandırıldığı bilgilendirme toplantısı ise 19.03.2020 tarihinde Rektör Yardımcısı ve AUZEF Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin’in başkanlığında gerçekleştirildi. AUZEF yöneticilerinin ve bilgi işlem sorumlularının da hazır bulunduğu toplantıya, Fakültelerimizin Dekanları ile Enstitü, Meslek Yüksek Okulu ve Yüksek Okullarımızın Müdürleri katıldı.
Teorik dersler çerçevesinde hazırlanacak olan eğitim içeriklerinin türlerinin neler olabileceğinin de masaya yatırıldığı toplantıda, birimlerden sorumlu olacak akademik ve teknik personel de belirlendi.
İstanbul Üniversitesi örgün öğretimin uzaktan eğitim yöntemiyle sunulmasına ilişkin tüm altyapı hazırlıklarını büyük bir hassasiyetle yürütmekte, gerekli çalışmaları yaparak hiçbir aksamaya meydan vermemeye özen göstermektedir.
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
14:40 | 20.03.2020
2020-2021 PROJE TABANLI ULUSLARARASI DEĞİŞİM PROGRAMI ÇAĞRISININ İPTALİ HAKKINDA
2020-2021 Akademik Yılı Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı Başvuru çağrısı, Koronavirüs (COVID-19) hakkında Yükseköğretim Kurumları'nda alınacak tedbirlere ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında iptal edilmiştir. İptale ilişkin Mevlana Kurum Koordinatörlüğü'nün duyurusu için lütfen tıklayınız.
2020-2021 MEVLANA BAŞVURU ÇAĞRISININ İPTALİ HAKKINDA
2020 - 2021 Akademik Yılı Mevlana Değişim Programı Çağrısı, Koronavirüs (COVID-19) hakkında yükseköğretim kurumlarında alınacak tedbirlere ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında iptal edilmiştir. İptale ilişkin Mevlana Kurum Koordinatörlüğü'nün duyurusu için lütfen tıklayınız.
MEVLANA KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜNDEN COVID-19 TEDBİRLERİ KAPSAMINDA 2019-2020 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME
Yükseköğretim Kurumlarında alınan COVID-19 tedbirleri çerçevesinde, 2019-2020 Akademik Yılı Mevlana Öğrenci Hareketliliği kapsamında Üniversitemizden yurt dışında bulunan yükseköğretim kurumlarına giden veya gidecek olan öğrencilerimiz hakkındaki bilgilendirme metni için lütfen tıklayınız.
22:43 | 17.03.2020Yükseköğretim kurumlarında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 hafta süreyle eğitime ara verildiğinden, 6 Nisan 2020 tarihine kadar yapılacak tez savunma, tez önerisi, tez raporu toplantıları ve sınavları da iptal edilmiştir. 6 Nisan 2020 tarihi sonrasında yapılacak sınavlar için Enstitüye resmi yazı ile başvurulması gerekmektedir.
11:50 | 17.03.2020 Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadele kapsamında, kampüs ziyaretleri de dahil olmak üzere tüm eğitim-öğretim faaliyetlerine 16 Mart 2020'den itibaren 3 hafta süreyle ara verilmiştir. Derslerin 6 Nisan 2020'de başlaması öngörülmektedir. Belirtilen tarihler, güncel gelişmelerle yeniden güncellenebilir. Bu süre zarfında Erasmus Ofisi, Mevlana Ofisi ve İkili Çoklu İlişkiler Koordinatörlüğü e-posta (erasmus@istanbul.edu.tr, mevlana@istanbul.edu.tr, iu.international@istanbul.edu.tr ) ve telefon yoluyla (+90 212 440 00 00/10272, 10728, 10090) hizmet vermeye devam edecektir.
ضمن هذه الفترة يستمر مكتب أراسموس و مولانا وتنسيقية العلاقات الثنائية والمتعددة بتقديم الخدمات عبر البريد الالكتروني (erasmus@istanbul.edu.tr, mevlana@istanbul.edu.tr, iu.international@istanbul.edu.tr ) وعبر الهاتف
(+90 212 440 00 00/10728, 10272, 10090)
Sevgili Öğrencimiz,
1) Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınanan karar gereğince, Üniversitemiz 16 Mart ile 6 Nisan 2020 tarihleri arasında tatil edilmiştir. Bu süre içinde, ülkelerine gitmek isteyen öğrencilerimiz olabilir. Türkiye'den ayrılan öğrencilere, Türkiye'ye dönüşlerinde 14 günlük karantina ZORUNLU olacaktır. Önerimiz, Türkiye'de kalmanızdır. Ancak Türkiye'den ayrılmakta da serbestsiniz. Öte yandan Türkiye'den ayrılırsanız, 14 günlük karantina uygulaması yanında Türkiye'nin kapıları tamamen kapatması da mümkün olabilir. Lütfen bu ihtimali de göz önünde bulundurunuz.
2) Koronavirüs nedeniyle, öğrenci ikamet izin belgelerini Merkez'e teslim etme işlemleri Nisan ayının son haftasına ertelenmiştir. Mart ayında belge kabul edilmeyecektir.
3) Koronavirüs nedeniyle yüzyüze teması minimize ediyoruz. Herhangi bir ihtiyacınız için e-mail (isumer@istanbul.edu.tr) veya telefon (02124400000 - 12351) ile irtibat kurabilirsiniz. Merkezimize gelmek zorunda kalırsanız, lütfen 5 metrelik mesafeyi koruyunuz. Daha fazlası için ısrarcı olmayınız.
4) İkinci bir duyuruya kadar Merkez'in yüzyüze çalışma saatleri haftaiçi 11-15.00 arasında olacaktır.
5) Yakın zamanda Türkiye dışında idiyseniz, ilk 14 gününüzü evlerinizde geçirmelisiniz. Koronavirüs belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine ya da en yakın hastane acil servisine gitmelisiniz.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
11:51 | 17.03.2020 İstanbul Üniversitesi yeni tip koronavirüs salgını danışma komisyonu kurdu. Başkanlığını Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Oral Öncül’ün üstlendiği komisyonda üniversitenin konuyla ilgili birimlerinin yöneticileri de yer alıyor.
İlk toplantısını 16 Mart 2020 tarihinde gerçekleştiren Komisyon, Cumhurbaşkanlığı makamının ve YÖK’ün aldığı ve açıkladığı kararları değerlendirdi, kararların eksiksiz uygulanması için alınması gereken tedbirleri görüştü.
İstanbul Üniversitesi yeni tip koronavirüs salgını danışma kurulu komisyonu belirli aralıklarla toplanacak, gerektiği durumlarda acil toplantılar yaparak vakit kaybetmeden kararlar alacak.
17:15 | 16.03.2020
Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadele kapsamında, tüm eğitim-öğretim faaliyetlerine 16 Mart 2020'den itibaren 3 hafta süreyle ara verilmiştir. Derslerin 6 Nisan 2020'de başlaması öngörülmektedir. Belirtilen tarihler, güncel gelişmelerle yeniden güncellenebilir. Sağlık Bakanlığı'nın direktifleri doğrultusunda bu dönemde ülkeyi terk etmemeniz önemle tavsiye edilir.
Zaruri gerekçelerle yurt dışına çıkan veya çıkmayı düşünen öğrencilerin, dönüşlerinden hemen sonraki 14 gün boyunca karantinada kalmaları gerekmektedir. Karantina dönemini tamamlamayan öğrencilerin üniversite binasına girmesine izin verilmeyecektir.
Anlayışınız ve desteğiniz için teşekkür ederiz.
Bu süre zarfında Erasmus Ofisi e-posta (erasmus@istanbul.edu.tr) ve telefon yoluyla (+90 212 440 00 00/10272) hizmet vermeye devam edecektir.
