“Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümayun” Sergisi İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı

“Osmanlı Donanmasında Kadırga ve Kalyonlar” temalı çini ve geleneksel el nakışları sergisi “Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümayun”, 10 Nisan 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi II. Bazeyid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nde açıldı.

Serginin açılış konuşmaları İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Zeki Başyemenici tarafından gerçekleştirildi.

“Sergimiz Türk Kültürünün ve Sanatının Uluslararası Bir Düzeyde Tanıtılmasına Vesile Olacaktır”

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap konuşmasında, “Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümayun Osmanlı Donanmasında Kadırga ve Kalyonlar” temalı çini ve geleneksel el nakışları sergisini, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu sergide, Osmanlı’nın denizlerdeki hakimiyet mücadelesinde etkin rol oynayan ve deniz güvenliğini sağlayan gemilerin tarihini ve önemini kursiyerlere ve müzeyi gezenlere hatırlatmak ve tanıtmak istediklerini vurgulayan Hülya Narsap, “Osmanlı Dönemi Donanmasına ait özellikleri içeren bu özel sergiyi, Osmanlı Dönemine ait UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası’na dahil edilmiş bu tarihi müzede İstanbul Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sergi yeri aynı zamanda tarihi olarak da özellikle Osmanlı Dönemi’nde kadırgaların ilk kullandığı II. Beyazid dönemi olması vesilesiyle sergimizin amacıyla örtüşmektedir. Sergimiz 6 ay boyunca ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Bu sergimiz, Türk kültürünün ve sanatının uluslararası bir düzeyde tanıtılmasına da vesile olacaktır. Kurumumuza verdiği destek ve katkıdan dolayı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne şükranlarımı sunuyor ve bu serginin ve iş birliğinin yeni çalışmalara örnek olmasını diliyorum” dedi.

“Halk Eğitim Merkezi Kurslarımızda Her Türlü Modül Kurs Programlarımız Mevcuttur”

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Zeki Başyemenici ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak, ülkemizde 985 tane halk eğitim merkezine sahibiz. Bu halk eğitim merkezlerimizde 3 bin 500 çeşit kurs programlarıyla ülkemizdeki vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. Yaklaşık yedi milyon vatandaşımızın istifade etmiş olduğu bu halk eğitim merkezi kurslarımızda, her türlü modül kurs programı mevcuttur. Kişisel gelişim kursları, spor, müzik ve geleneksel el sanatlarımızın günümüze taşınmasıyla da, bu kurs çeşitlilikleriyle önemli işlere imza atmaktadır.”

985 halk eğitim merkezi içerisinde Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin yapmış olduğu kursların memnuniyet verici çalışmalara imza attığını belirten Mehmet Zeki Başyemenici, Osmanlı Donanması ve Kadırgalarının geleneksel el sanatlarıyla resmedilerek İstanbul Üniversitesi’nin katkılarıyla sergilenmesinin de önemli çalışmalardan bir tanesi olduğunu ifade etti.

“İstanbul Üniversitesi Tarihe Tanıklık Etmiş Türkiye’de Öncü Olmuş Bir Üniversitedir”

