“Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi
“Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu”, yoğun ilgi ve katılımla 13-15 Haziran 2019 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Açılış programına Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan’ın katıldığı sempozyumda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın, “Bilim, Teknik, Tefekkür: Fuat Sezgin’le Evrendeki İşaretleri Okumak” başlıklı bir konferans verdi.
Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı iş birliğinde düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu” 13-15 Haziran 2019 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyumun kapanış oturumu 15 Haziran 2019 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda yapıldı. Kapanış oturumunda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya konuşma yaptılar.
“Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Adına Çok Yararlı Bir Sempozyum Oldu”
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya sözlerine, organizasyona ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi’ne ve sempozyum katılımcılarına teşekkür ederek başladı. Vakıf Başkanı Mecit Çetinkaya, “Ben bu organizasyon için bir yıldır emek gösteren, İstanbul’a gelen misafirlerimiz bir aksilikle karşılaşmasın diye defalarca toplantı yapan İstanbul Üniversitesi ve Fatih Vakıf Üniversitesi Rektörlerine ve onların nezdinde çalışan tüm personele ve arkadaşlara Vakfım adına teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu yakın bir şekilde takip eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Vakfımızın Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan’a da hocamıza verdikleri değerden dolayı teşekkür ediyorum. Vakfım adına oldukça yararlı bir sempozyum oldu, hepinize katılımlarınızdan dolayı minnettarım” ifadelerini kullandı.
“2018 Eylül Ayından Beri Hazırlıklarımız Sürüyor”
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar ise sempozyuma ilişkin şunları dile getirdi: “Bizler düzenleme kurulu olarak 2018 Eylül ayından bugüne yoğun bir çalışma süreci yaşadık. Ömrünü İslam bilim tarihi araştırmalarına vakfetmiş olan rahmetli Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızın vefatının ardından Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olarak ilan edilmesiyle birlikte biz üç kurum; İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı olarak bir araya geldik ve uluslararası bir sempozyum gerçekleştirmeyi planladık. Üç günlük sempozyum boyunca bizleri yalnız bırakmayan Rektörlerimiz ve Vakıf Başkanlarımızın bizzat katıldığı 17 toplantı, bunun akabinde birçok küçük hazırlık toplantıları düzenledik ve bugüne ulaştık.”
Üç gün boyunca çok verimli ve başarılı bilimsel bir şölen gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Fahameddin Başar, “Rahmetli hocamızın ruhu şad olsun. Böyle büyük bir toplantının gerçekleşmesini arzu etmekteydi. %99 katılımla başarılı bir toplantı oldu. İnşallah bundan sonraki toplantılarda birlikte olmayı arzu ediyoruz” dedi.
“Bir Uygarlığı Düşünce, Sanat ve Bilim Sütunları Taşır”
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ise kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, “Bir uygarlık sosyal hayatın pek çok alanında kendisini gösterir. Birçok sütun üzerinde yükselir. Bu sütunlar; ekonomi, siyaset ve askeri ilişkiler gibi alanlardır. Ancak bir uygarlığı taşıyan üç ana sütun nedir dediğinizde düşünce, sanat ve bilim sütunları öne çıkar. Eğer bir uygarlık kendisini bu üç alanda öne çıkarmışsa veya emsali ile boy ölçüşecek şekilde inşa etmişse, o uygarlık geleceğe doğru önemli adımlar atmış demektir. Bu İslam medeniyeti için de böyledir. İslam medeniyetinde bütün alanlar içerisinde bilhassa İslam düşüncesi, İslam sanatı ve İslam bilimi öne çıkmaktadır. Bu alanlarda yapılan çalışmalar diğer bütün alanların üzerine çıkan mahiyette bir önem ve öncelik arz eder. Bu üç alan, bizim gibi İslam medeniyetinin çocuklarına bilimsel katkılardan önce bir öz güven verir. Düşünce, bilim ve sanatta var olmanın getirdiği öz güven bir medeniyetin peşini bırakmamamızı ve aidiyet duygumuzu kaybetmememizi de doğurur. İşte ben Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca’nın misyonunu ve Fuat Sezgin Hoca adına veya ondan sonra bu alanlarda yapılacak olan faaliyetleri bu bakış açısıyla yorumluyorum. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yakın dönem İslam düşüncesi, bilimi ve tarihi alanında yeri ve önemi burada kendisini göstermektedir. Bu etki umarım ki bereketlenerek nesilden nesle çoğalacaktır. Vefatının üzerinden çok az bir zaman geçmesine rağmen bu türden etkinliklerin bu kadar rağbetle gerçekleştiriliyor olması da memnuniyet vericidir” ifadelerinde bulundu.