Not: Koordinatörlüğümüze her konuda e-posta ve telefon yoluyla ulaşabilirsiniz. Güncel gelişmeler için lütfen tüm duyuru kanallarımızı (web sitesi: erasmus.istanbul.edu.tr ve twitter.com/iuerasmus) düzenli olarak kontrol ediniz.
14:40 | 16.03.2020 Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Koronavirüs Hastalığına (COVID-19) karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda alınan karar gereğince ülkemizdeki bütün yükseköğretim kurumlarında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 hafta süreyle eğitime ara verilmiştir.
Bu karar “tedbir" amaçlı olup, kararın amacına ulaşması için bu sürecin akademimizde “sükûnetli ve dikkatli" bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Bu kapsamda münferit söylem ve uygulamalara yer verilmemelidir. Devletimizin aldığı ve alacağı tedbirlere ilişkin tamimlere uyulması önemlidir.
Bütün yükseköğretim kurumlarımızda koronavirüs hastalığına yönelik süreçte “YÖK'ün koordinasyonunda" devletimizin konuya ilişkin almış olduğu ve alacağı kararlar çerçevesince hareket edilecektir.
Bu amaçla yükseköğretim kurumlarımızdan koronavirüs ile ilgi süreçleri yürütecek bir Rektör Yardımcısının belirlenmesi istenmiştir. Bu kişilerin isimleri Başkanlığımıza ivedi olarak iletilmiş olup kendileri YÖK arasında sürekli ve doğrudan bir ilişki tesis edilmiştir.
YÖK Yürütme Kurulu bugün Başkan Saraç'ın başkanlığında toplanarak, yükseköğretim kurumlarımızdaki COVID-19 pandemisi sürecini görüşmüş ve toplantı neticesinde alınan kararları üniversitelere bir yazı ile iletmiştir. Buna göre;
1. Yükseköğretim üst kuruluşlarında Başkan, Başkan Vekili, yürütme kurulu üyeleri, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ile Hukuk Müşaviri hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmasına,
2. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelden Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Enstitü, Yüksekokul, Konservatuar, Meslek Yüksek Okulu ve bağımsız Vakıf Meslek Yüksekokulu müdürleri hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmasına; okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın akademik ve idari personelin yıllık izin taleplerinin karşılanmasına, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izinlerinin kullandırılmasına; diğer akademik ve idari personelin izin talepleriyle ilgili olarak mer'î mevzuat çerçevesinde işlem yapılmasına,
3. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelin önceden planlanmış olanlar dahil olmak üzere tüm yurtdışı çıkışlarının ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesine; zorunlu ve ivedi durumlarda talebin Üniversite Yönetim Kurulu kararı ekinde, 12 Mart 2020 tarih ve 2020/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelge uyarınca değerlendirilmek üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
4. Yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim, akademik değişim programları, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor müsabakaları vb. çeşitli kapsamdaki, akademik veya idari personel ya da öğrenci katılımlı bütün yurtdışı faaliyetlerinin (önceden planlanmış olanlar dahil) ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesine,
5. Örgün eğitim programlarına devam eden tüm ön lisans ve lisans öğrencileri gibi sağlık, öğretmenlik, fen ve mühendislik programlarından staj, intörnlük ve uygulamalı eğitimleri olan ön lisans ve lisans öğrencilerinin de eğitimlerine ara verilmesine,
6. Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık öğrencileri hariç tüm lisansüstü öğrencilerin de bu kapsamda değerlendirilmesine,
7. Uzaktan öğretimle ilgili usul ve esaslara göre açılmış, hâlihazırda uzaktan eğitimle yürütülmekte olan programların, uygulamalı ve yüz yüze eğitimleri hariç olmak üzere, eğitimlerine devam etmesine,
8. Yabancı dil hazırlık sınıflarındaki eğitimin uzaktan erişim yoluyla sunulmakta olan kısmının sürdürülüp sürdürülmemesi hususunun yükseköğretim kurumlarınca değerlendirilmesine, sınavlarının ise eğitim-öğretime ara verme kararının kaldırılmasından sonra planlanmasına,
9. Öğrencilerin (Türk ve yabancı uyruklu) yurt dışına çıktıkları takdirde, dönüşte pandeminin durumuna göre sorun yaşayabilecekleri, uçuşlarının iptal olabileceği, döndüklerinde en az 14 gün eğitime devam edemeyebilecekleri ve başkaca sorunlar yaşayabilecekleri hususunda yükseköğretim kurumlarınca bilgilendirilmesine,
10. Mevlana veya Erasmus gibi değişim programları kapsamında yurtdışında olup yurda dönen öğrencilerin ders intibakları hususunda mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirlerin yükseköğretim kurumlarınca alınmasına,
11.Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan Yurtdışı Yabancı Dil Eğitimi, Mevlana, Proje Tabanlı Mevlana programları ile ilgili çağrıların iptal edilmesine,
12. Tıp Fakültesindeki intörnlerin gerektiğinde, gönüllü olarak talep etmeleri ve üniversitece uygun görülmesi halinde sağlık hizmet sunumunda görev alabilmesine,
13. Yükseköğretim kurumlarında süreçlerin etkin ve dinamik olarak yürütülebilmesi için konuya ilişkin belirlenmiş olan rektör yardımcılarının başkanlığında komisyon oluşturulmasına; öğrencilerle iletişim ve takip sisteminin gözden geçirilerek güncellenmesine; akademik ve idari personel ile öğrencilerin kurumlarınca düzenli olarak gelişmeler hakkında bilgilendirilmesine,
14. Dünyadaki yükseköğretim sistemlerindeki gelişmelerle paralel olarak özellikle son yıllarda başlattığımız “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi" kapsamındaki deneyimlerimiz, 120 üniversitemiz bünyesinde bulunan uzaktan eğitim araştırma ve uygulama merkezlerimiz ile 2 milyondan fazla öğrenciye uzaktan eğitim imkânı veren üniversitelerimizin yetkinlikleri ve bunun için gerekli olan altyapıları dikkate alınarak dijital ortamda dersler verilebilmesine imkân sağlamak için üniversitelerin talep ve tekliflerinin alınmasına,
karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
20:00 | 13.03.2020 Üniversitemiz bünyesindeki tüm salonlarımızda 16 Mart - 6 Nisan 2020 tarihleri arasında yapılması planlanan bütün etkinlikler iptal edilmiştir. Etkinliklerin zaman planlamaları daha sonra yapılacaktır.
14:47 | 13.03.2020Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan karar gereğince Üniversitemiz 16 Mart – 6 Nisan 2020 tarihleri arasında üç hafta süreyle tatil edilmiştir. Tatil kararı sadece öğrencileri kapsamaktadır. Bu sürecin koordinasyonu YÖK tarafından yürütülecek olup, detaylara ilişkin bilgilendirme daha sonra yapılacaktır. Sevgili öğrencilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İstanbul Üniversitesi, tüm mensuplarına yönelik düzenlendiği koronavirüs temel bilgilendirme eğitiminden sonra yeni bir bilgilendirme toplantısıyla koronavirüs çalışmalarına devam ediyor.
Üniversitemiz Rektörlük Binası Senato Salonu'nda 12.03.2020 tarihinde saat 09:00'da düzenlenecek toplantıya fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulları sekreterleri ve daire başkanlıkları kapsamında bir katılım sağlanarak yeni koronavirüs (COVID-19) bilgilendirmesi yapılacak.
16:27 | 11.03.2020
İstanbul Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güler Bahadır, sağlık çalışanlarının COVID-19 pandemisi sürecinde psikiyatri açısından dikkat etmeleri gereken konulara değindi, uyarılarda bulundu.
