2020 Tanıtım - Dünyaya söyleyecek sözü olanların Üniversitesi...
- Üniversitemizin İmkanları
- Rektörümüzün Mesajı
- İstanbul Tıp Fakültesi
- Hukuk Fakültesi
- Edebiyat Fakültesi
- Fen Fakültesi
- İktisat Fakültesi
- Eczacılık Fakültesi
- Diş Hekimliği Fakültesi
- İşletme Fakültesi
- Siyasal Bilgiler Fakültesi
- İletişim Fakültesi
- Su Bilimleri Fakültesi
- İlahiyat Fakültesi
- Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi
- Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi
- Mimarlık Fakültesi
- Devlet Konservatuvarı
- Adalet Meslek Yüksekokulu
- Yabancı Diller Yüksekokulu
- Enformatik Bölümü
Ülkemizde 18. yüzyılın sonlarına kadar yüksek öğretim için hemen hemen tek müessese olan medresenin temelleri, 9. yy.’a kadar gitmektedir. Anadolu Selçukluları ve Beylikler döneminde medreselerin gelişmesi ile birlikte ihtisas medreseleri de kurulmuştur. Örneğin Konya’daki Sırçalı Medrese sadece hukuk, İnce Minare’deki medrese hadis, Kayseri ve Sivas’taki medreseler tıp, Kütahya ve Kırşehir’deki medreselerde astronomi öğretimi yapılıyordu. Bu ilim kuruluşlarından mezun olanların icazetnameleri veya diplomaları orada ders verenlerce verilirdi. Osmanlılar’da da klasik medreselerin yanında ihtisas medreseleri anlayışı sürmüş, örneğin Bursa’da Darü’t-Tıb (1400) adıyla klinik tıp eğitimi veren bir müessese açılmıştı. Istanbul’un 29 Mayıs 1453’de fethinden sonra takip ettiği siyaset, kültür ve bilim politikası sonucu Istanbul’u Türk-İslam dünyasının ilim ve sanat merkezi haline getiren Fatih Sultan Mehmed, 1 Haziran günü Ayasofya’da Cuma namazını kılarken, Ayasofya yakınındaki papaz odalarında öğretmeni Molla Hüsrev, Zeyrek’teki Pantokrator Manastırı’nda Molla Zeyrek, derslerine başlamışlardı. Daha sonra bugünkü Fatih Camisi’nin iki tarafına birer dershaneli, dördü kuzey diğer dördü güney tarafında 8 medreseden ibaret Sekizli Medreseler (Sahn-ı Semân) adı verilen devrin en büyük medreselerini yaptırdı (1463-1470). Güneydeki dört medresenin yanına, bütün hastalıkların tedavisi ve ilaçlarının verilmesinin emredildiği bir darüşşifa (hastane) yapılmıştı. Fatih Darüşşifası’nda 19. yy.’a kadar yaklaşık 350 yıl tıp eğitimi yapıldığı, hasta bakımının sürdüğü bilinmekte ve burada yapılan tıp eğitimi, İstanbul Tıp Fakültesi’nin ilk nüvesi olarak kabul edilmektedir. Nitekim İstanbul Tıp Fakültesi Profesörler Kurulu, 30.12.1970 tarihli oturumunda 1970 yılını Fakülte’nin kuruluşunun 500. yılı kabul etmiş ve kutlanmasına karar vermiştir.
Fatih Darüşşifası (1470)
16. yy.’da medrese yapımı sürdürülmüş, her büyük caminin yanında bir medrese kurmak, gelenek halini almıştı. Osmanlı Devleti’ni büyüme ve yükselmede zirveye ulaştıran Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) devrinde, ordunun tabip, cerrah ihtiyacını karşılamak için cami yanında 1555 yılında kurulan tıp medresesi ve darüşifada tıp eğitimi verilmiş, sağlık hizmetleri ırk, dil, din, cinsiyet farkı gözetilmeden sürdürülmüştü. Öğrenciler sabahtan öğleye kadar medreselerde iç hazineden verilen kitapları hocalarının plan ve programları doğrultusunda okur, öğleden sonra uygulama için darüşşifaya geçerlerdi. Süleymaniye Tıp Medresesi’nde eğitim süresinin ne kadar olduğu, eldeki kaynak ve belgelere dayanarak kesinleştirilememiş olsa da, diğer medreselerde olduğu gibi burada da kitapla ders geçme esas olduğundan, talebeye verilen kitapları bitirmeye bağlı olduğu düşünülmektedir.
Süleymaniye Tıp Medresesi (1555)
Medrese teşkilatı, Osmanlı Devleti’nin 17. yy.’da başlayan gerilemesi ile birlikte gerek düzen, gerekse tedris bakımından paralel kayba uğramış, Batı’nın ilim sahasındaki gelişmesine kayıtsız kaldığından ihtiyaçları karşılayacak bir varlık olmaktan çıkmıştı. 18. yy.’dan itibaren bu kötüye gidişi düzeltme arayışına girilmiş, 19. yy.’ın başlarında Süleymaniye Medresesi’nde tıp eğitimi devam ederken, Başbakanlık Arşivi Cevdet Sıhhiye Tasnifi 304 numarada kayıtlı, 1220/1805 tarihli bir belge ile, yine bu tasnifte kayıtlı 1575 no’lu 1220/1806 tarihli bir diğer belgeden anlaşıldığı üzere III. Selim (1789-1807), donanmanın hekim ve hasta bakım ihtiyacını karşılamak üzere 18 Şubat 1805’de Kasımpaşa’da Tersâne Tıp Mektebini kurdurmuştur. Alet ve kitaplarının Avrupa’dan getirtilmesine, Avrupa’da tıp öğrenimi görmüş hocaların görevlendirilmesine gayret edilen bu okul, Kabakçı İsyanı (1807) ve Alemdar Vak’ası (1808) gibi karışıklıklar sonrasında faaliyetini durdurmuş, 1822 Kasımpaşa Yangını ile binası da ortadan kalkmıştı. Kısa bir süre yaşamış olan bu kurumun, Türk tıbbının batılılaşmasında bir dönüm noktası oluşturduğu kabul edilmektedir.
Batılılaşma çabalarını sürdüren Sultan II. Mahmud, Yeniçeri Ocağı’nın kapatılması ardından modern bir orduya sahip olma hedefinin bir parçası olarak yeni orduya (Asakir-i Mansure-i Muhammediye) nitelikli hekim ve cerrah yetiştirilmesi için Vezneciler’deki Tulumbacılar Konağı’nda bir askeri okul niteliğindeki Tıbhane-i Âmire’yi kurdurdu. Okul, 14 Mart 1827 (15 Şaban 1242)’de faaliyete geçti. Bu okul, ülkemizde modern anlamda açılan ilk tıp okuludur. Bu kurum, daha sonra farklı adlar alsa da eğitime aralıksız ve kendisini geliştirerek devam etmiştir. Bu nedenle 14 Mart 1827 tarihi, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı kabul edilmekte ve Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu okulda üst katta Tıphane, altta ise Cerrahhane öğrencileri ayrı ayrı okurlardı. Tıphane’nin ilk Nazırı (Müdürü) hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi idi. Okul yatılı değildi, girişte bir sınav uygulanmıyordu. Sınıf geçme de sınavla olmayıp, yıl içindeki sözlü sınavlarda hocaların yetiştiğine kanaat getirdiği talebelerin üst sınıfa alınması, yerlerine başkalarının kabul edilmesi şeklindeydi. Nihayet, tıp eğitimi veren kurum adına diploma verilen bir sisteme geçilmişti.
Tıbhane-i Âmire ve ordunun cerrah ihtiyacını karşılamak üzere aynı okul bünyesinde kurulan Cerrahhane’de eğitim, tabip olmak için dört yıl, cerrahlık için ise üç yıl olarak düzenlenmişti. Başlangıçta İstanbul cerrahlarından yirmisi seçilerek başlarına Avrupa tıbhanelerinden yetişmiş, teorik ve pratik bilgilere sahip biri getirilerek ordunun istediği cerrahların kısa sürede yetiştirilmeleri yoluna gidildi. Yüzlerce yıllık medrese sisteminden modern bir düzene geçme arayışı içinde bu kurumda da sık sık yeni düzenlemeler yapılmış, öğrenci sayısının artması ile bina yetersiz kalınca 1832 yılında Cerrahhane, Topkapı Sarayı’ndaki Hastalar Odası’na nakledilmiş, başına Fransız cerrah Sat-Deygalliere getirilmişti. Tıphane-i Âmire de 1836 yılında yine Topkapı Sarayı içindeki Otlukçu Kışlası’na nakledilmiş, bir süre sonra Cerrahhane de aynı binaya taşınmıştır. Cerrahhane daha sonra Halıcıoğlu’nda bir binaya taşınarak okulun iki kısmı birbirinden tekrar ayrılmıştır.
Yer darlığı nedeniyle Tıphane ve Cerrahhane’nin birleştirilemeyişi ve modernleşme yolunda arzulanan düzenlemelerin yapılamadığı görülerek 1838 yılında Galatasaray’daki Enderun Ağaları Mektebi’ne taşınılmış, Tıphane ve Cerrahhane kısımları ile birlikte buraya yerleşen okulda başlangıçta Osman Saib Efendi, kısa süre sonra ise Abdülhak Molla yönetici olmuştur. Bu sırada Sultan II. Mahmud, Paris Elçisi Ahmed Fethi Paşa’nın Viyana’da bulunuşu sırasında Prens Metternich’ten Osmanlı Devleti’nde çalışacak iki hekim ve bir eczacı tavsiye edilmesi için ricada bulunmasını istemiş, Viyana’daki Askeri Tıp ve Cerrahi Akademisi Josephinum’dan mezun olan iki genç askeri hekim Dr. Jakob Neuner ve Dr. Karl Ambroise Bernard ve eczacı Antoine Hoffmann bu görev için seçilmişlerdir. 1839’da Dr. Charles Ambroise Bernard’ın (1808-1844) muallim-i evvelliğe atanışı ardından okul, 17 Şubat 1839’da mülki ve dini törenle Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne adıyla yeniden açılmış, 11 Mart 1839’da 290 öğrencisiyle öğretime başlamıştı. Okul 4 yıllık idadi denilen hazırlık bölümü ile dört yıllık esas tıp eğitiminin yapıldığı yüksek bölümden oluşuyordu. Fransız İhtilali’nden sonra Avrupa’da geçerli dil olan Fransızca öğretim dili olarak belirlenmişti. Okulda 1839 yılında bir de eczacı sınıfı açılmıştı.
Tıphane-i Âmire orduya Müslüman hekim yetiştirmek için kurulmuşsa da, 1839 yılında Tanzimat’ın ilanı ile tab’a arasında eşitlik kabul edildiğinden 1841 yılından itibaren azınlıklar da Tıbbiye’ye kabul edilmeye başlanmıştır.
Dr. Bernard, okulda bir botanik bahçesi kurdurmuş, Fransızca 1300 ciltten oluşan bir kütüphane ve mineral koleksiyonu vücuda getirilmesini sağlamıştı. Klinik dersler, okula ait hasta koğuşlarında verilmekteydi. Okuldaki idari görevi yanında dahiliye ve hariciye kürsülerinin de başına geçen Bernard, okula bir Fakülte kimliği kazandırmış, Osmanlı Askeri Farmakopesi’nin de içlerinde yer aldığı 4 önemli kitap yazmış, Sultan Abdülmecid tarafından “İftihar Nişanı” ile taltif edilmişti. Bursa Kaplıcaları üzerine yazdığı kitap, ülkemizde gelişecek Balneolojinin ilk yapıtı kabul edilebilir. Bernard’ın “ o zamana kadar modeller üzerinde öğretilen teşrih dersinden talebenin istifade edemediği ve ölü üzerinde teşrih yapılması gerektiği”ne dikkat çekişi ile Sultan I. Abdülmecid 1841’de bir Ferman çıkarmış, böylelikle tıp öğrencisi nihayet insan ölüsü üzerinde kanuni izinle disseksiyon yapmaya başlamış, bu derslerin sorumluluğu verilmek üzere Viyana’dan Dr. Sigmund Spitzer (1813-1895) getirilmişti. 20 Temmuz 1842 tarihli bir Avrupa gazetesinde (Allgemeine Medicinische Central-Zeitung) okulda 50’şer yataklı dahiliye, cerrahi ve göz kliniklerinden oluşan bir uygulama hastanesi açıldığı haberi yer almıştır. Bernard, 1844 yılında henüz 36 yaşında iken Istanbul’da aniden vefat edip Beyoğlu’ndaki Santa Maria İtalyan Katolik Kilisesi’ne gömüldüğünde, Tıbbiye’nin eğitim işlerinin idaresini Spitzer üzerine almıştır.
Tıbbiye Galatasaray’da (1839)
Mektep Beyoğlu’nda olduğu, Istanbul’daki doktorların da çoğu da Galata ve Beyoğlu’nda oturdu için, acil durumlarda İstanbul içerisinde oturanların ihtiyaçlarına çare olması için, Beyazıt Simkeşhane karşısında tabiplere nöbet mahalli belirlendi. 1845 yılından itibaren Mekteb-i Tıbbiye’den seçilen 10 doktor ve 2 cerrah geceleri sabaha kadar nöbet tutmak üzere burada görevlendirildiler. Burada ödeme gücü bulunmayan hastalardan para alınmaması, ilaçlarının da ücretsiz olarak verilmesi irade buyurulmuştu. Bu girişim, tıp okuluna sahip olan bir şehir halkının o okuldan yararlanma hakkı olduğunun düşünüldüğünü gösteren, kayda değer bir olaydır.
Galatasaray’daki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ikinci mezunları
için yapılan diploma töreninden sonra Sultan Abdülmecid Tıbbiye’den ayrılırken (1844)
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1843 yılında ilk mezunlarını vermiştir. 1848 yılında okulda, ayda bir kez ve taş basması usulü ile bilimsel bir mecmuanın yayınına başlanmıştır. Bu mecmuada Türkiye’deki önemli tıp olaylarından bahsedilir ve Avrupa’da yayınlanan tıp dergilerinden yapılmış çevirilere yer verilirdi.
1848 yılında okuldan mezun olan öğrencilerin artık Avrupa okullarında sınav verecek kadar iyi yetiştiklerine kanaat getirilince Türk, Ermeni, Rum ve Katolik olmak üzere 4 mezun Viyana’ya gönderilerek orada sınav vermişler ve yeterlilikleri belgelenmiştir. Bunun üzerine Avrupa Fakültelerine eşit kabul edilen İstanbul’daki tıp okuluna “Fakülte” ünvanı verilmiştir. İstanbul Tıp Fakültesi, kendisini Avrupa fakültelerine eşit kabul edince, yabancı memleketlerde tıp eğitimi almış olarak Türkiye’ye gelen ve Türkiye’de hekimlik yapmak isteyenleri imtihan etmek üzere 1849’da “Kolokyum” imtihanı yapmayı kararlaştırmıştır. 1848 yılında çıkan yangında binaları yok olan okul, 1909’da Haydarpaşa’da yapılacak yeni binasına geçinceye kadar birkaç defa yer değiştirmek zorunda kalmıştır. Önce on sekiz yıl boyunca Halıcıoğlu’nda bir zamanlar Mühendishane-i Berri-i Hümayun olan eski Humbarahane’de kalındı.
Tıbbiye Halıcıoğlu’nda (1849)
1865 Kolera Salgını’nda bu bina hastane olarak kullanılmaya başlanınca Hasköy’deki Gergeroğlu Konağı’na taşınıldı. Salgın bittikten sonra okul, Halıcıoğlu’ndaki binaya dönmez, 1866’da Sirkeci Demirkapı’daki kışlaya nakledilir.
1874 yılında yeniden tamir edilen Galatasaray’daki binaya taşınılır, fakat iki yıl sonra burada Galatasaray Sultanisi açılınca 1876 yılında Tıbbiyeliler yeniden Demirkapı Kışlası’na dönerler. Tıbbiye, yeniden taşındığı bu binada 27 yıl kalmış, bu süreçte kitap miktarını çoğaltmış, genç kadrolar Avrupa’ya gönderilmiş ve Hoca sayısı artmıştır. Sivil ve Askeri Tıp Okulları, yenilikçi düşünceler ve milliyetçilik için bir yuva olmuş, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin nüvesi Demirkapı Tıbbiyesi’nde kurulmuştur.
Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne’de eğitimin Fransızca oluşu nedeniyle Hoca ve öğrencilerin çoğu gayrımüslimlerdendi. Gayrımüslim gençlerin gerek din, gerekse muhit itibariyle Fransızca öğrenmeleri daha kolay olduğu için, özellikle eğitim ilerledikçe Türk öğrenciler dersleri izlemekte güçlük çekiyor, eğitimin bir ölçüde daha hafif olduğu cerrah ve eczacı sınıflarına ayrılmak zorunda kalıyorlardı. 1857’de, eğitimin Türkçe yapılması için öğrenciler tarafından bazı Hocaların da destek olduğu bir mücadele başlatıldı. Bu mücadele sonucunda 1867 yılında Askeri Tıbbiye’nin bir odasında Türkçe tıp eğitimi veren Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye (Sivil Tıp Okulu) açıldı. Bunu yine o sene açılan Sivil Eczacılık Sınıfı takip etti. Mezun olanlar, belediye tabipliklerine tayin edileceklerdi. Eğitim dilinin Türkçeleşmesi ülkenin sağlık alanı ile ilgili önemli bir karardı. Çünkü 1827 yılından, derslerin Türkçe olarak verilmeye başlandığı tarihe kadar, gayrımüslimlerin de okula kabul edilmelerine rağmen, yetişen hekim sayısı 300’ü ancak aşmıştı. Yani mezun sayısı değil memleketin, ordunun bile ihtiyacını karşılamaktan uzaktı. 1870 yılında Askeri Tıp Okulu da eğitim dilini Türkçe olarak kabul etti. Eğitim dilinin Türkçe olmasıyla birlikte okuldan mezun olan hekim sayısı hızla artmaya başladı.
1867 ve 1870 yıllarında Avrupa’daki bilim anlayışını yerleştirmek amacıyla iki kez Darülfünun kurulması tecrübesi yaşandı. Bu girişimler ömürlü olmadılar. Kapanmadan, kesintisiz faaliyetine devam edecek olan Darülfünun, 1 Eylül 1900 günü açılan Darülfünun-ı Şâhâne olacak, bu kurum 20 Nisan 1912 tarihli bir nizamname ile İstanbul Darülfünunu adını alacaktı.
Sivil Tıbbiye 1874’de Ahırkapı’daki bir binaya, 1894 yılında da Kadırga Meydanı’ndaki Nazır Menemenli Mustafa Paşa konağına taşındı. Konağın bahçesine klinikler için pavyonlar yaptırıldı. Mülki Tıbbiye, önceleri Askeri Tıbbiye Nezareti’ne bağlı iken, idari bakımdan zaman zaman Maarif, Dahiliye ve Maliye Nezaretlerine bağlanmış ise de, eğitimin idaresi bakımından daima Tıbbiye-i Şâhane’ye bağlı kalmıştır. İlk Müdürü Askeri Tıbbiye Emraz-ı Dahiliye Muallimi Binbaşı Kırımlı Aziz Bey’dir.
Sivil Tıbbiye’nin (Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye) yerleştiği Kadırga’daki Menemenli Mustafa Paşa Konağı
Tıbbiye, bünyesinde yeni ve önemli birimler oluşturmaya devam eder. 1887’de Dâülkelp Tedavihanesi (Kuduz müessesesi), 1892’de Telkihhane (Çiçek Aşısı Enstitüsü) kurulur. 1893’de görülen kolera salgını üzerine, ders programına bakteriyoloji dersi eklenir ve Tıbbiye bünyesinde kurulan Bakteriyolojihane’nin başına bizzat Louis Pasteur’un tavsiyesi ile talebelerinden Dr. Maurice Nicole getirilir. Bilindiği üzere II. Abdülhamid, Tıbbiye-i Şahane dahiliye muallimi Zoeros Paşa başkanlığında bir heyet görevlendirterek, kuduz aşısının keşfi ardından kurulacak Pasteur Enstitüsü’ne bağışladığı 1000 altını ve Mecidi Nişanı’nı Pasteur’e göndermişti. Bu heyet kuduz aşısı hazırlanmasını ve uygulanmasını öğrenerek, döndüklerinde Dâülkelp Tedavihanesi’ni kurmuşlardı. 1898’de Sarayburnu Gülhane Rüştiyesi’ne ait binada Türk Tıbbının gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan Gülhane Askeri Tatbikat Mektebi kurulur.
19. yy.’ın sonlarında hem sivil, hem de askeri tıp okulu kendisini geliştirmeye çalışırken, Almanya’nın Doğu Politikası çerçevesinde Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışma çabalarının bir parçası olarak 1898 yılında Almanya’dan getirilen iki profesörden operatör Robert Rieder(1861-1913) ve yardımcısı olarak görev alan Dr. Georg Deycke (1865-1938), askeri tıp okulunu yeniden organize etmede iyi bir adım olacağı düşüncesiyle Gülhane Tatbikat Hastanesi’ni kurdular. Gülhane’de staja ilk olarak 1897 mezunları katılmıştır.
Rieder döneminde Gülhane Hastanesi
Gülhane’den kısa sürede kuvvetli kadrolar yetişti. Modern bir tıp mektebi için yeni bir bina yapılmasını teklifleri üzerine Haydarpaşa’da İtalyan mimarları Valauri ve D’Aranco’nun çizimlerini yaptığı büyük yeni bir bina inşa edildi. Bina, II. Abdülhamid’in doğum günü olan 6 Kasım 1903’de, binanın inşası tam olarak bitmemiş iken törenle açıldı. 1903-1904 Eğitim yılı, bu binada yaşandı. Tıp Fakültesi’ndeki yatakların adedi dört yüze yakındı.
Haydarpaşa kliniklerinin inşaatını denetlerken iskeleden düşüp sakat kalan Rieder Paşa, 1904’de Almanya’ya döndü. Gülhane’de geceleri geç saatlere kadar yetersiz ışık altında uğraşıp ameliyatlar yapan, Saray’ın dış kapıları kapandığı için Cankurtaran demiryolu üzerinden dışarı çıkan Rieder Paşa, çalışkanlığı ile haklı bir ün toplamıştı. Gülhane 1904’den 1907’ye kadar Deycke Paşa’nın idaresinde kaldı. 1907’de Deycke Paşa’nın sözleşmesi sona ererek Almanya’ya dönünce yerine Julius Wieting Paşa (1868-1922) geldi, o da 1914 yılına kadar aynı hastanenin idaresini üstlendi. Tıbbiye’nin Haydarpaşa’ya taşınmasına, hasta bulunamayacağı gerekçesiyle karşı çıkanlar olmuştu. Bu konu, 1911 yılında Meclis-i Mebusan’da tartışılmış, okulun Haydarpaşa’da kalması kararlaştırılmıştı.
Prof. Dr. Robert Rieder Prof. Dr. Georg Deycke Prof. Dr. Julius Wieting
II. Meşrutiyet’in ilanı ile 1908 yılında istibdat idaresi sonlandığında, önce Maarif Vekilliği’ne bağlanan Mülki Tıbbiye, daha sonra Darülfünun’a bağlanarak “Fakülte” adını aldı ve böyle anılmaya başlandı.1908 yılında Meşrutiyet’in ilanından sonra sivil ve askeri tıp okulları Haydarpaşa’daki bu yeni binada birleşince “Tıp Fakültesi” adı, artık her ikisini kapsıyordu. 1909-1910 ders yılı başlangıcında yeni Tıp Fakültesi “Darülfünunu Osmani” şubelerinden biri olarak eğitime başladı.
Sivil Tıp Okulu’nun Kadırga’daki boşalan binasında 1908 yılında Dişçi, Eczacı, Kabile (Ebe) ve Hastabakıcı Kadın (Hemşire) Mektebi kuruluşuna karar verildi. Tıp Fakültesi tüzüğüne göre bu okul ve diğer vilayetlerdeki tıp okulları da Fakülte’ye bağlıydılar.
Tıp Fakültesi, İstanbul Darülfünunu’nun bir şubesi olunca, artık eski askeri tıp okulunda olduğu gibi tabip olan bir nazır, ya da sivil tıp okulunda olduğu gibi hekim olan bir müdür tarafından idare edilme sistemini aşmış oldu. Avrupa tıp fakültelerinde olduğu gibi, İstanbul Tıp Fakültesi de kendi kendisini yönetme yetkisi kazandı. Derslere ve idareye hakim olmak üzere bir Muallimler Meclisi oluşturuldu. Yeni Fakülte’nin ilk reisi Seririyat-ı Hariciye Muallimi Op. Dr. Cemil Paşa (Topuzlu) oldu. Fakülte oluşturulurken “Muallim” ünvanı taşıyan hocalar, “Müderris” ünvanı aldılar. Çünkü muallimlik ünvanı Alman yüksek öğrenim kurumlarında Extra-Ordinarius veya Fransa’da Professeur-Adjoint ünvanı ile eşdeğer olup, ikinci derecede kalmıştı. Yeni Fakülte’nin oluşturulmasında Anglo-Sakson usulü denilen tıp eğitimi tarzı yeğlenmişti. Bu sistemde öğrenci beş yıl teorik, uygulamalı ve klinik eğitimden sonra, altıncı yılda yalnızca klinikte uygulama dersleri görürlerdi.
Birinci Dünya Savaşı yılları, tıp fakültesinde verilen eğitimi kaçınılmaz olarak etkilemiştir. Bir çok okul binası gibi, Fakülte binası da 1914 yılı sonunda Askeri İhtiyat Hastanesi (Yedek Askeri Hastane) olarak ayrıldı. Bu kararla 750 yataklı olan hastane 1500 yatağa çıkarılınca koğuşlar, laboratuarlar, koridorlar yatakla doldu. Bu zor koşullarda 1916 yılı Mart ayından itibaren Tıp Fakültesi Mecmuası’nın yayınlanmasına başlanmıştır. Bu mecmua, yayınını kesintisiz olarak sürdürmüş olup günümüzde ” İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası ” adıyla yayınlanmaktadır.
Darülfünun Tıp Fakültesi Mecmuas
1. sene 1334-1332 sayı 1-5’e ait kapak
Harp bitince Mütareke ile birlikte yeni sorunlarla karşılaşılmıştır. İstanbul’a giren Müttefik Orduları Tıp Fakültesi’ni kapamak istemişler,1919 yılında İngilizler binanın bir kısmına yerleşmişlerdi. Bu arada Fransız işgal ordusunda görevli müşavir hekimlerden dördü 1920 yılında Tıp Fakültesi’ne müderris olarak atanmıştır. Bu hekimler cerrahi-i etfal (çocuk cerrahisi) ve ortopedi için Dr. Delacomb, emraz-ı turuk-ı bevliye (idrar yolları hastalıkları) için Dr. Boutonnet, emraz-ı melalik-i harre (tropikal hastalıklar) için Dr. Gabriel Delamare ve teşrihhane çalışmalarını yönetmek üzere Dr. Aimé Mouchet’dir. Bu isimlerden üçü bir süre görev yaptıktan sonra ülkelerine dönmüş, Dr. Mouchet 1939 yılı sonuna kadar görevini sürdürmüştür.
1922 yılı, Tıp Fakültesi tarihinde hanımların ilk kez eğitime katılma hakkını kazandığı yıl olduğundan ayrı bir öneme sahiptir. Bu yıl on kız öğrenci Tıp Fakültesi’ne kabul edilmişlerdir. Bunlardan altı tanesi 1927 yılında mezun olmuş, 1928 yılında stajlarını tamamlayarak hekimlik yapmaya başlamışlardır. Bu isimlerden Fatma Müfide Kâzım Hanım (Prof. Dr. Müfide Küley), 1929-1933 yılları arasında Istanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi II. Dahiliye Kliniği’nde ihtisas yapmış, 1942 ile emekli olduğu 1973 yılları arasında Fakültemiz iç hastalıkları anabilim dalında öğretim üyesi olarak hizmet vermiştir. Üniversitemiz kendisine 1993 yılında, yani vefatından iki sene önce Şeref Doktoru (Doctor Honoris causa) payesi vermiştir.
İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi’nin ilk hanım mezunları içerisinde akademik yolda yükselmiş ve Fakültemize uzun yıllar hizmet etmiş tek isim iç hastalıkları uzmanı
Prof. Dr. Müfide Küley (1904-1995)
1923 yılında Haydarpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerinden bir grup ve ilk Tıbbiyeli Hanımlar
Tıbbiye, Haydarpaşa’daki binada 30 yıl kalmıştır. Binanın şehirden uzak oluşu, bazı klinik hocalarını memnun etmiyor ve öğrencilere yeterli sayıda vak’a gösterilemediği yakınması ile okulun yeniden İstanbul yakasına nakli isteniyordu. Avrupa yakasında Cağaloğlu’nda bugün İstanbul Tabip Odası’nın faaliyet gösterdiği binada 10 Kasım 1917’de bir poliklinik açılarak haftada dört gün hasta kabul edilmişti. İstanbul Tıp Fakültesi, 1924-25 yılında, Paris Tıp Fakültesi Reisi ile irtibata geçilerek, orada düşünülen yenilikler hakkında da bilgi alınması yoluyla eğitimi moderleştirmek için girişimde bulunulmuş, bunun bir parçası olarak son sınıf talebelerinin İstanbul Hastanelerinde staj görmeleri kabul edilmiştir. Yine Fransa’da 19. yy.’ın sonuna doğru kabul edilen sisteme göre, liseden mezun olan öğrencilerin bir yıl Fen Fakültesi’nde fizik, kimya ve tabiiyat (P.C.N.) sınıfında öğrenim görmeleri ve buradan alacakları belge ile Tıp Fakültesi’ne kabul edilmeleri usulünün benimsenmesi kararlaştırılmıştır. Bu şartı getirmenin gerekçesi, ülkenin çeşitli yerlerindeki liselerde bu derslerin aynı kuvvette okutulmaması, bu eksiğin bu yolla kapatılmasının umulmasıdır.
1932 yılında Haydarpaşa Tıbbiyesi’nin son mezunları
31 Mayıs 1933’de çıkarılan 2252 sayılı İstanbul Darülfünunu’nun İlgasına ve Maarif Vekaletince Yeni Bir Üniversitenin Kurulmasına Dair Kanun ile Üniversite Reformu sürecine girilmiş, aynı yılın 31 Temmuzunda İstanbul Darülfününu lağvedilip ve yerine İstanbul Üniversitesi kurulmuştur. İlk Rektör, Tıp Fakültesi iç hastalıkları ordinaryüslerinden Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp’tir(1881-1948), ancak bu görevi sadece 1.8.1933-16.7.1934 tarihleri arasında yürütmüştür.
İstanbul Üniversitesi’nin ilk rektörü Tıp Fakültesi Üniversite Reformu sonrasında Tıp Fakültesi’nin
iç hastalıkları ordinaryüsü ilk dekanı iç hastalıkları ordinaryüsü
Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Prof. Dr. Tevfik Sağlam
Atatürk, bilimde çağdaş seviyeyi yakalaması hedefi doğrultusunda İstanbul Üniversitesi’ndeki bu köklü yeniden yapılanma ile en başından itibaren yakından ilgilenmişti.
Yeniden yapılanan üniversite içinde Tıp Fakültesi de yeniden organize olmak üzere Haydarpaşa’dan ayrıldı ve İstanbul yakasına taşındı. F.K.B. sınıfı, Fen Fakültesi içinde Zeynep Hanım Konağı’na, Fakülte idare merkezi (Dekanlık) ile Biyokimya, Fizyoloji, Mikrobiyoloji ve Hijyen Enstitüleri Beyazıt’ta bulunan eski Harbiye Bakanlığı Binasına (üzerinde Arap harfleri ile Daire-i Umur-ı Askeriye yazan ihtişamlı kapıdan girilerek ulaşılan ve günümüzde İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü olarak kullanılan büyük tarihi bina) ve Merkez Bina’nın Haliç’e bakan kısmındaki Bekir Ağa Bölüğü denen kışla tamir edilerek, buraya da Anatomi, Histoloji ve Embryoloji, Patolojik Anatomi, Genel Patoloji ve Deneysel Patoloji ve sonradan Kanser Enstitüsü yerleşerek Morfoloji Binası adı verildi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilk Dekanı Ord. Prof. Dr. Tevfik Salim Sağlam’dır (1882-1963). Sağlam, bu görevden kısa süre sonra istifa etmiştir.
Beyazıt’ta bulunan eski Harbiye Nezareti Binası (arka planda) ve giriş kapısı
1924 yılında Darülfünun’a verilmiş olan Beyazıt’taki eski Harbiye Nezareti Binası’nın büyük cümle kapısı üstüne “İstanbul Üniversitesi” yazıldıktan sonra, 18 Kasım 1933’de Maarif Vekili Yusuf Hikmet’in (Bayur) açış konuşması ve ardından yabancı profesörlerin öğrencilere ve davetlilere tanıtımı ile Tıp Fakültesi’nin de içinde bulunduğu 4 fakültede dersler başladı.
11 Ekim 1934’de İstanbul Üniversitesi Talimatnamesi yürürlüğe girdi. Bu talimatnameye göre, üniversitenin yöneticisi Rektör, aynı zamanda Maarif Vekili’nin temsilcisi kabul ediliyordu. Rektörün başkanlığında dekanlar ve üniversite sekreterinden oluşan “Üniversite Divanı”, en yetkili karar organı oldu. Rektör, Dekan ünvanları ile ordinaryüs profesör, profesör ve doçent şeklindeki akademik ünvanlar, Atatürk’ün 1933 Üniversite Reformu’ndan sonra kullanılmaya başlanmıştır. Öncesinde profesörlere müderris, doçentlere de müderris muavini denmekteyken, bu talimatname ardından öğretim üyelerinin bir kısmına “Ordinaryüs Profesör”, diğerlerine “Profesör” ve “Doçent” ünvanları verildi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1945 yılında çıkarılan 4761 sayılı kanunla Ankara Tıp Fakültesi kurulana kadar, ülkemizin tek tıp fakültesiydi.
İstanbul Üniversitesi yeni öğretim kadrosu kurulurken, eski öğretim üyelerinden kadro dışı bırakılanlar oldu. Bunlardan 71’i müderris (Ord. Prof.) ve Muallim (Prof.), 13’ü müderris muavini (Doçent), 23’ü asistan ve baş asistandı. Boşalan yerler, Avrupa’da eğitim görmüş, bilimsel ehliyet ve liyakata sahip olanlar yanında Hitler’in iktidara geldiği Almanya’dan kaçmak zorunda bırakılmış dünyaca ünlü profesörler tarafından doldurulmuştur. Almanya, Avusturya, Çekoslovakya, Macaristan gibi ülkelerden kaçarak ülkemize sığınmış alanlarının ünlü isimleri olan bilim adamları, İstanbul Tıp Fakültesi’nde Enstitü ve kliniklerin uzun yıllar direktörlüklerini yürütmüşlerdir ya da eğitim kadrosunda yer almışlardır. Yabancı öğretim üyeleri olarak eğitim kadromuzda yer alan Philipp Schwartz (Patolojik Anatomi), Siegfried Oberndorfer (Genel ve Deneysel Patoloji), Rudolf Nissen (Cerrahi), Wilhelm Liepmann (Kadın Hastalıkları ve Doğum), Erich Rutin (KBB), Karl Hellmann (KBB), Joseph Igersheimer (Göz), Friedrich Dessauer (Biyofizik, Radyoloji ve Radyoterapi), Max Sgalitzer (Radyoloji ve Radyoterapi), Wilhelm Liepschitz (Biyokimya), Felix Haurowitz (Biyokimya), Zdenko Stary (Biyokimya), Tibor Peterfi (Histoloji ve Embryoloji), Erich Frank (Dahiliye), Hans Winterstein (Fizyoloji), Julius Hirsch (Hıfzısıhha), Hugo Braun (Mikrobiyoloji), Berta Ottenstein (Deri)’ın yanı sıra, yine onlarla aynı kaderi paylaşarak ülkemize sığınmış hekimler, hemşireler, mühendisler ve diğer bazı teknik elemanlarda Fakültemizin hizmet kadrosunda yer almışlardır. Batının bu ünlü bilim adamları ülkemizde kendi alanları için, kısa sürede çağdaş bilgilerle bezeli ve Türkçe ders kitapları yayınlamışlardır. Üniversitelerde eğitim ve araştırmanın ayrılmaz bir bütün olduğu, artık araştırma yapamayanın eğitim de vermemesi gerektiği prensibine dayanan Alman bilimsel geleneğini yerleştirerek, ülkemizde sayıları giderek artacak tıp fakültelerine de yararı dokunacak güçlü bir Türk bilim adamı kuşağı yetişmesine, yine çok iyi yetişmiş Türk hekimleri kazanılmasına içtenlikle hizmet etmişlerdir. Bu isimlerle birlikte Hulusi Behçet, Akil Muhtar Özden, Mazhar Osman gibi Türk tıbbının ünlü hocaları, İstanbul Tıp Fakültesi’ni ulusal ve uluslar arası alanda parlak bir kurum haline gelmesini sağlamışlardır. Komşu ülkelerden çok sayıda gencin, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğrencisi olması, Fakülte’nin yarattığı çekimin açık kanıtı olmuştur.
Üniversite Reformu’nda görev alan Alman Hocaların bir kısmı Türk vatandaşlığına geçmiş, Tıp Fakültemize hizmetleri unutulmayan hocalardan Erich Frank, Wilhelm Liepmann ve Siegfried Oberndorfer yaşama gözlerini ülkemizde kapamışlardır. Erich Frank ve Wilhelm Liepmann Hocalarımız, İstanbul topraklarında ebedi uykularını uyumaktadırlar.
Ord. Prof. Dr. Erich Frank ve Istanbul’daki mezarı
Üniversite Reformundan sonra klinikler, Haseki, Cerrahpaşa, Gureba, Bakırköy (Psikiyatri) ve Şişli (Çocuk) hastanelerine dağıldılar. Kliniklerin asıl ağırlığı Haseki, Cerrahpaşa ve Aşağı Guraba Hastanelerine bölünmüş durumdaydı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fakülte kliniklerinin yerleşmesi için çabalar sürmüş, Çapa’da depo olarak kullanılan binaların Hastane klinikleri olarak açılması planlanmıştır. Kısa sürede tamirleri bitirilen binalara, o zamana kadar Haseki Hastanesinde yerleşmiş bulunan II. Cerrahi Kliniği taşınmış, ayrıca II. Kadın Doğum Kliniği ile daha sonra III. Dahiliye Kliniği açılmıştır.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1938 yılında yıl 1, sayı 1 olarak bu kez yeni harflerle yeniden yayınlanmaya başladı.
İkinci Dünya Savaşı yılları içinde, 21 Temmuz 1941 günü Gülhane, başkentin böyle bir kuruluşa ihtiyacı olduğu gerekçesi ile 28 vagonluk bir katarla eşya ve tüm personeli ile Ankara’ya geçici olarak Cebeci Merkez Hastanesi’ne nakledilmiş ve kendi hızlı gelişim sürecini yaşamaya başlamıştır.
İstanbul Üniversitesi’nin 2252 sayılı kuruluş kanunu, 1946 yılında yerini 4936 sayılı kanuna bıraktı. Bu kanun, Üniversite’nin özerkliğini güvenceye alıyordu. Bundan sonraki yıllarda Üniversite’nin Çapa ve Cerrahpaşa etrafında toplanması devam etti. Çocuk Kliniği Haseki Hastanesi’ne, Nöroloji Kliniği Cerrahpaşa Hastanesi’ne taşındı. 1950 yılından sonra Psikiyatri ve Ortopedi klinikleri için Çapa’da, Çocuk ve Kadın-Doğum klinikleri için Cerrahpaşa’da inşaatlar başlatıldı. Her iki kampüste her kürsüye ait birer klinik açılması, ileride iki ayrı Fakülte için altyapı koşullarının kendiliğinden oluşması yönünde bir ilerleme gerçekleşiyordu.
Çapa Kampusü İç Hastalıkları Monoblok
İstanbul Üniversitesi, 1954 yılında kurulan Ege Tıp Fakültesi’ne kadro bakımından yardım etmiştir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde birer yüksek okul olarak faaliyet gösteren Eczacılık Yüksek Okulu 1962, Diş Hekimliği Yüksek Okulu 1964’de ayrılarak Fakülte olmuşlardır.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri pratikte (1962)
Artık kliniklerin hem Cerrahpaşa hem de çalışmakta olduğu, öğrenci ve öğretim üyesi sayısının oldukça arttığı koşullara ulaşılmıştı. Bu gerekçelerle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 7 Ocak 1967 tarihli teklifi ile Üniversite Senatosu 27 Temmuz 1967 tarihli toplantısında 78 sayılı karar ile yeni bir Fakülte kurulması kararı alındı. Artık İstanbul Üniversitesi bünyesinde iki Tıp Fakültesi yer alıyordu. Fakültemizin adı “İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi”olarak belirlendi. Cerrahpaşa Kampüsü içinde faaliyet gösterecek Fakülte “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi” adını aldı.
Bu yapılanma ardından İstanbul Tıp Fakültesi, Çapa’daki Kampusü içerisinde temel bilim dallarının yerleşeceği binanın inşaatını tamamlatarak Beyazıt Merkez Bina’daki Enstitüleri buraya taşımıştır (1974).
