53. Kütüphane Haftası Kutlamaları İstanbul Üniversitesi’nde Devam Ediyor

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, İÜ Kütüphane Şenliği 4 ile tüm kullanıcı ve konuklarla farklı bir atmosferde buluşmaya devam ediyor.
İÜ Kütüphane Şenliği 4 etkinlikleri kapsamında ikinci gün, 28 Mart 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirildi.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programın açılış konuşmalarını İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve İÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci yaptılar.

“Kütüphaneleri ve Kütüphanecileri Daha Görünür Kılmayı Amaçlıyoruz”

Dr. Pervin Bezirci konuşmasına, “Hafta boyunca geniş kitlelere ulaşarak kütüphaneleri ve kütüphanecileri daha görünür kılmak, sürdürülebilir kazanımlar ortaya koymak adına çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz” sözleri ile başladı. Dr. Bezirci şenliği 2013 yılından beri düzenlediklerini kaydederek, “Amacımız kütüphaneye olan ilgi ve farkındalığı artırmak. Gelişmeleri eğlence ortamında duyurarak kütüphane ve kütüphanecilerin enerjik ve dinamik yapısını yansıtmak, kitapların sessizliğini insanların ve sanatın sesiyle buluşturarak kitapları ve kütüphaneleri şenlik havasına kavuşturmak” dedi.
Bilgi teknolojilerinin etkisi ile bilginin üretimi ve yayımının sürekli arttığını vurgulayan Dr. Bezirci, “Basılı ortamdaki bilgi de giderek artan bir hızla elektronik ortama taşınıyor. Ancak erişilemeyen bilgi yoktur ve kütüphanelerin, kütüphanecilerin önemi işte burada başlar. Bu kurumlar bilgiye erişimi sağlayan kurumlardır. Bu nedenle kütüphaneler yükseköğretimin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmeli ve kütüphaneciler eğitim, öğretim ve araştırmanın içinde aktif olarak yer almalıdır” şeklinde konuştu.


“Kütüphaneler Bilgi Üretiminde Üniversiteleri Harekete Geçiren Önemli Birimler”

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ise konuşmasında, üniversite kütüphanelerinin bilgi üretimine hizmet ettiğini ve bilgi üretiminde üniversiteleri harekete geçiren önemli birimlerden biri olduğunu kaydetti. Üniversitenin en temel üç görevinin eğitim-öğretim, araştırmaya dayalı bilimsel bilgi üretme ve toplumsal hizmet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersöz, kütüphanelerin bu üç alan için oldukça önemli olduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi olarak bilgi ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden bir üniversite olmayı hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Ersöz, kütüphanelerin de aynı güncelliği korumaları için tüm imkânları sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Dünya üniversitelerinin araştırmacılara, öğretim üyelerine, öğrencilere hem de içinde bulundukları şehre hizmet veren, nitelikli, kapsamlı ve etkin işleyen kütüphanelere sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersöz, hedeflerinin 7/24 hizmet veren ve dünya üniversiteleri standartlarına yakın kütüphaneciliği üniversite bünyesinde hayata geçirmek ve bu mekânların bilgi üretilen mekânlar haline gelmesi olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz konuşmasını şu sözlerle sonlardı: “Ben kütüphaneler hayatın içinde olsun istiyorum. Bu hafta çerçevesinde de üçüncü adres olarak konsepti belirlenen kütüphanelerin hayatın içinde mekânlar olmasını temenni ediyorum. Bu çağda bilgi en değerli unsur olduğu için kütüphaneler en az evimiz ve işimiz kadar vakit geçirmemiz gereken yerlerdir. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için nitelikli ve iyi eğitimli bireyler yetiştirmek durumundayız. Kütüphanelerin geleceğini ders çalışanların yanı sıra araştırmak ve bilgiye ulaşmak isteyenler ile dolan mekânlar olarak görüyorum. Bu nedenle kütüphanelerimizi etkin bir şekilde işletmeliyiz. Bunun için de hem nitelikli insan gücünü geliştirmemiz, hem de teknolojinin gücünden maksimum şekilde yararlanmamız gerekiyor. Bu amaçla 4.’sünü kutladığımız Kütüphanecilik Şenliği’nin bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu şenliklerin kitaba ve kütüphanelere olan yaklaşımı değiştirmesini temenni ediyorum.”
Konuşmaların ardından akıllı Robot Rob, izleyicileri selamladı ve dans gösterisi gerçekleştirdi. Ardından, Art Niyetliler Tiyatrosu tarafından “Oynatmak İstiyoruz” başlıklı bir gösteri sahnelendi. Daha sonra programın başında katılımcılara dağıtılan numaralar ile hediye çekilişi gerçekleştirildi. Kurada numarası çıkan katılımcılar hediyelerini seçtiler. Program boyunca veri tabanı tanıtım stantları ve “Yaşamın İçinden Kütüphaneciler” fotoğraf sergisi katılımcılar tarafından gezildi.

Sponsor firmalara plaket takdim töreninin ardından, İlhan Şeşen ve Hakan Dedeler ile müzikli söyleşi gerçekleştirildi. 

Haber: İnci Serpil KUTSAR
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



Öne Çıkan Haberler

Prof. Dr. Mübahat Solmaz Kütükoğlu Onuruna Saygı Günü Düzenlendi

7. Tıp Kariyer Günleri Etkinliği Gerçekleştirildi

İletişim Fakültesi Fotoğraf Kulübü Kuruldu

Doç. Dr. Zeki Candan Uluslararası Konferansta 2.’lik Ödülü Aldı

53. Kütüphane Haftası Açılış Töreni Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi ile Sapienza Üniversitesi Arasında Akademik Çalışmalar Devam Ediyor