İÜ Fen Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

İÜ Fen Fakültesi Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi 2018 Yılı Mezuniyet Töreni, 2 Temmuz 2018 tarihinde İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından İÜ Fen Fakültesi Öğrenci Tanıtım Filmi gösterildi. 
Törenin açılış konuşmaları İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İÜ Fen Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Ertan Güdekli, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Ak, Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çalışkan, Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Öztop Kaptanoğlu, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Şeküre Nazlı Arda, Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Ceren Şeylan tarafından gerçekleştirildi. 
“Bilim İnsanı Gibi Düşünebilmeyi, Sorgulamayı ve Yılmadan Devam Etmeyi Öğrendik”
Fen Fakültesi öğrencileri adına konuşma yapan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Ceren Şeylan, “Bugün, burada çok büyük bir heyecanı paylaşıyoruz. Oldukça uzun ve emek isteyen dört yılı acısıyla tatlısıyla geride bıraktık. Dört yıl önce İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi gibi köklü ve saygın bir eğitim kurumunun bir parçası olarak hayatımızı ve kişiliğimizi şekillendirecek çok önemli bir yolculuğa çıktık. Bu yolda ilerlerken bir bilim insanı gibi düşünebilmeyi, sorgulamayı ve yılmadan devam etmeyi öğrendik. Öğrendiğimiz her şey için ilk olarak Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’e ve ardından üzerimizde emeği geçen tüm hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Lisans eğitimimiz boyunca, değerli bilgileriyle bizleri hem akademik hem de bilimsel anlamda donanımlı birer bilim insanı olarak yetiştiren; hayat tecrübeleri ve deneyimleriyle ufkumuzu açan, kendine güvenen ve sağlam duruşlu bireyler olmamızı sağlayan, başta Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Emine Şeküre Nazlı Arda olmak üzere diğer tüm bölüm başkanlarımıza teşekkür ederiz. Saygıdeğer hocalarımız, sizden çok şey öğrendik ve sizlerin öğrencisi olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
“Bilimsel Düşünme Entelektüel Bir Etkinliktir”
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tansel Ak konuşmasında, “Temel bilim alanında eğitim veren bir bölümden mezun oluyorsunuz. Bu okula ilk başladığınız zamanki halinize göre çok farklılaştınız, geliştiniz. Bunda bizim de payımız olmalı. Muhtemelen bazılarınız ‘Ben burada ne kazandım? Ben şimdi ne oldum?’ diye düşünüyordur. Bu benim yabancısı olduğum bir düşünce değil çünkü ben de buradan mezun oldum. İnsan bir okuldan mezun olduğu zaman bir mesleği olacağını sanır ancak temel bilim eğitimi veren bir fakülte, meslek okulu değildir. Biz kimseye meslek öğretmeyiz. Size alanımızla ilgili temel bilgi veririz, bunu açıkça belirtmesek dahi bilimsel düşünme alışkanlığı kazandırırız. Gördüğünüz tüm dersler ve uygulamalar eğitim hayatınız boyunca sizi buna yönlendirdi. Bilimsel düşünme hepimizin paylaştığı günlük düşünmenin düzenli, tutarlı ve eleştirel uzantısından başka bir şey değildir. Bilimsel, entelektüel bir etkinliktir. Okulunuzun size kazandırmış olması gereken bilimsel düşünme, plan ve problem çözme alışkanlığı her ne iş yaparsanız yapın sizin en önemli avantajınız olacaktır. Sizi, çevrenizdeki insanlardan farklı bir yere taşıyacak. Bundan emin olabilirsiniz” ifadelerine yer verdi. 
