İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin Mezarı Başında Anıldı
Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, ölümünün 40. gününde Gülhane Parkı’ndaki mezarı başında düzenlenen program ile anıldı.
İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) tarafından düzenlenen anma törenine, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ve çok sayıda davetli katıldı.
“Hocamızın Üç Öğüdü Vardı: Züht içerisinde Yaşamak, Sabırlı Olmak ve İlmi Talep Etmek”
Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Kütüphanesi'nde düzenlenen panelde konuşma yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Hocamızın 17 saat çalışmasının ne demek olduğunu biraz açmak isterim. Bazen kendisi de bu kadar çalışmayı nasıl yaptığına inanamazdı. Kendisine bu kadar eseri nasıl yazdığı sorulduğunda, hocamızın her zaman kulaklarda çınlayan 3 öğüdü vardı: Züht içerisinde yaşamak, sabırlı olmak ve ilmi talep etmeye devam etmek. Gerçekten de böyleydi çünkü dünya nimetlerini ön plana çıkararak bu eserleri yazmanın imkanı yok” şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin’e fahri doktora unvanı verildiğini ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversite olarak hocamıza görevimizi nasıl yerine getirebiliriz diye düşündük ve İstanbul Üniversitesi olarak hocamıza fahri doktora unvanı verdik. Bu buluşmamız hocamız ile bize başka kapıları açtı. Hocamız büyük bir özenle yazdığı 17 ciltlik muhteşem eserini tercüme edebilecek güvenli bir heyet arıyordu. Bu dönemde projeyi sonuçlandıracak bir ekip henüz kurulmamıştı. Ben bir vesile ile bu projenin içerisinde bulundum ve hocaya bir heyet kurabileceğimizi söyledim. Çok disiplinle çalışabilen bir heyet kuruldu” dedi.
“Hocamızın İlmine, Eserine, Çalışmalarına Olan Bağlılığı, Aşkı Bambaşkaydı”
İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarına olan bağlılığından söz ederek, “Gerçekten züht ile yaşamış, hayatını Müslümanların bilim tarihine yaptığı katkıları bütün literatüre yeniden hatırlatmakla geçirmiş çok büyük bir bilim insanıydı. Çok geç tanıdık ama son zamanlarında hocamız ve eşi Ursula Hanım ile çok yakın zamanlar geçirdik. 'İnsan bir şeyi sevmeden bu dünyadan göçmez' denir. İşte bazısı malı, mevkiyi, makamı sever, bazısı parayı, şanı, şöhreti sever, bazısı Rab'bini sever. Bazısı eşini sever. Hocamız da eşini çok severdi ama hocamızın ilmine, eserine, çalışmalarına olan bağlılığı, aşkı bambaşkaydı. Bizler de bu örnekleri bilen insanlar olarak bu dünyadan göçmeden neyi severek hayatımızı yaşadığımıza daha dikkat ederiz. Sevmeye layık şeyleri severiz. Hocamızın eserlerinin Türkçeye çevrilmesinde kütüphanesinin ihya edilmesinde müzesinin genç nesillere ulaştırılmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. 2019 Fuat Sezgin yılını da hakkıyla idrak etmeyi diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Alemin Ölümü Gibi Bir Boşluk”
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ömer Arısoy, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ölümünün yarattığı boşluğun alemin ölümü gibi bir boşluk meydana getirdiğini belirtti. Arısoy, “Hüznümüz, ahir ömründe Türkiye’ye geldikten sonra memlekette irşad faaliyetini başlayacakken göçmüş olmasıdır. Tesellimiz, böyle değerlerin öldükten sonra kıymeti bilinirken, Fuat Sezgin Hocamız sağlığında en üst düzeyde itibar görmüştür. Türkiye'de bir bilim tarihi eğitiminin başladığını, öğrencilerinin yetiştiğini ve eserlerinin tercüme edildiğini gördü. Bu bizim teselli kaynağımız" diye konuştu.
“Büyük Bir Disiplin ve Emekle Çok Güzel Eserler Vücuda Getirdi”
İstanbul Valisi Vasip Şahin gerçekleştirdiği konuşmada, "Hoca, çok uzun bir ömür geçerdi, büyük bir disiplin ve emekle çok güzel eserler vücuda getirdi. Bu eserlerin Türkiye ile tanıştırılması ve ilim erbabının hizmetine açılması buradaki heyetin gayretleriyle oldu. Nice genç kardeşlerimiz de bu emeğin karışlığında çalışıp, bir şeyler yapacaktır. Bu nesil, açılan bu yoldan devam edecek ve İslam bilimine katkı sunacak” ifadelerinde bulundu.
“Bizlere Düşen Hocanın Çalışmalarından İstifade Etmek”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da Prof. Dr. Fuat Sezgin'in değerinin ölmeden anlaşıldığını ve kendisinin de bu duyguyu yaşadığını belirterek, "Bizlere düşen hocamızın örnek çalışmasını yeni nesillere aktarmaktır. Çalışmalarından istifade etmektir. İnşallah, yeni nesil hocamızı örnek alır" şeklinde konuştu.
“Hocamız Ailesinin ve Kendisinin İstediği Yere Defnedildi”
İBTAV Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya ise Prof. Dr. Fuat Sezgin'in mezarının kütüphane ve müzesinin hemen yanında yapılması konusunda Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği desteği asla unutmayacağını belirterek, "Bundan dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum. Hocamız layık olduğu yerde ailesi ve kendisinin istediği yere defnedildi. Bir teşekkür de Sayın Bilal Erdoğan'a iletmek istiyorum. Vakfın bu günlere gelmesinde çok büyük emeği vardır" dedi.
Haber: Ebru SÖNMEZ
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
Belçika Ku Leuven Üniversitesi Rektörü Luc Sels İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli İstanbul Üniversitesi’ni Ziyaret Etti
İstanbul Üniversitesi 100/2000 YÖK Doktora Burs Programı Kapsamında 10 Farklı Alanda Destekleniyor
Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Yeni Atanan Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılarını Ziyaret Etti
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak TRT’den Aday Öğrencilere Seslendi
YKS Birincisi İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’yı Ziyaret Etti