Enformatik Doktora Programı öğrencileri COVID-19 pandemisinin başından itibaren gelişen olayların bir kronolojisini çıkardılar. Prof. Dr. Sevinç Gülseçen'in danışmanlığında hazırlanan metinde 52 ayrı kaynaktan derlenen veriler ile yaşanan sürecin genel bir tablosunu görmek mümkün. Metne ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü koronavirüs (COVID-19) hakkında bir genel bilgilendirme infografiği hazırladı. İnfografiğe tam boyutlu olarak ulaşmak için tıklayınız.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle eğitime ara verilen ve evde kalma tedbirlerinin uygulandığı şu günlerde, İstanbul Üniversitesi tarafından dijital ortamda erişime açık olarak sunulan bilimsel yayınlar ve projeler sürecin verimli geçmesine katkı sağlıyor. Dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüs (COVID-19) salgını, kamusal ve sosyal hayata yönelik birçok kısıtlamayı gerekli kılarken, İstanbul Üniversitesi de dijital ortamdaki yayınlarıyla toplumsal yükümlülüğünü yerine getiriyor.
Yayınevimizden Bilimsel Kaynaklar
Uluslararası yayıncılık standartlarına ve etik ilkelere uyumlu yüksek kalitedeki bilimsel dergileri ve kitapları erişime açık olarak sunan İstanbul Üniversitesi Yayınevi; sosyal bilimler, sanat ve beşerî bilimler, yaşam bilimleri ve tıp bilimleri alanındaki binlerce bilimsel eseri araştırmacılar ile buluşturuyor.
En eskileri 1916 yılında yayınlanmaya başlanmış ve günümüze gelen süreçte farklı isimlerle yayın hayatını sürdürmüş Darülfünûn Tıp Fakültesi Dergisi, Darülfünûn Edebiyat Fakültesi Dergisi, Darülfünûn Fen Bilimleri Fakültesi Dergisi gibi dergiler başta olmak üzere 9 bini aşkın kaynak; fen, tıp, sosyal bilim ve beşerî bilimlerin disiplinlerinden birçok konuda temel kaynak niteliği taşıyor. Yüzyıllar boyunca, tıp, matematik, astronomi, haritacılık, coğrafya, tarih, felsefe, din, edebiyat, dil, hukuk gibi çeşitli alanlarda bilimsel üretim gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi, bu kaynaklarını dijital ortamda açık erişim özelliği ile toplumun faydasına sunuyor.
Sanal Kütüphanemizin Kültür Sanat Projeleri
Evde kalma tedbirlerinin uygulandığı şu süreçte yararlanılabilecek bir diğer dijital mecra da İstanbul Üniversitesi’nin Sanal Kütüphaneleri. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından dijital ortama aktarılarak geniş kitlelere ulaşan sanal kütüphanede; Atatürk’le Okumak, II. Abdülhamid Han Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu, Cihan Hükümdarı, Eski Dünya’ya Yeni Bakış ve Gazeteden Tarihe Bakış Projesi gibi pek çok projeye evinizden ulaşmanız mümkün.
İstanbul Üniversitesi Sanal Kütüphaneleri ile Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’a gelişlerinde İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nden ödünç alarak okuduğu kitapların koleksiyonuna ulaşılabilir. Sultan II. Abdülhamid Han’ın 918 albüm içinde 36 bin 585 kare fotoğraftan oluşan, dünyanın en zengin görsel arşivlerinden biri olma niteliği taşıyan Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu incelenebilir.
Kanuni Sultan Süleyman’ın eserlerine ve dönemine ait önemli 3 tek nüsha yazma esere (Divan-ı Muhibbi, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn, Kitab-ı Bahriye) dijital ortamda sanal galeri üzerinden ulaşılabilir.
“Eski Dünyaya Yeni Bakış: II. Abdülhamit Dönemi Harita ve Planları Sanal Kütüphanesi” projesi adıyla hayata geçirilen proje sayesinde, 789 harita koleksiyonu içinden seçilen, tek nüsha ve uluslararası tarihi değeri olan 120 seçilmiş örnek haritaya erişilebilir.
“Gazeteden Tarihe Bakış Projesi” kapsamında, 1928-1942 yılları arasında Türkçe, Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce gibi çeşitli dillerde yayınlanan gazeteler ile yaklaşık 688 cilt, 55 başlık ulusal ve yerel gazeteden 581 bin 106 sayfa görüntü incelenebilir.
Yüzlerce Yıllık Nota Koleksiyonları OMARŞİV’de
Sanat alanında da öncü olan İstanbul Üniversitesi’nin bir başka çalışması ise sürdürülebilir nitelikte bir proje olan Osmanlı-Türk Müzik Birikimi Multimedya Arşivi; OMARŞİV. Geçmişten günümüze Osmanlı Dönemi müzik repertuarını tek tek eser bazında bir araya getirmeyi ve eserlerle ilgili bulunabilecek her tür kaynağı ihtiva eden sürdürülebilir bir arşiv oluşturmayı amaçlayan OMARŞİV ile yüzlerce yıllık nota koleksiyonlarına ulaşmak mümkün.
Osmanlı kültürünün tarih içinde ulaştığı coğrafyadaki müzik birikimine ait yazılı, görsel ve sesli birincil ve ikincil kaynakların tarandığı ve bu eserlerin bestecileri, güfteleri, türleri, formları, makam ve usûl yapıları, kaynakları gibi ayrıntılı bilgileri içeren temel ve güvenilir bir portaldan yararlanılabilir.
İstanbul Üniversitesi’nin tarihi ve kültürel birikimini toplumun faydasına sunduğu tüm bu eserler, açık erişim özelliği ile dijital ortamda ilgililerine hizmet vermeye devam edecek.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi’ne ulaşmak için tıklayınız.
İstanbul Üniversitesi Sanal Kütüphaneleri’ne ulaşmak için tıklayınız.
OMARŞİV portalına ulaşmak için tıklayınız.
15:05 | 20.03.2020
İstanbul Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) koordinatörlüğünde her düzeydeki örgün programlarda yer alan derslerin teorik kısımlarının uzaktan eğitim yöntemiyle sürdürülmesi için gerekli hazırlıklara yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda ilk olarak, öğretim elemanlarımızın ve örgün eğitimine devam eden öğrencilerimizin kullandıkları AKSİS’e entegre olmuş yeni bir Öğrenme Yönetim Sistemi geliştirildi.
Bu sistemin genel özelliklerinin ve sürecin nasıl işleyeceğinin detaylandırıldığı bilgilendirme toplantısı ise 19.03.2020 tarihinde Rektör Yardımcısı ve AUZEF Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin’in başkanlığında gerçekleştirildi. AUZEF yöneticilerinin ve bilgi işlem sorumlularının da hazır bulunduğu toplantıya, Fakültelerimizin Dekanları ile Enstitü, Meslek Yüksek Okulu ve Yüksek Okullarımızın Müdürleri katıldı.
Teorik dersler çerçevesinde hazırlanacak olan eğitim içeriklerinin türlerinin neler olabileceğinin de masaya yatırıldığı toplantıda, birimlerden sorumlu olacak akademik ve teknik personel de belirlendi.
İstanbul Üniversitesi örgün öğretimin uzaktan eğitim yöntemiyle sunulmasına ilişkin tüm altyapı hazırlıklarını büyük bir hassasiyetle yürütmekte, gerekli çalışmaları yaparak hiçbir aksamaya meydan vermemeye özen göstermektedir.
14:40 | 20.03.2020
Toplantı alınabilecek azami tedbirlerin alınması noktasında bilgilendirme ve değerlendirme yapılması amacıyla gerçekleştirildi. Alınan tüm bilgilerin İstanbul Üniversitesi resmi hesaplarında paylaşıldığı aktarıldı. Virüsle mücadele konusunda en elzem durumun kişisel hijyen olduğuna dikkat çekildi. Devletin tedbirleri arttırması itibariyle yurt dışına çıkan okul personelleriyle iletişime geçildiği ve dönüşlerinin ardından 15 gün istirahat etmeleri konusunda uyarıldıkları söylendi. Üniversitenin tedbir amaçlı yurt dışı görevlendirmelerini durdurduğu, konferans, seminer gibi etkinlikleri iptal ettiği belirtildi.