“Önünüze Herhangi Bir Sınır Koymayın”
İstanbul Üniversitesi’nde okumanın her açıdan donanımlı olmayı gerekli kıldığına dikkat çeken Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çalışkan konuşmasında, “Buraya gelirken bir hedefiniz vardı. Bu hedef, kazanmış olduğunuz bu bölümü tamamlamaktı. Şu anda ilk hedefinize vardınız. Hedefler bitmez tabi ki. Önünüzde şimdi yeni hedefler olacak. Bu hedefler artık dışarıda sizleri bekliyor fakat bölümde, fakültede ya da üniversitemizde her türlü donanımı edindiğinize inanıyorum. Dünyanın neresine giderseniz gidin başarılı olacağınıza inanıyorum. Önünüze herhangi bir sınır koymayın. Dünyanın her yerinde çalışabileceğinize inanıyorum. Sizin gibi çok sayıda öğrenci gördüm. Yeterki özgüveninizi yüksek tutun, başarılı olacağınıza inanıyorum. Bir baba olarak aileler için de şunu söyleyeceğim: Çocuklarımıza her zaman destek olmamız gerekiyor. Hep destek, tam destek” ifadelerini kullandı.
“Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Nesiller Yetiştirin”
İÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Öktem’in sağlık sorunları nedeniyle aralarında bulunamadığını belirten Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Öztop Kaptanoğlu, “Öncelikle hepinizi mezuniyetinizden dolayı tebrik ediyorum. Bu başarıların arkasında anneleriniz, babalarınız ve en yakınlarınız var. Dört yıl süren öğrencilik yaşamınız boyunca sizinle zaman zaman konuşmalarımız oldu. Hatırlarsanız özellikle matematik bölümü öğrencileri için ‘siz şuanda işin sırrını öğreniyorsunuz’ derdim. Tahtada yazdığımız şeyleri okuma-yazma bilen hemen hemen herkes anlayabilir, okuyabilir. Ancak siz onun ne olduğunu neyi anlatmak istediğini bilmek zorundasınız. Matematikçilerin olanı olduğu gibi kabul etme lüksü yoktur demiştim. Bunu size ve tüm buradan mezun olan arkadaşlarınıza söylüyorum. Üniversite mezunu olarak, özellikle sizin olanı olduğu gibi kabul etme lüksünüz yok. Soran, sorgulayan, eleştiren, analiz edebilen, problemi tanıyabilen insanlar olmanız gerekiyor. Üniversite mezunu olmak yetmiyor. Hocalarımızın da söylediği gibi entelektüel düzeyde gelişmeniz lazım. Ben size herhangi bir öğütte bulunmayacağım çünkü burada sizlerden çok şey öğrendim. Hep gençlerden, çocuklardan öğreniyoruz çünkü en büyük filozoflar ve en güzel soruları soran onlar” dedi. Prof. Dr. Serap Öztop Kaptanoğlu konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Atatürk’ün söylediği gibi ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirin.’ Dününüzü unutmayın, bugününüzü unutmayın, borcunuz olan insanları unutmayın. Sizleri yürekten kutluyorum.”
“Kısmi İngilizce Eğitim Programına Aldığımız İlk Öğrencilerimizsiniz”
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emine Şeküre Nazlı Arda, “4 yıllık bir maratonun sonuna geldik. Sizlerden ayrılacağıma çok üzülüyorum ama müsaadenizle yaşattığınız gururu buradaki misafirlere anlatmak adına birkaç söz söyleyeceğim. İlk sözüm değerli velilere, sadece bölümümün değil, bütün fakültelerimizin mezunlarının güzel ailelerine. Evlatlarınızı kimi zaman hasretle özlediniz, bazen merak ettiniz, endişelendiniz ama onlardan sevgi ve güveninizi hiç eksik etmediniz. Biliniz ki, bu çocuklar eğitim hayatlarında da bundan sonraki hayatlarında