İstanbul Üniversitesi “Engelsiz Üniversite Çalıştayı’nda” 3 Birimde Bayrak Ödülü’ne Sahip Oldu
İstanbul Üniversitesi “Engelsiz Üniversite Çalıştayı’nda” 3 Birimde Bayrak Ödülü’ne Sahip Oldu
“Yeni YÖK” tarafından “Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar Çalıştayı ve 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” gerçekleştirildi. Çalıştaya, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu ve İÜ Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan katıldı.
“Engelsiz Erişim” ve “Engelsiz Eğitim” sloganları ile yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmayı ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmayı amaçlayan “Yeni YÖK” tarafından “Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar Çalıştayı ve 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen çalıştaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Üyeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yetkililer, rektörler ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmaları, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından gerçekleştirildi.
“Engellilerin Eğitim Öğretim Süreçlerinde Merhamet Odaklı Değil Hak Odaklı Yaklaşımın Sağlanması Gerekiyor”
YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Çalıştaya ilişkin bilgi içeren konuşmasında Engelli öğrencilerin yükseköğretim süreçlerine entegrasyonu ve tam katılımlarının sağlanabilmesinin önemine değinerek, yükseköğretimdeki gerçek rakamlara ve gerçek engel grubu dağılımlarına ulaşabilmek için verilerin YÖKSİS’e titizlikle girilmesinin şart olduğunun altını çizdi. Yükseköğretimde ve engellilerin tüm eğitim öğretim süreçlerinde merhamet odaklı değil hak odaklı yaklaşımın sağlanmasının önemini vurgulayan Tufan, YÖK bünyesinde kurulan Engelli Öğrenci Çalışma Grubu’nun yükseköğretim alanını engelsiz kılmak üzere oluşturulmuş bir komisyon olduğunu ifade etti.
“Türk Yükseköğretim Tarihi Açısından Birçoğu Bir İlk Olan Önemli Pek Çok Projeyi Uygulamaya Koyduk”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç gerçekleştirdiği açılış konuşmasında sözlerine; Türk yükseköğretim tarihi açısından birçoğu bir ilk olan önemli pek çok projeyi uygulamaya koyduklarını dile getirerek başladı. Kalite odaklı büyümenin birinci hedefleri olduğunun altını çizen YÖK Başkanı, bu düzenlemelerin bir kısmının, Yeni YÖK’ün girişimiyle başlayan süreçlerde yasal dayanaklara kavuşturulduğunu, bir kısmının ise kendi iç düzenleme ve mevzuat ile hayata geçirildiğini ifade etti. Yükseköğretim sisteminde bugün itibariyle yaklaşık 7 milyon 7 yüz 30 bin bin öğrencinin olduğunu söyleyen YÖK Başkanı, “YÖKSİS verilerine göre bu öğrencilerimizin 39.243’ünü engelli öğrencilerimiz oluşturuyor. Bu sayı yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık %0,5’ini teşkil etmektedir. Dünya genelinde toplumun %10-15’inin engelli bireylerden oluşmaktadır. Dolayısıyla eğitimdeki bu oran tam da gerçeği yansıtmıyor olabilir” şeklinde konuştu.
“Bu Çalışmalar Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar İçin Çok Ümit Verici”
“Öğrenci Dostu Yeni YÖK” olarak, engelli öğrencilerin eğitim öğretim faaliyetlerine, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Bu kapsamda, Engelsiz Üniversite Ödülleri için geçen yıl 44 üniversiteden farklı kategorilerden 399 başvuru yapılmış iken, bu yıl 81 yükseköğretim kurumu tarafından yapılan başvuru sayısı 653’e ulaşmıştır. Başvurularda geçen yıla göre önemli bir artış yaşanmıştır” dedi. Bu sonucun yükseköğretimde engelsiz ufuklar için çok ümit verici olduğunu dile getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, engelleri kaldırmayı hedefleyen çalışmaların birlikte daha güzel olacağına ve engelsiz sonuçlar ortaya koyacağına olan inancını belirterek yola devam edeceklerini dile getirdi.