Virüsle ilgili bulguların göz önünde bulundurulmasıyla tüm birim sorumlularına ofislerin havalandırılması, genel ofis temizliğinin titizliğine ve ofis girişlerinde dezenfektanların varlığına dair dikkatle kontrollerinin yapılmasının üzerinde duruldu. Panik yaratacak bir durumun olmadığının altı çizilirken tedbirlerin de elden bırakılmadığı aktarıldı.
Kampüsteki özelikle tuvalet gibi alanların gezilmesiyle tespit edilen eksikliklerin hemen temini için hazırlıkların yapıldığı, bu hususta bir buçuk ton dezenfektan, on ton sıvı el sabunu, beş yüz koli tuvalet kâğıdı siparişlerinin verildiği bilgisi verildi. Ayrıca dezenfektanların yüz elli bölgeye öğrenci ve personel için dağıtılacağı açıklandı. Toplantıya katılan fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulları sekreterleri ve daire başkanlıklarının her birinin alan sorumluluğunda olduğu ve bu konuda yetkili oldukları hatırlatıldı. Karşılaşılan bir problem doğrultusunda mutlaka İstanbul Üniversitesi Genel Sekreterlik ile iletişime geçilmesinin önemi vurgulandı.
Toplantının ikinci kısmında katılımcılar karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Özellikle şu an yurt dışında bulunan okulumuz öğrencileriyle iletişim halinde olunduğu ve ülkeye dönemedikleri ya da kendilerini karantinaya aldıkları durumlarda gerekli kolaylıkların sağlanarak kampüse gelmeye gerek kalmadan kontrollerin sağlandığı anlatıldı. Ayrıca yurt dışı öğrencilerimizin de durumlarının takip edildiği bilgisi verildi.
Katılımcıların sorularının ardından toplantı sona erdi.
12:43 | 02.03.2020
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak birçok ülkeye yayılan ve ölümlere sebep olan koronavirüs, dünya gündeminde en çok yer alan konuların başında geliyor. Toplamda 11 bin 860 kişiyi etkileyen ve 259 kişinin ölümüne yol açan virüs hakkında merak edilenler ise günden güne artıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, yeni koronavirüsün ortaya çıkışı, yayılışı, belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Yeni koronavirüs, Çin’in Wuhan kentinde, canlı hayvanların ve ürünlerinin satıldığı bir pazarla ilişkisi olan 4 kişide ve burayı ziyaret eden çok sayıda insanda zatürre bulgularının saptanmasıyla 31 Aralık 2019’da gündeme geldi. Dünya üzerinde birçok ülkeye yayılan ve ölümlere sebep olan virüsün koronavirüs ailesinden olduğu, hastalardan alınan örneklerin incelenmesi sonucunda 7 Ocak 2020’de anlaşılırken, bu yeni virüse “yeni koronavirüs 2019”; yani 2019-nCoV adı verildi. Koronavirüslerin, insanlarda hastalık yapabilen geniş bir virüs ailesi olduğunu belirten Prof. Dr. Haluk Eraksoy, yarasa gibi bazı hayvan türleri arasında dolaşan koronavirüslerin zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği de kazandığını ve böylece insan olgularının görülmeye başlandığını söyledi. Koronavirüslerin insandan insana bulaşma yeteneği kazanırlarsa tehdit oluşturabileceklerini kaydeden Prof. Dr. Eraksoy, “İnsanda hastalık yapabilen koronavirüslerden 4’ü nezle ya da soğuk algınlığına neden olur. 2 koronavirüs ise kısaca SARS ve MERS olarak adlandırılan daha ağır solunum yolu hastalıklarının etkenidir. SARS’ın kaynağının misk kedileri, MERS’in kaynağının develer olduğu anlaşılmıştır” dedi.
Koronavirüsün Görüldüğü Ülkeler
7. koronavirüsün ise Çin’de görüldüğünü ve bu virüsten etkilenen 11 bin 860 kişiden 259'unun öldüğünün doğrulandığını belirten Prof. Dr. Eraksoy, ölümlerin hepsinin Çin’de gerçekleştiğini ifade ederek, hastalığın görüldüğü ülkeleri ve hasta sayılarını şu şekilde aktardı: “İlk saptamalara göre yeni koronavirüsün tespit edildiği hasta sayısı; Çin’de 1988, Tayvan’da 6, Tayland’da 5, Avustralya, Malezya ve Singapur’da 4, Fransa, Japonya ve Güney Kore’de 3, ABD ve Vietnam’da 2, Kanada ve Nepal’de ise 1 olarak bildirilmiştir. Vietnam’daki hasta hariç Çin dışındaki ülkelerde saptanan hastaların hepsinin Çin’den geldikleri öğrenilmiştir.”
“Ateş, Öksürük ve Nefes Darlığı ile Kendini Gösteriyor”
Yeni koronavirüse bağlı hastalığın belirtileri hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Eraksoy, hastalığın 2-14 gün arası süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan 39 derecelik ateş, öksürük, nefes darlığı ile kendini gösterdiğini kaydederek, bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olabileceğinin altını çizdi. “Ağır hastalanan ve ölenlerin hemen hepsi; yaşlı ya da akciğer hastalıklarına, organ yetmezliklerine, kanser, diyabet ve bağışıklığı baskılayan hastalıklara sahip olan kişilerdir” şeklinde konuşan Prof. Dr. Eraksoy, genç sağlıklı erişkinlerde hastalığın nispeten hafif seyrettiğini dile getirdi.
“Bulaşması İçin 2 Metreden Yakın Temas Gerekir”
Yeni koronavirüsün, diğer koronavirüsler gibi solunum salgılarıyla bulaştığının düşünüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Eraksoy, hasta kişilerden kaynaklı öksürük, hapşırık, gülme ve konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren damlacıkların, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olduğunu vurgulayarak ifadelerini şu şekilde sürdürdü: “Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için 2 metreden yakın temas gereklidir. Bugüne kadar virüsten etkilenenlerin arasında bulunan sağlık çalışanlarının, hastalarla direkt temas sonucunda hastalandığı, ayrıca hastalığın hayvan pazarını ziyaret etmeyen kişilerde de geliştiği gösterilmiştir. Bu bulgular yeni koronavirüsün insandan insana bulaşabildiğini göstermektedir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Salgının nasıl seyredeceğini belirleyen en önemli faktör virüsün insandan insana ne kadar kolay bulaşabildiği ve gerekli önlemlerin ne kadar başarıyla alınacağıdır. Bugünkü bilgiler ışığında yeni koronavirüsün et, süt, yumurta gibi ürünlerin yenmesiyle bulaşmadığı söylenebilir.”
