“Feyhaman Duran İki Dünya Arasında” Sergisi Açıldı
İstanbul Üniversitesi ve Sabancı Holding işbirliği ile düzenlenen Feyhaman Duran’ın hayatı ve eserlerinin yer aldığı “Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında” isimli sergi, 12 Ocak 2017 tarihinde SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) düzenlenen basın toplantısının ardından ziyarete açıldı.
Toplantıya İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve SSM Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer katıldı.
Sergide 997 Eser Yer Alıyor
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Feyhaman Duran İki Dünya Arasında adlı sergi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin, İstanbul Üniversitesi Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi ile Koleksiyonu’nu temel alarak hazırladığı farklı ve önemli bir proje. Böyle bir projede Sabancı Üniversitesi ile çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi ile sanatçının diğer koleksiyonundan 997 eser sergide yer alıyor ve sergi tablodan minyatüre, hattan tezhipe, koltuktan kavukluğa, Kütahya seramiklerinden şövalesine kadar birçok farklı türde eseri barındırıyor” dedi.
Serginin Türk resim tarihine ilgi duyanlar ile araştırmacılar için önemli bir kaynak teşkil edeceğine vurgu yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Feyhaman Duran, genç yaşta portresiyle ödül aldığı batılı tarzda portreler yanında, natürmortlar, peyzajlar da yapmıştır. Paris’ten ülkesine döndüğünde arkadaşı Süheyl Ünver Hoca’nın etkisiyle hat ve minyatür sanatından Karagöz ve Hacivat yapımına kadar birçok alanda Geleneksel Türk Sanatlarına önem vererek şevkle çalışmıştır. Güzin Duran ile evlendikten bir süre sonra Güzin Duran’ın dedesi Hattat Yahya Hilmi Efendi’nin Süleymaniye’deki evine yerleşmişlerdir. Hattat bir ailenin Ressam bireyleri ile devam eden bu ev, Osmanlı ile Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk dönemini yaşamış ve o zamanın kültür hayatından kesitleri önümüze sermektedir. İstanbul Üniversitesi’ne 1962 yılında eşiyle birlikte bağışlamış olduğu bu ev, ‘Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi’ olarak İstanbul Üniversitesi müzelerinden biridir ve ziyarete açıktır. Tabloları yanı sıra iki odası ile sergide yer alan sanat evi, dönemin mütevazi ama bir o kadar sanatla ve kültürle iç içe Türk aile yaşantısına da ışık tutmaktadır” şeklinde konuştu.
Ülkemizin En Köklü Kuruluşu İstanbul Üniversitesi İle İşbirliği Yapıyor Olmak Mutluluk Verici
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, SSM’nin kuruluşunun 15. yılında Feyhaman Duran’ın sergisini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, iki akademik kurumu bir araya getirmesi dolayısıyla da sergiyi önemsediklerini dile getirdi.
Güler Sabancı, Feyhaman Duran’ın hattat ve resim sanatçısı olduğuna işaret ederek, “Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemini yaşamış bir sanatçı. 1886 yılında doğmuş, Galatarasay’da okuyor, Paris’te eğitim görüyor ama ülkesini, kendi kültürünü hiçbir zaman unutmuyor ve bütün sanatını onun üzerine inşa ediyor” dedi. Feyhaman Duran’ın ülkesiyle özdeşleşen ve değerlerine sahip çıkan bir sanatçı olduğunun altını çizen Güler Sabancı, “Bu topraklarda yetişmiş, bu toprakların değerini bilen, bu toprakları ileriye götüren bir sanatçıyı destekliyor olmak, bize sevinç veriyor. İstanbul Üniversitesi, ülkemizin en köklü kuruluşu ve en yerleşik büyük değeri. Dolayısıyla birikimi olan bir üniversiteyle Sabancı Üniversitesi gibi henüz genç bir kurumun bu sergi sayesinde iş birliği yapıyor olması, beraber proje yapmak ve beraber üretebilmek bana ayrıca büyük bir mutluluk verdi” diye konuştu.
Sergide Sanatçının Dünyasını Göreceğiz
Serginin küratörlerinden SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer de İstanbul Üniversitesi ile yapılan iş birliğine dikkat çekerek, Feyhaman Duran sergisi fikrinin daha önce ortaya çıktığını kaydetti.
Dr. Ölçer, Feyhaman Duran’ın büyük bir koleksiyonunun İstanbul Üniversitesi’nde olduğunu aktararak şunları dile getirdi: “Feyhaman Duran’ın eserlerini şimdiye kadar hiç olmamış bir sayı ve içerik zenginliğinde sunabilmemizi, en başta İstanbul Üniversitesi‘yle yaptığımız işbirliğine borçluyuz. Bu sergide sanatçının dünyasını, yaşadığı mekânları, belki eşinden başka kimseyle paylaşmadığı yüzlerce poşadı göreceksiniz” ifadesini kullandı.
Feyhaman Duran’ın dünyasını aydınlatacak, sanatçıya ait en geniş seçkinin sunulduğu sergide; sanatçının Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçiş döneminde hem geleceği hem de Batı sanatını içselleştirerek ortaya koyduğu 1000’i aşkın eseri ve ressam eşi Güzin Duran’la beraber hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Beyazıt’taki evinden bazı bölümler; onun gündelik hayatını ve çalışma ortamını anlatan özel düzenlemeler eşliğinde sergileniyor.
Resim malzemeleri, mobilya ve hat koleksiyonundan örneklerin bir araya getirildiği bu düzenlemeler, Türkiye sanat tarihinde öncü bir konuma sahip olan ressama ve dönemine ayrıntılı bir bakışı mümkün kılıyor. Feyhaman Duran’ın “özel koleksiyonu” olarak da adlandırılabilecek tablolarından yapılan seçkide sanatçının en çok tanındığı portre alanındaki çalışmalarının yanı sıra peyzaj, natürmort ve poşadları da yer alıyor.
Basın toplantısının ardından sergi, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve SSM Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer eşliğinde gezildi.
“Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında” başlıklı sergi 30 Temmuz’a kadar SSM’de sanatseverleri bekliyor.
Haber: Damla KALENDER
Öne Çıkan Haberler
Bilişim Erişilebilirliği Toplantısı Gerçekleştirildi
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin 50. Yılında 100 Öğrenciye Burs Verilecek
VMV Kısa Film Yarışması Jürisi Belli Oldu
İÜ Mühendislik Fakültesi’nden Patent Başarısı
“Geçmişe Açılan Kapı: Yenikapı Batıkları Sergisi” İstanbul Üniversitesi’nde Açıldı
Engelliler için Sesli Soru Bankası Hazırlandı