İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı'nın Kadın Modeli Günseli Başar Vefat Etti
İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı’na ilham veren, Türkiye’nin ilk Avrupa güzeli Günseli Başar 20 Nisan 2013 Cumartesi günü 81 yaşında vefat etti.
İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin öncülüğünde yaptırılan Atatürk ve Gençlik Anıtı için modellik yapan geçlerden biri olan Günseli Başar, 22 Nisan 2013 tarihinde Bodrum Adliye Camii’de kılınan namazın ardından vasiyeti üzerine Turgutreis’teki Akçaalan Mezarlığı’na defnedildi.
Günseli Başar Türk Kızlarını Temsil etti
İstanbul Üniversitesi’nin simgelerinden biri olan Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın hikâyesi 3 Mart 1951 yılında, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Yönetim Kurulu’nda alınan kararla başlıyor. Kararda, İstanbul Üniversitesi’nin bahçesine bir Atatürk Heykelinin dikilmesi için çalışma yapılacağı ifade edilir. Bunun için bir kampanya başlatılır.
1952 Şubatında MTTB Atatürk Heykeli için proje yarışması açtığını duyurur. Müsabakaya katılan 28 eser, Profesörler Evi’nde teşhir edildi. Projeyi, heykeltıraşlar Yavuz Görey ve Hakkı Atamutlu’nun tasarımı kazanır. MTTB, heykeli yapmaya hak kazanan heykeltıraşlar Yavuz Görey ve Hakkı Atamutlu için “Atatürk Günü” düzenler.
Heykelde Türk genç kızlarını temsil eden 1952 Avrupa ve Türkiye Güzeli Günseli Başar, Türk erkeğini temsilen 1953 Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Reşit Örer seçilir. Türk erkeklerini temsil etmesi için ilk görüşülen kişi 1952 Ağır Siklet Türkiye Grekoromen Güreş Şampiyonu Murat Hersekli’dir.
Atatürk ve Gençlik Anıtı, yapımının ardından İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü önündeki yerine yerleştirildi. Atatürk ve Gençlik Anıtı, adına yakışır şekilde 19 Mayıs 1955 tarihinde düzenlenen törenle açıldı.
Günseli Başar Kimdir?
Günseli Başar, 1932 yılında Diyarbakır’da doğdu. İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenciyken bir gazete tarafından 1951 yılında düzenlenen güzellik yarışmasına katıldı ve “Türkiye güzeli” oldu.
1952 yılında İtalya’nın Napoli kentinde düzenlenen yarışmada Türkiye’yi temsil etti ve “Avrupa Güzeli” seçildi. Başar, ilk evliliğini işadamı Kutsi Beğdeş ile ikinci evliliğini ise dönemin İzmir Belediye Başkanı Faruk Tunca ile yaptı. Bu evliliğinden bir kız çocuğu sahip olan Başar, çeşitli sivil toplum örgütlerine destek vermiş, birçok konferans ve panel düzenlemiştir.
GENÇLİĞİN ANITI
(İstanbul Üniversitesi Bilim Kültür Sanat Dergisi, Doç. Dr. Ergün Yolcu, Sayı 5)
İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin öncülüğünde yaptırılan Atatürk ve Gençlik Anıtı için modellik yapan gençler o günleri anlattı. Araştırmamızın bir kolu Amerika’ya bir kolu Bodrum’a bir kolu Kırklareli’ne kadar ulaştı.
İstanbul Üniversitesi’nin simgelerinden biri olan Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın hikâyesi 3 Mart 1951 yılında, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Yönetim Kurulu’nda alınan kararla başlıyor. Kararda, İstanbul Üniversitesi’nin bahçesine bir Atatürk Heykelinin dikilmesi için çalışma yapılacağı ifade edilir. Bunun için bir kampanya başlatılacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 13. ölüm yıldönümünden bir gün önce Milli Türk Talebe Birliği bir açıklama yapar. Açıklamada, “İstanbul Üniversitesi’nin bahçesine Atatürk Heykeli’nin dikilmesi için teşebbüse geçilmiştir. Bu heykel için gerekli olan masraf gençlik teşekkülleri ve İstanbul Üniversitesi tarafından karşılanacaktır.” denmektedir.
1951 yılının Aralık ayında öğrencilerden oluşan 3 kişilik bir ekip hükümet ile görüşmeler yapmak için Ankara’ya gider. Öğrenciler Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından büyük bir ilgiyle kabul edilirler. Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri ile görüşürler. Yapılan görüşmeler sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı heykel için 1.000 TL bağışta bulunur.
Heykelle ilgili çalışmalar duyulunca, yurdun dört bir yanından bağışlar da gelmeye başlar. Gelen yardımlar, heykelin o dönemde ortaya çıkardığı dayanışma ruhunu da göstermektedir. İş Bankası, Türk Ticaret Bankası, Merkez Bankası, 233. Piyade Alayı subayları, Erzurum Erkek Sanat Enstitüsü, Edirne Öğretmen Okulu öğretmen ve öğrencileri, Galatasaray Lisesi öğrencileri, Erdek Ortaokulu öğrencileri, Savaştepe Köy Enstitüsü öğrencileri, Çatalca Ortaokulu, Atatürk ve Gençlik Anıtı için bağış yapanlar arasındadır.