“Koronavirüs, Ülkemizde Yayılmış Değil”
Yeni koronavirüsten korunmak için yapılması gerekenler de merak konusu. Bugün için ülkemizde hastalığın yayılmasının söz konusu olmadığını ve bu sebeple toplumda özel bir önlem alınmasının gerekmediğini kaydeden Prof. Dr. Eraksoy, “Hastalıktan korunmak için bir aşı bulunmamaktadır ve korunmak için şimdilik en etkili yöntem hasta kişilerle temas etmekten kaçınmaktır. Ancak solunum yolu enfeksiyonu yapan, grip ya da nezle virüsü gibi çok sayıda virüs kış aylarında insanlar arasında dolaşıyor. Sadece yeni koronavirüsten değil; diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi ve temiz olmayan ellerin göz, ağız ve burna götürülmemesi gerekiyor” dedi. İfadelerine yeni koronavirüse bağlı hastalığın tedavisi konusunu değerlendirerek devam eden Prof. Dr. Eraksoy, “Bugün için koronavirüslere karşı etkili olduğu gösterilmiş bir ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalara belirtileri giderecek ve varsa bozulan organ işlevlerini destekleyecek tedaviler uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
“Ölüm Hızı Düşük, Yayılma Hızı Yüksek”
Yeni koronavirüsün ölüm hızının yüzde 3’ten küçük olacak şekilde, kendisinden öncekilere göre daha düşük olduğunun gözüktüğünü ancak yayılma hızının daha yüksek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Eraksoy, hastalananların sayısının daha da artacağının anlaşıldığını aktararak, “Böyle damlacıklarla bulaşan solunum yolu hastalıklarının yayılması yavaşlatılabilir. Ancak bir ülkeden diğerine geçmesini tümüyle önlemek neredeyse olanaksızdır. Ülkemizde son 14 gün içinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler, ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Resmî Kurumların Açıklamalarına Kulak Verilmeli”
Yeni ortaya çıkan bir virüsün her zaman ilgi ve merak uyandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Eraksoy, “Bu, yeni koronavirüs için de böyledir. Ne yazık ki çoğu gerçek dışı olan bilgiler sosyal medyada adeta ışık hızıyla yayılmaktadır. O nedenle yalnızca ciddi kurumların ve kuruluşların açıklamalarına kulak verilmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.
13:53 | 29.01.2020
Bildiğiniz gibi 12 Mart tarihinde Devletimizin kararıyla üniversitelerimiz, diğer okulllar gibi eğitim öğretime ara verdi. Bunu takiben 23 Mart tarihi itibariyle eğitim öğretimin kesintiye uğramaması ve uygulamada birlik düşüncesiyle verilen bu ara sonlandırıldı ve bir hafta sonra eğitim öğretim dijital ortamda, uzaktan ve açıktan öğretim ile başlatıldı.
Bu salgın Çinde ciddi boyutlara ulaştığından itibaren YÖK olarak dünyada yükseköğretim alanında iyi olan ülkelerin ilgili bakanlıklarının ve sıralamalarda en önde yar alan üniversitelerin salgın karşısındaki açıklamaları ve uygulamaya sokmaya çalıştıkları önerileri mercek altına aldık ve iyi örnek aradık. Önerilen tedbirler, YÖK olarak uygulamaya koyduklarımızdan farklı değildir. Pek çok ülkede halen bir belirsizlik ve üniversite hayatı ile ilgili bir kaos sürmektedir. Zira bu salgın ile ülkelerin öncelikleri değişti.
YÖK olarak bu zor sürecin geleneksel yöntemlerle sürdürülemeyeceğini biliyoruz. Bundan dolayı bu mücadeleyi farklı bir kulvarda sürdürmemiz gerektiğini düşünerek bir yıl önce başlattığımız uzaktan öğretim ve dijital öğrenme imkanlarını devreye soktuk. Bu gün dahil her gün binlerce materyal öğrencilerimize dijital ortamda sunulmakta, her gün yeni sanal sınıflar devreye sokulmaktadır.
Diğer taraftan açık öğretim fakültelerindeki eğitim öğretim de devam etmektedir. İlavaten bu üç üniversitemizin katkılarıyla açık öğretimdeki programlarının ders materyallerini dijital ortamda YÖK Dersleri Platformu adı altında bütün üniversitelerimize açtık. Bu platform diğer üniversitelerimizin de katkılarıyla sürekli gelişmekte ve zenginleşmektedir. Bu platform bilginin ve bilimsel birikimin paylaşımına önemli katkı sunmaktadır.
Değerli basın mensupları…
Dünyada COVID-19 salgını bütün hızıyla devam etmektedir. Bir süre daha evde kalmak, devletimizin beyanlarına uygun bir şekilde sosyal faaliyetlerimizden feragat etmek sadece başımızın tacı yaşlı insanlarımız için değil istikbalimizin teminatı olan gençler de dahil bütün yaş grupları için elzemdir. YÖK olarak üniversitelerden istediklerimiz bu çerçevede şekil bulmaktadır.
Bilindiği gibi, yükseköğretimin kendisine has özellikleri bulunmaktadır. Yükseköğretim eşitlilik, farklılık, özgünlük temelinde yükselir. Bu onu daha faal ve operasyonel kılar. YÖK'ün son yıllarda sergilediği çevik yönetim ile Türk yükseköğretiminin zeminini, asgari standartlarını muhkem kılması, üniversitelerimizin yetkinliği ile birleştiğinde bu küresel ölçekteki tehdit ve tehlikeyle de mücadele etme konusunda farklı imkanlar ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Yeni YÖK olarak başlattığımız Dijital Dönüşüm ve Açık Bilim projeleri bu konuda üniversitelerimize yardımcı olmaktadır. Yetki devri süreçleri ile gelişimini desteklediğimiz üniversitelerimiz ülkemizde aslında sağlam bir zeminde durmaktadır. Bu olağanüstü günlerin yaşandığı süreçte pek çok ülkeye göre neyi nasıl yapabileceğini çok daha iyi bilen Devlet – Vakıf üniversitelerimiz bulunmaktadır.
Değerli basın mensupları…
Evet, dünyadaki üniversite sıralamalarında ilk yüzde bulunan üniversitelerin bile öğrencilerine net bir şekilde yol haritası sunamadığı bir ortamdayız. Dünyanın çeşitli ülkelerinde salgın sırasında okulların ve yükseköğretim kurumlarının yaklaşımlarını ve aldıkları önlemleri incelediğimizde, yükseköğretim kurumlarının salgın süresince eğitime devam etmediğini veya dijital ortamda devam ettiğini tespit ettik. Dünya genelinde 150'den fazla ülke çeşitli derecelerdeki üniversitelerini kapatmıştır. Bazı ülkelerde üniversitelerin bir kısmı kapalı iken bir kısmı kendi kararıyla açık. Fakat büyük ölçüde hakim olan durum belirsizliktir. Salgının tatil dönemine denk geldiği ülkelerde dönem açılışları, belirlenemeyen ileri tarihlere bırakılmış durumda. Avrupa'da Almanya gibi bazı ülkeler Bahar Döneminin açılışını erteleyenler, yani eğitim öğretimi bahar döneminde sürdürmek için tatil edenler arasında. İsveç ve Fransa'da eğitime ara verildiğini görüyoruz. Kore'de üniversitelerde online eğitim teşvik ediliyor. Üniversite özelinde bakacak olursak belirsizliklerin sürdüğünü, sadece dijital ortamları tavsiye ile yetinildiğini görüyoruz. Mesela Harvard Üniversitesinin de salgın sırasında yüzyüze eğitimi durdurduğunu, kampüsteki derslerini dijital ortamda yürütmek üzere teşvik ettiğini biliyoruz.
Böyle bir ortamdan toplumun bütün katmanlarının, iş dünyasının, sanayinin, turizmin, ekonomik faaliyetlerin, hatta dış politikaların etkilendiği ortadadır. Avrupa Birliği gibi küresel projelerin bile anlamını kaybettiği bu süreçten üniversitelerin, bilimin, akademinin etkilenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Fakat bize düşen bilimsel süreçlerin, akademik faaliyetlerin en az hasarla bu badireyi atlatmasına çalışmaktır. Zira bütün devletlerin şu veya bu oranda, ama mutlaka zararla ve hasarla çıkacağı bu süreç sonlandığında en büyük görev yine bilime ve akademiye düşecektir. Onun için Devletimizin bilim çarkı hiçbir zaman durmamalıdır; yavaşlayabilir, bir başka surete evrilebilir, pek çok yararlı husustan bir süreliğine vazgeçilebilir. Ama bu çark tamamen durmamalı…Türk yükseköğretimi pek çok ülkede olmayan bir tecrübeye sahiptir. Bu tecrübe bugünler içindir ve bu tecrübeden azami oranda istifade etmekteyiz.
