7. Ulusal Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Kongresi Gerçekleştirildi
7. Ulusal Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Kongresi, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi, Özyeğin Üniversitesi ve Tıp Etiği, Tıp Hukuku ve Tıp Tarihi Derneği’nin iş birliğiyle 21 Mart 2017 tarihinde İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kongrenin başkanlığını İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfi Telci, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yener Ünver ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arın Namal yaptılar.
Kongre, Prof. Dr. Lütfi Telci’ye “Onursal Üyelik Plaketi” takdim edilmesi ile başladı. Ardından Prof. Dr. Arın Namal’ın moderatörlüğünde, “Yoğun Bakımda Çözümlenememiş Etik Sorunlar Paneli” gerçekleştirildi. Panelde Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları, Hukuk, Adli Tıp ve Tıp Etiği disiplinlerinin uzmanları ile tedaviyi sınırlandırma ve tıbbi boşunalık, tıpta sınırlı kaynakların adil kullanımı yükümlülüğü, resüsite etmeyin talimatınıda içeren hasta vasiyetleri ve ülkemizde beyin ölümü ile ilgili yasal düzenlemelerdeki çelişkili ifadeler irdelendi.
Kongrenin açılış konferansı İÜ Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özsunay tarafından yapıldı. Prof. Dr. Ergun Özsunay, Avrupa Konseyi Biyoetik Komitesi’nin (DH-BIO) hazırlamış olduğu “Hayatın Sonu Durumlarında Tıbbi Tedavi Bakımından Karar Verme Süreci Hakkındaki Kılavuz”la ilgili bilgi vererek, “Kılavuz, ‘Biyoloji ve Tıbbın Uygulamasında İnsan Haklarının ve İnsan Onuru’nun Korunmasi hakkında Sözleşme’de öngörülen ilkeler çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu sözleşme Türk hukukunun bir parçasıdır. Bu bağlamda, ayırtım gücü bulunan ve bulunmayan hastaların hukuksal durumu, hastanın kanuni temsilcilerinin ‘tibbi karar’a katılımı ve tedaviyi sürdüren ‘hekimin hukuksal durumu’ ele alınacaktır. Tebliğde irdelenecek ikinci konu ‘living will’ konusudur. Amerikan uygulamasından Kara Avrupasına intikal eden bu kavram, hem ‘sağlıkla ilgili sorunlar’, hem de bireyin ‘malvarlıksal sorunları’ bakımından çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Üçüncü sorun, Avrupa Konseyinde DHBIO tarafından üzerinde çalışılmakta olan ‘güvenilen kişi’ (person of trust) kavramının ‘sağlık sorunlari’ bakımından önemine ilişkindir. Son konu ise, yine Amerikan hukukundan Avrupa’ya getirilen ‘sürekli temsil yetkisi’ kavramıyla ilgili olup bu alandaki gelişmelerin ‘sağlık hukuku’ndaki yansımaları açıklanacak ve yeni kavramların yürürlükteki hukukumuz üzerindeki yansımaları değerlendirilecektir.”
7. Ulusal Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Kongresi’nde klinik, hukuk, adli tıp ve tıp etiği açısından değerlendirmelerde bulunuldu. Öğleden sonra Prof. Dr. Lütfi Telci ve Prof. Dr. Seyfettin Uludağ başkanlığında düzenlenen oturumda “Tedavi Sınırlandırmaları ve Etik”, “Tıbbi Müdahalelerde Hastanın Temsili ve Uygulama Sorunları”, “Belçika Örneğinde Yoğun Bakım, Etik Sorunlar ve Yasal Düzenlemeler”, “Türk Hukukunda Kişilik Hakkı ve Fiil Ehliyeti Yönünden Tıbbi Müdahalelerin Esasları ve Buna Bağlanan Sonuçlar”, “Jahi McMatch Vakası”, “Beyin Ölümü Gerçekleşen Anne Adayının Yaşamda Tutulması ile Oluşan Etik Sorunlar ve Klinik Etik Analizle Varılan Sonuçlar” ve “Sessiz Çığlıklarımı Duyuyor musunuz?” başlıkları konuşuldu
Prof. Dr. Hanzade Doğan ve Prof. Dr. Öztan Usmanbaş başkanlığında düzenlenen oturumda ise “Yoğun Bakım Hemşirelerinde Tükenmişlik Sendromunun Hasta Mahremiyetine Saygı Gösterme Üzerine Etkisi”, “Dini Vecibeleri Yerine Getirebilme Hakkı’nın Hasta ve Hemşireler Açısından Değerlendirilmesi”, “Yoğun Bakım Ünitelerinde Hekim-Hemşire İşbirliği”, “Yoğun Bakım Ünitelerinde Yaşanan Ağız ve Diş Sağlığına İlişkin Etik Sorunlar, Hekim ve Diş Hekiminin Etik ve Yasal Sorumlulukları”, “Hasta Hakları Yönetmeliğinde Ötanazi Yasağı: Doktor-Hasta ve Hemşireler Açısından Değerlendirilmesi”, “Yoğun Bakımda Görev Yapan Hemşirelerin Ekip Çalışmasında Yaşanan Etik Sorunlar Konusundaki Görüşleri”, “Ortopedik ve Travmatolojik Vakalarda Hasta Yakını/Ebeveynlerinin Aldıkları Hizmet Kalitesi /Müşteri Memnuniyeti İlişkisinin Hastane Hizmet Servisi Türlerine Göre Karşılaştırılması: Acil Müdahale Servisi ve Anabilim Dalı Servis Uygulamaları” üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Haber: Ulaş GÜVEN
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Öne Çıkan Haberler
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “II. Uluslararası Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu”na Katıldı
FEDEK Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi’nde Görev Yapan Polislerin Polis Haftasını Kutladı
Yükseköğretim Malezya Perspektifinden Değerlendirildi
Haliç Üniversitesi’nden Dekanlar İstanbul Üniversitesi’ndeydi
Sağlıkta Dijital Dönüşüm Çalıştayı Gerçekleştirildi