Üniversite Adı | Ülke | Eğitim Dili | Şehri | Anlaşmanın İçeriği |
Köln Üniversitesi | Almanya | Almanca | Köln | Erasmus |
Seconda Universita Degli Studi Di Napoli | İtalya | İtalyanca | Napoli | Erasmus |
Westfalische Wilhelms Üniversitat Münster | Almanya | Almanca | Münster | Erasmus |
Colleigum Medicum, Nicolaus Copernicus Universitesi | Polonya | İngilizce | Bydgoszcz | Erasmus |
Comenius Üniversitesi Bratislava | Slovakya | İngilizce | Bratislava | Erasmus |
Tuebingen Üniversitesi | Almanya | Almanca | Tübingen | Erasmus |
Semmelweis Üniversitesi | Macaristan | İngilizce | Budapeşde | Erasmus |
Rostock Üniversitesi | Almanya | Almanca | Rostock | Erasmus |
Radboud Universitat Nijmegen | Hollanda | İngilizce | Nijmegen | Erasmus |
Ludwig -Maximilians Üniv. München | Almanya | Almanca | München | Erasmus |
Antwerpen Üniversitesi | Belçika | İngilizce | Antwerpen | Erasmus |
Graz Üniversitesi | Avusturya | İngilizce | Graz | Erasmus |
Pleven Üniversitesi | Bulgaristan | İngilizce | Pleven | Erasmus |
Warsaw Üniversitesi | Polonya | İngilizce | Warsaw | Erasmus |
Pavla Jozefa Safarika Üniversitesi | Slovakya | İngilizce | Safarika | Erasmus |
Justus Liebig University Giessen | Almanya | Almanca | Gıessen | Erasmus |
Varna Üniversitesi | Bulgaristan | İngilizce | Varna | Erasmus |
University Of Medicine And Pharmacy “Carol Davila” | Romanya | İngilizce | Carol Davila | Erasmus |
Sassari Üniversitesi | İtalya | İngilizce | Sassari | Erasmus |
Heidelberg Üniversitesi | Almanya | Almanca | Heidelberg | Erasmus |
Humboldt Üniversitesi Charite - Berlin | Almanya | Almanca | Berlin | Erasmus |
Ss Cyril And Methodius İn Skopje | Üsküp | İngilizce | Üsküp | Erasmus |
Profesör | Doçent | Dr. Öğretim üyesi | Öğretim görevlisi | |
Temel Bilimler | 40 | 19 | 8 | 6 |
Dahili Bilimler | 156 | 45 | 23 | 24 |
Cerrahi Bilimler | 83 | 42 | 12 | 28 |
TOPLAM | 279 | 106 | 43 | 58 |
TEMEL TIP BİLİMLERİ |
Anatomi, Biyofizik, Biyoistatistik, Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Tıp Eğitimi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalları |
DAHİLİ TIP BİLİMLERİ | Adli Tıp, Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıkları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göğüs Hastalıkları, Halk Sağlığı, İç Hastalıkları, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Kardiyoloji, Nöroloji, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Spor Hekimliği, Tıbbi Genetik, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalları |
CERRAHİ TIP BİLİMLERİ | Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi, Tıbbi Patoloji, Üroloji Anabilim Dalları |
Cerrahi, Dahili ve Temel Tıp Bilimleri altında Toplamda 45 Anabilim Dalı bulunmaktadır.
2. URAP sıralamasında ülkemizin önde gelen tıp fakültelerinden olması,
3. Nitelik – nicelik ve sayısal olarak yeterli, yenilikçi, deneyimli, güncel bilgiye sahip öğretim üyesi, kadrosu, akademik çalışma kapasitesi ve kalitesi,
4. Köklü ve güvenilir bir ünvana sahip olması,
5. Çok kültürlü ve çağdaş bir yapısının olması,
6. İstanbul Metropolünde yer alması,
7. Multidisipliner çalışmaya elverişli ve referans merkezi olması,
8. Uluslararası ilişkilerin güçlü olması,
9. Hasta kapasitesi,
10. Hastayı sahiplenme ve hasta okulu yoluyla hastaları bilgilendirme hizmetlerinin devamlılığı.
11. TTO Teknoloji Transfer Ofisi
• Anatomide Yalnızca Kadavra Üzerinden Eğitim
İstanbul Tıp Fakültesinde anatomi eğitimi 1. ve 2. Dönemlerde verilmektedir. İstisnasız her ders, anatomi alanında kendini ulusal-uluslararası şekilde ispatlamış hocalarımız tarafından yalnızca ve yalnızca kadavra üzerinde uygulamalı biçimde verilmektedir. Bu özelliğiyle İstanbul Tıp Fakültesi, Türkiye’de anatomi eğitiminde maket kullanmayan ve sadece kadavra üzerinden eğitim veren tek tıp fakültesidir. Ayrıca fakültemizde gönüllü öğrencilerimiz, belli bir sayıyla kısıtlı olmak üzere, kadavra disseksiyonuna katılabilmektedir.
Hekimlik eğitiminde erken dönemde gerçek doku ve yapılarla karşılaşmak, girişimsel klinik uygulamalarda çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki ülke genelindeki girişimsel uygulamaların %10’u yetersiz anatomi bilgisi sebebiyle başarısızlığa uğramaktadır.
• Klinik Gözlem Uygulamaları
1. sınıfta öğrenciler çeşitli kliniklerde önce birkaç günlük, sonrasında yarıyıl sonunda birer haftalık gözlemler yapmakta, bunların yanı sıra kliniklerde ateş, tansiyon, nabız, satürasyon ve dikey koridor uygulamaları gibi uygulamaları almaktadır. Birinci dönemdeki bir öğrencinin klinik uygulamalara bu kadar erken başlaması mesleki tecrübe açısından çok önemlidir.
• Tıp Etiği Dersleri
1. Dönemde verilen Tıp Tarihi ve Etik dersleri fakültemizde bulunan deneyimli akademisyenler tarafından hekimlik mesleğini icra ederken dikkat edilmesi gereken kuralların ve hasta-hekim sorumluluklarının anlatıldığı, mesleki bilincin oluşturulması ve güçlendirilmesi adına oldukça önemli olan derslerdir.
• Tıbba Merhaba Komitesi
1. Döneme yeni başlayan öğrenciler ilk komite olarak Tıbba Merhaba dilimini alırlar. Psikoloji, Etik, İlk Yardım ve Halk Sağlığı derslerini içeren bu dilim, tıp fakültesine uyum sağlama ve hekimlik mesleğine başlamadan önce mutlaka öğrenilmesi gereken bilgilerin erkenden benimsenmesini ve öğrencilerin bilinçlenmelerini sağlar.
• Entegre Oturumlar
Entegre oturumlar, işlenmekte olan dilimden seçilen konuların, yine o dilimde ayrı ayrı işlenmekte olan farklı disiplinler tarafından olgu ya da durum temelinde anlatıldığı ve tartışıldığı oturumlardır. Bu oturumlara ilgili konuda, ilgili disiplinlerde uzmanlaşmış birden fazla hocamız katılmaktadır ve oturumlar bir moderatör hocamız eşliğinde ilerlemektedir.
Hekimlik, tanıdan teşhis ve tedaviye kadar her adımda disiplinler arası düşünmeyi ve uygulamayı gerektiren bir meslek olduğundan; entegre oturumlar hem bir konuya birden fazla disiplinden ve durumdan yaklaşmayı öğrenme, hem de mevcut dilimin ve olguların daha iyi pekiştirilip kavranması adına oldukça faydalı olmaktadır.
• 1. ve 2. Sınıfların Sonlarında Devlet Kurumlarında Yapılan Stajlar
1. ve 2. Dönem öğrencileri sırasıyla 2 hafta aile sağlık merkezlerinde, 2 hafta devlet hastanelerinde staj yaparlar. Fakültemiz bu stajlar için sene içerisinde eğitimler verir ve çalışma koşullarını yerine getirmek için sertifika programları ile öğrencileri iş güvenliği konusunda sertifikalandırır. Her öğrenciye staj yapma fırsatı tanır. Bu, hekimlik hayatına erken atılma konusundaki görüşlerimizi destekler nitelikteki en önemli örneklerden bir tanesidir.
• Tamamlayıcı Probleme Dayalı Öğrenme(PDÖ) Uygulamaları
Bu uygulamalardaki amaç, öğrencilere çözümleyici düşünme alışkanlığı edindirmek, kendi kendine öğrenmeyi öğretmektir. On kişilik gruplarla yapılan PDÖ uygulamaları, öğrencilerin muhakeme ve karar verme yeteneklerini güçlendiren bir öğrenme sistemidir. Ele alınan vakanın teşhis-tedavi sürecinde neler yapılması gerektiğine, oturumdaki öğretim üyesiyle birlikte karar verilir.
• Üstten ve Alttan Entegrasyon
Örneğin 2. dönemde organ sistemlerinin normal işleyişini, 3. dönemde ise bu sistemlerin nasıl bozulduğunu ve hastalıkların nasıl oluştuğunu öğreniriz. 2. dönemde normal işleyişi öğrenirken bir bozulma sonucu o bölümle ilgili oluşan hastalıklar fazla detaya girmeden anlatılır. Böylelikle öğrenciler, ileriye dönük konulara kolay bir şekilde entegre olur. Buna üstten entegrasyon denir. 3. sınıfta hastalıkların oluşumunu öğrenmeden önce normal işleyişi çok iyi bilmemiz gerekir. Hastalıkları öğrenmeye başlamadan önce birkaç ders olmak üzere hatırlatma dersleri anlatılır. Buna da alttan entegrasyon denir.
• Canlı Anatomi
Canlı anatomi derslerinde; ilgili birimdeki cerrah hocamız ameliyathanede, işlenen dilimdeki konulara paralel bir ameliyat gerçekleştirirken, amfide öğrencilerle birlikte olan anatomi hocalarımız canlı olarak kendilerine bağlanmakta ve ameliyat gerçekleşirken ilgili yapıları ve dokuları birebir anatomik olarak öğrencilere göstermekte, zaman zaman öğrencilerin ilgili sorularını ameliyathaneye iletmekte ve cevaplandırmaktadırlar. Böylelikle öğrenciler, anatomistlerin derste teorik olarak öğrettiklerini ve kadavra üzerinde gözlemledikleri yapıları canlı olarak da gözlemleme fırsatı bulmaktadırlar.
• Simüle Hasta Uygulamaları
Simüle hastalar, sağlık çalışanlarının; eğitimi, sınanması veya iletişim/muayene beceri uygulamaları için bir hasta senaryosunu ya da kendi öykü ve fizik muayene bulgularını sunmak üzere eğitilmiş kişilerdir. Gerçek bir hastanın belirti ve bulgularına sahipmiş gibi rol yapmak ve hastalık öyküsünü betimlemek için eğitilmişlerdir. Bu eğitimler fakültemiz bünyesinde 2008 yılında kurulmuş olan Simüle Hasta Laboratuvarında gerçekleşmektedir.
İstanbul Tıp Fakültesinde simüle hasta uygulamaları 2. (SH’den Öykü Alma Uygulaması: Doğru klinik öykü/anamnez alma, Etkili iletişim becerilerini kullanma) ve 3. (SH’de Fizik Muayene Uygulaması) Dönemlerde yapılmaktadır. Bu uygulamalar, gerçek hastalarla karşılaşmadan önce öğrencilere deneyim kazandırmakta ve hem akranlarından, hem hocalarından, hem de simüle hastalarından aldıkları geribildirimlerle geliştirici olmaktadır.
• Hekimliğe Merhaba Uygulamaları
6. Dönem öğrencilerine uygulanan, İstanbul Tıp Fakültesine özgü bir programdır. Programın amacı hekimlik hayatına atılmadan önce doktor adaylarının hekimlik yaptığı süre boyunca karşılaşması en muhtemel hastalıkları hatırlatmaktır. Alanında profesyonel hocalarımız tarafından verilen eğitimde, öğrencilere değerli hocalarımızın bilgi ve tecrübelerinden bir kez daha istifade etme olanağı sunulur.
• 55 Farklı Seçmeli Ders (Akademik İngilizceye Giriş, Dünya Sinema Tarihi, İşaret Dili, Latince, Mitoloji ve Sanat, Müzik Tarihine Yolculuk, Sağlıkta Yapay Zekâ Uygulamaları…)
İstanbul Tıp Fakültesinde birbirinden farklı alanlarda toplam 55 tane seçmeli ders bulunmaktadır. Bu sayede öğrenciler sadece tıpla sınırlı kalmamak üzere ilgi ve yeteneklerine göre birçok farklı alanda akademik bilgi ve deneyim kazanma imkânına sahip olmaktadır.
Örneğin; hayatımıza hızla girmekte olan Yapay Zeka uygulamalarının Tıp literatürüne girmesi kaçınılmazken ülkemizde, Yapay Zeka ve Girişimcilik Seçmeli Dersi ile yapay zekayla ilgili ders veren tek devlet tıp fakültesi olmamız, Türkiye’de bilime ve geleceğe ışık tuttuğumuzu ve öğrencilerimize her alanda eğitim ve öğrenim şansı sunduğumuzu destekler niteliktedir.
-Aile hekimliği merkezleri
-112 Acil
-Eğitim hastaneleri
-Toplum sağlığı merkezleri
-Sağlık Bakanlığına bağlı ve özel diğer sağlık kurumları
-İlaç Firmaları
-Özel hastaneler
Akademisyen Adı | Unvan | Aldığı Ödülün Adı ve Genel Bilgisi | Ülke | Yılı | |
Vahit ÖZMEN | Prof. Dr. | The best Poster award, 20th Senologic International Congress, 5-8 December, Strasbourg, France | France | 2018 | |
Mehmet Şükrü SEVER | Prof. Dr. | International Society Of Nephrollogy (Bywaters) | Avustralya-Melbourne | 2019 | |
Temel YILMAZ | Prof. Dr. | Uluslararası Avrupa Diyabet Ödülü | Kanada Vancouver | 2015 | |
Ercan BAŞTUĞ | Doç. Dr. | ESGE 2016 | Brüksel | 2016 | |
Çiğdem ÇINAR | Doç. Dr. | HLA-A and HLA-B alleles in Turkish patients with severe anti-epileptic drug allergy EAACI Congress Vienna, Austria-Poster Ödülü | Avusturya | 2016 | |
Leyla TÜRKER ŞENER | Dr Öğretim Üyesi | Uluslararası Kadın Buluşcular Fuarı | Güney Kore | 2017 | |
Tzevat TEFİK | Dr Öğretim Üyesi | The European Association of Urology acknovvledges the selection of the Best Poster in Poster Session 11:'Benign problems inthe upper urinary tract:'Not cancer but not easy' | Almanya | 2016 | |
Erol DEMİR | Uzm. Dr. | ERA-EDTA YNP free membership: Best 30 Abstracts for YNP members 2017 Spain | İspanya | 2017 | |
Erol DEMİR | Uzm. Dr. | ASN Travel grant: Advances in Research Conference: Precision Medicine in Renal Diseases 2017, New Orleans, LA | Amerika | 2017 | |
Erol DEMİR | Uzm. Dr. | ERA-EDTA Travel Grant: 14th The International Symposium on IgA Nephropathy | İtalya | 2016 | |
Feyza DARENDELİLER | Prof. Dr. | European Society for Pediatric Endocrinology (ESPE)” ve “American Pediatric Endocrinology Society (PES)” Outstanding Clinician Award | Washington | 2017 | |
Şebnem KORUR | Prof. Dr. | Hessen Barış Ödülü | Almanya | 2017 | |
Filiz AKYÜZ | Prof. Dr. | 6.yıl Gilead Sciences “Cell free DNA metilasyonlarının kronik karaciğer hastalıklarındaki rolü" | Amerika | 2018 | |
Alev YILMAZ | Prof. Dr. | ESPN awards “Urinary Tract Infection and Levels of heat shock protein 70 In children as a Sensitive marker for Excluding other infections (UTILISE)” for ESPN Research Call 2018. | Almanya | 2018 | |
Erkut ATTAR | Prof. Dr. | International Pelvic Pain Society | Amerika | 2013 | |
Müfit Zeki KARAGÜLLE | Prof. Dr. | The Best Research on Thermal Medicine FEMTEC Word Federation of Hydrotherapy and Climatotherapy - İtalya | İtalya | 2010 | |
Müfit Zeki KARAGÜLLE | Prof. Dr. | Certificate of Merit (Hidroterapi ve Klimatoterapi Alanlarına Dayalı Aktivitelerinin Takdiri Değeri ve Müteşekkirliği) FEMTEC Word Federation of Hydrotherapy and Climatotherapy - İtalya | İtalya | 2016 | |
Müfit Zeki KARAGÜLLE | Prof. Dr. |
| Romanya | 2019 |
.
İTF İnstagram Hesabı: https://www.instagram.com/istanbultipf
Aday Öğrenciler için Tanıtım ve Oryantasyon Kulübü İnstagram Hesabı: https://www.instagram.com/istanbultiptanitim
Tanıtım ve Oryantasyon Kulübü İnternet Sitesi: https://istanbultiptanitim.istanbul.edu.tr/
Fakülte tanıtım kitapçığına erişmek için tıklayınız.
• En etkili referans: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Diploması
• Geniş ve nitelikli akademik kadro
• Bilimsel zenginlik
• İstanbul-Hamburg ortak lisans diploma programı
• Gerek mekan gerekse yerli yabancı hukuk yazını bakımından Türkiye’nin en zengin hukuk kütüphanesi
.
1900 yılında Darûlfünûn-ı Şahane'nin kurulmasıyla batı tarzında ilk Üniversite kesin bir şekilde açılmış, içinde üç kurucu fakülteden biri olarak yer alan Edebiyat ve Hikmet (Felsefe) Şubesi'nde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri bu tarihten sonra kesintisiz olarak devam etmiştir. Fakülte ilk mezunlarını 1902 yılında vermiştir. İkinci Meşrutiyet dönemindeki gelişmelerden Edebiyat Fakültesi de etkilenmiş ve bazı düzenlemelerde bulunulmuştur. Darülfünun ders programı 1913 yılında çıkarılan bir talimatname ile yeniden düzenlenmiştir. Buna ek olarak eğitim kadrosunda değişikliklere gidilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında, az sayıdaki öğrenciyle zor şartlar altında eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmüştür. 1922 yılında Edebiyat Fakültesi öğrencileri ile öğretim üyesi Yahya Kemal tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e fahri profesörlük payesinin verilmesi teklif edilmiş, 13 Kasım 1922 tarihinde yapılan Fakülte Kurulu'nda bu teklif onaylanmıştır. 1933 yılında gerçekleştirilen Üniversite Reformu ile Darülfünun İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür. Reformdan sonra Edebiyat Fakültesi'nde lisans derecesi için dört yıllık bir program uygulanmaya başlanmıştır. Edebiyat Fakültesi bugün itibariyle sayısı onbeş bini bulan öğrencisi ve 109 Profesör, 72 Doçent, 118 Doktor Öğretim Üyesi, 38 Öğretim Görevlisi ve 152 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 489 öğretim elemanı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Uluslararası öğrencilerin lisans programına kabul şartları, yatay geçiş imkanları
.
Bölümler
Bölüm Hakkında
Akademik Kadro
Akademik Başarılar
1. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Panaztepe Kazı Projesi" (Devam ediyor).
2. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Kastabala Kazı Projesi" (Devam ediyor).
3. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Adramytteion Kazı Projesi" (Devam ediyor).
4. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Epiphanei Kazı Projesi" (Devam ediyor).
5. ATAMTÜRK DUYAR, Derya. Kültür Bakanlığı destekli "Alacahöyük Kazı Projesi" (Devam ediyor).
6. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Historical Memory, Heritage and Cultural Identification among Displaced Communities in Cilicia and the Northern Levant (AHRC-The Nahrein Network Collaborative Research Grant). 1 January – 31 December 2020. Co-Investigator.
7. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Landscapes in the Making: Claims to Land, Heritage, and Livelihood in Southwest Rural Turkey (Koç University, ANAMED Research Fellowship). 16 September 2019 – 16 June 2020. Principal Investigator.
8. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Living Amid the Ruins: Archaeological Sites as Hubs of Sustainable Development for Local Communities in Southwest Turkey. (Dr. Lutgarde Vandeput, PI; Dr. Işılay Gürsu, Co-I, British Institute of Archaeology at Ankara, BIAA). Funded by British Academy Sustainable Development Programme, https://www.britac.ac.uk/living-amid-ruins-archaeological-sites-hubs-sustainable-development-local-communities-southwest. 1 October 2016 – 1 April 2018. Researcher in the British Academy Project
9. BAYKAL BÜYÜKSARAÇ, Güldem. Aspendos Cultural Heritage Management Project (Antalya, Turkey). Dr. Işılay Gürsu, PI. Funded by BIAA & The Headley Trust. 1 January 2013 – 30 April 2016. Researcher in the British Institute of Archaeology (BIAA) Project.
10. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Panaztepe Kazı Projesi." (Devam ediyor).
11. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Kastabala Kazı Projesi" (Devam ediyor).
12. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Adramytteion Kazı Projesi" (Devam ediyor).
13. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Epiphanei Kazı Projesi" (Devam ediyor).
14. DUYAR, İzzet. Kültür Bakanlığı destekli "Alacahöyük Kazı Projesi" (Devam ediyor).
15. Özsan, Gül. "Kültürlerarası Etkileşim Pratiği Olarak Bulgaristan'dan Türkiye'ye Göç: 1969-1978 Yakın Akraba Göçü ile 1989 Zorunlu Göçünün Göçmenlerin Deneyim Anlatıları Üzerinden Analizi", 2019, TÜBİTAK Maddi Destekli Projede Uzman/Araştırmacı, (SOBAG proje no:119K855). (Devam Ediyor).
16. Özsan, Gül. “Türkiye’de Taşra Burjuvazisinin Oluşum Sürecinde Yerel Eşrafın Rolü ve Taşra Kentlerinde Orta Sınıflar”, 2006-2008.TÜBİTAK Maddi Destekli Projede Uzman/Araştırmacı (SOBAG 105K174).
17. Özsan, Gül. Conseil Sante, EDUSER, SOFRECO (2007) Health Seeking Behaviour Study, Ministry of Health General Directorate of Mother-Child Health and Family Planning and the Delegation of the European Commission to Turkey, Ankara. (Türkiye Üreme Sağlığı Programı Sağlık Arama Davranış Araştırması Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Konseyi Destekli Projesi, 2007, Araştırmacı/Uzman.
18. Özsan, Gül. “Maltepe Başıbüyük Mahallesi’nde Toplumsal Kalkınma için Sağlığı Geliştirme Projesi”, M.Ü Sağlık Eğitim Fakültesi, 2420. Bölge U.R Nüfus ve Kalkınma Grubu RFPD, Göztepe ve Bahçeşehir Rotary Kulüpleri, Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Maltepe Belediyesi, Maltepe İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, 2004-2006, Araştırmacı.
19. Özsan, Gül. Düzenli Egzersiz ve Sporla Yaşlıların Yaşam Kalitelerinin ve Sağlık Durumlarının Geliştirilmesi Projesi”, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, (İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki ortak protokolle), 2003-2006, Araştırmacı.
20. Özener, B.Comparison of daily life touch between countries (Devam ediyor) 21. Özener, B. Human Behavior Under Conditions of COVID-19 (Devam ediyor) 22. Özener, B. Cross-Cultral Project on Sexual Morality, 2016-2019. 23.
Eğitim-Öğretim Hedefleri
Uluslararası Anlaşmalar
Bölümün Önemi
Antropolojiyi sosyal bilimler arasında farklı kılan yapan nedir? Antropoloji, insan doğasına bütünsel yaklaşımı; saha çalışmaları ve katılımcı gözlem metotları ile kültürler arası karşılaştırmalar yapar. Uygulamalı antropologlar, antropolojik yöntemler ve fikirler kullanarak güncel dünya sorunlarını çözmek için çalışırlar.
Mezunların İş İmkanları
Antropoloji bölümü mezunlarının oldukça geniş bir çalışma alanları vardır. Antropoloji bölümünü bitiren kişiler, birbirinden farklı olan pek çok kurum veya kuruluşta görev alabilmektedir. Görev alabilecekleri Kamu Kurumları arasına; Maden Tetkik Arama (MTA), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma Merkezleri, Türk Tarih Kurumu, Müzeler, Kazı Alanları, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığı gibi önemli kurumlar yer almaktadır.
Araştırma Alanları
Kütüphanecilik, Arşicivilik, Bilgi Yönetimi, Bilgi Teknolojisi.
Akademik Kadro
Eğitim-Öğretim Hedefleri
Bölümüze ÖSYM sınavları sonucunda 2019 yılında EA Taban puanına göre 80 öğrenci alınmıştır. 2019 yılı itibariyle öğrenciler 275,22 taban puan ve 352588. sıradan kayıt yaptırmışlardır. Mezunlarımız, bölümümüzden 4 yıllık eğitim sonucunda kütüphaneci, arşivci ve bilim uzmanı olarak mezun olmaktadırlar.
Öğrenci Kulüpleri
Bölümümüzde Bilgi ve Belge Yöneticileri Topluluğu (BBYON) adlı bir öğrenci kulübü aktif olarak çalışmaktadır. Kulüp, kütüphanecilik ve arşivcilik alanında çeşitli etkinlikler sergilemekle birlikte ülkemizdeki tüm bölgelerde özellikle okullarda kütüphane açarak alana destek vermektedir. Bu konudaki fotoğrafları ilgi bölümde bulabilirsiniz. Instagram: Bbyon_toplulugu
Bölümün Önemi
Bölümümüz ülkemizde kurulan ikinci Kütüphanecilik Bölümü’dür. Uzun bir geçmişe sahip olması nedeni ile derin bir birikimi vardır. Bölümüz, sahip olduğu öğretim elemanlarının farklı bilim dallarına sahip geniş yelpazesi ile (Kütüphanecilik, Arşivcilik, Tarih, Sosyoloji) farklı alanlardan hem lisans hem de lisansüstü adaylar için bir cazibe merkezidir. Bölümümüzde kütüphane ve arşiv olarak 2 staj zorunluğu vardır. Böylelikle öğrenciler teoride aldıkları bilgileri uygulama ile pekiştirme olanağı bulabilmektedir.
Akademik Kadro
Prof. Dr. Feza Günergun (Bilim Tarihi Bölümü Başkanı) (Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı)
Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu (Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı)
Doç. Dr. Meltem Kocaman (Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı)
Doç. Dr. Gaye Şahinbaş Erginöz (Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı)
Dr. Öğr. Üyesi Kaan Ata (Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı)
Dr. Öğr. Üyesi Gaye Danışan (Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı)
Eğitim-Öğretim Hedefleri
Öğrenci Kulüpleri
Bilim Tarihi Bölümü Öğrenci Kulübü; geçmiş ve gelecek kuşaklardan araştırıcı, mezun ve öğrenciler arasında bağlantı kuran ve bunu sağlamlaştırmak adına yapılan çalışmaları kendine ilke edinen bir kulüptür. Kulübümüzün amacı alanımızda yapılan bilimsel çalışmaları öğrenciler arasında yaymak ve tartışmak, Kulübümüzün faaliyetlerini, çeşitli üniversitelerdeki bilim tarihi öğrencilerine, ilgililerine ve farklı kitlelere sosyal medya paylaşım siteleri aracılığıyla duyurmak, bilim ve teknoloji mirasının korunmasına dikkat çekmektir.
Faaliyetlerimiz ise; bilim tarihi ile ilgili okuma grupları oluşturmak, bilim ve teknoloji faaliyetleri ile ilgi olan müzelere gezi düzenlemek, her sene bölümümüz tarafından gerçekleştirilen Bilim Tarihi Öğrenci Kongresi’ni her bir kulüp üyesinin de katkısı ile kolektif bir çalışma içinde gerçekleştirmek, bilim tarihinin önemli günlerini ( önemli bilimsel buluşların yıldönümü, bilim adamlarının doğum- ölüm yıldönümleri vs.) sosyal medya hesaplarımızdan çeşitli görsel, yazı ve karikatürlerle insanlara duyurmak, Bilim tarihi ile ilgili önemli çalışmalar yapan kişileri fakültemize getirerek konferanslar düzenlemektir.Bilim Tarihi Bölümü lisans öğrencileri 2015 yılından itibaren her sene “Bilim Tarihi Bölümü Öğrenci Kongresi” düzenlemektedirler. Kongrelerin programlarına internetten ulaşmak mümkündür. Bugüne kadar 5 kongre düzenlenmiştir. 2020 kongresi COVID-19 Pandemisi sebebiyle yapılamamıştır.
Bilim Tarihi Bölümü Öğrenci Kulubümüzün sosyal medya hesapları:
Twittter: @bilimtarihi_
Instagram: @istanbulbilimtarihi
Uluslararası Anlaşmalar
Bölümümüzün Erasmus, Farabi ve Mevlana programları çerçevesinde yurtdışında anlaşmalı olduğu herhangi bir kurum bulunmamaktadır.
Bölümün Önemi
Mezunların İş İmkanları
Prof. Dr. Arsun Uras Yılmaz (Çeviribilim Bölüm Başkanı, Ana bilim Dalı Başkanı),
İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalı Kadrosu:
Prof. Dr. Ayşe Fitnat Ece (Ana bilim Dalı Başkanı),
Prof. Dr. Alev Bulut,
Prof. Dr. Mine Yazıcı,
Dr. Öğr. Üyesi Esra Özkaya,
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Yurtdaş,
Dr. Öğr. Üyesi Sinem Canım Alkan (Bölüm Başkanı Yardımcısı),
Arş. Gör. Fatih İkiz,
Arş. Gör. Güneşnaz Kuru,
Arş. Gör. Recai Er
Almanca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalı Kadrosu:
Doç. Dr. Necdet Neydim (Ana bilim Dalı Başkanı),
Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Demez (Bölüm Başkanı Yardımcısı),
Dr. Öğr. Üyesi Turgut Gümüşoğlu,
Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Safiye Tükel Kanra,
Öğr. Gör. Erkan Çotuk,
Arş. Gör. Dr. Ensa Filazi,
Arş. Gör. Sevil Asuman Karakaya
Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın YKS puan türü Dil olup ana bilim dalımıza 2019 yılında 31 öğrenci kabul edilmiştir ve en düşük başarı sıralaması 73552’dir.
İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın YKS puan türü Dil olup ana bilim dalımıza 2019 yılında 50 öğrenci kabul edilmiştir ve en düşük başarı sıralaması 4400’dür.
Almanca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın YKS puan türü Dil olup ana bilim dalımıza 2019 yılında 52 öğrenci kabul edilmiştir ve en düşük başarı sıralaması 46536’dır.
İSÇEV Başkanı Hüseyin Yalım, huseynyalim@gmail.com
Uluslararası Anlaşmalar
Erasmus+ programı hem lisans hem de lisansüstü öğrencilerine yöneliktir ve İstanbul Üniversitesi Erasmus Program Koordinatörlüğü ile Türkiye Ulusal Ajansı’nın belirlediği şartlar doğrultusunda öğrenci değişimi sağlanmaktadır.
Farabi değişim programıyla Türkiye içi öğrenim değişikliği sağlanmaktadır. Farabi değişim programıyla, İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızda 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olup ana bilim dalımıza giden iki (2) ve gelen iki (2) öğrenci, Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızda 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olup ana bilim dalımıza giden bir (1) ve gelen bir (1) öğrenci ve Almanca Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızda 2. ve 3. sınıf öğrencilerine yönelik olup ana bilim dalımıza giden bir (1) ve gelen bir (1) öğrenci kabul edilmektedir. Dünya genelinde öğrenim değişikliği imkânı sağlayan Mevlana değişim programı kapsamında İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana bilim Dalımızın Bakü Slavyan Üniversitesi ve Azerbaycan Üniversitesi’yle anlaşması bulunmaktadır.
Twitter: iu_ceviribilim
Beşeri ve İktisadi Coğrafya Ana bilim Dalı, 4 profesör, 3 doçent, 3 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi ile modern coğrafya çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye Coğrafyası Ana bilim dalı coğrafya bilimine çok sayıda akademisyen yetiştirmiştir. Türkiye Coğrafyası Ana bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından çok sayıda kitap, makale yayınlanmış, proje üretilmiş, yurt içi ve yurt dışında kongrelerde bildiriler sunulmuştur. Türkiye Coğrafyası Ana bilim Dalı, 2 profesör, 1 araştırma görevlisi ile modern coğrafya çalışmalarını sürdürmektedir. Bölgesel Coğrafya Ana bilim Dalı, Coğrafya Bölümü Lisans programına çeşitli bölge dersleri ile katkıda bulunmaktadır. Lisans öğretiminin ilk yılında Bölgesel Coğrafya’nın metolojisi ve gelişme devrelerinin ele alındığı bir ders ile giriş yapılırken sonraki yıllarda hemen tüm dünya bölgelerinin anlatıldığı derslerle devam edilmektedir. Bölgesel Coğrafya Ana bilim Dalı günümüzde 1 profesör, 1 doçent ve 2 doktor öğretim üyesi ile çalışmalarını sürdürmektedir.4 Ana bilim Dalı da Yüksek Lisans ve Doktora ders programları ile lisansüstü eğitimlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedir.
Öğretim üyelerimiz tarafından öğrencilerimize yönelik olarak 2018-2019 yılında 6 adet konferans verilmiştir. Bu konferanslara katılan öğrencilere katılım sertifikaları verilmiş, öğrencilerimiz de bu katılımlarını ve sertifikalarını “Grup veya Bilimsel Gelişim Çalışmaları” olarak kendi AKSİS sayfalarına eklemektedirler. Yine son 4 yıldır oryantasyon çalışmaları kapsamında birinci sınıflara yönelik olarak günübirlik arazi çalışmaları düzenlenmeye devam etmektedir.
Coğrafya Dergisi adını taşıyan bölüm dergimiz, İstanbul Üniversite Rektörlüğü tarafından desteklenmeye değer bulunmuş ve Istanbul University Press adıyla oluşturulan İstanbul Üniversite dergi yayın havuzunun içine alınmış, bu yıl da WoS tarafından taranan bir dergi haline gelmiştir. Bilim alanımızın en eski kuruluşu olan Türk Coğrafya Kurumu ile işbirliği halinde 20-22 Haziran 2019 tarihleri arasında fakültemizde 1. İstanbul Uluslararası Coğrafya Kongresini gerçekleştirmiştir. İzleyici ve sunum yapan olarak yaklaşık 450 meslektaşımız kongreye katılarak en yüksek katılım gerçekleşmiştir. Uluslararası Coğrafya Birliği ve Türk Coğrafya Kurumu ile birlikte 2021 yılı içinde 34. Uluslararası Coğrafya Kongresi Fakültemizde gerçekleştirilecektir. Söz konusu kongreye uluslararası boyutta 2000 kişilik bir katılım beklenmektedir. Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Barbaros Gönençgil Uluslararası Coğrafya Birliği (IGU) Başkan Yardımcılığı görevini sürdürürken, Bölüm öğretim üyelerimizde Doç. Dr. T. Ahmet Ertek de geçtiğimiz yıl kurulan Asya Coğrafyacılar Birliği’ne (AGA) Başkan Yardımcısı olarak seçilmiştir.
TÜBİTAK ve diğer dış kaynaklı çok sayıda projede yürütücü veya araştırmacı olan bölümümüz akademisyenleri bu projeler aracılığıyla yayın üretmenin dışında, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine burs sağlamakta ve bursiyer öğrencilerin tezlerinin bu projeler kapsamında oluşturulmasını desteklemektedir. Şu anda 1 adet TÜBİTAK 1001 projesi halen devam etmekte olup Doç. Dr. Cihan Bayrakdar tarafından yürütülmektedir. Bölümümüz eski öğretim elemanlarından olan Doç. Dr. Tolga Görüm, bölümümüz akademisyeni iken T.C. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülüne layık görülmüştür.
Bölümümüzün misyonu ise; sürekli gelişen, inovasyona açık, proaktif, günümüz dünya sorunlarını Coğrafi açıdan ele alarak çözümler üretmek, Türkiye’de coğrafya bilimine ve eğitimine hizmet etmek, dünyadaki coğrafya araştırmalarına ve literatürüne katkıda bulunmak ve bu amaçla, evrensel bilim dalları arası ilişkiyi de gözden uzak tutmaksızın, öğrencileri mesleki kimlik bilincine sahip, sürekli kendini geliştirmeyi hedef alan, konusunda uzman, bilimsel açıdan donanımlı, bilgili, olayları sorgulayan ve eleştirel bir anlayışla yaklaşan bilim insanları niteliğinde yetiştirerek coğrafi anlayışı ve bilgiyi topluma yaymaktır.Öğrencilerimiz coğrafya biliminin doğasını kavrayarak coğrafya bilimi çalışma alanları, ilkeleri, diğer bilimler ile olan ilişkileri, coğrafya biliminin genel ve yerel ilkelerini, dünyanın evrendeki, insanın dünya üzerindeki konumu, yakın ve uzak çevre ile ilişkisi, coğrafi bilginin üretilmesi, yorumlanması, güncel ve ileri teknolojilerin kullanılmasını kavramaktadır. Bu bilgileri ile birlikte bölüm öğrencilerimiz için yerel yönetimlerde, ilgili bakanlıklarda ve özel sektör firmalarında iş bulma olanakları mevcuttur. Bölümümüz YKS puan türü SÖZEL, kontenjan sayısı 103, öğrenci başarı sıralaması 69.070'dir.
“Mezuniyetten Öğretmenliğe Sınavlar ve Atama Süreçleri” konulu seminerde Mehmet Zor ve Behzat Mirkan, konu ile ilgili sunumlarını yaparak tecrübelerini öğrenci ve öğretim üyeleri ile paylaşmışlardır. Arazi çalışmaları ve seminerler belli aralıklarla farklı yerlerde ve farklı konularda sürdürülmektedir.
Kulüp Danışman Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan BAYRAKDAR e-posta:cihanbyr@istanbul.edu.tr
Coğrafya Kulüp Başkanı Sezer Can KAYA, e-posta: sezercan.ky@gmail.com Üye Sayısı:150 iletişim :(0212) 455 57 00
Mevlana Değişim Programında ise açık, dışarıdan, yaygın veya uzaktan eğitim-öğretime kayıtlı olan öğrenciler faydalanamazlar.Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar. Öğrencinin, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olması, ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az iki buçuk olması, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az üç olması gerekmektedir.
Uluslararası Coğrafya Birliği bünyesinde dört yılda bir gerçekleştirilen 'Uluslararası Coğrafya Kongresi'nin ilk defa ülkemizde bölümümüzün katkılarıyla 2021 yılı içinde Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilecek olması ve Uluslararası Coğrafya Birliği Başkan Yardımcılığı görevine seçilen ilk Türk Coğrafyacının bölümümüzden olması bölümümüzü farklı kılan diğer özelliklerdir. Bölümümüz, öğrencilerimize coğrafya alanında bilgiye erişebilme, kaynak araştırması yapabilme, sahip oldukları bilgi ve deneyimleri alanla ilgili yetkin kişilerle paylaşabilme, karşıt görüşleri savunabilme, sosyal veri analizi yaparak bu verileri farklı analiz, yöntem ve teknikleri kullanarak işleyebilme ve yürütebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme, kendini sürekli yenileyerek yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olma yetkinliği kazandırmaktadır. Öğrencilerimiz alanındaki uygulamalar ile evrensel ve toplumsal boyutlarda çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal adalet, sosyal hakların evrenselliği, kalite ve kültürel değerler bilincine sahip olma sorumluluğu kazandırmaktadır.