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise sözlerine İstanbul Üniversitesi’nin, öğretim üyeleri ve yetiştirdiği öğrencilerle Türkiye’deki diğer üniversitelerin çekirdeğini teşkil eden, Türkiye’nin en tanınmış yükseköğrenim kurumu olduğunu söyleyerek başladı. “Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü” sloganına sahip olan İstanbul Üniversitesi’nin, tarihi boyunca bilimin, çağdaş değerlerin ve toplumun aydınlanmasının öncüsü olduğunu vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi, tarihe tanıklık etmiş, Türkiye’de öncü olmuş bir üniversitedir. Bu misyonundan hareketle üniversitemiz, ülkemizin kültür varlıklarını koruyarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlama bilincini geliştirme görevini de üstlenmiştir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi’nin, kurumsal kimliğine yakışır biçimde sahip olduğu bina, müze ve koleksiyonları, çağdaş bir yaklaşımla yeniden düzenlemek ve kayıt altına almak için gerekli çalışmaları yürüttüklerini belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözlerine şu şekilde devam etti: “Müze ve müzecilik kültürünün tüm mensuplarımıza yerleştirilmesi konusunda çok sistemli hareket ve faaliyetler bütünlüğü içerisindeyiz. Müzecilik esasında bir milletin kendi sahip olduğu kültürel değerlerin, hafızanın görsel hale getirilmesi ve toplumla paylaştırılması faaliyetleridir. Bu kapsamda üniversitemiz mülkiyetinde bulunan II. Bayezid Hamamı, ‘II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’ olarak 2015 yılında açılmıştır. II. Bayezid Hamamı’nın özgün kullanımına uygun olarak, binanın sıcaklık bölümleri Türk hamam geleneğine ait etnografik eserlerin sergilenmesi için ayrılmıştır. Açıldığından beri II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nin geçici sergi alanı olarak düzenlenmiş erkekler kısmına ait giriş bölümü, Üniversitemiz koleksiyonlarının teşhir edildiği çok önemli sergilere ev sahipliği yapmıştır. 2018 yılından itibaren de müzenin konseptine uygun olan sergi talepleri değerlendirmeye alınmıştır. Bu kapsamda müzemiz Yeditepe Bienali’nin üç sergisinin teşhir mekânı olmuştur. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Üniversitemiz iş birliği çerçevesinde şekillenen ‘Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümayun’ sergisini üniversitemizin II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nde açmaktan mutluluk duyuyoruz.”

“Bu Etkinliğin Düzenlenmesine Katkı Sağlayan Herkese Teşekkür Ederim”

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, “Sırdan Sırmaya Donanma-yı Hümayun” sergisiyle ilgili davetiyeyi aldığında heyecan duyduğunu belirterek, bu heyecanın en önemli nedenini serginin özel temalı bir sergi olması ve düzenlendiği mekânın çok ilgi çekici olması olarak açıkladı. Milli eğitim ve valilik tarafından düzenlenen örgün eğitim kurslarının kıymetli ve anlamlı olduğunu ifade eden Ahmet Hamdi Usta, “Sizler bu kurslara iyi ki katılıyorsunuz, takip ediyorsunuz ve bizleri de motive ediyorsunuz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olan başta öğretmenlerimize, Halk Eğitim Müdürümüze, kıymetli meslektaşım Kaymakam Bey’e, Milli Eğitim camiamıza, Bakanlığımızı temsil edenlere çok teşekkür ediyorum. Bugün yanımızda bulunan, bu etkinliğe katkı veren, varlığıyla bize güç veren Valimizin değerli eşi Hatice Nur Yerlikaya hanımefendiye de ben huzurunuzda şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Bu mekânı bizlere sağlayan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılara ve sergide emeği geçenlere plaket takdimi yapılarak sergi açılışına geçildi. Serginin açılışının ardından protokol eşliğinde katılımcılarla birlikte sergi alanı gezildi.

Etkinlik, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Ebru Sönmez
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

Moğolistan-Büyükelçisi-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

Moğolistan Büyükelçisi İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

Türk-Kızılayı-Heyeti-İstanbul-Üniversitesi’ni-Ziyaret-Etti

Türk Kızılayı Heyeti İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-İÜ-İstanbul-Tıp-Fakültesi-Öğretim-Üyeleri-İle-Toplantı-Gerçekleştirdi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri İle Toplantı Gerçekleştirdi

İÜ-Mimarlık-Fakültesi-Öğretim-Üyeleri -Öğretim-Üye-Yardımcıları-ve-Çalışanları-Mimar-Sinan-Türbesini-Ziyaret-Etti

İÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri, Öğretim Üye Yardımcıları ve Çalışanları Mimar Sinan Türbesini Ziyaret Etti

Dijital-Çağda-Güvenliğin-Dönüşümü-ve-Bir-İç-Güvenlik-Aktörü-Olarak-Polis-Sempozyumu-Gerçekleştirildi

Dijital Çağda Güvenliğin Dönüşümü ve Bir İç Güvenlik Aktörü Olarak Polis Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul-Üniversitesi’nde-“Çocukluğumdan-Çocukluğuna”-Söyleşisi-Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi’nde “Çocukluğumdan Çocukluğuna” Söyleşisi Gerçekleştirildi