1952 yılında yardımların miktarı artarak devam eder. İstanbul Üniversitesi’ne Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın konulması için bütün gençler seferber olmuştur. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite demeden eğitimin bütün kademelerinden öğrenciler heykelin yapılması için bağışta bulunur. Ziraat Bankası, Adana Kız Lisesi öğrencileri, Sultanahmet Sanat Lisesi öğretmen ve memurları, Malatya Lisesi öğrencileri, Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Bölge Müdürlüğü, Edirne Lisesi öğrencileri, İzmir Ticaret Lisesi, Denizli Lisesi, İzmit Erkek Sanat Enstitüsü, İzmir İnönü Lisesi, İzmit Lisesi, Beyoğlu Ortaokulu, Halk Bankası, Hamitabat köy halkı (Lüleburgaz), Karabük Demir-Çelik Ortaokul öğ rencileri, Arifiye Köy Enstitüsü öğrencileri, Akçakoca Merkez İlkokulu, Turgutlu Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri, Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü, Tuzla Uçaksavar Yedek Subay Öğrencileri, Saint George Lisesi, Mersin Lisesi, Çukurova Teknik Bahçıvanlık Okulu, Askeri Tıp Öğrencileri, Harp Okulu öğretmen ve öğrencileri, Beyoğlu 2. Ticaret Lisesi öğrencileri bağışta bulunmuşlardır.
Ocak 1952’de yardım miktarı 80.000 TL’ye ulaşır. Ancak bu rakam, masrafları karşılamak için yeterli değildir. Heykelin tamamlanması için yaklaşık 150 bin TL’ye ihtiyaç olduğu hesaplanır. Kalan miktarı bulabilmek için organizasyonlar düzenlenir.
Projenin tamamlanması için Beşiktaş Futbol Kulübü ile anlaşma yapılır ve düzenlenecek spor karşılaşmaları ile bağış sağlanmaya çalışılır. “Atatürk Heykeli’nin Yapılması Menfaatine” adı altında yapılan bu karşılaşmalar, 1953 yılının Nisan ayı sonuna kadar devam eder. Ses sanatçısı Şükran Özer’in de katıldığı konserler düzenlenir. Hukuk ve İktisat Fakültesi dernekleri, üniversite öğrencileri için üniversite kantinlerinde hafta sonları çay düzenler, elde edilen geliri heykelin yapımında kullanılmak üzere bağışlar.
Bu çalışmalar devam ederken, Atatürk Heykeli’nin yapımı için oluşturulan komisyona MTTB tarafından Üniversite temsilcisi olarak Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şefik Egeli ve Vilayet Yazı İşleri Büro Şefi Baha Gürfırat seçilir.
1952 Şubatında MTTB Atatürk Heykeli için proje yarışması açıldığını ve yarışmanın 3 ay içinde tamamlanacağını duyurur. Ödül olarak yarışmanın ikincisine 2.000 TL, üçüncüsüne 1.500 TL verileceği açıklanır. Birinciliği kazananlar için, yaptıkları heykelin İstanbul Üniversitesi’nin bahçesinde yer almasının en büyük ödül olduğu düşünülür.
Heykelin seçimi için kurulan jüride İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 3, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İçişleri Bakanlıklarından 1’er, İstanbul Üniversitesi’nden 1, MTTB’den 1 kişinin yer almasına karar verilir.
Yarışmaya yapılan başvurular arasından 28 proje kabul edilir. Projeler 1952 yılının Ekim ayında Profesörler Evi’nde sergilenir. Milli türk Talebe Birliği’nin, üniversite bahçesinde diktireceği Atatürk heykeli için açılan yarışma 25 Ekim 1952 yılında sonuçlanmıştır. Jüri müsabakaya iştirak eden eserler arasında birinci derecede bir eser bulunmadığından birinciyi seçmemiş, ancak heykeltıraş Yavuz Görey ile Hakkı Atamulunun müştereken hazırladıkları 6734 rümuzlu eseri ikinci, Mehmet Sadi Çalığ’ın 69696 rümuzlu eserini de üçüncü seçmiştir.
1953 Şubat’ında heykelin harcına konulmak üzere ses sanatçısı Gülter Bilis tarafından Atatürk’ün Selanik’teki evinden toprak getirilerek MTTB’ye teslim edilir. Heykelin harcında bu toprak kullanılır. Maketi 1954 yılının Mart ayında tamamlanan heykelin kaidesi için İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ihale açılır. Atatürk ve Gençlik Anıtı Kasım ayında tamamlanır. 23 Aralık 1954 tarihinden itibaren heykelin montajına başlanır.
Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın açılışı 19 Mayıs 1955 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahir Yeniçay ve İstanbul Valisi Fahrettin Kerim Gökay’ın yanı sıra generaller, öğretim üyeleri, memurlar ve öğrencilerin coşkun katılımıyla yapılır.