Doç.Dr. MEHMET GÜRLEK
Dr.Öğr.Üyesi AHMET ISPARTA
Arş.Gör. PINAR KARAKILÇIK
Arş.Gör. YASİN TAŞDEMİR
Doç.Dr. MURAT ELMALI ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Dr.Öğr.Üyesi MEHMET AYGÜNEŞ
Arş.Gör. ABDULLAH TOPRAKSOY
Arş.Gör. ZEYNEP SEZA YILMAZ
Prof.Dr. CENGİZ ÇAKMAK ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. AYHAN BIÇAK
Prof.Dr. MEHMET GÜNENÇ
Prof.Dr. UĞUR EKREN
Doç.Dr. MURAT ERTAN KARDEŞ
Dr.Öğr.Üyesi ARZU İBİŞİ TEMELLİ
Dr.Öğr.Üyesi NECATİ MURAD OMAY
Arş.Gör. ARDA TELLİ
Mantık Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. YÜCEL YÜKSEL ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Doç. Dr. MAHBUBE NAZLI İNÖNÜ
Doç. Dr. ÖZGÜÇ GÜVEN
Dr. Öğr. Üyesi VEDAT KAMER
Sistematik Felsefe Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. ENVER ORMAN ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof. Dr. NEDİM YILDIZ
Doç. Dr. SANEM YAZICIOĞLU VAN DER HEİDEN
Dr.Öğr.Üyesi EGEMEN SEYFETTİN KUŞCU
Arş.Gör.Dr. ERDEN MİRAY YAZGAN YALKIN
Arş.Gör.Dr. FİLİZ DİDEM ÇOBAN SARI
Türk-İslam Düşünce Tarihi Ana Bilim Dalı
Prof.Dr. MEHMET CÜNEYT KAYA ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. ABDURRAHMAN ALİY
Prof.Dr. HÜSEYİN SARIOĞLU
Doç. Dr. CAHİD ŞENEL
Arş.Gör. CEMALLETTİN ERGÜN
Arş.Gör. MUHAMMET HALİT ÇELİKYÖN
https://twitter.com/IUFelsefe
Doç.Dr. AYDAN AYDIN
Dr.Öğr.Üyesi DENİZ ATALAY ATA
Dr.Öğr.Üyesi SİMGE ŞİŞMAN BAL
Arş.Gör. HİLAL KOTAN
Arş.Gör. REYHAN ÜNVER
Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı
Doç.Dr. ŞERİFE SEMA KARAKELLE ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Arş.Gör.Dr. TOLGA YILDIZ
Arş.Gör. BİLGE GÖZ ÇENGELLİ
Arş.Gör. ESRA DEMİRKAN
Arş.Gör. EZGİ ACUN
Arş.Gör. MUHAMMED ŞÜKRÜ AYDIN
Arş.Gör. SİNEM HAYALİ EMİR
Arş.Gör. ŞULE PALA SAĞLAM
Arş.Gör. YASEMİN YEŞİLYAPRAK
Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
Prof.Dr. SEVİM CESUR ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Dr.Öğr.Üyesi GÖKLEM TEKDEMİR
Arş.Gör.Dr. ÇAĞATAY ÇOKER
Arş.Gör. CANAN ÇELİKADAM
Arş.Gör. GÜL DENİZ DERİN
Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Prof.Dr. PINAR ÜNSAL ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. EMİNE TEVFİKA İKİZ
Doç.Dr. HANİFE ÖZLEM SERTEL BERK
Doç.Dr. İLKNUR ÖZALP TÜRETGEN
Doç.Dr. RUKİYE İREM ERDEM ATAK
Dr.Öğr.Üyesi AYŞE ELİF YAVUZ SEVER
Dr.Öğr.Üyesi BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
Arş.Gör.Dr. ESİN TEMELOĞLU ŞEN
Arş.Gör.Dr. NERMİN TAŞKALE
Arş.Gör. FERHAT AYYILDIZ
Arş.Gör. JÜLİDE ECE KOSOVA
Arş.Gör. KÜBRA KOÇ
Arş.Gör. ÖZGÜN TAKTAKOĞLU
Arş.Gör. ZEYNEP BÜŞRA COŞAR
instagram: @iupk
snapchat: iupsikoloji
facebook: istanbul üniversitesi psikoloji kulübü
blog: www.iupsikoblog.wordpress.com
web: www.istanbulpsikoloji.org
Prof.Dr. Asnu Bilban Yalçın (Bölüm Başkanı)
Doç.Dr. Özgü Çömezoğlu Uzbek
Doç.Dr. H.Ayça Tiryaki Türkmenoğlu
Doç.Dr. Ü. Melda Ermiş
Doç.Dr. Belgin Demirsar Arlı
Araş.Gör. Metin Kaya
Araş.Gör. Merve Kalafat Yılmaz
Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı
Prof.Dr. A.Tarkan Okçuoğlu (Bşk.)
Doç.Dr. E.Emine Naza Dönmez
Doç. Dr. Sevgi PARLAK
Doç.Dr. Gülberk Bilecik
Dr. Öğ.Üy.Ahmet Vefa Çobanoğlu
Dr. Öğ.Üy.Fatih Elcil
Dr. Öğ.Üy.Ayşe Denknalbant
Dr. M. Dila Gümüş
Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı
Prof. Dr. Uşun Tükel (Bşk.)
Prof. Dr. Ahmet Kamil Gören
Doç. Dr. Simge Özer Pınarbaşı
Doç. Dr. Serap Yüzgüller
Doç. Dr. Seda Yavuz
Arş. Gör. Gül Cevahir Altun
-İznik, Çini Fırınları Kazısı (Kazı Bşk. Doç.Dr. Belgin Demirsar Arlı)
-Amasya, Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı Kazısı (Kazı Bşk. Doç.Dr. E.Emine Naza Dönmez)
Öğrencilerimiz yaz aylarında kazı faaliyetlerine katılarak bilgi ve tecrübelerini artırabilirler.
Ayrıca Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat alanı kapsamında 2008 yılından bu yana Prof. Dr. Uşun Tükel başkanlığında Avrupa’nın çeşitli kentlerindeki müze, galeri ve sergileri kapsayan yurtdışı araştırma gezileri düzenlenmektedir.
Prof. Dr. İsmail COŞKUN
Prof. Dr. İ. Ertan EĞRİBEL
Doç. Dr. Ayşen ŞATIROĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali AKYURT
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin BALCI
Arş. Gör. Ayşe KAYA
Arş. Gör. Elif ALTUNDERE
Arş. Gör. Salih ÜNÜVAR
Arş. Gör. Ş. Sevde TUNÇBİLEK
Arş. Gör. Tülay KAPAN
Kurumlar Sosyolojisi Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. Köksal ALVER
Doç. Dr. Oya OKAN
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan TURHAN
Dr. Öğr. Üyesi Tuba TOPÇUOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Tülay KAYA
Arş. Gör. S. Sezer Şimşek
Arş. Gör. Hamdusena EŞREFOĞLU
Sosyometri Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. Yücel BULUT
Doç. Dr. M. Ufuk ÖZCAN
Dr. Öğr. Üyesi Aynur ERDOĞAN COŞKUN
Dr. Öğr. Üyesi Melike AKBIYIK
Dr. Öğr. Üyesi Metin TUNÇ
Arş. Gör. Begüm UZUN
Uygulamalı Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. Enes KABAKCI
Doç. Dr. Murat ŞENTÜRK
Dr. Öğr. Üyesi Seda GÜVEN
Arş. Gör. M. Fatih KARAKAYA
- Prof. Dr. İsmail Coşkun, Doç. Dr. Murat Şentürk, Arş. Gör. Hamdusena Eşrefoğlu
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Profili Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk, Prof. Dr. Enes Kabakcı, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun, Prof. Dr. Yücel Bulut, Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Şatıroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Melike Akbıyık
İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakışı
- Prof. Dr. İsmail Coşkun
Sosyoloji Araştırma Merkezi’nin Altyapısının Oluşturulması ve Kapasitesinin Geliştirilmesi
- Prof. Dr. İsmail Coşkun, Prof. Dr. Yücel Bulut, Prof. Dr. Enes Kabakcı, Doç. Dr. Murat Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun, Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Şatıroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Akyurt, Dr. Öğr. Üyesi Melike Akbıyık
Science with and for Society
- Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya
The USA: The Most Fertile Ground for Homeschooling
- Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya
ABD’de Evde Eğitim Uygulaması ve Toplumsal Arka Planı
- Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya
Aile Eğitim Programı Müfredat Geliştirme Çalışması
- Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun
Şanlıurfa Vizyon 2023
- Dr. Öğr. Üyesi Melike Akbıyık
Farklı Bilim ve Meslek Dalları İçin Veri Üretim Analizi ve Stratejik Yönetim
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri I
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri II
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri III
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri IV
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Türkiye Bilimsel Yayın Göstergeleri V
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2010
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2011
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2012
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2013
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Performans İncelemesi 2014
- Dr. Öğr. Üyesi Metin Tunç
Population issue de l’immigration de Turquie en France
- Prof. Dr. Enes Kabakcı
Beylikdüzü Kent Belleği ve Sosyal Yapı Araştırma Projesi
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Gönüllülük Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri
- Doç. Dr. Murat Şentürk
14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Dostu Kentler Etüt Araştırma Projesi
- Doç. Dr. Murat Şentürk
İstanbul’da Yaşlılara Yönelik Hizmetler ve Yaşlıların Mevcut Durumu Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Eğitim Programı Yaygınlaştırma ve Uygulama Projesi 2012
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Fener-Balat-Ayvansaray Alan Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Eğitim Programı Materyal Geliştirme Çalışması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Yüksek Öğretim Sistemi ile İş Piyasası Arasındaki Uyum Düzeyinin Analizi ve Arz Talep Projeksiyonları (YÖSİP) Etüt Projesi
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Aile Eğitim Programı Program Geliştirme Çalışması
- Doç. Dr. Murat Şentürk
Çocuklara Yönelik Programlar ve Bu Programlarda Yayımlanan Reklamların İçerik Analizi Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun
Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı Araştırması
- Doç. Dr. Murat Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi Aynur Erdoğan Coşkun
Kitapçıklar
Sosyoloji Yüksek Lisans Programı Kitapçığı
Göç Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Kitapçığıüksek Lisans Programı Kitapçığı
Kent Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Kitapçığı
Siyaset Sosyolojisi Yüksek Lisans Programı Kitapçığı
STK ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Kitapçığı
Sosyoloji Bölümü Twitter Adresi: iuefsosyoloji
Sosyoloji Bölümü YouTube Adresi: https://www.youtube.com/channel/UC4PI6m6byz1VSOyS0JgmzOg
Prof.Dr. HAMDİ ŞAHİN ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
Prof.Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Doç.Dr. ALİYE EROL ÖZDİZBAY
Doç.Dr. ERKAN KONYAR
Dr.Öğr.Üyesi YUSUF GÜRKAN ERGİN
Öğr. Gör. Dr. CAN AVCI
Arş.Gör.Dr. İSMAİL AYMAN
Arş.Gör. ARMAĞAN TAN
Arş.Gör. SELİN ÖNDER KADDAR
Prof.Dr. İLYAS TOPSAKAL ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. MUALLA YÜCEL
Doç.Dr. DİNÇER KOÇ
Doç.Dr. KÜRŞAT YILDIRIM
Dr.Öğr.Üyesi ALİ AHMETBEYOĞLU
Dr.Öğr.Üyesi MEHMET ZEREN
Arş.Gör.Dr. FATMA AYSEL DINGIL ILGIN
Arş.Gör. SAMET ATALAY
ILSUR NAFIKOV
Prof.Dr. BİRSEL KÜÇÜKSİPAHİOĞLU ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. EBRU ALTAN
Prof.Dr. MUHARREM KESİK
Dr.Öğr.Üyesi CUMHUR ERSİN ADIGÜZEL
Dr.Öğr.Üyesi MURAT ÖZTÜRK
Arş.Gör. MAHMUT OLGAÇ
Arş.Gör. SERDAR SEVMEZLER
Arş.Gör. YASİN KARAKUŞ
Prof.Dr. ARZU TERZİ ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. ZEYNEP TARIM
Arş.Gör. ASLI TUNA
Arş.Gör. SİNEM SERİN
Prof.Dr. CEZMİ ERASLAN ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. HALİL BAL
Doç.Dr. ABDURRAHMAN BOZKURT
Doç.Dr. FATİH MEHMET SANCAKTAR
Doç.Dr. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
Dr.Öğr.Üyesi MURAT AYDOĞDU
Arş.Gör. ÖZLEM ARSLAN
Arş.Gör. YUNUS BOR
Prof.Dr. MAHİR AYDIN ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. ALİ FUAT ÖRENÇ
Doç.Dr. GÜLTEKİN YILDIZ
Doç.Dr. METİN ÜNVER
Doç.Dr. NERİMAN ERSOY HACISALİHOĞLU
Dr.Öğr.Üyesi ADEM KORKMAZ
Dr.Öğr.Üyesi BURCU KUTLU DİLBAZ
Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA TANRIVERDİ
Dr.Öğr.Üyesi ŞAMİL MUTLU
Arş.Gör.Dr. CEMAL ATABAŞ
Arş.Gör.Dr. DİLARA DAL
Arş.Gör. SEMİH SEFER
Prof.Dr. MAHMUT AK ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Prof.Dr. FİKRET SARICAOĞLU
Prof.Dr. İDRİS BOSTAN
Doç.Dr. YUSUF ALPEREN AYDIN
Dr.Öğr.Üyesi ÖZGÜR KOLÇAK
Dr.Öğr.Üyesi ÖZGÜR ORAL
Arş.Gör. FATMA ERDİM
Arş.Gör. İSMAİL EMRE PAMUK
Arş.Gör. SEYFULLAH ASLAN
Doç. Dr. Yavuz Pekman
Doç. Dr. Hasibe Kalkan
Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Arıcı
Prof. Dr. Kerem Karaboğa
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Firidinoğlu
Arş. Gör. İstek Serhan Erbek
twitter: iudramaturji
instagram: iu_dramaturji
Yrd. Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Samsakçı
Yrd. Bölüm Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Feryal Korkmaz
Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı
Prof.Dr. Fikret Turan
Dr.Öğr.Üyesi Özcan Tabaklar
Dr.Öğr.Üyesi Feryal Korkmaz
Dr.Öğr.Üyesi Asli Zengin
Arş.Gör.Dr. Ümran Erdoğan
Arş.Gör. Berker Keskin
Arş.Gör. Ahmet Aksu
Esk, Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. Mücahit Kaçar
Dr.Öğr.Üyesi Esra Egüz
Arş.Gör.Dr. Bilal Alpaydın
Arş.Gör.Ömer Arslan
Arş. Gör. Yasemin Karakuş
Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Prof.Dr. Abdulkadir Emeksiz
Dr.Öğr.Üyesi Esra Bilge Savcı
Dr.Öğr.Üyesi Zehra Hamarat
Arş.Gör. Seda Aksüt Çobanoğlu
Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı
Prof.Dr. Hatice Tören
Prof. Dr. Mustafa Balcı
Doç.Dr. Ahmet Naim Çiçekler
Doç.Dr. Uğur Gürsu
Arş.Gör. Mizan Coşkun Özgür
Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Prof..Dr. Ali Şükrü Çoruk
Prof. Dr. Mehmet Tekin
Doç.Dr. İsmail Karaca
Doç.Dr. Mehmet Samsakçı
Doç.Dr. Nuri Sağlam
Dr.Öğr.Üyesi Çilem Tercüman
Dr.Öğr.Üyesi Fırat Karagülle
Dr.Öğr.Üyesi Mehmet Şerif Eskin
Arş.Gör. Cemile Odunkıran
Arş.Gör. İmren Gece Özbey
Arş.Gör. Sevim Güldürmez
.
Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalları
Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran,
Doç. Dr. Erhan Bıçakçı,
Doç. Dr. Çiler Algül,
Doç. Dr. Semra Balcı,
Doç. Dr. Eylem Özdoğan,
Doç. Dr. Emre Güldoğan,
Öğr. Gör. Doç. Dr. Nurcan Kayacan,
Öğr. Gör. Oğuzhan Tanındı,
Araş. Gör. Yasin Gökhan Çakan,
Araş. Gör. İsmail Caner Pınarcı
.
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Ana Bilim Dalları
Dr. Öğr. Üyesi İrfan Cenk Yay
Dr. Öğr. Üyesi Kudret Nezir Yunusoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Sinem Yazıcıoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Güniz Sertel
Öğr. Görevlisi Özge Öktem Yay
Arş. Gör. Dr. Aşkın Çelikkol
Arş. Gör. Eser Pehlivan
Prof. Dr. Damla Demirözü
Dr. Öğr. Üyesi İrini Sarıoğlu
Öğr. Gör. Dr. Marika Bekar Pandelara
Öğr. Gör. Serap Memet
Arş. Gör. Dr. Aslı Çete
Arş. Gör. Aslı Damar Çakmak
Arş. Gör. M. Serhan Özemrah
“The East Has Set” Uzun Metraj Belgesel Filmi Birincilik Ödülü-13. Yunan Belgesel Festivali (Halkida 2019), “Imvros Island: A Tale of Memories” Yaratıcı Belgesel Birincilik Ödülü-9. Uluslararası Londra Film Festivali (Mayıs 2016), “Letters Never Received” En İyi Müzik Ödülü-5. Uluslararası Londra Film Festivali (Ekim 2012), “The Silent School” Yaratıcı Belgesel Birincilik Ödülü-5. Uluslararası Londra Film Festivali (Ekim 2012), “The Exile” En İyi Müzik Ödülü-5. Uluslararası Londra Film Festivali (Ekim 2012), “The Exile” En İyi Belgesel Ödülü-Uluslararası Drama Film Festivali (Eylül 2010).
Eğitim-Öğretim Hedefleri
Öğrencinin Yunanca konuşma, yazma, araştırma ve inceleme yeteneklerini geliştirmek; temel dil ve edebiyat bilgilerini kavrama becerisini kazandırmak; Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatının ürünlerini bilimsel ölçütler çerçevesinde anlama ve inceleme yeterliliğine ulaşmak; ileri düzeyde çeviri yapabilmek; öğretim programı kapsamında edinilen bilgileri meslek sahasında uygulayabilecek kalifiye eleman yetiştirmek programın hedefleri arasında yer almaktadır.
Bölümün Önemi
Prof.Dr. Nedret (Öztokat) Kılıçeri
Prof.Dr. Nurcan Delen Karaağaç
Dr.Öğr.Üyesi Buket Karslı
Dr.Öğr.Üyesi Selin Gürses Şanbay
Dr.Öğr.Üyesi Hüseyin Necmi Öztürk
Dr.Öğr.Üyesi Bülent Çağlakpınar
Öğr. Gör. Dr. Seldağ Bankır Mesçioğlu
Arş.Gör. Çağatay Yılmaz
https://farabi.istanbul.edu.tr/tr/_
https://mevlana.istanbul.edu.tr/tr/_
Doç. Canan Şavkay
Doç. Yıldız Kılıç
Dr. Öğr. Üyesi Arpine Mızıkyan
Dr. Öğr. Üyesi Ferah İncesu
Dr. Öğr. Üyesi Buket Akgün
Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karadağ
Öğr. Gör. Ayşegül Deniz Toroser
Araş. Gör. Zöhre Baş Korkmaz
Araş. Gör. Zehra Aydın Koçak
Araş. Gör. Deniz Ayyıldız
Doç. Dr. Lucia Barbara Çelebi
Doç. Dr. Antonella Elia
Dr. Öğr. Üy. Cristiano Bedin
Dr. Öğr. Üy. Deniz Dilşad Karail Nazlıcan
Öğr. Gör. Raffaella Lincesso
Öğr. Gör. Silvana Memaj
Öğr. Gör. Paolo Praticò
Arş. Gör. Dilara Duymaz
.
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Ana Bilim Dalları
Prof.Dr. Mehmet Yavuz
Doç.Dr. İbrahim Şaban
Doç.Dr. Ömer İshakoğlu
Arş.Gör.Dr. Leyla Yakupoğlu Boran
Arş.Gör. Ayşe Türkhan
Arş.Gör. Mahmut Şan
Arş.Gör. Esra Altay
Arş.Gör. Rukiye Aydemir
Arş.Gör. Tuğba Şahinoğlu
Arş.Gör. Yasemen Toruloğlu
Arş.Gör. Hüseyin Ölmez
Arş.Gör. Sümeyra Demirel Uzut
Öğr. Gör. Dr. Abdulsattar Elhajhamed
Öğr. Gör. Necmi Küçük
Öğr. Gör. Sumyah Ahmed Hadı Gamaladdın
Öğr. Gör. Asmaa Almasrı
Dr. Öğr. Üyesi Eun Kyung JEONG
Öğr. Gör. Hongyoun CHO
Öğr. Gör. Youngeun SON
Öğr. Gör. So Young YANG
Öğr. Gör. Seungup HWANG
Arş. Gör. Merve KAHRIMAN ÖZDEMİR
*A Comparative Study on the Idiot Folktales of Korea and Turkey (Güney Kore Destekli Proje)
* Oral Life Story and Migration History of First- Generation Korean Immigrants in Turkey (Güney Kore Destekli Proje)
* Korean Literature Workshop Grants (Güney Kore Destekli)
Prof. Dr. Mehmet Atalay
Prof. Dr. Davoud Sparham
Dr. Öğr. Üyesi Güller Nuhoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Kadir Turgut
Dr. Öğr. Üyesi Nihat Değirmenci
Arş. Gör. Saniye Simla Özçelik
Arş. Gör. Yaşar Yeşim Amaç
Prof. Dr. Celal SOYDAN
Doç. Dr. Durmuş BULGUR
Doç. Dr. Zekai KARDAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Arzu ÇİFTSÜREN
Dr. Öğr. Görevlisi Mohammad RASHID
Arş. Gör. Hatice GÖRGÜN
Arş. Gör. Onur KILIÇER
Arş. Gör. Muhsin Ramazan İŞSEVER
twitter: @iu_urdudili
.
Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Ana Bilim Dalları
Instagram: eskiyunandiliveedebiyati
Twitter: eskiyunandili
Prof. Dr. Bedia Demiriş
Doç. Dr. Fatma Çiğdem Menzilcioğlu
Dr. Öğr.Üyesi Bengü Cennet Coşkun
Dr. Öğr.Üyesi Ekin Öyken
Dr. Öğr.Üyesi Eyüp Çoraklı
Dr. Öğr.Üyesi Pelin Erçelik
Arş. Gör. Aysun Kara
.
Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Ana Bilim Dalları
Dr. Öğr. Üyesi Seyyal Körpe Kemer
Arş. Gör. Dr. Emrah Gaznevi
Arş. Gör. Mehmet Enver Erbil
Öğr. Gör. Dr. Mariana Budu
Öğr. Gör. Agnieszka Pyczek
Öğr. Gör. Marika Michalak
Prof. Dr. Türkan Olcay
Prof. Dr. Gönül Uzelli
Dr. Öğr. Üyesi Korhan Korbek
Öğr. Gör. Canan Ersoy
Öğr. Gör. Nihal Erturan
Öğr. Gör. Zoya Şengüder
Öğr. Gör. Lola Kadırova Salgıncı
Arş. Gör. Yulva Muhurcişi
Arş. Gör. İren Dilara Kongaz
Arş. Gör. Gamze Üçer
Arş. Gör. Cihan Kara
Öğr.Gör. Mariana Barchuk-Halyk
Öğr.Gör. Olena Furat
Öğr.Gör. Alla Dudka
Öğr.Gör. Tetiana Fetsan
.
İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile kurulan ve ülkemizde iktisat öğrenimini ayrı bir fakülte olarak sunan ilk köklü yükseköğretim kurumudur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kurucu dekanlığına Ord. Prof. Dr. Ömer Celal Sarc atanmış olup; 12 yıl başarı ile bu görevi yürüten Ord. Prof. Dr. Sarc 1949 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne seçilmiştir. Fakültemizin hedefi, çağdaş ilke ve kurumlar çerçevesinde farklı görüşleri yansıtan, evrensel nitelikteki araştırmalarla ekonomik ve toplumsal analize yönelik bilgi üretmek ve yaratıcı düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. 90 yıla yaklaşan tarihimizde, nitelikli ve araştırmaya dayalı eğitim anlayışımız ve sahip olduğumuz uluslararası düzeydeki seçkin akademik kadromuzla mezun ettiğimiz öğrencilerimizin farklı alanlarda elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırmaktadır.
Değerli akademisyen kadrosu ve yüksek öğrenci sayısı ile, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yer alan İktisat Bölümü, Türkiye’nin en büyük iktisat bölümüdür. Kurulduğu 1936 yılından beri lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermektedir.
Türkçe ve İngilizce programlarıyla lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bölümümüz, iktisat kuramı temelinde, iktisadi olay ve olgulara analitik bir yaklaşım geliştirme hedefiyle matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklere ağırlık vermektedir. İktisat biliminin uygulama alanları göz önünde tutularak ve Türkiye ekonomisini tarihsel süreç içinde çeşitli yönleriyle tanıtarak iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında, araştırmacı ve uygulamacı olarak (planlamacı, analist, pazarlamacı, uzman, müfettiş vb.) çalışacak iktisatçılar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölümümüzde verilen derslerin birçoğu uygulama ders saatleriyle desteklenmekte ve bazı dersler bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin kişisel ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olarak seçebilecekleri bir dizi seçmeli ders sunarak entelektüel vizyonlarını genişletmeyi amaçlamaktadır.
İktisat Bölümü, bütün teorik eğitimlerin yanı sıra, düzenlediği bilimsel ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerini toplumsal hayata her yönüyle hazırlamayı da ilke edinmiştir. Buna ek olarak, sahip olduğu araştırma merkezleri ile güncel ve marka yaratacak konularda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Amerika'daki üniversitelerle Fakülte ve Bölüm bazında yapılan anlaşmalarla öğrencilerimize yurt dışında da eğitim alma imkânı sağlanmaktadır.
Başlangıçta Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan maliye eğitimi ve çalışmaları 1936 yılından sonra yeni kurulan İktisat Fakültesi içinde devam etmiştir.
Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.
Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.
Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır.
Ekonometri; iktisat, matematik ve istatistiğin birleşiminden oluşan bir disiplindir. Son yıllarda bilgisayar teknolojisindeki gelişime paralel olarak iktisadi teori ve hipotezleri sayısal tabana oturtabilme ve geçerliliklerini test edebilme olanaklarının artmasıyla birlikte ekonometri de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Ekonometri Bölümü, iktisadın yanı sıra matematik, istatistik ve bilgisayar programlarını da bilen ve uygulayan öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğretim üye ve yardımcılarının literatüre hâkim ve ek olarak mevcut literatüre katkılar sunduğu Ekonometri Bölümü’nde, teorik ve uygulamalı ekonometri alanlarını, teorik ve uygulamalı istatistik alanlarını ve doğrusal-doğrusal olmayan programlama, hedef programlama, üretim ve tedarik zinciri, karar verme teknikleri alanlarını kapsayan dersler okutulmaktadır. Ayrıca müfredatta bölüm öğrencilerinin paket program kullanımı ve programlama yeteneklerini geliştiren dersler de bulunmaktadır. Ekonometri bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen Ekonometri, İstatistik ve Finansal Ekonometri olmak üzere 3 yüksek lisans ve bir de Ekonometri doktora programı bulunmaktadır. Ayrıca Fakültemizde sunulan ikinci seçmeli yabancı ders olanağı kapsamında Ekonometri lisans programında Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dilleri seçmeli ders olarak dört yarıyıl boyunca okutulmaktadır.
%100 İngilizce ve %30 İngilizce programlarıyla eğitim veren Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, hem içerde hem de uluslararası ilişkilerde meydana gelen gelişmelerin iç politika, siyaset bilimi ve yönetim alanlarında ortaya çıkardığı değişimler ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde yol açtığı yeniliklerin gereği olarak programını sürekli olarak güncellemekte, öğrencilerini son bilgilerle donatmaktadır.
Bölümümüzdeki iki program için de zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı okutulmakta, daha sonra %100 İngilizce programımızda derslerin tamamı; ve %30 İngilizce programımızda ise derslerin en az %30’u İngilizce olarak yürütülmektedir. Ayrıca lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Lisans programımızda, ekonomi ve hukuk alanlarında yeterli sayıda ders yer almakta, bölüm derslerinin asıl yoğunlaştığı konular olarak, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, Türkiye’de siyasal yaşam, siyasal sistemler, siyasal davranış, siyasal tarih, siyasal düşünceler tarihi öne çıkmaktadır. Üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerle Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi bölgesel çalışmalara yoğunlaşma imkânı da bulunmaktadır.
Öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada kamu ve özel sektör kuruluşlarında başta diplomatik görevler olmak üzere bilgi, özgüven ve yetenek gerektiren kariyer imkânlarını hedefleyebilirler. Bu konuda, bakanlıkların dış ilişkiler bölümleri başta olmak üzere TİKA, YTB gibi uluslararası kuruluşlarımız ile AB ve BM kuruluşları ve projelerinde, bankalar ve şirketlerin yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinde, uluslararası STK’larda, geleneksel, yeni/sosyal medya kuruluşlarında istihdam olanakları bulabilirler. Bölümümüzün sunduğu Erasmus+ ve Mevlana yurtdışı öğrenci değişim programı ve yurtdışı staj olanakları ile öğrencilerimiz iyi bir kariyer için ilk adımlarını daha öğrenci iken atabilirler.
Turizm İşletmeciliği Bölümü'nün temel amacı kamu ve özel düzeyde turizm endüstrisine nitelikli üst düzey yöneticilerin istihdam edilmesini sağlamaktır. 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı’nda öğrenci almaya başlayan Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta; turizm dersleri ve sektörel ağırlıklı otomasyon eğitim sistemleri ile, İktisat ve İşletme dersleri de okutulmaktadır. Ayrıca, Mesleki Yabancı Dil İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Çince ve Rusça dersleri de bulunmaktadır.
Türkiye’de sosyal politika ve eğitiminin beşiği olan bölümümüz, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi ve çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuştur. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmaktadır. Bölümümüz Türkiye'de çalışma hayatı ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etkili olmuş yüzlerce öğretim üyesi bürokrat siyasetçi sendikacı yönetici yetiştirmiştir.
Bölümümüzde öğrencilere genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir. Toplumsal refah ve mutluluğun sağlanmasını hedefleyen sosyal politika, sosyal güvenlik, sosyal planlama, şehircilik ve çevre sorunları disiplinleri bölüm öğrencilerinin eğitimini alacağı konular arasındadır. Çalışma ilişkileri ise bölümümüzdeki öğrencilerin daha ayrıntılı olarak üzerinde durduğu ikinci alandır. Bireysel ve toplu düzeyde işçi-işveren ilişkileri, sendikacılık, toplu pazarlık ve insan kaynakları yönetimi ile ücret, istihdam, işsizlikle mücadele ve verimlilik konuları bölümümüzün ders programında yer almaktadır.
Mezunlarının kamu kesimi ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkânı bulduğu Bölümümüz, insan kaynakları alanında tercih edilen bir kurumdur. Bölümde 10 profesör, 4 doçent, 8 doktor öğretim üyesi dâhil 37 kişilik Türkiye'nin en güçlü çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri akademik kadrosuyla, bir doktora, iki tezli ve bir tezsiz yüksek lisans programı yürütmektedir. Bölümümüzde öğrencilerimize lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
İşletme bölümünün genel amacı, akademiye ve iş dünyasına saygın bilim insanı ve yöneticiler eğitmek ve yetiştirmektir. Bu doğrultuda, ülke ekonomisinin gereksinim duyduğu çağdaş işletmecilik anlayışına sahip ve özellikle uluslararası işletmecilik alanında bilgili ve nitelikli işletme yöneticilerinin yetiştirilmesini amaç edinmiştir. Bölümümüzde 6 profesör, 7 doçent, 7 dr. öğretim üyesi, 2 dr. öğretim görevlisi ve 8 araştırma görevlisi çalışmaktadır. Lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve öğrencilerimize Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Bölüm müfredatımızda İktisat, Maliye, Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri derslerinin, diğer İşletme fakültelerinden farklı olarak daha yoğun olması, bölüm mezunlarının sadece mikro düzeyde işletmeci bakış açısı yerine, işletmenin dış çevresini oluşturan makro düzeydeki faktörlerin de etkin bir şekilde analiz edilebilmesinin amaçlanması sonucudur. Bölümümüzde ilk iki yıl iktisat, işletmecilik, matematik, istatistik, hukuk ve bilgisayar alanlarında temel eğitim, üçüncü ve dördüncü yıllarda ise yönetim, finans, muhasebe ve pazarlama gibi işletme disiplininin tüm alt dallarına ilişkin orta ve ileri düzeyde uzmanlık derslerine yer verilmektedir. Son iki yılda bu konular, yan disiplinlerden sayısal karar alma teknikleri, bankacılık-finansal kurumlar ve Türk vergi sistemi gibi uzmanlık gerektiren dersler ve mesleki İngilizce ile desteklenmektedir. Ayrıca, son yıl yarıyıl başına üçer seçimlik ders alma hakkı tanınarak, öğrencinin seçmiş olduğu işletmecilik alanında uzmanlaşmasına olanak sağlanması amaçlanmaktadır.
Öğrenci merkezli modelle eğitim-öğretim faaliyetlerinin uluslararası standartlara taşınması adına Avrupa Eğitim Kalite Standartları çerçevesinde AQAS isimli Uluslararası Kuruluş işbirliğiyle Fakültemizdeki tüm programlarınızın akreditasyon süreci gerçekleştirilmektedir. 2022 yılının ilk aylarında tüm programlarımız Avrupa Birliği tarafından tanınacak bir akreditasyona sahip olacaktır.
Bunun yanı sıra öğrencilerimizin öğrenmek istediği yabancı dilde seçmeli dersleri tamamlayarak uluslararası fırsatlara hazır hale getirilmesi amacıyla Fakültemizde seçmeli ikinci yabancı dil dersi kapsamında Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri başlamıştır.
Asım Kocabıyık Okuma Salonu’nda 250 kişilik bir okuma salonu, öğrencilerin katalog tarama ve akademik çalışmaları için kullanacakları bilgisayar odası, ödünç verme bölümü ve yönetici odası mevcuttur. 60.000 kitap, 6.000’den fazla Yüksek Lisans-Doktora Tezi ile 20.000 cilt süreli yayın koleksiyonu bulunan kütüphanemiz, pek çok kütüphaneden farklı olarak sadece öğretim üyelerine değil, öğrencilerimize de ödünç kitap verme hizmeti sunmaktadır.
Kulüpler:
Öğrenci kulüpleri hem sosyal hayat hem de mesleki kariyer açısından öğrencileri için eşsiz imkanlar sunmaktadır. Kulüpler öğrencilerimize, öğrenciler arasındaki iletişimin aracı olması, organizasyon yeteneklerinin geliştirilmesi, çevre bilinci, toplumsal farkındalık, motivasyon, özgüven, takım çalışması, sorumluluk bilinci, gönüllülük anlayışı gibi pek çok kazanım sağlamaktadır.
Sportif Faaliyetler:
İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni”ne katılmaktadır. Spor Şöleni futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında yapılmakta olup, İktisat Fakültesi tüm dallarda şölene katılmaktadır. Pek çok spor alanında Fakültemizin dereceleri bulunmaktadır.
Her sene fakültemizi yeni kazanan öğrenciler arasından yaptığımız seçmeler ile takımlarımıza yeni oyuncular katmaktayız ve gelişmeleri yönünde destek sunmaktayız. Fakülte olarak, her yıl bölümler arasında düzenlenen basketbol ve futbol turnuvalarını da desteklemekteyiz.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü multidisipliner bir inovasyon teknolojisi olan Blockchain Teknolojisi ve Fintech alanında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. Vizyonumuz, Blockchain Teknolojisi ile ilgili hem ulusal hem uluslararası alanında araştırma-geliştirme çalışmaları yapan öncü bir kulüp olmaktır. Misyonumuz, Blockchain ve Fintech alanında eğitimler ve etkinlikler yaparak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencileri için dijital dönüşüm farkındalığı yaratmaktır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi kulübü olarak hem ulusal hem uluslararası ağımız ve startup ruhuyla yapmış olduğumuz gönüllü çalışmalar ile İktisat Fakültesi öğrencilerine yeni ufuklar kazandırmayı amaçlıyoruz. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü (Blockchain Technology Club), araştırma-geliştirme, eğitim, organizasyon, kurumsal iletişim ve sosyal medya birimleri aracılığıyla öğrencilerin bu ekosistemde yer alarak katma değer üretmesini sağlamaktadır.
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KULÜBÜ
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğrenci Kulübü 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuş köklü bir bölüm kulübüdür. Bölüm ve fakülte öğrencilerinin teorik eğitimi sürecinde elde ettikleri bilgiyi, pratikte bir deneyime ve sonrasında da bir birikime dönüştürmelerine yönelik eğitimler, seminerler, ulusal ve uluslararası nitelikte kongre ve konferanslar düzenlemektedir. Kamu, özel ve sivil sektörde çalışma hayatının dinamiklerini tanıyarak çalışma ve meslek ahlakı ile topluma ve ülkeye faydalı üretken bireyler olma hedefiyle düzenlenen bu etkinliklere 1992 yılından beri devam eden kulübümüz, bölüm ve fakülte öğrencilerine bu misyonu taşıyan ilk kulüptür. Son dönemde akademik, kültürel, mesleki ve sosyal inovasyon ağırlıklı etkinliklerle kulübümüz öğrencilerimizin sosyal farkındalığı yüksek, bilgili, deneyimli ve birikimli bireyler olarak yetişmeleri için kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir.
ESPOR
Günümüz dünyasının gelişen teknolojisi sayesinde yeni ortaya çıkmış bir dal olan e-sporun (elektronik spor), ağırlıklı olarak genç nesil olmak üzere yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bu dala ilgi duyanlar adına daha anlaşılır hale getirmek, bu dala gönül verenleri ortak bir paydada buluşturmak ve şimdiden küçümsenmeyecek bir popülariteye sahip olmakla birlikte gelecekte kendine çok önemli bir yer bulacak olan e-spor dalında ülkemizi temsil edecek olan sporcuların şimdiden yetişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir kulübüz.
ETİK KULÜBÜ
Etik, bireysel bir davranış olmanın yanı sıra ekonomik ve sosyal hayatın diğer alanlarını da kapsamaktadır. Her birimiz gerek iş hayatımızda gerekse günlük yaşantımızda belirli etik kurallara uymak yükümlülüğündeyiz. Yaşantımızı kolaylaştırmak adına etik kurallar, vazgeçilemez bir yer tutmaktadır. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi altında kurulan kulübümüz ile, her alanda süregelen etik ilkeleri anlatmaları üzere birbirinden değerli misafirleri ağırlamayı sürdürüyoruz. Finansal piyasalar, işletmeler, medya, çevre, kısacası hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz her konunun ve alanın etik kurallarını, sizlere birbirinden farklı etkinlikle ve çok değerli konuklarımızla sunuyoruz. Siz de yaşantınızı kolaylaştırmak, gireceğiniz her ortama kolayca uyum sağlayabilen bir birey olmak ve tüm bunların yanında kulüp yönetim süreçlerine dahil olarak iş yaşamına bir adım önde başlamak istiyorsanız aramızda yeriniz hazır!
GİRİŞİMCİLİK KULÜBÜ
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Girişimcilik Kulübü 2013 yılında kurulmuş ve girişimcilik ekosisteminin içinde yer alarak üyelerine kariyer yolculuğunda eşlik eden bir kulüptür. Yıl içerisinde pazarlama ve girişimcilik zirvesi Marketing6; teknoloji, inovasyon ve girişimcilik zirvesi Shift Up; Sosyal Farkındalık Festivali SociAll Up ve çeşitli alanlarda inovatif eğitimler düzenleyen GK Akademi etkinliklerine imza atmaktadır. Girişim fikirleri üretip projelendirerek hayata geçirmek için destek olunan GK Growth’a da öncülük etmektedir. Yıl içerisinde yapılan tüm bu aktivitelerde girişimcilik ekosistemine stajyer istihdamı sağlarken, üyelerine ve katılımcılarına avantajlı bir sosyal ağ ortamı da sunmaktadır.
İKTİSAT KULÜBÜ
İktisat Kulübü gerek yaptığı etkinlikler gerekse sektörün öncü firmalarını öğrencilerle buluşturan İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci eliyle kurulan ilk ve en büyük öğrenci topluluklarındandır.
Kulübümüz 1992 yılında sektörü anlamak isteyen ve onlardan sonra gelecek nesillerin de bilgi sahibi olabilmesi için girişimci öğrenciler tarafından kurulmuş bir öğrenci kulübüdür. Kurulduğu yıldan itibaren her yıl kendisini geliştirerek ilerleyen, kümülatif özelliğini her zaman koruyan, yeniliğe açık ve tamamen öğrencilere ait olan bir kulüptür. Kulübümüzün amacı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencilerinin akademik imkânlardan faydalanmasını sağlamak, iktisadi bilimleri ve bunlara bağlı bilimler ile ilgili teorik ve pratik bilginin bütün yönleri ile paylaşılmasını sağlayıp öğrencilerin mesleki açıdan gelişmesine ve desteklenmesine katkıda bulunmak, üyelerin kariyer gelişimine katkıda bulunmak, mesleki anlamda paylaşım ortamını sağlamak amacıyla etkinlikler, programlar düzenlemektir.
İŞLETME KULÜBÜ
İşletme Kulübü 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Misyonu gereği derslerde alınan teorik eğitimi pratiğe dönüştürmek ve aynı zamanda öğrencilerin hem kamu hem de özel sektörde hangi alanda çalışabilecekleri konusunda onlara ışık tutabilecek bir öğrenci kulübüdür. Çeşitli organizasyonlar, seminerler, firma-öğrenci buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek onlara network ağı kazanacakları bir platform oluşturmayı, bunu da sosyal sorumluluk projeleriyle destekleyerek manevi, kültürel, sosyal, doğa ve eğitim yönünden geliştirmeyi hedef edinmiştir.
LİDERLER KULÜBÜ
Liderler Kulübü olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kariyer ve girişimcilik üzerine çalışmalar yapan aktif kulüplerinden birisiyiz. Yıl içerisinde yaptığımız büyük etkinlikler, eğitimler ve şirket gezileri ile öğrencilerin üst düzey yöneticilerle, insan kaynakları yetkilileriyle ve diğer alanlarda donanımlı kişilerle tanışmalarına, onların tecrübelerinden ve tavsiyelerinden faydalanmalarına, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerini sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Kulüp içerisinde şirketlerin organizasyon yapılarına uygun olarak işleyen çalışma sürecimiz sayesinde, ekip arkadaşlarımıza temel düzeyde iş hayatını tecrübe etme fırsatı sağlıyoruz.
MALİYE KULÜBÜ
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü 26.03.1996 tarihinde üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olup bir grup öğrenci tarafından “Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü’nün temel amacı, yapılacak etkinlikler ile öğrencilerin iş ve entelektüel hayata hazır ve rekabette avantajlı olmalarını sağlamaktır. Yaptığı etkinlikleri en iyi şekilde yerine getiren ve profesyonellere taş çıkartan kulübün, entelektüel ve akademik bir çizgisi vardır. 1996’dan bu yana birçok yönetim ve başkan değiştiren Maliye Kulübü, bu değişimlerin her birinde kendini bir basamak daha yukarıya taşıyarak farkını ortaya koymuştur.
“Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla yola çıkan kulübümüz farklı alanlarda birçok faaliyete imza atarak çeşitli alanlarda başarılar elde etmişlerdir. Kurumsallığa önem veren ve ciddiyetinden ödün vermeyen Maliye Kulübü, 5 farklı departmandan oluşmaktadır.