da sizlere layık olacaklar çünkü onlar İstanbul Üniversitesi mezunları. Çok güzel işler yaptınız. Sizin yeriniz bizim kalbimizde ayrı çünkü kısmi İngilizce eğitim programına aldığımız ilk öğrencilerimiz, ilk mezunlarımızsınız. Bize hakikaten hem yurt içinde hem yurt dışında çok büyük gururlar yaşattınız. Hiçbir zaman üzmediniz. Ben bütün öğretim üyeleri adına sizi başarılarınızdan ötürü kutluyorum. Eminim ki gelecekte dünyamızı bekleyen kendi alanımızla ilgili problemleri çözmek için alzheimerden kansere, tüp bebekten bitkilerin daha güzel ortamlarda daha verimli yetişmesine kadar birçok anlamda bu dünyaya artı değerler katacaksınız. Eminim ki sizler başka disiplinlerle çalışmayı öğrenmiş, her mesleğe saygı duymayı bilen, sevgi dolu, saygı dolu çok iyi insanlarsınız. Yolunuz, bahtınız açık olsun” şeklinde konuştu.
“Temel Bilimlere Destek Veren Ülkeler Gelişmiş Ülke Olmuşlardır”
Temel bilimlere destek veren ve ileri teknoloji üreten ülkelerin gelişmiş ve büyük ülke olduklarına dikkat çeken Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, “Sizler Fen Fakültesi’nden, yani temel bilimlerden mezun olacaksınız. Temel bilimler; fizik, kimya, biyoloji, genetik, astronomi ve matematikten oluşuyor. Son zamanlarda temel bilimler yeniden değerlendirilerek önem kazanmaya, anlaşılmaya başlandı. Dünyada temel bilime destek vermeyen kalkınmış tek bir ülke yoktur. Temel bilimlere destek veren ve ileri teknoloji üreten ülkeler süper güç, büyük ülke veya gelişmiş ülke olmuşlardır. Bu bakımdan sizler çok kıymetlisiniz. Bunun farkında olun. Şunu açıkça söylemek isterim ki, son zamanlarda gündeme gelmeye başlayan ‘yüksek teknolojik ürünü ekonomisi uygulama zorunluluğu’ var. Ülkemizin gelişmekte olan ülke potasından çıkıp, gelişmiş ülke olabilmesi için, yüksek teknolojik ürünü ekonomisi üretmek zorundadır. Kendi helikopterinizi, kendi uçağınızı, hızlı treninizi, uydularınızı üreteceksiniz” dedi.
“Türkiye’nin İlk Fen Fakültesi”
Türkiye’nin en köklü ve en eski üniversitesinin İstanbul Üniversitesi olduğunu söyleyen İÜ Fen Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Ertan Güdekli yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Türkiye’nin en eski, en köklü, en büyük üniversitesi İstanbul Üniversitesi’nin yine Türkiye’nin ilk Fen Fakültesi olan ve Türkiye’nin en iyi fen fakültesi olma yolunda sağlam adımlarla ilerleyen fakültemizin mezuniyet törenine hoş geldiniz. Dekanımız Prof. Dr. Yeşim Öktem rahatsızlığı nedeniyle aramızda bulunamamaktadır. Dekanımız hızla iyileşme sürecindedir. İnanıyoruz ki en yakın zamanda aramıza dönecektir. Dekanımızın hastanede olması sebebiyle şu anda onun yerine konuşma yapmak benim için çok zor. Sevgili dekanımızın bu yılki törende yokluğunu bir nebze de olsa hissetmemek adına sevgili Dekanımız Prof. Dr. Yeşim Öktem’in geçen yılki mezuniyet töreninde yaptığı konuşmayı yayınlatacağız. Önce değerli velilerimizi sevgili öğrencilerimize verdikleri emek için, öğrencilerimizi ise yoğun çalışmalarından dolayı diplomalarını alacakları için kutluyorum. Siz değerli öğrencilerimizin yetişmesi için emek veren hocalarımıza teşekkür ediyorum.”