Bugün YÖK Genel Kurulumuzda bazı hususlarda kararlar aldık.
Bu sene Bahar dönemi eğitim öğretim sürecini sadece uzaktan eğitim, açık öğretim ve dijital öğretim imkanları ile sürdürmeye karar verdik. Yani bahar döneminde yüzyüze eğitim yapılmayacaktır.
Üniversitelerimiz yukarıda zikrettiğimiz uzaktan eğitim, açıköğretim ve dijital öğretim imkanları altında sunamayacakları programları/dersleri ve uygulamalı dersleri yaz aylarında belirledikleri takvim içinde tamamlayacaklardır. Diğer bir ifade ile bu program ve dersler için bahar dönemi takvimini yaz aylarına taşımış oluyoruz. Türk yükseköğretiminin yaz okulu tecrübesi üniversitelerimiz için son derece değerli bir imkan sunmaktadır.
Yaz okulunun bitiş tarihleri gözönünde tutularak önümüzdeki yıl eğitim öğretim takvimini belirleyeceğiz. Bu hususta da geçmiş yıllarda sıradışı durumlarda gerçekleştirdiğimiz uygulamalar ve tecrübeler ışığı altında bu konuyu rahatlıkla yönetebileceğimize inanıyoruz.
Dolayısıyla şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kontrolden çıkan bir durum sözkonusu olmadan inşallah bu olağanüstü zor süreci yöneteceğiz ve en az hasarla atlatacağız.
Kampüslerde rektörlüklerce gerekli görülmeyen durumlar dışında öğrenci bulunmaması en doğru olandır. Bu konuda üniversitelerimiz gerekli tedbirleri alacaktır.
İdari ve akademik personelin ise asgari oranda ve seyreltilerek görevlerini yapmaları için gerekli tedbirlere dair bir müddetten beri yönlendirmelerimiz ve kararlarımız bulunmaktadır. Üniversitelerimiz ile daimi olarak 7/24 irtibat halindeyiz.
Bugün gençlerimizden istediğimiz dünyanın ve ülkemizin yaşadığı bu fevkalade zor süreçte, mesuliyetinin idrakinde bir vatandaş olarak, sağlık alanında yapılan bütün ikazları dikkate almaları ve bu süre içinde kendilerini geliştirebilecekleri, kültür dünyalarını zenginleştirecekleri kaynaklara yönelmeleridir. Herşeyin daha önceki gibi yürümesini ve rutinin değişmemesini beklememeliler. Dünya iki ay önceki dünya değildir. Bugün farklı bir dünya var. Kurallar değişti, demokrasinin bayraktarlığını yapan devletlerin en basit insan haklarına bile kamu yararı için kısıt getirdiği günleri yaşıyoruz. Dolayısıyla gençlerimizin de beklentilerilerinin ve taleplerinin bu çerçevede olması lazımdır. Bilmelidirler ki Amerika ve Avrupa ülkelerinde öğrencilerin eğitim öğretimleri de sonlandı, bir kısmı ise uzaktan öğretim ve dijital öğretimi hocalarına tavsiye etti. Fakat bir çoğu sadece üniversiteleri kapattı ve belirsizlik ortamı sundu öğrencilerine.
Bizler de biliyoruz ki, uzaktan öğretim ve dijital öğretim yöntemleri örgün öğretimin alternatifi olamaz. Üniversite hayatı eşsiz bir sosyalleşme ortamıdır. Fakat sevgili öğrencilerimiz… Yaşadığımız bu olağanüstü günlerde örgün öğretime ara vermek durumundayız. Bu süreçte dijital imkanlardan sizler için sonuna kadar istifade etmek istiyoruz. Bazı programlar uzaktan öğretimle, açık öğretimle sürerken bazıları yaz okuluna kalabilir. Bu yeni durumu kabullenmek durumundayız. Ayrıca her bir programın doğası nasıl farklı bir talebelik öngörüyorsa burada da üniversitelerimizin bölümden bölüme farklı uygulamalarını anlayışla karşılayın. Bu uygulamalarda önceliğin sizlerin sağlığınız olduğunu, ülke çapında bir pişmanlığa düşülmemesi için bu tedbirlerin alındığını bilin.
Değerli basın mensupları…
Diğer bir konu da YKS…
YKS'nin, 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kararı almamızdaki neden tedbirli olmak ve öğrencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazırlanarak bu imtihana girmesidir. ÖSYM ile bu takvimi birlikte sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz ve ailelerimiz rahat olsun. Bu konudaki planlamalarımız tamamdır.
YKS'de sorulacak müfredat ile ilgili önceliğimiz bugünün gerçeklerinin yansıdığı bir şekilde öğrencilerimizin lehine olanı aramaktır. Sınavda sorulacak sorular, bu soruların kapsamı ve alanları Milli Eğitim Bakanlığı ile uyum içinde onlardan gelen tekliflere göre şekillenecektir. Yükseköğretime giriş sınavlarının ortaöğretimi desteklemesi gerektiğinin farkındayız. Sınava girecek öğrencilerimiz şu açıdan rahat olsunlar. Daha önce yapılan çerçevede bir sınav olacaktır. Fırsat eşitliği ve sosyal adalet bizim vazgeçmeyeceğimiz bir esasımızdır.
Ve Sevgili öğrencilerimizi canları gibi seven değerli anne babaları ve aileleri…
“YÖK Dersleri Projesi” kapsamındaki hazırlıklar tamamlanmış olup, üniversiteler tarafından üretilen dijital ders içerikleri YÖK Dersleri Platformu (Yükseköğretim Kurumları Dersleri) adı verilen web ara yüzünde bugün itibariyle üniversite öğrencilerinin açık erişimine sunulmuştur. İlgili açıklamaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Açık erişim ders kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
- BASIN AÇIKLAMASI - YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANI PROF. DR. M. A. YEKTA SARAÇ:
Küresel ölçekte yaşanmakta olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen olağanüstü durum karşısında, YÖK hızla harekete geçmiş ve konuya ilişkin olarak oluşturulan kurullarımız bu sürecin eğitim ve öğretime muhtemel etkileri üzerine belli senaryolar üzerinde çalışma başlatmıştı. Bundan dolayıdır ki yükseköğretimde eğitime ara verilmesi kararından önce bir takım tedbirler üniversitelerimize gönderilmişti.
Bu bir haftalık süre içerisinde de eğitim ve öğretim faaliyetlerimizin mümkün olduğunca kesintisiz yürütülebilmesi için bir model planlaması yapıldı. Bu süreçte dünya örnekleri de incelendi. Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere salgının bulunduğu ülkelerin yükseköğretim otoriteleri ve üniversitelerin aldıkları kararlar değerlendirildi.
13 Mart 2020 tarihinde, yani bu ara verilişin hemen akabinde de uzaktan öğretim altyapıları ve insan kaynaklarının durumu konusunda üniversitelerimizden acil olarak bilgi istendi, üniversitelerimizde Salgın Danışma Komisyonları oluşturuldu.
Sayın Cumhurbaşkanımızın eğitim öğretim süreçlerinin kesintiye uğramaması ve bu sürecin en az hasarla aşılması yönündeki yönlendirmeleri ile bu süreç hızlı bir şekilde planlandı.
Bugün itibariyle YÖK bünyesinde farklı üniversitelerimizden alanında uzman hocalarımız tarafından oluşturduğumuz “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Komisyonumuz” tarafından hazırlanan Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları Yol Haritasına Yürütme Kurulumuz tarafından son hali verilmiştir.
Koronavirus tedbirleri nedeniyle verilen ara dönemde, öğrencilerimizin öğrenme süreçlerinin kesintiye uğramasının önüne geçmek üzere gerçekleştirilecek uzaktan öğretim faaliyetleri için bir çerçeve sunan bu yol haritasında şu 5 temel alanda çalışma yapılmıştır:
Mevzuat,
Altyapı,
İnsan kaynakları,
İçerik,
Uygulama.