MÜZİK KULÜBÜ
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Müzik Kulübü, üniversitemizin beş sene önce kurulan kulüplerinden birisidir. Kulübümüz, yılın çeşitli zamanlarında konserler düzenleyerek üyelerine birçok sahne deneyimi fırsatı sunmuştur. Bunun dışında müzisyenlerle söyleşiler düzenleyip öğrencilerin müzik hakkında fikirlerinin gelişmesini sağlamıştır. Kulübümüzün, öğrencilere müziği sevdirmesinin dışındaki en temel ve bizce de en önemli amaç, güçlü ve çok güzel arkadaşlıkların müzik sayesinde kurulması olmuştur. Bu sebeple müzik sevgimize ortak olacak arkadaşlar arıyor, müzikle ilgilenen herkesi kulübümüze bekliyoruz.
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER KULÜBÜ
2004 yılında kurulan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (SUİK), kuruluşundan bu yana geçen 16 yıllık süreçte önemli etkinliklere imza atarak İktisat Fakültesi’nin aktif kulüplerinden biri olagelmiştir. SUİK, bölüm derslerinin haricinde üniversitede bulunmayı verimli hale getirmeyi ve bireylerin entelektüel birikimlerinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Güncel toplumsal ve akademik konuları yakından takip ederek bunlarla alakalı çeşitli konferanslar, söyleşiler, seminerler düzenleyen kulübümüz aynı zamanda akademik yetkinliklerini ve entelektüel birikimlerini artırmaya yönelik okuma grupları ve sinema söyleşileri düzenlemektedir. Ayrıca SUİK siyaset, uluslararası ilişkiler ve ekonomi ile ilgilenen 84 tane öğrenci kulübünü bir araya getiren Türkiye İİBF Kulüpler Ağı'nın kuruluşunda yer almaktadır. Kulübümüz gelecekte düzenli biçimde dergi çıkarmayı ve kadrosunu farklı disiplinlerden gelecek öğrencilerle genişletmeyi hedeflemektedir.
TİYATRO KULÜBÜ
İstanbul İktisat Sahnesi, Türkiye’nin ilk İktisat Fakültesi’ne sahip olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde 1988 yılında sabit bir mekân olmadan kurulmuş bir kulüptür. Daha sonra rahmetli Türkel Minibaş Hocamızın desteğiyle hâlâ kullanmakta olduğumuz sahne, bir depo olarak bize tahsis edilmiştir. Mezunlarımızın kendi emekleriyle başlangıçta “Dionysos Sahnesi” haline getirilen bu mekân, Türkel Hocamızın vefatından sonra adını ve anısını yaşatmak için “Türkel Minibaş Sahnesi” adıyla kullanılmaya başlanmıştır. Yönetmensiz çalışma biçimini benimsemiş İstanbul İktisat Sahnesi, tercihen deneyimlerin aktarımı yoluyla ilerleyen ve kolektif bilinç oluşturmaya çalışan, süreç boyunca birlikte hareket eden bir topluluktur.
Her sene okulların açılmasıyla beraber yeni üyelerin de gelmesiyle birlikte İktisat Sahnesi’nin 3 ana periyottan oluşan oyun çıkarma süreci başlar. İlk dönem temel eğitim çalışmaları ve teorik aktarımlarla ilerler. Yeni üyelerimizin hem sahneye hem de işleyişe alışmasına yönelik türlü çalışmalar yapılır. İlk periyodu oyun seçimiyle kapatırken ikinci periyoda seçtiğimiz oyunun dramaturjisiyle başlarız. Dramaturji sürecinin sonunda oyun, İktisat Sahnesi’nin yorumlarıyla harmanlanmış son halini almış olur ve böylece üçüncü periyot başlar. Bu süreçte mevcut ekip oyunun provalarını alır, gerekli prodüksiyonu tamamlar ve oyunu prömiyer için hazır hale getirir. İlk oyununu geleneksel olarak kendi sahnesinde oynayan İktisat Sahnesi, sonraki süreçte hem şehir içinde farklı yerlerde oynar hem de şehir dışındaki tiyatro şenliklerine katılır.
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ KULÜBÜ
Vizyonumuz nedir?
Her yıl yaklaşık olarak 90 kişinin mezun olduğu bölümümüzde bir aidiyet duygusu oluşturup mezunlarımızın hiç kopmayıp birlikte iyi işlere imza atmak.
Misyonumuz nedir?
İçinde bulunduğumuz her dönemde öğrenci için en iyisini hedefleyerek güzel bağlar kurup iletişim yetilerini arttırmak.
Etkinliklerimiz ise genellikle öğrenci kariyeri odaklıdır. Anlaşmalı olduğumuz şirketlerle dört yıldır düzenli olarak kariyer günleri düzenliyoruz. Sektörün ileri gelen otelleriyle yılda 4-6 defa buluşma düzenleriz.
Bunun dışında sosyal sorumluluk projelerinde yer alırız, kitap bağışları, barınak ziyaretleri ve sıfır atık projesi gibi projelerde yer alıp bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bunların da yanı sıra öğrenci odaklı etkinliklerimiz olmaktadır. 4 dönemin de birbirini tanıması amacıyla doğa yürüyüşlerimiz, keşif gezilerimiz konaklamalı kış turizmi turlarımız öğrencilerin arasında bağ kurmayı amaçlar ve genellikle gezi sonlarımızda yeni arkadaşlıklar ve daha sağlam öğrenci-hoca ilişkisi gözlemleriz.
TÜDİAK
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübünün amacı, küreselleşen dünya ekonomisindeki başta Türkiye ekonomisi olmak üzere diğer Türk devletlerinin ekonomisini milli şuur çerçevesinde, milli kulüp güçlü iktisat benliğinde anlamak ve anlatmaktır. İktisadi anlamda konferanslar, seminerler düzenleyerek öğrencilerin bu konular üzerinde bilgi sahibi olması için 2017 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi çatısı altında kurulmuş öğrenci kulübüdür.
YEDİNCİ SANAT SİNEMA KULÜBÜ
Yedinci Sanat Sinema Kulübü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı bir kültür sanat kulübüdür. Amacımız katılım sağlayan öğrencilerin sinema üzerinden sanat bilinci edinmesi ve entelektüel kaygı kazanmalarıdır. Bu amaç doğrultusunda belli seçkilerden oluşan sinema gösterimi, okuması ve tartışması gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. Bunun yanı sıra üniversite içi, dışı gezi ve etkinlikler düzenlemekteyiz.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Genç Yatırımcılar Kulübü çok temalı yatırım alanlarında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. İktisat Fakültesi bünyesinde 2021 yılında kurulmuş olup, faaliyetlerine dijital platformlarda devam etmektedir.
Vizyon ve Misyonu:
a) Ekonomi, borsa, kripto paralar ve buna benzer birçok konuda bilinçli bireyler yetiştirmek.
b) Finansal piyasalarla ilgilenen veya ilgilenmeyi düşünen öğrencilere nasıl bilinçli yatırımcı olacağı konusunda bilgilendirmek.
c) Finansal piyasalarda anlık değişimlerde nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında üyeleri bilgilendirmek.
d) Alanında uzman isimlerle seminerler düzenlemek ve bu seminerler sonucu öğrencilere sertifika vermek.
e) Tek başına veya diğer kulüplerle birlikte etkinlik yapmak, yapılan etkinliklerde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni en iyi şekilde temsil etmek.
f) Üniversite içinde ve dışında piyasa ile ilgili diğer kurumlarla iş birliği yapmaktır.
Bölümler
Bölüm öğrencilerine genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir.
TÜBİTAK ve AB Projeleri:
• 2012- Alternatif Sağlık Turizmi, ANKARA
CB Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi
• 2011- Türkiye’deki KOBİ’lerin karşılaşacağı temel sorunlar ve aşma teknikleri’, TÜRKİYE
TÜBİTAK Projesi
• 2008 – 2009 - Outbound Foreign Direct Investment of Indian Firms, HİNDİSTAN
AB Destekli Diğer Projeler
En İyi Makale:
• Formal and Informal Barriers for Entrepreneurs Microeconometric Evidence from 197 Turkish SMEs
DEMİRBAŞ D.
The 14th International Business Research Conference, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, 20 - 30 April 2011, cilt.1, no.1, ss.1-15
Ulakbim Yayın Teşvik Ödülü:
• Mart 2014 - ULAKBİM Yayın Teşvik Ödülü (ULAKBIM Publication Encouragement)
Doç. Dr. Murat Ustaoğlu: Emerald Publishing Group tarafından yayımlanan ve Web of Science endeksinde taranan, International Journal of Ethics and Systems adlı dergide yayımlanan "The isse of interest (riba) in Abrahamic religions” başlıklı makalesiyle yılın en etkili makalesi ödülünü aldı.
Akademik Başarılar
Prof.Dr. Halim KAZAN - 2015 yılı içinde; “Uluslararası teknoloji, yenilikçi ve girişimcilik tabanında sürdürülebilir gelişmelerin tartışıldığı, bilimsel bilgiler ve projelerin sunulduğu, Türkiye’nin tanıtıldığı 100 den fazla ülkeden 1000 den fazla katılımcının katıldığı buyük bir bilimsel organizasyonun başarıyla ile yürütülmesi ödülü”.
- 14. Ulusal işletmecilik kongresine değerli Katkı Ödülü 2015
- 2016 da düzenlenen Başkanlığını yürütmüş olduğum 15. Ulusal işletmecilik kongresi “Türkiye'de inovatif fikirlerin AR-GE tabanında teknolojiye dönüştürülmesi” ödülü. https://www.youtube.com/watch?v=UmczRZJRFDc
- “International Conference on Global Competition and Innovation Management” Ödülü, 2017 (https://www.facebook.com/pg/kry.istanbul.edu.tr/posts/)
- International EMI Entrepreneurship and Social Sciences Congress ödülü 2018
- II. International Conference on Global Competition and Innovation Management, Ödülü 2020 (https://kry.istanbul.edu.tr/en/_)
- 1999–2001, yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde (Rensselaer Polytechnic Institute, The Lally School Of Management &Technology) çeşitli projelerde araştırmacı olarak çalışmıştır.
- Gönüllü ve Sosyal Gençlik Projesi KAZAN H. (Yürütücü), Gençlik ve Spor Bakanlığı(2013-2015)
- İstanbul Ahilik Haritasının Çıkarılması ve Ahisanat Tasarım Atölyesi Kurulumu KAZAN H. (Yürütücü)
- Girişimciliğin Yolunu Küçükçekmece Aydınlatıyor KAZAN H. (Yürütücü)(2016-2017)
- Çalışanların Sosyal Hayat Tutumlarının, Demografik Özelliklerine Göre Optimal Ölçekleme Teknikleri İle İncelenmesi(2018)
- Çok sayıda Bilimsel Araştırma Projeleri(BAP)(2016-2020)
- Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje Ödüller
- Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü Ocak 2007
- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ocak 2006
- Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü
- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ocak 2005
- Türkiye Bilimler Akademisi Yayın Teşvik Ödülü
- Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Temmuz 1999
- 2006 Arder Başarılı Bilim Adamı Ödülü
- Başarılı Yönetici Ödülü, Niğde Üniversitesi 1997
- Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı Yüksek Lisans Programı Başarı Ödülü, İstanbul 2005-2006
- 1999 Yaz Spor Etkinlikleri Organizasyon Katkı Ödülü
- Türk Mühendisler Birliği Eğitime Katlı Ödülü 2010
- 1999 Aksaray Üniversitesi kuruluşu ve gelişimi kurucu üstün yöneticilik ödülü
- Niğde Üniversitesi Başarılı Çalışma Ödülü 1998
- Selçuk Üniversitesi Matematik Ve İnovasyon etkinlik ödülü 2017
- Gebze Kaymakamlığı Mavi Gökyüzü “Proje Ekibi” Proje ödülü 2015
- Çok sayıda En İyi Bildiri ödülleri
- Çok sayıda En İyi Bildiri ödülleri
- Çok sayıda Sosyal içerikli proje ödülleri
- Çok sayıda değişik ödüllere layık görülmüştür.
- TÜBİTAK Bilim Adamı Destekleme Dairesi Başkanlığı 1 Yıl Süreli Yurtdışı Araştırma Bursu 2011-2012 (ABD-University of Florida)
- Ekim 2015 Etkin Piyasalar Hipotezinin Asimetrik Doğrusal Olmayan Birim Kök Testi İle Analizi: G-7 Ve E-7 Ülkeleri Örneği İsimli Bildiri İçin “İkincilik Ödülü” (Finans Bilim Platformu, 19. Finans Sempozyumu)
Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde %30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.
Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.
Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır.
Mezunlarımız genel olarak konaklama işletmelerinin önbüro, muhasebe, yiyecek içecek gibi departmanlarında çeşitli görevler almaktadırlar. Bu doğrultuda bölümümüz bu departmanlarda görev alacak öğrencilerin mesleki hayatlarında kullanabilecekleri “konaklama işletmelerinde otomasyon sistemleri”, finansal muhasebe gibi derslere yer verilmektedir.
Mezunlarımız konaklama işletmelerinde görev alabilecekleri gibi seyahat acentalarında da görev alabilmektedirler. Bu doğrultuda bölümümüz öğrencilerimize “Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmelerinde Otomasyon Sistemleri” gibi dersleri vererek, seyahat işletmelerinde görev alacak öğrencilerimizi sektöre hazırlamaya çalışmaktadır.
Mezunlarımız yiyecek içecek işletmelerinde de görev alabilmektedirler. Bu doğrultuda bölümümüz öğrencileri bu sektöre hazırlayabilmek için, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Hijyen ve Sanitasyon gibi dersleri vererek, bu yiyecek-içecek işletmelerinde görev almak isteyen öğrencilerimizi sektöre hazırlamaya çalışmaktadır.
İletişim: turizm@istanbul.edu.tr
.
Diş Hekimliği Fakültesi'nin hazırladığı tanıtım sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Ülkemizde 20. yüzyılın başlarında İstanbul'da biri Kadırga'da Menemenli Mustafa Paşa Konağı'ndaki Sivil Tıp Mektebi (Mektebi Tıbbiyei Mülkiye) diğeri de Haydarpaşa'da bulunan Askeri Tıp Mektebi (Mektebi Şahane veya Mektebi Fünunu Tıbbiyei Şahane) olmak üzere iki tıp okulu bulunmaktaydı. Sivil Tıp Mektebi, idari açıdan Maarif Nezareti'ne, bilimsel açıdan ise Askeri Tıp Mektebi'ne bağlıydı.
İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin temeli olan bu okul, Cemil Paşa (Topuzlu) ve Emrullah Efendi'nin çabaları ile kurulmuştur. Okulun kuruluşundan ardından fiili eğitim ve öğretime ancak 28 Ekim 1909'da başlanabilmiştir. Dişçi Mektebi, 43 kişilik ilk mezunlarını 30 Kasım 1911'de vermiştir.
1933 Üniversite Reformu’na kadar Tıp Fakültesine bağlı olarak birleşik bir idare altında yönetilen, "Eczacı ve Dişçi Okulları" 1 Ağustos 1933’de İstanbul Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte birbirinden ayrılarak, Dişçi Okulu “İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Yüksek Okulu” adını almıştır ve eğitim süresi 4 yıl olarak belirlenmiştir.
o Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
o Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
o Endodonti Ana Bilim Dalı
o Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
o Ortodonti Ana Bilim Dalı
o Pedodonti Ana Bilim Dalı
o Periodontoloji Ana Bilim Dalı
o Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
o Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
o Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
● Bulkfill Kompozitlerde Streptococcus Mutans Adezyonunun Araştırılması - OZAN G., MERT EREN M.
● Norganik Doldurucu İçeren Dental Kompozit Kullanabilen 3 Boyutlu Tarayıcı ve 3 Boyutlu Yazıcı Sistemi - EFES Ü. B.
● Evaluation Of The Ph Values In The Root Canal After Rinsing Phosphoric Acid By Different Methods – YAZICIOĞLU O., BENDERLİ GÖKÇE Y., TÜRKEŞ E.
● Soğuk Atmosferik Plazma Teknolojisi İle Yüzey Aktivasyonunun Translüsent Zirkonya Seramiklerin Reçine Siman İle Bağlanma Dayanımına Etkisinin İncelenmesi - ŞEN N., İŞLER S.
● Farklı Dijital Ölçü Sistemlerinin Dental İmplantların Ölçü Netliğine Etkisinin İncelenmesi - ŞEN N.
● Farklı Ağız Çalkalama Solusyonlarının CADCAM Restoratif Blok Materyallerdeki Renkleşmeye Etkisi – İŞLER S., ÖNGÜL D., ALPKILIÇ D. Ş.
● All On 4 Sisteminde Kullanılan Farklı Protez Materyallerinin 3 Boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi ile İncelenmesi - GEÇKİLİ O., DAYAN S. Ç. , MERCAN U.
● Siman Çeşidinin Farklı Monolitik CAD/CAM Materyallerinden Hazırlanan Kuronların Tutuculuğuna Etkisi - ŞERMET İ. B., ÖNGÜL D., ŞEN N.
● Dijital Fotoğrafların Renk Seçiminde Kullanılmasının Farklı Akademik Gruplardaki Başarısının Ölçülmesi - SÜLÜN T., SAYGILI S.
● İmplant Üstü Protezlerin Hasta Memnuniyeti ve Yaşam Kalitesine Etkisi - IŞIK ÖZKOL F. G.
● Farklı CADCAM Frezeleme Ünitelerinde Üretilen Monolitik Kuron Restorasyonlarının Marjinal Ve İnternal Uyumlarının Değerlendirilmesi – ÖNGÜL D., KARATAŞLI B.
● Prosthetic Treatment Planning After Total Maxillary Resection - BALIK A., ÇİFTER E. D., KARAMAN B. İ.
● İstanbul Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Sürekliliği Araştırma Desteği – EROL A., PERÇİN ÖZKORUCUKLU S., KURUOĞLU F., AKALIN E., CEVHER E., AK T., ULUTAŞ H. K. , GÜL A., SIRMA EKMEKCİ S., DÖNMEZ Ö., et al.
● Evaluation of Colour Change in Maxillofacial Silicone Elastomers Effects of Time Passage and Moulding Stone Colour – ÇİFTER E. D., EVLİOĞLU G., SANCAKLI E., BALIK A.
● Comparison Of Total Etch Self Etch And Selective Etching Techniques On Class V Composite Restorations Prepared By ErYag Laser And Bur A Scanning Electron Microscopy Study – TUNA İNCE E. B.
● Fenamil, FGF-2 ve MTA Materyallerinin İnsan Pulpa Kök Hücreleri Üzerine Etkileri - AKTÖREN O., DİNÇ D., SEYHAN M. F., GÜVEN Y., ALI M.
● 3 Boyutlu Printer ya da Selektif Lazer Sinterleme İle Üretilen Kişiye Özgü Biyobozunur Membran - SAĞLANMAK A., KARABUDA Z. C.
● Bor İle Modifiye Titanyum İmplant Yüzeylerinde Biyofilm Oluşumu ve Osteoblast Aktivitesinin İn Vitro Analizi - ARISAN V., ALZBOUN M., TÜRKER ŞENER L., SARCAN F., KURUOĞLU F., EROL A., TOPCUOĞLU E. N.
● Farklı Yapıdaki Kollajen Membranların Peri İmplanter Dehisens Defektlerindeki Rejeneratif Etkisinin Histolojik ve Histomorfometrik Değerlendirilmesi - GÜLTEKİN B. A., DOĞAN KAPLAN A.
● Deneysel Yaşlanma Modeli Oluşturulan Sıçanlarda Kalvarya Defektlerinde Kullanılan Otojen ve Sentetik Greft Materyallerinde Erken ve Geç Dönemde Yaş ile Meydana Gelen Değişimlerin Radyolojik Biyokimyasal ve Histomorfometrik Analiz Yöntemleriyle İncelenmesi - GENÇ A., ÖZKESKİN T., YALTIRIK M., TURGUT C. T. , YANAR K., ÇAKATAY U., ÇELİKTEN M., SOLUK TEKKEŞİN M.
● Dental Ototransplantasyon Başarısında Trombositten Zengin Plazma Etkinliğinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Prospektif Araştırma – ÇANKAYA A. B. , GENÇ A., ERDEM M. A.
● Lateral Sinüs Lifting Sonrası Sinüs Tabanında Meydana Gelen Değişimlerin Sinüs Pnemotizasyonuna Etkisinin Bilgisayarlı Sıvı Dinamiği Yöntemiyle İncelenmesi – KUNDAKÇIOĞLU A., ASLAN E., AYHAN M.
● Sevimelin İçeren Biyoadhezif Mukozal Dozaj Formlarının İn Vivo Olarak Kserostami Üzerine Etkisinin Araştırılması - YILDIZ PEKÖZ A., ÖZTÜRK N., PALA KARA Z., AKBAL DAĞISTAN Ö., ŞAHİN G., BEKTAŞ KAYHAN K., OKYAR A.
● Vitamin D ve PRP İçeren Biyouyumlu Taşıyıcıların Sıçan Kalvaryasında Oluşturulan Kemik Defektleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması - YALTIRIK M., AHISHALI B., TURGUT C. T., ÖZTÜRK D., OKYAR A., GÜNGÖR S., ERGİNER Y., KOTİL T., DİRİCAN A.
● Oral Kavitenin Malin ve Premalin Lezyon Alt gruplarında Metilasyon ve Ekspresyon Array Yöntemleri ile Belirlenmiş Yeni Aday Hiper/Hipometile Biyobelirteçlerin İleri Validasyonu ve Hücresel Yolaklardaki Olası Rollerinin Analizi - DEMOKAN S., AK G., ULUSAN M., OLGAÇ N. V., ŞEN S.
● Rivaroksaban Verilen Sıçanlarda Kemik Defektlerinin Greftlenmesinde Lokal Hemostatik Ajanların Etkilerinin Deneysel Araştırılması - AK G., OLGAÇ V., GÜNBATAN M.
● Yüzeyi Kalsiyum Fosfat ile Kaplanmış Dental İmplantlardan Elde Edilen Dekalsifiye Edilmemiş Kesitlerde İmplant-Kemik Temasının İncelenmesinde Kullanılan İki Farklı Polimetilmetakrilat İnisiyatörünün Karşılaştırılması - YILDIRIMTÜRK S.
● Total Alloplastik Temporomandibüler Eklem Protezi Operasyonuyla İlişkili Komplikasyonlar ve Total Maliyetin Araştırılması – SELVİ F., LEE K. C., CHUANG S., HALEPAS S., CHİNTALAPUDİ N.
● Skolyoz Hastalarında TME Temporomandibular Eklem Patolojilerinin USG ve Klinik Muayene ile Prospektif Olarak Değerlendirilmesi - ÖZCAN İ., YELKEN KENDİRCİ M.
● Temporomandibular Disfonksiyon (TMD) Hastalarında Farklı Tedavi Tekniklerinin Miyofasiyal Tetik Noktaları Üzerindeki Etkilerinin Prospektif Olarak İncelenmesi - ÖZCAN İ., ERTÜRK A. F., GÖKÇEN RÖHLİG B., ÇAKIR KARABAŞ H.
● Visibility And Anatomical Characteristics Of Accessory Mental Foramen: A Retrospective Study - YALÇIN T. Y.
● Probiyotik Kullanan Diabetik Hastaların Tükürüklerinde Oksidatif Stresin Değerlendirilmesi – BATU Ş., DOĞAN H. F.
● Tip 2 Dıabetes Mellituslu Hastalarda Probiyotik Uygulamasının, Diş Eti Sağlığı, Diş Eti Oluğu Sıvısı Serolojik Göstergeleri ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri - DOĞAN H. F., İŞSEVER H., TOKGÖZ M., YAYLIM İ., KÜÇÜKHÜSEYİN Ö., TÜRKER F., TEMEL E., İDİZ C., ÇELİK F., SATMAN İ., et al.
● Human Papillomavirus (HPV)’nin Baş ve Boyun Kanserlerindeki rolü - KESKİN F.
TÜBİTAK
● Genç ve Erişkin Sıçanlarda Mikro Osteoperforasyonların Osteoklastik ve Osteoblastik Aktivite Üzerine Etkilerinin İncelenmesi – FIRATLI S., FIRATLI H. E., ÜNLÜ KUTAY P., OLGAÇ N. V., TAĞRİKULU B.
● Genç ve Erişkin Sıçanlarda Mikro Osteoperforasyonların Osteoklastik ve Osteoblastik Aktivite Üzerine Etkilerinin İncelenmesi – ÜNLÜ KUTAY P., TAĞRİKULU B.
● Dijital Ölçü Yöntemlerinin Protetik Restorasyonların Marjinal ve Internal Uyumlarına Etkisinin Değerlendirilmesi – ÖNGÜL D., BENLİ M., GÖKÇEN RÖHLİG B.
● Epitezlerde Dijital Renk Seçim - KESKİN Z. H., ÇELAKIL T., BACA E.
● Epitezlerde Dijital Renk Seçimi - BACA E., ÇELAKIL T., ÖZDEMİR KARATAŞ M., KESKİN Z. H.
● Biyomimetik Peptid Esaslı Remineralizasyon Ajanının Mine Erozyonları Üzerindeki Etkinliğinin İn Vitro Olarak İncelenmesi - GÜVEN Y., ÜSTÜN N.
● İkizlerde Genetik ve Çevresel Faktörlerin Dental Bulgulara Etkisi – KORUYUCU M., TUNA İNCE E. B., TOPCUOĞLU E. N., KASIMOĞLU Y.
● Sanal Gerçeklik Kullanımının Çocuklarda Dental Anksiyete Üzerine Etkileri – TUNA İNCE E. B., KASIMOĞLU Y., İNCE G.
● Çocuklarda Dental Anksiyete ve Ağrının Azaltılmasında Bilgisayar Teknolojilerinin Kullanımı – TUNA İNCE E. B. , KASIMOĞLU Y.
● Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı - SEYMEN F., GENÇAY K.
● Bağ Dokusu Greftlerine Alternatif Olarak Yumuşak Doku Rejenerasyonunda Üç Boyutlu Eriyik Elektrospun İskelelerinin Değerlendirilmesi - KOÇAK ÖZTUĞ N. A.
● Biyomedikal Uygulamalar İçin Titanyum ve Alaşımlarının Yüzeyinde Biyoaktif, Antibakteriyel Ve Mikroporöz Oksit Tabakasının Oluşturulması – TOPCUOĞLU E. N., KÜLEKÇİ H. G.
Desteklenmiş Diğer Projeler
● Proteomics And Genetics Of Enamel And Dentin - SEYMEN F., GENÇAY K.
● Conventional and Cone-Beam Computred Tomography for Computer-aided Implant Placement. Partial Sponsor: Materialise Dental. Leuven Belgium; Dr. Ellen Dhoore (Clinical Research Engineer) - ARISAN V.
● Hard And Soft Tissue Alterations In Immediate Implantation With Customized Healing Abutment With A Chairside Computer Aided Design And Manufactoring. A Randomized Controlled Clinical Study - SAĞLANMAK A., KARABUDA C.
● As A Dentist, Are You Happy? A Multi-Scale Multi-Country Survey Among Dental Practiotioners - KOCAELLİ H.
● The Role Of Human Polyomaviruses in Behçet’s Diseases - KESKİN F., ÇİFTÇİ S., ÇAKARER S.
● Bitkisel İçerikli Ağız Bakım Suyunun Geliştirilmesi, Formülasyonu ve İnsan Etik Kurul Başvurusu İçin Gerekli İşlemlerin Tamamlanması – TOPCUOĞLU E. N.
● Kompozit Rezin Yüzeylerinde Kullanılan Farklı Cila Tekniklerinin Streptococcus Mutans Biyofilm Adezyonununa Etkisi – TOPCUOĞLU E. N.
Ödüller
● El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı: (Uzm. Dr. Hülya Çakır Karataş, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Türker Şener - İTF) Patent başvurusuyla dört ödül kazandı;
✔ Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO (World Intellectual Property Organization) Altın Madalya,
✔ Kore Kadın Buluşçular Fuarı Altın Madalya,
✔ İran ve Tayvan Özel Ödülleri’nin sahibi olarak ülkemizi Kore’de en iyi şekilde temsil etti.
Patentler
● Eletrikli Diş Fırçası Simülatörü (08.08.2018): Araş. Gör. Dr. Nazmiye Şen
● Dental Hareketli Protezlerde Tutuculuk Kuvvetini Ölçmeye Yönelik Bir Aygıt (18.04.2018): Prof. Dr. Canan Bural
● Dijital Ağız İçi Tarayıcılar İçin Uygulama ve Test Simülatörü (16.09.2019): Araş. Gör. Dr. Nazmiye Şen
● Trombosit Konsantresi ile Vitamin-Minarel-İlaç-Hormon-Enzim-Biyomateryal Bileşiminin Eldesi (29.05.2019): Prof. Dr. Mehmet Yaltırık, Prof. Dr. Gülsüm Ak, Araş. Gör. Dr. Ayşenur Genç, Dt. Cevat Tuğrul Turgut.
● El Kullanmadan Dişleri Fırçalama Cihazı: Uzm. Dr. Hülya Çakır Karataş, Dr. Öğr. Üyesi Leyla Türker Şener (İTF).
● Üç Boyutlu Printer ya da Selektif Lazer Sinterleme ile Üretilen Kişiye Özgü Biyobozunur Membran (21.12.2017): Dr. Alper Sağlanmak, Prof. Dr. Zihni Cüneyt Karabuda
● Elektrikle Çalışan Dental Membran Sabitleme Sistemi: Dr. Alper Gültekin, Prof. Dr. Serdar Yalçın, Dr. Öğr. Üyesi Erol Cansız, Dr. Derya Karabulut (İÜ Müh. Fak), Doç. Dr. Yunus Ziya Arslan (İÜ Müh. Fak), Prof. Dr. Çetin Sevük
• Kamu Ağız, Diş Sağlığı Merkezleri ve Hastanelerinde,
• Özel Ağız Diş Sağlığı Kliniği, Hastane ve Muayenehanelerde,
• Diş hekimliğiyle ilgili (bakım ürünleri, alet-cihaz-malzeme firmaları) ticari kuruluşlarda,
• Çeşitli Üniversitelerde çalışabilmektedir.
• Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) kanalıyla uzmanlık yapabilir.
• Doktora yapabilir ve sonrasında akademisyen olarak devam edebilir.
Benzer Meslekler ve Alan Geçişleri Mezunlarımız;
• Sağlık Bilimleri sektöründe, sağlık yöneticiliği gibi alanlarda istihdam edilebilmektedir.
• Köklü ve güçlü bir üniversitenin fakültesi olmamız, Fakültemizin marka değerini yükseltmektedir.
• Fakültemiz ülkemizde kurulan ilk diş hekimliği fakültesi olmasından dolayı meslek örgütlerine, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel toplantılara öncülük etmektedir.
• Hasta sayısının ve vaka çeşitliliğinin zenginliği, öğrenci eğitimine olumlu yansımaktadır.
• Fakültemiz, diş hekimliği fakülteleri içinde temel bilimler bölümüne sahip olan tek fakültedir.
• Sahip olduğumuz akademik kadro, alanında tanınmış ve kendini kanıtlamış isimlerden oluşmaktadır. Eğitim kadromuzda profesör sayısının fazla olması, eğitim kalitemize niteliksel ve niceliksel olarak üstünlük sağlamaktadır.
• Fakültemiz, yeni kurulan diş hekimliği fakülteleri için kadro ve eğitim desteği sağlamaktadır.
Türkiye’de kurulan ilk diş hekimliği fakültesi olması (22 Kasım Diş Hekimliği günü)
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi, ülkemizde modern diş hekimliği eğitimin başlangıcıdır. Ülkemizde diş hekimliği eğitimi vermek üzere kurulan ilk okul olması nedeniyle, kuruluş tarihimiz olan 22 Kasım, ülkemizde diş hekimleri günü; 22 Kasımı içine alan hafta da Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.
• Fakülte Dergisi
Fakülte Dergimiz European Oral Research, 2014 yılı itibariyle TÜBİTAK DergiPark sisteminde yer almaktadır. Yayın dili İngilizcedir. Dergimiz 2015 yılından itibaren PUBMED sisteminde yer almaktadır.
Dergimizin yer aldığı uluslararası ve ulusal indeksler şunlardır; Emerging Sources Citation Index (ESCI), PubMed Central, ProQuest, EBSCO, Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Aire, Chemical Abstracts, Google Scholar, Tubitak Ulakbim TR Dizin, Turkiye Atıf Dizini.
• URAP Başarısı
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi Tüm Dünya Üniversitelerinin Branşlara Göre Akademik Performanslarını Değerlendirdiği URAP Sıralaması;
• 2015 - 2016 Dünya Alan Sıralamasında Fakültemiz 84. sırada yer alarak, Türkiye’deki Diş Hekimliği Fakülteleri arasında en yüksek sıralamaya sahip olmuştur.
• URAP 2016 - 2017 Diş Hekimliği Alan Sıralamasında 105. sırada yer alarak, Türkiye’deki Diş Hekimliği Fakülteleri arasında ikinci sırada yer almıştır.
• URAP 2017 - 2018 Diş Hekimliği Alan Sıralamasında 120. sırada yer alarak, Türkiye’deki Diş Hekimliği Fakülteleri arasında en yüksek sıralamaya sahip olmuştur.
• URAP 2018 – 2019 Diş Hekimliği Alan Sıralamasında 143. sırada yer alarak, Türkiye’deki Diş Hekimliği Fakülteleri arasında ikinci sırada yer almıştır.
• URAP 2019 – 2020 Diş Hekimliği Alan Sıralamasında 147. sırada yer alarak, Türkiye’deki Diş Hekimliği Fakülteleri arasında ikinci sırada yer almıştır.
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi; TSE Belgesine sahip ilk diş hekimliği fakültesidir. Hastalara verdiği tüm tedavi hizmetleri ile ilgili olarak 2004 yılından beri İSO Kalite Belgesi sahibidir.
Fakültemiz, ISO 9001:2015 versiyonu Kalite Sistemi kapsamında 10-11 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen TSE dış denetimden başarılı olarak geçmiştir.
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi Haber Bülteni
2021 yılında yayın hayatına başlayan İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Haber Bülteni’nin ilk sayısı, 30 Mart 2021 tarihinde yayınlandı. Bülten, üç aylık dönemlerle senede dört kez online olarak yayınlanacak. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Haber Bülteni’nde Fakültemizden güncel ve önemli gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.
Haber Bültenini online olarak okumak için tıklayınız.
Edebiyat Kulübü
Gezi Kulübü
Sosyal Sorumluluk Kulübü
Sosyal İletişim Kulübü
Denizcilik ve Yelken Kulübü
o Dragon Bot Takımı
o Erkek Basketbol Takımı
o Kadın Voleybol Takımı
o Erkek Voleybol Takımı
o Futbol Takımı
Spor Başarıları
İÜ 40. Spor Şöleni kapsamında düzenlenen dragon bot yarışında Fakültemiz takımı şampiyon oldu.
İÜ 39. Spor Şöleni kapsamında düzenlenen turnuvada, Fakültemiz takımı kadınlarda Voleybol Turnuvası Şampiyonu oldu.
İÜ 38. Spor Şöleni kapsamında düzenlenen turnuvada, Fakültemiz takımı kadınlarda Voleybol Turnuvası Şampiyonu oldu.
İÜ 38. Spor Şöleni kapsamında düzenlenen turnuvada, Erkek Basketbol Takımımız Rektörlük Kupası üçüncüsü oldu.
Bunların haricinde Futbol Takımımız ve Erkekler Voleybol Takımımız müsabakalarda Fakültemizi temsil etmektedir.
Fakültemizde geleneksel olarak her yıl düzenlenen öğrenci kulüpleri festivali, 2010 yılından beri yapılmaktadır. Fakültede bir hafta boyunca süren etkinliklerde öğrenciler keyifli vakit geçirmektedir.
Araştırma Kulübümüz tarafından 2019 yılında 26.'sı düzenlenen Öğrenci Kongresi, her sene Fakültemizin ev sahipliğinde yapılmaktadır. Kongrede birçok farklı üniversiteden gelen diş hekimliği öğrencilerinin sözlü ve poster sunumları yer almaktadır. 2018 yılından itibaren uluslararası düzenlenen kongreye, yurt dışından da öğrenciler katılmaktadır.
• 25 – 26 Nisan 2019 / 26. Uluslararası Diş Hekimliği Öğrenci Kongresi
IADS Yaz Kampı
IADS ile birlikte Fakültemiz ev sahipliğinde ortak düzenlenen Yaz Kampı'na, birçok farklı ülkeden gelen diş hekimliği öğrencileri katılmaktadır.
• 22 – 29 Temmuz 2018 / 2. Uluslararası Diş Hekimliği Yaz Kampı
• 21 – 28 Temmuz 2019 / 3. Uluslararası Diş Hekimliği Yaz Kampı
Öğrencilerimizin Elde Ettiği Başarılar
● Uluslararası Diş Hekimliği Öğrencileri Birliği’nin (IADS) 2016-17 Dönemi Başkanı olarak Fakültemiz öğrencisi Sina Saygılı görev aldı.
● IADS 2017-18 Dönemi Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevine Fakültemiz öğrencisi Deniz YENİDÜNYA seçildi.
● 02 – 04 Haziran 2019 / JAT (The International Championship JULES ALLEMAND TROPHY (Şampiyonlar Şampiyonası Yarışması), bu yıl ülkemizi Fakültemiz öğrencisi Furkan Yavuz GENCEL temsil etmek üzere seçildi.
● Uluslararası Diş Hekimliği Öğrencileri Birliği’nin (IADS) 2020-21 Dönemi Öğrenci Değişim Kurulu Ekibine Fakültemiz öğrencisi Yaren Sönmez katıldı.
● Uluslararası Diş Hekimliği Öğrencileri Birliği’nin (IADS) 2020-21 Dönemi Daimi Araştırma ve Eğitim Komitesi Uluslararası Diş Hekimliği Araştırma Programına Fakültemiz öğrencisi İrem Erdoğdu katıldı.
Eğitim kalitesi ve akademik kadrosunun sahip olduğu nitelikler ile tüm dünyadaki işletme okullarını akredite eden önemli bir kuruluş olan The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) tarafından akredite edilmiştir. Dünyada yaklaşık olarak 12.000 işletme okulu arasından yaklaşık 800 tanesinin AACSB akreditasyonu bulunmaktadır. 2012 yılından beri İşletme Fakültesi Türkiye’deki devlet üniversiteleri içerisinde bu akreditasyona sahip tek işletme fakültesi durumundadır.
İşletme Fakültesi EDUNIVERSAL tarafından 154 ülkedeki işletme okulları arasında yapılan değerlendirme sonucuna göre 2016 yılında Türkiye’nin en iyi işletme okulu seçilmiş ve dünyada en iyi 1000 işletme okulu arasında yer almıştır.
• – Derslerimizde edindiğimiz bilgileri iş hayatından profesyonellerle birlikte deneyimleyebileceğimiz ortamları oluşturmak.
• – Staj ve işe giriş olanaklarımızı arttırmak.
• – En doğru kariyer seçimlerini yapmak ve güvenle ilk adımlarımızı atmak için iş hayatının güncelini yakalamak.
• – Ülkemizin ilk İşletme Fakültesi olan okulumuzun yurt içi ve yurt dışında tanınırlığına katkı sağlamak, fakültemiz öğrencilerinin aidiyet duygusunun gelişmesi için çaba sarf etmek.
Biz, üniversite eğitiminin hayata hazırlık değil, hayatın kendisi olduğuna inanıyoruz. Öğrenci kulübümüzü ve yapacağımız faaliyetleri amaç olarak değil araç olarak görmekteyiz. Amacımız öğrenci olduğumuzu unutmadan kendimizin ve öğrenci arkadaşlarımızın gelişimine katkı sağlamaktır.
Gelişim Kulübü Career Talks Etkinliği Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=hKpFvuk2cs8
İşletme Kulübü
• İlk etkinliğimiz Ekim ayının ortalarında gerçekleşen EUREKA ile girşimcilik tutkunu öğrenciler adına start-up dünyasından firmaları fakültemizde ağırlıyoruz.
• Her yıl Aralık ayı içerisinde fakültemizde bulunan Prof. Dr. Mehmet Oluç Konferans Salonu’nda gerçekleşen LİDERLİK ZİRVESİ adlı etkinliğimizde alanında uzman kişileri ve genel müdürleri ağırlayıp bizlerle eşsiz tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyoruz.
• Kulübümüzün dışarıya açılan kapısı olan REKLAM VE PAZARLAMA ZİRVESİ (RPZ İstanbul) ‘nde reklamcılık ve pazarlama alanında uzman kişileri her yıl İstanbul’un farklı mekanlarında ağırlayıp Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerle buluşturuyoruz.
• Reklam ve Pazarlama Zirvesi’nin akşamında lansmanını gerçekleştirdiğimiz GENÇ GİRİŞİM DERGİSi ‘nin bu yıl 35. sayısıyla okurlarını buluşturduk. Dergimiz ile yıl içerisinde yaklaşık 10 bin öğrenciye ulaşarak içerisinde bulunan bilgi ve röportajlarla günümüz koşullarından geleceği daha iyi yorumlamayı amaçlıyoruz.
• Firmaların insan kaynakları yöneticileri ile okulumuz öğrencilerini buluşturduğumuz KARİYER ŞENLİKLERİ adlı etkinliğimiz, her yıl fakültemizin kubbealtında gerçekleşen; öğrencileri staj ve iş başvuruları hakkında bilgilendirip yönlendirebilmeyi amaçladığımız bir etkinliğimizdir.
Bu yıl COVID-19 virüsü nedeniyle Kariyer Şenlikleri etkinliğimiz maalesef iptal olmuş olup İşletme Kulübü olarak bizler de etkinğimizi dijital platformlara taşıyarak EVDE KARİYER EVDE ŞENLİK isimli bir etkinliğe de imza atmış bulunmaktayız.