“Engelli Vatandaşlarımızın Sorunlarına Kalıcı Çözümler Üretmek İnsana Olan Saygımızın Gereği”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı konuşmada Engelliler Haftası nedeniyle hem dünyada hem de Türkiye'de bu alana farkındalık oluşturmak adına pek çok etkinlik düzenlendiğini söyledi. “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni” ve farklı konulardaki çalıştayların YÖK tarafından artık geleneksel hale getirildiğine işaret eden Selçuk, Türkiye'nin 82 milyonluk büyük bir aile olduğunu ve engellileri de bu ailenin en kıymetli üyelerinden gördüklerini belirtti. Engellilerin moral, motivasyon ve başarılarını teşvik etmenin, Türkiye'nin birlik ve dirliğinin olmazsa olmazlarından olduğuna dikkati çeken Selçuk, “Bu birliği sağlayarak tam anlamıyla bir toplum olabilmemiz için engellilerimizi her alanda daha aktif ve güçlü bir konuma getirmek durumundayız. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına kalıcı çözümler üreterek, sosyal yaşamın her alanında var olmalarını sağlamak bizim aynı zamanda insana olan saygımızın da gereği” diye konuştu.
2019 yılında engelli vatandaşlara yaklaşık 14 milyar lira sosyal yardım bütçesi ayırdıklarının altını çizen Bakan Zümrüt, “Bu rakam toplam sosyal yardım bütçemizin 4’te 1’ine denk geliyor. İşte bu, tam olarak bahsettiğim sosyal devlet olmanın bir gereğidir. 2023, 2053, 2071 hedeflerine yürüyen büyük ve güçlü Türkiye’nin göstergesidir” dedi.
Engelsiz Üniversite Ödülleri Gerçekleştirilen Törenle Sahiplerini Buldu
Açılış konuşmalarının ardından Engelsiz Üniversite Ödülleri gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. “Öğrenci Dostu Yeni YÖK” olarak, engellilerin sorunlarının çözümü için teşvik edici çalışmalar ve projeler gerçekleştirmiş yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişebilirlik” olmak üzere 3 kategoride bayrak ödülleri ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.
“Mekanda Erişim Bayrak Ödülü”ne (Turuncu Bayrak) yapılan 41 Üniversiteden 345 Başvuru sonucu, 26 üniversite toplamda 92 Turuncu Bayrak Ödülü almaya hak kazandı. “Eğitimde Erişilebilirlik Bayrak Ödülü”ne (Yeşil Bayrak) 40 Üniversiteden 158 başvuru olurken, bu başvurular neticesinde 6 üniversite toplamda 14 yeşil bayrak ödülünü kazandı. “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişebilirlik Bayrak Ödülü”ne (Mavi Bayrak) yapılan 49 Üniversiteden 150 başvuru sonucuunda ise 7 üniversite toplamda 20 mavi bayrak ödülünün sahibi oldu. Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına da “Engelsiz Program Nişanı” verilirken, yapılan 11 başvuru arasından 2 program Engelsiz Program Nişanı almaya hak kazandı.
İstanbul Üniversitesi 3 Birimde Mekanda Erişim Bayrak Ödülü’ne Sahip Oldu
“Yükseköğretimde Engelsiz Ufuklar Çalıştayı ve 2019 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” kapsamında, İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Mimarlık Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Mekanda Erişim Bayrak Ödülü’ne sahip oldu.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İstanbul Üniversitesi Haberleri Uluslararası Basında Geniş Yer Buldu
Karadağ Ulaştırma Bakanı Osman Nurkoviç İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Bangladeş Dışişleri Bakan Müsteşarının Arakan Müslümanlarının Durumu Hakkındaki Bilgilendirme Toplantısına Katıldı
Şırnak Uludere Ortasu Ortaokulu Tiyatro Grubu Öğrencileri İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde “Hemşireler Günü” Kutlaması Gerçekleştirildi
İstanbul Üniversitesi Sıfır Atık Projesi ile Geri Dönüşüme Katkı Sağlamaya Devam Ediyor