“İstanbul Üniversiteli Olmak Bir Ayrıcalıktır”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz “Sevgili öğrenciler bugün sizin gününüz. Dört yıl devam eden maratonun sonuna geldiniz ve eğitimizi tamamladınız. Tabi ki okuduğunuz fakültenin eğitim seviyesi çok önemli ve hayatınız üzerinde de belirleyici. Hangi alanda eğitime sahipsek, yaptığımız işler de büyük ölçüde o alana vakıf olandır. Çalışma hayatımız da ondan sonraki bütün gelişmelerde aldığımız eğitime bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yükseköğretim mezunu olmak oldukça önemli ve değerlidir. Sizler, çalıştınız, gayret ettiniz ve bu süreci başarıyla sona erdirdiniz. Sizleri tebrik ediyor, kutluyor ve başarılar diliyorum. Sizlerin yetişmesinde emeği geçen değerli hocalarımıza, bölüm başkanlarımıza, fakültemizin değerli öğretim üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten onlar da en az sizin kadar bu onuru ve gururu yaşıyorlar” şeklinde konuştu.
Fen Fakültesi’nin İstanbul Üniversitesi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, “Fen Fakültesi İstanbul’un fethinden hemen sonra kuruldu. İstanbul Üniversitesi’nin ilk kurulan beş fakültesinden biridir. Fen Fakültesi, köklü bir geçmişe, güçlü bir alt yapıya, özgün çalışmalara, bilimsel projelere ve çalışmalara sahiptir. Rakiplerinize göre en fazla avantaj sağlayacak bilgi ve donanıma sahip olabileceğiniz bir fakülteden eğitim aldınız. Ben sizi şuanda şanslı kişiler olarak adlandırıyorum. Bugün belki farkında değilsiniz ama buradan mezun olmanın nasıl bir etki yarattığını daha iyi anlayacaksınız. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu olmak bir gurur kaynağıdır. Üniversite olarak, sizlere destek vermeyi, ömrümüz devam ettikçe, yaşadıkça sürdürmeye gayret edeceğiz. Diğer taraftan, İstanbul Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır, bu ayrıcalığı sürdürün ve gerek üniversitenizle gerek fakültenizle bağınızı kesmeyin. Aldığınız eğitim size düşünmeyi öğretti. Bundan sonraki aşamada elinizde bir anahtar var, karşınıza çıkan kapıları güçlükle açacak olan sizlersiniz. Fakülteler, size muhakeme yeteneği ve öğrenmeyi kazandırıyor ve kendinizi geliştirmenizi sağlayan anahtarı elinize tutuşturuyor. Küreselleşen dünyada en değerli olan bilginin peşinden koşun. Bilgi edinmek ve bilgi öğrenmek için çaba sarf edin. Dürüstlük, doğruluk ve saygı en yüksek değerlerdir, bunu unutmayın. İyi insan olun. İyi insan olduğunuzda karşınıza çıkan bütün engellerin birer birer kalktığını göreceksiniz. Bu ülkeye, bu millete, ailelerinize, gelecek nesillere karşı borcunuz olduğunu bilin ve hayatta her şeyi en iyi şekilde yapmanın gayreti içinde olun” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından mezun olan İÜ Fen Fakültesi Öğrencileri, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orkun Yaycılı eşliğinde ‘Mezuniyet Yemini’ ettiler. 
Tören, öğrencilerin keplerini atarak mezuniyet coşkusunu yaşamalarının ardından sona erdi. 
Haber: Seray DELİGÖZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'ya Prof. Dr. Nuri Aydın Rektör Olarak Atandı

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi Hakkında Açıklama

“II. Uluslararası 15 Temmuz Sempozyumu” Gerçekleştirildi

Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman’ı Onurlandırma Töreni Düzenlendi

2.-Uluslararası-Avrasya-Çalışmaları-Sempozyumu-Gerçekleştirildi

2. Uluslararası Avrasya Çalışmaları Sempozyumu Gerçekleştirildi

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın Tekirdağ’da Yaşanan Tren Kazası İçin Yayınladığı Başsağlığı Mesajı