• Yıl içerisinde iki tane ödül töreni etkinliğimiz bulunmaktadır;
İlki yıl içerisinde işletme alanında önemli girişimlere imza atmış firma ve iş insanlarına ödüller verdiğimiz YILIN İŞLETMECİLERİ ÖDÜL TÖRENİ etkinliğimizdir. Her yıl fakültemizdeki Prof. Dr. Mehmet Oluç Konferans Salonu’nda gerçekleşmektedir.
İkinci ödül törenimiz ise temellerini 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde attığımız MAVİ ELMA ÖDÜL TÖRENİ ‘dir. Amacımız öğrencilerin örnek aldığı ve kendi alanında büyük başarıla imza atan isimleri okulumuzda ağırlayıp ödül takdim etmektir.
Bu hedeften hareketle Kültür Kulübü; herkese hitap eden, kendisini, yeteneğini, düşünce ve hayallerini paylaşma fırsatı arayan tüm üniversitelilere kapılarını açmış, çok yönlü ve çok amaçlı bir sosyal çalışma ortamıdır. Kültür Kulübü aktiviteleriyle İstanbul Üniversitesi’nde kültür ve sanata değer veren tüm öğrencilere ulaşmayı amaçlamaktadır.
Kültür Kulübü fotoğraf, dans, müzik, tiyatro, sinema gibi 14 kolda faaliyet gösteren, öğrencilere kültürel-sanatsal anlamda destek olan, yıl boyunca çeşitli etkinlikler, gösteriler düzenleyen bir öğrenci kulübüdür.
Fakültemizin kurucu öğretim üyeleri arasında Prof. Dr. Tarık Zafer TUNAYA, Prof. Dr. Ümit DOĞANAY, Prof. Dr. Aydın AYBAY, Doç. Dr. Murat SARICA, Doç. Dr. A. Ülkü AZRAK, Doç. Dr. İzzettin DOĞAN ve Doç. Dr. Ersan İLAL yer almışlardır.
Siyasal Bilimler Fakültesi, 1979 yılının kasım ayında 146 öğrencisiyle öğrenime başlamıştır. Onarım tamamlanıncaya kadar Hukuk ve İktisat fakültelerine ait bir sınıfta öğretime devam edilmiştir. 1980 yılında kaydı yapılan 138 öğrencinin de katılmasıyla, Bekirağa Bölüğü olarak bilinen ve günümüzde öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği tarihi binaya taşınılmıştır. Harbiye Nezareti müştemilatından olan ve Bekirağa Bölüğü olarak bilinen tarihi bina Ankara’nın başkent olmasını takiben İstanbul Darülfünunu’na devredilmiştir. Sonrasında bina uzun yıllar Tıp Fakültesi tarafından kullanılmıştır. Kaynaklarda morfoloji binası olarak adlandırılır. Tıp Fakültesi kliniklerinin yeni binalarına geçmesinin ardından içerisinde gereken onarım ve değişiklikler yapılarak Fakültemize tahsis edilmiştir.
Siyasal Bilimler Fakültesi, İktisat Fakültesi’nden katılan öğretim üyeleriyle birlikte kadrosunu daha da güçlendirmiştir. Fakültemizin yüksek lisans ve doktora programları ise 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılmış ve bu sayede lisansüstü öğretime de başlanmıştır. Fakülte, lisans düzeyindeki ilk mezunlarını ise 1983 yılında vermiştir.
Kurumumuzdan mezun olan öğrencilerin kaymakamlık sınavlarına girebilmesi için, fakültemizin adı ilgili kanun ile uyumlu hale getirilerek 22 Mayıs 1986 tarihli bir yasayla Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak değiştirilmiştir.
Üç bölümle kurulan fakültemiz, askeri yönetim döneminde YÖK tarafından verilen bir kararla tek bölüme indirilmiş ve uzun süre bünyesinde yalnızca Kamu Yönetimi Bölümü yer almıştır. 1991 yılında ise üç bölümün (Maliye, Uluslararası İlişkiler ve İşletme) eklenmesiyle dört bölümlü; 1992 yılında İktisat Bölümü’nün açılmasıyla da beş bölümlü hale gelmiştir. 29 Nisan 1999 tarihinde İstanbul Üniversitesi Senatosu, üniversite bünyesi içerisinde aynı isimleri taşıyan fakülte ve bölümlerin bulunduğu gerekçesiyle Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat, İşletme ve Maliye bölümlerini kapatmıştır. 1999-2000 eğitim ve öğretim yılında, yalnızca Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerine öğrenci alınmış; 2006 yılında ise İşletme Bölümü tekrar açılmıştır.
2006 yılından itibaren üç bölümlü (Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme bölümleri) olan fakültemizde, 2014 yılında Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerimizin isimleri “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” ve “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” olarak değiştirilmiştir. Fakülte binamız 2018 yılında kapsamlı bir restorasyon geçirmiş ve akademik faaliyetlerini sağlıklı ve verimli bir biçimde sürdürmesini sağlayacak tüm fiziki imkânlara sahip bir mekân haline gelmiştir.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programının amacı, öğrencilerine çok yönlü ve nitelikli bilgi donanımı sağlayarak, bu bilgiyle sorun çözme kapasitesi yüksek, eleştirel düşünme becerisine sahip ve kamusal duyarlılıkları gelişmiş öğrenciler yetiştirmektir. Bu kapsamda bölümümüz ulusal ve uluslararası düzeyde yetiştirdiği yöneticileri, alanında öncelikli tercih edilen mezunları, demokrasi ve insan hakları temelinde farklılıklara saygılı ve değişimlere açık bilim insanı ve araştırmacılarıyla bir ekoldür.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde lisansüstü programlar da yürütmektedir. Kamu Yönetimi Yüksek Lisans ve Doktora programları 1983-1984 akademik yılında açılmıştır Lisansüstü düzeyinde, 2009-2010 akademik yılında “Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler”, 2012-2013 akademik yılında da “Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları” ile “Ekonomi ve Yönetim” adlarıyla yeni yüksek lisans programları açılmıştır.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Türkiye’nin önde gelen isimleri ile vücut bulmuş ve değerli akademik kadrolara ev sahipliği yapmış olan Bölümümüz, bugün de güçlü kadrosu ile geçmişinden gelen duruşu sürdürme ve aynı sorumluluğu taşıma gayretiyle öğrenime devam etmektedir.
Bölümümüz, Fakültemizin kuruluşuyla birlikte 1979 yılından bu yana kamu yönetimi alanında Türkiye’nin önde gelen bölümlerinden biri olarak,
Evrensel bilgiyle donatılmış,
Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası toplumun, politik, idari ve iktisadi sorunlarına duyarlı,
Bunlara dönük özgün çözümler üretebilen,
Kamusal ve mesleki etiğe sahip öğrenciler yetiştirmeyi misyon edinmiştir.
Bölümümüzün vizyonu; saygın kurumsal kimliğin taşıyıcısı olarak;
Evrensel, çağdaş bilgi donanımlı,
Özgün düşünce geliştirebilen,
Nitelikli ve etik kamusal değerlerle yetiştirdiği öğrencileri ile alanında öncelikli tercih edilen bir bölüm olmaktır.
Bölümümüzün misyonu, Uluslararası İlişkiler alanında Türkiye'nin önde gelen bölümlerinden birisi olarak, alanında güncel ve evrensel bilgiye sahip, en az bir yabancı dili mesleki gerekliliklerini yerine getirecek düzeyde bilen ve kullanan, diğer Avrupa ülkelerinin öğrenci ve öğretim üyeleri ile öğretim ortamını paylaşan, aynı zamanda mesleki etiğe sahip, kamusal sorumluluklarının bilincinde öğrenciler yetiştirmektir.
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Adem ESEN
Hukuk Bilimleri Ana Bilim Dalı
• Doç. Dr. Engin SELÇUK (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Doç. Dr. Sinem YARGIÇ
• Doç Dr. Sedat APAK
• Doç. Dr. Seda İrem ÇAKIRCA-YÜCEOĞLU
• Dr. Öğretim Üyesi Ferhat ERÇİN
• Dr. Öğretim Üyesi Ömür AYDIN
• Dr. Öğretim Üyesi Erkan DUYMAZ
• Arş. Gör. Dr. Elif CENKERİ
• Arş. Gör. Erkam MALBELEĞİ
İktisat Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Adem ESEN (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Doç. Dr. İbrahim Ertuğrul KIZILKAYA
• Doç. Dr. Mehmet Akif İÇKE
• Doç. Dr. Ali Osman BALKANLI
• Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Emre ÜNSAL
• Arş. Gör. Mete CAN
Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı
• Doç. Dr. Sevim BUDAK (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Doç. Dr. Pelin Pınar GİRİTLİOĞLU
• Arş. Gör. Dr. Cemal SALMAN
• Arş. Gör. Dr. Seda YURTCANLI-DUYMAZ
• Arş. Gör. Ayşecan Hazal AK-YILDIRIM
Maliye Anabilim Dalı
• Prof. Dr. Gülay GÜNLÜK-ŞENESEN (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Doç. Dr. Ayşegül YAKAR- ÖNAL
• Dr. Öğretim Üyesi Özgün AKDURAN-EROL
• Arş. Gör. Dr. Mustafa KAHVECİ
Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Kıvanç ULUSOY (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Hikmet KIRIK
• Doç. Dr. Murat ÖNDERMAN
• Dr. Öğretim Üyesi Eylem ÖZDEMİR
• Dr. Öğretim Üyesi Görkem DOĞAN
• Dr. Öğretim Üyesi Berrin OKTAY-YILMAZ
• Dr. Öğretim Üyesi Ali KAYA
• Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Özde ATEŞOK
• Arş. Gör. Ayla Ezgi AKYOL
• Arş. Gör. Emir KURMUŞ
Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Azim ÖZTÜRK (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Bülent ARI
• Prof. Dr. Yeşer Yeşim ÖZER-YÜRÜR
• Dr. Öğretim Üyesi N. Şebnem SAYHAN
• Dr. Öğretim Üyesi Murat ÖZLER
• Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Akif BARDAKCI
• Dr. Öğretim Üyesi Özlem ARACI
• Dr. Öğretim Üyesi Ceren ARK-YILDIRIM
• Arş. Gör. Dr. Dilek DEDE
• Arş. Gör. Dr. Ezgi PINAR
• Arş. Gör. Mahmut Hüdayi ÖZGÜL
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Adil BAKTIAYA
Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Ahmet Rauf VERSAN (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Dr. Öğr. Üyesi Merve Özkan BORSA
• Arş. Gör. Harun KOÇAK
Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Emine Zeynep SUDA (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Ayşegül KOMSUOĞLU ÇITIPITIOĞLU
• Prof. Dr. Serpil ÇAKIR
• Doç. Dr. Ahmet BEKMEN
• Doç. Dr. Ateş USLU
• Doç. Dr. Mehmet ARISAN
• Dr. Öğr. Üyesi Güven Gürkan ÖZTAN
• Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çağatay ASLAN
• Dr. Öğr. Üyesi Şenol ARSLANTAŞ
• Arş. Gör. Zehra ÇELİK
Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Adil BAKTIAYA (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Mehmet Öznur ALKAN
• Doç. Dr. Yusuf Doğan ÇETİNKAYA
• Dr. Öğr. Üyesi İlker AKTÜKÜN
• Dr. Öğr. Üyesi Sinan YILDIRMAZ
• Arş. Gör. Kıvanç Yiğit MISIRLI
• Arş. Gör. Yusuf Can İNDİBAY
• Arş. Gör. Lütfullah SANCAK
Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Nurcan Özgür BAKLACIOĞLU (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Ahmet UYSAL
• Prof. Dr. Saadet Gülden AYMAN
• Prof. Dr. Yaşar ONAY
• Doç. Dr. Hakan GÜNEŞ
• Doç. Dr. Hasan DURAN
• Doç. Dr. Özgün Erler BAYIR
• Dr. Öğr. Üyesi Ertan EROL
• Arş. Gör. Dr. Mehtap Kayğusuz AKBAY
• Arş. Gör. Cerenmelis KILIÇ
• Arş. Gör. Pedriye MUTLU
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Emrah CENGİZ
Muhasebe ve Finans Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Başak Turan İÇKE (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Davut PEHLİVANLI
• Prof. Dr. Serhat YANIK
• Doç. Dr. İpek TÜRKER
• Doç. Dr. Yusuf AYTÜRK
• Dr. Öğr. Üyesi İbrahim SIRMA
• Arş. Gör. Ece KOZOL
Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. İbrahim Enis SINIKSARAN (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Dr. Öğr. Üyesi Oya EKİCİ
• Arş. Gör. Merve SAMİOĞLU
Üretim Yönetimi ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Murat ERDAL (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Emrah CENGİZ
• Doç. Dr. Oylum ALTUNA
• Doç. Dr. Zümrüt SATI
• Dr. Öğr. Üyesi Gökhan YOLAÇ
• Dr. Öğr. Üyesi İrfan AKYÜZ
• Öğr. Gör. Dr. Esma Gültüvin GÜR OMAY
• Arş. Gör. Adil ÜNAL
• Arş. Gör. Ahmet TUZCUOĞLU
• Arş. Gör. Hamdi Sedat BOYACIOĞULLARI
Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Esra Nemli ÇALIŞKAN (Ana Bilim Dalı Başkanı)
• Prof. Dr. Ayşe Zeynep DÜREN
• Prof. Dr. Selim YAZICI
• Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Özbebek TUNÇ
• Dr. Öğr. Üyesi Gökçe AKDEMİR ÖMÜR
• Arş. Gör. Oya ZİNCİR
• Arş. Gör. Yusuf AVCI
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası tanınırlıklarını destekleyen en önemli faaliyetleri, alanlarında toplumsal sorunlara ve ihtiyaçlara katkı sunacak içerikte ürettikleri projelerdir. Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nin (BAP) sağladığı olanakların yanı sıra ulusal ve uluslararası akademik araştırma fonlarına da başvurular yapılmakta ve birçok alanda projelerde ortak veya yürütücü olarak yer alınmaktadır.
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma: Prof. Dr. Yeşim Özer (Yürütücü), Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu (Araştırmacı), Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Özde Ateşok (Araştırmacı )
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Prof Dr. Yeşim Özer (Yürütücü), Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu (Araştırmacı), Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Özde Ateşok (Araştırmacı).
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma: Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Özde Ateşok (Araştırmacı)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Prof. Dr. Gülay Günlük-Şenesen (Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi) (Danışman)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri:
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Özbebek Tunç (Araştırmacı), Arş. Gör. Oya Zincir (Araştırmacı)
Bülent Arı (Araştırmacı ve Yürütücü)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Prof. Dr. Serhat Yanık (Proje Danışmanı), Doç. Dr. Başak Turan İçke (Proje Uzmanı), Doç. Dr. Yusuf Aytürk (Proje Uzmanı), Dr. Öğr. Üyesi Oya Ekici (Proje Uzmanı), Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Sırma (Proje Yürütücüsü)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Doç.Dr.Yusuf Aytürk (Yönetici)
Projede Fakülteden görev alan öğretim üyeleri/görevlileri/araştırma görevlileri: Prof. Dr. Yeşim Özer (Yürütücü), Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu (Araştırmacı), Dr. Öğr. Ü. Zeynep Özde Ateşok (Bursiyer)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma: Prof. Dr. Gülay Günlük-Şenesen (Yürütücü), Doç. Dr. Ayşegül Yakar Önal (Araştırmacı), Arş. Gör. Dr. Mustafa Kahveci (Asistan), Doç. Dr. Nuray Ergüneş Oruç (Araştırmacı)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Prof. Dr. Bülent ARI (Araştırmacı ve Yürütücü)
1940-44 yılları arasında çeşitli dillerden tercüme edilip henüz yayımlanmamış eserlerin hazırlanıp neşredilmesi- Türk Tarih Yüksek Kurumu Projesi
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Prof. Dr.
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi-Avrupa Birliği Projesi
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri:
Dr. Öğretim Üyesi Erkan Duymaz
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma: Dr. Öğretim Üyesi Erkan Duymaz (Danışman)
GRC Yazılım Geliştirme- Teknokent Projesi, GRC Yönetim Danışmanlık AŞ
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Doç. Dr. Davut Pehlivanlı (yürütücü)
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri: Doç. Dr. Davut Pehlivanlı (yürütücü)
Medyada Kadın Temsili Araştırması- T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Projesi
Projede Fakülteden Görev Alan Öğretim Üyeleri/Görevlileri/Araştırma Görevlileri ve Projedeki Görevleri (Araştırmacı/Danışman/ Yürütücü): Dr. Öğr. Üyesi Berrin Oktay Yılmaz (araştırmacı)
Patentler
1. 2019 – Prof. Dr. Davut Pehlivanlı:
İşletmelerin Bakiyeli/Kredili Çalışma Düzeninde Risklerin Değerlendirilerek Önlenmesine İlişkin Bir Yöntem, Tescil için başvuru yapıldı.
2. 2019 – Prof. Dr. Davut Pehlivanlı:
Dinamik Risk Yönetimi Modellemesi Ve Senaryo Bazlı Muhasebe Altyapısına Paralel Senaryoların Çalıştırılması, Tescil için başvuru yapıldı.
Bölüm, öncelikle kamu sektörüne uzman personel yetiştiren bir bölümdür. Bölümümüz mezunları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) – A kapsamında başvurulabilen tüm kamu kuruluşlarında -bakanlık ve genel müdürlükler uzman yardımcılıkları ve müfettişlikler- görev alabilmektedirler. Mezunları kaymakam, idari hâkim ve vergi müfettişi başta olmak üzere her çeşit uzmanlıklar için ihtiyaç duyulan asgari bilgi ve beceri ile donanmış olarak mezun olurlar. Mezunlarımız aynı zamanda göç, insan hakları, kadın hakları gibi çeşitli sorun alanlarında çalışan kamu (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu) ve sivil toplum örgütlerinde araştırmacı ve yönetici olarak istihdam imkânı bulmaktadırlar. Bu becerileri dolayısıyla da başta bankacılık ve finans iç dış denetim firmaları olmak üzere özel sektörde de istihdam edilmektedir.
Bölüm mezunları arasında akademik kariyer yapmayı tercih edenler olduğu gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) – A ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev almaktadırlar. Başta Dış İşleri Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığı olmak üzere birçok bakanlık biriminde ve yerel yönetimlerin farklı birimlerinde görev yapmakta olan çok sayıda mezunumuz bulunmaktadır. Yine, özel sektörde, uluslararası danışmanlık şirketleri dahil, farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerde kariyer sahibi mezunlarımız bulunmaktadır. Mezunlarımız ayrıca sivil toplum kuruluşları bünyesinde uzman, yönetici olarak görev yapmaktadır.
Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü mezunları, yurt içinde ve yurt dışında özel ve kamu sektörlerinin her alanında görev alabilmektedir. Mezunlarımız, özel sektörde sanayi ve ticaret şirketleri ile diğer şirketlerde görev alabilmektedirler. Kamu sektöründe ise Bakanlıklar, Hazine, Sermaye Piyasası Kurumu, Sayıştay, Merkez Bankası, TMSF başta olmak üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) – A kapsamında başvurulabilen kamu kuruluşlarında görev alabilmektedirler.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarihi yarımada içerisinde 1979 yılından bugüne şehrin en canlı ve merkezi noktalarından biri olan Beyazıt Kampüsü’nde varlığını sürdürerek, geçmiş ve bugün arasında yer alan bir köprü gibi değişime ve sürekliliğe tanıklık etmektedir. Fakülte binasının yer aldığı merkez kampüsün konumu düşünüldüğünde, hem kapalı çarşı, sahaflar çarşısı gibi tarihi turistik ve ticari merkezlerine yakınlığı ile zamanın içinde; hem de tarihsel binası ve birikimi ile zamanın ötesinde bir görüntü sergilemektedir.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde Siyasal Bilimler Fakültesi, Türkiye’de çağdaş siyasal bilimlerin kurucularından biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Tarık Zafer TUNAYA öncülüğündeki yedi öğretim üyesi (Prof. Dr. Ümit DOĞANAY, Prof. Dr. Aydın AYBAY, Doç. Dr. Murat SARICA, Doç. Dr. Ali Ülkü AZRAK, Doç. Dr. İzzettin DOĞAN ve Doç. Dr. Ersan İLAL) ile öğrenime başlamıştır.
Lisans programlarında ortak müfredat ve fakülte ders havuzu ile ders çeşitliliği sağlanmakta; Hukuk, İletişim, İktisat ve Edebiyat Fakülteleri programlarında eğitim alma imkânı sağlayan “çift anadal” ve “yandal” programları ile öğrencilere çok disiplinli düşünme, sorgulama, yaratıcılık nitelikleri kazandıracak ve arttıracak zengin bir içeriğe sahip bir eğitim programı sunmaktadır. Her bölüm için belirlenen zorunlu dersler alındıktan sonra fakültenin seçmeli ders havuzundan öğrenciler kariyer planlarına göre ders seçilebilmektedir. Müfredat programında yer alan ders içerikleri, ulusal ve uluslararası akademik çalışmalar/müfredatlar ve istihdama yönelik değişimler takip edilerek her akademik yılın başında güncellenmektedir. Bu güncellemeler ile programımızın sürekliliği ve güncel koşullara uyumlandırılması hedeflenmektedir. Fakültemizde zorunlu staj uygulaması olmamakla birlikte öğrencilerimizin kamu ve özel sektörde staj yapması için gerekli destek sağlanmaktadır.
Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Kulüpleri, aktif bir şekilde çalışarak öğrencilerimizin akademik çalışmaları ile birlikte ve bunları da destekler nitelikte sosyal, sanatsal ve kültürel faaliyetlerde bulunmalarına imkân sağlamaktadır. Bu imkânlar sayesinde öğrencilerimiz çeşitli faaliyetler ve projelerde yer alarak takım çalışması ve iletişim becerilerini artırma ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunma fırsatını elde ederler. Üniversite hayatının sadece derslerden ibaret olmadığının farkında olan öğrencilerimiz; fakültemizin sosyal yaşamını zenginleştiren, yepyeni dostluklara kapı açan ve kişisel meraklarını gerçekleştirme zemini sağlayan öğrenci kulüplerimize üye olabilmektedirler.
Fakültemiz ve ona bağlı kulüplerin iş birliği ile gerçekleşen farklı etkinliklerde her yıl pek çok misafir ve konuşmacı ağırlanmakta, öğrencilerimiz de aktif katılımlarıyla etkinlik süreçleri başarıyla sürdürülmektedir. Bunlar arasında İşletme Kulubü’nün “Siyasallı Olmak” etkinliği gibi uzun yıllardır bir seri olarak devam etmiş ve geleneksel hale gelmiş olan etkinlikler de bulunmaktadır.
Ayrıca Fakültemizde öğretim üyelerimi, bölümlerimiz veya Fakülte Dekanlığımızın koordinasyonunda öğrencilerimizin katımınıza açık ve gelişimlerine de katkı sağlayacak birçok konferans, panel, sempozyum, seminer vb. etkinlikler düzenlenmektedir.
Fakültemizde, üniversiteler arası anlaşmalar kapsamında öğrencilerimize, Uluslararası Erasmus+ ve Mevlana Öğrenim Hareketliliği programları ve uluslararası ikili anlaşmalar ile ülkelerarası, Ulusal Farabi Öğrenim Hareketliliği Programı ile ülke içi hem ulusal hem de uluslararası alanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek eğitim imkânları sunulmaktadır. Bu anlaşmalar kapsamında çeşitli ülkelerden gelen öğrencilere ev sahipliği yapan Fakültemiz aynı zamanda mevcut öğrencilerine farklı kültür ve öğrenim ortamından gelen değişim öğrencileri ile buluşturmaktadır. Öğrenim hareketliliği programlarının yanı sıra, Öğretim Üyesi Hareketliliği Programları ile eş zamanlı olarak, öğretim üyelerinin de güncel bilgi ve uygulamaları deneyimleyerek Fakültemize aktarmalarına olanak sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, Fakültemizin öğrenci nüfusunun %7'sini farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır.
| Erasmus Değişim Programı | Mevlana Değişim Programı |
1 | University of Twente | Azerbaijan State Agrarian University |
2 | Universiteit Leiden | Azerbaijan State Economy University |
3 | Nicolaus Copernicus University in Torun | Azerbaijan State Oil and Industry University |
4 | Universita delgi Studi di Milano-Bicocca | Baku Slavic University |
5 | University of Ljubljana | Baku State University |
6 | Pedagogical University of Cracow | Azerbaijan Ganja State University |
7 | University of Warsaw | Azerbaijan University of Architecture and Construction |
8 | Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen | Azarbaijan University |
9 | Frei Universitat Berlin | 8 Mai 1945 Guelma University |
10 | Eberhard Karls Universitat Tübingen | Amar Telidji University |
11 | Ruhr-Universitat Bochum | Bejaia University |
12 | Universita di Siena (Siena Üniversitesi) | Blida I University |
13 | Universita degli Studi di Fiernze | Tlemcen University |
14 | Universita delgi Studi di Pavia | Hassan II University |
15 | Universite Paris Ouest Naterre La Defense | Sultan Moulay Slimane University |
16 | Universidad Autonoma de Madrid | Filistin (Palestine)/ Al-Quds University |
17 | Universidad de Granada | Hankuk University of Foreign Studies |
18 | Jagiellonian University | Kangwon National University |
19 | Universitat Hamburg | Keimyung University |
20 | New Bulgarian University | Woosong University |
21 | University of Ostrava | Guilan University |
22 | Universitat zu Köln | Mazandaran University |
23 |
| Aktobe Regional State University n.a. K. Zhubanov |
24 |
| Al Farabi Kazakh National University |
25 |
| L.N.Gumilyov Eurasian National University |
26 |
| Kyrgyz-Turkish Manas University |
27 |
| Osh State University |
28 |
| Tetova State University |
29 |
| Malaysia International Islamic University |
30 |
| University of Putra Malaysia |
31 |
| Nukus State Pedagogical Institute |
32 |
| Quaid-e Awam University of Engineering Sciences & Technology |
33 |
| Hajvery University |
34 |
| Sindh University |
35 |
| Saint Petersburg University |
36 |
| Ez-Zitoune University |
37 |
| Taras Shevcenko National University of Kyiv |
38 |
| The University of Jordan |
39 |
| Yarmouk University |
40 |
| Guilan University |
41 |
| Mazandaran University |
5. Mezunlar
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları fakültelerine desteği hiç ara vermeksizin sürdüren büyük bir ailedir. Fakültemizin dünya bilim hayatına, siyasal hayata, kamu ve özel sektöre yön veren binlerce mezunu bulunmaktadır. Fakültemiz, eğitim süreci sonrası mezunlarıyla olan ilişkisini her zaman güçlü tutmaktadır. Gerek mezunlarımızı ağırladığımız ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşmalarını sağladığımız farklı etkinliklerle gerekse iki ana mezun çatısı ile Fakülte-mezunları arasındaki bağ her yıl giderek güçlenerek sürmektedir.
İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi yüzyılları, dilleri ve yazıları birbirine eklemeyi başaran en eski ve en büyük üniversite kütüphanesidir. 1982 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunuyla, İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı adıyla, İstanbul Üniversitesi’nin fakülte, bölüm, enstitü ve araştırma merkezleri kütüphaneleriyle birlikte çalışmaya başlamıştır.
Okuma Salonları
Fakültemizde bulunan üç adet okuma salonu öğrencilerimizin kullanımına sunulmaktadır. Okuma salonlarımız sınav dönemlerinde geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Ayrıca fakültemizin genelinde ve okuma salonlarımızda kablosuz internet erişimi de bulunmaktadır.
Üniversitemiz bünyesinde birçok alanda spor olanakları ve farklı branşlarda takımlar bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, üniversitemiz içerisinde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından verilen spor hizmetlerinden yararlanabilmekte ve düzenlenen spor müsabakalarına katılabilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerimiz, fakültemizde bulunan basketbol, voleybol ve futbol takımlarına her akademik yıl başında yapılan seçme çağrılarını takip ederek katılabilme imkanına da sahiptir.
Yemekhane hizmetleri, fakülte binamızın karşısında bulunan İktisat Fakültesi Kütüphanesi'nin arkasında yer alan öğrenci yemekhanesinde sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği olarak verilmektedir. Ayrıca Beyazıt yerleşkemizde farklı noktalarda kantinler bulunduğu gibi, fakültemiz binasında da öğrencilerimiz için iki adet kantin bulunmaktadır.
Üniversitemiz Rehberlik Danışmanlık ve Sosyal Destek Birimi (İÜREB) tarafından özel kurum ve KYK burs hizmeti sunulmaktadır. Her yıl Eylül ayı itibariyle başlayan burslara ilişkin duyuru üniversitemiz web sitesinde de duyurulmaktadır. Ayrıca fakültemiz öğrencilerine mezunlarımızın kurduğu Siyasal Vakfı tarafından da burs sağlanmaktadır.
Rehberlik Danışmanlık ve Sosyal Destek Birimi (İÜREB) öğrencilerimizin eğitim, bilgi ve becerilerini arttırmak amacı ile haftada 15 saat (ayda maksimum 60 saat) süreyle üniversitemizin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı olarak çalışmalarına olanak tanımaktadır. Fakültemizde de kısmı zamanlı çalışan öğrencilerimiz fakülte kütüphanesinde görev yapmaktadır.
Üniversitemiz Beyazıt Yerleşkesi Rehberlik Ofisi'nde uzman psikologlar ile öğrencilerimize psikolojik destek olanağı sağlanmaktadır. Destek almak isteyen öğrenciler randevu alarak psikolog ile görüşebilmektedir.
Üniversitemizde Ömer Halisdemir Kız Öğrenci Yurdu ile Dr. Safiye Ali Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu öğrencilerimize hizmet vermektedir. Ayrıca öğrencilerimiz KYK yurtlarından da yararlanabilmektedir.
Sağlık Hizmetleri
Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren sağlık hizmetleri ile öğrencilerimize, akademik ve idari bütün personelimize koruyucu sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere kapsamlı temel sağlık hizmetleri sunulmaktadır.
Üniversitemiz öğrencilerine yönelik staj ve kariyer hizmetleri, Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilmektedir.
Fakültemiz yıl boyunca akademik, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemektedir. Kulüp etkinleri dışında öğretim üyelerimiz, bölümlerimiz ve araştırma merkezlerimiz tarafından düzenlenen etkinliklerle, fakültemizin gerçekleştirdiği akademik çalışmalar paylaşılmakta, akademik tartışmalara katkı sunulmakta, ulusal ve uluslararası akademik dünyadan konuklarla güncel gelişmeler takip edilmektedir. Bu etkinlikler öğrencilerimizin eğitim gördükleri alanlardaki gelişimlerini ve entelektüel donanımlarını desteklemektedir.
Fakülte binası tarihi Yarımada’da, Beyazıt’ta Türkiye’de üniversitenin simgesi olmuş tarihi kapının ardındaki merkez yerleşkededir. Bu noktaya İstanbul’un birçok noktasından ulaşım kolaydır. Halkalı–Gebze Marmaray hattı Yenikapı istasyonundan Yenikapı-Hacıosman Metrosuna yapılacak aktarma ile Vezneciler istasyonundan fakültemize ulaşılabileceği gibi, Kadıköy yakasından vapur ya da deniz otobüsleriyle Sirkeci’ye (veya Eminönü’ne) gelindikten sonra hızlı tramvay kullanılarak Beyazıt’a ulaşılabilir. Ayrıca Yenikapı’dan Esenler ve Havalimanı istikametine giden hafif metro sistemi de bulunmaktadır.
Üyelerinin kariyer gelişimine katkıda bulunmak amacıyla "geleceğimizi hep birlikte oluşturalım" mottosuyla kurulan bu kulüp, etkin, özgün, süreklilik arz eden yapısıyla örnek teşkil eden genç ve yenilikçi bir kariyer kulübüdür.
Tüm dünyada faaliyette bulunan Model Birleşmiş Milletler (MUN) Kulüplerinin Fakültemizdeki temsilcisidir.
Sosyal sorumluluk ve liderlik temalarını esas alarak çalışmalarını yürütmektedir. Üniversite öğrencilerinde artan sosyal farkındalığın öncüsü olma hedefi ile çalışmaktadır.
Etik değerlerin farkına varılmasını sağlamak, etik kültürü geliştirmek ve yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur.
Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinin küreselleşen dünya düzeni içinde, sosyal ve kişisel gelişimine eşitlikçi ve barışçıl ilkeler çerçevesinde katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Sinemanın esinlendiği gerçeklikle toplumsal gerçeklik arasında bağlantı kurmak ve Siyasal Bilgiler fakültesi öğrencilerinin kültürel ihtiyaçlarına cevap vermek için kurulmuştur.
Öğrencilerin siyasal, ekonomik, medeniyete dair, kültürel ve sanatsal konuları tanımalarını, bilgi, düşünce sahibi olmalarını ve ayrıca bunları diğer öğrenciler ile insanlara tanıtmalarını sağlamak; bu amaçla her türlü etkinlikler yapmak amacıyla kurulmuştur.
Afete dirençli bir toplum oluşturulmasında gerek uluslararası düzeyde Birleşmiş Milletler hedefleri gerekse ulusal düzeydeki hedefleri gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur.
Uluslararası Öğrenciler Kulübü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin çok-kültürlü ve çoğulcu yapısının devamı ve güçlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Kulüp, öğrencilerin yabancı dil konuşma yetilerini güçlendirmek için Türkçe, İngilizce, Rusça, Arapça pratik yapma etkinlikleri düzenlemektedir. Çeşitli ülkelerin temsilcilerinin davet edildiği etkinlikler sayesinde, ülke gündemlerine ilişkin güncel bilgiler kulüp üyelerine ve etkinliklerin misafiri olan tüm katılımcılara sağlanmaktadır. Ülkelere ait müzik, yemek, sinema ve tiyatro kültürlerinin konu alındığı etkinlikler düzenleyerek bu kültürlerin daha çok sayıda kişi tarafından tanınmasını sağlamaktadır.
Başta bilgisayar oyunları olmak üzere çeşitli oyunlara ilgi duyan öğrencileri bir araya getirmek amacıyla kurulmuştur.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi: kamuyon@istanbul.edu.tr
İşletme: sbfisletme@istanbul.edu.tr
Türkiye'de iletişimin önü ekolü olan İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi üç bölümden oluşmaktadır:
• Gazetecilik
• Radyo, Televizyon ve Sinema
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Gazetecilik Bölümü, mesleki standartların ve çalışan niteliğinin yükselmesine odaklı eğitim programı uygulamaktadır. Bölümde geleneksel medyanın yazılı mecraları olan gazete ve dergilerin yanı sıra yeni medyanın en önemli mecralarından olan internet gazeteciliği alanında çalışacak profesyonellerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Fakülte bünyesinde öğrencilerimiz tarafından hazırlanan İLETİM-İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetesi, derslerde verilen kuramsal bilgilerin uygulamada hayata geçirilmesi ve öğrencilerin deneyim kazanması açısından önem taşımaktadır.
Oluşturulan havuz sistemi aracılığıyla, eğitim – öğretim yaşamları süresince özgün ve yaratıcı dijital içerikler üretebilecek ve yönetebilecek; dünyayı, gündemi analiz edecek bilimsel ve uygulamalı bir eğitim sisteminin içinde yetişecekleri ve her şeyden önemlisi, bölüm sınırlarının olabildiğince esnek hale geldiği tam donanımlı iletişimciler yetiştirmeye çalışılmakta; öğrenciler tüm bölümlerden uzmanlaşmak istedikleri alan ve alt alanlarda ders seçimi yaparak spesifik kariyer planlamalarını gerçekleştirebilmektedir.
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nün öğrencilerine kazandırmayı amaçladığı temel yetenekler aşağıda belirtildiği şekilde özetlenebilmektedir:
Radyo, televizyon ve sinema alanının ilişkili olduğu kavramları değerlendirebilme ve diğer disiplinlerle bağlantılarını kurabilme,
Radyo, televizyon ve sinema metinleri inşa edebilme, görüntüleme ve yayınlama ekipmanlarını kullanabilme,
Sanatsal, toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmelerle radyo televizyon sinema alanı arasındaki ilişkiyi kurabilme ve derinlemesine kavrayabilme,
Kuramsal ve uygulamalı olarak bir bilimsel araştırmanın nasıl yapılması gerektiğini kurgulayabilme,
Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde sanatsal, siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal yapıların dinamiklerine ve bu dinamiklerin kavranmasına yönelik bilgiye sahip olabilme.
21. yüzyılda Radyo, Televizyon ve Sinema alanı dijitalleşme süreci ile yeni araç ve mekanlarda varlığını sürdürmektedir. Bu bağlamda dijital alanlar, tüm medya içerik üreticilerine ve kullanıcılarına yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel medya anlayışının değişimi sonucunda Fakültemiz programlarında da yenilikçi yaklaşımlar içeren derslere ve uygulamalara yer verilmeye başlanmıştır. Sosyal medya mecralarının hayatın her alanına sirayet ederek gündemi belirlemesi sebebiyle geleneksel medyayı da göz ardı etmeden bugüne ve hatta geleceğe de ışık tutan bir eğitim müfredatının belirlenmesine dikkat edilmektedir. Bu doğrultuda var olan eğitim müfredatı, öğrencilerin ve sektörün ihtiyaçları çerçevesinde düzenli aralıklarla gözden geçirilmektedir.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nün öğrencilerine kazandırmayı amaçladığı temel yetenekler aşağıda belirtildiği şekilde özetlenebilmektedir:
Halkla İlişkiler ve Tanıtım disiplini ve ilişkili olduğu disiplinlere ilişkin kuramsal bilgi donanımı, alana özgü araştırma yöntem ve teknikleri kullanabilme ve bilimsel veri elde etme becerisi,
İletişim alanındaki yasal düzenleme ve işlemleri kavrama,
Disiplinlerarası araştırma ve bilgi birikimi sağlama,
Eleştirel bakış açısı kazanabilme,
Özgün çalışmalar ortaya koyabilme, mesleki etik konusunda duyarlılık kazanma.
Bu amaçlar neticesinde ise aşağıda belirtilen hedeflere ulaşılması amaçlanmaktadır:
• Kuramsal ve uygulamalı bilgileri ile toplumsal olgu ve olayları çok boyutlu olarak düşünebilir.
• Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanabilme becerisine sahip olur.
• Diğer disiplinler ile iletişim alanı içindeki etkileşimi değerlendirebilir.
• Yorum ve eleştiri becerisini kullanır.
• Sektörel değişim ve gelişime ayak uydurabilir.
• Alanında çalışmaya başlamadan önce gerekli donanımı kazanır.
.
Türkiye’nin İlk İletişim Fakültesi
ARWU Standartlarında Her Yıl Güncellenen Müfredat
Erasmus, Mevlana ve Farabi Değişim Programları
Çift Anadal, Yan Dal Eğitim İmkânı
Uygulama Birimlerinde Staj İmkânı: •İletim Gazetesi •İÜWEBTV •Radyo İletişim •Ajans İstanbul İletişim •İletişim Fakültesi Stüdyoları
Sektörle Yakın İş Birliği
Söyleşiler, Konferanslar, Paneller, Sempozyumlar
Film Gösterimleri
Medya Atölyeleri
Tarihi Yarımada’da Merkezi Kampüs
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi her yıl çok sayıda atölye çalışması, söyleşi, panel ve konferans düzenleyerek öğrencilerinin gelişimine katkı sunmaktadır.
İstanbul Üniversitesi Fotoğraf Kulübü
Üniversite öğrencilerine fotoğraf ile ilgili bilgi aktarımı ve sosyal farkındalık bilinci oluşturma amacı ile 2017 yılında İletişim Fakültesine bağlı olarak kurulmuştur. Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan kulübün Instagram üzerinden yaklaşık 20.000 takipçisi bulunmaktadır.
Kulüp etkinlikleri kapsamında;
• 2018 yılında Öğrencilerin Gözüyle İstanbul Üniversitesi Fotoğraf Sergisi,
• 2019 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli "Benim Objektifim Projesi" kapsamında Kapadokya ve Bolu gezileri ile Ercan Arslan, Mustafa Seven, Coşkun Aral, Timur Akkurt ve Serhan Serter gibi alanında profesyonel fotoğrafçılarla söyleşiler,
• İstanbul Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı sponsorluğunda ilk üçe fotoğraf makinesi ve çeşitli ödüllerin olduğu "Karelerle İstanbul Üniversitesi Fotoğraf Yarışması
• 2020 yılında sponsor desteği yeni üyelerimizle Bolu-Abant fotoğraf gezisi ve İstanbul içinde birçok gezi düzenlenmiştir.
Dijital İletişim Kulübü
Dijital İletişim Kulübü, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde kuruldu. Sektörle öğrencileri buluşturan, okuldaki eğitimin yanında destekleyici eğitim faaliyetleri ve programlar yapmayı amaçlayan bir kulüptür.
Baş döndürücü hızda değişen teknolojik gelişmeler, beraberinde sürekli güncel olanı takip etme zorunluluğunu getirdi. İletişim öğrencileri günceli yalnızca takip etmek değil, bu güncelliğe ayak uyduracak yetenekleri geliştirmek, ihtiyaç duyulan kazanımları edinmek mecburiyetindedir. Dijital İletişim Kulübü akademik gelenek ile sektör dinamikleri arasındaki ilişkiyi geliştirmeyi ve öğrencilere bu sürece dahil etmeyi amaçlıyor.