Sempozyumun belki de akademi tarihinde bir ilk olduğunun altını çizen Prof. Dr. Andı konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Üç gün boyunca ilgiyi ve rağbeti kaybetmeyen bir uluslararası sempozyum olması çok önemlidir. Sempozyuma gösterilen ilgi ve eksiksiz katılım bizi ikincisini ve üçüncüsünü yapmaya teşvik eden en önemli unsurlar arasında yer aldı. Bütün kalıtımcılara ve dinleyicilere, bu bilimsel sempozyumu katılımları ile anlamlı kılan çalışma arkadaşlarıma, meslektaşlarıma, akademisyenlere ve öğrencilere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”
“Bizim Rehberimiz Bize Bu Yolu Açan Fuat Sezgin Hocadır”
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kendileri için bir rehber olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bizim rehberimiz, bize bu yolu açan Fuat Sezgin Hoca’dır. Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamız son demlerinde yakasında İstanbul Üniversitesi’nin rozetini taşıyarak çalışmalarını sürdürdü. Bunu sadece sembolik olarak takmadı, fahri doktora dolayısıyla Üniversitemize geldiğinde iyi ki gelmişim dedi. Fuat Sezgin Hocamızla beraber, onun çalışmaları çerçevesinde hem onu kendi kamuoyumuza ve onun üzerinden de İslam bilim tarihini tüm dünya bilim kamuoyuna duyurmanın fırsatlarını aradık. Bu önemli fırsatları ararken Cumhurbaşkanımızın bu yılı ‘Fuat Sezgin Bilim Yılı’ olarak ilan etmiş olması da bizim için en büyük güç kaynağı oldu. Nitekim bu yılın en önemli ve ana faaliyetlerinden birisi bu sempozyum oldu. Bu sempozyum hiç şüphesiz ki sizlerin katılımıyla bu noktaya ulaştı ve bundan dolayı her birinize minnettarız. Fakat tabii ki bu güzelliğin tamamlayıcısı olan birçok kurum vardı. Her şeyden önce Cumhurbaşkanlığımız sadece bunu himaye etmekle kalmadı, diğer unsurlarıyla da fiilen destekledi. Bilal Erdoğan’ın açılış konuşması için gelmiş olması, İbrahim Kalın’ın çok değerli bir konuşma sunmuş olması bunun en güzel göstergelerinden birisiydi” ifadelerini kullandı.
“Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nun Gelecek Yıllarda da Sürdürülmesi Planlanıyor”
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nun gelecek yıllarda da tekrarlanmasını planladıklarını belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasına şu şekilde devam etti: “İbrahim Kalın Bey’in konferansında da ortaya çıktığı gibi, İslam bilim tarihi çalışmaları sadece İslam felsefesi çerçevesinde şekillenen çalışmalar bütünü değil. Din ve felsefe alanındaki konular yanında doğrudan doğruya matematik, tıp alanı ve diğer alanlardaki çalışmaların bütününü temsil eden bir alanı biz burada konuştuk. Konuştukça da gördük ki daha üzerine çalışılacak pek çok alan var. Temel eserler bile henüz layıkıyla işlenmemiş ve bunların mukayeseleri yapılıp gerekli sonuçlar çıkarılmamış. Bu açıdan da biz bu toplantı vesilesiyle bunun burada bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz. İki yılda bir bunu tekrarlamak düşüncesindeyiz. Bu vesileyle tekrar söylemek istiyorum, bu sempozyum evet başarıyla sonuçlandırıldı ama son olmaması gerekir. Biz tertip eden kurumlar olarak bu iş birliğine her zaman hazırız ve ortak çalışmalar için de sizleri bulunduğunuz üniversitelerde, şehirlerde, kurumlarda muhakkak ki arayacağız ve bu çerçevede de taleplerimizi ileteceğiz.”
Bu gibi faaliyetlerin kurumların duvarları arasında hapsedilen faaliyetler olmadığını ve topluma ulaşması gerektiğini belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Fuat Sezgin Hocamızın kendi hayalinde olduğu gibi diyoruz ki İslam bilim tarihi başka faaliyetlerin gölgesinde olacak, onları izleyecek olan bir faaliyetler bütünü değildir. Esasında dünyadaki medeni ve kültürel hareketlerin oluşmasında temel teşkil eden fikirler bütünüdür, manzumesidir ve kaynakların temelidir. Bu yönüyle, burada sunulan tebliğlerle de bunu fazlasıyla gördük. Böyle olduğuna göre toplumun her kesimine bunun anlatılması gerekir. Biz bu amaçla diğer başka kurumlarla da iş birliği içerisinde olduk. Aslında burada birçok güzellik bir arada yaşandı. Birbirinden farklı dört grubun, iki üniversite, vakıf ve bakanlık ve bakanlığın il yöneticilerinin bir ahenk içerisinde, uyum içerisinde birlikte çalışmalarının örneği de sergilenmiş oldu. Bu Türkiye için de bir kazanımdır. O yönüyle Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin hem memurları hem de öğrencilerinin buraya sundukları hizmet unutulmaz hizmettir, kendilerine teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizin büyük deneyimler kazanarak bu sempozyumdan ayrılacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de Örnek Bir Çalışmayı Bitirmenin Huzuru İçerisindeyiz”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bu çalışmalar içerisinde Türkiye’de örnek bir çalışmayı bitirmenin huzuru içerisindeyiz. Fuat Sezgin Hocamızın çalışmalarını hak ettiği şekilde duyurabilmenin huzuru içerisindeyiz. İslam bilim tarihi çalışmalarının dünyadaki barışı da temin edecek şekilde toplumlar arasındaki ortak çalışma duygusunun da en güçlü hazinesi olduğunu belirterek hepinize saygılarımı sunuyorum, teşekkür ediyorum.”
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu’nda eş zamanlı gerçekleştirilen farklı oturumlarda; İslâm bilim tarihi yazıcılığı ve Fuat Sezgin’in katkıları, İslâm medeniyetinde geliştirilen bilimsel âletler ve teknoloji ürünleri, İslâm bilimlerinin eğitimi ve kurumsal yapısı, İslâm bilimlerinin farklı medeniyetlerin bilimsel birikimlerine katkısı, İslâm bilimlerinin gelişimindeki siyasî, sosyal, ekonomik, entelektüel ve çevresel faktörler başlıklarında bildiriler sunuldu. Sempozyum kapsamında ayrıca “Fuat Sezgin’le İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi” ve “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi” ziyarete açıldı.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akkor Gelincik’in Büyük Başarısı
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Özdemir’in Büyük Başarısı
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Sempozyumu İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirilecek
“ISN Bywaters Ödülü”nün Sahibi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever’e Ödülü Takdim Edildi
İÜ Edebiyat Fakültesi 2019 Yılı Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi
“Teşekkürler İstanbul 2019 Uluslararası Öğrenciler Türkçe Sertifika Şenliği” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi