İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ne Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İsmi Verildi

İslam bilim tarihi çalışmalarının dünyadaki en önemli isimlerinin başında gelen, hayatını bilim tarihine adayan ve eski bir İstanbul Üniversitesi mensubu olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ismi İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ne verildi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Adı İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde Yaşayacak

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan edilmesi kapsamında, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in isminin, çalışmalarının her daim hatırlanması ve İstanbul Üniversitesi ile olan bağının hiçbir zaman unutulmamasını sağlanacak.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir?



Dünya’nın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. İlkokulu Doğubeyazıt’ta, ortaokulu ve liseyi Erzurum’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Orientalistik alanında öncü bir yere sahip olan Alman orientalist Hellmut Ritter’in yanında öğrenim gördü. Ritter’in, modern bilimin oluşumunda özellikle 9.-13. yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi devletlerindeki bilim adamlarının da önemli katkıları olduğunu vurgulaması üzerine bu alana yöneldi.

1947 yılında Bedî’ ilminin tekâmülü konusundaki tezini bitirdikten sonra, Helmut Ritter’in danışmanlığıyla Ebû Ubeyde Me’mar ibn el-Musennâ’nın Mecâz’ul-Kur’ân’ındaki filolojik tefsirini konu alan ikinci bir tez hazırladı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, doktora tezi için araştırmalarını sürdürdüğü Mecâz’ul-Kur’ân’dan bazı yerlerin Muhammed el-Buhârî’nin hadis kitabından alındığını fark etti. Buhârî’nin yazılı kaynakları kullanmış olması, daha önce akademisyenlerin ve muhaddislerin mecmualarının sadece sözlü geleneğe dayandıklarına dair tezlerinin yanlış olduğunu kanıtladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin “Buhârî’nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adındaki takdim tezini 1956 yılında yayımladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1965 yılında Câbir ibn Hayyân konusunda ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften’da yazdı ve bir yıl sonra profesör unvanını kazandı.

Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi bulunan Prof. Dr. Fuat Sezgin, çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görülmüştür. Bunlardan bazıları Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliğidir. Ayrıca Goethe Madalyası, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibidir. 


Dünyanın yazma eserlere sahip bütün kütüphanelerinde 400 bin ciltten fazla eseri inceleyen Prof. Dr. Fuat Sezgin 29 dil biliyordu.


İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

“Musikimizin-Şaheserleri-Mevlevi-Ayinleri-Konseri”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Gerçekleştirildi

“Musikimizin Şaheserleri Mevlevi Ayinleri Konseri” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“Etnografik-Fotoğraf-Sergisi”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Açıldı

“Etnografik Fotoğraf Sergisi” İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı

İstanbul-Üniversitesi-ve-Çin-Renmin-Üniversitesi-Arasında-İş-Birliği-Protokolü-İmzalandı

İstanbul Üniversitesi ve Çin Renmin Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Uygulamalı-Örnekler-ile-İki-Farklı-“Mühendislikte-Yapay-Zeka-ve-Uygulamaları”-Kitapları-Yayınlandı

Uygulamalı Örnekler ile İki Farklı “Mühendislikte Yapay Zeka ve Uygulamaları” Kitapları Yayınlandı

Minik-Öykü-İlik-Bağışı-Bekliyor

Minik Öykü İlik Bağışı Bekliyor

İÜ-OMARŞİV-Arama-ve-Karşılaştırma-Portalı-Tanıtım-Töreni-Gerçekleştirildi

İÜ OMARŞİV Arama ve Karşılaştırma Portalı Tanıtım Töreni Gerçekleştirildi