Kulübün çalışmaları aşağıdaki adreslerden takip edilebilir:
Instagram: @istanbuldijitaliletisim
Twitter: @istanbuldijital3
• 31. TGC Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması Belgesel Kategorisi İkincilik Ödülü
• Genç Yaratıcı Festivali Reklam Yarışması İkincilik Ödülü
• Bizz@Kampüs Yarışması İlk 10 Başarısı (1556 Takım Arasında)
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri ulusal ve uluslararası projelerde yürütücü, danışman, araştırmacı olarak yer almaktadır. Söz konusu projelerde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bursiyer/araştırmacı olarak yer alıyor ve akademik geleneğe hakim olarak gelişimini sürdürüyor.
Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Balaban
yukselbalaban@istanbul.edu.tr
Gazetecilik Bölümü;
Arş. Gör. Dr. Ahmet Kadri Kurşun
ahmetkursun@gmail.com
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü;
Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu
f_ozkoyuncu@yahoo.com
Arş. Gör. Dr. Oğuz Kuş
oguz.kus@istanbul.edu.tr
Akuatik Biyoteknoloji ve Genomik Bölümü
• Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar (Bölüm Başk. Vekil)
Akuatik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar (Abd Başk. Vekil)
Akuatik Genomik Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar (Abd Başk. Vekil)
Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü
• Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak (Ana Bilim Dalı Bşk.)
• Prof. Dr. Abdullah Ekrem Kahraman
• Doç. Dr. Tomris Deniz
• Doç. Dr. Didem Göktürk
• Dr. Öğr. Üyesi Tuğrul Zahit Alıçlı
• Dr. Öğr. Üyesi Benal Gül
• Dr. Öğr. Üyesi Taner Yıldız
• Dr. Öğr. Üyesi Uğur Uzer
• Prof. Dr. Nuray Erkan Özden (Ana Bilim Dalı Bşk.)
• Prof. Dr. Gülgün Fatma Şengör
• Prof. Dr. Özkan Özden (Ana Bilim Dalı Bşk.)
• Prof. Dr. Sühendan Mol Tokay
• Dr. Öğr. Üyesi Didem Üçok Alakavuk
• Dr. Öğr. Üyesi Şehnaz Yasemin Tosun
• Dr. Öğr. Üyesi Şafak Ulusoy
• Arş. Gör. Dr. Hande Doğruyol Bayar
• Arş. Gör. İdil Can
Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü
• Prof. Dr. Reyhan Akçaalan Albay (Bölüm Bşk.)
Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Bayram Öztürk (Ana Bilim Dalı Bşk.)
• Prof. Dr. Gülşen Altuğ
• Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar
• Prof. Dr. Aydan Çetin Keskin
• Doç. Dr. Bülent Topaloğlu
• Doç. Dr. Ayhan Dede
• Doç. Dr. Mehmet Arda Tonay
• Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın
• Doç. Dr. Onur Gönülal
• Dr. Öğr. Üyesi Muammer Oral
• Öğr. Gör. Dr. Mehmet Hakan Erk
• Arş. Gör. Dr. Pelin Saliha Çiftçi Türetken
• Arş. Gör. Ezgi Emiş Türkeri
• Arş. Gör. Esin Yüksel Durmaz
• Prof. Dr. Meriç Albay (Ana Bilim Dalı Bşk.)
• Prof. Dr. Yelda Aktan Turan
• Prof. Dr. Reyhan Akçaalan Albay
• Prof. Dr. Ali Ertürk
• Prof. Dr. Serap Koşal Şahin
• Doç. Dr. Özcan Gaygusuz
• Doç. Dr. Dilek Özyurt
• Doç. Dr. Zeynep Dorak
• Doç. Dr. Neşe Yılmaz
• Dr. Öğr. Üyesi Cumhur Haldun Yardımcı
• Dr. Öğr. Üyesi Emine Gözde Özbayram
• Öğr. Gör. Dr. Latife Köker Demo
• Arş. Gör. Dr. Cenk Gürevin
• Arş. Gör. Ayça Oğuz Çam
• Arş. Gör. Fatih Aydın
• Arş. Gör. Zuhal Tunç Zengin
Su Ürünleri Hastalıkları Ana Bilim Dalı
• Prof. Dr. Tülay Akaylı
• Doç. Dr. Hafize Sibel Özesen Çolak
• Doç. Dr. Menekşe Didem Demircan
• Dr. Öğr. Üyesi Remziye Eda Yardımcı
• Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Ürkü
• Öğr. Gör. Kadir Doğan
• Arş. Gör. Dr. Emre Turgay
• Arş. Gör. Dr. Özgür Çanak
• Prof. Dr. Devrim Memiş
• Doç. Dr. Aygül Ekici
• Doç. Dr. Kamil Mert Eryalçın
• Dr. Öğr. Üyesi Deniz Devrim Tosun
• Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Çağıltay
• Dr. Öğr. Üyesi Güneş Yamaner
• Arş. Gör. Gökhan Tunçelli
• Arş. Gör. İlker Keskin
• Arş. Gör. Merve Tınkır
Prof.Dr. Özkan ÖZDEN, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Devrim TOSUN ve Yasin ORHAN tarafından yapılan buluş, deniz balıkları, akvaryum veya sucul ortamda yetiştiriciliği yapılan tüm canlılarda yem olarak kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Patent ile geliştirilen ürünün innovatif yönü balık işleme atıklarından elde edilmesi (protein içeriği >80) ve su içinde mikro düzeyde salınım yaparken canlı yem karakterinde çözünmesi böylece su canlılarının dikkatini çekerek yeme olan ilgi ve tüketimi artırmasıdır.
Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK “Japonya Antarktika Madalyası” aldı
Antarktika’da bilim üssü bulunan 29. ülke olma hedefiyle çalışmalarını hızlandıran Türkiye ekibinden İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, Sofya’da yapılan 38. Antarktika Taraflar Toplantısı’nda (ATCM) “Japonya Antarktika Madalyası’na” layık görüldü. Madalya Prof. Dr. Öztürk’e 1 Haziran’da toplantı sırasında Japon heyeti başkanı tarafından takdim edildi.
Prof. Dr. Meriç Albay Ziraat Mühendisleri Odası Hizmet Ödülü:
TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası 2012 yılı Hizmet Ödülünü 14 Ocak 2013 tarihinde düzenlenen törende Prof. Dr. Meriç Albay’a vermiştir.
Mezunlarımız,
Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı birimlerde;
Türkiye İstatistik Kurumu, İl Özel İdare’lerinde,
Belediyelerde Gıda Dairesi Başkanlığı ve İçme Suyu Barajlarının su kalitesi yönetiminde,
Kamu ve Özel Sektör Laboratuvarlarında,
Ambalajlı Su Fabrikalarında,
Üniversitelerde akademisyen olarak görevler üstlenmektedirler.
Akuakültür Sektöründe, yem fabrikaları, Gıda İşleme ve Paketleme tesisleri, gıda güvenliği, kalite kontrol,
Su Ürünleri Kooperatifleri ve Birliklerinde,
Endüstriyel akvaryumlarda,
Projelendirme, ekspertiz, danışmanlık, yönetim ve pazarlama aşamalarında görev almaktadırlar
Fakültemiz kütüphanesi su bilimleri alanında uzmanlaşmış en köklü kütüphanelerden birisidir. Kütüphanemizde su bilimleri alanında dünyada yapılan çalışmalara ait çok sayıda eser mevcuttur.
Adı Soyadı: Batuhan KAPUCUOĞLU
E-Posta: batuhankapucuoglu@gmail.com
Adı Soyadı: Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU
E-Posta: topalbl@istanbul.edu.tr
Su Bilimleri Fakültesi Sanat Kulübü
Kulüp Başkanı
Adı Soyadı: Yüsra KARALİ
E-Posta: yusra-karali@windowslive.com
Adı Soyadı: Prof. Dr. Devrim MEMİŞ
E-Posta: mdevrim@istanbul.edu.tr
Ad- Soyad: Ecem Özer
E-Mail Adresi: ozerecem@gmail.com
Kulüp Danışman Öğretim Üyesi
Ad- Soyad: Prof. Dr. Gülşen Altuğ
E-Mail Adresi: galtug@istanbul.edu.tr
Yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan ERASMUS ve MEVLANA değişim programları ile öğrencilerimiz, anlaşmalı olduğumuz yurt dışı kurumlarda staj yapabilirler veya öğrenimlerinin bir kısmını sürdürebilirler. Yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan FARABİ değişim programı ile de öğrencilerimiz anlaşmalı olduğumuz yurt içi kurumlarda öğrenimlerinin bir kısmını sürdürebilir.
Su Bilimleri Fakültesi Erasmus Program Koordinatörü Başkanı:
Doç Dr. Aygül EKİCİ
Yardımcılar:
Doç. Dr. Menekşe Didem DEMİRCAN
Dr. Öğr. Üyesi Emine Gözde ÖZBAYRAM
Su Bilimleri Fakültesi Mevlana Değişim Programı Koordinatörleri:
Prof. Dr. Sühendan MOL TOKAY
Doç. Dr. Menekşe Didem DEMİRCAN
Dr. Öğr. Üyesi Emine Gözde ÖZBAYRAM
Su Bilimleri Fakültesi Farabi Değişim Programı Koordinatörleri
Prof. Dr. Devrim MEMİŞ (Başkan)
Su Bilimleri Fakültesi ile Anlaşması Olan Üniversiteler
ALMANYA Hochschule Bremerhaven (Erasmus)
BULGARİSTAN Sofia University (Sofiyski universitet „Sv. Kliment Ohridski")(Erasmus)
ÇEK CUMHURİYETİ Czech University of Life Sciences Prague (Česká zemědělská univerzita v Praze) (Erasmus)
ÇEK CUMHURİYETİ University of South Bohemia in Ceske Budejovice(Erasmus)
ÇEK CUMHURİYETİ University of South Bohemia in Ceske Budejovice(Erasmus)
FİNLANDİYA University of Helsinki(Erasmus)
FİNLANDİYA University of Jyväskylä (Jyväskylän Yliopisto) (Erasmus)
İTALYA Università degli Studi di Sassari (Erasmus)
LİTVANYA Klaipeda University (Erasmus)
ROMANYA Universitatea "Ion Ionesco de la Brad" (Erasmus)
ROMANYA University of Galati (Erasmus)
YUNANİSTAN University of Thessally (Erasmus)
İSPANYA University of Santiago de Compostela (Erasmus)
MACARİSTAN Szent István University (Erasmus)
BULGARİSTAN TRAKIA UNIV. (Erasmus)
BULGARİSTAN UNIV. Of Food tech. Plovdiv (UFT) (Erasmus)
HIRVATİSTAN University of Dubrovnik (Erasmus)
GÜNEY KORE Pukyong National University (Mevlana)
JAPONYA Tokyo University of Marine Science & Technology (Mevlana)
KANADA Vancouver Island University (Mevlana)
TELEFON: 0 212 455 57 00
Dahili: 16383 (Dekanlık)
Dahili: 16420 (Öğrenci İşleri Bürosu)
FAKS: 0 212 512 03 79
E-posta: subilimleri_dekan@istanbul.edu.tr
Web: subilimleri.istanbul.edu.tr
Facebook: iusubilimleri
Twitter: @iusubilimleri
Instagram: @iusubilimleri
İstanbul Dârülfünûnu 1 Nisan 1924 tarihinde 493 nolu yasa ile Tıp, Hukuk, Fen, Edebiyat ve İlahiyat olmak üzere beş fakülteden ibaret bir üniversite olarak kurulmuştur. Eğitim süresi üç yıl olarak belirlenen İlahiyat Fakültesi, aynı yılın Mayıs ayında açılmıştır. 3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan 430 sayılı Tevhid-ı Tedrisat Kanunu’nun akabinde Maarif Vekaleti’nin kararı ile medreseler kapatıldı. Süleymaniye Medresesi’nde öğrenci iken bu müessesenin lağvedilmesiyle açıkta kalan öğrenciler Dârülfünûn İlahiyat Fakültesi’ne devredilmişlerdir. Ayrıca yüksek mekteplerden mezun olanlar, resmî veya hususî tam dereceli lise mezunları, kapatılmış olan Sahn ve İptida-i Dâhil medreselerini ikmal edenler, İmam-Hatip mekteplerinden lise derecesi ile mezun olanlar da buraya kayıt yaptırabiliyorlardı. Ancak lise mezunları Arapça ve Farsçadan imtihan edildikten sonra Fakülteye alınıyorlardı.
Tevhid-ı Tedrisat Kanununun 4. maddesinde şöyle deniyordu: “Maarif Vekâleti, yüksek dîniyât mütehassısları yetiştirmek üzere Dârülfünûn’da bir İlahiyat Fakültesi tesis ve imamet ve hitabet gibi dînî hizmetlerin ifası vazifesiyle mükellef memurların yetişmesi için de ayrı mektepler küşad edecektir.” (Zabıt Ceridesi, cild 7, sh. 26-29, Kanun numarası 430, 3 Mart 1340/1924). Bu kanunda geçen “ilahiyat” ismi ilk defa bir yükseköğretim kurumunun adı olarak zikredilmiştir. Dârülfünûn bünyesinde bulunan ilk beş fakülteden biri olan İlahiyat Fakültesi ile yeni bir yüksek din öğretimi kurumu eğitim tarihimizde yerini almıştır.
Temel İslam Bilimleri Bölümü, alanı içerisindeki konuları İslam’ın temel kaynaklarına dayanarak akademik düzeyde ele almaktadır. Tefsir Ana Bilim Dalı, İslam dininin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in tarihini “Kur’an ilimleri” ana başlığı altında toplanabilecek literatürü, Kur’an’ın anlaşılıp yorumlanmasının usul ve metotlarını, tarih boyunca oluşan tefsir birikimini ele alan anabilim dalıdır. Hadis Ana Bilim Dalı, İslam dininin temel kaynaklarından biri kabul edilen sünnetin yazılı bilgi ve belgelerini teşkil eden hadis metinlerini, geçirdiği tarihi süreci de dikkate alarak, hadis usulü kuralları çerçevesinde sened, metin ve muhteva açısından tetkik etmekte ve bunların güncel yorumları üzerinde durmaktadır. İslam Hukuku Ana Bilim Dalı, İslam dininin bireysel ve toplumsal hayata ilişkin hükümlerini, bu hükümler etrafında tarih içinde oluşan hukuki düşünce ve tecrübeyi mukayeseli ve tahlilci bir yaklaşımla ele almaktadır. Kişinin Allah’a karşı vecibelerinin ameli yönünün (ibadetler), Müslüman toplumlarda hukukun oluşum ve gelişim sürecinin, doktrin ve uygulama yönüyle hukuki birikim ve geleneğin, dini-hukuki hükümlere ulaşmada izlenen metotların, ibadet ve hukuk alanına ait hükümlerin hikemi ve felsefi temellerin yanı sıra modern hukuk düşüncesi ve bu alana ait temel kavram ve teorilerin tanıtılması hedeflenmiştir. Kelam Ana Bilim Dalı, başlangıçtan günümüze kadar Müslümanlar tarafından ortaya konan ruhani çabaları, bunların Kur’an ve sünnetteki temellerini, tarih içinde evrelerini de dikkate alarak inceler. İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı, dinin insanlar tarafından anlaşılmasındaki farklılıkların zamanla sistemleşip kurumlaşması sonucu ortaya çıkan ve dinin değişik beşeri yorumları olarak algılanabilecek olan mezheplerin ortaya koyduğu fikirleri bilimsel yöntemlerle araştırmaya, mezhep-din farkının belirlenmesine, bunların doğuş sebeplerini, kurumlaşma safhalarını ve düşüncelerini ilmi metotlarla ortaya koyarak İslam Düşüncesindeki yerlerini tespit etmeye katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Tasavvuf Ana Bilim Dalı, Tasavvuf tarihi, tarikatlar ve Osmanlı tasavvuf hareketleri hakkında bilgi verir. Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat Ana Bilim Dalı, Kur’an-ı Kerim’in tecvid kurallarına uygun bir şekilde okunmasını, müfredatta yer alan sure ve ayetlerin ezberlenmesini sağlar ve kıraat tarihi hakkında bilgi verir. Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı, Arapçayı dil ve gramer olarak modern bilimsel yöntemlerle öğretmeye çalışmaktadır. İslam dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek, temel İslam bilimleri ve kültür tarihi alanlarında yazılmış olan klasik ve modern eserleri inceleyebilmek için öncelikle en önemli kaynak dil olan Arapçanın öğrenilmesi; ayrıca bu eserlerdeki kavram ve dil inceliklerinin anlaşılması içinde belagat adı altında toplanan özellikle bu dile ait çeşitli disiplinlerin bilinmesi gerekmektedir.
Temel İslam Bilimleri Bölümü altında 8 Anabilim Dalı Başkanlığı yer almaktadır.
Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Hadis İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanlığı
İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Kelam Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Tasavvuf Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Tefsir Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Felsefe ve Din Bilimleri
Felsefe ve Din Bilimleri programı bir bütün olarak, insanlık tarihi kadar eski olan din ve inançların geçmişten günümüze geçirdikleri değişimleri, insan ve din arasındaki ilişkinin temellerini, bireysel ve toplumsal hayatta dinin yeri ve fonksiyonlarını, din ve akıl arasındaki ilişkiyi, İslam düşüncesinin altyapısını ve dini tefekkürün gelecek nesillere aktarım biçimlerini, doğru düşünmenin ve araştırmalarda mantıksal hatalardan korunmanın yöntemlerini, insanlığın felsefi birikimini ve felsefi düşünme biçiminde somut ifadesini bulan eleştirel bakışı elde etme yollarını, ilmi ve akademik bir yaklaşımla ele almaktadır. Felsefe ve Din Bilimleri programı, öğrencilerin düşünce yapılarının zenginleşmesine, eleştirel düşünme yetilerinin geliştirilmesine, bireysel ve sosyal olguları sağlıklı bir şekilde anlayıp yorumlayabilmesine ve kendini etkili bir şekilde ifade edebilmesine katkıda bulunmaktadır. Felsefe ve Din Bilimleri programı, akli düşünce ile din olgusu arasında doğru bir ilişkinin kurulması ve insanlığı daha erdemli bir geleceğe taşımak amacıyla yapılacak araştırmalar için akademik ve entelektüel bir uzak görüşlülük kazandırmayı amaçlamaktadır.
Felsefe ve İslam Bilimleri Bölümü altında 8 Anabilim Dalı Başkanlığı yer almaktadır.
Din Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Din Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Din Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Din Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Mantık Ana Bilim Dalı Başkanlığı
İslam Tarihi ve Sanatları
Fakültemizin İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü’nde öncelikle İslam Tarihi Ana Bilim dalı bünyesinde İslam dininin doğuşundan günümüze kadar tarihi süreci konu edilmektedir. İslam’ın tarihi sürecinde İslam öncesi Arap toplumu, Hz. Muhammed ve İslam’ın doğuşu, halifeler dönemi ve diğer Müslüman devletler ele alınmaktadır. Tarih boyunca ortaya çıkan Müslüman devletler farklı kıtalarda egemen olduğundan İslam toplumları coğrafi dağılımına göre de tasnif edilmektedir. Geniş bir coğrafyaya dağılmış olan Müslüman devletler sahip oldukları inanç ve kültürel değerleri de beraberinde götürerek kurumsallaşmışlardır. Bu nedenle Müslümanlara özgü İslam kurumları ve bilim/kültür geleneği de İslam Tarihi bölümü içinde değerlendirilmektedir. İslam kurumları ile kültürel değerleri konusu bölümün Türk İslam Sanatları Anabilim Dalı’na kaynaklık etmektedir. İslam inancının aşıladığı bedii heyecana dayalı olarak pek çok sanat eseri insanlık tarihinin ortak değeri haline gelmiştir. Camii, eğitim kurumu ve vakıf eserleri başta olmak üzere hat sanatından tezhip ve ebruya kadar pek çok Türk-İslam sanat eseri bu ana bilim dalının konusu olmaktadır. İslam geleneği en az bin yıllık geçmişe sahip güçlü bir edebiyat müktesebine sahiptir. İslam kültürü içinde üretilen pek çok manzum ve mensur eser Türk-İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı içinde ele alınmaktadır. Özellikle Camii içi musiki geleneği İslam kültürü içinde köklü bir yere sahiptir. Müslüman kültürünün özgün musiki aletleri ile icra edilen sanat eserleri, beste ve güfteleriyle Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalının konusudur. Bu içeriğiyle İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü öğrencilere İslam’ın tarihi süreç içinde oluşan kurumsal yapısının yanı sıra günümüze kadar ulaşmış olan kültür, sanat ve bilim geleneğini sunmaktadır. Özellikle, İslam sanatları ve edebiyat alanında yetenekli öğrencilere İslam tarihi bilgilerinin yanı sıra musiki ve sanat boyutuyla tarihi gelenekleri öğrenme fırsatı verilmekte, bu değerleri koruma bilinci aşılanmaktadır.
İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü altında 4 Anabilim Dalı Başkanlığı yer almaktadır.
İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Türk İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Türk İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Nitelikli ve Güçlü Akademik Kadro
Fakültemizin en önemli avantajlarından birisi akademik kadrosunun kalitesi ve zenginliğidir. Öyle ki her anabilim dalında ülkemizin birbirinden seçkin akademisyenleri görev yapmaktadır. Fakültemizin akademik kadro planlaması yapılırken bu konuya dikkat edilmiştir. Alanında çok güçlü hocalarımız da bu seçkin kadroda yer almayı tercih etmişlerdir. Böylelikle fakültemiz eşine az rastlanır dev bir akademisyen kadrosuna kavuşmuştur.
Fakültemizi tercih ederek burada okumaya hak kazanan öğrencilerimiz, tıpkı bu seçkin kadro ile hayata hazırlanan mezunlarımız gibi, üniversitelerimiz başta olmak üzere pek çok alanda katma değer üreteceklerdir.
Nitelikli Öğrenci
Fakültemiz, üniversite tercih kılavuzlarındaki farklı programlarıyla en yüksek dilimden öğrenci alan ilahiyat fakülteleri içerisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizin en seçkin öğrencilerinin fakültemizi tercih ediyor olması, buradaki eğitim ortamının sağladığı verimin de en üst düzeye çıkmasını beraberinde getirmektedir. Bu sayede fakültemizi tercih eden öğrenciler, öğrenme ve akademik gelişme hedeflerini en üst düzeyde gerçekleştirebilmektedir.
Nitelikli Eğitim Öğretim
Fakültemizin üçüncü avantajı ise şudur: ülkemizin en büyük ilahiyat fakültelerinden birisi olması hasebiyle bünyesinde çeşitli programların yer almasıdır.
Fakültemizde Lisans düzeyinde Türkçe Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim İlahiyat programlarının yanı sıra, İngilizce İlahiyat, Arapça İlahiyat, Uluslararası İlahiyat programları da yer almaktadır. Arapça ve İngilizce hazırlık programlarımız güçlü misafir öğretim elemanlarının da desteğiyle oldukça başarılı bir şekilde yürütülmektedir.
Lisansüstü düzeyde her branşta Türkçe yüksek lisans ve doktora programları devam etmektedir. Önümüzdeki kısa ve orta vadede ise İngilizce ve Arapça lisansüstü programlarının yanı sıra Manevi Danışmanlık ve Rehberlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda tezli-tezsiz yüksek lisans programlarının açılması hedeflenmektedir. Zira akademik kadromuzun zenginliği alandaki ihtiyaçlara göre bizlere birbirinden yararlı yeni programlar açmak konusunda motivasyon kaynağı olmaktadır.
Eşsiz Konum
Öğrencilerimizin İÜ İlahiyat fakültesini tercih listesinin başına yazmasını gerekli kılan bir diğer avantaj ise fakültemizin İstanbul’daki ilim, kültür ve sanat merkezlerine çok yakın bir konumda yer almasıdır. Fakültemiz; Beyazıt, Süleymaniye ve Millet kütüphaneleri ile Osmanlı Arşivi’ne en yakın konumdaki ilahiyat fakültesidir. Bu imkanlardan gerek hocalarımız gerekse öğrencilerimiz kolayca istifade edebilmektedir. Öte yandan Süleymaniye, Beyazıt, Şehzadebaşı, Sultan Ahmet ve Fatih gibi selatin camilerinin, yanı başımızda olması fakültemizin manevi atmosferini güçlendirmektedir. Burada tek tek sayamadığımız daha pek çok tarihi ve kültürel zenginliğimiz fakültemize yürüme mesafesindedir.
İşte bu ve benzeri nedenlerle nitelikli bir ilahiyat eğitimi almak isteyen siz değerli öğrencilerimizin tercih edecekleri fakültelerin başında kuşkusuz İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi gelmektedir. Fakültemizi tercih edecek sevgili öğrenciler, idari ve akademik kadromuz sizleri güler yüzle karşılayacağı günü sabırsızlıkla beklemektedir. Hiçbir öğrencimizin ilim, irfan, sevgi, kardeşlik ve huzur ortamını fakültemizde fazlasıyla teneffüs edeceğinden kuşkusu olmasın.
Kökleri Osmanlı dönemine uzanan fakültemiz, ülkemizde kurulan ilk ilahiyat fakültesi olma özelliğine sahiptir. İlk defa 30 Ağustos 1900’de Dârülfünûn-ı Şahane adıyla kurulan üniversitenin İlahiyat şubesi olarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Dârulfünûn-i Şahane, 31 Temmuz 1933 tarihinde kapatılınca bünyesindeki İlahiyat fakültesi yeni açılan üniversitede İslam Tetkikleri Enstitüsü’ne dönüştürülmüştür. Uzunca bir fasılanın ardından fakültemiz, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olarak 1992 yılında yeniden kurulmuş ve ilk öğrencisini 1996 yılında alabilmiştir. Geçen kısa süre içerisinde göreceli genç fakültemiz çok hızlı bir şekilde büyümüştür.
İlk 5000’e girerek fakültemizi tercih eden 12 öğrencimize lisans süresince karşılıksız başarı bursu verilecektir. Bursun devam etmesinin tek şartı ise öğrencinin üniversite eğitimi sırasında da başarısını belli bir puan ortalamasının üstünde tutmasıdır. Bu proje, İstanbul Dârulfünun İlahiyat Vakfı’nın fakültemize sunduğu bir imkandır.
Burs imkanları bununla sınırlı değildir. Hocalarımızın ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla ihtiyaç sahibi çok sayıda öğrencimize destek bursları da verilmektedir. Önümüzdeki dönemde burs verilen öğrenci sayısının daha da arttırılması planlanmaktadır.
Fakültemizin İstanbul’un merkezindeki konumu sayesinde zaten var olan barınma imkanlarının yanı sıra Darülfunun İlahiyat Vakfı bünyesinde de öğrencilerimize barınma imkânı sunulmaktadır. Bu imkanlardan yararlanan öğrencilerimiz, ilahiyat eğitimlerini takviye etmek üzere geleneksel tarzda İslamî İlimleri de tahsil edebileceklerdir.
Üniversitemizin fakültemiz için belirlediği kontenjan çerçevesinde 20 kadar öğrencimiz, “yarı zamanlı öğrenci çalıştırma programı” kapsamında fakültemizin çeşitli görev alanlarında istihdam edilmektedir.
Fakültemizde öğrencilerimizin kültürel ve sosyal faaliyetlerini sağlamak üzere Fakültemiz yerleşkesinde 275 kişilik bir konferans salonu, 83 kişilik bir kütüphane, kantin, bir bay bir de bayan olmak üzere 2 Mescid yer almaktadır.
2- Adalet ve Erdem Kulübü
3- İlim ve Düşünce Kulübü
4- International Students of Islam Kulübü
5- Daru’l-Fünun İlahiyat Kulübü
6- Muhibbu’l Arabiyye Kulübü
7- Fikir ve Aksiyon Kulübü
8- Theological Thinking Association Kulübü
9- İSAR Öğrenci Topluluğu Kulübü
10- Siyer Araştırmaları kulübü
11- Değerleri İnşa Kulübü
12- Genç Önder Kulübü
13- Dinler Tarihi Kulübü
14- Dersaadet Kulübü
15- Genç İyilik Kulübü
16- Daru’l-Fünun Kültür ve Edebiyat Kulübü
17- İlim, Selamet, Liyakat,Adalet ve Medeniyet Kulübü
18- Yakamoz Kulübü
19- Aksa Çalışmaları Kulübü
20- Hayvan haklarını ve Refahını Koruma Kulübü
21- Arapça Münazara Kulübü
22- Gençlik ve Sosyallik Kulübü
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kültür ve Edebiyat Topluluğu hiçbir siyasi partiye, ideolojiye, vakıf ve derneğe bağlı olmayan, öğrenciler tarafından oluşturulmuş, her yaşa ve her kesime hitap eden bir kültür edebiyat topluluğudur. Aynı zamanda sanata ve sanatçıya, kültür ve edebiyata, musikiye ve kadim medeniyetimize gönül veren, ruhunuzda eksikliğini hissettiğiniz parçaları bulmayı hedefleyen bir öğrenci topluluğudur. İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin eğitimlerinin yanı sıra gelişimlerine katkı sağlamak, birbirleriyle olan iletişimlerini güçlendirmek, her türlü sosyokültürel faaliyette bulunmak ve destek olmak, bu hususlarda farkındalık oluşturmaktır.
Arapça Münazara Kulübü:
Arapça Münazara Kulübü, Arapça'nın, İslami ilimlerin üzerine kurulu olduğu en önemli esas derslerden sayılması sebebiyle; özelde ilahiyat fakültesi öğrencileri olmak üzere tüm öğrenciler arasında münazara kültürünü yaymayı, geliştirmeyi ve destekleyerek standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır.
İçinde yaşadığı toplumun değerlerinin farkında olan, iyilik, yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma gibi konulara duyarlı, kendini çok boyutlu olarak geliştirmeye çalışan, sosyal sorumluluk sahibi bireylerdir.
Yeteneklerinin farkında ve bunu en üst düzeyde kendisinin ve toplumun yararına kullanabilen, interaktif iletişimi etkili biçimde kullanabilen, girişimci ve dinamik bir ruha sahip bireylerdir.
İyilik ve yardım faaliyetlerinde bireysel farklılıklara saygılı; din, dil, ırk, düşünce ve siyasi fikir ayrımı gözetmeksizin; insanlık, ahlak, gönüllülük, diğergamlık, dürüstlük, şeffaflık, güvenilirlik ve açıklık gibi evrensel değerlerle hareket etmektir.
Yakamoz Kulübü:
Yakamoz kulübü din sosyolojisi kürsüsüne bağlı kurulmuş ve öncelikli hedefleri de bu alana yönelik çalışmalardır. Genel hedefleri ise düşünceyi, yazarı, yazıyı, sanatı ve sanatçıyı desteklemektir Yakamoz kulübü, bu hedefleri oluşturma ve uygulama sürecinde kaynağını, öğrencilerin bizzat düşüncelerinden almaktadır. Kulüp içi dersleri, seminerler, konferanslar ve tarihi kültürel gezilerle öğrencilerle kültürel ve akademik faaliyetlerle bir üniversiteli olunabileceği hedeflenmiştir.
Kulübün amacı, üniversite öğrencilerinin kendilerini her alanda geliştirebilecekleri eğitimler ve faaliyetler organize etmek, aynı zamanda sosyal faaliyetler de planlayarak öğrencilerin sosyalleşmesini ve farklı alanlardan insanlarla tanışabilmesini sağlamaktır. Bununla beraber İlahiyat Fakültesi derslerini destekleyecek dersler organize edip, yapılan konferans ve seminerlerle de bir ilahiyat öğrencisinin kendisini donanımlı yetiştirebilmesinde katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Gençlik ve Sosyallik Kulübü:
Kulübümüz, öğrenciler arasında fikir ve görüş ayrımı gözetmeksizin Fakültemiz öğrencilerinin sosyal, kültürel alandaki gelişimlerine katkı sağlamak amacı taşımaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak projelerde yer almaktayız.
Hayvan Haklarını ve Refahını Koruma Kulübü:
Hayvan Haklarını ve Refahını Koruma Kulübü, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek; hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak bir vatandaşlık hakkı ve görevidir. Bu doğrultuda başta fakültemiz sınırları içerisinde olup, etrafımızda bulunan hayvanların temel ihtiyaçları olan beslenme, barınma ve gerekli tedavilerinin yapılmasını sağlamaktır.
Mevlâna Programı
Ürdün (iki üniversite), Fas, Cezayir, Filistin, Tunus, Pakistan (iki), Malezya (iki), Bosna-Hersek (iki) üniversiteleriyle ikili anlaşmalarımız bulunmaktadır. Öğrencilerimize YÖK’ün verdiği bursun yanı sıra İstanbul Dârulfünun Vakfı tarafından da yolluk desteği sağlanmaktadır. (Bu kapsamda son 5 yılda 10’dan fazla öğrencimiz Mevlâna programıyla bu ülkelerde öğrenim görmüştür.)
Erasmus+ Programı
2018-2020 Arasında 18 öğrencimiz Almanya, Belçika, Macaristan, Polonya ve Avusturya’ya değişim öğrencisi olarak gitmiştir. Bu ülkelerin dışında Hollanda ve Çek Cumhuriyeti üniversiteleri ile de anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Farabi Programı
Tüm üniversite öğrencilerinin belli şartlarda yararlandığı bir değişim programıdır.
Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı, lojistik sektörü ve ilgili diğer sektörlere yönelik uygulamalı bilimsel çalışmalar ile desteklenmektedir.
Dersler lojistik alanındaki uzmanlar ve akademisyenler tarafından yürütülmektedir. Akademisyenlerimiz sektörle ortak projeler gerçekleştirmekte; ayrıca sertifika programları düzenlemektedir. Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı, ulaştırma ve lojistik sektörüyle işbirliği içerisinde birçok ortak projenin gerçekleştirilmesini ve doktora programında verilen teorik bilgilerin uygulamalar ile hayata geçirilmesini sağlayan bir programdır.
Bölüm Başkanı Prof. Dr. ABDULLAH OKUMUŞ
Prof. Dr. RASİM İLKER GÖKBULUT ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Doç. Dr. ALİ ÖZGÜR KARAGÜLLE
Doç. Dr. BURCU ADIGÜZEL MERCANGÖZ
Doç. Dr. BURCU ÖZGE ÖZASLAN ÇALIŞKAN
Doç. Dr. EBRU DEMİRCİ
Doç. Dr. GÜLTEKİN ALTUNTAŞ
Doç. Dr. ONUR DİKMENLİ
Dr. Öğr. Üyesi SERAP KİREMİTCİ
Dr. Öğr. Üyesi TURKAY ÖZDEMİR
Arş. Gör. Dr. BAHADIR FATİH YILDIRIM
Arş. Gör. BURAK DELİGÖNÜL
Arş. Gör. İLKNUR GİZEM YAZAR
Prof. Dr. MEHMET ADAK ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Doç. Dr. ERKAN ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi ABİT BALIN
Dr. Öğr. Üyesi MEHMET ALİ ERTÜRK
Arş. Gör. AKİF FİDANOĞLU
Arş. Gör. BORA ŞAN TURGUT
Arş. Gör. BURAK CAN ALTAY
Arş. Gör. HÜSEYİN KORKMAZ
Arş. Gör. SALİH ÖZÇELİK
Arş. Gör. ABDULLAH ERDEM BOZTAŞ
Fakültemiz bünyesinde kurulmuş olan Lojistik Kulübü, tamamıyla öğrencilerimizin yönetiminde faaliyet göstermektedir. Lojistik Kulübü, her yıl değişen içerikleriyle gelenekselleşen, sektörel bir konferans ve yıllık dergi yayını gerçekleştirmektedir. Kulüp faaliyetlerinden Lojistik Zirvesi’nin on yedincisi 2020-2021 eğitim öğretim yılında düzenlenmiştir. Kulübün diğer önemli faaliyetlerinden biri olan Logistical Dergisi, her yıl UND ve UTİKAD’ın destekleriyle sektördeki birçok firmaya gönderilmektedir. Kulüp faaliyetlerinin planlanması sırasında öğrencilerimiz, sektör içerisinde önemli roller üstlenen yöneticiler ile birebir görüşmeler yapmakta ve tam/yarı zamanlı çalışma fırsatı yakalayabilmektedir. Kulüp faaliyetleri öğrencilerimiz tarafından planlanıp, organize edilmekte, akademik personelimiz ise mentorluk düzeyinde tavsiyelerde bulunmaktadır. Süreçleri planlayan öğrencilerimiz derslerde aldığı teorik eğitimi pratiğe dökmek için gerekli fırsatları yaratabilmektedir.
• Lojistik Kampüste
• Geleneksel Lojistik Zirvesi,
• Logistical Dergisi,
• Kariyer ve Tanıtım Günleri,
• Fuar Tanıtımları,
• Teknik Saha Gezileri,
• Sponsorluk Görüşmeleri,
• Mezunlar ile İşbirlikleri gibi aktiviteler yer almaktadır.
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Avcılar Kampüsü
Avcılar İstanbul 34320
info@lojistikkulubu.ist
İstanbul Üniversitesi çatısı altında Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin 200 kişiden fazla üyesi bulunan Kültür Kulübü üniversitemizdeki her türlü kültürel, sanatsal ve sosyal sorumluluk etkinliklerine öncü olmaya çalışıp aynı zamanda kampüs ruhuyla öğrencilerin kendilerini geliştirebileceği fırsatlar sunmaktadır. Kültür Kulübü çok farklı alanlarda kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Öyle ki kulübü değerli kılan önemli unsurların başında sinema, sosyal sorumluluk, spor, müzik ile ilgili etkinliklerin fakülte hayatına kazandırdığı canlılık ve hareketlilik gelmektedir. Kulüp, Fakülte içerisinde çeşitli topluluk toplantıları, kampüs içerisinde metal atık toplama etkinlikleri, sinema, e-spor turnuvası, workshop etkinliği, Darülaceze gezisi, fidan dikimi ve kadınlar günü sempozyum etkinliği ile kültürel etkileşimin sağlandığı ortamlar yaratmaktadır. Kültür Kulübü, üyelerinin her anlamda kendini geliştirmelerine imkân sağlayabilmeyi hedeflemektedir.
İÜ Lojistik Kulübü
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Avcılar Kampüsü
Avcılar İstanbul 34320
Sürekli Geliştirme ve Yenilikçilik
Teknoloji ve Bilgi Odaklılık
Hayat Boyu Öğrenme Odaklılık
Evrensellik ve Birey Odaklılık
Açık ve uzaktan eğitim alanında değişen şartlara ve beklentilere hızlı uyum sağlayacak bilimsel, teknolojik ve inovatif hizmetleri kalite odağından taviz vermeden sürekli iyileştirmek ve geliştirmek,
Çalışanlarımıza, üstün performansa ulaşabilmeleri için sahip olmaları gereken yetkinlikleri kazandıracak modern insan kaynakları politikalarını uygulamak,
Geliştirilmiş öğrenme ortamı ve eğitim materyalleri ile Türkiye'de ve dünyada hayat boyu öğrenmeyi teşvik etmek, yaygın hale getirmek ve sürdürülebilir kılmak,
Faaliyet ve uygulama alanlarımızın tamamında yükseköğretimin ve İstanbul Üniversitesi'nin ilgili mevzuatına uymak,
Kalite politikamızdır.
DEKAN
Bir üniversiteden mezun ya da halen okumakta olanların herhangi bir sınava girmeden İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim Programlarına kayıt yaptırabileceği sisteme Sınavsız İkinci Üniversite denir.
Kimler Başvurabilir?
• ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan üniversitelerde hâlen öğrenci olan ya da bu programlardan mezun olanlar,
• Önlisans öğrencileri/mezunları önlisans programlarına,
• Lisans öğrencileri/mezunları önlisans ve lisans programlarına,
• Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının lisans/ön lisans düzeyindeki programlarına herhangi bir şekilde kayıtlı/mezunu yabancı uyruklu öğrenciler,
• Yurt dışında lisans seviyesinde yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan (YÖK) denklik belgesi alanlar fakülte programlarına başvuru yapabilirler.Neden İkinci Üniversite?
• Örgün eğitime devam etmek için yeterli zamanınız yoksa, ikinci üniversite ile açık öğretim programlarını zaman ve mekandan bağımsız olarak okuyabilirsiniz.
• Hayalini kurduğunuz fakat okuma fırsatı bulamadığınız programı okuma şansına ikinci üniversite ile sahip olabilirsiniz.
• Okuduğunuz programın size uygun olmadığını fark ettiyseniz ikinci üniversite ile farklı bir kariyer planlayabilirsiniz.
• Sahip olduğunuz iş ile yarınlarınız arasında bir bağlantı kuramıyorsanız, ikinci üniversite ile yeni bir gelecek planlayabilirsiniz.
• İlgi alanlarınız hakkında entelektüel birikiminizi artırmak için ikinci üniversiteyi tercih edebilirsiniz.
81 İlde Sınav Merkezi
İstanbul Üniversitesi öğrencisi olabilmeniz için İstanbul’da olmanıza gerek yok. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinde tüm kayıt ve öğrencilik işlemlerinizi evinizin rahatlığında gerçekleştirebilir, sınavlarınıza 81 ilde bulunan sınav merkezlerinde girebilirsiniz.
Zengin İçerikli Ders Materyalleri
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF), interaktif, güncel ve zengin içerikli ders materyalleri ile öğrencilerine eğitim hizmeti sunmaktadır.
• Öğretim Üyelerimizin Ders Anlatım Videoları
• Ders Notları ve Ders Tanıtım Sayfaları
• Ek Kaynaklar,
• Çözümlü Video Sorular
• Ünite Soruları
• Ders Sunumları
AUZEF Mobil uygulamasıyla zaman ve mekandan bağımsız olarak, öğrencilerimiz ders materyallerine erişim sağlayabilirler.
• Coğrafya
• Çocuk Gelişimi
• Egzersiz ve Spor Bilimleri
• Felsefe
• İktisat
• İnsan Kaynakları Yönetimi
• İş Sağlığı ve Güvenliği
• İşletme
• Rekreasyon
• Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
• Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
• Sosyoloji
• Tarih
• Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
• Yönetim Bilişim Sistemleri
• Adalet
• Çocuk Gelişimi
• Grafik Tasarımı (Yeni)
• Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
• İş Sağlığı ve Güvenliği
• Kültürel Miras ve Turizm
• Laborant ve Veteriner Sağlık
• Marka İletişimi (Yeni)
• Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
• Sağlık Kurumları İşletmeciliği
• Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
• Sosyal Hizmetler
• Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
• Yaşlı Bakımı
Açık Öğretim Lisans Tamamlama Programları
• Acil Yardım ve Afet Yönetimi
• Hemşirelik
• Sağlık Yönetimi
• Sosyal Hizmet
Uzaktan Öğretim Lisans Programları
• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
• Ekonometri
• Gazetecilik
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım
• İktisat
• İşletme
• Kamu Yönetimi
• Maliye
• Radyo TV ve Sinema
Uzaktan Öğretim Ön Lisans Programları
• Acil Durum ve Afet Yönetimi
• Bankacılık ve Sigortacılık
• Coğrafi Bilgi Sistemleri
• Çocuk Gelişimi
• Dış Ticaret
• İş Sağlığı ve Güvenliği
• Medya ve İletişim
Uzaktan Öğretim Lisans Tamamlama Programları
• Endüstri Mühendisliği
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Diğer Fakülteler Bağlı Programlar
• Adalet MYO
• İlahiyat
Endüstri Ürünleri Tasarımcıları, ürün ile kullanıcı arasındaki her türlü fiziksel, işlevsel ve psikolojik ilişkiyi kurgulayabilen, yeniliklere yön veren yaratıcı ve teknik meslek insanlarıdır. Endüstri Ürünleri Tasarımcıları kullanıcıların ihtiyaç ve isteklerini araştırıp analiz eder; bu analizler ışığında yeni ürünler ve servisler için fikirler üretir, bu fikirleri geliştirerek üretilip kullanıcıya ulaşacak somut yeniliklere dönüştürürken çeşitli alanlardan profesyonel gruplar ile çalışırlar. Endüstri Ürünleri Tasarımcıları, seri üretim, atölye üretimi, kendin-yap ve açık tasarım gibi farklı üretim ölçeklerini ve yaklaşımlarını bir arada kullanabilirler.
İstanbul Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde, bireysel, sosyal, kültürel, çevresel, teknik ve ekonomik boyutları dikkate alarak ürün yaşam döngüsünün bütününe odaklanan, klasik tasarım yöntem ve kuramlarının yanı sıra yenilikçi ve deneysel yöntemleri kullanan, insana, çevreye, ulusal ve uluslararası paydaşların değişen ihtiyaçlarına duyarlı ve bu ihtiyaçlara yön verebilen, bilgilerini meslek pratiğinde güncel teknoloji ile bütünleştirebilen çok yönlü Endüstri Ürünleri Tasarımcıları yetiştirilmesi planlanmaktadır. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü olarak amacımız; mühendislik ve teknoloji tabanlı bir felsefe ile, sanayi ile yakın iş birliği içinde eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmalarımızı gerçekleştirmektir.
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Mezunları, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, tasarım ofisleri, araştırma enstitüleri veya üniversitelerde görev yapabilirler. Endüstri Ürünleri Tasarımcılarının verdiği hizmetlerden, elektrikli ve/veya elektronik aletler, tıbbi cihazlar, seramik gereçler, ambalaj, ev ve ofis ürünleri, kent mobilyası, aydınlatma ve ulaşım gibi çok çeşitli sektörlerden firmalar yararlanır. Sivil toplum örgütleri de Endüstri Ürünleri Tasarımcılarının uzmanlığından yararlanabilirler.
Amaçlar ve Hedefler
İç mimarlık, mimari bir yapı kabuğunun iç mekanını, kullanıcılarının işlevsel, teknik ve davranışsal gereksinimlerine en uygun biçimde tasarlamak için çözüm üreten meslek dalıdır. İç mimar, iç mekan ile ilgili analiz, programlama, alan planlaması, estetik değerlendirme, iç mekan konstrüksiyon sistemleri ve mobilyaların detay çözümü, malzeme seçimi ve şantiye denetimi ile ilgili hizmetler vermektedir. Ülkemizin ekonomik gelişiminde yapı sektörü önemli rol oynamaktadır. İşlevsel eskime nedeniyle kullanılmayan mevcut yapı stoğunun yeniden işlevlendirilerek kullanıma kazandırılması, önemli bir sektör aktivitesi olarak öne çıkmaktadır. Ülke nüfusu ve fiziki çevre koşulları göz önüne alındığında ülkemizde hizmet veren iç mimar sayısı yetersizdir. Bu alanda görev alacak iç mimarlık alanında eğitim görmüş meslek sahiplerine ihtiyaç bulunmaktadır. İç mimarlık eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, güncel bilgi ile donatılmış, çağdaş ilke ve ölçütlerden haberdar iç mimarların yetiştirilmesi bağlamında devlet üniversitelerine büyük görev düşmektedir. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümünün bu misyonu üstlenmesi hedeflenmektedir. İç Mimarlık Bölümü, sürdürülebilir ve kullanıcı odaklı yaşam çevreleri üreten, yaratıcı ve eleştirel düşünen, çevreye duyarlı, kuram ve uygulamayı bağdaştırabilen, liderlik yapabilen, kendini sürekli geliştiren, takım çalışmasına yatkın, etik değerlere sahip ve girişimci iç mimarlar yetiştirmeyi hedefler.
İstanbul Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ilk öğrencilerini 2020-2021 eğitim öğretim yılında alarak eğitime başlamıştır.
YKS-Sayısal, ek kontenjan, yatay geçişle gelen öğrenciler ile kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Kontenjanımız 62 öğrencidir.
Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında İstanbul Üniversitesi bünyesinde İngilizce sınavı yapılmaktadır. Sınav sonuçları doğrultusunda öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.
İç Mimarlık Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.
Öğrencilerimiz için öğrenim dönemleri sürecinde programdan mezun olabilmek için öğrencinin %75'i zorunlu ve %25'i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlaması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması ve 60 işgünü stajının yapılmış olması gerekmektedir.
Mezunlarımız İç Mimar unvanını alır.
İç mimarlık bölümü mezunları, mimari büro, inşaat ve mobilya şirketlerinde; konut, kültür merkezi, iş yeri, havaalanı gibi çeşitli ölçeklerdeki projelerin iç mekan tasarımı / uygulama aşamalarında; yapı malzemelerinin tasarım, üretim, pazarlama ve satış departmanlarında; fuar, sergi, vb. organizasyonların tasarım ve kurulum aşamalarında; yapı sektöründeki firmalarda proje yönetimi, şantiye yönetimi, satış, danışmanlık alanlarında; kamu kuruluşları ve çeşitli bankalar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler ve akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
.
Amaç ve Hedefler
Mimarlık, ilk insandan günümüze barınma ihtiyacına bağlı olarak dünya tarihinin en eski meslek alanlarından biridir. İnsanlık var oldukça mimarlık mesleğine gereksinim, biçim değiştirse de devam edecektir. Mimarlık, farklı ölçek ve işlevlerde bina tasarlama ve inşa etme sanatıdır. Mimarlar, tasarladıkları binalarda kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundururlar. Bu ihtiyaçlar, kişisel ve toplumsal değerler ile şekillenmektedir. Bu sebeple mimarlık, birey olarak insandan topluma uzanan yelpazede psikolojik, sosyolojik, kültürel, tarihi, teknolojik, yapısal ve işlevsel ihtiyaçları detaylı incelemeyi gerektiren geniş bir disiplindir. Mimar, bu farklı bakış açılarına sahip olmalı ve tasarım anlayışını farklı ölçeklerde yapı tasarlama ve inşa eme süreçlerine yansıtmalıdır. Mimar, insan ihtiyaçlarının değişimlerine ayak uydurabilmeli, farklı ihtiyaçlar doğrultusunda her yeni yer için yeni tasarım önerileri geliştirebilmeli ve soyut fikir ve düşüncelerden gerçekliğe uzanan farklı aşamalarda görev alabilmelidir.
YKS-Sayısal, ek kontenjan, yatay geçişle gelen öğrenciler ile kabul koşullarını sağlamış yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Kontenjanımız 70 öğrencidir.
Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple YKS sonrasında İstanbul Üniversitesi bünyesinde İngilizce sınavı yapılmaktadır. Sınav sonuçları doğrultusunda öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.
Mimarlık Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.
Öğrencilerimiz için öğrenim dönemleri sürecinde programdan mezun olabilmek için öğrencinin %75'i zorunlu ve %25'i seçmeli derslerden oluşan 240 AKTS tamamlaması, Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) değerinin en az 2.00 olması ve 60 işgünü stajının yapılmış olması gerekmektedir.
Mezunlarımız Mimar unvanını alır.
Mezunların İstihdamı
Ülke ve dünya nüfusunun hızlı artışına bağlı olarak çevrenin insan eliyle biçimlendirilmesine ihtiyacın sürekli artışı, sağlıksız yerleşimlerin yeniden ele alınmasının zorunluluğu gibi nedenlerle dünya genelinde mimarlık mezunlarına gereksinim artmaktadır. Ülke genelinde kaliteli ve yeterlik sahibi mimarlık mezunlarının yetişmesi bağlamında İstanbul Üniversitesi’nin güçlü yapısı mimarlık bölümünün de güçlü yanını oluşturmaktadır. Mimarlık eğitiminin İstanbul’da Tarihi Yarımada’nın merkezinde yer alan kampüste verilecek olması programın en güçlü ve önemli yönlerinden biridir. İstanbul Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde mimarlık eğitiminin tasarım odaklı ve çok boyutlu düşünen insan yetiştirilmesi hedefi sebebiyle mezunlarımız mimarlık ofisleri, şantiyelerde, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, yapı ve inşaat sektörünün tüm alt branşlarında çalışabilirler veya mimarlık disiplini altındaki birçok branşta akademik kariyer yapabilirler.
Özgörev (Misyon):
Sürdürülebilir ve yaşanabilir mekanlar oluşturulmasına yön verecek; çevreye, insana, kültürel ve sosyal değerlere duyarlı, ulusal ve küresel gündemi takip eden, güncel paradigmalara hâkim, etik değerlere bağlı, kamu yararını her zaman önde tutan, hakçalık ilkesini gözeten, yüksek bilgi ve beceri düzeyine sahip, meslek alanında liderliği hedefleyen şehir ve bölge plancıları yetiştirmektir.
Özgörü (Vizyon):
Sürdürülebilir, sağlıklı, akıllı ve adil şehirlerin gelişmesinde en üst düzeyde roller alacak şehir ve bölge plancılarını yetiştiren, öğrenme odaklı eğitim anlayışını ileri taşıyan, güncel eğitim yaklaşımlarını yüksek başarı ile uygulayan, uluslararası düzeyde saygın ve cazip bir eğitim programı olmaktır.
Program Bilgileri:
Günümüzde dünya nüfusunun çok büyük bir bölümü kentlerde yaşamaktadır ve yakın zamanda 3 milyar kişinin daha kentlerde yaşaması öngörülmektedir. Kentler, üretken, yüksek yaşam kalitesi sunan, teknolojik gelişimin ve kültürel üretimin beşiği yerlerdir. Ancak aynı zamanda artan nüfusla beraber kentler, iklim değişikliği, kirlilik, yaşlanan toplumlar, dijital ayrım, kronik sosyo-coğrafi eşitsizlikler, göç ve ekonomik belirsizlikler ile karşı karşıya kalmakta, doğal afetlere daha açık hale gelmektedir. Şehir ve Bölge Planlama, kentlerin toplumsal ve bireysel yaşam kalitesi sunan, ekonomik ve sosyal gelişmenin itici gücü olan, halkı tarafından benimsenen yerler olmasına hizmet edecek şekilde düzenlenmesi ve yönetilmesine dair bir kamu yönetimi aracıdır. Şehir ve Bölge Planlama bir yandan da kentlerin çevresel etkilerinin azaltılması ile doğal ve teknolojik afetlere karşı güçlendirilmesine de hizmet eder. Şehir ve Bölge Planlama, ulusal ve uluslararası yerleşmelerin birbirleri ile uyumlu şekilde gelişmesi ve daha iyi bir dünyaya ulaşma yönünde dönüşümünde de stratejik rolü olan faaliyetleri kapsar. Bu yönüyle birçok gelişmiş ülkede saygın bir konumu olan şehir ve bölge planlama uğraş alanında kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında veya Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerde kariyer sahibi olmak isteyenler, önceki dönemlere göre çok daha fazla yüksek bilişsel becerilere ve bilgi birikimine sahip olmak, evrensel ilkeleri benimsemek, ancak kentlerin yerel niteliklerini ve hassasiyetlerini de daha derinden kavramak ve birbirleri ile, güvene, bilgiye ve etik değerlere dayalı güçlü mesleki ilişkiler kurmak zorundadırlar.
İÜ Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı bu alanda kariyer sahibi olmak isteyenlerin, uluslararası düzeyde mesleklerini icra edebilecekleri şekilde bilimsel, hukuki, yönetsel, teknik bilgi ve beceriler kazanmalarını güvence altına alan, uluslararası normlara uygun, çağdaş, kapsamlı bir programdır. Planlama mesleğindeki dijital dönüşüm ve artan disiplinlerarası iletişim ve ortak çalışma ihtiyaçları da programın tasarımında dikkate alınmıştır.
Kabul Koşulları:
T.C. Vatandaşı öğrenciler için ÖSYM kayıt şartları, ÖSYM’nin her yıl yaptığı ilgili sınavlar (YKS-Sayısal) ile öğrenci kabul edilmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenciler için “Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı” ile İ.Ü. Senato Kararı uygulanmaktadır.
Eğitim Dili:
Programda bulunan derslerin %30’unu İngilizce tamamlamak esastır. Bu sebeple üniversiteye giriş sonrasında, İstanbul Üniversitesi bünyesinde yapılan İngilizce sınavı yapılmakta; sınav sonucundan geçerli not alamayan öğrenciler üniversitemiz bünyesinde İngilizce Hazırlık eğitimi almaktadır.
Mezuniyet Koşulları:
Programdan mezun olmak için öğrencilerin zorunlu dersleri almış olmaları, toplam AKTS karşılığı olarak 240 AKTS Kredisi almış ve başarmış olmaları, alınan kredilerin en az %20’sinin seçme derslerden alınmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca, Kurum dışında 60 gün staj yapmış olmaları, bitirme projesi mahiyetinde olan Proje VIII dersinde en az “CC” başarı notu elde etmeleri ve en az %30 İngilizce ders kredisi almış olmaları gerekmektedir.
Eğitim Mekânları:
Mimarlık Fakültesi bünyesinde 351 m2’lik amfi/derslik alanı, toplamda 8 adet derslik bulunmaktadır. Uygulama içerikli planlama dersleri stüdyoları ise 288 m2’lik 5 adet stüdyo ve 103 m2’lik 3 laboratuvar bulunmaktadır.
Akademik kadroda 1 profesör, 3 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Unvan:
Bölüm mezunlarımız Şehir ve Bölge Plancısı unvanını alır.
İstihdam:
Program mezunları, TMMOB Şehir Plancıları Odası üyesi olarak, kendi planlama bürolarını kurabilmekte ve serbest meslek sahibi ya da girişimci olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca yine üye olarak, proje müellifi / sorumlusu olarak imza yetkisi kullanabilmektedirler. Bunun yanı sıra, gayrimenkul geliştirme, pazarlama ve değerlemesi ile ilgili sektörlerde, kalkınma bankalarında, zincir mağaza ve otellerde gayrimenkul ile ilgili birimlerde çalışabilmektedir. Ayrıca gittikçe artan şekilde dijital ekonomi alanında uğraş gösteren firmalarda da üst düzeylerde görev alabilmektedirler. Afet yönetimi, toplumsal gelişme, sosyal girişimcilik gibi konulardaki sivil toplum kuruluşlarında da kariyer olanakları son yıllarda hızla artmıştır. Mezunların önemli bir bölümü büyükşehir ve ilçe belediyelerde; çeşitli bakanlıkların merkezi ve yerel örgütlerinde, bölgesel kalkınma ajanslarında ve kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarında istihdam edilmektedir.
Neden İstanbul Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı?
Program, İstanbul Üniversitesi’nin köklü geçmişinden gelen güçlü yanlardan faydalanacak şekilde tasarlanmıştır. İstanbul Üniversitesi’nin özellikle beşerî bilimler ve tıp bilimleri gibi alanlardaki üstün bilgi birikiminin mesleki bilgi, beceri ve değerlere sahip mezunlar verilmesinde program açısından avantaj oluşturduğu düşünülmektedir. Programın yürütüldüğü yer, köklü bir tarihi geçmişe sahip bir dünya kenti olan İstanbul’un merkezidir. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi merkez binası ve bir çok birimi ile aynı ilçededir. Derin bir kentsel belleğe sahip olan bu yerde, önemli kamu kurumlarına ve meslek örgütlerine yakın olmak, öğrencilerin eğitimleri esnasında kimlik kazanmalarında, yaşadıkları ülke ve kenti anlamaları ve kavramalarında, güncel sorunlardan hızlı bir şekilde haberdar olmalarında ve yabancı kültürlerle iletişim kurmalarında eşsiz avantajlar sunmaktadır. Programı yürütecek kadroların uluslararası ilişkilere sahip olması, farklı ancak ilişkili disiplinlerden gelmesi, uygulama tecrübeleri olması, halihazırda disiplinler arası projelerde ve kamu-sanayi-özel sektör üçlü sarmal tipi projelerde çalışıyor olmaları da önerilen programı diğer programlara göre bilgi ve becerilerin öğrencilere aktarılması konusunda avantajlı kılmaktadır.
Program, diğer programlara göre özellikle büyükşehirlerde planlama ve büyükşehir yönetimi açısından daha zengin ve derin bilgi içeriği sunacak ve yönetim becerileri kazandıracak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca program, İstanbul Üniversitesi Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı ile tasarlanmış olup kamu kuruluşları ve özel sektörde üst düzey ve önemli pozisyonlarda plancı yetiştirmek hedeflenmiştir.
Amaçlar ve Hedefler
İç mimarlık tezli yüksek lisans programı, iç mekân tasarımı, detay çözümleme, fiziksel çevre kontrolü, tarihi binalarda yeniden kullanıma adaptasyon ve insan-mekân etkileşimi alanlarında uzmanlaşma imkânı veren bir yüksek lisans eğitimi ve araştırma ortamı sağlamayı amaçlar. Program, işlevsel, teknik ve davranışsal verileri toplama, analiz etme ve iç mimarlık araştırmalarında kullanabilme bilgi ve becerisine sahip, yaratıcı ve eleştirel düşünen, çevreye duyarlı, kuram ve uygulamayı bağdaştırabilen, liderlik yapabilen, kendini sürekli geliştiren, takım çalışmasına yatkın ve girişimci uzman meslek insanları ve nitelikli akademisyen adayları yetiştirmeyi hedefler.
Kabul Koşulları
İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre; ALES veya eşdeğeri sınav notu, yabancı dil notu, lisans dersleri not ortalaması ve mülâkat sonuçları, Yönetmelikte belirtilen asgari notlardan az olmamak üzere ilgili enstitü yönetim kurulunun teklifi ve Senato kararıyla belirlenir.
İç Mimarlık Bölümü’nün tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.
Programın normal öğrenim süresi, 1 senesi ders, 1 senesi de tez aşaması olmak üzere 2 senedir. Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği, Seminer, Proje I ve Proje II dersleri zorunlu, 6 ders ise seçmelidir. Öğrenciler ders aşamasını tamamladıktan sonra bir akademik danışman gözetiminde iç mimarlık alanında bir konuda yüksek lisans tez çalışması yapar ve dönem sonunda jüri önünde savunur. Programdan, 60 AKTS’lik 10 ders (4 zorunlu, 6 seçmeli) ve 60 AKTS’lik Yüksek Lisans Tez Çalışması tamamlanarak mezun olunmaktadır.
Unvan
Program mezunları, “İç Mimarlık Programında Yüksek Lisans Derecesi”ne sahip olurlar.
Program mezunları, mimari büro, inşaat ve mobilya şirketlerinde konut, kültür merkezi, iş yeri, havaalanı gibi çeşitli ölçeklerdeki projelerin iç mekan tasarımı / uygulama aşamalarında; yapı malzemelerinin tasarım, üretim, pazarlama ve satış departmanlarında; fuar, sergi, vb. organizasyonların tasarım ve kurulum aşamalarında; yapı sektöründeki firmalarda proje yönetimi, şantiye yönetimi, satış, danışmanlık alanlarında; kamu kuruluşları ve çeşitli bankalar gibi kuruluşlarda istihdam edilebilirler ve araştırmacı ya da akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Amaç ve Hedefler
Mimarlık pratiğinin disiplinler arası yapısı gereği mimarlar, mühendislik dalları ile sürekli etkileşim içerisindedir. Bu etkileşim tasarım aşamasından başlayıp, uygulama ve daha sonra işletme aşamalarında da devamlılık göstermektedir. Yüksek lisans programımızın vizyonu, mimarlık ile mühendislik arasındaki bağı mimarlığın alt bileşenleri olan bina sistemleri, tarihi çevre koruma ve mimari tasarım aracılığıyla kurmaktır.
Kabul Koşulları
YÖK tarafından 29690 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği kapsamında düzenlenen, 08.09.2016 tarih ve 29825 Sayılı Resmi Gazete Yayınlanan İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre belirlenecektir. Buna göre, programa başvurabilmek için adayların Mimarlık Bölümleri’nden bir lisans diplomasına sahip olmaları, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya YÖK tarafından bu sınavın dengi sayılan herhangi bir sınavdan en az 70 Puan, Yabancı Dil Sınavı veya YÖK tarafından bu sınavın dengi sayılan herhangi bir sınavdan ise en az 70 puan almış olma şartları aranacaktır. Yüksek lisans sınavına girecek öğrencilerin sınava gelirken, ALES belgesi, Yabancı Dil belgesi, lisans not ortalaması ve lisans not dökümü, referans mektubu, niyet mektubu ve portfolyolarını yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
Mimarlık Fakültesi’nin tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.
Programın normal öğrenim süresi, 1 senesi ders, 1 senesi de tez aşaması olmak üzere 2 senedir. En az 9 ders ve 1 seminer olacak şekilde en az 60 AKTS kredi tamamlamak gerekmektedir. Tanımlanmış zorunlu dersleri almak ve başarılı olmak koşulu geçerlidir. Bunun yanında, Toplam kredisi 60 AKTS olan tez çalışmasını başarmış olmak gerekmektedir.
Unvan
Program mezunları, “Mimarlık alanında yüksek lisans derecesi”ne sahip olurlar.
Mimarlık ve Yapılı Çevrenin Yenilenmesi Yüksek Lisans programı, mezunlarını mimarlık alanındaki ulusal ve uluslararası düzeyde tüm mesleki aktivitelere hazırlamayı amaçlar.
Amaç ve Hedefler
Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre 2050 yılında bugüne göre 2,9 milyar kişinin daha kentlerde yaşayacağı, kent nüfusunun 6 milyar kişiyi bulacağı ve dünya nüfusunun %69’unun kentlerde yaşar hale geleceği öngörülmektedir (UN2010). 1. Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı, İstanbul Üniversite’sinin birikimiyle güncel paradigmalara hâkim, bütünleşik düşünebilen, yönetici plancıları yetiştiren Türkiye’de ilk ve tek büyükşehir odaklı yüksek lisans programıdır.
Programın, Türkiye’deki ilk Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı olarak öncülük etmesi, Türkiye ve dünyanın önde gelen büyükşehirlerine yön vermesi, büyükşehirlere yönelik önemli bir bilgi kaynağı olması öngörülmektedir. Büyükşehirlerin stratejik ve mekânsal planlanması ve yönetiminde önemli görevler üstlenebilecek, ufku geniş, ölçeklerarası ilişkileri kurabilen, farklı meslek grupları ile yüksek yaratıcılık düzeyi içinde çalışma becerileri olan, güncel paradigmalara hâkim, kamu yararı gözeten uzmanlar yetiştirmektir.
Kabul Koşulları
İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre; ALES veya eşdeğeri sınav notu, yabancı dil notu, lisans dersleri not ortalaması ve mülâkat sonuçları, Yönetmelikte belirtilen asgari notlardan az olmamak üzere ilgili enstitü yönetim kurulunun teklifi ve Senato kararıyla belirlenir.
Eğitim Mekânları
Mimarlık Fakültesi’nin tüm stüdyo, derslik ve laboratuvarları İstanbul Üniversitesi Beyazıt merkez kampüsünde, Fakültemize ait binalarda verilmektedir. Tüm mekanlarımız çağdaş teknolojik ekipman ile donatılmış, temiz hava ve gün ışığı koşullarına sahiptir.
Mezuniyet Koşulları
En az 7 ders ve seminer dâhil olmak üzere derslerden en az 60 AKTS kredi, zorunlu dersleri almak ve başarılı olmak gerekir. Tez çalışmasının toplam AKTS kredisi 60’tır. ALES’ten en az 80, YDS’den en az 65 veya eşdeğeri sınavlardan en az bunların karşılıkları notları alan, AGNO’su 4 üzerinden en az 3 olan, birinci yarıyıl sonuna kadar tez konusu kabul edilen öğrenciler, tezli yüksek lisans için istenen diğer koşulları da sağlamaları şartıyla üçüncü yarıyıl sonunda 90 AKTS tamamlayarak mezun olabilirler.
Unvan
Programdan mezun olanlar Büyükşehir Planlaması ve Yönetimi Uzmanı olarak profesyonel hayatlarına devam ederler.
Program mezunları, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri gibi kamu sektöründe farklı kurumlarda uzman olarak yer alabilecekleri gibi, programdan edindikleri bilgi ve becerilerle ulusal ve uluslararası projelerde yer alabilir.
İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak 2019 Yaz Döneminde Beyazıt Seminerleri serisini başlattık. Mart 2020 itibari ile seminer sayımız 22’ye ulaştı. Bu etkinliklerde fakültemiz öğretim üyelerinin yanı sıra, alanında uzman birçok konuğu da misafir ettik. Bir ay içerisinde 4 oturum olacak şekilde Çarşamba buluşmaları olarak gerçekleşen etkinlikte yapılı çevrenin yenilenmesi, doğal ve sosyal verilerin mimariye etkisi, kent ve kentsel mekân sorunları, doğal sorunlar ve tarih ekseninde kent üst başlıkları ile çok çeşitli konularda sunumları takip etme şansımız oldu. Etkinliğimiz katılmak isteyen herkese açık olarak gerçekleşmektedir. Etkinlik duyurularımızı fakülte web sitesi ya da sosyal medya hesaplarından takip edilebilmektedir.
Beyazıt Seminerlerimiz COVID-19 Pandemisi sürecinde de online olarak Youtube kanalımız üzerinden devam etmiş, bu dönemde de 2 adet de online seminer düzenlenmiştir.
Fakültemizde 2019-2020 Eğitim Öğretim yarıyılında Uluslararası bir konferans da düzenlenmiştir. Prof. Dr. Machiel Kiel’in konuşmacı olduğu ve “Ottoman Architecture in the Balkans: An Introducing Overview” başlıklı bu konferans Kasım ayında öğrencilerimizin de katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Mimarlık öğrencilerimize yönelik “HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” atölyesi gerçekleştirildi. Vitra Türkiye’nin desteği ile Ekim ayında düzenlenen etkinlikte Neslihan İmamoğlu’nun yaptığı “Mimarlıkta Enformal Eğitim” başlıklı sunumun ardından Mimarlar Alexis Şanal ve Murat Şanal’ın İstanbul kurduğu mimarlık ve tasarım ofisi Şanalarc tarafından oluşturulan “Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” kullanılarak öğrencilerin şehir planlama süreçlerini keşfedip öğrenmesi ve kamusal alan tasarımı hakkında tartışıp bilgi paylaşması amacıyla bir atölye çalışması yapılmıştır.
Fakültemiz bünyesinde 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Lise öğrencilerine yönelik olarak Mimarlık, İç Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri tarafından Lise Kış Atölyeleri düzenlenmiştir.
Mimarlık Bölümü bünyesinde İstanbul içi teknik geziler düzenlenerek, öğrencilerimizin mesleki açıdan şehrimizin tanımaları, bu geziler kapsamında mimarlık tarihi ile ilgili detaylı bilgi edinmeleri ve öğretim üyelerimiz ile şehrimizdeki kültürel etkinliklere katılmaları sağlanmıştır.
Kurum 1986 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağlanarak “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” adını almıştır. Yabancı uyruklu Öğretim Elemanları ve Sanatçılarını ülkemize davet ederek öğrencilerin eğitim tekniğinin ve seviyelerinin yükselmesini sağlamıştır.
• Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
o Keman Sanat Dalı
o Viyola Sanat Dalı
o Viyolonsel Sanat Dalı
o Kontrbas Sanat Dalı
• Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı
o Flüt Sanat Dalı
o Obua Sanat Dalı
o Klarnet Sanat Dalı
o Fagot Sanat Dalı
o Saksafon Sanat Dalı
o Trompet Sanat Dalı
o Korno Sanat Dalı
o Trombon Sanat Dalı
o Tuba Sanat Dalı
o Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
• Piyano Ana Sanat Dalı
o Piyano Sanat Dalı
o Arp Sanat Dalı
o Gitar Sanat Dalı
• Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı
o Teori Sanat Dalı
o Oda Müziği Sanat Dalı
o Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Sanat Dalı
• Caz Ana Sanat Dalı
o Caz Programı
• Türk Müziği Ana Sanat Dalı
o Türk Müziği Ana Sanat Dalı
Müzikoloji; müziksel araştırmaya, veri toplamaya ve toplanan verileri bilimsel metotlarla değerlendirmeye dayalı sanatsal bir bilim alanıdır.
Müzikoloji Bölümü, genel olarak, müzik biliminin disiplinler arası oluşumuna yönelik eğitim vermek, uluslararası etkileşimler ışığında, bilimsel yayın ve etkinliklerle gelişimine katkıda bulunmak hedefindedir. Türkiye’de müzikoloji çalışmalarının gelişmesi ve dünya ölçütlerine ulaşmasına katkıda bulunmak üzere; müziğin diğer disiplinler ile olan ilişkilerini anlamlandırabilen müzikologlar yetiştirebilmek Müzikoloji Bölümü’nün temel amaçlarındandır.
Müzikoloji Bölümü; Genel Müzikoloji, Etnomüzikoloji ve Folklor, Geleneksel ve Modal Müzikler olmak üzere lisans ve yüksek lisans programlarını kapsayan üç Ana Bilim Dalı’ndan oluşmaktadır.
Müzikoloji Bölümleri
• Genel Müzikoloji Ana Bilim Dalı
• Etnomüzikoloji ve Folklor Ana Bilim Dalı
• Geleneksel ve Modal Müzikler Ana Bilim Dalı
Sahne Sanatları Bölümü
o Oyunculuk Sanat Dalı
o Opera Sanat Dalı
o Müzikal Sanat Dalı
o Bale Dansçılığı Sanat Dalı
o Pantomim Sanat Dalı
Bölüm Başkanı Prof. BEGÜM ÇELEBİOĞLU
Caz Ana Sanat Dalı
• Prof.Dr. HATİCE GÜLDEN TEZTEL ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Doç.Dr. ZEHRA MÜGE HENDEKLİ
• Doç. EVRİM DEMİREL
• Arş.Gör. EYLÜL BİÇER
• DANIEL ROCCO FRATINA
• Prof. BEGÜM ÇELEBİOĞLU ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Dr.Öğr.Üyesi DİLARA GÖZDE ARAZ
• Dr.Öğr.Üyesi EBRU BULUR
• Dr.Öğr.Üyesi İLKE KARCILIOĞLU
• Öğr. Gör. ERCAN KESEROĞLU
• Öğr. Gör. HANDE UZUN
• Arş.Gör. SONAT MUTVER
• Sanatçı Öğretim Elemanı FERİDE ŞÜKRAN ÖZBAYKAL
• Sanatçı Öğretim Elemanı HAKAN ABİT
• Sanatçı Öğretim Elemanı LALE YÜZÜGÜLDÜ
• Prof. ESER BİLGEMAN ŞAKİR ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Prof. AYGÜL GÜNALTAY WEYLER
• Prof. FATMA BAHAR YÜCELEN
• Prof. SİBEL ATAL DEVRİM
• Doç. RÜYA ŞENTÜRK
• Doç. SİBEL KUDATGOBİLİK
• Doç. TUTU AYDINOĞLU
• Dr.Öğr.Üyesi BARIŞ LÜTFİ BÜYÜKYILDIRIM
• Dr.Öğr.Üyesi MELİNA KUYUMCU
• Dr.Öğr.Üyesi ZOUMROUD ALİEVA
• Öğr. Gör. BARIŞ ERDEMLİ
• Öğr. Gör. CEYHUN ŞAKLAR
• Öğr. Gör. DINARA DJUNUSOVA
• Öğr. Gör. FAZIL CEM KÜÇÜMEN
• Öğr. Gör. LIUDMILA ILINYKH
• Öğr. Gör. RICARDO MOYANO CAPELLINO
• Öğr. Gör. YONCA ÖZKAN BİLENOĞLU
• Arş.Gör. FURKAN ÖZYAZICI
• Sanatçı Öğretim Elemanı ARZU NESLİHAN KARAMIZRAK
• Sanatçı Öğretim Elemanı BEKİR KÜÇÜKAY
• Sanatçı Öğretim Elemanı ERDEM SÖKMEN
• Sanatçı Öğretim Elemanı FATMA SÜREYYA BARAZ
• Sanatçı Öğretim Elemanı LÜTFİYE AYŞEN KATİPOĞLU
• Sanatçı Öğretim Elemanı NURSER UGAN
• Sanatçı Öğretim Elemanı SİBEL MİL
• Sanat Uygulatıcısı FATMA NURHAN TEZCAN
• Prof.Dr. ARMAĞAN COŞKUN ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Dr.Öğr.Üyesi MAKBULE ORAL
• Dr.Öğr.Üyesi SEDA DÜZYOL YILMAZ
• Dr.Öğr.Üyesi YUSUF BENLİ
• Doç. BAŞAK ERSÖZ ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Doç. CEREN DİK
• Doç. ÇAĞRI ÇOLAKOĞLU
• Dr.Öğr.Üyesi AYŞİN PELİN KİREMİTCİ
• Öğr. Gör. ELDAR ALIYEV
• Sanatçı Öğretim Elemanı CEMAL GÜRHAN ETEKE
• Sanatçı Öğretim Elemanı ENGİN GÜRKEY
• Sanatçı Öğretim Elemanı ERKAN ALPAY
• Sanatçı Öğretim Elemanı HASAN AYCAN TEZTEL
• Sanatçı Öğretim Elemanı KADRİ GÖKER BÜYÜKGÖNENÇ
• Sanatçı Öğretim Elemanı LEVENT ÇOLAK
• Sanatçı Öğretim Elemanı UFUK KIRBEYGİRLİ
• Prof. SEVİL GÖKDAĞ ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Prof. BESTE TIKNAZ MODİRİ
• Prof. SEVİL ULUCAN VEİNSTEİN
• Doç. HALİL EREN TUNÇER
• Doç. SABRİYE BAHAR BİRİCİK
• Dr.Öğr.Üyesi ASLI ERDAL
• Dr.Öğr.Üyesi ELİF KANTARCI GÜDÜCÜ
• Dr.Öğr.Üyesi NURBANU AYTEKİN ZEYTİNCİ
• Dr.Öğr.Üyesi ULAŞ RIFAT AKYEL
• Öğr. Gör. ÖZLEM KURT
• Arş.Gör. ALPTEKİN ÖMÜR GÖREN
• Arş.Gör. ARAL YÜCE
• Arş.Gör. AYŞEM ERSOY
• Arş.Gör. NİLGÜN YÜKSEL
• Sanatçı Öğretim Elemanı ANİ İNCİ
• Sanatçı Öğretim Elemanı KORMAN SÖNMEZGÜL
• Sanatçı Öğretim Elemanı TAYFUR ÇAĞLIYANSU
• Sanatçı Öğretim Elemanı VESİLE DENİZ ÖZDEMİR
Müzikoloji Bölümü
Bölüm Başkanı Prof.Dr. PINAR SOMAKCI
Etnomüzikoloji ve Folklor Ana Bilim Dalı
• Prof.Dr. SEYİT YÖRE ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
• Prof.Dr. ABDULLAH AKAT
• Doç.Dr. MEHTAP DEMİR GÜVEN
• Öğr. Gör. MAMED DZHAFAROV
• Öğr. Gör. PIKA FATULLAYEVA
• Prof.Dr. PINAR SOMAKCI ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
• Prof.Dr. OZAN UĞRAŞ YARMAN
• Doç.Dr. BİLEN IŞIKTAŞ
• Doç.Dr. HİKMET TOKER
• Doç. SADIK UĞRAŞ DURMUŞ
• Öğr. Gör. ARİF YANMAZ
• Arş.Gör. GÜRKAN ORTAKALE
• Arş.Gör. NAĞME YARKIN
• Arş.Gör. SUAT KARAHAN
• Doç.Dr. ESRA KARAOL ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
• Dr.Öğr.Üyesi MİNA FENERCİOĞLU
• Dr.Öğr.Üyesi URUM ULAŞ ÖZDEMİR
• Arş.Gör. İREM ERDOĞAN TÜREN
Sahne Sanatları Bölümü
Bölüm Başkanı Prof. ŞEBNEM ÜNAL
Bale Ana Sanat Dalı
• Sanatçı Öğretim Elemanı ORAL YAZICI ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Öğr. Gör. AYGUN JAFAROVA
• Öğr. Gör. KRZYSZTOF PALUCH
• Öğr. Gör. VIKTORIIA MOCHARSKA
• Arş.Gör. MURAT KURTULMUŞ
• Sanatçı Öğretim Elemanı CANAN KAYACIK
• Prof. ŞEBNEM ÜNAL ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Doç. İLKER İŞSEVER
• Dr.Öğr.Üyesi ALİ ALPER ALPMAN
• Dr.Öğr.Üyesi ERDEM NUSRET KARAKAŞ
• Öğr. Gör. MARTIN KRONTHALER
• Öğr. Gör. SİTARE BİLGE
• Doç. TUFAN KARABULUT ( Ana Sanat Dalı Bşk. )
• Doç. ASLI YILMAZ DAVUTOĞLU
• Doç. NAZIM UĞUR ÖZÜAYDIN
• Arş.Gör. SİMAY YILMAZ
• Sanatçı Öğretim Elemanı YEŞİM ALIÇ
KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANA SANAT DALI
Prof. Ramiz Malik ASLANOV
3.CASPİ ART ULUSLARARASI SANAT YARIŞMASI MÜZİK BÖLÜMÜ GRAND PRİX DİPLOMASI
Azerbaycan Respublikası Diasporla İş Üzre Dövlet Komitesi Fexri Ferman
Dr.Öğretim Üyesi İlke Karcılıoğlu Ödüller
15.Mersin Uluslararası Müzik Festivali “MERSİN YUMUKTEPE İÇİN MÜZİK ARIYOR” 6.Beste Yarışması İkincilik Ödülü (2016)
BESOM Ceyhun Atuf Kansu Şiirleri Beste Yarışması İkincilik Ödülü
Araştırma Görevlisi Sonat Mutver Ödüller
18.Mersin Uluslararası Müzik Festivali “Mersin Soli Pompeiopolis’in Gün Doğuşuna Ezgi Arıyor” 9. Beste Yarışması Birincilik Ödülü
18.Mersin Uluslararası Müzik Festivali “Mersin Soli Pompeiopolis’in Gün Doğuşuna Ezgi Arıyor” 9. Beste Yarışması Üçüncülük Ödülü
YAYLI ÇALGILAR ANA SANAT DALI
Prof. Beste TIKNAZ MODİRİ
2019 Kadıköy Belediyesi Başarı Ödülü
2016 Donizetti Yılın Oda müziği Grubu Ödülü
2008 Int. Chamber Music Ensemble Competition, Golden Award, Carnegie Hall, New York
2008 MTNA Competition Young Artist ödülü
2008 Boston Conservatory Concerto Competition Winner
2007 Boston Conservatory Honors Strings Competition ödülü
2006 Boston Conservatory President Award
2001 Playing for Peace Award Apple Hill Chamber Music
2000 9 Eylül Üniversitesi Uluslararası Viyola Yarışması 2.lik Ödülü
ÜFLEMELİ VE VURMALI ÇALGILAR ANA SANAT DALI
Doç. Başak ERSÖZ
• 2001 yılı, Cenevre Müzik Konservatuvarı, Flüt Virtüozite Birincilik Ödülü
Doç. Ceren DİK
• 2010 yılı, 1. Uluslararası Marsyas Flüt Yarışması Birincilik Ödülü
TÜRK MÜZİĞİ ANA SANAT DALI
Prof.Dr.Armağan ELÇİ
• 2019 yılı, Toplumsal Etik Derneği “Meslekte Etik Davranışları Teşvik Ödülü”
SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ TİYATRO ANA SANAT DALI
DOÇ. TUFAN KARABULUT
• 23. SADRİ ALIŞIK TİYATRO VE SİNEMA OYUNCU ÖDÜLLERİ - HDI SİGORTA ÖZEL ÖDÜLÜ - 2018
Oyun: Kadınlarımız
Yazan: Eric Assous
Yöneten: Tufan Karabulut
Yapım: Tiyatro Fora
• EKİN YAZIN DOSTLARI TİYATRO ÖDÜLLERİ - YILIN KÜÇÜK SALON EN İYİ ERKEK OYUNCUSU ÖDÜLÜ - 2019
Oyun: Aramızda
Yazan: Joe Hortua
Yöneten: Tufan Karabulut
Rol: Joel
Yapım: Tiyatro Fora
İ.Ü. DEVLET KONSERVATUVARI TİYATRO ANA SANAT DALI’NDA YÖNETTİĞİ OYUNLAR:
• Maltepe Üniversitesi ve Kartal Belediyesi Üniversitelerarası Tiyatro Festivali - 2016
EN İYİ 1. OYUN ÖDÜLÜ
Oyun: Tavşan Deliği
Yazan: David-Lindsay Abaire
Yöneten: Tufan Karabulut
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Sedef Şahin
• Maltepe Üniversitesi ve Kartal Belediyesi Üniversitelerarası Tiyatro Festivali - 2018
EN İYİ 3. OYUN ÖDÜLÜ
Oyun: Sıfır Derecede Aşk
Yazan: John Cariani
Yöneten: Tufan Karabulut
En İyi Erkek Oyuncu: Süleyman Kara
En İyi Komedi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fulden Söğüt
DOÇ. ASLI YILMAZ DAVUTOĞLU
OYUNCULUK:
• AFIFE JALE YILIN EN IYI KADIN OYUNCUSU ÖDÜLÜ, Afife Jale Tiyatro Ödülleri, 2015
• SADRI ALISIK YARDIMCI ROLDE YILIN EN IYI KADIN OYUNCUSU ÖDÜLÜ , Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri, 2015
ARAŞTIRMA:
• SANATTA ONUR ÖDÜLÜ, ISTANBUL ÜNİVERSITESİ, (BAP) Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, 2016 (Türkiye Türkçesi Akustik Analizi çalışması ile Türk Dili ve Fonetik alanına katkılarından ötürü)
KONSERVATUAR BÜNYESİNDE YÖNETTİĞİ OYUN:
Türkiye Üniversiteler Arası Tiyatro Festivali, 2017
Jüri Özel Ödülü: En iyi Oyun Oyun: Gerçek Şey Yazan: Tom Stoppard Yöneten: Aslı Yılmaz Davutoğlu
En İyi Erkek Oyuncu: Enes Danış
En İyi Kadın Oyuncu: Merve Şeyma Zengin
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Refiye Genç
SANATÇI ÖĞR. ELEMANI YEŞİM ALIÇ
• Afife Jale Tiyatro ödülleri
Komedi en başarılı kadın oyuncu
“Tarla Kuşuydu Jülyet” 2004
Tiyatro Kedi
• Chicago Dance Festival
En başarılı Koreografi 3. lük ödülü
“Journey To The Inner Self” 2009
Solo dansçı ve koreograf
• Direklerarası Seyirci Ödülleri
En başarılı koreografi
“Keşanlı Ali Derstanı” 2012
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu
• Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri
En başarılı Dans Düzeni
“Erkek Arkadaş”
İstanbul Devlet Tiyatrosu 2016
• Direklerarası Seyirci Ödülleri
En başarılı Koreografi
“Erkek Arkadaş”
İstanbul Devlet Tiyatrosu 2016
• Yeni Tiyatro Dergisi Tiyatro Ödülleri
En başarılı Koreografi
“Erkek Arkadaş”
İstanbul Devlet Tiyatrosu 2016
• Rotary Kulübü Tiyatro Ödülleri Yılın Kadın Sanatçısı
En başarılı Koreografi
“Erkek Arkadaş”
İstanbul Devlet Tiyatrosu 2016
ETNOMÜZİKOLOJİ VE FOLKLOR ANABİLİM DALI
Doç. Dr. Mehtap DEMİR
• 13 Aralık 2019’da Romen Kültür Merkezi'nden aldığı "Dimitri Kantemir Ödülü"
+90 2163381832 27200
.
