İstanbul Üniversitesi’nden Topluma Hizmet Projesi: Gönüllü Ol İstanbul Portalı ve Gönüllü Akademisi

İstanbul Üniversitesi “Gönüllü Ol İstanbul Portalı ve Gönüllü Akademisi” ile gençlere “gönüllülük” konusunda farkındalık oluşturarak, gençlerin toplumsal sorunlar üzerinde düşünmesini sağlıyor.

İÜ Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi, “Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri Projesi” kapsamında geliştirilen “Gönüllü Ol İstanbul Portalı ve Gönüllü Akademisi”, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ve Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk’ün proje yürütücülüğünde hayata geçirildi.


“Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri Projesi” ile gönüllülük kavramının gençler tarafından bilinmesi, gençlerin toplumsal sorunlar üzerinde düşünmesi, etkinlik kazanması ve karar verme yetkisi geliştirmesi amaçlandı. Proje yürütücüleri Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ve Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk projenin amaçları arasında gençlerin toplumsal sorunlara duyarlı olmaları ve bu sorunların çözümüne ilişkin eyleme geçmelerinin de yer aldığını ifade etti. Ayrıca bu proje kapsamında ve sonraki uygulamalarda gençlerin gönüllülük alanına yönelik teorik ve pratik bilgilerinin güçlendirildiğini, böylece ilgi alanlarına göre gençlerin çok sayıda gönüllü çalışma alanını tanıyarak farklı deneyimler kazandığını vurguladılar.

Projenin esasen 3’lü bir sacayağına dayandığını ve bu üçünün de birbirinden ayrılamayacağını ifade eden Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel, öğrencilerin yoğun çabasıyla, ilgili akademisyen ve STK temsilcilerinin katkı, öneri ve yorumlarıyla sağlam temeller üzerine kurulan bir proje oluşturulduğunu belirtti.

Proje kapsamında ilk olarak gönüllülük ile ilgili farklı alanlarda çalışmalar yapan ve önemli birikimlere sahip olan kişileri, STK temsilcilerini, uzmanları, akademisyenleri ve üniversite öğrencilerini bir araya getiren “Gönüllülük Çalıştayı” düzenlendi. Bu çalıştayın çıktılarından da beslenilerek “Öğrencilerin Gönüllülük Algıları, Deneyimleri ve Eğilimleri: İstanbul Üniversitesi Örneği” başlıklı bir araştırma gerçekleştirildi. Bu iki bileşenden hareketle gönüllülük alanına önemli bir katkı sunacağı umulan “Üniversitede Gönüllü Olmak” adlı kitap yayımlandı. Gönüllülüğe ilişkin literatür eksikliğinden söz eden ve bu alanda çalışılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk, bu bağlamda “Gönüllü Ol İstanbul” projesinin bir çıktısı olan “Üniversitede Gönüllü Olmak” kitabının alana mütevazı da olsa bir katkı sunmayı amaçladığını ifade etti.

Ayrıca İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin iki yıl boyunca aktif olarak gönüllü görev aldığı bu proje kapsamında İstanbul Üniversitesi gönüllü öğrencileri ile STK’ları buluşturmak amacıyla “Gönüllü Ol İstanbul” başlıklı bir web portalı ile İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin gönüllülüğü öğrendiği ve yaşadığı bir dizi etkinlikten oluşan Gönüllü Akademisi’nin içeriği oluşturuldu.

“Gönüllü Ol İstanbul ve Gönüllü Akademisi”

Gönüllüleri ve kurumları bir araya getirmek amacıyla geliştirilen “Gönüllü Ol İstanbul” adlı web portalı (www.gonulluol.istanbul) aracılığıyla kurumlar dünyayı daha iyi bir yer yapmak için ihtiyaçları olan gönüllülere rahatlıkla ulaşabilirken gönüllüler de ihtiyaç duyulduğunu hissettikleri, ilgili oldukları alanlarda çalışan kurumlarla kolayca iletişime geçebiliyorlar. STK’lar ile gönüllüleri buluşturan çevrim içi bir platform olan bu portal sadece üniversite öğrencilerinin gönüllü olmasını sağlamakla kalmıyor aynı zamanda STK’ların ihtiyacı olan gönüllü havuzunu da oluşturuyor. “Gönüllü Ol İstanbul” portalının başka bir önemli özelliği de ülkemizin ve Avrupa Birliği’nin önemli gündemlerinden biri olan üniversite-STK işbirliği için sürdürülebilirliği olan bir ilişki ve işbirliği platformu olması. Bu bağlamda yoğun ilgiyle karşılanan ilk etkinliğini geçtiğimiz bahar döneminde Nisan (2017) ayında gerçekleştirdi.

Üniversite öğrencileri tarafından yapılan karma bir araştırmanın sonucunda geliştirilmiş bir model olan “Gönüllü Akademisi” ise (www.gonulluakademisi.org) proje kapsamında gerçekleştirilen “Üniversite Öğrencilerinin Gönüllülük Algıları, Deneyimleri ve Eğilimleri: İstanbul Üniversitesi Örneği” araştırması ve “Gönüllülük Çalıştayı” sonuçlarına dayanıyor. Bu bağlamda “Gönüllü Akademisi” bilimsel bir temeli olmasının yanı sıra alandaki uzmanların ve STK’ların katkılarını alarak katılımcı ve demokratik bir çerçevede hazırlandı. Bu program hem teorik hem de pratik yönü olan ve sadece dinlemeye değil uygulamaya da yer veren, üniversite öğrencilerini gönüllülük konusunda harekete geçiren yapısı nedeniyle önemli bir boşluğu dolduruyor.

