YÖK-TEBİP Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Temel Bilimler Programları (TEBİP) Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında 12 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Toplantıda YÖK tarafından başlatılan YÖK-TEBİP kapsamında İstanbul Üniversitesi’nde açılan fizik, kimya, matematik ve biyoloji programlarında oluşturulan üstün başarı sınıflarında ders veren öğretim üyeleri bir araya geldi.
Toplantı İÜ Fen Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Ertan Güdekli tarafından yapılan “YÖK TEBİP” sunumu ile başladı. Doç. Dr. Güdekli sunumunda program hakkında bilgi vererek sayısal verileri katılımcılar ile paylaştı.
“YÖK Temel Bilimler Programlarının İstanbul Üniversitesi’nde Açılması Gurur Verici”
Sunumunda YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıflarının kurulması süreci ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Ertan Güdekli “YÖK Yürütme Kurulu YÖK-TEBİP (Fizik, Biyoloji, Kimya, Matematik) Üstün Başarı Sınıflarının İstanbul Üniversitesi’nde kurulmasına karar verdi. Geçtiğimiz yıl 15 Eylül 2017 tarihinde ülkemizdeki üniversitelerin Fizik, Biyoloji, Kimya ve Matematik Bölümlerine ilk üç sırada yerleşen 415 öğrenciye YÖK Başkanlığı tarafından e-posta ile program tanıtıldı ve katılım çağrısı yapıldı. 25 Eylül 2017 tarihinde 180 öğrenciden başvuru aldık. YÖK tarafından yapılan puan sıralamasına göre 113 öğrenci programa katılmaya hak kazandı. Bunun neticesinde de 9 Ekim 2017 tarihinde öğrencilerimiz ve ailelerinin de katılımı ile İstanbul Üniversitesi’nde YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıfları açıldı” şeklinde konuştu.
YÖK-TEBİP Üstün Başarı Sınıflarında fizik bölümünde 28, biyoloji bölümünde 17, kimya bölümünde 22 ve matematik bölümünde 24 olmak üzere toplam 91 öğrencinin eğitim aldığını söyleyen Doç. Dr. Ertan Güdekli “Programda İstanbul Üniversitesi dâhil 45 farklı üniversiteden kayıtlar aldık. Program kapsamında İstanbul Üniversitesi dâhil 6 farklı üniversiteden öğretim üyeleri bu sınıflardaki öğrencilere eğitim veriyor. Toplam 5 yurtta 70 öğrenciye konaklama imkânı ve öğrencilerin her birine YÖK tarafından 850 TL burs imkânı sağlandı” dedi.
2018-2019 eğitim-öğretim yılı başvuru süreçlerinin geçen yıl ile benzer şekilde yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Güdekli, “Bu yıl da ülkemizdeki üniversitelerin fizik, biyoloji, kimya ve matematik bölümlerine ilk üç sırada yerleşen 449 öğrenciye e-posta ile program tanıtıldı. 28 Eylül 2018 tarihinde ise başvurular tamamlandı. YÖK tarafından yapılan puan sıralamasına göre fizik bölümünden 15, biyoloji bölümünde 15, kimya bölümünden 15, matematik bölümünden 15 olmak üzere toplamda 60 öğrenci programa katılmaya hak kazandı. 8 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde tanışma toplantısı ve kayıt işlemleri yapıldı. Toplam 6 yurtta 40 öğrenciye konaklama ve öğrencilerin hepsine 950 TL burs imkanı sağlandı” şeklinde konuştu.
YÖK Temel Bilimler Programlarının İstanbul Üniversitesi’nde açılmasının gurur verici olduğunu ifade eden Doç. Dr. Güdekli, “YÖK Temel Bilimler Programının Üniversitemizde açılması gurur vericidir. Ayrıca bu programın fakültemizde yürütülmesinden de büyük onur duymaktayız. Bu onuru bizlere yaşatan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’a, fakültemize destekleri için Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Ak’a, bu programın fakültemizde başlamasını sağlayan Dekanımız Prof. Dr. Yeşim Öktem’e ve bu programda emeği geçen hocamız Prof. Dr. Nihat Berker başta olmak üzere değerli öğretim üyelerimize ve öğretim görevlilerimize çok teşekkür ederim” dedi.
Sunumun ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker konuşma yaptılar.
“Bu Proje İle Entelektüel Bilim İnsanı Yetiştirmeyi Amaçlıyoruz”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç konuşmasında: “Bu proje ile entelektüel bilim insanı yetiştirmeyi ve temel bilgi üretmeyi amaçlıyoruz. Bu program birbiriyle ilişkili disiplinleri hedef almıştır. Bizim için yeni ve farklı bir projedir” şeklinde konuştu. Programda yer alan öğrencilerin liyakat ölçüsü esas alınarak seçildiğini belirten Prof. Dr. Yekta Saraç, “Bu programlar aynı zamanda yükseköğretim kurumunun temel bilimlere verdiği önemi göstermesi bakımından oldukça önemlidir. Ne yazık ki temel bilimlerde 3-4 yıl sıfır kontenjanla devam eden programlar vardı. Şu anda öyle bir durum yok. Mühendislikler doluluk itibariyle önde. Bu da bizim için önemli bir husus. Hocalar ve öğrenciler birebir temas halinde. Nevşehir’deki bir öğrenci gelip burada ders alabiliyor. İşte sosyal adalet budur. Bu konuyu Cumhurbaşkanımıza ilettiğimde çok mutlu oldu ve böyle fedakar hocalarımız olduğu sürece umudumuzun olacağını söyledi” dedi.
Dünyada benzeri olmayan YÖK-TEBİP programının daha iyi geliştirilebilmesi için gerekli çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Prof. Dr. Yekta Saraç: “Biz her alanda en iyi olduğunu söyleyen değil, en iyi olma yönünde çabalayan bir kurumuz. Biz yükseköğretimi seçkinci bir anlayış ile yeniden inşa etmek istiyoruz. Bütün sistemi başarıya endeksli bir şekilde yeniden yapılandırıyoruz. Bunun için de küçük küçük iyileştirmeler yapıyoruz ve rutinin döndürülmesini başarı olarak saymıyoruz. Her kurumsal yapı için de böyle olması lazım. Bunun da parlak söylemler ve retorik ile değil, sistemin içerisinde belirli yerlerde kısmi olarak iyileştirmelerle gerçekleştirmenin doğru olacağına inanıyoruz çünkü bu küçük iyileştirmeler sistem içerisinde belli bir müddet sonra toptan iyileştirmeyi doğurur” ifadelerini kullandı.
Eleştirilere her daim açık olduklarını söyleyen Prof. Dr. Yekta Saraç eleştiri olmadan daha iyinin ve güzelin yakalanmasının mümkün olmadığını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
“Birçok Alan Temel Birimlerde Ortaya Çıkacak Güçle İlerleyebilir”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Bu güzel fikir YÖK Başkanımızdan doğdu ve bu projede üniversitemizin bir zemin olması da bizim şansımız oldu. Bu vesile ile ülkemizin gelişme trendi içerisinde temel bilimlerin yerini biliyoruz. Diğer birçok alan temel birimlerde ortaya çıkacak güçle ve ivme ile bir yere gelebilir. Çünkü gençler burada aldıkları eğitimle özgüvenlerini geliştirecekler ve temel bilimleri, diğer alanları tanımış olacaklar. Programın özünde temel bilimleri bir bütün olarak kavramak da var. Program kapsamında belirli bir yarıyıldan sonra karşı disiplinlerden ders alma da planlandı. Hatta topluma hizmet için bu eğitimi aldıklarını yakından hissedebilsinler diye her yarıyılda bir sosyal ders de alıyorlar. Bunu alırken sadece milli ölçekte kalmamaları için uluslararası alanda bilimi takip edebilecek şekilde üst düzey yabancı dil eğitimi de alıyorlar. Bu nedenle belki de Türkiye’de henüz özel ortamlarda bile ulaşılamayacak çok güzel sınıflar oluşturuldu.”
Programın uygulamasının üzerinden 1 yıl geçtiğini söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bu 1 yıl içerisinde fikirlerin daha iyi nasıl uygulanıp geliştirilebileceği konusundaki önerilerin oldukça önemli olduğunu söyleyerek konuşmasını noktaladı.
“Bu Program Oldukça Özgün”
Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker ise: “Bu programı çok özgün bir program olarak görüyorum. Bana göre dünyada eşi olmayan bir program. Bunun için YÖK Başkanımız Yekta Saraç’a müteşekkirim. Bu program hem çok cesur hem de özgün ve yaratıcı bir program. Bunun için burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Ben fizik dersi vermeyi seven biriyim. Biyoloji, matematik gibi dallarla da uğraşmak isteyen bir insanım. Bu program sanki benim mutluluğum için yaratılmış. Oyuncakçı dükkanına girmiş 6 yaşında bir çocuk gibi mutluyum. Her yer güzel her şey çok güzel. Bu özgün ve cesur programa katılan öğrenciler ve öğretim elemanlarımız çok kıymetli. Öğretim üyelerimizi İstanbul’un her yerinden seçiyoruz. Böylece öğrenci odaklı, eşi benzeri olmayan temel bilimler eğitimini veriyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantı soru cevap kısmının ardından toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
“Kantemiroğlu Sempozyumu-Tarih, Kültür, Miras” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
Türkiye-Tacikistan Arası İlişkiler İstanbul Üniversitesi’nde Ele Alındı
Üniversiteler Ligi’nin En Başarılısı İstanbul Üniversitesi
“1. Uluslararası Orta Avrasya Korenoloji Konferansı” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Dereceye Giren Fen Fakültesi Öğrencilerini Tebrik Etti
5. Uluslararası Sağlık, Kültür ve İnsan Bedeni Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Başladı