Mevzuat düzenlemesiyle, Uzaktan Öğretim Usul ve Esaslarında önemli değişiklikler yapılarak uzaktan öğretim altyapıları hazır olan üniversitelere, bu dönemle sınırlı olmak kaydıyla, tüm alanlarda uzaktan öğretim yapma imkânı sağlıyoruz. Bu maksatla uzaktan öğretim yapma konusunda mevzuat değişikliğine gidilmiştir.
Altyapı konusunda üniversitelerimizden gelen geri bildirimler değerlendirilmiştir. Üniversitelerimizin önemli oranda uzaktan öğretim altyapısına sahip olması memnuniyet vericidir. Bilindiği gibi halen123 üniversitemizde UZEM (Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi) bulunmaktadır. Altyapı konusunda eksiği olan üniversitelerimizin ihtiyaçları da YÖK koordinasyonunda diğer üniversitelerle işbirliği içerisinde giderilecektir. Bu istikamette de planlamalarımız vakit geçirilmeksizin hayata geçirilecektir.
İnsan kaynakları alanında birçok üniversitemizde önemli bir birikim bulunmaktadır. Yeni YÖK olarak 2 yıl önce başlattığımız Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında, bilindiği üzere, yeni kurulmuş üniversitelerimizde bulunan 6 binin üzerinde öğretim elemanına ve 50 binin üzerinde öğrencimize eğitim verildi. Şimdi ise, önümüzdeki haftadan itibaren de talep etmeleri halinde sistemdeki bütün öğretim elemanlarına, bu süreçleri yürütebilmeleri için gerekli yetkinliği sağlayacak olan eğiticilerin eğitimi olarak da adlandırabileceğimiz “Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme” dersi ve yetkinliğinin dijital imkânlarla verilmesi konusunda tüm hazırlıklarımız tamamlanmıştır. Bunun yanında bazı üniversitelerimiz kendi öğretim elemanlarına bünyelerindeki merkezler aracılığıyla eğitim vermeye de başlamıştır.
İçerik oluşturma uzaktan öğretimin en önemli unsurudur. Birçok üniversitemizdeki öğretim elemanımız içerik oluşturma konusunda önemli deneyime sahiptir. Bununla birlikte bu konuda destek ihtiyacı duyan hocalarımız ile de içerik geliştirme konusunda araç ve rehberler paylaşılacaktır. Bunun yanında üniversitelerimiz tarafından hazırlanmış tüm öğrenme kaynaklarının yapılacak uzaktan öğretim uygulamalarında kullanılmak üzere erişime açılması sağlanacaktır.
Ayrıca, Üniversitelerimizin içerik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin ders havuzlarında yer alan dijital ortamdaki bütün dersler önümüzdeki haftadan itibaren YÖK bünyesinde oluşturulan YÖK-Dersleri (Yükseköğretim Kurumları Dersleri) adını verdiğimiz ara yüzle açık erişime açılacak, bilahare diğer üniversitelerin dijital ders malzemeleri de bu havuza ilave edilecektir. Bilindiği üzere bu konu yani, YÖK-Dersleri Projesi YÖK’ün 2020 hedefleri arasında geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklanmıştı. Dolayısıyla bu konuda da hazırlıklar tamamlanmıştır.
İçeriğe destek olmak ve bu alanda çeşitliliği artırmak amacıyla TRT tarafından YÖK’e tahsis edilecek kanal üzerinden daha geniş öğrenci kitlesinin aldığı ortak dersler yayınlanacaktır. Bu konuda destekleri dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi ve TRT'ye teşekkür ederiz.
Uygulama konusuna gelince; üniversitelerimiz senkron (eş zamanlı) ya da asenkron (eş zamanlı olmaksızın) uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilir. İçinde bulunulan ortamda senkron uygulamaların güçlüğü göz önüne alındığında üniversitelerimizin özellikle önlisans ve lisans programlarında asenkron uygulamalara ağırlıkla yöneleceği tahmin edilmekte olup daha çok etkileşim içeren senkron uygulamalar da YÖK tarafından teşvik edilecektir.
Uygulamalı dersler için ise; teorik kısımlarının uzaktan öğretimle yürütülmesi, uygulama çalışmaları için ise doğru zamanda sıkıştırılmış takvim programı uygulanması planlanmıştır. Bu konudaki tecrübemiz de bize bu süreci kolay bir şekilde yönetebilme imkânı vermektedir.
Uzaktan verilecek olan derslerin ölçme ve değerlendirmesi, yani imtihanlar da makro düzeyde belirlenmiş takvime riayet etmek şartıyla yine üniversitelerimizin kendilerine uygun bir dönemde üniversitelerce gerçekleştirilecektir.
Lisansüstü programlardaki yeterlik sınavları, tez izleme komiteleri ve tez savunmalarının, üniversitelerimizin gerekli altyapıyı oluşturmaları ve “kayıt altına alınarak denetlenebilir olma şartıyla” dijital ortamda yapılabilmesi sağlanacaktır.
Diğer bir ifade ile; Kurulumuz tarafından üniversitelerimizde uzaktan öğretimin uygulanması sürecindegerekli yol haritası belirlenmiş ve çerçeve çizilerek yetki devri kapsamında ve üniversitelerimize yetkinlikleri doğrultusunda uygulama imkanı sağlanmıştır. Kurulumuz bu süreçte etkin koordinasyon ve denetleme görevini yapmaya devam edecek olup ihtiyaç oldukça yeni düzenlemeler de yapılacaktır. YÖK’ün son yıllarda çok hızlı karar alabilme ve çevik yönetim sergileyebilme kapasitesi yüksek bir kurum halini almış olması, bu süreci kolaylaştırıcı bir unsurdur.
Elbette yükseköğretimi verimli, etkin ve kıymetli kılan tüm yapının dijital ortamda kurulması mümkün değildir. Ayrıca üniversitelerimizin akademik programlarının kazanımlar noktasında belirli bir ortaklığı olsa da üniversite eğitiminde tek bir müfredat uygulaması da yoktur. Bununla birlikte sadece ülkemiz değil, bütün dünya fevkalade günler geçirmektedir. Bu olağanüstü günler aynı zamanda bu sürecin gerçeklikten kopmadan, alışılan metodların dışında yeni yollar kullanılmasını da zorunlu kılmaktadır. Biz bu süreci takip etmek değil, yönlendirmek durumunda olduğumuzun farkındayız.
Hedefimiz ortaklıkları ve akademik faydayı merkeze alan bu adımlarla, hem üretilen bilginin farklı öğrencilerle paylaşımını sağlamak hem de uzun yıllardır süren açık ve uzaktan öğretimimizin kapasite ve kalitesini değerlendirmek ve bu yolla eğitim öğretimde mümkün olduğunca aksaklık oluşmamasını sağlamaktır.
Ancak bu sürecin yükseköğretimimiz açısından en önemli kazanımı ise dünyanın ve ülkemizin zor bir süreçten geçtiği bu olağanüstü dönemde üniversitelerimiz arasında gelişen dayanışma ve işbirliği olacaktır.
Sonuç olarak;
- Bir müddet önce başlayan salgın karşısında, salgının bulunduğu ülkelerin yükseköğretim kurumlarında alınan tedbirler de incelenerek mevcut kapasitemiz değerlendirilmiş ve planlamamız tamamlanmıştır.
- 23 Mart Pazartesi uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkânlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır.
- Bu kapasiteye henüz sahip olmayan üniversitelerimiz için de yine aynı gün, 23 Mart tarihinde kısa süre içinde oluşturduğumuz açık ders malzemeleri havuzu bütün üniversitelerimize açılacaktır.
