İstanbul Üniversitesi Yayınevi Kuruluyor
Ülkemizin en fazla yayın yapan üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi, dergicilik faaliyetlerini geliştirerek “İstanbul Üniversitesi Yayınevi (Istanbul University Press)” tescili ile uluslararası alanda daha etkin olmak için çalışmalara başladı.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi’ne ilişkin yapılan ön çalışma ve araştırmaların neticesi rapor haline getirilerek, 18 Nisan 2017 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Senato Salonu’nda düzenlenen toplantı ile sunuldu. Toplantıya İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.
İstanbul Üniversitesi En Çok Yayın Yapan Üniversite
Toplantıda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’de en çok yayın yapan ve en çok haberi yapılan üniversite olmasından bahsederek İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin bilinirliğinin arttırılması gerektiğini söyleyerek bu çalışmaların dijital ortama da aktarılmasının önemini vurguladı.
İÜ Kalite Koordinasyon Birimi ve bu birime bağlı olarak faaliyet gösteren Eğitim Komisyonu’nun çalışmalarından da bahseden Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversitemizde 61 adet aktif hakemli dergi var. Başarılı ve üretken araştırmacıların, makalelerini sahibi olduğumuz bu dergilerde yayımlamaya sevk etmeliyiz. Bu nedenle size bildirmek isteriz ki bu konuya ayrı bir önem vererek imkanlar oluşturacağız. Bu imkanları ve sizin gayretlerinizi buluşturarak başarıya ulaşmak istiyoruz. Bu bizim gibi nitelikli akademik personele sahip bir üniversite için kolaylıkla yapılabilecek bir çalışmadır” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Mahmut Ak patentin önemine değinerek, sözlerini “Patent ve yayın, birbirini tamamlayan iki önemli ve üniversitenin amacına uygun çalışmalardır. Bunlardan biri diğerinden üstün görülmemelidir. Burada sizler nezdinde temsil edilen tüm hocalarımızı, çok daha fazla kişiye ulaştıracağız” diyerek tamamladı.
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ise konuşmasında “Şimdiye kadar çıkan dergiler, kendi çabalarınızla çıkardığınız dergilerdi. Biz size bu dergilerimizin ulusal ve uluslararası düzlemlerde geliştirme safhasında nasıl kolaylıklar sağlayabileceğimizi düşünerek sizler için elimizden geleni yapacağız” dedi.
“Ulusal ve Uluslararası Alanda Görünmeyi Vizyon Olarak Belirledik”
İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Tunç ise hazırlanan raporun bir sunumunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Tunç, “Güçlü ve zayıf yönlerimizi, potansiyelimizi inceledik. Yaptığımız görüşmeler neticesinde kimin neye ihtiyacı olduğunu bir araya getirip rapora döktük” dedi. Etki üretmeyen yayınların negatif puana sebep verdiğini ve üniversitemizin puanını düşürdüğünü hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Tunç, “İstanbul Üniversitesi Yayınevi adı altında kendimizi ulusal ve uluslararası alanda göstermeyi vizyon olarak belirledik. Temelimizi sizin editörlüğünüzde çıkan dergiler oluşturacak ve zaman içerisinde geliştirilecek” dedi.
Rapor sunumunun ardından yapılabilecek geliştirmelere ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantı sonunda genel bir değerlendirme yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Çok bilgi üretiyoruz. Ürettiğimiz bu bilgileri sunmalı, tanıtmalı, kullandırmalı ve hak ettiği yere ulaştırmalıyız. Ayağımızı yere sağlam basıyoruz. Bölüm dergilerimizin içinde 100. yılına yaklaşanlar var. Onlara da elimizden gelen yardımı yapacağız. Sizlerden de görüş ve yardımlarınızı bekliyoruz” şeklinde konuştu. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Erasmus, Farabi, Mevlana ve ikili anlaşmalar ile uluslararası alanda oldukça tanınan bir üniversiteyiz. Yayın kabiliyetimizi de bu seviyeye çıkarabileceğimize inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Lale Cansu TUTAR
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ TBMYO 57. Uluslararası AYMOD Ayakkabı Fuarı’na Katıldı
Pekin Yabancı Diller Üniversitesi Rektörü Peng Long İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜYÖS Sınav Koordinatörleri Bilgilendirildi
İÜ Enez Sosyal Tesisleri Kayıtları Başladı
İÜ İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi İlaç Araştırmalarına Başladı
İstanbul Üniversitesi’nde Yabancı Dilde Eğitim Veren 3 Yeni Program Açıldı