Ayrıca “Gönüllü Akademisi”ne katılanlar STK’larla tanışma, örnek projeleri tanıma ve STK’ların işleyişlerini yakından görme imkânı buldular. Bu kuruluşlar yerinde ziyaret edilerek kuruluşların yöneticileriyle uygulamalı atölyeler gerçekleştirildi. Ziyaret edilen STK’lar alanlarında öncü olan kuruluşlardan seçildi. Böylelikle STK’lar ile iş birliği içinde gençlerin çok sayıda gönüllü çalışma alanını tanımalarına, farklı deneyimler konusunda bilgi sahibi olmalarına ve hem teorik hem pratik bilgilerinin güçlendirilmesine olanak sağlandı.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı ve Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmail Coşkun, hem Gönüllü Akademisi’nin hem de Gönüllü Ol İstanbul Portalı’nın öğrencileri bir araya getirmede ortak bir payda oluşturması bakımından önemli olduğunu, bunun aynı zamanda öğrencilerin okul aidiyetlerini de yükselteceğini ifade etti.

“Öğrenciler İçin Baştan Sona Bir Araştırma Tecrübesi”

“Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri Projesi”nin en büyük kazanımlarından biri, öğrencilerin hem bir araştırmanın nasıl yapılacağını yaşayarak öğrenmiş hem de bir işte başından sonuna kadar gönüllü çalışmanın güzelliklerini ve zorluklarını görmüş, büyük tecrübeler kazanmış olmaları. Proje yürütücülerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk, araştırmanın saha uygulaması sırasında yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye gönüllülük kavramını ve meselesini hatırlatma imkânı bulduklarını ifade etti. Bu bağlamda Şentürk, özellikle gönüllülük deneyimi olmayan öğrencilerin neden gönüllü olmadıklarını sorgulamaya başlamalarının projenin erken faydaları arasında olduğunun altını çizdi.

“Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri Projesi” ile İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin gönüllü olmayı ve gönüllülüğü deneyimleyeceği bir alan açıldı. İstanbul Üniversitesi’nin akademisyenleri, öğrencileri, çalışanları ve tüm mensupları ile birlikte gönüllülük çalışmalarına aktif olarak katılmaları, üniversitenin gönüllülük konusundaki girişimciliği ve duyarlılığı ile öne çıkması, Türkiye’nin en büyük ve en köklü Üniversitesinde gönüllülüğün yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. Portalın, “Akademinin ve Üniversitede Gönüllü Olmak” kitabının ilgili STK’lara, uzmanlara ve araştırmacılara dağıtılmasıyla birlikte, toplumumuzun diğer kesimlerinde de gönüllülük konusunda farkındalık yaratılarak bilinçli bir faaliyet alanı oluşturuluyor. Bunlara ek olarak, Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel’e göre geliştirilen bu modelin farklı üniversitelerde uygulanabilmesi ve modellenebilmesi mümkün. Araştırma ve geliştirme süreçlerinin tamamı şeffaf bir biçimde ilgililerle paylaşıldığı için her üniversite kendi bünyesinde modeli kurabilir ve hem öğrenciler hem de öğretim elemanları bulundukları kentte gönüllülüğün yaygınlaşmasını sağlayabilirler.

YÖK Üstün Başarı Ödülleri’nde Topluma Hizmet Ödülü” Kategorisine Başvuru Yapıldı

İstanbul Üniversitesi, “Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri Projesi” kapsamında geliştirilen “Gönüllü Ol İstanbul Portalı ve Gönüllü Akademisi” ile bu yıl ilk kez verilen 2017 YÖK Üstün Başarı Ödülleri “Topluma Hizmet Ödülü” kategorisine başvurmuştu.

YÖK Üstün Başarı Ödülleri kapsamında verilen Topluma Hizmet Ödülü kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir önceki yılda yükseköğretim kurumlarının tamamlanmış olan topluma hizmet odaklı proje ve benzeri uygulamaları ödüllendiriliyor. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, yükseköğretim kurumunun topluma hizmet esaslı yaptığı (toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik) özgün, yenilikçi, sürdürülebilir ve diğer yükseköğretim kurumları tarafından da örnek alınabilecek uygulamalar dikkate alınıyor.

Haber: Şirin ŞEFİİ

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Öne Çıkan Haberler

İstanbul-Üniversitesi’nden-Araştırmacılar-TÜBİTAK-Ulusal-Gözlemevi-Teleskobuyla-“Zonklayan”-Yıldız-Keşfettiler

İstanbul Üniversitesi’nden Araştırmacılar TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Teleskobuyla “Zonklayan” Yıldız Keşfettiler

YÖK-Temel-Bilimler-Programları-Üstün-Başarı-Sınıfları-İstanbul-Üniversitesi’nde-Açıldı

YÖK Temel Bilimler Programları Üstün Başarı Sınıfları İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-“Uluslararası-15-Temmuz-ve-Darbeler-Sempozyumu---Kartepe-Zirvesi”-Basın-Toplantısına-Katıldı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu - Kartepe Zirvesi” Basın Toplantısına Katıldı

İÜ-Rektörü-Prof.-Dr.-Mahmut-Ak-“Uluslararası-Şehir-ve-Sivil-Toplum-Kuruluşları-Zirvesi”-Öncesi-Düzenlenen-“Gong-Çalma-Töreni”ne-Katıldı

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak “Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi” Öncesi Düzenlenen “Gong Çalma Töreni”ne Katıldı

“Mikrokirletici-Çalıştayı”-İstanbul-Üniversitesi’nde-Düzenlenecek

“Mikrokirleticiler Çalıştayı” İstanbul Üniversitesi’nde Düzenlenecek

İÜ-İletişim-Fakültesi-Dış-Paydaşlarıyla-Buluştu

İÜ İletişim Fakültesi Dış Paydaşlarıyla Buluştu