İÜ Hukuk Fakültesi Fakülte Kurulu, fakülteye bağlı Adalet Meslek Yüksekokulu kurulmasına dair karar almış, bu işlemi takiben Yüksekokulun Kuruluş Yönetmeliği hazırlanmış, İstanbul Üniversitesi Senatosu'na sunulmuştur. Anılan Yönetmelik Senato tarafından kabul edilmiş ve 6 Nisan 1979 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
Meslek Yüksekokulumuzda "Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı" açılması 15.03.2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı ile onaylanmış ve 2017-2018 eğitim öğretim Güz Yarıyılında eğitime başlamıştır.
Müfredatımız çağın gelişmelerine paralel olarak sürekli güncellenmekte ve bu suretle teknik bilgi ve becerisi yüksek mezunlar yetiştirilmektedir. Aynı şekilde Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programımızda da hukuk dersleri İÜ Hukuk Fakültesi'nin öğretim üyelerince verilmekte, mesleğe yönelik teknik dersler ise konusunda uzman kişiler tarafından verilmektedir.
Her iki programımızdaki temel amacımız İstanbul Üniversitesinin genel değerlerini yansıtan nitelikli kişiler yetiştirmektir.
Meslek Yüksekokulumuzda bulunan her iki programımızın eğitim süresi 2 yıldır.
01 Temmuz 2019 tarihi istatistik verilerine göre, her iki programımızda bulunan aktif öğrenci sayısı 942'dir.
Doç. Dr. Abdurrahman SAVAŞ Müdür Yardımcısı
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Cahit GÜNEL Müdür Yardımcısı
Dr. Öğr. Üyesi Dilek Cengiz Adalet Programı
Öğr. Gör. Bağan GİDERSOY Adalet Programı
Öğr. Gör. Ali TEZCAN Adalet Programı
Öğr. Gör. Eren SOLMAZ Adalet Programı
Öğr. Gör. Ayşe Mahinur TEZCAN Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı
Spor Tesisleri ve Faaliyetler: İÜ Spor Birliği çerçevesinde spor faaliyetleri yürütülmektedir. Okulumuz bu etkinliklere futbol ve basketbol dallarında daha çok katılmaktadır.
Sağlık Hizmetleri: Öğrencilerimiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca verilen sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar.
Yükseköğrenimlerini İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamaya gelen Türk ve yabancı öğrencilere, Almanca, Fransızca, İngilizce ve Türkçe dillerini, kültürel ve dilsel öğelerle zenginleştirerek öğretmek; öğrencilerin gelecekte bu dilleri eğitim ve iş alanlarında rahatça kullanır duruma gelmelerini sağlamaktır.
Yabancı dil öğretimi alanında dünyadaki gelişmeleri izleyip en çağdaş yöntemlerle bu dilleri ve kültürleri öğretmek; üniversite öğrencilerinin lisans programlarına hazırlanmasında ve yabancı dil öğretiminde ilk akla gelen bölüm olmak. İletişim ve bilgi teknolojilerindeki gelişmeler sonucu bilginin sınırlarının kalktığı bir dünyada yaşadığımızı unutmadan, bölümümüzün her geçen gün daha da önem kazandığı bilincini İstanbul Üniversitesi bünyesinde yaymak ve geliştirmektir.
Hazırlık sınıfları zorunlu hazırlık ve isteğe bağlı hazırlık sınıfları olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım yapılırken fakültelerin bölümlerinin ihtiyaçlarını esas alarak zorunlu hazırlık programı öngörüp öngörmedikleri dikkate alınır.
• Öğr. Gör. Dr. Adem Al
• Öğr. Gör. Dr. Afsaneh Zahra Karakuş
• Öğr. Gör. Dr. Asuman Cincioğlu
• Öğr. Gör. Dr. Aydın Doğan
• Öğr. Gör. Dr. Ayşe Işık Akdağ
• Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Nergis
• Öğr. Gör. Dr. Berat Yoldaş
• Öğr. Gör. Dr. Gülsüm Canlı
• Öğr. Gör. Dr. Hakan Ergin
• Öğr. Gör. Dr. Meral Uyar Turan
• Öğr. Gör. Dr. Oğuzhan Atila
• Öğr. Gör. Dr. Öznur Gülden
• Öğr. Gör. Adem Gülden
• Öğr. Gör. Ahmet Tunalı
• Öğr. Gör. Alan James Newson
• Öğr. Gör. Alber Keşiş
• Öğr. Gör. Arzu Coşkun
• Öğr. Gör. Asuman Reyhan Kurt
• Öğr. Gör. Aycan Gürlüyer
• Öğr. Gör. Ayşegül Dereli
• Öğr. Gör. Bahar Erdal
• Öğr. Gör. Bahar Gültepe Özcan
• Öğr. Gör. Banu Kural
• Öğr. Gör. Banu Özkan
• Öğr. Gör. Belma Görür Bukvıc
• Öğr. Gör. Bengü Usal Ülken
• Öğr. Gör. Beril Uğur
• Öğr. Gör. Beyza Öz Dal
• Öğr. Gör. Burcu Ocak Kılınç
• Öğr. Gör. Burcu Özgül
• Öğr. Gör. Burcu Özkale
• Öğr. Gör. Canan Bulgurcu
• Öğr. Gör. Celal Cor
• Öğr. Gör. Cevat Güler
• Öğr. Gör. Ceyda Birol
• Öğr. Gör. Debra Goss Wıedel
• Öğr. Gör. Deniz Gürbüz
• Öğr. Gör. Dilek Güler
• Öğr. Gör. Dilek Özkaya
• Öğr. Gör. Elizabeth Mary Earl
• Öğr. Gör. Elif İlksen Kibritçioğlu
• Öğr. Gör. Emine Kübra Koç
• Öğr. Gör. Erhan Tecimen
• Öğr. Gör. Eric William Gilbert
• Öğr. Gör. Esra Onur
• Öğr. Gör. Evrim Atun Ermağan
• Öğr. Gör. Eylem Akşahin
• Öğr. Gör. Ezgi Kıyançiçek
• Öğr. Gör. Ezgi Türk
• Öğr. Gör. Fainche Egan
• Öğr. Gör. Fatih Odunkıran
• Öğr. Gör. Fatma Müberra Yücel
• Öğr. Gör. Filiz Türkmen
• Öğr. Gör. Gamze Ekmekçioğlu
• Öğr. Gör. Gizem Rey
• Öğr. Gör. Gökçe Ünar
• Öğr. Gör. Göksel Gidirişlioğlu
• Öğr. Gör. Gözde Tuna
• Öğr. Gör. Gülçin Tirelioğlu
• Öğr. Gör. Gülşah Gürsoy Özkan
• Öğr. Gör. Güner Aysema Çağlar
• Öğr. Gör. Harika Süslü
• Öğr. Gör. Havva Öztürk
• Öğr. Gör. Hayrettin Durak
• Öğr. Gör. Hilal Açıkgöz
• Öğr. Gör. Hilal Serin Demirler
• Öğr. Gör. İdil Gülnihal Yazıcı
• Öğr. Gör. Kıymet Merve Celen
• Öğr. Gör. Lisa Alexandra Kuc
• Öğr. Gör. Lon Charles Cross Jr
• Öğr. Gör. Mehmet Hasan Eğribozlu
• Öğr. Gör. Melda Yılmaz
• Öğr. Gör. Melisa Uğur İşgören
• Öğr. Gör. Merve Güler
• Öğr. Gör. Merve Sevgi Eylül Doğramacı
• Öğr. Gör. Meryem Oğuzhan Tuluk
• Öğr. Gör. Mustafa Ertürk
• Öğr. Gör. Müge Arslantaş
• Öğr. Gör. Müyesser Nihal Özçelik
• Öğr. Gör. Nalan Özsoy
• Öğr. Gör. Nalan Tur
• Öğr. Gör. Nazlı Uysal Kurtulmuş
• Öğr. Gör. Nevin Şeker
• Öğr. Gör. Nigar Şen Shakırov
• Öğr. Gör. Nilhan Şengün
• Öğr. Gör. Nora Martına Date
• Öğr. Gör. Nuray Tunalı
• Öğr. Gör. Özlem Serpil Öntufan
• Öğr. Gör. Pelin Emeksiz
• Öğr. Gör. Pınar Kaya
• Öğr. Gör. Pınar Turan
• Öğr. Gör. Ricardo Jose Benitez Nazario
• Öğr. Gör. Saniye Arsoy
• Öğr. Gör. Seçil Alaca Sarı
• Öğr. Gör. Semra Kaya
• Öğr. Gör. Serpil Akdağ
• Öğr. Gör. Steven Gregory Howard
• Öğr. Gör. Şafak Gülay
• Öğr. Gör. Şükran Güvenç Çetinkol
• Öğr. Gör. Tozan Alkan
• Öğr. Gör. Tuğba Sertbakan
• Öğr. Gör. Tuğba Tosun
• Öğr. Gör. Viktoria Naçi
• Öğr. Gör. Volkan Yonarkol
• Öğr. Gör. Yaprak Erengezgin
• Öğr. Gör. Yasemin Gönen
• Öğr. Gör. Yavuz Yıldızhan
• Öğr. Gör. Yeşim Baghbani
• Öğr. Gör. Zehra Ece Kayrak
• Öğr. Gör. Zerrin Gürkaya Dindar
• Öğr. Gör. Zeynep Ayan
• Öğr. Gör. Zeynep Gün
• Öğr. Gör. Seda Kilitci
• Öğr. Gör. Enis Uğuz
• Öğr. Gör. Lydia Garski
• Öğr. Gör. Sahar Hasheminia
Yabancı dil ya da kısmen yabancı dil eğitim ve öğretimi görecek olan öğrenciler zorunlu olarak bir yıl (en az bir yarıyıl) en fazla iki yıl süreyle hazırlık sınıfına devam eder. Bu öğrenciler, zorunlu hazırlık sınıfında öğrenim görmeye başlamadan önce “Yabancı Dil Yeterlilik” ve “Yabancı Dil Seviye Belirleme” sınavlarına alınırlar. Yabancı Dil Yeterlilik Sınavında başarılı olan öğrenciler, doğrudan kendi bölümlerindeki programlara devam etmeye hak kazanırken, başarısız olan öğrenciler Yabancı Dil Seviye Belirleme (İngilizce için) Sınavına girer ve yabancı dil seviyelerine uygun bir hazırlık sınıfında en az bir olmak üzere iki yarıyıl süresince yabancı dil öğrenimi görürler. Yılsonu bitirme sınavında başarısız olma durumunda iki yarıyıl daha devam etme hakkına sahiptirler.
Önemli Not: Zorunlu Hazırlık sınıfını tamamlayan ya da Yabancı Diller Yüksekokulunun düzenlediği Yeterlilik Sınavlarına katılan hazırlık öğrencileri için hazırlık notunun geçerlilik süresi 2 yıldır.
Bu bölümlere ek olarak 2020-2021 Akademik yılında Zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi verilmesi planlanmış olan fakülte ve bölümleri şu şekildedir:
• İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
• İktisat Fakültesi, Maliye Bölümü
• İktisat Fakültesi, İşletme Bölümü
• Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Bölümü
Almanca Birimince yürütülen Almanca Hazırlık Programı’nın amacı, öğrencilerin bireysel özellikleri doğrultusunda teknolojik ve bilimsel gelişmeleri Almanca öğrenme sürecinde uygulayarak lisans eğitimlerinde ihtiyaç duyacakları okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim vermektir.
Almanca Birimi, Edebiyat Fakültesi-Alman Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi ortak lisans programı öğrencileri ile Almanca Hazırlık Programı derslerini yürütmektedir. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngilizce Mütercim Tercümanlık öğrencilerine de ek dil olarak Almanca dersleri verilmektedir. Almanca biriminde 1’i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 3 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Derslerimizde Avrupa Ortak Dil Kriterleri’ne uygun olarak hazırlanmış olan Netzwerk A1/A2/B1 kitapları ana kaynak olarak kullanılmaktadır.
Fransızca Hazırlık Birimi
İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda yürütülen Fransızca hazırlık programının temel amacı Fransızca eğitim veren bölümleri kazanmış ancak Fransızca bilmeyen ya da Fransızcası yeterli olmayan öğrencilerin dil düzeylerini geliştirmektir. Bu bağlamda güncel kaynaklar ve öğretim yöntemleri kullanılarak okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerinin yanı sıra sözcük bilgisi ve ekin bilgisi kazanımları da gözetilmektedir. Avrupa Ortak Dil Çerçevesinin düzeyleri gözetilerek düzenlenen eğitimde öğrencilerin etkin katılımı önemsenmektedir. Ayrıca ders dışı özerk çalışma için öğrencilere gereksinim duyabilecekleri kaynaklar sunulmaktadır. Öğrenciler birim kütüphanemizdeki ders kitapları, farklı seviyelerdeki okuma kitapları gibi kaynaklardan yararlanabilmektedir. Öğrencilerimizin önemli bir bölümü eğitimlerinin ileriki aşamalarında Erasmus+ gibi uluslararası değişim programlarında başarı göstermişlerdir. Hazırlık derslerinin dışında Birimimiz fakültelerin ikinci yabancı dil ve ek dil derslerinin yürütülmesine yardımcı olmaktadır. Birimimizde görevli 4 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Türkçe Hazırlık Birimi
İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Türkçe Birimi uluslararası öğrencilere ücretsiz dil eğitimi sağlamaktadır. Üniversitemizi kazanan ve kayıt yaptıran tüm öğrenciler yüksekokul tarafından verilen 1 yıllık Türkçe hazırlık eğitimine ek bir ücret ödemeden katılabilmektedir. Türkçe Birimi tarafından yürütülen Türkçe Hazırlık Programı uluslararası öğrencileri lisans eğitimleri süresince Türkçe eğitim almaya uygun okuma-anlama, dinleme, konuşma ve yazma seviyesine ulaştırmayı amaçlamaktadır. Derslerimiz Avrupa Ortak Dil Kriterlerine uygun seviyelere göre ilerlemektedir. Türkçe seviyenize göre bir ya da iki dönem sonunda B1 seviyesine ulaştıktan sonra fakültenizdeki derslerinize başlayabilirsiniz.
Üniversitemize eğitime başlayan öğrencilerin yabancı dil seviyesi, kelime, dilbilgisi, okuma ve yazma becerilerinin ölçüldüğü Hazırlık Yeterlilik Sınavı ile değerlendirilmektedir. Bu sınav, güz yarıyılının başında ve sonunda gerçekleştirilmektedir ve çoktan seçmelidir.
Yeterlilik sınavından 70’in altında alan öğrencilerin seviye belirleme sınavına girmeleri ve en az bir ve en fazla 4 dönem Hazırlık programına devam etmeleri gerekmektedir.
Seviye Belirleme Sınavı (İngilizce için)
Hazırlık sınıfları okulun başladığı ilk hafta yapılan sınavın sonucuna göre uygun seviyelerde belirlenir.
Birinci seviye A1 seviyesidir. Bu seviyedeki dersler başlangıç dersleridir ve öğrenciler çok az İngilizce bilmekte ya da hiç İngilizce bilmemektedirler. İkinci seviye A2 seviyesidir. Bu seviyedeki öğrencilerin seviyeleri başlangıç ile orta seviye arasındadır ancak öğrencilerin dil becerileri birbirinden farklılık göstermektedir. Konuşma genellikle öğrencilerin en zayıf becerileridir. Üçüncü seviye is B1 seviyesidir. Bu seviye orta seviyedeki öğrencilere yöneliktir.
ALMANCA
1. Başlangıç (Grundstufe)
2. Orta (Mittelstufe)
3. İleri (Oberstufe)
FRANSIZCA
1. A1 Başlangıç Seviyesi (Niveau Débutant)
2. A2 İleri Başlangıç Seviyesi (Niveau Pré-Intermédiaire)
3. B1 Orta Seviye (Niveau Intermédiare)
İNGİLİZCE
1. A1 (Elementary)
2. A2 (Pre-intermediate)
3. B1 (Intermediate)
TÜRKÇE
1. A (Temel Düzey)
2. B (Orta Düzey)
3. C (İleri Düzey)
A1 seviyesine kayıtlı öğrenciler ve isteğe bağlı (İB) öğrenciler (bölümlerinde İngilizce hazırlık zorunlu olmayan ancak bir senelik hazırlık bölümüne kendi istekleriyle katılan öğrenciler) haftada 5 gün 8.40’ta başlayan ve 12.30’da sona eren 5 saatlik sabah derslerine katılmaktadır.
A2 ve B1 seviyelerine kayıtlı öğrenciler haftanın 5 günü 4 saatlik derslere devam etmektedir. Dersler 13.30’da başlayıp 16.25’te sona etmektedir.
İlk dönenim sonunda öğrencilere yeterlilik sınavına girme hakkı tanınmaktadır. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler bölümlerine geçme hakkı elde etmektedir.
Öğrenciler yıl boyu kısa sınavlar, ara sınavlar, portfolyo ödevlerinden elde ettiği puanın %50’si ile final sınavından gelen puanın %50’sinin toplamı sonucu oluşan nota bağlı olarak değerlendirilmektedir.
Kısa Sınavlar
Her yarıyılda iki kısa sınav uygulanır. Bu sınavlar Almanca/Fransızca/ İngilizce dilbilgisi ve kelime bilgisini ölçen bölümlerden oluşur. Türkçe için 1 kısa sınav uygulanmaktadır.
Ara Sınavlar
Her yarıyılda iki ara sınav (Türkçe için 2 ara sınav) uygulanmaktadır. Bu sınavlar yazma, okuma, dinleme ve konuşma becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla uygulanmaktadır.
Ara Sınavlar beş bölümden oluşmaktadır:
1. Dinleme (Boşluk doldurma ve/veya çoktan seçmeli, soruya cevap verme ve doğru-yanlış )
2. Okuma (ana fikri anlama soruları, detayları anlama ve soru cevaplama, ima edilen, satır arası okuma becerilerini anlama, okunan parçadaki bir sözcüğün anlamını tahmin etme, vs.)
3. Yazma (başlangıç seviyesinde bir paragraf yazma, paragraftaki boş bölümleri tamamlama, boşluk doldurma, seviyeye göre kompozisyon yazımı)
4. Konuşma (verilen bir konu, resim ya da sorularla ilgili belli bir süre konuşma)
Bitirme Sınavı
Bu sınav tüm akademik yıl boyunca öğrencilerin edindiği yazma, okuma, dinleme, dilbilgisi ve kelime bilgisi konularındaki gelişiminizin değerlendirilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleştirilmektedir ve çoktan seçmelidir.
Bitirme Sınavı beş bölümden oluşmaktadır:
1. Dinleme (çoktan seçmeli)
2. İngilizce/Almanca/Fransızca dil kullanımı (çoktan seçmeli, eşleştirme, cümle tamamlama, diyalog, vs.)
3. Okuma (çoktan seçmeli)
4. Yazma (kompozisyon)
5. Konuşma
* Türkçe Hazırlık sınıflarında diğer dillerin hazırlık sınıflarının aksine her yarıyılda bir Bitirme sınavı düzenlenmektedir ve sınav klasik sınav şeklindedir.
Zorunlu İngilizce Dersi
İstanbul Üniversitesi’nin hazırlık sınıfı öngörmeyen programlarında okumaya hak kazanan öğrencilerin Almanca, Fransızca ve İngilizce yabancı dil dersleri Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından verilir. Bu öğrencilerin tümü öğretim yılı başında Rektörlükçe belirlenen bir tarihte yabancı dil yeterlilik sınavına alınırlar. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler yabancı dil derslerinden muaf sayılır. Başarılı olamayanlar ise Yabancı Diller Yüksekokulu ve AUZEF işbirliğiyle oluşturulan çevrimiçi eğitim platformu (/tr/content/e-ogren/e-ogren) üzerinden 2 yarıyıl boyunca zorunlu yabancı dil derslerini alırlar.
Üniversite genelinde aktif olarak çalışan kulüplere üye olan hazırlık öğrencileri birimimizden izin alarak kendi kulüplerinin tanıtımını yapabilmektedirler.
Kadromuz Türk ve Yabancı uyruklu öğretim görevlilerinden oluşan geniş bir kadroya sahiptir.
Dahili : 26110
Eposta : lang@istanbul.edu.tr
.
Evrak Takibi Otomasyonu Sistemi,
Eğitimde Yeniden Yapılanma Bilgi ve İletişim Sistemi (EYYBIS),
Erasmus Giden Öğrenci Takip Sistemi,
Fen Bilimleri Enstitüsü Web Portalı (Bilgi Sistemi)
Sosyal Bilimler Enstitüsü Web Portalı (Bilgi Sistemi)
Avrasya Enstitüsü Web Portalı (Bilgi Sistemi)
Konferans Yönetim ve Takip Sistemi (Uluslararası Future-Learning Konferansları için) COMAS
Günümüzde bu sistemlerin bir kısmı ISKOP bünyesine alınmış ve geliştirilmeye devam etmektedir. Bu geliştirme çalışmalarının koordinasyonunu 2 yıl yürütmüş olan Bilişim Koordinasyon Kurulu (BKK) da yine bölümümüzün önerileri doğrultusunda kurulmuş ve çalışmalarını yürütmüştür. Bilişim sektörü ve bilişim sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler içerisinde olan bölümümüz, önemli ulusal ve uluslararası toplantıların da düzenlenmesini ve ev sahipliğini üstlenmiştir ve üstlenmeye devam etmektedir. Bu toplantılardan bazıları Future-Learning (Uluslararası Gelecek İçin Öğrenme Alanında Yenilikler Konferansı), Uluslararası Enformatik Çerçevesinde İncelemeler Kongresi (ICSFI), R ile Veri Madenciliği Yaz ve Kış Okulları, Türkiye’de Internet Konferansı (inet-tr), Internet Haftası Etkinlikleri (InfoDay), ISSEP 2014, Uluslararası Semiotik Konferansı 2015: Otantikten Enformatiğe şeklinde sıralanabilir.
Bölümümüz dahilinde İnsan-Bilgisayar Etkileşimi ve Gerçek Veri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarları bulunmaktadır.
Bölümümüz Erasmus, Farabi ve Mevlana Değişim Programlarında da aktif olarak yer almaktadır. Öğrencilerimiz değişim programları desteği ile yurtiçi ve yurtdışında farklı tecrübeler kazanabilmektedir. Bölümümüzün birçok ülke ile (Litvanya, Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Lüksemburg, Letonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Fransa) ikili anlaşması mevcut olup, öğrencilerimizin bir kısmı değişim programları vasıtasıyla Fransa, Lüksemburg, Polonya ve Litvanya’da bulunmuştur.
Öğrenci sayısının ve talebin gün geçtikçe katlanarak arttığı Bölümümüz Kasım 2012 tarihinden itibaren Oracle’ın Yükseköğretim kurumlarına yönelik işbirliği projelerinden “Oracle Academy – Advanced Computer Science (İleri Bilgisayar Bilimleri)” programının üyesi olmuştur. Bu programa üyelik kapsamında bölümümüz eğitmenleri ve öğrencilerine çeşitli eğitim fırsatları ve avantajlar sunulmaktadır. Bu kapsamda öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz;
● Oracle Türkiye’nin organize ettiği eğitimlere ücretsiz,
● Oracle University eğitimlerine %50 indirimle,
● Oracle sertifika sınavlarına ise %25 indirimle katılabilecekler,
● Oracle Press yayınlarını %50 indirimle alabilmektedir.
Doç. Dr. Çiğdem Erol
Dr. Öğr. Üyesi İnci Zaim Gökbay
Öğr. Gör. Dr. Murat Gezer
Araş. Gör. Dr. Elif Kartal
Araş. Gör. Dr. Emre Akadal
Araş. Gör. Dr. Fatma Önay Koçoğlu
Araş. Gör. Dr. Fidan Bayraktutan
Araş. Gör. Dr. Serra Çelik
Araş. Gör. Dr. Zeki Özen
Araş. Gör. Mehmet Selim Derindere
Araş. Gör. Denizhan Demirkol
2016
Best paper award
IMISC (International MIS Congress)
Doç. Dr. Çiğdem Erol
Mart 2011
Başarılı Araştırıcı Belgesi
İstanbul Üniversitesi
Mayıs 2008
Bilimsel Yayınları Teşvik Programı
TÜBİTAK
Araş. Gör. Dr. Elif Kartal
2016
Best paper award
IMISC (International MIS Congress)
Araş. Gör. Dr. Zeki Özen
2016
Best paper award
IMISC (International MIS Congress)
● Veritabanı Sorumlusu
● Mobil Uygulama Geliştiricisi
● Bilgisayar Donanım Sorumlusu
● Ağ Teknolojileri Elemanı
● Sistem Programcısı
● Proje Koordinasyon Sorumlusu
● Animasyon Geliştiricisi
● ERP Proje Sorumlusu
● Eğitmen
● Web Programcısı
● Arayüz Geliştiricisi
● BT Çözümleri Sorumlusu
● BT Güvenlik Denetmeni
● BT Güvenlik Sorumlusu
● Sunucu Tabanlı Uygulama Geliştiricisi
● Sistem Uzmanı
● İş Analisti
● Yazılım Uygulama ve Destek Sorumlusu
● Web ve Çoklu Ortam Geliştiricisi
● Mikrodenetleyici Programcısı
● Dijital Pazarlama Sorumlusu
● Bilgisayar Oyun Programcısı
● Yazılım Test Sorumlusu
● Yazılım Geliştiricisi
● SEO Sorumlusu
● Sistem Yönetim Sorumlusu
● Sistem İşletim Sorumlusu
● E-Ticaret Sorumlusu
● Sistem Test Sorumlusu
● Veri Analisti
● Endüstriyel Veri Uzmanı/Bilimcisi
● Robot Koordinatörü
● IT/IoT Çözüm Mimarı
● Endüstriyel Bilgisayar Mühendisi / Programcısı
● Bulut Hesaplama Uzmanı
● Veri Güvenliği Uzmanı
● Şebeke Geliştirme Mühendisi
● 3D Yazıcı Mühendisi
● Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
● Bilgisayar bilimi bir yazılım ürününün en iyi tasarım ve uygulanması ile ilgilenirken; Enformatik, bitmiş bir yazılım ürününün en verimli şekilde kullanılmasına odaklanmaktadır.
● Bilgisayar Bilimleri müfredatındaki bir “Veritabanı” dersi, kilitleme mekanizmaları ve kilitlenme tespiti için en etkili algoritma gibi teorik konuları sunarak, veritabanı yazılımının geliştirilmesine odaklanırken Enformatik alanında aynı isme sahip bir derste ise kullanıcı bakış açısıyla veritabanına erişimin en verimli olabilmesi için verilerin düzenlenmesinin önemi incelenmektedir.
Eğitim öğretim döneminin başında öğrencilerimiz ile öğretim üye ve elemanlarımızın katıldığı tanışma toplantıları gerçekleştirilmektedir. Bu sayede dönem başlarında öğrencilerimiz, bölümümüzde ders veren öğretim üyeleri ile tanışmakta, dersler hakkında bilgi edinmekte ve yine öğretim üyelerimizin danışmanlığında ders seçimi işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Öğrencilerimizin Enformatik’in en önemli çalışma konularından olan Veri Bilimi hakkındaki vizyonunu arttırmak Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’in danışmanlığında öğretim elemanlarımız Dr. Elif Kartal, Dr. Zeki Özen ve Dr. F. Önay Koçoğlu’nun moderatörlüğünde “Yapay Zeka, Veri Bilimi, Makine Öğrenmesi Konuşmaları” adı altında toplantılar gerçekleştirilmektedir. Etkinlikte, ağırlıklı olarak günümüz uygulamaları ve gelecekteki yapay zeka uygulamaları hakkında çay-kahve ve çikolata eşliğinde öğrencilerimizin fikirlerini paylaştığı, çeşitli kitaplar ve filmler üzerine görüşlerini bildirdiği keyifli bir sohbet ortamı sunulmaktadır.
Enformatik alanının ülkemizde düzenlenen ve önde gelen konferanslarına öğrencilerimiz ile birlikte katılınmakta, bu sayede öğrencilerimizin hem alanın hocaları ile tanışmasına, hem de akademik toplantıları tanıması ve bilimsel çalışmalarının teşviki sağlanmaktadır.
İstanbul’un eşsiz güzelliği ve vazgeçilmez çay-simit ikilisi eşliğinde her bahar döneminde “simit-çay buluşmaları” düzenlenmektedir.
Bölümümüz 10. ve 15. yıllarını mezun ve mensupları ile birlikte İÜ Baltalimanı Tesisleri’nde kutlamıştır. Bundan sonraki yıllarda da aynı sosyal etkinlik programına devam edilecektir.
2019 Haziran ayında İstanbul Üniversitesi’nde kurulmuş olan öğrenci kulübüdür. Ana misyonu lisans öğrencilerinin içinde bulunduğumuz veri çağına yönelik farkındalıklarını oluşturup bu yönde gelişimlerini desteklemektir. Bu misyon doğrultusunda ilk olarak 10 Ekim 2019 tarihinde “Veri Bilimi 101” isimli seminer ile eğitimlere başlanmıştır. Kısa süre içerisinde, birçok etkinlik ve eğitim düzenlenmiştir. En önemli etkinliklerden biri olan “InfoDay’20” etkinliği ve eğitimleri Covid-19 pandemisi ile ilgili tedbirler kapsamında ertelenmiştir. Buna karşın Kulüp seminerleri her Cuma günü 16:00’da çevrimiçi olarak devam etmektedir.
Kulüp Başkanı: Ecem Nur Yıldızcan (eyildizcan@ogr.iü.edu.tr)
Kulüp Akademik Danışmanı: Araş. Gör. Dr. Serra Çelik (serra.celik@istanbul.edu.tr)
Kulüp e-posta adresi: dataclubist@gmail.com
Instagram: dataclubistanbul
LinkedIn: DataClub
Twitter: DataClubist
Facebook: Data Club / DataClubIstanbul
Web: iudata.club
Enformatik Bölümü Doktora Programı mezunu Ceren Çubukçu’nun Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’in danışmanlığında hazırlamış olduğu “Teknoloji Girişimi Hızlandırıcılarının İncelenmesi ve Etkinliklerinin Araştırılması: Türkiye’deki Hızlandırıcıların Ampirik bir Analizi” (2018) konulu doktora tezi çalışması 2019 yılında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ödülü’ne layık görülmüştür.
Enformatik Anabilim Dalında doktora eğitimini tamamlayan Dr. Sezer Köse Biber'in bölümümüz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zerrin Ayvaz Reis danışmanlığında tamamladığı “Yaratıcılığı geliştirici etkinliklerle desteklenen web tabanlı öğrenmenin öğrencilerin başarı ve yaratıcılığına etkisi” isimli doktora tezi siyasetçi ve eğitimci Nafi Atuf Kansu'nun ailesi tarafından doktora tezi, bilimsel makale ve kitap dallarında verilen ''Eğitbilim Araştırmaları Ödülleri 2015''de ödüle layık görüldü.
Çok güncel konularda yapılmış tezler (Son 1 yıl)
Burak Eskici, 2019, Mini bilgisayarların ortaokullarda bilişim teknolojileri ve yazılım derslerinde kullanılması: hibrit bilişim sınıfı örneği (Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Ayvaz Reis)
Halil Aktaş, 2019, Üniversitelerin bilgi işlem birimlerinin ITIL çerçevesinde incelenmesi ve etkin bir yönetim modeli önerisi. (Danışman: Prof. Dr. Sevinç Gülseçen)
Reyhan Yılmaz, 2019, Ürünlerin tedarikçiden tüketiciye ulaşmasını takip edecek bir blok zinciri sisteminin tasarlanması. (Danışman: Prof. Dr. Selim Yazıcı)
Sohaıb Najat Hasan, 2019, Derin öğrenme yöntemleri ile cilt lezyon bölütlemesi. (Danışman(lar): Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Dr. Murat Gezer)
Fatma Kurtulmuş Kosif, 2019, Kurumların dijital dönüşüm süreçlerinin incelenmesi: Bir sağlık kurumu için öneri. (Danışman(lar): Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, Dr. Serra Çelik)
Bölüm Akademik Personelinin Yazar ya da Editör Olduğu Kitapların Listesi:
▪ Bulut, M., Dilmen, N., Esmer, G. B. , Gezer, M., Erol, Ç., & Türker Şener, L. Eds. (2019). Sağlık Bilimlerinde Yapay Zeka. İstanbul: Çağlayan Yayınevi.
▪ Balaban, M. E. , & Kartal, E., Eds., (2019). Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Temel Kavramlar, Algoritmalar, Uygulamalar . İstanbul: Çağlayan Kitabevi.
▪ Gülseçen S., Erol Ç., Ayvaz Reis Z., Gezer M., Eds. (2018). Yönetim Bilişim Sistemlerinde Gündem, Çağlayan Kitabevi, İSTANBUL, 2018
▪ Gülseçen S., Erol Ç., Ayvaz Reis Z., Gezer M., Eds. (2018). Future-Learning 2018, “7th International Future-Learning Conference On Innovations In Learning For The Future: Digital Transformation in Education” Proceedings Book, Istanbul University, İstanbul.
▪ Gülseçen S., Ayvaz Reis Z., Erol Ç., Gezer M., Eds., (2018). Industry 4.0 from the MIS Perspective, Peter Lang International Academic Publishers, Berlin.
▪ Özkan Y., Erol Ç. (2018). Kanser Biyoenformatiğinde Yapay Zeka, Papatya Yayıncılık Eğitim Kitabevi, İSTANBUL.
▪ Gülseçen S., Erol Ç., Gezer M., Eds. (2017). IMISC2017: 4th International Management Information Systems Conference 2017 Industry 4.0, Istanbul University, İstanbul.
▪ Gülseçen S., Torkul, O., Eds. (2017). "Mühendislikte Yapay Zeka ve Uygulamaları", Mühendislikte Yapay Zeka ve Uygulamaları, Sakarya Kitabevi, Sakarya, ss.426-426.
▪ Gülseçen S., Erol Ç., Kartal E., Özen Z., Emre İ.E., Eds. (2016). The 6th International Conference on Innovations in Learning for the Future 2016: Next Generation Book of Abstracts, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul.
▪ Gülseçen S., Sati Z., Koçoğlu F.Ö., Eds. (2016). Abstracts Book of International Congress on Studies in Frame of Informatics 2013&2014, İstanbul Üniversitesi, İSTANBUL.
▪ Balaban M.E., Kartal E., Eds. (2016). "R ile Veri Madenciliği Uygulamaları", Çağlayan Kitabevi, İSTANBUL.
▪ Akgül M., Çağlayan M.U., Özgit A., Derman E., Ayvaz Reis Z., Erol Ç., Eds. (2016). Inet-Tr’15: 20. Türkiye'de İnternet Konferansı Bildiri Kitabı, Gamze Yayıncılık Matbaacılık Reklam Kırtasiye Turizm San. Tic. Ltd. Şti, İstanbul Dağıtım, İSTANBUL.
▪ Gülseçen, S., Ed. (2015). Bilgi Yönetimi: Bilgi Türeticileri, Büyük Veri, İnovasyon, Kurumsal Zeka, Papatya Yayıncılık, İstanbul.
▪ Özkan Y., Erol Ç. (2015). Biyoenformatik Dna Mikrodizi Veri Madenciliği, Papatya Yayıncılık, İSTANBUL.
▪ Balaban M.E., Kartal E. (2015). Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Temel Algoritmaları ve R Dili ile Uygulamaları, Çağlayan Kitabevi, İSTANBUL.
▪ Yarman B.S.B., Zaim Gökbay İ., Özdemir Ş., Eds. (2015). "Hayata Bir Çocuk Bir Çocuğa Hayat: Suça Karışmanın Erken Yaşta Önlenmesi", Nobel Yayın Dağıtım, İSTANBUL.
▪ Gülseçen S., Ayvaz Reis Z., Selçukcan Erol Ç., Eds. (2014). Future-Learning 2014, 5th International Future-Learning Conference On Innovations In Learning For The Future 2014: E-Learning Book Of Abstracts, Istanbul University Rectorate Publication No.: 5199, İstanbul.
▪ Akgül M., Çağlayan M.U., Derman E., Özgit A., Ayvaz Reis Z., Erol Ç., Eds. (2014). İnet-Tr’13: Xviii. Türkiye'de İnternet Konferansı Bildiri Kitabı, Bilgi Kitapevi ve Kırtasiye Ltd. Şti., İSTANBUL.
▪ Gülseçen S., Ayvaz Reis Z., Selçukcan Erol Ç., Eds. (2012). 4th International Conference On Innovations In Learning For The Future: E-Learning Proceedings, IU Rectorate Publ. No:5115, İstanbul.
▪ Gülseçen S., Kartal Karataş E. (2011)C ile Programlamaya Giriş, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İSTANBUL.
▪ Gülseçen S., Ayvaz Reis Z., Kabaca T., Eds. (2010). First Eurasia Meeting of GeoGebra Proceedings, Istanbul Kültür University Pub: 126, Istanbul.
▪ Gülseçen S., Ayvaz Reis Z., Eds. (2010). 3rd International Future-Learning Conference On Innovations In Learning For The Future 2010: E-Learning Conference Proceedings, İstanbul Kültür University Publication, İstanbul.
▪ Ayvaz Reis Z., Ed. (2005) Temel Bilgisayar Başucu Kitabı, Lisans Yayınevi, İSTANBUL, 2005.
▪ Yılmaz, Y., Özen, Z. (2019). İşletme Enformatiğine Giriş. 3. bs. İstanbul: Çağlayan.
enformatik_gr@istanbul.edu.tr