Heykelde Atatürk sol kolunu yönlendirici bir biçimde havaya kaldırmıştır. Hedef olarak ileriyi, daha ileriyi göstermektedir. Üzerinde bilgeliği ve eğitimi temsil eden kıyafet vardır. Atatürk’ün sağında, elinde bilginin aydınlığını simgeleyen bir meşale tutan genç kız heykeli vardır. Modern kadını temsil eden genç kız, ileriye doğru adım atarken tasvir edilmiştir. Atatürk’ün solunda ise, elinde ulusal devleti simgeleyen bayrak taşıyan genç bir erkek heykeli bulunmaktadır.
Genç kız heykelinin modelliğini, 1952 yılı Avrupa ve Türkiye Güzeli Günseli Başar yapmıştır. Şu anda Bodrum’da yaşayan Başar ile yaptığımız röportajda, kendisine MTTB’den Atatürk Heykeli’nde Türk genç kızını temsil etmesi için teklif yapıldığını söyledi. “Bu kadar ulvi bir şeye hayır diyemezdim. Çünkü Ata’nın yanında bulunarak Türk genç kızını temsil etmek benim için bir onurdu.” diyen Başar, 1953 yılında Yavuz Görey ve Hakkı Atamutlu ile çalışmalara başladığını ifade etti. Çalışmaların yaklaşık 1 yıl sürdüğünü anlatan Günseli Başar, üzerinde Helenistik bir elbise ile sağ kolunu elinde meşale tutar gibi havaya uzatarak, sağ bacağını ise bir asker gibi öne atarak modellik yaptığını söyledi. Başar’ın kollarının ve bacaklarının kalıpları da alınarak heykelin formu oluşturuldu. Heykeli, yapımından yıllar sonra İstanbul Üniversitesi’nin önünde gören Başar, “Ben oraya gelirken çok heyecanlıydım. Bahçeye girip heykeli görünce ağlamaya başladım. Çünkü hepimiz Atatürk’ün çocuklarıyız ve onun yanında olabilmek benim için bir onurdu.” diyerek anılarını tekrar hatırlattığımız için bize teşekkür etti.
Atatürk’ün sol tarafında bulunan erkek heykeli için heykeltıraşlar iki kişiyi düşündü. 1952 yılı ağır siklet Türkiye Grekoromen Güreş Şampiyonu olan Murat Hersekli ilk düşünülen kişi oldu. 1928 doğumlu olan Hersekli Kırklareli’nde yaşıyor. Hersekli ile yaptığımız röportajda güreş şampiyonasında MTTB’den 3 kişinin kendisi ile görüştüğünü ve fotoğraflarını çektiğini söyledi. Heykel ile ilgili çalışmalarda Hersekli’nin fotoğrafından da yararlanıldı. İşyerindeki duvarlarını Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın fotoğraflarıyla süsleyen Hersekli, böyle bir çalışmanın içinde yer almış olmaktan büyük bir gurur duyduğunu ifade ediyor.
Heykeltıraş Yavuz Görey daha sonra ikinci olarak Reşit Örer ile görüşerek çalışmalara başladı. Reşit Örer, Mimar ve 1953 yılı Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu. 1964 yılında gittiği Amerika’da yaşamını sürdürüyor. Sorularımızı yanıtlayan Örer, Türkiye erkek güzeli seçilmiş olması nedeniyle vücut proporsiyonunun tasarlanan heykel kompozisyonuna uygun olduğunun görüldüğünü ve kendisine modellik teklif edildiğini söyledi. Örer ile Yavuz Görey’in çalışmaları yaklaşık 1 yıl sürdü. Çocukluğunda Atatürk’ü bizzat gördüğünü ifade eden Örer, “Heykelde Atatürk’ün yanında poz verip Türk gençliğini temsil etmek benim için büyük bir şans.” diyerek hislerini anlatmasının imkansız olduğunu dile getirdi. Örer duygularını “Şunu söyleyebilirim ki, o günleri düşündükçe yaşlandığımı hiç hissetmiyorum.” sözleriyle ifade etti.
Gençlerin dayanışmasının en güzel örneklerinden biri olan anıtın ismi de Türk gençliğini ifade ediyor. “Atatürk ve Gençlik Anıtı”: Gençliğin temsili, sesi ve soluğu…
İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
[nggallery id=457]
Son Duyurular
- 28 Aralık 2018 Tarihli, 30639 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Sözleşmeli Personel Alım İlanı Başvuru Sonuçları
- Deneme Veritabanı : ONLİNE LEGAL VERİTABANI
- Yeni Dönem Almanca ve İngilizce Kurslarımız Başlıyor
- 2018-2019 Bahar Yarıyılı Yatay Geçiş Başvuruları
- MYK Çevirmen Yeterlilikleri ile ilgili Değerlendirme
- İÜ OMAR OMARŞİV Arama ve Karşılaştırma Portalı Tanıtım Töreni ve Konseri
- 2018 – 2019 (12. Dönem) Formasyon Yeni Dönem Başvurusu
- Türk Rus Türkologlar Çalıştayı
- 27.12.2018 Tarihli Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı İlanı
- 25.12.2018 Tarihli Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı İlanı