- Uygulamaya dayalı programlarda bulunan teorik derslerde dijital imkânlar ve uzaktan öğretim yöntemleri kullanılacak, uygulama dersleri ise yine üniversitelerimizce belirlenen takvimin uzatılması da dâhil en uygun zamanda verilecektir.
- Ön lisans ve lisans düzeyindeki bu uygulama ve yaklaşıma, lisansüstü düzeyde de imkân tanınacak; denetlenebilir olma kaydıyla uzaktan öğretim ve dijital imkânlar kullanılarak bu süreçlerde de bir kesinti olmaması sağlanacaktır.
Türk yükseköğretim sistemi sağlam bir zemine oturmaktadır. 15 Temmuz darbe teşebbüsü akabinde de gösterdiği gibi olağanüstü durumları aşabilecek güçtedir. Bunda YÖK’ün her düzeydeki eğitimde belli bir standart ve kaliteyi aramasının büyük payı vardır.
Üniversitelerimizin yetkinliklerine ve yeteneklerine güveniyoruz…
YÖK olarak bu sürecin; gerçekleri dikkate alan, sükûneti ve temkini elden bırakmayan, üniversitelerimizin ehliyetlerine karar mekanizmalarında önem veren bir yaklaşım ile yönetilmesine büyük önem veriyoruz. İnşallah bu zorlu süreci de aşacağımıza inanıyoruz.
Sevgili öğrencilerimiz ve değerli ailelerinin telaşa kapılmamalarını istiyoruz. Müsterih olsunlar. Güvenli ortamlarda, ailelerinin yanında eğitim ve öğretimlerini sürdürmelerini ve derslerine çalışmalarını istiyoruz. Onların bedenen ve ruhen sağlıklı olması bizler için çok önemlidir.
18.03.2020
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Koronavirüs Hastalığına (COVID-19) karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda alınan karar gereğince ülkemizdeki bütün yükseköğretim kurumlarında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 hafta süreyle eğitime ara verilmiştir.
Bu karar “tedbir" amaçlı olup, kararın amacına ulaşması için bu sürecin akademimizde “sükûnetli ve dikkatli" bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir. Bu kapsamda münferit söylem ve uygulamalara yer verilmemelidir. Devletimizin aldığı ve alacağı tedbirlere ilişkin tamimlere uyulması önemlidir.
Bütün yükseköğretim kurumlarımızda koronavirüs hastalığına yönelik süreçte “YÖK'ün koordinasyonunda" devletimizin konuya ilişkin almış olduğu ve alacağı kararlar çerçevesince hareket edilecektir.
Bu amaçla yükseköğretim kurumlarımızdan koronavirüs ile ilgi süreçleri yürütecek bir Rektör Yardımcısının belirlenmesi istenmiştir. Bu kişilerin isimleri Başkanlığımıza ivedi olarak iletilmiş olup kendileri YÖK arasında sürekli ve doğrudan bir ilişki tesis edilmiştir.
YÖK Yürütme Kurulu bugün Başkan Saraç'ın başkanlığında toplanarak, yükseköğretim kurumlarımızdaki COVID-19 pandemisi sürecini görüşmüş ve toplantı neticesinde alınan kararları üniversitelere bir yazı ile iletmiştir. Buna göre;
1. Yükseköğretim üst kuruluşlarında Başkan, Başkan Vekili, yürütme kurulu üyeleri, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ile Hukuk Müşaviri hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmasına,
2. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelden Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Enstitü, Yüksekokul, Konservatuar, Meslek Yüksek Okulu ve bağımsız Vakıf Meslek Yüksekokulu müdürleri hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde bulunanlar ile hamilelerin, yasal süt izni kullananların, engelli çalışanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diyabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren on iki gün idari izinli sayılmasına; okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın akademik ve idari personelin yıllık izin taleplerinin karşılanmasına, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izinlerinin kullandırılmasına; diğer akademik ve idari personelin izin talepleriyle ilgili olarak mer'î mevzuat çerçevesinde işlem yapılmasına,
3. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik ve idari personelin önceden planlanmış olanlar dahil olmak üzere tüm yurtdışı çıkışlarının ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesine; zorunlu ve ivedi durumlarda talebin Üniversite Yönetim Kurulu kararı ekinde, 12 Mart 2020 tarih ve 2020/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelge uyarınca değerlendirilmek üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
4. Yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim, akademik değişim programları, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor müsabakaları vb. çeşitli kapsamdaki, akademik veya idari personel ya da öğrenci katılımlı bütün yurtdışı faaliyetlerinin (önceden planlanmış olanlar dahil) ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesine,
5. Örgün eğitim programlarına devam eden tüm ön lisans ve lisans öğrencileri gibi sağlık, öğretmenlik, fen ve mühendislik programlarından staj, intörnlük ve uygulamalı eğitimleri olan ön lisans ve lisans öğrencilerinin de eğitimlerine ara verilmesine,
6. Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık öğrencileri hariç tüm lisansüstü öğrencilerin de bu kapsamda değerlendirilmesine,
7. Uzaktan öğretimle ilgili usul ve esaslara göre açılmış, hâlihazırda uzaktan eğitimle yürütülmekte olan programların, uygulamalı ve yüz yüze eğitimleri hariç olmak üzere, eğitimlerine devam etmesine,
8. Yabancı dil hazırlık sınıflarındaki eğitimin uzaktan erişim yoluyla sunulmakta olan kısmının sürdürülüp sürdürülmemesi hususunun yükseköğretim kurumlarınca değerlendirilmesine, sınavlarının ise eğitim-öğretime ara verme kararının kaldırılmasından sonra planlanmasına,
9. Öğrencilerin (Türk ve yabancı uyruklu) yurt dışına çıktıkları takdirde, dönüşte pandeminin durumuna göre sorun yaşayabilecekleri, uçuşlarının iptal olabileceği, döndüklerinde en az 14 gün eğitime devam edemeyebilecekleri ve başkaca sorunlar yaşayabilecekleri hususunda yükseköğretim kurumlarınca bilgilendirilmesine,
10. Mevlana veya Erasmus gibi değişim programları kapsamında yurtdışında olup yurda dönen öğrencilerin ders intibakları hususunda mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirlerin yükseköğretim kurumlarınca alınmasına,
11.Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan Yurtdışı Yabancı Dil Eğitimi, Mevlana, Proje Tabanlı Mevlana programları ile ilgili çağrıların iptal edilmesine,
12. Tıp Fakültesindeki intörnlerin gerektiğinde, gönüllü olarak talep etmeleri ve üniversitece uygun görülmesi halinde sağlık hizmet sunumunda görev alabilmesine,
13. Yükseköğretim kurumlarında süreçlerin etkin ve dinamik olarak yürütülebilmesi için konuya ilişkin belirlenmiş olan rektör yardımcılarının başkanlığında komisyon oluşturulmasına; öğrencilerle iletişim ve takip sisteminin gözden geçirilerek güncellenmesine; akademik ve idari personel ile öğrencilerin kurumlarınca düzenli olarak gelişmeler hakkında bilgilendirilmesine,
14. Dünyadaki yükseköğretim sistemlerindeki gelişmelerle paralel olarak özellikle son yıllarda başlattığımız “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi" kapsamındaki deneyimlerimiz, 120 üniversitemiz bünyesinde bulunan uzaktan eğitim araştırma ve uygulama merkezlerimiz ile 2 milyondan fazla öğrenciye uzaktan eğitim imkânı veren üniversitelerimizin yetkinlikleri ve bunun için gerekli olan altyapıları dikkate alınarak dijital ortamda dersler verilebilmesine imkân sağlamak için üniversitelerin talep ve tekliflerinin alınmasına,
karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
13.03.2020
İçeriğin PDF versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İçeriğin PDF versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İçeriğin PDF versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İçeriğin PDF versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.
İçeriğin PDF versiyonuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.